06/16/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ξεναγηθήκαν στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Ιουνίου 16, 2022 0
Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ξεναγηθήκαν στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Πολιτιστική Διαδρομή στα Πέντε Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Ταξίδι εξοικείωσης Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων (από Αγγλία, Βουλγαρία, Αλβανία) στην πρώτη επώνυμη Πολιτιστική Διαδρομή των «Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου», οργάνωσε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» στο πλαίσιο του Έργου i-Thea (Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020), «Ολοκληρωμένες Προσεγγίσεις για την Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι συνοδευόμενοι από τα στελέχη της Ήπειρος Α.Ε., Γεωργία Κιτσάκη και Αριστοτέλη Σταγκίκα, περιηγήθηκαν στα 5 Αρχαία Θέατρα που αποτελούν τον πυρήνα της Πολιτιστικής Διαδρομής και παράλληλα επισκέφθηκαν μέλη του Τοπικού Δικτύου Επιχειρήσεων της Διαδρομής. Οι εκπρόσωποι της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους σχετικά με το ρόλο και το έργο του Φορέα, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Διαδρομής, ως ενός ολιστικού τουριστικού προϊόντος με ξεχωριστή και αυτόνομη ταυτότητα. Σε κάθε Αρχαίο Θέατρο (Δωδώνης, Γιτάνων, Κασσώπης, Νικόπολης και Μικρό Θέατρο Αμβρακίας) έγινε εκτενής ενημέρωση για την πορεία των έργων ανάδειξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Στο πρόγραμμα της φιλοξενίας περιλαμβανόταν και επίσκεψη στο Δημοτικό- Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων – Ασλάν Πασά τζαμί, περιήγηση στα στενά του παραδοσιακού οικισμού εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων, ξεναγήσεις στην Ακρόπολη του Κάστρου (Ιτς Καλέ) και στον Ι. Ν. Παναγίας της Παρηγορήτισσας, που αποτελεί σπουδαίο βυζαντινό μνημείο της Άρτας.

Με επίκεντρο την Πολιτιστική Διαδρομή αναδεικνύεται επίσης ο ιδιαίτερος φυσικός και γαστρονομικός πλούτος της Ηπείρου, μέσα από συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα ολοκληρωμένο ολιστικό τουριστικό προϊόν Μια «γεύση» αυτού του «πλούτου» πήραν οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι επισκεπτόμενοι επιχειρήσεις- μέλη του τοπικού δικτύου (Ξενοδοχείο «Μυρτάλη»,Ταβέρνα «Μυρταριά», Ιππικό Πάρκο Πρέβεζας), βλέποντας από κοντά τον σπάνιο υδροβιότοπο του Αμβρακικού, γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά βασισμένα σε τοπικά προϊόντα, στα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πρέβεζα, ενώ στη Δωδώνη η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, τους ετοίμασε ένα ξεχωριστό γεύμα με αρχαίες Ελληνικές και Βυζαντινές συνταγές. Στα Ιωάννινα τα μέλη της αποστολής καλωσόρισαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Οδυσσέας Πότσης και Παναγιώτα Ναυρόζογλου, στη δε Άρτα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βασίλης Ψαθάς.


Από τις εντυπώσεις των φιλοξενηθέντων δημοσιογράφων, όπως τις κατέγραψαν και τις μετέφεραν οι ίδιοι, τόσο στους εκπροσώπους της «Ήπειρος Α.Ε.» που τους συνόδευαν, όσο και στις επιτόπιες συναντήσεις τους στους αρχαιολογικούς χώρους, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της δυναμικής που προσδίνει στον τουρισμό της Ηπείρου, ο αρχαιολογικός πλούτος της Ηπείρου, μέσω και της «Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων».

Η Περιφέρεια Ηπείρου, εκφράζει τις ευχαριστίες της για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του press trip στα 5 Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Συνέχεια...

Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Πέμπτη (16/6) στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 16, 2022 0
Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Πέμπτη (16/6) στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 26
ΠΕ Θεσπρωτίας 9
ΠΕ Ιωαννίνων 41
ΠΕ Πρέβεζας 21

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.

Ημερήσια έκθεση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.158. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.525.056 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.062 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 145.283(4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.057 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102 (57.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 49 (48.04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (51.96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.709 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 133 (ημερήσια μεταβολή +5.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 108 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: Δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου (Περιοδική Έκθεση)

Ιουνίου 16, 2022 0
Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: Δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου (Περιοδική Έκθεση)

Περιοδική έκθεση: 20 Ιουνίου - 31 Δεκεμβρίου 2022

Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. | Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoHeN) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.Με την ευγενική υποστήριξη: Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και αρχαιολογικών χώρων-μνημείων Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Πρόσληψη προσωπικού από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Ιουνίου 16, 2022 0
Πρόσληψη προσωπικού από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε. συνεχίζοντας την αναπτυξιακής της πορεία, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να απευθύνει πρόσκληση υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων για την πλήρωση θέσης που θα καλύψει ανάγκες της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

Τίτλος Θέσης: Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης Δεδομένων & Αναφορών (M.I.S.)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το κείμενο της Προκήρυξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.epirusbank.com

Προθεσμία υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων μέχρι και την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, μόνο ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: hr@epirusbank.gr

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού
Συνέχεια...

6 προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Ιουνίου 16, 2022 0
6 προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Η ΕΦΑ Θεσπρωτίας ανακοινώνει την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών του υποέργου 03 «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» της πράξης «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας Γ1΄ Φάση» (MIS 5049540), για χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με δυνατότητα παράτασης ή ανανέωσης της σύμβασης έως τη λήξη του υποέργου.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΕ Αρχαιολόγων: 1 – Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας και Γραφεία ΕΦΑ Θεσπρωτίας

ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Αρχιτεκτόνων: 1 – Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας και Γραφεία ΕΦΑ Θεσπρωτίας

ΔΕ Εργατοτεχνιτών: 2 – Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας

ΥΕ Εργατών: 2 – Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας

Δείτε την προκήρυξη εδώ
Συνέχεια...

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μηδενικό ΦΠΑ στον Τύπο και στα πολιτιστικά αγαθά

Ιουνίου 16, 2022 0
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μηδενικό ΦΠΑ στον Τύπο και στα πολιτιστικά αγαθά

Τροπολογία για την υπαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και του Τύπου σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, Μάριος Κάτσης, Νατάσα Γκαρά και Πάνος Σκουρολιάκος, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Πρόκειται για μια κοινοβουλευτική παρέμβαση όπου με οριζόντιο, καθολικό και διαφανή τρόπο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του Τύπου καθώς και των εκδοτικών οίκων, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία τριετία.
Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι με την από 7/12/2021 απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρώπης (ECOFIN) και την σχετική Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/EK και την εν συνεχεία Οδηγία 2022/542 (δημοσιευθείσα στις 5 Απριλίου 2022 στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ) δίνεται η ευχέρεια στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, κάτω και από το ελάχιστο όριο του 5% καθώς και απαλλαγή με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών, σε επτά αγαθά και υπηρεσίες της επιλογής τους, που καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, νερό, φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα υγιεινής, μεταφορά προσώπων και ορισμένα πολιτιστικά αγαθά (βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά).

«Η ενεργειακή κρίση, η γενικευμένη ακρίβεια σε πρώτες ύλες κ.ά. έχει εκτοξεύσει κατακόρυφα το κόστος εκτύπωσης βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών εντύπων πλήττοντας ακόμη περισσότερο το χώρο των εκδόσεων και του Τύπου, όπου οι πωλήσεις φθίνουν συνεχώς. Η παρατεταμένη πανδημική κρίση όξυνε ιδιαίτερα τα οικονομικά προβλήματα του Τύπου και των εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας», αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ως προς το χαρτί και την παραγωγή των βιβλίων, σημειώνουν ότι ο ΦΠΑ είναι στο 24% ενώ ή πώλησή τους είναι στο 6%, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος από τη ρευστότητα να εγκλωβίζεται σε πιστωτικό ΦΠΑ που καθυστερεί όμως να επιστραφεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, εκδότες καταφεύγουν στη λύση να γίνονται αγοραστές των βιβλίων τους από τους τυπογράφους, κάτι που είναι ανεπαρκές και οδηγεί σε στρεβλώσεις.
Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ρευστότητα στον χώρο των εκδόσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, αναφέρουν οι βουλευτές και σημειώνουν ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των εκδοτών – βιβλιοχαρτοπωλών η εξομοίωση του ΦΠΑ στα στάδια παραγωγής και πώλησης του βιβλίου. Υπογραμμίζουν επίσης ότι χρειάζεται άμεσα λήψη καθολικών μέτρων για την οριζόντια ενίσχυση της εκδοτικής παραγωγής βιβλίων, αλλά και του Τύπου, με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Τι προβλέπει ακριβώς η τροπολογία
«Προστίθεται στο αρ. 21 του ν. 2859/2000 (όπως ισχύει) «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)» παράγραφος 1Β. ως εξής:
1Β. Υπάγονται σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ τα κάτωθι πολιτιστικά αγαθά: Βιβλία και βιβλία με εικόνες για παιδιά. Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις. Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη, εικονογραφημένη ή μη έστω και δεμένη. Χαρτί για την παραγωγή-εκτύπωση των ως άνω ή άλλων πολιτιστικών αγαθών.

Ως προς τα ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ (παράγραφος 1 του άρθρου 21) / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ισχύει ότι:

Α. ΑΓΑΘΑ
Βιβλία και βιβλία για παιδιά (Δ.Κ. ΕΧ4901, ΕΧ4903), εκδόσεις αυτών, οπτικές ή ακουστικές, εγγεγραμμένες σε υλικό υπόθεμα των Δ.Κ. ΕΧ8523 και Δ.Κ. ΕΧ8543 και σε συσκευές της Δ.Κ. ΕΧ8519. Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις (Δ.Κ. 4902). Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη, εικονογραφημένη ή μη έστω και δεμένη (Δ.Κ. 4904). Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας ορίζεται σε μηδέν τοις εκατό (0%)».
Συνέχεια...

Ιδρύθηκε σωματείο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου & Αρχαιολογικών Χωρών – Μνημείων Θεσπρωτίας

Ιουνίου 16, 2022 0
Ιδρύθηκε σωματείο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου & Αρχαιολογικών Χωρών – Μνημείων Θεσπρωτίας

Για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας

Με σκοπό τη δημιουργία ενός διαύλου αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, τους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μνημεία της Θεσπρωτίας και το ευρύτερο κοινό για την ευαισθητοποίησή του καθώς και την υλική και ηθική ενίσχυσή τους, ιδρύθηκε το Σωματείο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικών χώρων – Μνημείων Θεσπρωτίας».

Το Σωματείο που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εδρεύει στην Ηγουμενίτσα και έχει ως ειδικότερη στόχευση:

- την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας.

- τη συστηματική και συνεχή καλλιέργεια αρχαιόφιλου πνεύματος και ενδιαφέροντος για τις αρχαιότητες και την προστασία τους, καθώς και την ανάπτυξη και διάδοση του υλικού και άυλου ελληνικού πολιτισμού.

- Την καλλιέργεια και την ανάπτυξη πνεύματος εθελοντισμού μεταξύ των μελών του Σωματείου, αναφορικά με τις ανάγκες κυρίως του Μουσείου, των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του ίδιου του Σωματείου.

Το Σωματείο αριθμεί ήδη 48 μέλη, ενώ στο προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να ανακοινώσει τη δυνατότητα εγγραφής νέων μελών, σύμφωνα με το καταστατικό του.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα