07/14/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης της Πέρδικας

Ιουλίου 14, 2021 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης της Πέρδικας


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τομεακή Επιτροπή ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

H πολιτική που έχει μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα “στέγνωσε” την Δημοτική Ενότητα Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Είναι απαράδεκτο στον 21 αιώνα στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε) Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας να μένουν τα σπίτια για πολλές μέρες χωρίς νερό και η ποσότητα νερού να είναι ανεπαρκής στα υπόλοιπα. “Στέγνωσε” η Δ.Ε Πέρδικας εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και με υψηλές θερμοκρασίες, με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη, ενώ υπάρχει σήμερα η τεχνολογία-τεχνογνωσία που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δημιουργίας αλάτων και άλλα.

Οι κάτοικοι της Πέρδικας πρέπει να αντιδράσουν σε αυτή τη βαρβαρότητα απαιτώντας τα στοιχειώδη στον 21ο αιώνα, που τα στερούνται στο όνομα του "κόστους". Να μην αποδεχτούν την πολιτική που έχει μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα με αποτέλεσμα την πολυήμερη ταλαιπωρία όταν συμβαίνουν διακοπές νερού, την έλλειψη προσωπικού και τα αποψιλωμένα συνεργεία αποκατάστασης της ύδρευσης, την παλαιότητα του δικτύου, την υποβάθμιση των υπηρεσιών, τα πανάκριβα τιμολόγια.

Μια πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που “πίνουν νερό” στο όνομα της ΕΕ και την πολιτική της στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Συμφωνούν επί της ουσίας με ένα πλαίσιο διαχείρισης, στη λογική της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής δράσης και του κέρδους, υλοποιώντας κατά γράμμα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ και έχουν μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ απαιτεί:

· Άμεση παρέμβαση για το πρόβλημα έλλειψης νερού με την πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, αντικατάσταση φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων, με χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση.

· Να τροφοδοτηθούν άμεσα με ευθύνη του δήμου και χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση τα σπίτια με νερό.

· Να απαλλαγούν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά από τα δημοτικά τέλη για όσες μέρες το νερό είναι κομμένο ή σε περιοχές με σταθερά μικρή πίεση.

· Να στελεχωθεί η Δ.Ε.Υ.Α.Η, με απαραίτητο μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να μην είναι κριτήριο η ανταποδοτική λειτουργία της επιχείρησης.

· Να γίνονται επαρκείς και συστηματικοί έλεγχοι για την ποιότητα του νερού που φθάνει στις βρύσες των σπιτιών και των σχολείων.

· Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε κανένα άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.

· Να δοθεί προτεραιότητα, ως προς τις διαθέσιμες ποσότητες, στη λαϊκή κατανάλωση και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις.

· Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην τιμή του νερού.

· Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καλούμε το λαό της Πέρδικας να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από αυτή την άθλια κατάσταση. Να στρατευτεί μαζί με το ΚΚΕ, να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα Συνδικάτα και τους συλλογικούς φορείς βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων που υλοποιούν και συνδιαμορφώνουν την αντιλαϊκή πολιτική υδάτων της ΕΕ, που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και το νερό ως κερδοφόρα επένδυση για τους επιχειρηματίες.

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, πέρα από κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Είναι ο μόνος δρόμος να διασφαλιστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα και θα διαχειρίζεται μέσα από ένα ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 14/7/2021
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια...

Μ.Κάτσης: "Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα του δικτύου ύδρευσης στην Πέρδικα"

Ιουλίου 14, 2021 0
Μ.Κάτσης: "Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα του δικτύου ύδρευσης στην Πέρδικα"

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των συνεχών διακοπών νερού στην Πέρδικα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης. 

Με την Ερώτησή του, ο Μάριος Κάτσης ζητά άμεση ένταξη του έργου αντικατάστασης του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, "Αντώνης Τρίτσης" - πρώην "ΦιλόΔημος", Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο). Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει έτοιμη μελέτη και απομένει η ενεργοποίηση της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ένταξή του.

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά:

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις συνεχείς και μεγάλης διάρκειας διακοπές νερού στην Πέρδικα, που ταλαιπωρεί χειμώνα-καλοκαίρι τους κατοίκους της. Σε μια τουριστική περιοχή εν μέσω, μάλιστα, μιας τουριστικής περιόδου που συνοδεύεται από βαθιά κρίση του κλάδου. Δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη περιοχή, με μεγάλη σημασία για οικονομία του τόπου μας, να περιμένει αφίξεις επισκεπτών, με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να μην ξέρουν αν θα έχουν ξαφνικές διακοπές υδροδότησης. Πόσο μάλλον, όταν το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης έχει έτοιμη μελέτη και απομένει η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ τέτοια έργα έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας από τον "ΦιλόΔημο", το εργαλείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε ανάσες στην τοπική αυτοδιοίκηση με την υλοποίηση κομβικών έργων υποδομής που ήταν ξεχασμένα για δεκαετίες. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο στην Ελλάδα του 2021 οι κάτοικοι να αναγκάζονται να στέλνουν εξώδικα για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό. Κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητώ η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για να ενταχθεί, ξεκινήσει και ολοκληρωθεί το έργο. Μια κυβέρνηση που σχεδιάζει να αφήσει εκτός του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τη Θεσπρωτία από έργα περιβαλλοντικής σημασίας σαν και αυτό, τα οποία η Ευρώπη προωθεί, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του αγνοεί, προκειμένου να κατευθύνει τα χρήματα σε τομείς και δράσεις που θα ωφελήσουν τα μεγάλα φιλικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας τον Λαό στο έλεος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του Μάριου Κάτση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής Πέρδικας Θεσπρωτίας εν μέσω τουριστικής περιόδου»

Στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας, η οποία παρουσιάζει υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία, εδώ και χρόνια, εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής μένουν συνεχώς χωρίς υδροδότηση για μεγάλο διάστημα, λόγω βλαβών στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου της περιοχής, παρόλο που η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και τεθεί υπόψιν της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει αναστατώσει τους τοπικούς κατοίκους και επαγγελματίες, των οποίων η υπομονή έχει εξαντληθεί. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι οι διακοπές στην υδροδότηση, εκτός των άλλων, έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες βλάβες, τόσο σε οικιακές, όσο και σε επαγγελματικές ηλεκτρικές και υδραυλικές συσκευές, γεγονός που προκαλεί πλήγμα, ιδίως στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η αντικατάσταση απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης ήταν μια από τις σημαντικότερες δράσεις που χρηματοδότησε το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (νυν «Αντώνης Τρίτσης»). Στο πλαίσιο του «ΦιλόΔημος» εντάχθηκε πλήθος σχετικών αναπτυξιακών έργων εκσυγχρονισμού υποδομών ανά την Επικράτεια. Δυστυχώς, παρά τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα ύδρευσης στην Πέρδικα, το μελετητικά ώριμο έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου της δεν έχει μέχρι σήμερα ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.).

Η πρόσφατη εξέλιξη με την κατάθεση σχετικής εξώδικης διαμαρτυρίας και αναφοράς της Επιτροπής Κατοίκων και Επαγγελματιών Πέρδικας προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (Δ.Ε.Υ.Α.Η), φέρνει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, καθώς απαιτείται η άμεση ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμος πόρος και η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς και κρίσιμο παράγοντα δημόσιας Υγείας.

Επειδή οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας συνεχίζουν να χρεώνονται για υπηρεσίες ύδρευσης που δεν απολαμβάνουν.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Πρόκειται να ενταχθεί άμεσα σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο) το μελετητικά ώριμο έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας.

- Προτίθεται η Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία έχει τεθεί υπόψιν η μελέτη του έργου, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότησή του, σε περίπτωση που δεν ενταχθεί άμεσα σε κάποιο από τα παραπάνω εργαλεία;

Ο ερωτών βουλευτής
Κάτσης ΜάριοςΣυνέχεια...

Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το συμπολίτη Άλκη Φάτσιο για το πρωτοσέλιδο του Documento σχετικά με το πόθεν έσχες Μητσοτάκη

Ιουλίου 14, 2021 0
Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το συμπολίτη Άλκη Φάτσιο για το πρωτοσέλιδο του Documento σχετικά με το πόθεν έσχες Μητσοτάκη


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ

ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ, δικηγόρου

‘’ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ… ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ … ‘’

ΠΡΟΣ
Τον κ. Εισαγγελέα ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

KOIN : Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών
Εφημ. : Πρώτο Θέμα
>> : Συντακτών
>> : Δημοκρατία
>> : τα ΝΕΑ
>> : ΑΥΓΗ
>> : Ντοκουμέντο
>> : Θεσπρωτική
>> : Θεσπρωτών Διαβούλευση
>> : Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
>> : Θεσπρωτικός Παλμός
>> : Πολίτης

Κύριε Εισαγγελέα:

Εις την εφημερίδα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ της 11ης Ιουλίου 2021, τόσον στο πρωτοσέλιδό της, όσο και στις εσωτερικές σελίδες 4 -6 υπάρχει, εκτενές και αναλυτικότατο ρεπορτάζ, του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Ανδριανόπουλου, με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ το πρωθυπουργικό ζεύγος της χώρας (ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και ΜΑΡΕΒΑ ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ) για παραβιάσεις ΠΟΙΝΙΚΩΝ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ Νόμων, από πρόθεση, και με ιδιαίτερα τεχνάσματα, που επισύρουν –αν είναι αληθή τα εκεί αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά- ποινές ΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ και όχι μόνον…

Σύμφωνα λοιπόν, με ό,τι ισχύει για όλους εμάς τους ‘’κοινούς θνητούς και μη γαλαζοαίματους‘’ πολίτες, έπρεπε ήδη να έχει κινηθεί η προβλεπόμενη νομική διαδικασία, αξιολόγησης των καταγγελόμενων πράξεων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το ΨΕΥΔΕΣ αυτών ή το ΑΛΗΘΕΣ, με συνέχιση των νομίμων διαδικασιών, για ό,τι ήθελε αποδειχθεί και στις ως άνω δύο (2) περιπτώσεις .

Ως απλός και ενεργός πολίτης, θεωρώ ότι νομιμοποιούμαι να ζητήσω από μέρους σας (αν δεν έχει γίνει ήδη..) την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και εντολών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας. Αρμοδιότητες που προκύπτουν όχι μόνο από ΗΘΙΚΟ καθήκον, ως επικεφαλής της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και από ΝΟΜΙΚΟ τοιούτο, όπως αυτό περιγράφεται και αναλύεται, αν θυμάμαι καλά, στα άρθρα από 36 έως και 45 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για διάφορα ειδικά αδικήματα για τα οποία, έστω και κατ’ένδειξη, οι Εισαγγελικές Αρχές, ΟΦΕΙΛΟΥΝ, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ, να παρεμβαίνουν ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ!!!

Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση, και αφού αναγνώσετε το σχετικό ρεπορτάζ της ως άνω εφημερίδος, πρέπει ΑΜΕΣΑ να παρέμβετε. (Αν δεν το πράξατε ήδη).

Ως ΠΟΛΙΤΗΣ αυτής, της κατ’ εμέ ρημαγμένης σε όλους τους τομείς χώρας, δεν ΑΝΕΧΟΜΑΙ, αν τυχόν ψεύδονται ασύστολα και ΑΤΙΜΩΡΗΤΙ δημοσιογράφοι αποδίδοντας παράνομες πράξεις, σε εκπροσώπους Δημοσίων Θεσμών, πολλώ μάλλον στον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ…

Παράλληλα, ως ενεργός πολίτης, δεν ΑΝΕΧΟΜΑΙ, να διαπράττουν παράνομες πράξεις, αν είναι αληθή τα καταγγελλόμενα, εκπρόσωποι Δημοσίων Θεσμών και ΑΤΙΜΩΡΗΤΙ, πολλώ μάλλον αν αυτός ο εκπρόσωπος είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας…

Εν αναμονή λοιπόν απαντήσεων και ενεργειών σας, οι οποίες, στην προκειμένη περίπτωση, λόγω του ειδικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και Δημοσίου Συμφέροντος, ΔΕΟΝ όπως, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ…

Επίσης, δεν είναι χρήσιμο να πληροφορηθεί ο Ελληνικός λαός, γιατί μέχρι σήμερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΤΩΘΕΙ η ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, στα πλαίσια της περιβόητης υποθέσεως NOVARTIS, και που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, και ειδικότερα, του Δημήτρη ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ και Άδωνι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ;;;

Κύριε Εισαγγελέα.

Αν ‘’η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τιμία‘’ η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ως θεσμός και λειτουργία, ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΙΣΗ, απέναντι σε όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ οποιουδήποτε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΙΔΙΟΤΗΤΟΣ ή ΑΞΙΩΜΑΤΟΣ…

Εννοείται ότι η παρούσα επιστολή μου (ομού μετά του προαναφερόμενου φύλλου της εφημ. ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ της 11/7/2021) έχει και τη μορφή της αναφοράς προς ΥΜΑΣ, για ποινική αξιολόγηση για τυχόν παράνομες πράξεις, για όσα αναφέρονται στην παράγραφο 1) της παρούσης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
13/ 7/ 2021 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Συνέχεια...

Κρίτων Αρσένης: "Η κυβέρνηση πουλάει τις ακτές της Θεσπρωτίας αλλά λέει ότι ίσως να σώσει μερικές" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουλίου 14, 2021 0
Κρίτων Αρσένης: "Η κυβέρνηση πουλάει τις ακτές της Θεσπρωτίας αλλά λέει ότι ίσως να σώσει μερικές" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εκπτώσεις στην απόδοση εκτάσεων στους πολίτες της Θεσπρωτίας προχώρησε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη. Ο υπουργός ουσιαστικά δεσμεύτηκε μόνο για την παραλία του Δρεπάνου ενώ δε διευκρίνισε ποιο είναι το βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης και αν σε αυτό εντάσσεται το παρκινγκ αυτοκινήτων και το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Η αναφορά του κ. Πλακιωτάκη ότι θα παραχωρηθούν στην τοπική κοινωνία όλα τα τμήματα που δεν απαιτούνται για λιμενικές εργασίες αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο υπουργός σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Αρσένη στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε: “Η Κυβέρνηση, λοιπόν, προχωράει στην αξιοποίηση του Λιμένος Ηγουμενίτσας κι επειδή ακριβώς βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση δεσμεύτηκα ότι θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και το βόρειο τμήμα του Λιμένος Ηγουμενίτσας και βέβαια η περιοχή του Δρεπάνου αφού είχα δηλώσει εξαρχής ότι εκτάσεις οι οποίες δεν συνδέονται με λιμενικές δραστηριότητες ή παροχή λιμενικών υπηρεσιών θα εξαιρεθούν από την διαδικασία παραχώρησης. Επομένως και οι δύο αυτές εκτάσεις θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία της παραχώρησης και ομοίως θα εξαιρεθούν και συγκεκριμένα τμήματα της χερσαίας ζώνης στα καταφύγια Σαγιάδας, Πλαταριάς και στα Σύβοτα”.

Κατ’ ουσίαν αυτό σημαίνει ότι θα παραχωρηθούν οι εκτάσεις που δεν επιθυμεί ο υποψήφιος αγοραστής! Οι πολίτες της Θεσπρωτίας γνωρίζουν καλά ότι η πώληση περιλαμβάνει και άλλες εκτάσεις. Συνολικά:

1. η περιοχή που εκτείνεται από το Μακρυγιάλι μέχρι την περιοχή «Ακρωτήρι» (Βιολογικός Καθαρισμός), συμπεριλαμβανομένων των ποδηλατοδρόμων, των γηπέδων τένις, της Νέας Παραλιακής, των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αγίων Αποστόλων μέχρι και την Εγνατία οδό. Πρόκειται, εν ολίγοις για ολόκληρη την έκταση από την ρυμοτομική γραμμή της πόλης μέχρι και τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων και των εντός αυτής οδών,

2. ολόκληρη η παραλία της Πλαταριάς, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων που σήμερα διατίθενται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για τον περίπατο κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και των παραλιών εκατέρωθεν της Πλαταριάς,

3. ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο τον Συβότων, από την παραλία ΔΕΗ μέχρι και μετά την παραλία Μπέλα Βράκα, αλλά και το λιμανάκι των Συβότων, του χώρου δηλαδή ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών,

4. το αλιευτικό καταφύγιο της Σαγιάδας, ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών, πάρκινγκ οχημάτων, καθώς και η παραλιακή οδός .

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι οι 7 υποψήφιοι αγοραστές που πέρασαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προτάσεις με βάση την τελική απόφαση για τις παραλίες που θα πωληθούν μαζί με το λιμάνι. Ο κ. Αρσένης διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να αλλάξει τους όρους ενός διεθνούς διαγωνισμού, αν δεν τον ακυρώσει.

(Δείτε στο video που ακολουθεί την ερώτηση του Βουλευτή του ΜεΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, καθώς και την απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη)Συνέχεια...

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του πτυχίου του διορισμένου Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ

Ιουλίου 14, 2021 0
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του πτυχίου του διορισμένου Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ

Με Ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών και Εσωτερικών, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, ζητούν απαντήσεις σχετικά με το εάν τηρήθηκαν τα τυπικά κριτήρια κατά τη διαδικασία επιλογής και διορισμού του Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας. 

Ο Μάριος Κάτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

Την ώρα που η τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας είναι στο πόδι από το επικείμενο ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει μαζικές κινητοποιήσεις από τοπικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και κατοίκους της περιοχής, ώστε η χερσαία ζώνη να μην περάσει πακέτο στον ιδιώτη αλλά να παραχωρηθεί στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αμφισβητούν ευθέως την επάρκεια των προσόντων του διορισμένου από την κυβέρνηση της ΝΔ, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχει επώνυμη αναφορά, που έχει τεθεί υπόψη της δικαιοσύνης, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τους τίτλους σπουδών του νυν Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ, καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ ενώ ο Διευθύνοντας Σύμβουλος που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ φέρεται να έχει πτυχίο από τέως ΤΕΙ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να μας απαντήσουν επίσημα, με ποια διαδικασία επιλέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ, και αν είχαν εξεταστεί ενδελεχώς τα τυπικά προσόντα που αφορούσαν την πλήρωση της θέσης. Ποιες ενέργειες έχουν κάνει έως σήμερα για να ελέγξουν την επώνυμη αναφορά και τα δημοσιεύματα. Ρωτάμε επίσης τι θα σημαίνει για τη διαδικασία ξεπουλήματος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και την απόδοση της χερσαίας ζώνης, αν αποδειχθεί ότι ο διορισμός του Διευθύνοντα Συμβούλου δεν είναι σύννομος, όπως και τι θα σημαίνει για τη νομιμότητα των αποφάσεων, των πράξεων και των απευθείας αναθέσεων που έχει υπογράψει έως σήμερα.

Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Η ΝΔ προεκλογικά είχε κάνει σημαία της την «αριστεία», προσχηματικά βέβαια, καθώς η ίδια ως κυβέρνηση, τοποθέτησε Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς με fake πτυχία όπως στην περίπτωση Διαματάρη και Λούλη, άλλαξε το νόμο για τον επικεφαλής στην ΕΥΠ, έβαλε Διοικητές σε ΔΕΚΟ ή ακόμα και σε Νοσοκομεία, με μόνο κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα. Η κοινωνία θέλει να ξέρει πως διορίστηκαν οι άνθρωποι που έχουν ευθύνη για την τύχη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της χερσαίας ζώνης, που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και υπογράφουν σωρεία απευθείας αναθέσεων. Η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν είναι ένα κομματικό φέουδο που βοηθάει να γίνονται δουλειές και δουλίτσες, με τελικό στόχο την απαξίωση και το ξεπούλημα. Είναι ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή αλλά και τη χώρα, που απαιτεί σεβασμό.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους
κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Χωρίς μια συγκεκριμένη απάντηση, η Κυβέρνηση είναι έκθετη απέναντι στα δημοσιεύματα σχετικά με τα προσόντα του διορισθέντα Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας»

Αρκετά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα (https://www.thespro.gr/2021/06/blog-post_119.html, DOCUMENTO: 11/07/2021, σελ. 22, «Υπό αμφισβήτηση ο γαλάζιος CΕΟ του λιμανιού της Ηγουμενίτσας») αφήνουν υπόνοιες σχετικά με παραλείψεις που έχουν λάβει χώρα κατά τη διαδικασία επιλογής και διορισμού του Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας. Οι πληροφορίες, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για επώνυμη αναφορά, που έχει τεθεί και υπόψη του Υπουργείου Ναυτιλίας, την Εισαγγελία Εφετών Κέρκυρας, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και περιγράφει αναντιστοιχία των πραγματικών τυπικών προσόντων του συγκεκριμένου προσώπου, σε σχέση με την περιγραφή της θέσης και τα απαιτούμενα κριτήρια που ορίζονται με βάση τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου ενός Οργανισμού Λιμένα απαιτεί ως ελάχιστο προσόν «πτυχίο Α.Ε.Ι i. της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με επαγγελματική εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα» (Ν. 2932/2001, Άρθρο 22- Έγκριση Καταστατικού, Άρθρο 11, παρ. 2), όπως επίσης και ότι «ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι τουλάχιστον πτυχιούχος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και να έχει τουλάχιστον πενταετή εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα» (Ν.3429/2005 στο Άρθρο. 3, παρ. 9).

Έτσι, στα συγκεκριμένα ρεπορτάζ τονίζεται ότι, βάσει της προαναφερθείσας νομοθεσίας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι πρώτον, καμία υπεύθυνη απάντηση δεν έχει δοθεί σχετικά με τα προσόντα του διορισμένου Διευθύνοντα Συμβούλου και δεύτερον το βιογραφικό του απουσιάζει από την επίσης ιστοσελίδα του ΟΛΗΓ, πολλές είναι οι απορίες και έντονες οι ανησυχίες, αν κατά το έτος 2019, όταν και έγινε η πρόσληψή του από την Κυβέρνηση της ΝΔ, τα παραπάνω τηρήθηκαν στο ακέραιο.

Η περίπτωση της σύννομης, ή όχι, πρόσληψης του CEO του ΟΛΗΓ, ίσως και να απασχολούσε λιγότερο την ειδησεογραφία και την κοινή γνώμη, αν την ίδια ώρα που τίθεται σε αμφισβήτηση το πρόσωπο που κατέχει τη θέση, δεν εμπλεκόταν ο ίδιος, με την ιδιότητά του, στην πώληση- κόλαφο ενός από τα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, επιφέροντας ανυπολόγιστες ζημιές στην τοπική κοινωνία και οικονομία και υπαναχωρώντας από τη δέσμευση της προηγούμενης Κυβέρνησης για παραχώρηση της χερσαίας ζώνη του λιμένα στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, δίνοντάς τη δώρο στον ιδιώτη- επενδυτή μαζί με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Λιμανιού.

Τέλος, στα ρεπορτάζ υπογραμμίζονται τα ερωτηματικά και οι προεκτάσεις που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, τόσο σε σχέση με την νομιμότητα της υπογραφής του εν λόγω «εκλεκτού» Διευθύνοντα Συμβούλου, όσο και σε σχέση με τα ίδια τα πεπραγμένα του, καθώς από το 2019 μέχρι σήμερα μαρτυρούνται να έχουν λάβει χώρα στον ΟΛΗΓ πλήθος συμβάσεων απευθείας αναθέσεων.

Επειδή ο διαγωνισμός για την εκχώρηση σε ιδιώτη, του εθνικής σημασίας λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έχει περάσει ήδη στη Β΄ φάση, και η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι κρίσιμη στην όλη διαδικασία,

Επειδή το ζήτημα της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας, στο οποίο έχει πολύ ενεργό ρόλο ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε., και η παραχώρηση του στις τοπικές κοινωνίες έχει καθυστερήσει προκλητικά, θέτοντας σε κίνδυνο κρίσιμες περιοχές, για την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, της Θεσπρωτίας

Επειδή η διορισμένη διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει προχωρήσει έως σήμερα, σε σωρεία απευθείας αναθέσεων με υπόνοιες σχετικά με το κόστος που έχουν επιφέρει στα δημόσια ταμεία

Επειδή αν και η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε κάνει σημαία της την «αριστεία», τελικά η όλη επιχειρηματολογία αποδείχθηκε προσχηματική, εμπαίζοντας την κρίση του ελληνικού λαού, αφού η ίδια, ως Κυβέρνηση, ψήφισε νομοθετική διάταξη για προσλήψεις μετακλητών χωρίς πτυχίο, τοποθέτησε Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, επικεφαλής κομβικών Υπηρεσιών, όπως της ΕΥΠ, Διοικητές ΔΕΚΟ ή ακόμα και Νοσοκομείων, παραβλέποντας τα τυπικά προσόντα και με μόνο κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα,

Επειδή η Διοίκηση των Περιφερειακών Λιμανιών και η ιδιοκτησιακή τους τύχη συνδέεται άρρηκτα με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, όμως σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τηρούν σιγή ιχθύος,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Με ποια διαδικασία επιλέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε.; Κατά τη διαδικασία επιλογής εξετάστηκαν τα τυπικά προσόντα που αφορούν στην πλήρωση της θέσης, έτσι ώστε να προχωρήσει ο διορισμός του;

- Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει έως σήμερα για τον έλεγχο της υπόθεσης, μετά και η δημοσίευση των σχετικών πληροφοριών από τα ΜΜΕ;

- Εφόσον αποδειχτεί ότι ο διορισμός δεν είναι σύννομος, τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τη διαγωνιστική διαδικασία σχετικά με την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και την απόδοση της χερσαίας ζώνης λιμένα, στις οποίες ο Διευθύνοντας Σύμβουλος διαδραματίζει επιτελικό ρόλο;

- Εφόσον ο διορισμός δεν είναι σύννομος, τι θα σημαίνει αυτό για τη νομιμότητα των αποφάσεων, των πράξεων και των απευθείας αναθέσεων που έχει υπογράψει έως σήμερα;

- Τι θέση παίρνουν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Οικονομικών (εποπτεύων του ΤΑΙΠΕΔ) και ο Υπουργός Εσωτερικών (εποπτεύων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας) μετά τις αποκαλύψεις των προαναφερόμενων ρεπορτάζ; Προτίθενται να ελέγξουν τη νομιμότητα του διορισμού και να δώσουν πειστικές απαντήσεις στους πολίτες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος
Ζαχαριάδης Κώστας
Κάτσης Μάριος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Καλαματιανός Διονύσης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνστανίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νίκος
Χρηστίδου Ραλλία

i στον Ν. 2916/2001 (Άρθρο 1, παρ.γ) σημειώνεται πως «Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» νοούνται τα ιδρύματα που ήδη λειτουργούν, τα οποία ανήκουν στον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και θα αποκαλούνται εφεξής «Πανεπιστήμια»
Συνέχεια...

Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Ιουλίου 14, 2021 0
Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Με επιτυχία και σημαντική προσέλευση ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Ηπείρου. Τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής για την προστασία από την πανδημία, τα μέλη της Τράπεζας στα Ιωάννινα προσήλθαν στο Ξενοδοχείο Du Lac το Σάββατο 10 Ιουλίου και την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, και αντίστοιχα στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 στο χώρο των καταστημάτων της Τράπεζας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επικύρωση των αποτελεσμάτων, ως τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου εξελέγησαν κατά σειρά κατάταξης οι εξής:

1) Ζωνίδης Κωνσταντίνος του Πέτρου, Συνταξιούχος Έμπορος.

2) Παπαδογιάννης Χρήστος του Παναγιώτη, Πολιτικός Μηχανικός.

3) Παπαδόπουλος Ιωάννης του Νικολάου, Μηχανολόγος Μηχανικός - Ιδιωτικός Υπάλληλος.

4) Κολιός Βασίλειος του Δημητρίου, Οικονομολόγος.

5) Κυριάκης Σπυρίδων του Γεωργίου, Επιχειρηματίας - μηχανικός Η/Υ.

Για τη θέση του αιρετού υπευθύνου προσώπου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ., εξελέγη ο:

Τσουκανέλης Βασίλειος του Παναγιώτη, Οικονομολόγος - Τραπεζικός.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του στρατηγικού επενδυτή (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό της τράπεζας, ορίσθηκαν ως μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου οι: Ιωάννης Βουγιούκας του Αριστείδη, για τη θέση του υπευθύνου προσώπου - εκτελεστικού μέλους και Διευθύνοντος Συμβούλου και ως τακτικά μέλη, οι: Εμμανουήλ Χατζάκης του Νικολάου και Θεόδωρος Σαζακλής του Γεωργίου.

Εντός των επόμενων ημερών οι επιτυχόντες και τα ορισθέντα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας θα συνεδριάσουν για τη συγκρότηση του οργάνου σε σώμα.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα