06/11/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Πρωταθλητής στην Κ12 ο Ποσειδώνας

Ιουνίου 11, 2019 0

Σούλι Παραμυθιάς – Ποσειδώνας Ηγουμενίτσας 0-1.

Σε έναν τελικό διαφήμιση του ποδοσφαίρου τα πιτσιρίκια του Ποσειδώνα επικράτησαν της Παραμυθιάς με 0-1, με τέρμα που σημείωσε ο Οδυσσέας Μουλάς με ένα φοβερό μακρινό ψηλοκρεμαστό σουτ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου.
Οι δυο ομάδες πρόσφεραν πολύ όμορφο θέαμα (κυρίως στην επανάληψη με αρκετές φάσεις μπροστά στις δυο εστίες) στους φιλάθλους (γονείς) που βρέθηκαν χθες στο γήπεδο της Παραμυθιάς με του φίλους του Ποσειδώνα να δημιουργούν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα με κόρνες, χαρτάκια και καπνογόνα

Σκόρερ: Οδυσσέας Μουλάς
Μετά το τέλος της αναμέτρησης ακολούθησαν από τον Πρόεδρο της επιτροπής παιδικού πρωταθλήματος Αντώνη Παυλίδη και το μέλος της επιτροπής παιδικού Σπύρο Γεωργίου οι απονομές των αναμνηστικών στους δυο προπονητές τα μετάλλια στους ποδοσφαιριστές και φυσικά το κύπελλο στον πρωταθλητή Ποσειδώνα Ηγουμενίτσας με τους μικρούς ποδοσφαιριστές να πανηγυρίζουν έξαλλα το τρόπαιο.
Συνθέσεις ομάδων: 
Σούλι Παραμυθιάς Κ12 (Ντούμας Δ.): Δήμος, Τομάρας, Γόγολος, Ανδρέου Γ., Πασχάλης, Ανδρέου Α., Υψηλάντης, Τσεράγκα, Γκόρλας, Ντόκος, Τσιώτας Ε., Τσιώτας Ν., Σιώχος, Μπόλωσης, Ευαγγέλου Α.
ΠΑΣ Ηγουμενίτσας (Τσώνης Φ.): Πανταζής, Γρίβας, Μπέζας, Σγουρίδης, Γόγολος, Μουλάς, Φέιζο, Λώλος Κ., Λώλας, Οικονόμου, Μιττάκος Κάτσος, Παππάς, Δόσης, Κολάσης, Αραπασλάνης, Ντεγκάνη, Μήτσης.

(Αναδημοσίευση από theball.gr)
Συνέχεια...

Μ.Κάτσης για ΕΙΝ - κλείνει με τον καλύτερο τρόπο μια παραγωγική 4ετία και συνεχίζουμε

Ιουνίου 11, 2019 0

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, δίνονται 3,1 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη φορά για την «Επανάχρηση-μετατροπή κτιρίου ΕΙΝ σε πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο Δήμου Ηγουμενίτσας» και συνολικό προϋπολογισμό 4.350.000,00€. 
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και εκ νέου υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου, δήλωσε σχετικά με τη θετική αυτή εξέλιξη: 
«Είναι μια σπουδαία εξέλιξη για ένα έργο που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, η νέα γενιά που διψά για ένα πολύχωρο πολιτισμού που θα της δίνει διεξόδους, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε τα δημόσια κτήρια που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση παρά τις όποιες σημαντικές προσπάθειες έγιναν από εθελοντές συμπολίτες να τα καταστήσουν λειτουργικά. 
Με το πρωτοπόρο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, καταφέραμε να εντάξουμε πολύ σημαντικά έργα σε όλη τη Θεσπρωτία άνω των 20εκ.€, που όταν ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον, ελπίζω, θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Με τη χρηματοδότηση του κτηρίου του ΕΙΝ, κλείνει μια πολύ παραγωγική 4ετία με πλούσιο έργο, που θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ώστε να μας κρίνουν από αυτό και να μας εμπιστευτούν ξανά για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας.» 


Συνέχεια...

Ξεκίνησαν οι εγγραφές σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ιουνίου 11, 2019 0

«ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ 
Για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του Ν.Π.Δ.Δ. ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας Παλιό Δημαρχείο, 1ος Όροφος 
Προσοχή: Σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε εγγραφή και παιδιά σε ΚΔΑΠ, θα πρέπει να το δηλώσετε στην αίτηση. 

