01/14/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Εγκεκριμένες οι μελέτες και στο νέο ΕΣΠΑ τα Αρχαία Γίτανα

Ιανουαρίου 14, 2024 0
Εγκεκριμένες οι μελέτες και στο νέο ΕΣΠΑ τα Αρχαία Γίτανα

Έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχουν πάρει οι μελέτες αρχιτεκτονικής αποτύπωσης- τεκμηρίωσης και αποκατάστασης των ακραίων κερκίδων και των αναλημμάτων του αρχαίου θεάτρου στα Γίτανα.

Έτσι, όπως τονίζει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε απάντηση που έδωσε στη Βουλή, και με δεδομένο ότι έχουν εγκριθεί οι αναγκαίες μελέτες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του συνόλου πλέον του μνημείου, το έργο μπορεί να ενταχθεί προς υλοποίηση στη νέα χρηματοδοτική περίοδο.

Όπως είναι γνωστό η συνέχιση των έργων στα Αρχαία Γίτανα περιλαμβάνεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου και θα είναι ένα από αυτά όπου θα συνεχιστούν οι εργασίες αναστήλωσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, από το 2006 έως σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων από την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Κ. Πρέκα Αλεξανδρή, στο πλαίσιο της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφικές εργασίες στη Στοά της Αγοράς, στο Θέατρο και σε κτήρια δημόσιου χαρακτήρα πέριξ του Πρυτανείου.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Νυρεμβέργη- Άκτιο με Ryanair από τις 3 Ιουνίου

Ιανουαρίου 14, 2024 0
Νυρεμβέργη- Άκτιο με Ryanair από τις 3 Ιουνίου

Τα Ιωάννινα είχαν κοπεί από τα πλάνα της Ryanair από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο… ετοίμαζε στρατηγικό σχέδιο για τους ορεινούς προορισμούς το οποίο χάθηκε στη διαδρομή!

Η Ryanair επισήμως δεν επανήλθε με ανάλογο αίτημα για την σύνδεση των Ιωαννίνων. Ωστόσο ανακοίνωσε μία ακόμη πτήση –την πρώτη- από την Γερμανία και συγκεκριμένα από τη Νυρεμβέργη προς το Άκτιο.

Από τις 3 Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου η εταιρεία θα εκτελεί δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από την Γερμανική πόλη προς το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Η πτήση αυτή έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της Eurowings η οποία επίσης για πρώτη φορά το 2024 θα εκτελεί από τη Νυρεμβέργη δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Τετάρτη και Κυριακή.

Με αυτόν τον τρόπο το αεροδρόμιο του Ακτίου αυξάνει συνεχώς τις συνδέσεις με τη γερμανική αγορά.

Την ίδια ώρα το αίτημα για τη σύνδεση του αεροδρομίου Ιωαννίνων με την Γερμανία όπου ζει πολύ μεγάλος αριθμός αποδήμων μονίμως μένει στις συζητήσεις!

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

ΚΚΕ Ηπείρου: Όχι στη νέα μείωση της τιμής του γάλατος

Ιανουαρίου 14, 2024 0
ΚΚΕ Ηπείρου: Όχι στη νέα μείωση της τιμής του γάλατος

Μακριά από τις ανάγκες των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων οι νέοι σχεδιασμοί της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.

Είμαστε μέσα Γενάρη και οι γαλακτοβιομηχανίες που κάνουν κουμάντο στην αγορά γάλακτος σύμφωνα με τα κέρδη τους, με το παιχνίδι της καθυστέρησης, πιέζουν για μείωση της τιμής του γάλακτος.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μιλάει για μείωση της τιμής του γάλατος κατά 10 λεπτά το κιλό .για την νέα γαλακτοκομική περίοδο. Μια μείωση που θα προστεθεί στις δυο προηγούμενες μειώσεις που έκανε των 3 λεπτών/κιλό η κάθε μία. Η νέα μείωση των 10 λεπτών/κιλό για την οποία μιλάει σημαίνει πολύ απλά για ένα κτηνοτρόφο απώλεια εισοδήματος 5000€ για μια ποσότητα 50 τόνων.

Να γιατί οι πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ με αφορμή τη συνεργασία της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ και της Φάρμα Μιλιόρα δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων. 

Είναι μακριά από τις ανάγκες τους αφού παρ΄όλο που δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο σε σκληρές συνθήκες εργασίας και ζωής στενάζουν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με αποτέλεσμα αρκετοί να πουλάνε κοπάδια ή να σφάζουν παραγωγικά ζώα. Η συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει 2.200 ζώα γαλακτοπαραγωγής και παράγει κατά μέσο όρο 3.000 λίτρα τη μέρα εξασφαλίζει στη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ τη δυνατότητα να αναπληρώσει τη μείωση παραγωγής του γάλακτος που υπάρχει στην Ήπειρο και γενικότερα. Με τον τρόπο αυτό αποκτά μεγαλύτερη δύναμη απέναντι στους βιοπαλαιστές ντόπιους κτηνοτρόφους για να επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στην τιμή γάλακτος εξασφαλίζοντας την αύξηση της κερδοφορίας της.

Κέρδη που προϋποθέτουν εκτός από την καθετοποίηση της παραγωγής, τις χαμηλές τιμές γάλατος στους κτηνοτρόφους και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με την εντατικοποίηση, τη γενίκευση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, με μισθούς που εξανεμίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά και τις πανάκριβες τιμές της «πιστοποιημένης φέτας» στα σούπερ μάρκετ που έχει εκτιναχθεί στα 13E/κιλό με αποτέλεσμα η λαϊκή οικογένεια να περιμένει τις προσφορές των σούπερ μάρκετ ή να αγοράζει λευκό τυρί.

Όσο επομένως το παραγωγικό μοντέλο έχει κίνητρο το κέρδος και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού τόσο και η ζωή του κτηνοτρόφου και γενικότερα του λαού θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα από τον ανταγωνισμό των κερδών.

Οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι έχουν συγκεντρώσει πείρα και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Να εμπιστευτούν την δύναμή τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους. Να τους δυναμώσουν και να αναπτύξουν αγώνες σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κράτος, την ΚΑΠ, την ΕΕ και με όσους στηρίζουν τα κέρδη των λίγων. 

Να διεκδικήσουν:

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον κτηνοτρόφο και προσιτές τιμές των προϊόντων τους στη λαϊκή κατανάλωση.

· Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 €/κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

· Σύνδεση της επιδότησης με το ζωικό κεφάλαιο και να παίρνουν τις επιδοτήσεις όσοι παράγουν.

· Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει το ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.

Μαζικά και οργανωμένα μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και με ισχυρό ΚΚΕ να παλέψουν ώστε τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να περάσουν στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου για να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν στην Ήπειρο και στη χώρα μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 12/1/2024

Συνέχεια...

Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

Ιανουαρίου 14, 2024 0
Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

Πρόκειται για κλειστού τύπου αμφίδρομα πλοία που θα εκτελούν το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα σε 1 ώρα και 25 λεπτά

Με δυο νέα πλοία ενισχύει το στόλο της η «Kerkyra Seaways», τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν δρομολόγια στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για τα κλειστού τύπου αμφίδρομα πλοία «Moysalen» και «Hardingen» που ναυπηγήθηκαν το 1993 στη Νορβηγία. Η αγορά τους επετεύχθη πριν το «κλείσιμο» του 2023 και ήδη το «Moysalen» έχει δέσει στο Πέραμα για τις απαιτούμενες μετασκευαστικές εργασίες, πριν την έλευσή του στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με στελέχη της «Kerkyra Seaways», τα δρομολόγια του συγκεκριμένου πλοίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν κοντά στην περίοδο του Πάσχα. Όπως μάλιστα επισημαίνουν, τα δυο πλοία θα καλύψουν το κενό του «Ερμή», μετά την πώλησή του σε εταιρεία κροατικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δρομολόγιο του, μετά από δυόμισι χρόνια παρουσίας στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου και ήδη το καράβι βρίσκεται εκτός συνόρων. Ως «Ερμής» πάντως αναμένεται να συστηθεί στο επιβατικό κοινό το «Moysalen», καθώς θα λάβει το όνομα του προκατόχου του.

Σε 1 ώρα και 25 λεπτά

Τα δυο αδελφά πλοία «Moysalen» και«Hardingen» ναυπηγήθηκαν πριν 31 χρόνια στη Νορβηγία. Διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς το ολικό μήκος τους (84 μέτρα), το πλάτος τους (15,4 μέτρα) και το βύθισμά τους (αναφέρεται ότι είναι τέσσερα μέτρα). Το πρωτόκολλο επιβατών για το χειμώνα ορίζεται στους 381 επιβάτες και για το καλοκαίρι στους 600, ενώ έχουν δυναμική περίπου 130 οχημάτων.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν στην «Ε» στελέχη της «Kerkyra Seaways», η μέγιστη ταχύτητα και των δυο πλοίων είναι στα 15 μίλια, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα θα εκτελείται σε 1 ώρα και 25 λεπτά.

Το καλοκαίρι

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα και το «Hardingen», το οποίο και αυτό θα μεταβεί στον Πειραιά για μετασκευαστικές εργασίες. Μάλιστα εφόσον κριθεί έτοιμο για ταξίδια, το νέο αυτό απόκτημα, θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του το φετινό καλοκαίρι. Το «Hardingen» θα μπει στη γραμμή με νέο όνομα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί. Πλέον με τις νέες αυτές αγορές, ο στόλος της ναυτιλιακής εταιρείας θα απαρτίζεται από τρία πλοία κλειστού τύπου και τρία ανοιχτού.

Τα νέα αποκτήματα της «Kerkyra Seaways» στη θέση του «Ερμή»Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Τι απαντάει η υπουργός Σ. Ζαχαράκη για το περιστατικό με σκουλήκια σε σχολικό γεύμα

Ιανουαρίου 14, 2024 0
Θεσπρωτία: Τι απαντάει η υπουργός Σ. Ζαχαράκη για το περιστατικό με σκουλήκια σε σχολικό γεύμα

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, σχετικά με το περιστατικό τον περασμένο Νοέμβριο, όπου μητέρα μαθητή του δημοτικού σχολείου Γλυκής, βρήκε σκουλήκια στο σχολικό του γεύμα και προέβη σε καταγγελία.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ, κ.κ. Ν. Έξαρχο, Β. Δάγκα, Γ. Δελή και Ν. Παπαναστάση, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, η κα. Ζαχαράκη αναφέρει τα εξής:

"Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στο νομό Θεσπρωτίας, ο ΟΠΕΚΑ από την επόμενη ημέρα), επικοινώνησε με τη συντονίστρια του Τμήματος για περαιτέρω πληροφορίες. 

Όπως μας ενημέρωσε η συντονίστρια: Το περιστατικό φέρεται να συνέβη όταν το εν λόγω γεύμα μεταφέρθηκε κλειστό από το μαθητή στο σπίτι του και ανοίχτηκε για κατανάλωση εκεί, δηλαδή εκτός σχολικής μονάδας και αρκετές ώρες μετά τη μεταφορά του στο σχολείο από τον ανάδοχο. 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας επικοινώνησε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 με τη σχολική μονάδα και ενημερώθηκε ότι η Επιτροπή Παραλαβής της παρέλαβε κανονικά τα γεύματα την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 χωρίς να εντοπίσει καμιά παρέκκλιση. 

Επίσης πληροφορήθηκε ότι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 η διευθύντρια της σχολικής μονάδας ενημέρωσε τον ανάδοχο (Αμάλθεια Α.Ε.) ο οποίος ζήτησε να παραλάβει και να ελέγξει το εν λόγω γεύμα το οποίο όμως είχε ήδη απορριφθεί από τη μητέρα του μαθητή. 

Σχετικά με το παραπάνω περιστατικό, ενημερώθηκε η Δ/νση Επιθεώρησης & Ελέγχου του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να προβεί στη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων της αρμοδιότητάς της. 

Σε κάθε περίπτωση, τα σχολικά γεύματα (ζεστό γεύμα και σαλάτα σε ατομικές συσκευασίες) παρέχονται στο σύνολο των μαθητών/τριών των επιλεγμένων σχολικών μονάδων και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. 

Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Λόγω της χρονικής διάρκειας της σύμβασης και των υψηλών απαιτήσεων ανταπόκρισης, οι ανάδοχοι είναι υποχρεωμένοι να κινούνται βάσει συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος με όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Για το λόγο αυτό ισχυρή απαίτηση υπήρξε να διαθέτουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις. 

Ο ΟΠΕΚΑ, ως εντολοδόχος του προγράμματος, διενεργεί κάθε σχολικό έτος δειγματοληπτικούς ελέγχους. Παράλληλα, για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ., κατόπιν σχετικών εγγράφων αιτημάτων του ΟΠΕΚΑ προς τις ανωτέρω Υπηρεσίες, κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς". 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Συνέχεια...

Για την έξαρση της βίας στην κοινωνία - Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου

Ιανουαρίου 14, 2024 0
Για την έξαρση της βίας στην κοινωνία - Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου

- Βία μεταξύ «οπαδικών στρατών», βία κατά ανηλίκων και γυναικών, ενδοοικογενειακή και εφηβική βία

- Αναδύονται από το βούρκο ενός συστήματος σε παρακμή, που γεννάει την κοινωνική σήψη και που το υπηρετεί σταθερά η κυβερνητική πολιτική

Σοκ, οργή και αποτροπιασμό προκαλούν τα φαινόμενα βίας μεταξύ «οπαδικών στρατών», βίας κατά των ανηλίκων και των γυναικών, ενδοοικογενειακής βίας και αυξημένης εγκληματικότητας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε έξαρση.

Βία μεταξύ «οπαδικών στρατών»

Από την εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου φοιτητή Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, το αιματοκύλισμα και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια από τους ναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που διέσχισαν όλη τη χώρα μας υπό την ανοχή των αστυνομικών αρχών και που οι συμπατριώτες τους, τους υποδέχτηκαν σαν ήρωες (!!!), την επίθεση οπαδών του Άρη με τσεκούρι (!) σε οπαδό του ΠΑΟΚ σε νυχτερινό κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το πρόσφατο επεισόδιο στο Περιστέρι, όπου ρωτώντας κάποιους «τι ομάδα είναι», τους «έστειλαν στο νοσοκομείο», μέχρι την ανθρωποκτονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, έξω από το γήπεδο στο Ρέντη, με δράστες «οπαδικά τάγματα εφόδου», που στήνουν καρτέρια μέσα στη νύχτα, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Το τελευταίο μάλιστα γεγονός απέκτησε ιδιαίτερες διαστάσεις επειδή το θύμα αυτή τη φορά ήταν αστυνομικός και φαίνεται ότι για το σύστημα, το χτύπημα του «κράτους», των «δικών μας παιδιών», αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Είναι γνωστό ότι πίσω από κάθε μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, βρίσκονται μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, κρύβεται η ροή χρήματος και ψήφων και το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Πίσω από τον «επαγγελματικό αθλητισμό» των Ανωνύμων Εταιρειών, βρίσκονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγαλομετόχων - ολιγαρχών των ΠΑΕ, που ελέγχουν εντελώς τυχαία, εφοπλιστικό κεφάλαιο, Τράπεζες και ΜΜΕ. «Κοινό μυστικό» είναι η αλληλοδιαπλοκή συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και διοικήσεων.

Ένοχοι των εγκλημάτων αυτών είναι οι χούλιγκαν με τη γραβάτα

Στις παρυφές μεγάλων ομάδων στήνονται, χρηματοδοτούνται και δρουν ποικιλοτρόπως ιδιωτικοί «οπαδικοί στρατοί», επίσημοι ή ανεπίσημοι, που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό, που χρησιμοποιούνται σαν προκάλυμμα για άλλου είδους επιδιώξεις και δραστηριότητες, οι οποίοι -εκφράζοντας τις διαμάχες των ολιγαρχών- ενίοτε συγκρούονται, βγάζουν τη «βρώμικη δουλειά» που χρειάζονται οι μεγάλες «μπίζνες», νόμιμες ή παράνομες, φτάνουν στο σημείο να κάνουν κουμάντο σε συνοικίες και πόλεις.

Αλήθεια αν μπορείς να χειραγωγείς πολιτικά και οικονομικά μια τόσο μεγάλη και καλά οργανωμένη μερίδα κόσμου, γιατί να μην το κάνεις; Πίσω από αυτές τις αντιπαραθέσεις εκφράζονται μερικές φορές και αντιθέσεις μερίδων της ολιγαρχίας, όπως δείχνει η κόντρα Μαξίμου - Μαρινάκη, που έχει οδηγήσει σε ανησυχίες τους βουλευτές Πειραιά της Ν.Δ., πράγμα που επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο 18χρονος που έχει συλληφθεί μοιάζει να φοβάται να αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα, δεδομένων όσων θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση ακολουθεί την «πεπατημένη», με εντυπωσιοθηρικά - υποκριτικά μέτρα, με ημίμετρα, με αυστηροποίηση των ποινών, με περιστολή ελευθεριών, με περισσότερους αστυνομικούς, περισσότερες κάμερες, με ταυτοποίηση των πάντων και με περισσότερη φυλακή και για περισσότερους. Η ύπαρξη και η οργάνωση «ιδιωτικών στρατών» ορισμένων ολιγαρχών δεν φαίνεται να την ενοχλεί και η συζήτηση για την αντιμετώπιση της «οπαδικής» βίας γίνεται αποκλειστικά γύρω από την τιμωρία των φιλάθλων, με το δίμηνο κλείσιμο των γηπέδων. Εκείνο που μπορεί να προκύψει μέσα απ΄ αυτό, είναι η βία να «μετακομίσει» λίγα ή και περισσότερα μέτρα έξω από τα γήπεδα, όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Φαίνεται ότι τα κλειστά γήπεδα δεν φαίνεται να ενοχλούν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, αφού η αγορά του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι μικρή, σε σχέση με τις μεγάλες κερδοφόρες αγορές της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και τα κέρδη από την παραοικονομία του ποδοσφαίρου, από το «Στοίχημα», από τα «στημένα» ή από τα ποσά που δίνει η UEFA, είναι πολύ περισσότερα από τα κέρδη που θα είχαν από τα εισιτήρια με γεμάτα τα γήπεδα, όχι βέβαια πως και αυτό δεν τους ενοχλεί.

Βία κατά ανηλίκων και γυναικών, ενδοοικογενειακή και εφηβική βία

Ταυτόχρονα δεν περνά μέρα που να μην βομβαρδιστούμε από καταιγισμό «βομβών» -ειδήσεων, για τη δράση βιαστών και για βιασμούς που γίνονται σε όλη τη χώρα, για τη ενδοσχολική-εφηβική βία κλπ.

Τα ΜΜΕ θλιβεροί επεξεργαστές σκουπιδιών, με τον οχετό να εκτοξεύεται καθημερινά από τα τηλεπαράθυρα, «φουσκώνουν» τις υποθέσεις, ώστε να πειστεί επιτέλους η κοινωνία να αποδεχτεί την ευθύνη της. Μετατρέπουν εσκεμμένα τον τηλεθεατή σε «μπανιστιρτζή» των αποτρόπαιων εγκλημάτων, ιδιαίτερα σε βάρος παιδιών και γυναικών, ενώ μοιάζει σαν να διαφημίζεται ο τρόπος που μπορεί κανείς να κάνει χρήση του διαδικτύου για να ικανοποιήσει αρρωστημένες ορέξεις ή τις επιθετικές του δραστηριότητες.

Αν κανείς προσέξει, παρακολουθώντας την τηλεόραση, δεν υπάρχει σίριαλ ή ταινία, χωρίς όπλα, φόνους και εγκλήματα, λες και αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο της κοινωνίας, με «φύλλο συκής» την απαγόρευση για ηλικίες των 8,12,16,18 κλπ., πέρα από το γεγονός ότι ό άλλος, ο πραγματικός πόλεμος με όπλα και χιλιάδες νεκρούς (Παλαιστίνη, Ουκρανία), εξελίσσεται σε μια σειρά χώρες, με την παρακολούθησή του από τον καναπέ.

Η δίκη για το ειδεχθές έγκλημα στον Κολωνό, με θύμα την 12χρονη που άρχισε πολύ καθυστερημένα με κίνδυνο παραγραφής, με βασικό κατηγορούμενο τον Ηλία Μίχο, επιχειρηματία και πρώην στέλεχος της ΝΔ και άλλους 25 κατηγορούμενους, φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα ακόμη στοιχείο μιας σειράς ανάλογων εγκλημάτων με θύματα παιδιά, γυναίκες ή άλλων ενδοοικογενειακών φονικών. Στην υπόθεση αυτή μάλιστα τα πραγματικά γεγονότα είναι ακόμη πιο ζοφερά από όσα έχουν δει το φως με τις έως τώρα συλλήψεις και κατηγορίες, ενώ

Στις υποθέσεις αυτές, που πολλές φορές εμπλέκονται μεγαλόσχημα πρόσωπα, καταβάλλεται προσπάθεια για τη συγκάλυψή τους. Στα ΜΜΕ αποσιωπάται ότι το βασικό πρόσωπο του κυκλώματος, ο βιαστής - προαγωγός, ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όντας κομματικός του παράγοντας, επιφανής στην περιοχή κι όχι μόνο, που είχε στενές σχέσεις με την εκκλησία, το κυβερνών κόμμα, το τοπικό αστυνομικό τμήμα, αλλά και με διάφορα πολιτικά πρόσωπα σε υψηλές θέσεις, με πολλούς «υπεράνω υποψίας» επαγγελματίες, πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες. Η λίστα των 213 ονομάτων δεν αποκαλύπτεται. Με πολύ αργό ρυθμό εντοπίζονται «μικρά ψάρια» της λίστας, και συγκαλύπτονται άλλα που πιθανόν έχουν σχέσεις με κράτος, κυβέρνηση, δημοσιογραφία, επιχειρηματίες κ.ο.κ.

Η αναλγησία από την άλλη πλευρά του πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών του φτάνει στην συστηματική εξόντωση της μάνας της 12χρονης, με αναβάθμιση των κατηγοριών της, λες και αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη για ό,τι έγινε. Η μάνα της 12χρονης προφυλακίζεται χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία, τα παιδιά της «καμένης» οικογένειας κλείνονται σε διάφορα ιδρύματα, ο Λιγνάδης (παρόλο που έχει καταδικαστεί) αποφυλακίζεται, οι δύο αστυνομικοί κατηγορούμενοι για το βιασμό μιας 19χρονης στο Α. Τ. Ομονοίας είναι ελεύθεροι και η υπόθεσή τους υποβαθμίζεται, με τον μεγαλοδικηγόρο Αλέξη Κούγια που ανέλαβε την υπεράσπιση του ενός, να την κατηγορεί για «αναζήτηση σεξουαλικής φαντασίωσης».

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»

Με αφορμή τις υποθέσεις αυτές παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας όλη η συνενοχή, η σαπίλα και η αναλγησία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Βλέπουμε τις κάθε λογής εξουσίες να κάνουν επίδειξη ισχύος και ακαταδίωκτου, τη δικαιοσύνη και τις αστυνομικές αρχές να προσέχουν μήπως και θιχτεί κάποιος μεγαλόσχημος ή συνάδελφος από τις έρευνες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λειτουργούν σαν «δεσμοφύλακες». Οι ελίτ και το κράτος τους (αστυνομία, δικαστική εξουσία, ΜΜΕ κ.λπ.), έχουν το «ακαταδίωκτο».

Η βία έξω και μέσα στα γήπεδα, η βία κατά ανηλίκων και γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, η αυξημένη εγκληματικότητα αποτελεί αντανάκλαση της βίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο νέος της λαϊκής οικογένειας στους χώρους δουλειάς, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, είναι αντανάκλαση του ανταγωνισμού, του νόμου της ζούγκλας, που κυριαρχεί στην κοινωνία του κέρδους και της παντοειδούς εκμετάλλευσης, ενός ανθρωποφάγου καπιταλισμού.

Τα τελευταία 15-20 χρόνια της λιτότητας, των μνημονίων και της πανδημίας, με την ανατίναξη όλων των δεσμών, συλλογικών, οικογενειακών, φιλίας και των ισχνών δομών κοινωνικής μέριμνας που υπήρχαν, με την εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών - γειτονιών, με την ανεργία, τη φτωχοποίηση και τον εγκλεισμό, ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν οι σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας, ο υπόκοσμος, η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα, η πορνεία και η εκπόρνευση, να έχουν εκτιναχθεί οι ψυχικές ασθένειες σε μεγάλο φάσμα του πληθυσμού, γεγονός που ακόμα υποτιμάται και δεν απασχολεί.

Για τους σημερινούς νέους, μπλοκαρισμένους από πολλαπλά αδιέξοδα και ματαιώσεις, το μέλλον φαντάζει ως απειλή και αδιέξοδο. Αυτό που μένει είναι το παρόν και συχνά η άντληση ικανοποίησης μέσα από το εφήμερο, τη δύναμη, την εικόνα, την αδρεναλίνη και τη βία.

Το οπαδικό φαινόμενο, στην εποχή του καλιεργούμενου άκρατου και κυρίαρχου ατομισμού, δίνει ένα ισχυρό αίσθημα κοινότητας στους νέους -όποια μπορεί να είναι αυτή- τους κάνει να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου, ότι έχουν μια ταυτότητα και όλα αυτά σε μια εποχή όπου η κυρίαρχη προπαγάνδα και πολιτική στοχεύουν στη διάλυση των μεγάλων αφηγήσεων και των συλλογικών ταυτοτήτων.

Πόσοι δημόσιοι χώροι, γήπεδα, πάρκα υπάρχουν, πόσα είναι ανοιχτά και ελεύθερα χωρίς εισιτήριο, προσβάσιμα και ασφαλή στις μεγάλες πόλεις της χώρας; Πόσοι σύλλογοι; Πόσες δραστηριότητες; Ποια η σύνδεση του αθλητισμού με την κοινωνία; Ο μαζικός αθλητισμός, ο ερασιτεχνισμός, το φίλαθλο πνεύμα, η φυσική αγωγή με τις λίγες σχολικές ώρες, η καλλιτεχνική αγωγή είναι εξοβελισμένα από τη σχολική και στην εξωσχολική ζωή.

Περισσότερη καταστολή, περισσότερη φυλακή!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Μητσοτάκης, παρότι θέλει να φαίνεται ότι προχωρεί αγέρωχος στις αντιδραστικές του μεταρρυθμίσεις, με μπαράζ νομοσχεδίων, αναγκάζεται, έξι μήνες μετά την εκλογή του, να κάνει ανασχηματισμό «εξπρές», προσπαθεί με τερτίπια να «ξεπεράσει» την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα και «πετάει την μπάλα στην εξέδρα», με τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων.

Τα πρώτα εξαγγελθέντα νομοσχέδια σε παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, εκλογική διαδικασία προβλέπουν το ξήλωμα κάθε τι που είναι δημόσιο, τον μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό στα χέρια των εκλεκτών του «επιτελικού κράτους» και το μοίρασμα της πίτας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμπεδώσει και νομοθετικά την ηγεμονία των δυνάμεων που υποστηρίζουν την ασυδοσία της αγοράς

Ταυτόχρονα η νομοθετική παρέμβαση στα εγκλήματα «οπαδικής» ή ενδοοικογενειακής βίας εξαντλείται στην αυστηροποίηση των ποινών, με ιδιώνυμα αδικήματα και με κυρίαρχο πυλώνα την φυλακή. Ενισχύεται το κατασταλτικό πλαίσιο απέναντι στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, (νέα διάταξη για τη «διατάραξη λειτουργίας νοσοκομείου»-πιθανή απεργία, στάση ή συγκέντρωση εργαζομένων- οι δημοσιογράφοι θα σέρνονται στη φυλακή για πλημμελήματα της δημόσιας δυσφήμισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, με απόφαση ενός μόνο δικαστή, αύξηση ποινής για μια σειρά πλημμελήματα, που μπορεί να αξιοποιηθεί, σε υποθέσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος).

Η δικαιοσύνη γίνεται πιο απρόσιτη, πιο δαπανηρή και πιο ταξική για τους φτωχούς, μέσα και από την μεγάλη αύξηση των προβλεπόμενων παραβόλων για μηνύσεις και παραστάσεις δικηγόρων, την αύξηση του κατώτατου ημερήσιου ποσού από τα 5 στα 10 ευρώ, για την μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική.

Και κερασάκι σε όλα αυτά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γίνεται για 5η φορά υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας Τάξης), γνώριμος στη συγκεκριμένη θέση, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος και ειδικός για θέματα ασφάλειας, «διώκτης της τρομοκρατίας» αλλά και των διαδηλώσεων, έχοντας στενή σχέση με το Μητσοτάκη αλλά και τις ευλογίες της Πρεσβείας.

Στο άλλο υπουργείο της Υγείας, επανέρχεται ο γνωστός «ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού Αδ. Γεωργιάδης. Αφού σαν Υπουργός Εργασίας πέρασε το αντεργατικό νόμο του, σε συνέχεια των νόμων Χατζηδάκη - Αχτσιόγλου, καμαρώνοντας για το κλείσιμο 7 νοσοκομείων επί προηγούμενης υπουργίας του, «επιστρέφει ξανά στον τόπο του εγκλήματος».

Μαζί με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια του Πιερακάκη, η κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται για να περάσει στην αρχή της θητείας της, κρίσιμα και χρήσιμα για την τάξη που υπηρετεί νομοσχέδια, αφού φοβάται τις αναμενόμενες λαϊκές αντιδράσεις και αφού «παίζει εν ου παικτοίς», με μια «αντιπολίτευση» διαλυμένη που ομφαλοσκοπεί και με τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να «καθεύδουν τον ύπνο του δικαίου».

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα