02/02/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ακυρώνεται το Harley Davidson Super Rally 2021 που θα γινόταν στην Ηγουμενίτσα

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Ακυρώνεται το Harley Davidson Super Rally 2021 που θα γινόταν στην Ηγουμενίτσα

Ακυρώνεται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thespro.gr, η Πανευρωπαϊκή συνάντηση Harley Davidson Super Rally 2021, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην Ηγουμενίτσα, από τις 20 μέχρι τις 24 Μάϊου, μετά από κοινή απόφαση των Ελλήνων διοργανωτών και του Federation H-D Clubs Europe το FH-DCE Super Rally® 2021.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρόλο που η Ηγουμενίτσα είναι η μόνη πράσινη περιοχή στον χάρτη COVID 19 για την Ευρώπη, η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνει το τρίτο κύμα της πανδημίας, τα σχέδια εμβολιασμού δεν προχωρούν όπως αναμενόταν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια μεταξύ των κρατών στην Ευρώπη.

Όλα τα clubs και ο Γραμματέας του Federation, έδωσαν στην Ελληνική λέσχη τα συγχαρητήρια για την πολύ καλή οργάνωση που είχαν μέχρι τώρα.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το Federation H-D Clubs Europe ανανέωσε την εμπιστοσύνη του προς τον Ελληνικό σύλλογο και του ανέθεσε να διοργανώσει το FH-DCE Super Rally® 2023 και πάλι στην Ηγουμενίτσα.

Υπομονή λοιπόν δύο χρόνια και το 2023 θα υποδεχθούμε τους χιλιάδες φίλους της Harley Davidson, από ολόκληρη την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...

Νέο θανατηφόρο τροχαίο με μοτοσικλέτα στην Πρέβεζα

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Νέο θανατηφόρο τροχαίο με μοτοσικλέτα στην Πρέβεζα 

Χθες (01-02-2021) και ώρα 20:20, στην πόλη της Πρέβεζας, δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 28χρονος αλλοδαπός και στην οποία επέβαινε και 20χρονος αλλοδαπός, συγκρούστηκε με ΙΧΕ αυτοκίνητο που οδηγούσε 41χρονος ημεδαπός. 

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του οδηγού της μοτοσικλέτας και ο ελαφρύς τραυματισμός του συνεπιβάτη αυτής. 
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας. 

Συνέχεια...

Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 1.261 σε όλη τη χώρα με 22 θανάτους

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Χωρίς κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 1.261 σε όλη τη χώρα με 22 θανάτους

1.261 νέα κρούσματα covid-19 και 22 θανάτους ανακοίνωσε σήμερα 2/2/2021 η ελληνική κυβέρνηση, ενώ 244 συμπολίτες παραμένουν διασωληνωμένοι.
Στη Θεσπρωτία δεν ανιχνεύθηκαν νέα κρούσματα, ενώ σε όλη την Ήπειρο μόλις 3, όλα στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης
Ανακοινώνουμε 1.261 νέα κρούσματα και 22 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 158.716 και των θυμάτων σε 5.851. Παραμένουν διασωληνωμένοι 244 συμπολίτες μας, ενώ 1.131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 
Έχουν ελεγχθεί συνολικά 3.154.395 κλινικά δείγματα PCR και 1.075.862 δείγματα Rapid Ag. Δείτε περισσότερα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα εδώ: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/
Συνέχεια...

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τα ΕΛΤΑ

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τα ΕΛΤΑ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α 
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηγουμενίτσας σχετικά με τα ΕΛΤΑ 
(απόφαση Δ.Σ. 2/2021) 

Πάγια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που κατοικούν σε απομακρυσμένες κοινότητες. Ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια, που υποδαυλίζει αυτήν την αρχή και συνεπάγεται την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των συνανθρώπων μας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. 

Εκφράζουμε λοιπόν την πλήρη αντίθεσή μας στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την υποβάθμιση των ΕΛΤΑ Ηγουμενίτσας με τη μετακίνηση του προσωπικού τους, η οποία ακυρώνει έναν κύριο φορέα πολυεπίπεδης εξυπηρέτησης του κοινού και καθολικών υπηρεσιών αποδεκτής ποιότητας. 

Καλούμε την κυβέρνηση 

- Να ενστερνιστεί την αγωνία και το φόβο, που δημιουργεί η επικείμενη απαξίωση των ΕΛΤΑ και να αναλάβει πρωτοβουλίες προστασίας και αναβάθμισής τους, με έμφαση στην εξυπηρέτηση των πολιτών στις απομακρυσμένες κοινότητες, καθώς αποτελούν ένα ζωντανό οργανισμό με δημόσιο ρόλο, που στηρίζει διαχρονικά την επικοινωνία των πολιτών. 

- Να διατηρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ, ο οποίος επί σειρά ετών έχει εδραιωθεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, ενδυναμώνοντας μία μακροχρόνια σχέσης εμπιστοσύνης. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
ΔΟΝΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Συνέχεια...

Κάτσης: "Συνέχιση λειτουργίας του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζα στους Φιλιάτες ή παράταση και εμπαιγμός";

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Κάτσης: "Συνέχιση λειτουργίας του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζα στους Φιλιάτες ή παράταση και εμπαιγμός"; 

Οι έντονες αντιδράσεις και η ανησυχία τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που έφερε στη Βουλή από την πρώτη στιγμή το θέμα του κλεισίματος του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες, με ερώτηση του Μάριου Κάτση, φαίνεται ότι θορύβησαν την κυβέρνηση. 

Διαβάζοντας όμως το δελτίο τύπου του κ. Γιόγιακα, με το οποίο πληροφορεί ότι το κατάστημα θα συνεχίσει τη λειτουργία του, μοιραία προκύπτουν κάποια κρίσιμα ερωτήματα που απαιτούν άμεση διευκρίνιση. 

Αρχικά δεν αποσαφηνίζεται εάν η απόφαση για τη λειτουργία του καταστήματος έχει μόνιμο χαρακτήρα, ή είναι προσωρινή, όπως έγινε προσφάτως με την ALPHA BANK στην Παραμυθιά, όπου τελικά πήρε παράταση λειτουργίας για ένα μόλις χρόνο. 

Εάν είναι μόνιμη, αναρωτιέται κανείς γιατί δε συνέβη το ίδιο με το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στους Φιλιάτες ή με αυτό της ALPHA BANK στην Παραμυθιά; Εάν είναι προσωρινή, για πόσο διάστημα μιλάμε; 

Εφόσον σύμφωνα με το δελτίο τύπου του κ. Γιόγιακα, δεν μπορούσε ένας ολόκληρος δήμος, με δεκάδες απομακρυσμένες κοινότητες και οικισμούς, να μείνει χωρίς τραπεζικό κατάστημα, και η διατήρησή του είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, δεσμεύεται ο βουλευτής της ΝΔ, ότι δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, η οποία προβλέπει έναν μόνο ταχυδρόμο στους Φιλιάτες που θα εξυπηρετεί τόσα χωριά; Εκτός εάν θεωρεί ότι αυτό δεν είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα για την περιοχή. 

Τόσο για τα το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και για το κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ, η ΚΕΔΕ έβγαλε ομόφωνο ψήφισμα την περασμένη εβδομάδα με το οποίο εναντιώνεται σε αυτούς τους σχεδιασμούς, τασσόμενη φυσικά με την πλευρά των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν έντονα. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της, για λιγότερα καταστήματα και εργαζομένους, κάνοντας τα χατίρια στις διοικήσεις των τραπεζών και στους ανταγωνιστές των ΕΛΤΑ αντίστοιχα. Το μόνο που φαίνεται να την ενδιαφέρει, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της υλοποίησης αυτού του αντικοινωνικού σχεδιασμού μέσω των βουλευτών της, γι αυτό και επιλέγει σε πολλές περιπτώσεις να κλωτσάει το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω, κερδίζοντας χρόνο και εμπαίζοντας κυριολεκτικά τους πολίτες. 

Ζητάμε να δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας που αφορά τη λειτουργία του καταστήματος στους Φιλιάτες, ώστε να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, αλλά και τι πρόκειται συμβεί στο άμεσο μέλλον. 

Συνέχεια...

Ο Β. Γιόγιακας για τη λειτουργία της Εθνικής στους Φιλιάτες: «Αποτράπηκε μια αρνητική εξέλιξη που έμοιαζε αναπόφευκτη»

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Ο Β. Γιόγιακας για τη λειτουργία της Εθνικής στους Φιλιάτες: «Αποτράπηκε μια αρνητική εξέλιξη που έμοιαζε αναπόφευκτη»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση να ανασταλεί το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες:

«Είμαστε ευτυχείς που το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να λειτουργεί. Είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορούσε ένας ολόκληρος δήμος, με δεκάδες απομακρυσμένες κοινότητες και οικισμούς, να μείνει χωρίς τραπεζικό κατάστημα. Η διατήρησή του είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης.
Γι’ αυτό και, μαζί με τον Δήμαρχο Φιλιατών, αγωνιστήκαμε για να αποτραπεί μια αρνητική εξέλιξη που πριν λίγες εβδομάδες έμοιαζε αναπόφευκτη.
Ευχαριστώ τους συναρμόδιους υπουργούς και τα ανώτερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματά μας και στήριξαν μια επιλογή η οποία θα ωφελήσει χιλιάδες κάτοικους της περιοχής μας».
Συνέχεια...

Διαβάζοντας Μιχάλη Γκανά - Του Άλκη Φάτσιου

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Διαβάζοντας Μιχάλη Γκανά - Του Άλκη Φάτσιου

Όταν κάποιος διαβάζει ποίηση του Μιχάλη Γκανά, θα διαπιστώνει κάθε φορά - ιδιαίτερα όταν αισθάνεται την ανάγκη, (συμβαίνει σε όλους μας συχνά) να ξαναδιαβάσει τα έργα του- ότι ανοίγεται, φανερώνει μπροστά του, και μία άλλη οπτική, πέρα από αυτή που είχε εισπράξει στις προηγούμενες αναγνώσεις... 
Επίσης, θα διαπιστώνει κάθε φορά, τη μοναδική άνεση, το χάρισμα του ποιητή, να μπορεί ταυτόχρονα (και αυτό πιστεύω γίνεται ενστικτωδώς) σε ένα, π.χ. (θεματολογικά) ποίημα για την αγάπη, για τον έρωτα, να "ζωγραφίζει" με ακριβείς και υπέροχες εικόνες, την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα, πραγματώνοντας έτσι σε σένα τον αναγνώστη, και τη νέα "οπτική", στην οποία προηγουμένως αναφερθηκα... 
Αβίαστα, θεωρώ τον Μιχάλη Γκαναά, ίσως τον σημαντικότερο Θεσπρωτοέλληνα, σημαντική προσωπικότητα και όχι μόνο για την περιοχή μας. 
Περιττό βέβαια να ειπωθεί ότι ο Μ.Γ. είναι πλέον απόλυτα καταξιωμένος στο χώρο της ποίησης και των Γραμμάτων γενικότερα, σε πανελλαδικό επίπεδο. 
Είμαι βέβαιος, ότι μετά την απαραίτητη απόσταση και διαδρομή του χρόνου, ο Μ.Γ. με την ποιητική του δημιουργία να είναι συνεχώς παρούσα και λαλεουσα, θα θεωρείται -και δικαίως- ένας ακόμη κρίκος ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟΣ για τη συνοχή και συνέχεια της αλυσίδας των μεγάλων δημιουργών, των μεγάλων Ελλήνων ποιητών... 
Το έχω ξαναγράψει, ότι οι δημιουργοί της Ποίησης, οι Ποιητές, μπορούν να αναφέρονται τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν, ταυτόχρονα όμως, είναι οι ΜΌΝΟΙ, που μπορούν να συνομιλούν με το ΜΈΛΛΟΝ... 
Ο Μ.Γ. με την ποίηση του, δικαιώνει αυτήν τη διαπίστωση... 
Για κάποιο λόγο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας στίχους του, μελοποιημενους από τους αδελφούς Καλογεράκη. 
Καλή ακρόαση, καλό ταξίδι στις γραμμές (ράγες...) των στίχων του, αλλά κυρίως σε αυτά που είναι κρυμμένα, κάτω από αυτές... 

Ηγουμενίτσα, 31/1/21 
Άλκης Φατσιος Δικηγόρος


Συνέχεια...

Επτά χρόνια χωρίς το γιατρό της ανθρωπιάς Χαράλαμπο Μπάτση

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Επτά χρόνια χωρίς το γιατρό της ανθρωπιάς Χαράλαμπο Μπάτση

Του π. Ηλία Μάκου

Πριν επτά χρόνια, στις αρχές του 2014, έφυγε από τη ζωή ο γιατρός της ανθρωπιάς Χαράλαμπος Μπάτσης, από τις Πέντε Εκκλησιές, καθηγητής χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 

Λίγους μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2014, τον είχαμε συναντήσει στην Κοκκινιά Φιλιατών. 
Πάντα καλοδιάθετος, πάντα ευχάριστος, πάντα χαμογελαστός, έβλεπες τη δύναμη της καρδιάς του, της ψυχής του, της διάνοιάς του. 
Ήταν ένα παιδί ως προς την καλοσύνη και την αγνότητα του χαρακτήρα του και ταυτόχρονα μια ώριμη και ισχυρή και πλήρης προσωπικότητα.

Πράος και ταπεινός, ειρηνοποιός, αληθινά μετριοπαθής, η παρουσία του απέπνεε μια γαλήνη, παράλληλα, όμως, και πρότυπο ακατάβλητης αγωνιστικότητας. 
Υπήρξε υπόδειγμα, εξαιρετικό υπόδειγμα, Ανθρώπου και Επιστήμονα. Έδινε το καλό παράδειγμα και στον εργασιακό του χώρο και στις κοινωνικές αναστροφές του. 

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά συμπαράστασης και βοήθειας σε ανθρώπους, που είχαν ανάγκη. Και το έκανε τελείως αθόρυβα, χωρίς να το διαλαλεί, γιατί δεν στόχευε στον έπαινο, αλλά στην ανακούφιση αναγκεμένων ανθρώπων. 


Η Ήπειρος, η Ιατρική Επιστήμη, το Πανεπιστήμιο, η Αυτοδιοίκηση στερήθηκε ένα άξιο στέλεχός της, που δυστυχώς μας εγκατέλειψε νωρίς. 
Η ζωή του Χαράλαμπου Μπάτση, ήταν συνυφασμένη με την προσφορά και την αλληλεγγύη. 
Γι' αυτό άφησε πίσω του δείγματα ήθους, ταπεινοφροσύνης, ευθυκρισίας, ειλικρίνειας και υψηλού αισθήματος προσωπικής ευθύνης. 
Ναι, έχουμε σπουδαία παρακαταθήκη απ' αυτόν, καθώς στο πρόσωπό του συνένωνε σπάνιες αρετές. 

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com
Συνέχεια...

Συνάντηση Περιφερειαρχών Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Συνάντηση Περιφερειαρχών Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας

Δελτίο Τύπου
"Ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξή τους οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας" 

Την έναρξη της στενής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, σηματοδοτεί η σημερινή συνάντηση των Περιφερειαρχών Αλέξανδρου Καχριμάνη και Γεωργίου Κασαπίδη (αντίστοιχα) στα Ιωάννινα. 

Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι οι δύο Περιφέρειες -οι οποίες έχουν χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ- να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπως και το «Ταμείο Ανάπτυξης», για κοινές δράσεις και έργα. 
Ήδη συνεργάζονται σε εκδόσεις λευκωμάτων και βιβλίων στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821 για την ανάδειξη του ρόλου των Ηπειρωτών και των Δυτικομακεδόνων στην προπαρασκευή της Επανάστασης. 

Οι δύο Περιφερειάρχες συμφώνησαν ότι μπορούν να αναπτυχθούν κοινές Αναπτυξιακές δράσεις και έργα με επίκεντρο τους ορεινούς όγκους του Γράμμου και της Βόρειας Πίνδου με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της ποιοτικής κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της υλοτομίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προβολή του πολιτισμού, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των ειδικών μορφών τουρισμού. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον κοινό αγώνα που δίνεται και θα συνεχιστεί κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, που πλήττουν τους κτηνοτρόφους και γενικά τους αγρότες των δύο περιφερειών. 

Καταληκτικά οι δύο Περιφερειάρχες συμφώνησαν ότι η συνεργασία θα είναι συστηματική, θα εμβαθύνεται με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες και θα καθιερωθούν τακτικές συναντήσεις στις έδρες των δύο Περιφερειών.
Συνέχεια...

Γιάννης Γόγολος: "Εν αναμονή προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021"

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Γιάννης Γόγολος: "Εν αναμονή προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021" 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
του επικεφαλής της Δημ. Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
Γιάννη Κ. Γόγολου 

«Εν’ αναμονή προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021 » 

Φεβρουάριος σήμερα. Καλό μήνα σε όλους. 
Από την προηγούμενη δεκαετία έχει θεσπιστεί με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών η υποχρέωση των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού για την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν έχει φέρει το θέμα ακόμη στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Για την ανεξήγητη καθυστέρηση, ο κ. Δήμαρχος οφείλει μια εξήγηση προς τους συμπολίτες. Κι αν κάποιος βιαστεί να πει ότι είναι ένα απλό θέμα διαδικασίας, πλανάται. 

Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου δημιουργεί πρόβλημα σε αυτή καθεαυτή τη λειτουργία του Δήμου, την καθημερινότητα των υπηρεσιών του, αλλά κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν συναλλαγή με το Δήμο για τις υπηρεσίας ή τα αγαθά που έχουν παραχωρήσει. Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας, είναι μην μπορούν να πληρωθούν όσοι έχουν εντάλματα πληρωμής σε αναμονή, τις αντιδράσεις των οποίων εισπράττουμε καθημερινά. 

Τι ακριβώς συμβαίνει; 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αύξηση των Δημοτικών Τελών και Δημοτικό Φόρο με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου. 
Η εν λόγω αύξηση των τελών δεν ήταν επαρκής για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έτους 2021; 

Σε ποια φάση βρίσκεται ο προϋπολογισμός; 
Ή λόγω της γενικής “αφασίας” που επικρατεί, καθυστερεί και η ψήφιση του προϋπολογισμού; 
Ευχόμαστε να μη υπάρχει πρόβλημα στην κατάρτισή του. 
Οψόμεθα ! 

Συνέχεια...

Συνάντηση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη ιχθυοκαλλιεργειών Άλκη Λάμπρου με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Συνάντηση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη ιχθυοκαλλιεργειών Άλκη Λάμπρου με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο

Πραγματοποιήθηκε χθες εθιμοτυπική επίσκεψη του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου με αρμοδιότητα τις ιχθυοκαλλιέργειες,  κ. Αλκιβιάδη Λάμπρου με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο.

Σε ανάρτησή του ο κ. Λάμπρου, ανέφερε: 
"Πραγματοποίησα σήμερα τήν εθιμοτυπική μου επίσκεψη στον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Η συνάντηση μας έγινε σε εγκάρδιο και ενωτικό κλίμα για το καλό του τόπου μας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για μία σειρά θεμάτων που αφορούν το Δήμο Ηγουμενίτσας με γνώμονα την αναγκαιότητα μίας ευρύτερης, ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας μας προς όφελος των Δημοτών".

Συνέχεια...

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία – Στη βουλή το θέμα από τον Μάριο Κάτση

Φεβρουαρίου 02, 2021 0
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία – Στη βουλή το θέμα από τον Μάριο Κάτση 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν πλέον τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία. Αυτές οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για τρεις μήνες στο πρώτο lockdown, ενώ ξαναμπήκαν σε αναστολή λειτουργίας τον περασμένο Νοέμβριο, και είναι άγνωστο το πότε και με ποιους όρους θα επαναλειτουργήσουν. 

Τόσο τα γυμναστήρια, όσο και οι σχολές χορού χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις πολλών τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλα ανελαστικά κόστη παρά το ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων καλούνται να καλύψουν αυτά τα κόστη, παράλληλα να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, και να αποπληρώνουν τις δόσεις δανείων που πήραν για την επένδυσή τους, όταν οι επιχειρήσεις τους έχουν μηδενικά έσοδα και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. 

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συσσωρεύουν χρέη από τις όποιες αναστολές πληρωμών εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναστολές που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων καθώς απλά το μεταθέτουν χρονικά μερικούς μήνες, αλλά και από τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα πρέπει στο μέλλον να αποπληρώσουν. Ακόμα όμως και όταν μελλοντικά επαναλειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ώστε να επανακάμψει η βάση των πελατών τους στα προ κορωνοϊού επίπεδα. 

Εξαιτίας όλων αυτών, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω επιχειρήσεων, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτές, έχουν βρεθεί σε απόγνωση βλέποντας τον ορατό κίνδυνο του λουκέτου. 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων κλάδων, και να προχωρήσει ο σχεδιασμός στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων από το Υπουργείο, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά η προσπάθειά τους να μείνουν όρθιες οι εν λόγω επιχειρήσεις, σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν. 

Επίσης, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν και πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να ενισχύσει άμεσα και αποφασιστικά τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και σχολών χορού της Θεσπρωτίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, που μετά τους παρατεταμένους μήνες που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό λουκέτο. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή: 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων 

ΘΕΜΑ: Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία 

Από τις αρχές Νοεμβρίου τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού της Θεσπρωτίας όπως και ολόκληρης της χώρας παραμένουν κλειστά, εξαιτίας της επιβολής του δεύτερου lockdown για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς με βάση τις ανακοινώσεις των επιστημόνων τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού εντάσσονται στις δραστηριότητες υψηλού κινδύνου εξάπλωσης του ιού. Στη Θεσπρωτία λειτουργούν 9 γυμναστήρια και 2 σχολές χορού. Οι επιχειρήσεις αυτές, απασχολούν σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων, αλλά και βοηθητικού προσωπικού. 

Οι εν λόγω επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια και του πρώτου lockdown για τρεις ολόκληρους μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σήμερα σε οικονομική εξουθένωση, και πλέον να αντιμετωπίζουν σοβαρότατους κινδύνους ως προς τη βιωσιμότητά τους. Τόσο τα γυμναστήρια, όσο και οι σχολές χορού χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις πολλών τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλα ανελαστικά κόστη παρά το ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. 

Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων καλούνται να καλύψουν αυτά τα κόστη, παράλληλα να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, και να αποπληρώνουν τις δόσεις δανείων που πήραν για την επένδυσή τους, όταν οι επιχειρήσεις τους έχουν μηδενικά έσοδα και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. 

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συσσωρεύουν χρέη από τις όποιες αναστολές πληρωμών εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναστολές που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων καθώς απλά το μεταθέτουν χρονικά μερικούς μήνες, αλλά και από τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα πρέπει στο μέλλον να αποπληρώσουν. 

Ακόμα όμως και όταν μελλοντικά επαναλειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ώστε να επανακάμψει η βάση των πελατών τους στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Γι αυτό χρειάζεται να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων κλάδων, και να προχωρήσει ο σχεδιασμός στοχευμένων εργαλείων από το Υπουργείο, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά η προσπάθειά τους να μείνουν όρθιες οι εν λόγω επιχειρήσεις σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν. 

Επειδή το παρατεταμένο κλείσιμο των γυμναστηρίων και των σχολών χορού της Θεσπρωτίας έχει εξουθενώσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες τους και απειλεί με λουκέτα τις επιχειρήσεις 

Επειδή οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων βρίσκονται σε οριακό σημείο με μηδενικά έσοδα και μεγάλα ανελαστικά έξοδα και τρέχουσες υποχρεώσεις 

Επειδή στις επιχειρήσεις αυτές απασχολείται σημαντικός αριθμός εργαζομένων 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να ενισχύσει έμπρακτα τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και σχολών χορού της Θεσπρωτίας που μετά τους παρατεταμένους μήνες που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό «λουκέτο»; 

Συνέχεια...