08/03/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Εικαστική έκθεση από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Αυγούστου 03, 2019 0
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο "ΠΑΝΘΕΟΝ", η 1η ομαδική έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Θεσπρωτίας στις 29, 30 & 31 Ιουλίου 2019 και στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. του Νομού Θεσπρωτίας. 
Την έναρξη της έκθεσης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Υφαντής, ο οποίος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ανέφερε μεταξύ άλλων: 
«Για ποιο λόγο ασχολούνται οι άνθρωποι με την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τα εικαστικά, τη μουσική, τον κινηματογράφο; Ποιος είναι ο ρόλος των καλλιτεχνών; Να διασκεδάζουν τον κόσμο, να τον λυτρώνουν, να τον συγκινούν, να τον ευαισθητοποιούν, να τον παρακινούν να κάνει το σωστό; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, γιατί η τέχνη είναι ένας σύνθετος, πολύμορφος και ξεχωριστά πλούσιος τρόπος ανθρώπινης έκφρασης, έτσι, που μιλώντας κανείς γι' αυτήν, να διατρέχει πάντα τον κίνδυνο να στενέψει το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της, να πέσει σε απλουστεύσεις. 
Επίσης, τόνισε ότι «Ο αληθινός σκοπός της τέχνης δεν είναι να μας εφησυχάζει απέναντι στη ζωή. Να αφήνουμε στη γκαρνταρόμπα μαζί με το σακάκι κάθε έγνοιά μας και να λέμε τώρα κλείνουμε τα κουμπιά, διαβάζουμε ένα βιβλίο για να ξεχαστούμε. Η τέχνη δεν είναι ένα είδος ναρκωτικού, μια ψυχολογική υποστήριξη για να καταπίνουμε αγόγγυστα τα φαρμάκια της βάναυσης καθημερινότητάς μας, όπως ορίζουν στις μέρες μας την αποστολή της τα διάφορα κέντρα της κυρίαρχης πολιτιστικής πολιτικής. "Δε δίνω λέξεις παρηγόρια...", έγραφε ο Βάρναλης». 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ποιος είναι ο σύγχρονος ρόλος των καλλιτεχνών δημιουργών, η απάντηση είναι να γίνουν καλλιτεχνικοί κήρυκες της ιστορικά χρήσιμης αλήθειας, της αλήθειας που βοηθά τους «κάτω», τους ανθρώπους του λαού να καταλάβουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν για να εξανθρωπίσουν τη ζωή, να αποτελέσουν ένα είδος συνδιοργανωτών της δράσης των καταπιεσμένων». 
Τέλος αναφερόμενος στον σπουδαίο δραματουργό, σκηνοθέτη και ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ υπενθύμισε μερικά αποφθέγματα σχετικά με την τέχνη: «Η τέχνη μπορεί να πάρει θέση στο πλευρό των πολλών και να αποθέσει τη μοίρα τους στα ίδια τους τα χέρια…. 
Η τέχνη έχει ψυχαγωγική αλλά και διδακτική ιδιότητα. 
Η επιστήμη και η Τέχνη συναντιόνται σε τούτο: ότι σκοπός και των δυο είναι να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων”. «Όλες οι τέχνες υπηρετούν την μεγαλύτερη από τις τέχνες: την Τέχνη να ζεις». « Και οι καλλιτέχνες επιτρέπεται (και πρέπει) να έχουν οραματισμούς». 
Κλείνοντας ο Πρόεδρος παρουσίασε και ευχαρίστησε τους συναδέλφους δημιουργούς των εκθεμάτων και συγκεκριμένα τους: 
1. Ανδρέου Ιωάννη (ζωγραφική) 
2. Δρίμτζια Αναστασία ( ντεκουπάζ) 
3. Κοκκίνη Ρούλα (ζωγραφική) 
4. Κωστούλα Ανδρέα (ζωγραφική) 
5. Κωστούλα Πέτρο (ζωγραφική) 
6. Κώτση Μάρκο ( αερογραφία) 
7. Μαλαγκάρα Στέργιο (μουσική σύνθεση) 
8. Νικοπούλου Βασιλική (ζωγραφική) 
9. Πασιά Νικόλαο (πυρογραφία) 
10. Σαμοϊλη Χρήστο (κατασκευές) 
11. Σουλιώτη Μηλίτσα (κόσμημα) 
12. Τσώτου Ελένη κόσμημα 
13. Χαλματζή Ευάγγελο (βίντεο) 
Τέλος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και ευχήθηκε καλή περιήγηση στην έκθεση. 



Συνέχεια...

Έφυγε από τη ζωή ο Φώτης Μήτσης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Φοινίκι Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυγούστου 03, 2019 0
Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ένας σημαντικός Θεσπρωτός, ο Φώτης Μήτσης, από το Φοινίκι Φιλιατών. Ο κ. Μήτσης, Ομότιμος Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε διατελέσει Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος στον Ευαγγελισμό, σε πολλές άλλες καίριες θέσεις στον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ πάντα στην καρδιά του ήταν το αγαπημένο του χωριό, το Φοινίκι, το οποίο πάντα επισκεπτόταν και όπως μπορούσε βοηθούσε, ενώ είχε και συγγραφικό έργο και στις κρίσιμες πολιτικές περιόδους απέδειξε το δημοκρατικό του φρόνημα. Επαγγελματικά εργάσθηκε ως οδοντίατρος στην Αθήνα. Έχει από το γάμο του με την Αιμιλία Αθανασάκου, μία κόρη, την Ευτέρπη (Εύη), η οποία με τον γάμο της με τον Δημήτρη Πανταζόπουλο έφεραν στη ζωή τα δύο του εγγόνια, τη Νεφέλη και τον Πάνο.
Στους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια...!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Φώτης Ι. Μήτσης ήταν Ομότιμος Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί σειρά ετών (1987, 1988 και 1997–2001) χρημάτισε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Έχει προσφέρει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Οδοντιατρικής, αλλά και γενικότερα της Ανώτερης Παιδείας, απ’ όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, ως Κοσμήτορας, Συγκλητικός, Πρύτανης, μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΟΚ (1981–1990) και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πρυτάνεων για τη θεσμική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ (1979—80).
Το 1985–86 υπηρέτησε Πρόεδρος του Νοσηλευτικού Τμήματος του Π.Α. Εργάστηκε στο χώρο της Υγείας ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, για την προαγωγή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και για την αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών υγείας, ως μέλος πολλών Εθνικών Επιτροπών [Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), Επιτροπή Αγωγής της Υγείας, στην Επιτροπή για το AIDS κ.ά.] και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Στοματικής Υγείας. Έχει προσφέρει σε Δ.Σ. και ως μέλος επιτροπών και οργανισμών των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και συμμετείχε σε κινήματα και για την Ειρήνη, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και είναι ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου της γενέτειράς του. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων –και όχι μόνο– καθώς και μονογραφικών και άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και μέλος πολλών Ελληνικών και ξέων επιστημονικών εταιρειών. Έχει τιμηθεί με Μετάλλιο για την Εθνική του δράση και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση (1943–44), υποστήριξε τη δημοκρατική νομιμότητα σε περιόδους δοκιμασίας κι εργάστηκε ως μέλος στην Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Φ.Ι. Μήτσης γεννήθηκε στο Φοινίκι Θεσπρωτίας το 1926. Σπούδασε την Οδοντιατρική και την Ιατρική και με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας (Ν.Ι.Η.–Public Health Service) των Η.Π.Α. (1964–1965), μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Έχει προσκληθεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tuffts της Βοστόνης των Η.Π.Α., το 1977. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό στο Υγειονομικό Σώμα ως Οδοντίατρος (1952–1955). 

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα το Σαββατοκύριακο (ΠΙΝΑΚΕΣ)