Ημερομηνίες κατάθεσης δικαιολογητικών στο ΠΑΚΠΠΟ: 8/6/2019 - 28/6/2019 Ώρες 8:30- 14:00 

Θα πρέπει να γνωρίζετε: 

Κωδικούς ΤΑΧΙS της αιτούσας και όχι τους κωδικούς του συζύγου 
ΑΦΜ και ΑΜΚΑ μητέρας- Εκτύπωση μέσω της ιστοσελίδας www.amka.gr (έχω ΑΜΚΑ;) 
ΑΜΚΑ παιδιού για τα οποία υποβάλλει αίτηση 
email ενεργό υποχρεωτικό 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 
Αντίγραφο Αποδεικτικού Στοιχείου Ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) σε ισχύ ή μετάφρασή του – εντός του τελευταίου τριμήνου - αν δεν είναι με λατινική γραφή. Για αλλοδαπές τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. απαιτείται και Άδεια Διαμονής σε ισχύ. 

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου εξαμήνου από την ημερομηνία της Πρόσκλησης. 

 Σε περίπτωση που η μητέρα είναι αλλοδαπή και η χώρα καταγωγής της δεν εκδίδει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τότε θα πρέπει να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο επίσημο έγγραφο, το οποίο να πιστοποιεί την οικογενειακή κατάσταση, συνοδευόμενο από επίσημη μετάφραση – εντός του τελευταίου τριμήνου -, εάν δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική γλώσσα. 


Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό Σημείωμα) για το φορολογικό έτος 2018 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2018 έως 31/12/2018). Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης. Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες, που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000€ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω. 

Δικαιολογητικά Απασχόλησης 
Δικαιολογητικά απασχόλησης 

1. Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται: 

- Βεβαίωση εργοδότη με σφραγίδα και υπογραφή, η οποία θα έχει υποχρεωτικά ημερομηνία μεταγενέστερη της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης και από την οποία θα προκύπτει ότι συνεχίζεται η απασχόληση έως και σήμερα (δηλαδή ημερομηνία υπογραφής της βεβαίωσης), το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στην θέση εξαρτημένης εργασίας, που η ενδιαφερόμενη κατέχει ΚΑΙ 

- Αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψης (με Υ.Δ. του νόμιμου εκπροσώπου εάν έχει επέλθει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της εταιρείας ή του εργοδότη) ή πρόσφατο αντίγραφο πίνακα προσωπικού Ε4 (με τα στοιχεία μόνον της αιτούσας, την επωνυμία της εταιρείας, σφραγίδα και υπογραφή). 

2. Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτούνται

- Αντίγραφο της Δήλωσης Έναρξης Επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ. ΚΑΙ 

- Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη, ακόμη και αν οφείλει ασφαλιστικές εισφορές ή Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί οι εισφορές ή πρόσφατη Ειδοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ΚΑΙ 

- Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος σφραγίδα της επιχείρησης. 

3. Σε περιπτώσεις συμμετοχής σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή I.K.E. ή Ε.Π.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά: 

- Το αρχικό καταστατικό και σε περίπτωση μεταβολών, την τελευταία τροποποίησή του ΑΔΑ: 9ΡΦΣ465ΖΩ5-ΕΔ2 23 

- Πιστοποιητικό περί μη λύσης από το ΓΕΜΗ. 

- Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης επιτηδεύματος με σφραγίδα της επιχείρησης. 

- Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη, ακόμη και αν οφείλει ασφαλιστικές εισφορές ή πρόσφατη ειδοποίηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή πρόσφατη Ειδοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών 

- Ειδικότερα σε περίπτωση εταίρου Ι.Κ.Ε., Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 του Διαχειριστή της εταιρείας ΙΚΕ ότι η/ο ενδιαφερόμενη/ος απασχολείται κανονικά στην επιχείρηση σφραγίδα της επιχείρησης. 

4. Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται: 

- Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη, ακόμη και αν οφείλει ασφαλιστικές εισφορές ή πρόσφατη ειδοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. 

5. Δικαιολογητικά Ανεργίας 

Εάν η ενδιαφερόμενη είναι άνεργη/άνεργος, απαιτούνται: 

- Δελτίο ανεργίας ΟΑΕΔ, με ημ/νία έκδοσης εντός του τελευταίου τριμήνου ή 

- Αποδεικτικό ανανέωσης δελτίου ανεργίας ή 

- Βεβαίωση χρόνου ανεργίας ή Βεβαίωση επιδοτούμενης ανεργίας 


Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΚΠΠΟ 
Φουσέκης Γεράσιμος
Συνέχεια...

Καραγιάννης: Διαχρονικά μηνύματα από τη θυσία του Καλόγερου Σαμουήλ και των Ηρώων του Σουλίου

Ιουνίου 11, 2019 0

Ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Σουλίου, με αφορμή το τριήμερο μνήμης του ολοκαυτώματος του Σουλίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Τιμούμε την θυσία των προγόνων μας που έμειναν στο πάνθεον της παγκόσμιας ιστορίας, ως ηρωικές μορφές που αντιστάθηκαν μέχρι θανάτου στην υποδούλωση τους από τον τούρκικο ζυγό.
Η θυσία τους εκπέμπει ακόμα και σήμερα διαχρονικά μηνύματα των ιδανικών της ελευθερίας και αποτέλεσε κορυφαία έκφραση αυτοθυσίας, αξιοπρέπειας ενώ ήταν γεγονός που συγκλόνισε τον τότε ευρωπαϊκό κόσμο.
Σήμερα οφείλουμε να αντιδρούμε στην προσπάθεια απομυθοποίησης γενικότερα της Ελληνικής ιστορίας και ειδικότερα του αγώνα των Σουλιωτών, από κύκλους που προσπαθούν να αποδημήσουν το Ηρωικό Έπος των προγόνων μας.
Είναι χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και γι΄ αυτό το λόγο, η αναβάθμιση των Εορτών Σουλίου θα αποτελέσει το πρώτο θέμα των εργασιών της Διευρυμένης Διαδημοτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη του Σουλίου, που εξαγγείλαμε προεκλογικά και που κληθούν θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Σουλίου καθώς και επιστήμονες με καταγωγή από τα Σουλιοτοχώρια.
Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας, τους οφείλουμε πολλά και είναι υποχρέωση μας η συνεχής μεταλαμπάδευση των αξιών τους, των ιδανικών τους και του βαθύτερου νοήματος της θυσίας τους".
Συνέχεια...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης για τις Εορτές Σουλίου 2019

Ιουνίου 11, 2019 0

Την Κυριακή 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας παρουσία πλήθους επισκεπτών και προσκυνητών. 
Παραβρέθηκαν, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής του Νομού Θεσπρωτίας κ. Κάτσης Μάριος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Βουλευτής του Νομού Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Βασίλειος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η δήμαρχος Σουλίου κα Μπραϊμη-Μπότση Σταυρούλα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας. Παραβρέθηκαν επίσης ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας, ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι των ενώσεων αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών, των ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας και των Συλλόγων Σουλιωτών. Τίμησε και συγκίνησε με την παρουσία του ο Στρατηγός Λάμπρος Τζαβέλας ως εκπρόσωπος του ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 
Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο κ. Κουτσονίκας Νικόλαος απόγονος του Σουλιώτη αγωνιστή του 1821 και ιστοριογράφου Λάμπρου Κουτσονίκα και Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Σουλιωτών Αγρινίου. 
Οι «Εορτές Σουλίου» είναι οι σημαντικότερες εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Θεσπρωτία και για την άρτια οργάνωσή τους χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και συλλογική προσπάθεια πολλών, τους οποίους αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημόσια. 
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Ελληνικό Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία, τον Δήμο Σουλίου, καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλλαν στην επιτυχία των ανωτέρω εκδηλώσεων.- 
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε. 

«…..Ο σεβασμός στην ιστορία και στις θυσίες των προγόνων μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο επιβίωσης και συνέχειας του Ελληνισμού, στις δύσκολες κατά καιρούς εποχές που βιώνουμε αλλά και για να μπορέσουμε να παραμερίσουμε όλα όσα μας χωρίζουν, εστιάζοντας και στεκόμενοι σε όλα όσα μας ενώνουν. Στην συλλογική προσπάθεια για ανάπτυξη και πρόοδο. Η προσπάθεια αυτή, με διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε εποχή, σήμερα απαιτεί να προσαρμοστούμε στις νέες προκλήσεις που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σήμερα, εν έτη 2019, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στην εποχή της βιοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, σαν χώρα έχουμε μείνει πίσω. Το ανοικτό περιβάλλον για την οικονομία, απαιτεί περισσότερο εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών και μάλιστα άμεσα… εχθές!!! 
Η παιδεία ο μεγάλος μας ασθενής, απαιτεί γρήγορα άλματα μπροστά, και όχι βήματα πίσω. Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι Έλληνες τώρα πια αναγνωρίζουν, ότι η συμμετοχή της χώρας μας σε ευρύτερες αμυντικές, οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες, είναι η μόνη ρεαλιστική, επωφελής και πατριωτική τελικά στάση. 
Υποχρεωτική συμμετοχή για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προέκυψαν. Δυσκολίες που τις βιώνουμε ακόμη σήμερα. Περισσότερο δε αυτούς που πιθανά ονειρεύονται να μας δημιουργήσουν άλλες στο μέλλον. 
Αυτοί που δεν σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που παραχαράσσουν την ιστορία. 
Η απάντησή μας στους φίλους εταίρους, σε όλα αυτά, πρέπει να είναι μία!!! 
«Μάθαμε από τα λάθη μας και ενωμένοι διεκδικούμε να φέρουμε την Ελλάδα μας στη θέση που της αξίζει.». 
Πρέπει να ξανακερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας θέλει πολλή δουλειά και χρόνο. 
Αν μείνουμε προσηλωμένοι στο παρελθόν, μένουμε οριστικά πίσω με ακέραια δική μας ευθύνη. 
Το μήνυμα σε όσους προκαλούν, είναι η ενότητα του Ελληνικού λαού και η υπενθύμιση τι έχουμε καταφέρει μέσα στους αιώνες. 
Παρά τα λάθη μας, καταφέραμε και κρατηθήκαμε όρθιοι. 
Να τους θυμίσουμε την ελληνική ψυχή και την Ελληνική αντρειοσύνη. 
Να τους θυμίσουμε το ελληνικό φιλότιμο, την ελληνική αποφασιστικότητα. 
Αρετές που ξεπερνούν κάθε όριο ή μέτρο σύγκρισης. 
Να τους θυμίσουμε, τους χιλιάδες ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά και την πατρίδα μας. 
Εμείς οι Ηπειρώτες ξέρουμε καλά τι έκαναν οι προγονοί μας για αυτή την πατρίδα. 
Γνωρίζουμε τους μεγάλους Ηπειρώτες ευεργέτες που διέπρεψαν στα Βαλκάνια και βοήθησαν όσο κανείς άλλος την πατρίδα να σταθεί στα πόδια της. 
Μας το θύμισε κατά καιρούς ο Περιφερειάρχης μας για να μας εμπνεύσουν και ενωμένοι να πάμε την Ήπειρο μπροστά. 
Εδώ που πατάμε δεν είναι μόνο Ευρώπη!!!!! 
δεν είναι μόνο Βαλκάνια!!! 
δεν είναι μόνο Ελλάδα!!! 
είναι και Ήπειρος. 
Και εμείς οι Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες, με όλους τους Έλληνες ενωμένοι, σταματήσαμε τις ορδές των Ιταλών. 
Εδώ οι Σουλιώτες έγιναν φωτεινό παράδειγμα ανδρείας, αυταπάρνησης και πατριωτισμού. 
Εμείς, πάλι εάν χρειαστεί, θα δώσουμε δείγματα γραφής σε όποιον έστω και εάν σαν ιδέα περνά από το μυαλό του η διατάραξη του στάτους. Ας το έχουν αυτό καλά στο μυαλό τους όλοι. Φίλοι, «Δήθεν» φίλοι, και εχθροί…» 
Συνέχεια...

Σούλι: Από τα πανηγύρια και πάλι στη μιζέρια!

Ιουνίου 11, 2019 0
Του Βαγγέλη Τσιρώνη
Όλα όμορφα και ευφρόσυνα, παρά τον καύσωνα, με τις γιορτές στο Σούλι. Πλήθος κόσμου από παντού, απόγονοι Σουλιωτών και απλοί προσκυνητές, κατέκλυσαν για μια ακόμη φορά τους δρόμους, τις λιγοστές απλωσιές στα πηγάδια, τα κακοτράχαλα σοκάκια και τις κορυφούλες για να βιώσουν κάποιες στιγμές από τη σκληρή και περήφανη ζωή των Σουλιωτών. Κυρίως από τη λεβεντιά και την αυτοθυσία τους για την Πατρίδα! Και πόσο ωραία τα λόγια που ειπώθηκαν από τους ομιλητές, πολιτικούς και μη! Μίλησαν όλοι για τις έξοχες αρετές, τις διαχρονικές αξίες και τα υψηλά ιδανικά. Με δυο λόγια για την ανεκτίμητη προσφορά τους προς τη νεότερη Ελλάδα! Εξάλλου το ίδιο συμβαίνει, κάθε φορά, στην καθιερωμένη από την ελληνική Πολιτεία ετήσια επέτειο της ανατίναξης του Κουγκίου, πολλά χρόνια τώρα. 
Και μετά τα λαμπρά και πάνδημα πανηγύρια τι απέμεινε στο ηρωικό Σούλι; Τι θα αντικρύσει σήμερα ένας επισκέπτης, Έλληνας ή ξένος; Δυστυχώς την ερημιά και τη μιζέρια… Μοιάζει ο τόπος αυτός, αλίμονο, με αυτό που θλιβερά περιγράφεται στο στίχο του εθνικού μας ποιητή. «…περπατώντας η δόξα μονάχη…» Ναι! Τη δόξα θα βρει μονάχη να τριγυρίζει λεβέντικα και να στέκεται αγέρωχη παντού όπου κι αν ο προσκυνητής επισκέπτης στρέψει το εκστατικό βλέμμα του. Στην Αγία Παρασκευή του Κουγκίου, στο Κάστρο της Κιάφας, στα πηγάδια, στα χαλάσματα των σπιτιών και των εκκλησιών! Στα δύσβατα ή αδιαπέραστα και απόκρημνα μονοπάτια κοντά στο Σούλι και πιο μακριά, μέχρι κάτω στα Χόνια και τις «μπορίμες» του Αχέροντα και μέσα στις απάτητες χαράδρες και τα παρθένα πουρναρίσια δάση του Αβαρίκου και του Μπενούκα! Στα μονοπάτια που οδηγούν, άλλα μέχρι ψηλά στο Βούτσι και τη Μούργκα ή πίσω στο Αλποχώρι Μπότσαρη (μέσω άγιου Παντελέημονα) και τα άλλα χωριά της Λάκκας Σουλίου. Κι ακόμη στα δύσβατα κι εγκαταλειμμένα με κατεύθυνση τα παρακείμενα Σουλιωτοχώρια, με πρώτο χωριό τη «Γλαβίτσα» (Αυλότοπος σήμερα). «Μονάχη τη δόξα» θα βρει ο επισκέπτης και τις θλιμμένες σκιές των Σουλιωτών κάτω στους «μήλους του Σούλι», στο τσαγκαριώτικο ρέμα, και στα απομεινάρια των «καραουλιών», ψηλά σε όλες σχεδόν τις κορυφές, τις κορυφούλες και τα «αγνάντια» των υψωμάτων, των λόφων και των βουνών. Παντού όπου και να περπατήσει, όπου και να στρέψει το βλέμμα και το νου του, «δόξα μονάχη» θα βρει! Κι περπατώντας μέσα στην άγρια και παρθένα Φύση μπορεί να συναντήσει και κάποιους, λιγοστούς κατοίκους, άλλους με τα αιγοπρόβατά τους και άλλους ηλικιωμένους συνταξιούχους που αγωνίζονται σκληρά και αγωνιούν να επιβιώσουν. 
Και διερωτάται κανείς: Πώς είναι δυνατόν αυτός ο τόπος όπου άνθισε και ευωδίασε το άνθος της Ελευθερίας, της λεβεντιάς, του αγνού και αδολίευτου πατριωτισμού, ο τόπος που αποτελεί το σύγχρονο καύχημα για την Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να παραμένει τόσα χρόνια τόσο εγκαταλειμμένος; Πόση αγνωμοσύνη τέλος πάντων; Και δεν είναι, βέβαια, θέμα των λίγων και ανήμπορων κατοίκων ή των κοινοταρχών των κοινοτήτων του Σουλίου και των άλλων Σουλιωτοχωριών. Θα έλεγα πως ούτε τόσο των ίδιων των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών και των άλλων τοπικών πολιτικών παραγόντων με τα περιορισμένα οικονομικά ή τις άλλες καθημερινές ανάγκες και προτεραιότητες που επείγουν. Είναι θέμα μέγιστο της ίδια της κεντρικής εξουσίας να αναλάβει τις ευθύνες της για το κατάντημα αυτού του ευλογημένου από την αδέκαστο Ιστορία τόπου και τόσο εγκαταλειμμένου από την ελληνική πολιτεία. Είναι επείγον χρέος το Σούλι να μην αφεθεί άλλο στη φθοροποιό του μοίρα του αλλά να λάβει τη θέση που του αξίζει σε μια Πατρίδα που θέλει να τιμά τον εαυτό της και την ιστορία της. Μια Πατρίδα που αρέσκεται να αποκαλείται δίκαιη, δημοκρατική και ευνομούμενη! Έτσι θα αποκτήσει υπόσταση ο σοφός αρχαίος λόγος «όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν». Τότε θα έχουν αληθινή αξία τα ωραία λόγια που εκφωνούνται στις επετείους και μόνο τότε θα βρουν δικαίωση οι θλιμμένες ψυχές των Σουλιωτών! 


Συνέχεια...