12/16/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - 1.190 σε όλη τη χώρα με 85 θανάτους

Δεκεμβρίου 16, 2020 0
1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - 1.190 σε όλη τη χώρα με 85 θανάτους

1.190 νέα κρούσματα covid-19 ανακοίνωσε σήμερα 16/12 η κυβέρνηση, με 85 νέους θανάτους και 552 διασωληνωμένους.
Στη Θεσπρωτία ανιχνεύθηκε 1 νέο κρούσμα και μόλις 4 σε ολόκληρη την Ήπειρο:
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης
Ανακοινώνουμε 1.190 νέα κρούσματα και 85 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 127.557 και των θυμάτων σε 3.870. Παραμένουν διασωληνωμένοι 552 συμπολίτες μας, ενώ 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.624.305 κλινικά δείγματα PCR και 381.174 δείγματα Rapid Ag. Δείτε περισσότερα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα εδώ: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/
Συνέχεια...

Τα 12 αθλητικά σωματεία της Θεσπρωτίας που θα εισπράξουν από 2.500 ευρώ

Δεκεμβρίου 16, 2020 0
Τα 12 αθλητικά σωματεία της Θεσπρωτίας που θα εισπράξουν από 2.500 ευρώ

Αναρτήθηκε ο κατάλογος των 3.408 αθλητικών σωματείων που, με διαφανείς διαδικασίες, εισπράττουν 9.672.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας
Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου οι καταβολές της α’ φάσης, από 2.500 ευρώ σε κάθε σωματείο και έως 16.500 ευρώ για εκείνα που καλλιεργούν παραπάνω από ένα αθλήματα
Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, στα δικαιούχα ερασιτεχνικά σωματεία, βάσει της Κοινής Απόφασης (ΦεΚ Β’, 5462/10-12-2020) των Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Η Κυβέρνηση, συνεπής στις εξαγγελίες της, στηρίζει έμπρακτα και επιχορηγεί απευθείας, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, το κύτταρο του ερασιτεχνικού μας αθλητισμού, τα αθλητικά σωματεία της χώρας.
Ο αναλυτικός κατάλογος (https://www.gga.gov.gr/images/enisxisi-ana-somateio.pdf), για κάθε ένα σωματείο με τα αθλήματα που καλλιεργεί και το ποσό που θα εισπράξει, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ (https://gga.gov.gr/mitroo), σε εφαρμογή της απόλυτης διαφάνειας, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχα της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι εκείνα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που έχουν:
* ολοκληρώσει την αίτηση για την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων,
* καλλιεργούν ένα ή περισσότερα αθλήματα, για τα οποία έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και
* έχουν δηλώσει τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργούν.

Το ποσό που λαμβάνει κάθε δικαιούχο σωματείο προκύπτει ως εξής:
* 2.500 ευρώ για όσα σωματεία καλλιεργούν ένα (1) άθλημα.
* Προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ ανά κάθε επιπλέον καλλιεργούμενο άθλημα, για όσα σωματεία καλλιεργούν περισσότερα του ενός αθλήματα.

Στη Θεσπρωτία ενισχύονται συνολικά 12 σωματεία και είναι τα εξής:
Συνέχεια...

Βράβευση ταινίας μαθητών του 2ου Λυκείου Ηγ/τσας για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 16, 2020 0
Βράβευση ταινίας μαθητών του 2ου Λυκείου Ηγ/τσας για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Άλλη μια επιτυχία για το 2 Λύκειο Ηγουμενίτσας στο Camera Zizanio στα πλαίσια του φεστιβαλ Ολυμπίας κατακτώντας την τρίτη θέση με τη μικρού μήκους ταινία "12 εβδομάδες". 
Συγχαρητήρια στα παιδιά και τον καθηγητή τους Χαράλαμπο Κανδηλιώτη.

3ο βραβείο
Η ταινία "12 εβδομάδες", 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας, γιατί διαχειρίζεται ένα πολύ σοβαρό θέμα, συχνά ταμπού, με ωραίο και πρωτότυπο τρόπο. 
Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία δημιουργεί διλήμματα για επιλογές που αλλάζουν τη ζωή. 
Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, είναι σοβαρό και επηρεάζει τόσο το κορίτσι, όσο όμως και το αγόρι. 
Παρά την πληροφόρηση που έρχεται από το ίντερνετ και άλλες πηγές, υπάρχει ακόμα δυσκολία να διαχειριστεί κανείς το ζήτημα. 
Χρειάζεται λοιπόν να μιλάμε και να μην είμαστε μόνοι μας σε αυτό.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)


Συνέχεια...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε Ηγ/τσα και Φιλιάτες σήμερα και αύριο

Ψηφίζεται αύριο ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021

Δεκεμβρίου 16, 2020 0
Ψηφίζεται αύριο ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί – μέσω τηλεδιάσκεψης- η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ψήφιση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ- Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) οικονομικού έτους 2021 της Περιφέρειας Ηπείρου».
Συνέχεια...

Παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης σε ναούς της Θεσπρωτίας

Δεκεμβρίου 16, 2020 0
Παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης σε ναούς της Θεσπρωτίας 
Του π. Ηλία Μάκου

Οι ναοί-μνημεία δεν είναι μόνο σύμβολα της Ορθοδοξίας, αλλά και εκφραστικά δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Γι’ αυτό η προστασία τους από τη φθορά του χρόνου, συμβάλλει στη διατήρησή τους ως ζωντανών μαρτυριών διαχρονικών ιδεών και αξιών, με τις οποίες είναι ζυμωμένη η Ελληνορθόδοξη παράδοση του τόπου μας.

Iερός ναός Αγίας Σοφίας Βρυσοπούλας Σουλίου
Θα συντηρηθούν οι αγιογραφίες του ιερού ναού Αγίας Σοφίας Βρυσοπούλας Σουλίου, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.
Ο ναός της Αγίας Σοφίας Βρυσοπούλας, είναι το μόνο κτίσμα, που σώζεται από τη Μονή, που υπήρχε στη θέση αυτή, χτίστηκε το 1878, όπως αναφέρεται σε εντοιχισμένη πλάκα.

Αυτό, που τον ξεχωρίζει, είναι οι αγιογραφίες του, που, έχουν ξεθωριάσει. Σ’ αυτό το ναό ο φιλόλογος-ερευνητής και πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας ανακάλυψε μια σπάνια αγιογραφία του αγίου Κοσμά σε μια θέση, που δεν φαίνεται εύκολα.
Ο ουρανός του θόλου του ναού, καλύπτεται από τη μάρτυρα Aγία Σοφία, ενώ υπάρχουν τέσσερις σειρές αγίων ολόσωμων και μικρόσωμων και στα διάκενα έχουν αγιογραφηθεί μικρές εικόνες από τα πάθη του Χριστού.
Στο ασβεστόχτιστο χώρισμα μεταξύ καθολικού και γυναικωνίτη, σώζεται η επιγραφή: «Ηστορίθη δε η ζωγραφιά εις 1879/ του επιτροπεύοντος κυρίου Αναγνώστη/Παπασταύρου αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου παραμηθύα γρηγορίου και πανταζή μιτσι διμιτρι ράφτι και τάσι λόλου δηα χηρός Βασιλήου Κ Μπαμπουργιώτη ηουλίου 8».

Μονή Γενεθλίου Προδρόμου Βέλλιανης Σουλίου
Εκπονείται μελέτη γεωτεχνική, αρχιτεκτονική και στατική για την αποκατάσταση του καθολικού της Μονής Γενελθίου Προδρόμου Βέλλιανης του Δήμου Σουλίου.
Μόνο ο νεότερος ναός σώζεται από τη Μονή αυτή, της οποίας ο χρόνος, που ιδρύθηκε, παραμένει άγνωστος.

Ο ιστορικός Γιάννης Λαμπρίδης υποστηρίζει ότι αρχικά κατασκευάστηκε το 738 μ.Χ. Αυτή η άποψη δεν αποδεικνύεται, αφού πουθενά στο χώρο δεν βρέθηκαν βυζαντινά τεκμήρια και απομεινάρια.
Ο ετοιμόρροπος από το σεισμό του 1979 και μη επισκέψιμος ναός είναι νεότερος, λίγο πριν από το 1866.
Το παλιό καθολικό, ερειπωμένο σήμερα, ανηγέρθηκε στα 1630, σύμφωνα με επιγραφή («ΕΤΟΥΣ ΖΡΛΗ», 7138-5508=1630) χαραγμένη σε μισοκυκλικό μαρμάρινο σκαλοπάτι της ωραίας πύλης του νέου ναού (που πάρθηκε από τον παλιό).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διάσωση της Μονής, που από το 1935 είναι Μετόχι της Μονής Παγανιών και το 1965 ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, συστάθηκε επιτροπή από κατοίκους της περιοχής.
Φορέας υλοποίησης των εργασιών είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.
Συνέχεια...

Με τον κωδικό 6 οι γιορτινές επισκέψεις!

Δεκεμβρίου 16, 2020 0
Με τον κωδικό 6 οι γιορτινές επισκέψεις!

Η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσουμε τελικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πάρθηκε με το ΦΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι γιορτές, φέτος, θα είναι διαφορετικές λόγω του κορωνοϊού και του lockdown και έτσι όποιος θέλει να βγει από το σπίτι του θα πρέπει να στείλει sms στο 13033 με τον κωδικό 6. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε sms στο 13033 στον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. Με απλά λόγια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο φιλικό σπίτι ή να το ρισκάρει για πρόστιμο!
Συνέχεια...

Συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φόρουμ για την Αδριατική και το Ιόνιο

Δεκεμβρίου 16, 2020 0
Συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φόρουμ για την Αδριατική και το Ιόνιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Κοινή Συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο, της Μόνιμης Γραμματείας της Πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο και των Φόρουμ των Πόλεων, των Επιμελητηρίων και των Πανεπιστημίων της Αδριατικής και του Ιονίου 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος, συμμετείχε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 ως Πρόεδρος του Φόρουμ των Πόλεων της Αδριατικής και του Ιονίου στην Κοινή Συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο υπό την Προεδρία της Σλοβενίας (AII Slovenian Chairmanship), της Μόνιμης Γραμματείας της Πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο (AII Permanent Secretariat) και των Φόρουμ των Πόλεων, των Επιμελητηρίων και των Πανεπιστημίων της Αδριατικής και του Ιονίου. 

Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η δημιουργία ενός οδικού χάρτη, ένα είδος στρατηγικής για τις Πόλεις και όλα τα Φόρα στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, που θα συμβάλει στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών για δράσεις σε όλους τους τομείς της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την περιοχή, αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες ευκαιρίες και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση των δράσεων που θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της συνοχής των χωρών της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου. 

Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης η δημιουργία συνεργειών του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στην Ελλάδα, του οποίου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας είναι Αντιπρόεδρος, με άλλα αντίστοιχα Φόρα για την πρόληψη ασθενειών, την προαγωγή της δημόσιας υγείας, τον έλεγχο ομάδων πληθυσμού υψηλού κινδύνου, τη στήριξη ατόμων με αναπηρία και γενικά την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών και δράσεων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα