02/03/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Ενημέρωσης στην Αμμουδιά

Φεβρουαρίου 03, 2023 0
Αναβαθμίζεται το Κέντρο Ενημέρωσης στην Αμμουδιά

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάργας αποφάσισε την παραχώρηση του Κέντρου Ενημέρωσης Αμμουδιάς άνευ ανταλλάγματος για 15 χρόνια στο Οργανισμό ΦΥσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου, ώστε αυτό να αποτελέσει τη βάση για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και κυρίως του υδροβιότοπου που εκτείνεται από τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά, τη Βαλανιδορράχη, το Μεσοπόταμο με το Νεκρομαντείο, το Καστρί με την Πανδοσία και καταλήγει στις πηγές στο Βουβοπόταμο.

Το Κέντρο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναβαθμιστεί και θα είναι επισκέψιμο παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα που θα προβάλλουν το οικοσύστημα και θα ενισχύσουν σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη, εναλλακτικές μορφές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.Συνέχεια...

Οι Εβραίοι της θεσπρωτίας εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας

Φεβρουαρίου 03, 2023 0
Οι Εβραίοι της θεσπρωτίας εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας

Οι οικογένειες των Εβραίων, που ζούσαν στη Θεσπρωτία και κυρίως στην Παραμυθιά, το 1943 μετακόμισαν στα Γιάννινα, πιστεύοντας ότι κινδυνεύουν λιγότερο.

Όμως ακολούθησαν τη μοίρα της Γιαννιώτικης κοινότητας.
Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 2.000 Εβραίους των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Θεσπρωτίας, στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν 1.850 άτομα και οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς, από όπου επέστρεψαν μόνο 163.

Σε μια μαρτυρία της εποχής, ενός Εβραίου, που προορίζονταν για το Άουσβιτς, υπάρχει σπαρακτική καταγραφή: 

«Τώρα το χειρότερο είναι ο εκτοπισμός. Το αίμα μας παγώνει κάθε στιγμή, η καρδιά μας χτυπάει να σπάσει, πρέπει να εγκαταλείψουμε τα πάντα, πατρίδα, γονείς, να αποχωριστούμε ο ένας από τον άλλον, φίλους και αγαθά, και να φύγουμε μόνο με ένα σάκο στην πλάτη. 

Δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε ούτε μία βαλίτσα. Η πρώτη αμαξοστοιχία έφυγε ήδη, προς ποιόν προορισμό; Το αγνοούμε. Η δεύτερη θα φύγει σήμερα. Την ημέρα της αναχώρησης οι άνθρωποι ξετρελαμένοι καίνε έγγραφα, χρήματα, σπάζουν τα έπιπλά τους με κραυγές θανάσιμα πληγωμένων θηρίων, έπειτα εγκαταλείποντας τους καρπούς της δουλειάς τους, φεύγουν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες μέσα σε βαγόνια για ζώα, και να τους αντιμετωπίζουν με λιγότερο σεβασμό από αυτά».

Συνέχεια...

Θα φέρει και …τρένο στη Θεσπρωτία ο Μητσοτάκης!!

Φεβρουαρίου 03, 2023 0
Θα φέρει και …τρένο στη Θεσπρωτία ο Μητσοτάκης!!
(ΦΩΤΟ: libertin.gr)

Το δούλεμα που γίνεται στους Θεσπρωτούς σχετικά με πολλά μεγάλα έργα, αλλά ειδικότερα με τη σιδηροδρομική σύνδεση, αποτελεί από τα καλύτερα πολιτικά ανέκδοτα, ίσως μεγαλύτερο και από αυτό του μετρό Θεσσαλονίκης...

Έτσι, ούτε αυτή η προεκλογική περίοδος δεν θα αποτελέσει εξαίρεση… Όπως και πολλές άλλες στο παρελθόν θα έχει και τρένο για την Ήπειρο!
Και μάλιστα δια του Πρωθυπουργού!

Την προανακοίνωση της ανακοίνωσης έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο: "Θα έρθει ο Πρωθυπουργός και θα κάνει ανακοινώσεις για το τρένο"... είπε ο κ. Καχριμάνης!

Αρχικά, ισχυρίστηκε ότι δεσμεύτηκαν τα 7,5 εκατομμύρια για τη μελέτη. 
Προσοχή: Για τη μελέτη, όχι για την κατασκευή του έργου...!

Στη συνέχεια και μετά από επίμονες ερωτήσεις του Γιώργου Ζάψα, ο Περιφερειάρχης επανήλθε για να πει ότι δεν δεσμεύτηκαν τα χρήματα αλλά ...θα δεσμευτούν και ...θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό..!

Έτσι θα τηρηθεί και η παράδοση..! 
Από το 1990, από την εποχή του πατρός Μητσοτάκη, και κάθε τρία με τέσσερα χρόνια, και πάντα σε προεκλογική περίοδο, έρχεται και το τρένο!!!

Με πληροφορίες από: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Λαϊκή βραδυά με ζωντανή μουσική απόψε στο Family tavern στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας

Φεβρουαρίου 03, 2023 0
Λαϊκή βραδυά με ζωντανή μουσική απόψε στο Family tavern στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας


Κάντε την κράτησή σας στα τηλέφωνα: 26654 00234 & 6936 830 938
Συνέχεια...

Κραυγή αγωνίας από τους απόδημους Ηπειρώτες για το μαρασμό της Ηπείρου - Συγκέντρωση στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου

Φεβρουαρίου 03, 2023 0
Κραυγή αγωνίας από τους απόδημους Ηπειρώτες για το μαρασμό της Ηπείρου - Συγκέντρωση στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου

Συμπατριώτες, Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες της αποδημίας,
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι Ομοσπονδίες Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ροδοβιζινών Άρτας, Τζουμέρκων και οι σύλλογοι των απόδημων Ηπειρωτών, βιώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ήπειρο, που τη συνθέτουν τα συσσωρευμένα προβλήματα, η ερημοποίηση των χωριών, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, οι ανύπαρκτες υποδομές και πλείστα άλλα που καθιστούν δύσκολη την επιβίωση των συμπατριωτών μας στη γενέτειρα, αλλά -περισσότερο- αδύνατη την επισκεψιμότητα των αποδήμων, διεκδικεί δυναμικά την επίλυσή τους. 

Η Ήπειρος, η πατρίδα των αγωνιστών της αντίστασης, των γραμμάτων και των τεχνών, των μεγάλων ευεργετών, που τόσα προσέφερε στην Ελλάδα μας με την κτηνοτροφία της, το εμπόριο, τις τέχνες και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, σήμερα βάλλεται από τα πολλά προβλήματα. 

Ο πληθυσμός της μειώνεται συνεχώς, όπως άλλωστε το πιστοποίησε και η πρόσφατη απογραφή. Οι νέοι «ψάχνουν» τρόπο να μεταναστεύσουν και τα χωριά πλέον κατοικούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από υπερήλικες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα διαμονής από την αδυναμία της πολιτείας να τους στηρίξει. 

Η παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα διαρκώς συρρικνώνεται. Οι υπηρεσίες υγείας και ειδικά η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη συνεχώς υποβαθμίζεται. Δεν υφίσταται επαρκές δίκτυο Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών. Τα ασθενοφόρα είναι σε έλλειψη και υποστελεχωμένα. Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει απαρχαιωμένο και ασυντήρητο. Ολόκληρες περιοχές περιμένουν ακόμα την οδική σύνδεσή τους με τα κεντρικά οδικά δίκτυα, αυτά της Εγνατίας Οδού και της Ιόνιας Οδού, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή τους και εντείνει την απομόνωσή τους. Οι συγκοινωνίες μεταξύ των χωριών και των πόλεων είναι ανεπαρκείς. 

Στον τομέα της εκπαίδευσης, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα με το κλείσιμο σχολείων και την έλλειψη εκπαιδευτικών. Οι συχνές διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση δυσκολεύουν την ζωή των κατοίκων και επιφέρουν πολλά προβλήματα στις παραγωγικές μονάδες. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ, που συνεχώς στήνονται στην Ήπειρο άνευ σχεδιασμού, χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων που διαμένουν εκεί και τη διαφορετική άποψη των αυτοδιοίκητων αρχών της περιοχής, βιάζουν το φυσικό περιβάλλον. 

Το ταξίδι προς την Ήπειρο, ημών των αποδήμων, είναι ακριβή υπόθεση έως απαγορευτική με τα διόδια που πληρώνουμε Το ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος κάνουν τη ζωή των κατοίκων εκεί δύσκολη. 

ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ και ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων όπως: 

• Τη θεσμοθέτηση εξειδικευμένης κρατικής πολιτικής για την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, με ισχυρά κίνητρα και υπερβατικές δημόσιες επενδύσεις για ουσιαστική και μετρήσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών, που ερημώνουν με σκοπό την αναγέννησή τους και την ανατροπή των συνθηκών, που οδήγησαν στην εγκατάλειψή τους. 

• Την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ειδικά της πρωτοβάθμιας με την ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων. 

• Την ανάπτυξη επαρκούς δικτύου συγκοινωνιών, που θα συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις. 

• Τη μείωση της τιμής των διοδίων και των τελών διέλευσης των γεφυρών Ρίου -Αντιρρίου και Άκτιου-Πρέβεζας. 

• Την επανεξέταση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων προς όφελος των πολιτών. 

• Την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ, μέχρι την ολοκλήρωση του Ενεργειακού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με κριτήριο την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος ως πηγή ζωής και όχι ως εμπόρευμα. Καθορισμός του ενεργειακού μείγματος που πρέπει να επιλεγεί, ορισμός περιοχών αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ, καθορισμός της φέρουσας ικανότητας στα υδροηλεκτρικά έργα, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την προστασία των πηγών ύδατος, εφαρμογή έμπρακτων κανόνων αειφορίας για κάθε επίπτωση κάθε έργου. 

• Τη μείωση της εισφοράς ΕΤΜΕΑΡ, που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος. 

• Τη βελτίωση των υποδομών και των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Πλήρη ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε κάθε χωριό. 

• Την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά των κτηνοτρόφων, προς όφελος των ιδίων, αλλά και των καταναλωτών. 

• Να μην προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. 

• Να προσφέρονται τραπεζικές υπηρεσίες με ΑΤΜ σε κάθε χωριό με ευθύνη και δαπάνες της πολιτείας. 

• Να προωθηθεί η οδική διασύνδεση της Ηπείρου με τη Θεσσαλία και των περιοχών της Ηπείρου με την Ιόνια Οδό και την Εγνατία Οδό, με δρόμους σύγχρονων προδιαγραφών, καθώς σήμερα οι υφιστάμενοι δρόμοι είναι αδιάβατοι για μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου, λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης. Να βελτιωθεί - συντηρηθεί και αναπτυχθεί το οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά μας μεταξύ τους και τα χωριά με τις πόλεις. 

• Να ληφθούν σοβαρά μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε είδους ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις. 

• Να αναληφθούν ενέργειες και εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης της κλιματικής αλλαγής. 

• Να αναληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με τη θεσμοθέτηση κανόνων αξιοποίησης των πηγών και με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης. 

Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ και οι Ομοσπονδίες Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβιζίων Άρτας και Τζουμέρκων Απευθυνόμαστε σε όλους τους φορείς της αποδημίας και καλούμε να μην υποχωρήσουμε στις δυσκολίες. Μην αφήσουμε την Ηπειρωτική αποδημία, τα χωριά μας, την Ήπειρο να σβήσουν. 

Με συλλογική δράση, με αγάπη για τον τόπο μας και το λαό μας θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. 

Καλούμε σε συγκέντρωση στην είσοδο της Βουλής την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στις 5μ.μ. όπου θα καταθέσουμε στο προεδρείο και στα κόμματα τα αιτήματα μας
Συνέχεια...

Αύξηση της μετάλλαξης «Όρθρος» σε Γιάννενα και Θεσπρωτία

Φεβρουαρίου 03, 2023 0
Αύξηση της μετάλλαξης «Όρθρος» σε Γιάννενα και Θεσπρωτία

Μείωση στις εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών Covid-19 και οριακή αύξηση των θανάτων καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μείωση καταγράφεται και στη δραστηριότητα της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Συνολικά 169 ασθενείς, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό την εβδομάδα που τέλειωσε στις 29 Φεβρουαρίου, συγκριτικά με 168 θανάτους την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο διάστημα οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν από τους 153 στους 135.

Στελέχη

Το στέλεχος BA.5 παραμένει το συχνότερο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον που επικρατεί στην Ελλάδα και παγκοσμίως, με την υποπαραλλαγή BQ.1.1 της BA.5 να κερδίζει έδαφος.

Μεταξύ των στελεχών της υποπαραλλαγής BA.2, πιο διαδεδομένο παραμένει το BA.2.75, γνωστό και ως «Κένταυρος» και ακολουθούν το CH.1.1 («Όρθρος) και το XBB.

Το στέλεχος XBB.1.5, γνωστό και ως «Kraken» έχει ανιχνευθεί σε συνολικά 30 δείγματα και δεν δείχνει να εξαπλώνεται γρήγορα.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα Όρθρου

Σύμφωνα με τα γραφήματα του ΕΟΔΥ, σε πολλούς νομούς της χώρας το στέλεχος CH.1.1 δεν ανιχνεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντιστοιχεί όμως σε ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων σε Αττική, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Κορινθία, Ηλείας, Βοιωτίας και Ηρακλείου, ενώ στην Ευρυτανία αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα