09/29/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Υλοποιήθηκε η 2η «Ημέρα Γευσιγνωσίας» από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Σεπτεμβρίου 29, 2022 0
Υλοποιήθηκε η 2η «Ημέρα Γευσιγνωσίας» από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρες 17:00 έως 23:00 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και η δεύτερη «ΗΜΕΡΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και τη στήριξη του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ, στον Τερματικό Σταθμό Τ1 του νέου Λιμένα.

Με αυτή την εκδήλωση ολοκληρώθηκε το Υποέργο 6 της Πράξης «Πρόγραμμα Ανάδειξης και Προβολής Προϊόντων Ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας» Μέτρο 3.4.3. «Μέτρα Εμπορίας», του ΕΠΑΛΘ 2014-2020 με MIS 5066824.


Οι Σεφ και φοιτητές του τμήματος Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, χρησιμοποιώντας τα βασικά είδη προϊόντων της Θεσπρωτικής Ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φαγκρί), ετοίμασαν πλήθος εδεσμάτων, με πολλές και διαφορετικές παρασκευές, που εντυπωσίασαν οπτικά και γευστικά τους πολυάριθμους επισκέπτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση αλλά και την ομάδα στελεχών εταιριών κρουαζιέρας που φιλοξενούσε ο ΟΛΗΓ ΑΕ για την προώθηση της Θεσπρωτίας ως προορισμός κρουαζιέρας.

Αξιοποιήθηκε το σύνολο του εκθεσιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που αποκτήθηκε για την προώθηση των στόχων της Πράξης με παράλληλες προβολές των προωθητικών βίντεο που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του έργου τόσο με τις μονάδες της ιχθυοκαλλιέργειας όσο και με συνταγές και τρόπους παρασκευής των ψαριών και συγκέντρωσαν τα θετικότατα σχόλια του κοινού.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Θεσπρωτίας κ.κ. Β. Γιόγιακας & Μ. Κάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κος Θ. Πιτούλης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Στ. Μπραΐμη-Μπότση, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κος Ι. Λώλος, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ιχθυοκαλλιεργειών κα Ιλ. Σπανοπούλου, Περιφερειακοί & Δημοτικοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας & Εμπορ/κών Συλλόγων, εκπρόσωποι των Λιμενικών αρχών, των τοπικών ΜΜΕ και πλήθος κόσμου.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας ευχαριστεί ιδιαίτερα, για την συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης:

- Τον ΟΛΗΓ ΑΕ, Διοίκηση και το Προσωπικό, που στήριξαν την πρωτοβουλία, διέθεσαν το χώρο και τον εξοπλισμό, και υποστήριξαν δυναμικά την ομαλή λειτουργία της εκδήλωσης σε όλα τα στάδια. Ειδικά ευχαριστούμε τον Δ/νων Σύμβουλο κο Αθ. Πορφύρη, την Πρόεδρο κα Ρ. Δηλαβέρη και το Στέλεχος του ΟΛΗΓ κα Β. Παπαδημητρίου.

- Το Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, Τμήμα «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)» και ειδικά τους Σεφ Χρήστο Λαβδανίτη & Μαρία Ζώη που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση λειτουργίας του Τμήματος, αλλά και τους φοιτητές του, για τα εξαιρετικής ποιότητας εδέσματα που ετοίμασαν.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "12 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο Γ.Ν. Φιλιατών..."

Σεπτεμβρίου 29, 2022 0
Β. Γιόγιακας: "12 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο Γ.Ν. Φιλιατών..."

Με 12 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού ενισχύεται άμεσα (;;;) το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν από τα συναρμόδια Υπουργεία οι προσλήψεις -βάσει των σχετικών πινάκων- 6 Νοσηλευτών (ΔΕ) και 6 Γενικών Καθηκόντων (ΥΕ).

«Η κοινή προσπάθεια με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Θεσπρωτίας αποδίδει καρπούς. Συνεχής φροντίδα είναι να καλύπτονται όσα περισσότερα κενά είναι δυνατό» δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο πρόγραμμα "Γυναίκα και Άθληση"

Σεπτεμβρίου 29, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο πρόγραμμα "Γυναίκα και Άθληση"

Το τμήμα Αθλητισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας ξεκινά τις εγγραφές για το πρόγραμμα: "ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ" από σήμερα, έως την έναρξη των μαθημάτων. Θα λειτουργήσουν πρωινά και απογευματινά τμήματα. 

Τα πρωινά τμήματα θα γίνουν στο κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας «Αλεξάνδρα Τσιάβου», ενώ τα απογευματινά στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου. 

H ημέρα έναρξης και το ωράριο του προγράμματος θα ανακοινωθεί με την πρόσληψη του/της Κ.Φ.Α. με νέο δελτίο τύπου.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται συμπληρώνοντας την πρότυπη αίτηση (εδώ), η οποία υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου, και αποστέλλοντάς την μαζί με την ιατρική βεβαίωση συμμετοχής:
• στο email: pakppo2@1345.syzefxis.gov.gr
• στο fax: 2665360019 ή
• αυτοπρόσωπος στο τμήμα Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. στο παλιό Δημαρχείο Ηγουμενίτσας (Ελευθερίας 7).

Πληροφορίες καθημερινά στο τηλέφωνο: 2665360019 (ώρες γραφείου) στον Υπεύθυνο προγράμματος-εγγραφών κ. Αλέξανδρο Γιαννακό.
Τιμή συμμετοχής 10€ το μήνα (τρεις φορές την εβδομάδα).

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου
Συνέχεια...

Ορίζοντες Ηπείρου: Δύο προσφυγές για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι - Ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων η συμμετοχή Καχριμάνη

Σεπτεμβρίου 29, 2022 0
Ορίζοντες Ηπείρου: Δύο προσφυγές για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι - Ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων η συμμετοχή Καχριμάνη

Δύο προσφυγές κατέθεσε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες αφορούν τις αντιρρήσεις του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαργαρίτι καθώς και τη μη νόμιμη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του θέματος, λόγω της ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων.

Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της παράταξης στα Γιάννενα, ειδικά η συμμετοχή του κ. Καχριμάνη στην Επιτροπή καθιστά την απόφαση που ελήφθη άκυρη, ενώ συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος και θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά.

Το ιστορικό

Ξεκινώντας από το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Ριζόπουλος υπενθύμισε ότι η προσπάθεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου από την υποψήφια του κ. Καχριμάνη στη Θεσπρωτία, Μυρτώ Λύκα, άρχισε στην περιοχή του δήμου Παραμυθιάς.

Εκεί όμως ο δήμαρχος μόλις διαπίστωσε ότι εμπλέκονται σε αυτή και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου του παρενέβη κι έτσι η επένδυση δεν προχώρησε.

Κάπως έτσι προέκυψε το Μαργαρίτι με τους 91 ή 92 επενδυτές.

Μέχρι το Φεβρουάριο ο νόμος για όσους συμμετέχουν σε τέτοιες επενδύσεις μέχρι 1 μεγαβάτ επέτρεπε τη συμμετοχή χωρίς αξιολόγηση περιβαλλοντικών όρων διακριτά του κάθε επενδυτή, οπότε και η επένδυση θα προχωρούσε κανονικά, δεν θα το μαθαίναμε ποτέ και θα ήταν και νόμιμη. Τον Φεβρουάριο όμως άλλαξε ο νόμος κι έτσι η επένδυση οδηγήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου προκύπτει η σύγκρουση συμφερόντων.

«Θα ήταν πολύ απλό να αποσυρθεί η οικογένεια από την επένδυση για να προχωρήσει», είπε ο κ. Ριζόπουλος, ενώ ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βασίλη Γοργόλη γιατί όπως είπε, με τις δηλώσεις του την επομένη της συνεδρίασης τον «βοήθησε» για το πως θα κινηθεί η παράταξή του στις προσφυγές.

Οι οικογενειακές επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη επωδό του Περιφερειάρχη για τις επιχειρηματικές δράσεις της οικογενείας του, ο κ. Ριζόπουλος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η οικογένεια Καχριμάνη δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς, ούτε με διάφορες φήμες, εξήγησε όμως μια σημαντική διαφορά:

«Εφόσον για παράδειγμα επενδύουν σε ένα ξενοδοχείο μέσα στα Γιάννενα που για την ανέγερσή του θα χρειαστεί άδειες από το δήμο και την πολεοδομία ή την αρχαιολογία δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν μας αφορά ως αντιπολίτευση. Αν όμως αποφασίσει να κάνει ένα ξενοδοχείο στους Λιγκιάδες σε ένα οικόπεδο 50 στρεμμάτων για παράδειγμα και πρέπει να πάρει έγκριση το περιβαλλοντικό κομμάτι της επένδυσης από υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορεί να γίνει λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Είναι ξεκάθαρος ο νόμος. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν επιτρέπεται η οικογένεια να επενδύει, αλλά να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

Προσωπικές επιθέσεις – ερώτημα στον Πρωθυπουργό

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» στάθηκε και στην τελευταία από τις πολλές προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από τον Περιφερειάρχη στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

«Οι απειλές στο πρόσωπό μου δεν θα πάνε πολύ μακριά, αλλά πρέπει να το συνηθίσουμε ότι θα πάμε λίγο σκληρά μέχρι τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, εξήγησε ότι επειδή δεν πιστεύει ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή και εφόσον πριν από ένα μήνα με αφορμή, όπως ο ίδιος διατύπωσε στο διάγγελμα, τη λανθασμένη πολιτική διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών ο Πρωθυπουργός ζήτησε κι έλαβε τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του, αναρωτιέται ο κ. Ριζόπουλος αν ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με την πολιτική διαχείριση του Περιφερειάρχη Ηπείρου τον οποίο στήριξε στις προηγούμενες εκλογές τόσο στο θέμα του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μαργαρίτι, όσο και σε αυτά της διαχείρισης των απορριμμάτων, της μετακίνησης υλικών από το προκάτ σε προσωπικούς του χώρους, με την παραπομπή του στο πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος κ.α.

«Φτάνω ως τον Πρωθυπουργό γιατί οι βουλευτές της Ν.Δ. σε όλη την Ήπειρο δεν εκφράζουν άποψη. Δεν είναι λαϊκισμός η ερώτηση αυτή όταν δύο κορυφαία στελέχη έχουν χάσει τις θέσεις τους από την κυβέρνηση. Ο κ. Καχριμάνης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ως επιλογή του πρωθυπουργού στην Ήπειρο», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Οι αντιρρήσεις

Σε ό,τι αφορά την ουσία των προσφυγών, η πρώτη που έχει να κάνει με τις αντιρρήσεις του κ. Ριζόπουλου επί της μελέτης, σημειώνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Σύμφωνα με το νόμο οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε ή Σ.Η.Ο.Υ.Α καθώς και κάθε έργο που συνδέεται με την κατασκευή και τη λειτουργία τους συμπεριλαμβανομένων των έργων οδοποιίας πρόσβασης και των έργων σύνδεσης τους με το σύστημα ή το Δίκτυο επιτρέπεται να εγκαθίστανται και να λειτουργούν σε γήπεδο ή σε χώρο επί των οποίων ο αιτών έχει το δικαίωμα νόμιμης χρήσης.

Στην περίπτωση του Μαργαριτίου όμως σε κανένα σημείο της Μ.Π.Ε δεν αναφέρεται σε ποιον ανήκει κατά κυριότητα ή νομή η συγκεκριμένη έκταση.

Δεν αναφέρεται επίσης εάν οι 91 ενδιαφερόμενοι είναι κύριοι ή νομείς της έκτασης ή εάν και σε ποιους έχει παραχωρηθεί, με ποια διαδικασία και από ποιους η χρήση για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επίσης, στη Μ.Π.Ε αναφέρεται ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση αφορά κατασκευή και λειτουργία 91 Φ/Β πάρκων ισχύος 0,499765 MWp εκάστου, (92 σύμφωνα με το υπόμνημα ! ! ! ) σε όμορα γήπεδα και γίνονται ταυτόχρονα και για το λόγο αυτό ομαδοποιούνται.

Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί σύμφωνα με τη μελέτη το γήπεδο εγκατάστασης εμφανίζεται με έκταση 1.400.478,12 τ.μ, αλλά η εγκατάσταση θα γίνει σε δύο τμήματα τα οποία όμως δεν είναι όμορα αφού παρεμβάλλεται έκταση εμβαδού 871.053,97 τ.μ χαρακτηρισμένη ως δάσος.

Επιπλέον σε κανένα σημείο της Μ.Π.Ε δεν αναφέρεται εάν οι 91 ή 92 επενδυτές έχουν συστήσει κάποιας μορφής εταιρία ούτε εάν έχουν λάβει ατομικά ή σαν σύνολο άδεια από την ΡΑΕ.

Επίσης, παντού στη ΜΠΕ αναφέρεται ως έκταση που θα εγκατασταθεί το Φ/Β η συνολική έκταση των 1.400.478,12 συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της έκτασης που έχει χαρακτηριστεί ως δάσος και δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση. Ο μοναδικός σκοπός είναι η δημιουργία πλασματικών τετραγωνικών δόμησης καθότι το Φ/Β αυτής της ισχύος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με την επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου που έχει την έγκριση οικοδομησιμότητας.

Τέλος, η υπό κρίση Μ.Π.Ε στην παράγραφο 8.5.2 αναφέρεται γενικά στη χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής χωρίς να κάνει καθόλου αναφορά στη χλωρίδα και πανίδα της συγκεκριμένης έκτασης που σκοπείται η εγκατάσταση του Φ/Β. Η παράληψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στην 170225/20-1-2014 απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α και άλλων διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Η παρουσία του Περιφερειάρχη στην Επιτροπή

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κ. Καχριμάνη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Ριζόπουλος στην προσφυγή του τονίζει τα εξής:

«Η συμμετοχή αυτή του περιφερειάρχη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σε θέμα που σχετίζεται άμεσα με τα ιδιωτικά συμφέροντα συγγενή του εξ αίματος πρώτου βαθμού, είναι παράνομη για τους παρακάτω λόγους:

Στο άρθρο 180 του ν.3852/2010 "Καταστατική Θέση των αιρετών της Περιφέρειας " και συγκεκριμένα στην περίπτωση γ της παραγράφου 1 ορίζεται ότι: «Οι περιφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι ...Μεριμνούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης στους οργανισμούς όπου υπηρετούν, ενώ απέχουν υποχρεωτικά από τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων, που σχετίζονται άμεσα με τα ιδιωτικά τους συμφέροντα ή με τα συμφέροντα συγγενών τους έως δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας».

Στην παρ.3 του άρθρου 159 του ν.3852/2010, προβλέπεται «Σε περίπτωση όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του περιφερειάρχη ή συγγενή του έως δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα της περιφέρειας, ο περιφερειάρχης υποχρεούται να απέχει και τα αντίστοιχα καθήκοντα ασκεί αντιπεριφερειάρχης που ορίζεται από το περιφερειακό συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος».

Το άρθρο 172 ν.3852/2010 "κώλυμα συμμετοχής σε συνεδρίαση" που αναφέρεται στα κωλύματα των περιφερειακών συμβούλων που συμμετέχουν σε επιτροπές, έχει αναλογική εφαρμογή και για τον περιφερειάρχη. Σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερόμενου άρθρου ακόμη και η συμμετοχή στη συζήτηση θέματος που συγγενής μέχρι δευτέρου βαθμού έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και καθιστά την απόφαση άκυρη. Κατά συνέπεια η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη είναι άκυρη».

Νομικός προσδιορισμός της έννοιας "σύγκρουση συμφερόντων":

Ο κ. Ριζόπουλος στην προσφυγή του προσδιορίζει νομικά την έννοια της «σύγκρουσης συμφερόντων» τονίζοντας ότι ως σύγκρουση συμφερόντων νοείται η σύγκρουση μεταξύ των δημοσίων καθηκόντων και των ιδιωτικών συμφερόντων ενός δημοσίου υπαλλήλου, στο πλαίσιο της οποίας ο δημόσιος υπάλληλος έχει ιδιωτικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν με αθέμιτο τρόπο την άσκηση των επισήμων υποχρεώσεων και καθηκόντων του.

«Το προσωπικό συμφέρον του υπαλλήλου περιλαμβάνει ωφελήματα γι αυτόν τον ίδιο ή για ένα πρόσωπο της οικογένειάς του, για τους γονείς, για φίλους ή κοντινά του πρόσωπα ή άτομα ή οργανισμούς με τους οποίους είχε ή έχει σχέσεις προσωπικές πολιτικές. Αυτό καλύπτει επίσης οποιαδήποτε υποχρέωση οικονομική ή πολιτική στην οποία υπόκειται ο δημόσιος υπάλληλος».

Η κατάσταση μιας σύγκρουσης συμφερόντων υπάρχει μόλις υφίσταται μια αντικειμενική δυνατότητα ιδιωτικής επιρροής, ανεξάρτητα από το αν αυτή «τίθεται σε ισχύ».

Οι συγκρούσεις συμφερόντων αποτελούν έτσι μια κατάσταση και όχι μια συμπεριφορά.

Γίνεται αντιληπτό ότι η σύγκρουση συμφερόντων αποτελεί μια κατάσταση διακινδύνευσης, αφηρημένη, αναφερόμενη σε περιστάσεις βασιζόμενες στην πιθανολόγηση που ενέχουν κίνδυνο διαφθοράς. Η ύπαρξη και μόνο ενός τέτοιου συμφέροντος μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σύγκρουσης και να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση .

Κατά τη νομολογία έχει κριθεί ότι η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων έχει αντικειμενικό χαρακτήρα, και, για να χαρακτηριστεί μία κατάσταση ως τέτοια, δεν λαμβάνονται υπόψη οι προθέσεις των ενδιαφερομένων, και ειδικότερα η καλή τους πίστη.

Σύμφωνα με τη νομολογία οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους για την αστική, την ποινική και την πειθαρχική ευθύνη θεωρούνται υπάλληλοι.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια ότι η πρόθεση του νομοθέτη είναι να μην επιτρέψει στον Περιφερειάρχη τη λειτουργία του ως επικεφαλής της επιτροπής παραγκωνίζοντας το διορισμένο πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος είτε παρέμβει είτε όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και έχει παρέμβει και έχει απαιτήσει τη θετική ψήφιση του εν λόγω έργου επιβάλλοντας παράνομα τη σύγκρουση συμφερόντων σε όλους όσους ψήφισαν θετικά, ήτοι τους εκλεγμένους της παράταξής του.

Κατά συνέπεια η συμμετοχή του περιφερειάρχη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του θέματος της ημερήσιας διάταξης, λόγω της ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων, ήταν μη νόμιμη κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 180,172 και 159 παρ.3 του ν.3852/2010, καθιστά την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος άκυρη, συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος και θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 233 του ν.3852/2010», αναφέρει μεταξύ άλλων η προσφυγή.

Υ.Γ. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι νομικοί σύμβουλοι της παράταξης, κ. Παππάς Δημήτριος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος της παράταξης στην Π.Ε. Ιωαννίνων και η κα. Κουφαλά Βίκυ, η οποία θα είναι υποψήφια της παράταξης στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Ο Β. Γιόγιακας για τα έργα εξοικονόμησης νερού στον ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης

Σεπτεμβρίου 29, 2022 0
Ο Β. Γιόγιακας για τα έργα εξοικονόμησης νερού στον ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης

Η χρηματοδότηση των έργων εξοικονόμησης νερού στον ΤΟΕΒ Ραγίου - Κεστρίνης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Βασίλης Γιόγιακας και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νίκος Στεργίου με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Τα έργα, προϋπολογισμού 1.625.000.00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αφορούν τον εκσυγχρονισμό του δικτύου άρδευσης (αρδευτικών τάφρων) του ΤΟΕΒ και αναμένεται να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στη Δράση 4.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 με τίτλο «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων». Με την ολοκλήρωση των έργου θα μειωθούν οι απώλειες αρδευτικού νερού και θα αυξηθεί η αποδοτικότητα της χρήσης του καθώς και των αρδευόμενων εκτάσεων.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό αλλοδαπός για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

Σεπτεμβρίου 29, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό αλλοδαπός για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

Συνελήφθη σήμερα (29-9-2022) πρώτες πρωινές ώρες στην Εγνατία Οδό από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, εντός του οποίου βρέθηκαν και συνελήφθησαν 4 αλλοδαποί.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο οδηγός είχε παραλάβει νωρίτερα από περιοχή της Αθήνας τους αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν εισέλθει σε προγενέστερο χρόνο παράνομα στη χώρα, με σκοπό να προωθηθούν στην Αλβανία.

Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Δήλωση Μ. Κάτση για την επέτειο της εκτέλεσης των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς

Σεπτεμβρίου 29, 2022 0
Δήλωση Μ. Κάτση για την επέτειο της εκτέλεσης των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς

«Η εκτέλεση των 49 Προκρίτων στη μαρτυρική Παραμυθιά, μας υπενθυμίζει τις πληγές που άφησε στον τόπο μας ο φασισμός και ο ναζισμός, όπως αυτός εκφράστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις και τους Τσάμηδες συνεργάτες τους. Η βάρβαρη πράξη της εκτέλεσης αυτών των ανθρώπων, έγινε για να κάμψει την αγωνιστικότητα του λαού που μάχονταν με αυταπάρνηση για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του. Οι κατοχικές δυνάμεις όμως δεν πέτυχαν το στόχο τους.

Αντιθέτως, η θυσία των 49 Προκρίτων αποτελεί ένα διαχρονικό ιστορικό παράδειγμα, που μας διδάσκει ότι οφείλουμε ν’ αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τους κινδύνους που εγκυμονεί η επανεμφάνιση ακραίων ή και νεοναζιστικών ακόμα πολιτικών μορφωμάτων, τα οποία είναι θανάσιμος κίνδυνος για τον άνθρωπο, την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Είναι χρέος μας να αλλάξουμε τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες δημιουργούν ανισότητες, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος, και επιτρέπουν στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες, και να σηκώσει κεφάλι».
Συνέχεια...