06/02/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: "Nα μην γίνει Πρότυπο το ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα και πουθενά"!

Ιουνίου 02, 2021 0
ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: "Nα μην γίνει Πρότυπο το ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα και πουθενά"!
ΟΧΙ στα Πρότυπα – να μην γίνει Πρότυπο το ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα και πουθενά! ΟΧΙ στην ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών!

Η υπουργική απόφαση για τα πρότυπα ΕΠΑΛ έρχεται να συμπληρώσει, να εφαρμόσει και να εξειδικεύσει την μεγάλη ταξική επίθεση των εκτρωματικών νόμων 4692, του νόμου για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοίδη. Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι: το αποφασιστικό χτύπημα του δικαιώματος των παιδιών του λαού στις σπουδές και την εμπέδωση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα των νέων αλλά και των εκπαιδευτικών.

H απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της γενικευμένης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το σύστημα και οι κυβερνήσεις του ενάντια στο λαό και στα δικαιώματά του. Πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, του ΣΕΒ και της ΕΕ, προετοιμάζουν τη νέα γενιά του φτηνού αναλώσιμου εργατικού δυναμικού στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και εργασιακής ζούγκλας όπως περιγράφονται και στο νομοσχέδιο-τερατούργημα Χατζηδάκη.

Τα ταξικά κόσκινα της Τράπεζας Θεμάτων, της συνολικής εξεταστικής καταιγίδας από το γυμνάσιο ακόμα (από τον 4692), αλλά και των απανωτών βάσεων εισαγωγής από τα Πανεπιστήμια, θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών που θα τελειώνει ασθμαίνοντας και υπό πίεση το γυμνάσιο και στη συνέχεια θα αποκλείεται από τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του στο Λύκειο (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ)

Έρχεται λοιπόν ο εκπαιδευτικός οδηγός των Πρότυπων ΕΠΑΛ (ΦΕΚ Αριθμ. Κ3/58084-25/5/2021),που ορίζει ότι «στην Α’ τάξη εγγράφονται κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου». Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται αποδεκτά μόνο τα ψηλά απολυτήρια γυμνασίου!

Οι αποκλεισμένοι μαθητές ή θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλη πόλη!(Φιλιάτες- Παραμυθιά) ή θα πεταχτούν (στην κυριολεξία) στις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με σχολεία, θα αποκοπούν ουσιαστικά από την εκπαιδευτική διαδικασία και θα παραδοθούν στην καπιταλιστική εκμετάλλευση από τα δεκαπέντε τους χρόνια μέσω του ψευδεπίγραφου τίτλου της πρακτικής μαθητείας. Θα αποτελούν τμήμα του νέου προλεταριάτου, μισοάνεργου – μισοαπασχολούμενου, χωρίς δικαιώματα στις σπουδές και στη δουλειά.

Παράλληλα προβλέπεται για τα Π(ρότυπα)ΕΠΑΛ η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση για μια μέρα την εβδομάδα. Πρόκειται για τη θέσπιση της απλήρωτης παιδικής εργασίας στην Ελλάδα με τις πιο ανατριχιαστικές και μαύρες προοπτικές για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών οικογενειών, με παράλληλη εφαρμογή του υποκατώτατου μισθού στους νέους για όσους συνεχίσουν στην Τάξη Μαθητείας.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.),θα κατανέμει τους μαθητευόμενους «τεχνίτες» στους εργασιακούς χώρους της περιφέρειάς του. Οι επιχειρήσεις θα διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών και θα επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς!

Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίσουν μια τεράστια αξιολογική επίθεση. Ο ελιγμός της κυβέρνησης να δώσει οργανικές θέσεις στα Πρότυπα ΕΠΑΛ ουσιαστικά ανατρέπεται από την απαίτηση να «στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς αυξημένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, με την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση, την παιδαγωγική επάρκεια και εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, να αξιοποιήσουν σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό στην επαγγελματική εκπαίδευση, πιλοτικές δράσεις σύνδεσης με την αγορά εργασίας».

Ακόμα λοιπόν και με τα αποπροσαντολιστικά «τυράκια», ακόμα και αν προχωρήσουν και σε άλλους ελιγμούς, η αλήθεια είναι ότι τα Π.ΕΠΑΛ όπως και όλα τα Πρότυπα, αποτελούν σχολεία για λίγους μαθητές και λίγους καθηγητές. Νομιμοποιείται έτσι η ακόμα μεγαλύτερη ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η όλη διαδικασία προχώρησε εν κρυπτώ, κόντρα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου που τοποθετήθηκαν ρητά και αρνητικά.

Η δημιουργία Πρότυπου ΕΠΑΛ δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς ή τους μαθητές του σχολείου. Αφορά όλο το λαό και δεν πρέπει να τους περάσει!

Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς – αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς

Όχι στην αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών – Κάτω ο Ν. 4692!

Συνέχεια...

Τα συμβούλια με τηλεδιάσκεψη, τα τραπεζώματα κανονικά...

Ιουνίου 02, 2021 0
Τα συμβούλια με τηλεδιάσκεψη, τα τραπεζώματα κανονικά...

Ενώ πλέον έχουνε επιτραπεί σχεδόν όλες οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, μετά από πολύμηνους περιορισμούς, οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων συνεχίζουν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Βέβαια, δίνεται το δικαίωμα στους Προέδρους των ΔΣ εκ του νόμου να γίνουν με αυτό τον τρόπο οι συνεδριάσεις, αποτελεί όμως μεγάλη υποκρισία, όταν οι ίδιοι ακριβώς σύμβουλοι παρευρίσκονται όλοι μαζί σε τραπεζώματα.

Αυτή τη στιγμή (2/6/2021 -8μ.μ.) βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Πρώτο θέμα, η συζήτηση για τον οικονομικό απολογισμό του 2019. Λόγω τεχνικών προβλημάτων η σύνδεση διακόπτεται με αποτέλεσμα τη δυσχερή εξέλιξη της συνεδρίασης. Ούτως ή άλλως βέβαια, μια πολιτική συζήτηση με 30 συμμετέχοντες/ουσες είναι δυσχερής, όταν γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης, περιορίζοντας τον ουσιώδη πολιτικό διάλογο...

Οπότε προκύπτει το ερώτημα προς τα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων: Γιατί συνεχίζουν να κάνουν τις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι δια ζώσης;;

Το επιχείρημα της προστασίας της δημόσιας υγείας δεν υφίσταται πλέον. Μόλις πριν 3 ημέρες σύσσωμη η δημοτική αρχή και όλοι οι τοπικοί φορείς παρευρέθηκαν σε εκδήλωση για την υποδοχή της Γιάννας Αγγελοπούλου με συμμετοχή πλήθους κόσμου, ακόμη και σε εστιατόριο της περιοχής.

Να υποθέσουμε ότι όταν συνεδριάζουνε οι σύμβουλοι είναι επικίνδυνος ο κορωνοϊός, ενώ όταν τρώνε είναι ακίνδυνος;;;
Συνέχεια...

Ο Βασίλης Γιόγιακας για το επικείμενο άνοιγμα του τελωνείου Μαυροματίου

Ιουνίου 02, 2021 0
Ο Βασίλης Γιόγιακας για το επικείμενο άνοιγμα του τελωνείου Μαυροματίου

Το μεσημέρι της Τετάρτης με διαρροή από το γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη, έγινε γνωστό ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 7/6/2021 θα ανοίξει ξανά το τελωνείο Μαυροματίου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Περιφερειάρχης με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Κι όπως συνηθίζουνε σε αυτές τις περιπτώσεις αρχίζουν ένας- ένας οι τοπικοί φορείς εξουσίας να επιχειρούν να δείξουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται κατόπιν ενεργειών τους...

Μετά τη διαρροή της είδησης από τον κ. Καχριμάνη, ήρθε η σειρά του κ. Γιόγιακα να δείξει τη συμβολή του στην εξέλιξη αυτή.

Ο κυβερνητικός Βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας το απόγευμα της Τετάρτης, με ανάρτησή του στο προφίλ του στο facebook, έκανε γνωστό ότι συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεροπετρίτη, ο οποίος τους ανακοίνωσε την απόφαση για άνοιγμα του τελωνείου Μαυροματίου.

Στην ανάρτησή του ο κ. Γιόγιακας, αναφέρει:

"Από τη μεσημεριανή συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη κατά την οποία επιτέλους δόθηκε σαφής δέσμευση για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου από το πρωί της Δευτέρας, 8 π.μ. με 4 μ.μ., και για τη διέλευση φορτηγών. Μαζί με τον Δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά που ήταν στη συνάντηση ευχαριστούμε τους Υπουργούς κ.κ. Γεραπετρίτη, Χαρδαλιά και Οικονόμου καθώς και τον κ. Αρκουμανέα του ΕΟΔΥ οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε ένα πολύμηνο αίτημα της περιοχής μας".
Συνέχεια...

Δείτε τώρα ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Χωρίς νέα κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 02, 2021 0
Χωρίς νέα κρούσματα σήμερα η Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 2
ΠΕ Θεσπρωτίας 0
ΠΕ Ιωαννίνων 21
ΠΕ Πρέβεζας 0

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.381, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 405.542 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 37 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.863 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.145 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.462 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 198 (ημερήσια μεταβολή +14.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 194 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Ανοίγει από Δευτέρα το Μαυρομάτι

Ιουνίου 02, 2021 0
Ανοίγει από Δευτέρα το Μαυρομάτι

Ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Ηπείρου το Τελωνείου Μαυροματίου.
Η επαναλειτουργία επιτυγχάνεται μετά από ένα χρόνο περίπου όπου το τελωνείο ήταν κλειστό λόγω των μέτρων περιορισμού για την πανδημία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το άνοιγμα του Τελωνείου έγινε γνωστό στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Η λειτουργία του θα είναι από τις 8 το πρωί ως τις τέσσερις μετά το μεσημέρι και οι διελεύσεις θα ανέρχονται σε 250 ημερησίως.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη προς τα συναρμόδια υπουργεία και το γραφείο του Πρωθυπουργού και μάλιστα σε υψηλούς τόνους καθώς το παρατεταμένο κλείσιμο είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της περιοχής και είχε ανοίξει παράνομα μονοπάτια στα βουνά από όπου γινόταν διελεύσεις.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Συνάντηση Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοδυτικής Ελλάδας με την επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Ιουνίου 02, 2021 0
Συνάντηση Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοδυτικής Ελλάδας με την επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε σήμεραστις, 31 Μαΐου 2021 στη Θεσσαλονίκη συνάντηση των Προεδρείων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας και Φλώρινας, με την επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κυρία Αντωνίου Μαρία.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το αίτημά μας για την επέκταση και στο αστυνομικό προσωπικό των Διευθύνσεων μας του επιδόματος παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, ένα ζήτημα που και η κυρία Αντωνίου κατά το παρελθόν είχε αναδείξει ως βουλευτής της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα πλαίσια του προβλεπόμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας σχετική επερώτηση στη Βουλή, υπερτονίζοντας την καταφανέστατη αδικία που υφίστανται όσοι συνάδελφοί μας υπηρετούν στην Ελληνοαλβανική μεθόριο.

Παράλληλα μεταφέραμε την απογοήτευση των συναδέλφων μας οι οποίοι, ειδικά την τελευταία διετία, έχουν επιφορτιστεί σχεδόν τα πάντα, ενώ στον αντίποδα από πλευράς της κυβέρνησης δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις δεσμεύσεις της.

Η κυρία Αντωνίου, αφού άκουσε όσα τεκμηριωμένα και διεξοδικά της επισημάνθηκαν, δεσμεύθηκε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, θα προωθήσει αυτά τα ζητήματα και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΝΑΚΟΣ Βασίλειος

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ανέστης

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΗΣ Ιωάννης

ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΠΟΖΙΚΗΣ Νικόλαος

ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ Ιωάννης
Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγ/τσας - Δείτε τα θέματα

Ιουνίου 02, 2021 0
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγ/τσας - Δείτε τα θέματα

Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19) στις 2 Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00’ για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω ένα και μοναδικό θέμα:

ΘΕΜΑ
Έγκριση απολογισμού - ισολογισμού και οικονομικών καταστάσεων χρήσεως 01/01/2019 έως 31/12/2019 του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητές: α) Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.
β) Ανθίππη Λουκά – Προϊσταμένη Δ/νσης Οικονομ. Υπηρ.
γ) Εκπρόσωπος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Επίσης καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19) στις 2 Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00’ με τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Έκφραση γνώμης επί της ίδρυσης πρότυπου ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα.
-Εισηγήτρια: Τσώτου Βασιλική – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Αναμόρφωση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Διόρθωση του υπ’ αριθμ. 274/2021 βεβαιωτικού καταλόγου και σύνταξη νέου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Έγκριση εκμίσθωσης των τριών αδιάθετων ακινήτων (καταστημάτων) ιδιοκτησίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, που βρίσκονται στις Εργατικές Κατοικίες στην Κοινότητα Νέας Σελεύκειας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Έγκριση χορήγησης παράτασης για ένα (1) έτος της σύμβασης για τη συλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Επί αιτήματος Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Σελεύκειας για ανάκληση χωροθέτησης πράσινου σημείου Δήμου Ηγουμενίτσας στην έκταση 4ων στρεμμάτων του τεμαχίου 416 αγροκτήματος Νέας Σελεύκειας συνολικού εμβαδού 24,686 στρεμμάτων.
Εισηγητές:
α) ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία κ. Ιωάννης Γόγολος,
β) ο επικεφαλής της παράταξης Αλλαγή Πορείας κ. Θωμάς Δημητρίου.

ΘΕΜΑ 7ο
Αποδοχή των όρων χρηματοδότησης ύψους 329.070,00 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και εξουσιοδότηση του Δημάρχου ως νόμιμου εκπροσώπου του Δήμου για τις περαιτέρω ενέργειες.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Έγκριση απόφασης ΕΠΖ για παραχώρηση θέσης στάθμευσης οχήματος ΑΜΕΑ επί του οδοστρώματος της οδού Κύπρου 72 στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Έγκριση μεταβίβασης αδιάνοιχτου-προβλεπόμενου δρόμου με αριθμ. τεμ. 577 της συμπληρωματικής διανομής Σκορπιώνας έτους 1963 λόγω απώλειας της κοινοχρηστίας του.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Χορήγηση 8ετους παράτασης σε δικαιούχο οικοπέδου της κοινότητας Φασκομηλιάς, για εκπλήρωση υποχρεώσεων εκποίησης οικοπέδου, στο πλαίσιο του άρθρου 12 του Ν.4368/2016.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Ορισμός εκπροσώπων για τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου συμβουλίου Επιθεώρησης Θεάτρων – Κινηματογράφων κλπ Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΔΟΝΑΤΟΣ
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση: "Τελειώνουμε με πειραματισμούς που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 02, 2021 0
Β. Γιόγιακας για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση: "Τελειώνουμε με πειραματισμούς που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες" (+ΒΙΝΤΕΟ)

«Αποκαθιστούμε τη δυνατότητα των κορυφαίων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα, να επιτρέψουν στους συνδυασμούς που επέλεξε η πλειοψηφία των πολιτών να κάνουν πράξη αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν, και να κριθούν γι’ αυτά», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Στο νομοσχέδιο θεσπίζεται, μεταξύ άλλων, το 43% συν μια ψήφο ως το ελάχιστο ποσοστό για να κερδίσει ένας συνδυασμός σε δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές και τα 3/5 των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια για τους συνδυασμούς που θα υπερβούν το ποσοστό αυτό και μέχρι το 60%.

Αναφερόμενος στον αυτοδιοικητικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι δεν είχε σκοπό να ενδυναμώσει την αυτοδιοίκηση και τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και εξυπηρετούσε μόνο τη δημιουργία θυλάκων εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών. Υπογράμμισε επίσης ότι ο νέος νόμος είναι κομμάτι μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης με σκοπό να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στην αυτοδιοίκηση. «Κάνουμε αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να επιχειρήσει! Και ξεκινάμε σήμερα, τελειώνοντας με πειραματισμούς που πλήγωσαν την αυτοδιοίκηση και που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες!», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της ομιλίας του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ως αντιπολίτευση είχαμε πει, τον Ιούλιο του 2018, ότι με το νόμο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε την πόρτα στην ακυβερνησία και στο αλισβερίσι.

Τα δύο περίπου χρόνια που έχουμε διανύσει από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων είναι, νομίζω, αρκετά ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε.
Και μάλιστα όχι σε λίγες περιπτώσεις.

Τι κληρονόμησε στα αυτοδιοικητικά πράγματα αυτή η απλή αναλογική;
Είδαμε τους εκλεγμένους δημάρχους να γίνονται όμηροι της κάθε λογής μειοψηφίας.
Να αδυνατούν να κάνουν πράξη προεκλογικές δεσμεύσεις για τις οποίες ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των πολιτών.
Προϋπολογισμούς, απολογισμούς και προγράμματα τεχνικών έργων που δεν μπορούσαν να συμφωνηθούν και να περάσουν.
Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μυστικό, δεν είναι κινδυνολογία, δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας μας.
Όλοι όσοι είμαστε κοντά στην αυτοδιοίκηση τα παρακολουθούμε και τα γνωρίζουμε.
Τα είπαν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των δήμων και των περιφερειών της χώρας.

Αυτή, λοιπόν η εμπειρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποκάλυψε και κάτι ακόμα:
Ότι ήταν ένα πείραμα που δεν είχε σκοπό να ενδυναμώσει την αυτοδιοίκηση και τη φωνή των τοπικών κοινωνιών.
Ότι εξυπηρετούσε μόνο τη δημιουργία θυλάκων εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Ήταν, με λίγα λόγια, ένα προϊόν της πολιτικής συγκυρίας, ένα προϊόν κομματικού υπολογισμού με ιδεολογικό προσωπείο, αυτό της δήθεν αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης…

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι ως κυβέρνηση αυτόν τον νόμο θα τον αλλάξουμε.
Επιχειρήσαμε πολύ νωρίς να δώσουμε κάποια προσωρινή λύση ώστε να μπορεί να προχωρήσει το διοικητικό έργο των δήμων, περνώντας ορισμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές, εκεί όπου οι δήμαρχοι έχουν την πλειοψηφία.

Και ερχόμαστε τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο, να αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα των κορυφαίων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης να μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα.
Να επιτρέψουν στους συνδυασμούς που επέλεξε η πλειοψηφία των πολιτών να κάνουν πράξη αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν, και να κριθούν γι’ αυτά.

Γιατί αυτό που στο τέλος της ημέρας ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να δίνονται λύσεις σε ζητήματα της πόλης του, του χωριού του, της καθημερινότητάς του.
Με αυτό το σκοπό φέρνουμε στο 43% συν μια ψήφο το ελάχιστο ποσοστό για να κερδίσει ένας συνδυασμός σε δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές.

Και γι’ αυτό πριμοδοτούμε τους συνδυασμούς των δημάρχων και των περιφερειαρχών με τα 3/5 των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αντίστοιχα.
Αυτές είναι οι δύο κομβικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό.
Ο εισηγητής αλλά και οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης που προηγήθηκαν αναφέρθηκαν διεξοδικά σε αυτές.

Αυτό στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι ένα μόνο μέρος ενός μεγαλύτερου, ενός φιλόδοξου σχεδίου της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση.

Μια σπουδαία θεσμική μεταρρύθμιση, που θα συνόψιζα σε δύο λέξεις: αρμοδιότητες και πόροι.
Είναι το σχέδιο για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων.

Που θα σημάνει περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την περίφημη «αρχή της εγγύτητας» που, όπως ορίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες πρέπει να ανήκουν κατά προτίμηση στις αρχές που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες.

Και επειδή από μόνες τους οι αρμοδιότητες είναι κενό γράμμα, θα πάνε χέρι-χέρι με την διασφάλιση περισσότερων πόρων, περισσότερων μέσων για να ανταποκριθεί η αυτοδιοίκηση στον διευρυμένο της ρόλο.

Ακούσαμε με ικανοποίηση και αισιοδοξία τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό να κάνει λόγο για περισσότερα από πεντέμισι δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται την αυτοδιοίκηση μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Ένα «σύγχρονο Σχέδιο Μάρσαλ» όπως το χαρακτήρισε, που βάζει πιο δυνατά τους δήμους και τις περιφέρειες ως συμμέτοχους στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κομμάτι της μεταρρύθμισης αυτής θα είναι και η αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ απ’ ευθείας από τους δήμους.

Πριν και πέρα από αυτές τις μεγάλες αλλαγές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεχώς δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Με τακτικές και έκτακτες χρηματοδοτήσεις, για να μπορούν οι δήμοι να στηρίζουν νοικοκυριά και τοπικές επιχειρήσεις.
Με νέες εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης έργων που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερα προγράμματα.
Τέτοια ήταν τα 7 έργα στους 3 δήμους της Θεσπρωτίας συνολικού ύψους άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν πριν 10 μήνες ανάμεσα στα πρώτα 32 έργα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σε όλη τη χώρα.
Έργα που βελτιώνουν υποδομές, δίνουν δουλειά και καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Αυτή είναι η προσέγγισή μας, αυτό είναι το σχέδιό μας για την αυτοδιοίκηση:
Να της δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, θεσμικά, χρηματοδοτικά, τεχνικά και τεχνολογικά, να της λύσουμε τα χέρια και να της δώσουμε περισσότερη οικονομική και διοικητική αυτοδυναμία.
Κάνουμε αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να επιχειρήσει!
Και ξεκινάμε σήμερα, τελειώνοντας με πειραματισμούς που πλήγωσαν την αυτοδιοίκηση και που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ
Συνέχεια...

Ήπειρος: 2 συλλήψεις για παραβίαση καραντίνας και από 5.000 ευρώ πρόστιμα

Ιουνίου 02, 2021 0
Ήπειρος: 2 συλλήψεις για παραβίαση καραντίνας και από 5.000 ευρώ πρόστιμα

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (01-06-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 11 παραβάσεις και 2 συλλήψεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

3 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,

6 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και
· 5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

2 συλλήψεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και ισάριθμα πρόστιμα των 5.000 ευρώ σε ημεδαπή και ημεδαπό, για παραβίαση υποχρέωσης κατ’ οίκον περιορισμού (καραντίνας).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας για το χθεσινό εργατικό ατύχημα

Ιουνίου 02, 2021 0
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας για το χθεσινό εργατικό ατύχημα

Σχετικά με το εργατικό ατύχημα

Εκφράζουμε τη λύπη μας για το ατύχημα που συνέβη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζομένου της υπηρεσίας καθαριότητας και ταυτόχρονα τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση. Διαβεβαιώνουμε ότι στον εργαζόμενο είχαν χορηγηθεί όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία και φορούσε, κάτι που διαπίστωσε και ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου.

Από την πρώτη στιγμή η Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κα. Χριστίνα Τζέλλου και οι συνάδελφοί του βρέθηκαν στο ΤΕΠ, δίπλα στον εργαζόμενο, ενώ μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Γεράσιμο Φουσέκη τον συνόδεψαν στο Νοσοκομείο Φιλιατών.

Τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του είχε και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος.

Είναι καλά στην υγεία του, ενώ γίνονται όλα τα προβλεπόμενα προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος.

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος
Χριστίνα Τζέλλου
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα