12/19/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Φιλιάτες: 'Εκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς - Δίμηνη παράταση στην Εθνική

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Φιλιάτες: 'Εκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς - Δίμηνη παράταση στην Εθνική

Το σχέδιο "εξυγίανσης" των τραπεζών για την αύξηση της κερδοφορίας τους, με κλείσιμο υποκαταστημάτων και μείωση του προσωπικού, συνεχίζεται απρόσκοπτα σε όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιδιαιτερότητες ορισμένων περιοχών.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στους Φιλιάτες. 
Την Πέμπτη 17/12/2020 έβαλε λουκέτο το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, το οποίο τους τελευταίους μήνες λειτουργούσε μόνο μία ημέρα την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη. Και δεν περίμεναν βέβαια, ούτε να κλείσει η χρονιά, το γοργόν και χάριν έχει...

Μικρή παράταση για την Εθνική τράπεζα
Μικρή παράταση δύο μηνών, πήρε το λουκέτο στο υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας, μετά τις αντιδράσεις όλων των φορέων της Θεσπρωτίας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι 16 Φεβρουαρίου.
Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να λειτουργήσει κι αυτό μέχρι 17/12.
Μάλιστα, οι πελάτες του καταστήματος είχαν ειδοποιηθεί με μήνυμα ότι από 18 Δεκεμβρίου η εξυπηρέτησή τους θα γίνεται από το κατάστημα της Ηγουμενίτσας.
Η μικρή αυτή παράταση δε φαίνεται προς το παρόν να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, όπου οι κάτοικοι των Φιλιατών θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στις τράπεζες της Ηγουμενίτσας, όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές από ταλαιπωρημένους Ηγουμενιτσιώτες για τις τραπεζικές τους συναλλαγές...

Όταν οι εκάστοτε κυβερνώντες μοίραζαν δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία στις τράπεζες, χρησιμοποιούσανε το επιχείρημα ότι οι τράπεζες είναι οι πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας. Άραγε τώρα που κλείνουνε οι τράπεζες, μπορούνε να μας εξηγήσουν πως θα έρθει αυτή η καταραμένη ανάπτυξη στην ακριτική περιοχή των Φιλιατών, χωρίς τους πυλώνες της ανάπτυξης; 
Μάλλον στον αναπτυξιακό τους χάρτη η πιο φτωχή και ακριτική περιοχή των Φιλιατών δεν περιλαμβάνεται...

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της επόμενης εβδομάδας (21- 27/12)

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της επόμενης εβδομάδας (21- 27/12) 

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (21 έως 27 Δεκεμβρίου 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

21/12/2020

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

22/12/2020

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

23/12/2020

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

24/12/2020

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00


Συνέχεια...

Παγκόσμια αναγνώριση για το Πολυφωνικό Καραβάνι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Παγκόσμια αναγνώριση για το Πολυφωνικό Καραβάνι (+ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 

Με ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής προχθες, 17 Δεκεμβρίου 2020, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ εγγράφεται στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO! 
Πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στο συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα! Ας σημειωθεί ότι στη Σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμμετέχουν κι εκπροσωπούνται 180 χώρες! 
Μια τεράστια αναγνώριση για το Πολυφωνικό Καραβάνι που αντανακλά και στηρίζεται στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι! Μια μεγάλη ενθάρρυνση για την Κοινότητα Πολυφωνίας, για όλους όσους πασχίζουν για το σήμερα και το αύριο του πολυφωνικού τραγουδιού. 
Να σημειωθεί ότι στην απόφασή του το αρμόδιο όργανο της Σύμβασης συγχαίρει την Ελλάδα για την υποβολή μιας υποδειγματικής υποψηφιότητας, με ένα πρόγραμμα διαφύλαξης που ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία των πρωτεργατών της μη κερδοσκοπικής «Άπειρος» και είναι βαθιά συνδεδεμένο με την κοινότητά του ενώ ανταποκρίνεται με υποδειγματικό τρόπο στους κινδύνους που απειλούν το πολυφωνικό τραγούδι. Επαινεί, επίσης, για την ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη και δημιουργική προσέγγιση που συνέβαλε στην προσαρμογή του πολυφωνικού τραγουδιού σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κοινωνικό πλαίσιο, με τη μετακίνηση από την ύπαιθρο στα αστικά περιβάλλοντα και ενισχύει την ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων. 

Η πρόταση είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας το Μάρτιο του 2019. Η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού τεκμηριώθηκε από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του και υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενη, ενδεικτικά, από 100 επιστολές συναίνεσης, παλιών και νέων συνταξιδιωτών του. Πολύτιμη στάθηκε η συμβολή και πέμπονται εγκάρδιες ευχαριστίες στα στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου, Γιάννη Δρίνη και Ιωάννα Τζαβάρα που φρόντισαν για την προετοιμασία και την αρτιότητα του φακέλου της πρότασης, σε συνεργασία με τους κυραντζήδες του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά. 
Το Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του το 1998 από ένα παραμεθόριο χωριό, το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, εκεί όπου είναι η έδρα της διοργανώτριάς του, αστικής μη κερδοσκοπικής "Άπειρος". Και από τότε, σταδιακά, εξαπλώθηκε σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, εξακτινώνοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κέρκυρα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία. Ανέδειξε συστηματικά τα κοινά στοιχεία του πολυφωνικού τραγουδιού δώθε κι απέκει από το σύνορο και τη συνάντηση με τις πολυφωνίες των γειτονικών λαών. Μεγάλο μέρος της δράσης του εστίασε σε μια νέα "άνοιξη πολυφωνίας" στις πόλεις, σε σειρά αστικών κέντρων με επίκεντρο την Αθήνα, προβάλλοντας και διαδίδοντας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι σε νέους ανθρώπους, θεμελιώνοντας και μεγαλώνοντας διαρκώς μια άτυπη αλλά ζώσα κοινότητα πολυφωνίας. 

Το Πολυφωνικό Καραβάνι νιώθει τιμή κι ευγνωμοσύνη για όλους τους συνταξιδιώτες του, όλα αυτά τα χρόνια, για τους ύστατους βιωματικούς ερμηνευτές, τους ακρίτες της πολυφωνίας, για τους ομίλους, τα σχήματα, τις αυτοσχέδιες πολυφωνικές παρέες, για όσους στήριξαν πολύπλευρα τη δράση του - πρόσωπα και φορείς, για όσους κρατάνε το πολυφωνικό τραγούδι ζωντανό και στις πόλεις, μεταλαμπαδεύοντας το ρίγος, το σφρίγος, το πρέπος του στους σημερινούς ιχνηλάτες του, τους αυριανούς σκυταλοδρόμους. 

Η μέρα αυτή είναι μέρα χαράς, δικαίωσης και ενθάρρυνσης για όλη την κοινότητα του πολυφωνικού τραγουδιού. Η παγκόσμια αναγνώριση του Πoλυφωνικού Καραβανιού, με την εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές, είναι ένα κορυφαίο βήμα προβολής για το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, ένας κορυφαίος σταθμός στο μεγάλο ταξίδι των φωνών, μια εξαιρετική αφετηρία για τις μελλοντικές διαδρομές του! Γιατί το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα ταξίδι που διαρκώς ξαναρχίζει, κάθε φορά πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο! 

(Δείτε ένα βίντεο με την ιστορία του Πολυφωνικού καραβανιού)

Στοιχεία επικοινωνίας: 
apiros@otenet.gr, 6973 342 113 

Συνέχεια...

Ερώτηση 63 βουλευτών με πρωτοβουλία Μ.Κάτση για τη σκοτεινή συνεργασία κυβέρνησης με αμερικανική εταιρεία "εξόρυξης" δεδομένων πολιτών

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Ερώτηση 63 βουλευτών με πρωτοβουλία Μ.Κάτση για τη σκοτεινή συνεργασία κυβέρνησης με αμερικανική εταιρεία "εξόρυξης" δεδομένων πολιτών

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 
Προς τον κ. Υπουργό Επικρατείας &Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

Θέμα: «Η συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την εταιρία επεξεργασίας δεδομένων Palantir Technologies» 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ΗΔΙΚΑ έχει οριστεί ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας για τα ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του «Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19» που τυγχάνουν επεξεργασίας σύμφωνα με το άρθρο 9 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και το άρθρο 22 του ν.4624/2019. Στο πλαίσιο αυτό, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, των οποίων τα στοιχεία καταχωρούνται στο Μητρώο. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχείο του Μητρώου, εκτός από δεδομένα εργαστηριακών ελέγχων, νοσούντων, νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών, ασθενών που έχουν ιαθεί και θανάτων, καταγράφονται και δεδομένα όπως το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ηλικία, το φύλο, τα υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας του. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το από 7/12/2020 δημοσίευμα της ιστοσελίδας bussinesswire.com του εξωτερικού, η αμερικάνικη εταιρεία «εξόρυξης δεδομένων» Palantir Technologies ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου την επέκταση της συνεργασίας της με την Ελληνική Κυβέρνηση, έπειτα από την από 3/12/2020 τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Πρωθυπουργού και τους συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ένα ακόμα στέλεχος της εταιρείας. Πρόκειται για μια συνεργασία για παροχή βοήθειας στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, χωρίς ποτέ η κυβέρνηση να ανακοινώσει το παραμικρό στα εγχώρια Μέσα, με αποτέλεσμα οι λεπτομέρειες της συνεργασίας – σύμβασης της Ελληνικής κυβέρνησης με την ιδιωτική εταιρία Palanitir να μην είναι γνωστές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, η εταιρεία έχει διαδραματίσει άμεσα βασικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19 στην Ελλάδα, ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται για αξιοποίηση από την κυβέρνηση σχετικού λογισμικού της εταιρείας που εξυπηρετείται στο υπολογιστικό νέφος μιας άλλης εταιρείας, της Amazon Web Services. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται στην ανάπτυξης «ενός πίνακα ελέγχου κέντρου ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο», γεγονός που ουδέποτε έχει δημοσιοποιηθεί, ούτε είναι γνωστό αν τα δεδομένα του συστήματος αυτού είναι εις γνώση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ή αποτελεί αποκλειστικό μυστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. 

Να σημειωθεί επίσης ότι στις πλατφόρμες ανάρτησης των δημοσίων συμβάσεων ΔΙΑΥΓΕΙΑ (diavgeia.gov.gr), ΕΣΗΔΗΣ (promitheus.gov.gr) δεν έχει αναρτηθεί καμία σχετική σύμβαση με την εταιρία ως όφειλε βάση του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι, ακόμη και σε περίπτωση δωρεάς, υπάρχει υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο σύμφωνα με την περ. ιζ' της παρ.3 του άρ.76 του ν.4727/2020 («Διαύγεια»), όπου αναφέρεται ότι στο διαδίκτυο αναρτώνται, μεταξύ άλλων, και πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Προφανώς, μιας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, εγείρεται μείζον ερώτημα προς το επισπεύδον Υπουργείο αν έχει ζητηθεί ως οφείλει τη σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), σύμφωνα όσα ορίζουν ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών ∆εδομένων (GDPR) και ο ν.4624/2019. Η ΑΠΔΠΧ είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει και να γνωστοποιήσει αν τα δεδομένα που παρέχονται στην εταιρία Palanitir είναι «ευαίσθητα» και υπόκεινται προστασίας βάσει της κείμενης νομοθεσίας. 

Η σημερινή κυβέρνηση είναι υπότροπη σε τέτοιους είδους μυστικοπαθείς και αδιαφανείς διαδικασίες, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων προσφάτως επικαλέστηκε δωρεά στη σύμβαση με την εταιρία Ciscoγια την παροχή της πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση, χωρίς να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή όπως ζητήθηκε, αλλά και χωρίς να έχει λάβει θετική γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ. 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη υπόθεση, καθώς η εταιρεία Palantir Technologies δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων (datamining) σε εταιρίες και κυβερνήσεις, ενώ στο ενεργητικό της έχει πολλές συνεργασίες που έχουν ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εγκαθίδρυση ενός ψηφιακού ολοκληρωτισμού. 

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα στους Νew Υork Τimes, έγινε γνωστό(Spy Contractor’s Idea Helped Cambridge Analytica Harvest Facebook Data | NYT ) ότι «ένας από τους υπαλλήλους της Palantir βοήθησε την εταιρεία Cambridge Analytica να δημιουργήσει ψυχολογικά προφίλ ανθρώπων και πρότεινε στην εταιρία να δημιουργήσει κουίζ προσωπικότητας για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του Facebook. Η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε αργότερα ένα κουίζ για την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook». Η εταιρία Cambridge Analytica αποτέλεσε τον βασικό υποστηρικτή της καμπάνιας για την εκλογική νίκη του Τράμπ το 2016, αλλά και για την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα μεταδημοκρατίας στον πλανήτη, όπου ψηφιακοί κολοσσοί χειραγωγούν την κοινή γνώμη και επηρεάζουν εκλογικές αναμετρήσεις χρησιμοποιώντας στοχευμένη ενημέρωση και πολιτική διαφήμιση, ανάλογα με το προφίλ του κάθε πολίτη, βάσει προσωποποιημένων δεδομένων. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού ιστοτόπου TNW (Study: Trump’s paid Peter Thiel’s Palantir $1.5 B so far to build ICE’s mass-surveillance network | ΤΝW),«κατά την προεδρία Τραμπ η Palantir εξασφάλισε συμβόλαια ύψους 1.5δις δολάρια προκειμένου να εντοπίζει παράνομους μετανάστες που οδηγήθηκαν σε απέλαση. Ο συνιδρυτής της Planitir, μέλος του ΔΣ της Facebook Peter Thiel υπήρξε ο 7ος μεγαλύτερος χορηγός της καμπάνιας του Τραμπ το 2016». 

Πρόσφατα, η αμφιλεγόμενη προσφορά των υπηρεσιών της Palantir στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός άκρως ανησυχητικό, είναι η υπόθεση του Βρετανικού ΕΣΥ (NHS). 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ελληνικούς ιστοτόπους, η Βρετανική Κυβέρνηση και το NHS υπέγραψαν σύμβαση με την Palantir για τη χρήση των λογισμικών της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δεδομένα που συλλέγονταν από τη Palantir για το NHS, αποθηκεύονταν και επεξεργάζονταν από τη start-up εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Faculty. Ο ιδρυτής του Faculty είναι ο αδερφός του Ben Warner που «έτρεξε» την επιχείρηση δεδομένων για την καμπάνια υπέρ του Brexit. H Faculty έχει καταγραφεί ότι έχει υπογράψει δημόσιες συμβάσεις αξίας 1 εκατομ. λίρες μέσα σε 18 μήνες. 

Η σύμβαση του NHS και της Palantir δεν είχε δημοσιοποιηθεί από τη Βρετανική Κυβέρνηση, ωστόσο προέκυψε ότι συνέλλεγαν τεράστιο όγκο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν την υγεία των πολιτών / ασθενών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μετά από μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και άσκησης πολιτικής πίεσης και πολλαπλά αιτήματα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλαν η δικηγορική εταιρία τεχνολογικής δικαιοσύνης Foxglove και η πρωτοβουλία Οpendemocracy, το NHS έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την Palantir. 

Η εντυπωσιακή και ύποπτη αποκάλυψη που προέκυψε από τη σύμβαση ήταν ότι το αντίτιμο δεν ξεπερνούσε τη 1 λίρα, καθώς και ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από μια ιδιωτική εταιρία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους, αλλά και η καταγωγή τους, η φυλή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους και η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας. 

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα ότι, ο λόγος που η Palantir έκανε δώρο το λογισμικό και τις τόσο αναβαθμισμένες υπηρεσίες της στο NHS, ήταν ότι έπαιρνε ως αντάλλαγμα τον τεράστιο πλούτο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για εκατομμύρια πολίτες, τα οποία θα μπορούσε μετά να «αξιοποιήσει» ή πουλήσει στην Βρετανική Κυβέρνηση, Αστυνομία ή Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την παρακολούθηση των πολιτών αυτών. 

Οι αποκαλύψεις αυτές ξεσήκωσαν αντιδράσεις από την Κοινωνία των Πολιτών και την κοινή γνώμη και το NHS δήλωσε ότι θα τροποποιούσε τη σύμβαση ώστε να διαφυλάξει καλύτερα τα δεδομένα αυτά και την ιδιωτικότητα των ασθενών. Λίγο αργότερα, η Palantir ζήτησε 1 εκατ. λίρες για να επεκτείνει τη σύμβαση για άλλους τέσσερις μήνες. 

Nα σημειωθεί ότι στη χώρα μας, με πρωτοβουλία του σημερινού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λειτουργεί η υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης, όσο και η πλατφόρμα SMS 13033 για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις πολιτών, στα οποία ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουμε ασκήσει έντονες ενστάσεις για το κατά πόσο τα δεδομένα που προκύπτουν είναι προστατευμένα βάσει του εθνικού και ενωσιακού δικαίου (GDPR και ν.4624/2019). 

Επιπλέον, στις αρχές Οκτωβρίου, ρεπορτάζ του BBC, το οποίο αναδημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», έκανε λόγο για αμφιλεγόμενη εταιρεία η οποία κατάφερε στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να πετύχει αποτίμηση 22 δισ. δολαρίων. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι «πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα για μία εταιρεία, η οποία δεν έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής ποτέ κέρδη, ενώ έχει να αντιμετωπίσει ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας και στηρίζεται σε κρατικές υπηρεσίες για το ήμισυ σχεδόν των εσόδων της». Eίναι γνωστό ότι τα Μεγάλα (Μαζικά) Δεδομένα (Big Data) είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διαθέτουν τέτοιου είδους εταιρείες, η επεξεργασία και η πώληση των οποίων για εμπορικούς, διαφημιστικούς ή και πολιτικούς σκοπούς μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη. 

Κατόπιν αυτών, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που καταγράφηκαν στα πληροφοριακά συστήματα για την πανδημία στη χώρα μας, περιήλθαν στην κατοχή της αμερικανικής εταιρείας Palantir Technologies προκειμένου να παρέχει βοήθεια στην κυβέρνηση για τη λήψη αποφάσεων. Μιας εταιρείας που φέρεται να έχει μια τέτοια σκοτεινή παρουσία στη διεθνή σκηνή και με την οποία φέρεται να συνεργάζεται στενά η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα προσπαθήσει να κρατήσει τη συνεργασία ως επτασφράγιστο μυστικό από τον ελληνικό λαό, ενώ κανένα δημόσια αναρτημένο σχετικό έγγραφο συμφωνίας-σύμβασης δεν υφίσταται. Σοβαρά, επίσης, ερωτήματα εγείρονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της συνεργασίας, στην οποία αναφέρεται το δελτίο τύπου της εταιρίας. 

Επειδή, η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από την αρχή της πανδημίας και έγινε γνωστή έπειτα από ανακοίνωση της Εταιρίας στην Αμερική, 

Επειδή, η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνοδεύεται από καμία δημοσιοποιημένη σύμβαση στη «Διαύγεια» ή το ΕΣΗΔΗΣ ως οφείλει βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ακόμα και σε περίπτωση δωρεάς, 

Επειδή, τα προσωπικά δεδομένα και η ιδιωτικότητα είναι θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, συνταγματικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, 

Επειδή, για κάθε ζήτημα που εμπίπτει στην προστασία προσωπικών δεδομένων αρμόδια να γνωμοδοτήσει για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και του ν.4624/2019, είναι η ΑΠΔΠΧ και όχι η Κυβέρνηση, 

Επειδή, φαινόμενα εξόρυξης δεδομένων (data mining) και ψηφιακού ολοκληρωτισμού, απειλούν ευθέως τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τη λαϊκή κυριαρχία, 

Επειδή, οποιαδήποτε συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ιδίως στον τομέα της υγείας, μπορεί να έχει άμεσο και ζωτικό αντίκτυπο στους πολίτες, πράγματα για τα οποία η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη και είναι υπόλογη, 

Επειδή, η Palantir αποτελεί μία από τις εταιρείες που αναπτύσσουν τις πλέον παρεμβατικές υπηρεσίες και τεχνολογίες σε διεθνές επίπεδο, δεχόμενη κριτική για πολύ οριακές και αδιαφανείς μεθόδους που αποφέρουν τεράστια χρηματιστηριακή αποτίμηση χωρίς να παρουσιάζει κέρδη, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
- Έχει υπάρξει απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών, σύναψη σύμβασης και εντολές πληρωμής προς την εταιρία Palantir και τι ύψους; Έχει υπάρξει πράξη αποδοχής δωρεάς από την εταιρία Palantir και με τι όρους; Γιατί δεν αναρτήθηκαν σχετικά έγγραφα στη «Διαύγεια» ή το ΕΣΗΔΗΣ; 

- Με τι είδους δεδομένα και από ποιο σύστημα καταγραφής τροφοδοτείται η εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να επεξεργαστεί προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση; 

- Η ΗΔΙΚΑ ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας για τα ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του «Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19», έχει διοχετεύσει δεδομένα προς την εταιρία και βάσει ποιας νομοθεσίας; 

- Η εταιρία αποθηκεύει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί και με ποιο τρόπο τα χρησιμοποιεί; Ποιο είναι το όφελος της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας από την συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο; 

- Κατά τη συνεργασία της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία, τηρούνται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών ∆εδομένων (GDPR) και o ν.4624/2019. 

- Ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της συνεργασίας, στην οποία αναφέρεται το δελτίο τύπου της εταιρίας; Ποιος ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής της; 

- Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι η εταιρία δεν εμπορεύεται προσωπικά δεδομένα των πολιτών που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων; 

- Για ποιους λόγους επιλέχθηκε μια εταιρία που έχει κατεξοχήν συνδέσει τη δράση της, μέσω των ιδρυτών της σε μια σειρά από δεδομένα τεράστια σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica, που αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και βοήθησαν στην εκλογή Τραμπ και στην ψήφιση του Brexit; 

- Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι τα δεδομένα πολιτών που έχει στη διάθεση της η εταιρία από την ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιηθούν για εξόρυξη μετά-δεδομένων (metadata) που θα αφορούν εμπορικούς, διαφημιστικούς ή και πολιτικούς σκοπούς χειραγώγησης, αντίστοιχους του σκανδάλου Cambridge Analytica; 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 
Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, παρακαλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα: 

- Οποιαδήποτε έγγραφο -ενδεικτικά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο– που αφορά συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Palantir Technologies Inc. 

- Τη σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) που οφείλει να έχει ζητήσει για τη διατύπωση γνώμης σύμφωνα όσα ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών ∆εδομένων (GDPR) και o ν.4624/2019. 

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές 
Κάτσης Μάριος 
Αβραμάκης Ελευθέριος 
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη 
Αλεξιάδης Τρύφων 
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) 
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα) 
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος 
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα 
Βαρδάκης Σωκράτης 
Βερναρδάκης Χριστόφορος 
Βέττα Καλλιόπη 
Γεροβασίλη Όλγα 
Γιαννούλης Χρήστος 
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα) 
Γκιόλας Ιωάννης 
Ελευθεριάδου Σουλτάνα 
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος 
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν 
Ζουράρης Κωνσταντίνος 
Ηγουμενίδης Νικόλαος 
Θραψανιώτης Εμμανουήλ 
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος 
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω) 
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα) 
Κατρούγκαλος Γεώργιος 
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά) 
Κόκκαλης Βασίλειος 
Λάππας Σπυρίδωνας 
Μάλαμα Κυριακή 
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) 
Μάρκου Κωνσταντίνος 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 
Μπαλάφας Ιωάννης 
Μπάρκας Κωνσταντίνος 
Μπουρνούς Ιωάννης 
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος) 
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα) 
Ξανθόπουλος Θεόφιλος 
Παπαηλιού Γεώργιος 
Παπανάτσιου Αικατερίνη 
Παππάς Νικόλαος 
Πολάκης Παύλος 
Πούλου Παναγιού (Γιώτα) 
Ραγκούσης Ιωάννης 
Σαντορινιός Νεκτάριος 
Σαρακιώτης Ιωάννης 
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος) 
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) 
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ) 
Σπίρτζης Χρήστος 
Συρμαλένιος Νικόλαος 
Τζάκρη Θεοδώρα 
Τζούφη Μερόπη 
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος) 
Τσίπρας Γεώργιος 
Φάμελλος Σωκράτης 
Φίλης Νικόλαος 
Φωτίου Θεανώ 
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης) 
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης) 
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης 
Χρηστίδου Ραλλία 
Ψυχογιός Γεώργιος 

Συνέχεια...

Έκκληση Καχριμάνη για περιορισμό μετακινήσεων και τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Έκκληση Καχριμάνη για περιορισμό μετακινήσεων και τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού 

Έκκληση στους διαμένοντες στην Ήπειρο και ειδικά σε όσους πρόκειται να επισκεφθούν περιοχές της κατά την εορταστική περίοδο, να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
«Παρακαλώ, τον καθένα να σεβαστεί πρώτα τον εαυτό του και μετά τους γύρους του και ειδικά τα ευπαθή άτομα και την οικογένειά του», υπογράμμισε. 

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ανησυχία του για μετακινήσεις από άλλες περιοχές, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν ζητήματα, λέγοντας: «ενώ πάμε άριστα στην Ήπειρο, τώρα που άρχισε και έρχεται κόσμος από Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α., μπορεί να προκληθούν προβλήματα. Δεν μπορεί αυτό που έχουμε καταφέρει από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα στην Ήπειρο να το τινάξουμε στον αέρα». 

Αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στις μετακινήσεις Ομογενών προς την Αλβανία: «Για μένα -είπε- υπάρχει σοβαρό θέμα, αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, να έρχονται τώρα από την Αθήνα και να περνάνε στη Βόρειο Ήπειρο. Εγώ είμαι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί σε ένα χώρο, τόσο επιβαρυμένο (επιδημιολογικά) να περνάει τόσος μεγάλος αριθμός κόσμου και αύριο να γυρίσουν ξανά για να πάνε στον τόπο που εργάζονται και διαμένουν. Θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα». 

Καταληκτικά ζήτησε να αποφευχθούν αυτές οι διαδρομές, γιατί όπως επεσήμανε: «είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο καθένας πρέπει να το καταλάβει. Όλοι πρέπει να προσέχουμε γιατί οι καταστάσεις στην περιοχή μας δεν διέφεραν από τη γειτονική Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη κ.α. που σήμερα είναι σε καθολικό Lockdown».
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη παράτυπος μετανάστης με πλαστό διαβατήριο

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη παράτυπος μετανάστης με πλαστό διαβατήριο 

Συνελήφθη προχθες (17-12-2020) το βράδυ στην πόλη της Ηγουμενίτσας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, που κατηγορείται για παράνομη είσοδο στη χώρα, κατοχή και χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου. 

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός κατείχε και επέδειξε κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαβατήριο γερμανικών αρχών, το οποίο όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα τυγχάνει πλαστό και το είχε προμηθευτεί έναντι χρηματικού ποσού των -2.500- ευρώ. 
Το διαβατήριο κατασχέθηκε ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας. 
Συνέχεια...

Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας προς Χατζηδάκη για το Πρόγραμμα "Εξοικονομώ – Αυτονομώ"

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας προς Χατζηδάκη για το Πρόγραμμα "Εξοικονομώ – Αυτονομώ"

ΠΡΟΣ: 
Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κο Κωστή Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που βάσει των εξαγγελιών σας αναμένεται η προκήρυξή του κάθε χρόνο, απόλυτα ορθή εξέλιξη κι εναρμονισμένη και με τις προτάσεις μας, αποτελεί το πλέον «λαοφιλές» πρόγραμμα καθώς επηρεάζει άμεσα και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. 

Παρότι όμως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υποβολή αιτήσεων, είναι και το μοναδικό ίσως πρόγραμμα που πάσχει σε σοβαρότατο βαθμό στο σημείο της υποβολής των αιτήσεων. 

Κι αυτό, διότι δεν είναι δυνατόν η υποβολή για την Περιφέρεια Ηπείρου να κλείνει μέσα σε 23 λεπτά (!!!!) καλύπτοντας όλον τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και αφενός να δημιουργεί ζητήματα άνισης μεταχείρισης κι αντιμετώπισης των ενδιαφερομένων κι αφετέρου να εκθέτει το αρμόδιο υπουργείο που ανακοινώνει πως ικανοποιείται το 50% αυτών που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, ενώ ουσιαστικά ικανοποιείται απλώς το 50% αυτών και μόνο που πρόλαβαν και υπέβαλλαν αίτηση μέσα σε αυτά τα 23 λεπτά εφέτος! 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι: 
- Πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν ευρίσκονται εγκατεστημένοι στις έδρες των νομών, διασφαλίζοντας έτσι σχετικά αποδοτικές συνδέσεις διαδικτύου (internet), αλλά στην περιφέρεια με πιθανά προβλήματα σύνδεσης και ταχυτήτων του, και ουσιαστικά στερούνται της δυνατότητας υποβολής αίτησης μέσα σε ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια. 

- Το διαδίκτυο τη δεδομένη χρονική περίοδο υπολειτουργεί λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης με τηλε-εργασίες, τηλε-εκπαιδεύσεις, τηλε-συνεδριάσεις κλπ, πέραν της συνήθης χρήσης του, με αποτέλεσμα την αργή και γενικά προβληματική αξιοποίησή του 

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε τέτοιας δημοφιλίας προγράμματα, η χρονική προτεραιότητα αποτελεί μια εντελώς λανθασμένη επιλογή! 

Η λύση στο πρόβλημα του όγκου των αιτήσεων σε σχέση με τον εκάστοτε διαθέσιμο ετήσιο προϋπολογισμό θα μπορούσε να ήταν η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής σε συνδυασμό με ένα εύλογα περιορισμένο πλην όμως προκαθορισμένο χρόνο υποβολής π.χ. πέντε (5) ημερών. 

Εκ του συνόλου των αιτήσεων, οι πλεονάζουσες των εγκεκριμένων, να παραμένουν στο σύστημα ως επιλαχούσες και να ικανοποιούνται εντάσσοντας μέχρι εκεί που είναι δυνατόν. 

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε τα ανωτέρω και να ενεργήσετε τα δέοντα απαλείφοντας τα προβληματικά σημεία του συγκεκριμένου προγράμματος, προς αποκατάσταση της ισονομίας μεταξύ των ενδιαφερομένων. 

Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Αλέξανδρος Πάσχος 
Συνέχεια...

Δήλωση Κάτση - Γκαρά για την απόρριψη τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ για τη μόνιμη δημοσίευση διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Δήλωση Κάτση - Γκαρά για την απόρριψη τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ για τη μόνιμη δημοσίευση διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο 

Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, υπογεγραμμένη από τους Τομεάρχες Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Μάριο Κάτση και Νατάσα Γκαρά, σχετική με τη μόνιμη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. 

Έχοντας φτάσει λίγες μόνο ημέρες από τη λήξη της 5ετούς παράτασης που είχε επιτευχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και δεδομένης της πλήρους αδράνειας της Κυβέρνησης κατατέθηκε η σχετική τροπολογία με επείγοντα χαρακτήρα, στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας. Όμως ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα ο κ. Πέτσας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να μην κάνει δεκτή τη νομοθετική μας πρωτοβουλία για την επαναφορά της καθολικής και υποχρεωτικής δημοσίευσης των διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. 

Τα Μέσα της περιφέρειας και οι εργαζόμενοι σε αυτά αφήνονται κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι αποστερώντας τους ένα σημαντικό έσοδο που θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα τους και εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ο κ. Πέτσας, έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει τη διατήρηση των δημοσιεύσεων ως μόνιμο μέτρο, αφού πλέον δεν υπάρχει καμία δέσμευση μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Η σημερινή απόρριψη της τροπολογίας αποτελεί ομολογία της Κυβέρνησης ΝΔ πως δεν έχει πρόθεση, ούτε και βούληση να στηρίξει τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο και τους εργαζόμενους σε αυτόν. 

Κάτσης Μάριος 
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 

Γκαρά Νατάσα 
Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ
Συνέχεια...

Ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για τις τρέχουσες εκπαιδευτικές εξελίξεις!

Δεκεμβρίου 19, 2020 0
Ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για τις τρέχουσες εκπαιδευτικές εξελίξεις!

Ε.Λ.Μ.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ηγουμενίτσα 18/12/2020 
Αρ . Πρωτ.: 43 
mail:elmethesprotias@gmail.com 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

κοινοποίηση: Σχολεία Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας, 
Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Θεσπρωτίας, 
Εργατικά Σωματεία, εκπαιδευτικοί ΕΛΜΕ, 
τοπικά ΜΜΕ. 

Αγαπητοί μας μαθητές, γονείς, συνάδελφοι, 
Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε, ως ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, κρίναμε απαραίτητο να ενημερώσουμε ολόκληρη την κοινωνία της Θεσπρωτίας για τα πολύ σοβαρά τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης. Θέματα που ενδιαφέρουν και αγγίζουν κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια του νομού μας. 

Τηλεκπαίδευση – μύθοι και αλήθειες: 
Ο μεγαλύτερος μύθος των ημερών μας είναι η εκτίμηση του Υπουργείου ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά, χωρίς προβλήματα. Τα προβλήματα έλλειψης εξοπλισμού, έλλειψης σύνδεσης διαδικτύου, πολλών ατόμων μέσα σε κάθε σπίτι που είτε κάνουν τηλεκπαίδευση είτε τηλεργάζονται είναι γνωστά σε κάθε οικογένεια. Όσο και να προσπαθεί να τα αποσιωπήσει
η κυβέρνηση. Τι στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, αν και μεσολάβησε το τετράμηνο Ιουνίου -Σεπτεμβρίου, για να στηρίξουν το έργο μαθητών και εκπαιδευτικών, εκτός από κάποια σκόρπια (ολιγάριθμα) tablet, ακατάλληλες μάσκες, μπόλικες συμβουλές και συστάσεις, μερικές πρόχειρες επιμορφώσεις “κατόπιν εορτής” εφόσον ήδη οι εκπαιδευτικοί είχαν μάθει με δικές τους προσπάθειες (ατομικές ή συλλογικές) και δικούς τους οικονομικούς πόρους είχαν ήδη πετύχει να δουλεύουν την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. 

Η πραγματικότητα της τηλεκπαίδευσης απέχει λοιπόν πολύ από κάθε έννοια σωστής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παρόλα αυτά οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί στάθηκαν και εξακολουθούν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και βρέθηκαν τόσο την Άνοιξη όσο και το Φθινόπωρο (που έκλεισαν τα σχολεία) δίπλα στους μαθητές έχοντας επίγνωση των κινδύνων (ειδικά σε ανήλικα παιδιά) αλλά και των ορίων αυτής της διαδικασίας. 
Ως εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε περήφανοι που στεκόμαστε στο πλάι των μαθητών μας. Ταυτόχρονα αισθανόμαστε διπλά περήφανοι για τους μαθητές μας που σε όλο αυτό το διάστημα έχουν επιδείξει ωριμότητα, υπευθυνότητα και φιλότιμο.
Βέβαια προκύπτουν και πολλά ακόμη σοβαρότατα τρέχοντα προβλήματα για τους μαθητές μας, ειδικά του Λυκείου. Ήδη έχει θεσπιστεί η αντιδραστική “Τράπεζα Θεμάτων” από την Α’ Λυκείου ενώ στην Γ’ Λυκείου οι μαθητές μας προετοιμάζονται (όπως μπορούν) για τις Πανελλαδικές. 
Θεωρούμε επιβεβλημένη την αναστολή της “Τράπεζας Θεμάτων” και επαναφέρουμε τη θέση περί γενικής της απόσυρσης. Ακόμη πιο επιβεβλημένη είναι η άμεση περικοπή ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθητών και η συνεχής επαναξιολόγησή της, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν από το Γενάρη μέχρι τον Ιούνιο. Είναι αδιανόητο και εγκληματικό τα παιδιά μας και οι οικογένειές τους να περάσουν τα περυσινά και να μην γνωρίζουν την ύλη λίγες βδομάδες πριν τις εξετάσεις!

Εξ αποστάσεως αξιολόγηση μαθητών - το πιο σύντομο ανέκδοτο του μήνα: 
Μέσα από τους “γυάλινους πύργους” της η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ξαναχτύπησε για ακόμη μια φορά. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση των μαθητών μας βάζοντας διαγώνισμα τετραμήνου στο σπίτι! Οι οδηγίες που δίνει το Υπουργείο για την τηλε-εξέταση μόνο γέλιο προκαλούν. Μας προτείνει να προχωρήσουμε σε διάφορα “τρικ” ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνίσματος… 
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εκπαιδευτικός για να καταλάβει ότι εξ αποστάσεως αδιάβλητες εξετάσεις δεν μπορούν να υπάρξουν εκτός αν στόχος του Υπουργείου είναι απλά “να βγει η υποχρέωση” ή ακόμη χειρότερα, κάποιοι που έχουν τα μέσα, τεχνολογικά και οικονομικά, να εξασφαλίσουν το “άριστα” με κάθε τρόπο...
Από την πλευρά μας ως παιδαγωγοί πρέπει να επαναφέρουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στην τάξη.
Καταρχάς η αξιολόγηση των μαθητών μας δεν περιορίζεται σε ένα στείρο διαγώνισμα. Να τονίσουμε ότι ο βαθμός τετραμήνου είναι ένας δείκτης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μια αποτύπωση της συλλογικής προσπάθειας μέσα στη σχολική αίθουσα, σε συνδυασμό με την ατομική προσπάθεια του κάθε μαθητή σε συγκεκριμένο οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο.
Υπό τις παρούσες συνθήκες ζητάμε την παράταση του Α τετραμήνου ώστε να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία όπως της πρέπει: μέσα στην σχολική αίθουσα. 
Επίσης η νομοθεσία προβλέπει ότι αν για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση ή η κατάθεση της βαθμολογίας στο Α τετράμηνο, τότε γίνονται στο Β τετράμηνο. 

Επαναλειτουργία σχολείων – θα ανοίξουν όπως το Σεπτέμβρη; 
Πλέον όλη η ελληνική κοινωνία έχει ασπαστεί και έχει κατανοήσει τα επιχειρήματα και τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας (σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων, συντονιστικά μαθητών) για τους όρους λειτουργίας των σχολείων. 15 μαθητές ανά τμήμα, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, μάσκες και αντισηπτικά για όλους, επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους. Ποιο από αυτά τα λογικά και δίκαια αιτήματα ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση; ΚΑΝΕΝΑ. Ο “λόγος” φυσικά ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Όπως χρήματα δεν υπάρχουν και για νέες ΜΕΘ. Ενώ υπάρχουν μπόλικα ευρώ για MME, κλινικάρχες και πολεμικά αεροσκάφη Rafale… Κατάσταση που αποτυπώνεται έκδηλα και στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε στη Βουλή αυτές τις μέρες.
Το προηγούμενο διδακτικό έτος υπήρξαν αρκετά και σημαντικά κενά αφού η ολοκλήρωση της ύλης δεν ήταν δυνατή.
Το Υπουργείο μας συνέστησε να καλύψουμε όλα τα κενά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο λειτουργείας των σχολείων. Είναι δυνατόν;
Ερωτούμε λοιπόν: η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα σχολεία το Γενάρη με το ίδιο μοντέλο του Σεπτέμβρη; Σκοπεύει δηλαδή να εφαρμόσει στα σχολεία μας σύστημα “φυσαρμόνικα” (άνοιξε- κλείσε); Αν ναι, θα είναι υπόλογη και ένοχη τόσο για τα κρούσματα στα σχολεία όσο και για την εγκληματική αντιπαιδαγωγική της πρακτική να φυλακίζει τα μυαλά, τις ψυχές και τα μάτια των μαθητών πίσω από μια οθόνη. Διότι κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να συμπεράνει ότι αν τα σχολεία έκλεισαν Νοέμβρη με θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς και ανοιχτά παράθυρα, τότε το Γενάρη με 0–10 βαθμούς, το νέο “λουκέτο” θα είναι θέμα ολίγων εβδομάδων.
Ενδεικτικό της κατάστασης για τη μη λήψη μέτρων, είναι το παράδειγμα των Ειδικών Σχολείων που παραμένουν ανοικτά, θέτοντας σε κίνδυνο καθημερινά μαθητές και εργαζόμενους (εκπαιδευτικούς και επικουρικό προσωπικό).

Πανδημία – αφού βρήκαμε παπά… ας τα θάψουμε όλα!
Σε όλη της διάρκεια της πανδημίας σε αυτούς τους 10 μήνες η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να περάσει νόμους και άλλα νομοθετήματα αντιασφαλιστικά, αντεργατικά, αντιεκπαιδευτικά, ευρύτερα αντιδραστικά. 
Στο χώρο της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση κατά τα πρώτο lock-down, ψήφισε ένα αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και περίμενε τη δεύτερη καραντίνα να φέρει νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση ενώ προετοιμάζει νομοσχέδια για την αξιολόγηση και τα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι συνέχεια της επίθεσης στο περιεχόμενο και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και αναπόσπαστο στοιχείο του “σχεδίου Πισσαρίδη”. Η περίφημη σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παροχή φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού στις μεγάλες επιχειρήσεις. 
Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάθεσή του συνδυάζεται με το νομοσχέδιο που ανατρέπει τα εργασιακά δικαιώματα και φέρνει τη γενίκευση της ανασφάλιστης εργασίας, την καθιέρωση 10ωρης εργασίας και την κατάργηση του 8ώρου, την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Με το νέο νομοσχέδιο πετσοκόβεται η γενική μόρφωση σε 15χρονα παιδιά για να μάθουν σκόρπιες και αποσπασματικές εργασιακές δεξιότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της άκρατης αντιδημοκρατικότητας της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι και η διοργάνωση τηλε-εκλογών παρωδία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης. Οι συνάδελφοι γύρισαν μαζικά την πλάτη σε αυτή την διαδικασία με ποσοστό αποχής άνω του 93%! Το Υπουργείο Παιδείας παραμένει αμετανόητο και εμμένει στον αυταρχισμό και στην επιβολή «με το έτσι θέλω» της πολιτικής του. Αφού δεν έπιασαν οι απειλές, οι καταναγκαστικές υποψηφιότητες, η διαστρέβλωση και τα ψέματα, η κινητοποίηση του διοικητικού και κομματικού μηχανισμού της κυβέρνησης, μετά και τη δηλωμένη απόφαση όσων φέρονται να εκλέχθηκαν από τις εκλογές παρωδία να παραιτηθούν, έφερε διάταξη όπου προβλέπει ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς αιρετούς!

Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης και στους αγώνες! 
Όλοι μαζί ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ μπορούμε να διεκδικήσουμε την παιδεία που μας αξίζει 
Παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητες της περιόδου ως εκπαιδευτικοί και ευρύτερα ως εκπαιδευτική κοινότητα αισθανόμαστε ΝΙΚΗΤΕΣ! 
Νικητές γιατί σταθήκαμε και στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας με κάθε πρόσφορο μέσο. 
Νικητές γιατί ακυρώσαμε στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης να βάλει κάμερες στις τάξεις και να κάνει το μάθημα “big brother”. 
Νικητές γιατί παραμερίσαμε το φόβο και τις απειλές και ακυρώσαμε τις τηλε-ψευτο-εκλογές που σκοπό έχουν να βάλουν στο “γύψο” τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. 
Νικητές γιατί δεν πέσαμε στην παγίδα να βάλουμε τηλε-απουσίες στους μαθητές μας επειδή αυτοί δικαίως απαιτούσαν ασφαλή σχολεία μέσα από τις κινητοποιήσεις τους. 

Ηγουμενίτσα, 18 Δεκεμβρίου 2020 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ            ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα