06/12/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Κυριακή (12/6) στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 12, 2022 0
Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Κυριακή (12/6) στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 7
ΠΕ Θεσπρωτίας 6
ΠΕ Ιωαννίνων 26
ΠΕ Πρέβεζας 11

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.

Ημερήσια έκθεση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.682. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.500.489 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 437 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 141.710 (3.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.020 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 110 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 52 (47.27%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 58 (52.73%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.701 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 110 (ημερήσια μεταβολή +13.4%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 97 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Η ιστορία του Αεροδρομίου της Παραμυθιάς ζωντάνεψε στο θέατρο Καρκαμίσι

Ιουνίου 12, 2022 0
Η ιστορία του Αεροδρομίου της Παραμυθιάς ζωντάνεψε στο θέατρο Καρκαμίσι

Η ιστορία του Αεροδρομίου Παραμυθάς στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ζωντάνεψε το πρωί του Σαββάτου στο Θέατρο Καρκαμίσι, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Ευθύμιου Σέρμπη «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών – Η ιστορία του αεροδρομίου Παραμυθιάς κατά τον Β’ΠΠ»

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο Δήμαρχους Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ντάγκας. Την Μητρόπολη Παραμυθιάς, εκπροσώπησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος Βελισσάριος Σάντας.

Παρουσιαστής και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Προεδρος του ΦΟΠ, Χαράλαμπος Παντελής, ενώ για το βιβλίο μίλησαν, ο συγγραφέας Ευθύμιος Σέρμπης και ο ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Τσαμάτος.

Χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης και η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, με τον Δήμαρχο Σουλίου να δεσμεύεται για την κατασκευή μνημείου στο χώρο του αεροδρομίου προς τιμήν των πεσόντων συμμάχων (18 πιλότων) που σκοτώθηκαν υπηρετώντας στο αεροδρόμιο κατά την διάρκεια του πολέμου.

Το βιβλίο του συγγραφέα Ευθύμιου Σέρμπη κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 και στις 470 σελίδες του πραγματεύεται λεπτομερώς την ιστορία και τη δραστηριότητα του αεροδρομίου Παραμυθιάς από το 1940 έως το 1945, μέσα από μία ενδελεχή ιστορική έρευνα δεκατεσσάρων χρόνων, αποτελώντας ένα σύγγραμμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σημαντική παρακαταθήκη της τοπικής Ιστορίας. Οι συνθήκες της πανδημίας αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου ευθύνονται για την καθυστέρηση της παρουσίασης, η οποία πραγματοποιείται δύο χρόνια μετά την έκδοσή του.

Την εκδήλωση υποστήριξε ο Δήμος Σουλίου, η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (Ε.Λ.Σ.Η.) και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς (Φ.Ο.Π).

Συνέχεια...

Κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης στον απολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου

Ιουνίου 12, 2022 0
Κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης στον απολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου
Ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με μια δίωρη μονότονη εισήγηση σπασμένη σε 13 κομμάτια, είχε 2 «χοντροκομμένες» συνειδητές ελλείψεις:

1ον την απουσία ένταξης του απολογισμού, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας, με τον γενικευμένο οικονομικό πόλεμο στη βάση της πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας και την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, να δημιουργούν νέα προβλήματα επιβίωσης στον Ηπειρωτικό λαό.

2ον την απουσία εξέτασης αλλαγής των προτεραιοτήτων της περιφερειακής αρχής, για να απαντήσει στα νέα προβλήματα των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων και της νεολαίας δηλ. τη μεγάλη πλειοψηφία των Ηπειρωτών στην νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Στο κύριο ερώτημα ποιος ωφελείται από τα έργα, τις προτεραιότητες και την στρατηγική της περιφερειακής αρχής, ο Ηπειρωτικός λαός ή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, απάντηση δόθηκε μόνο από την Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς για την περιφερειακή αρχή και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του κ.Ριζόπουλου ο Ηπειρωτικός λαός αποτελεί αυτονόητα «την γλάστρα που πρέπει να εκλιπαρεί να ποτιστεί ο βασιλικός-επιχειρηματίες, μπας και ξεδιψάσει λιγάκι».

Ο απολογισμός εξαφάνισε κυριολεκτικά τα προβλήματα και τις νέες ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των Ηπειρωτών.

Στον απολογισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid19, εξαφανίστηκε οποιαδήποτε αναφορά στην πλήρη εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας την στιγμή που ήταν περισσότερο από ποτέ αναγκαία, αλλά και στην μετατροπή των νοσοκομείων της Ηπείρου σε «μιας νόσου» όπως επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του ΠΓΝΙ στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου του 2021 που προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Ακόμη πιο έντονα, έλειπε οποιαδήποτε αναφορά στην εξελισσόμενη και βίαιη μετατροπή του ΕΣΥ σε μια εκτεταμένη επιχείρηση αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων με επιχειρηματική λειτουργία, επιλογή που αναποδογυρίζει με το «κεφάλι προς τα κάτω» όλη την πείρα της πανδημίας για την σωτήρια ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αλλά αν οι ανάγκες υγείας των Ηπειρωτών εξαφανίστηκαν στον απολογισμό, για την ενεργειακή φτώχεια που έχει εξανεμίσει το εισόδημα και καθιστά τις μετακινήσεις απαγορευτικές προτάθηκε από την περιφερειακή αρχή ως θεραπεία, το «φαρμάκι» που την προκάλεσε, δηλ. η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης που σημαίνει στήριξη της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε κάθε βουνοκορφή και φωτοβολταϊκών σε κάθε κάμπο, εξάρτηση από το πανάκριβο LNG αμερικάνικο φυσικό αέριο και βαθύτερη εμπλοκή στους ενεργειακούς-πολεμικούς σχεδιασμούς της «Δύσης στην οποία ανήκομεν».

Η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, έλειπε από τον απολογισμό, διότι η διαχρονικά εχθρική στάση της περιφερειακής αρχής απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρoτοκτηνοτρόφους, στάση η οποία είναι νωπή ακόμη στην μνήμη όλων μετά και την καταψήφιση των αιτημάτων των αγροτικών συλλόγων για στήριξη του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών σε συνεδρίαση του Φεβρουαρίου που προκάλεσε και πάλι η Λαϊκή Συσπείρωση, έχει ως αφετηρία την προτεραιότητα στήριξης των επιχειρηματιών αγροτοκτηνοτρόφων και των πανάκριβων για το λαό πιστοποιημένων προϊόντων, κυρίως για εξαγωγές.

Με την ίδια ταξική λογική στον απολογισμό της τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου περίσσεψε η αισιοδοξία για επαναφορά μεγάλου αριθμού τουριστών από το εξωτερικό, έλειπε όμως οποιαδήποτε αναφορά για το γεγονός ότι φέτος οι Ηπειρώτες έχουν πρόσθετο εμπόδιο για ολιγοήμερες διακοπές τον διπλασιασμό του κόστους μετακίνησης και διαμονής, ακόμη και για διακοπές στον τόπο τους, την Ήπειρο. Έλειπε όμως και οποιαδήποτε αναφορά στην μεγάλη φετινή «αποκάλυψη», για το εργασιακό κάτεργο των τουριστικών μονάδων που οδήγησε πανελλαδικά σε έλλειψη 50 χιλ. εργαζομένων στον τουρισμό.

Ο απολογιστικός κομπασμός για τα …. «μεγάλα έργα» όπως το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, το Κλειστό Ξιφασκίας, την επεξεργασία των απορριμμάτων μέσω της σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, την ληστρική παράδοση του οδοφωτισμού σε κολοσσούς της «πράσινης» ενέργειας όπως η ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Μυτιληναίου, αποτέλεσε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξει η Περιφερειακή Αρχή αποτελεσματικότητα και όραμα. Για ποιόν, όμως, είναι και πάλι το κύριο ερώτημα;;;;;

Η απάντηση είναι προφανής. Διότι την στιγμή που η περιφερειακή αρχή με περισσή ευκολία εξαφανίζει την υποχρέωση κάλυψης παλιών και νέων αναγκών του Ηπειρώτικου λαού και αναστέλλει μικρά μια μεσαία έργα από το ΠΔΕ, έργα που αφορούν νοσοκομεία, Δήμους και πανεπιστήμιο, σκορπά εκατομμύρια για την αποξήλωση του Κλειστού, πληρώνει εκατομμύρια στην ΤΕΡΝΑ για την επεξεργασία απορριμμάτων και ετοιμάζεται να δώσει πάνω από 40 εκατομμύρια για την κατασκευή ενός Πάρκου που θα φιλοξενήσει κατά κύριο λόγο πολυεθνικές εταιρίες τεχνολογίας οι οποίες ψάχνουν φτηνό επιστημονικό δυναμικό και πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες εγκαταλελειμμένες χρηματοδοτικά από το αστικό κράτος, θα εκλιπαρούν τις εταιρίες-αφεντικά για χρηματοδότηση.

Και όλα αυτά σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας, απόκρυψης και άρνησης παροχής στοιχείων και εγγράφων που ζητά η ΛΑΣΥ, με την απόλυτη στήριξη της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ , του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ριζόπουλου, οι οποίοι συμφωνούν με το «έγκλημα», σκίζουν όμως τα ιμάτια τους διαφωνώντας….. για τον τρόπο εκτέλεσης του εγκλήματος.

Υπάρχουν πλέον τόσες πολλές και ξεκάθαρες αποδείξεις για το γεγονός ότι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πολλές επιλογές πολιτικών στηριγμάτων των συμφερόντων τους στην Ήπειρο. Ο λαός έχει την ευκαιρία να ακούσει πιο προσεκτικά την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ και να βγάλει θεμελιώδη συμπεράσματα για να επιλέξει «τη σωστή πλευρά της ιστορίας» οργανώνοντας τον αγώνα του για να μπουν στο προσκήνιο του περιφερειακού συμβουλίου οι δικές του σύγχρονες ανάγκες και η κάλυψη τους. Ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν οριστικά σε ένα άλλον, ριζικά αντιδιαμετρικό δρόμο ανάπτυξης με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και διανομής αγαθών, να λύνει παλιά και νέα προβλήματα.

Γιάννενα 08/06/2022

Συνέχεια...

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό πεζής το βράδυ την Ηγουμενίτσα

Ιουνίου 12, 2022 0
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό πεζής το βράδυ την Ηγουμενίτσα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, βραδινές ώρες χθες, επί της οδού Εθν. Αντίστασης Ηγουμενίτσας, όταν Ε.Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε 61χρονος παρέσυρε 30χρονη αλλοδαπή πεζή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

Η τραυματίας αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για περαιτέρω εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα