03/08/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Δύο δίκες, δύο αναβολές για τον πρώην Δήμαρχο Φιλιατών...

Μαρτίου 08, 2023 0
Δύο δίκες, δύο αναβολές για τον πρώην Δήμαρχο Φιλιατών...

Δύο αναβολές σε δύο διαδοχικές μέρες εξασφάλισε ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Ντουμάζιος, στις εκκρεμότητες που έχει με την Ελληνική δικαιοσύνη για τα ελλείμματα του Δήμου Φιλιατών, επί θητείας του.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντουμαζιος, επρόκειτο να δικαστεί τη Δευτέρα 06/03 σε πρώτο βαθμό για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, για το έλλειμμα των 6,1 εκατομμυρίων που καταλογίστηκε μετά το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών επιθεωρητών για τα έτη 2005, 2006, 2009 και 2010.

Η δίκη αυτή ως πρωτοείσακτη, μετά από αίτημα των συνηγόρων του κατηγορουμένου πρώην Δημάρχου, αναβλήθηκε για τον προσεχή Μάιο.

Την Τρίτη 07/03 επρόκειτο να εκδικαστεί η έφεση που άσκησε ο κύριος Ντουμαζιος, στην απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Κέρκυρας για την υπεξαίρεση ποσού 1,7 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Φιλιατών. Τότε οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 18 χρόνια κάθειρξη για τον πρώην δήμαρχο και 9 για την πρώην ταμία του δήμου Φιλιατών.

Η εκδίκαση της έφεσης αυτής αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2023.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Η τραγωδία των Τεμπών και η συλλογική εθνική αφύπνιση - Του Σπύρου Εργολάβου

Μαρτίου 08, 2023 0
Η τραγωδία των Τεμπών και η συλλογική εθνική αφύπνιση - Του Σπύρου Εργολάβου

Η τραγωδία των Τεμπών, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, είναι μια ολοκληρωτική εθνική τραγωδία.

Τραγωδία πρώτα για τα άγνωστα ακόμη αθώα θύματαν -ανάμεσα στα οποία πολλοί νέοι- τραγωδία για τις οικογένειές τους που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους -θύματα της κρατικής αβελτηρίας- τραγωδία, τέλος, για όλους εμάς που συμμεριζόμαστε, με άφατη θλίψη, τον πόνο τους και τον κάνουμε δικό μας πόνο, καθώς νιώθουμε, κατά το Σεφέρη, πως «η φρίκη αυτή δεν κουβεντιάζεται, γιατί είναι ζωντανή, είναι αμίλητη και προχωράει».

Είναι, τέλος, τραγωδία εθνική. Και όπως κάθε τραγωδία, ως μορφή πράξης, «μέγεθος εχούσης», σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Αριστοτέλης, θα πρέπει να επιφέρει «πέραίνουσα, δι’ ελέου και φόβου, την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».

Η κάθαρση αυτή, αν προέλθει, θα προέλθει από μια συλλογική εθνική αφύπνιση. Αφύπνιση, παρόμοια με εκείνη που εξέφρασε τη σοφία του λαού και εκδηλώθηκε στις μέρες του '21 -μιας και πριν δυο χρόνια γιορτάσαμε, όπως τα γιορτάσαμε!!!, τα 200 χρόνια του. 

Τότε που οι Έλληνες αποφάσισαν να καταθέσουν τη ζωή τους ως ενέχυρο της ελευθερίας, κινούμενοι από ένα πνεύμα βαθύτατα ανθρωπιστικό. Αυτό το πνεύμα ήταν η ζωντανή παρουσία του Γένους, μοναδική και ανεπανάληπτη σύνθεση όλων των στοιχείων της εθνικής μας παράδοσης. Αυτό ακριβώς το πνεύμα μας άφησαν ως παρακαταθήκη, με τα λόγια τους, οι αγράμματοι, αλλά μορφωμένοι στην ψυχή, αγωνιστές του 21:
"Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση -είπε προς τους νέους στην Πνύκα ο Κολοκοτρώνης- ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας, και όλοι, μικροί και μεγάλοι, συμφωνήσαμεν εις αυτόν τον σκοπό. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο όπου εμείς ελευθερώσαμε».

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα ο Μακρυγιάννης θα προσθέσει: «Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμε και όλοι μαζί, όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, και να μην λέγει ούτε ο δυνατός εγώ, ούτε ο αδύνατος. Όταν αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν τότε να λέμε εμείς. Είμαστε στο εμείς και όχι εις το εγώ».

Δεν πέρασαν όμως πολλές δεκαετίες και αυτό το ομαδικό πνεύμα, αυτή η συλλογική εθνική αφύπνιση, εξαφανίστηκαν. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό, τις δεκαετίες του 1870 και 1880, οπότε, όπως παραδίδουν ιστορικοί και μελετητές της εποχής, «Κράτος,κοινωνία, τέχνη, ολόκληρη η δημόσια και η ιδιωτική ζωή παράδερναν σ’ένα αηδιαστικό τέλμα. Η αρρώστια ήταν βαριά, και σύμπτωμά της η αδιαφορία για όλους και για όλα. Ήταν τόσο χοντρός ο επίπαγος της κοινής αδιαφορίας, ώστε κανένα βέλος δεν μπορούσε να τον τρυπήσει». Αυτή ακριβώς η εντύπωση δημιουργείται, σε όποιον έτυχε να διαβάσει τον «Ασμοδαίο» του Ροίδη και το «Μη χάνεσαι» του Γαβριηλίδη, που είχαν αναλάβει τον ηρωικό ρόλο, με τα γραφόμενά τους, να ρίξουν πέτρες στο τέλμα, χωρίς όμως να πετύχουν και πολλά πράγματα.

Αυτό φάνηκε στη συνέχεια, με τα δεινά που στιγμάτισαν, διαχρονικά μάλιστα, την εθνική μας ζωή: Η ήττα και το όνειδος του 1897, ο εμφύλιος του 1915-1916, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Εμφύλιος του 1946-1949 και η χούντα του 1967, με την πτώση της οποίας, ύστερα από επτά οδυνηρά χρόνια, φτάσαμε στη μεταπολίτευση, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ποια Δημοκρατία όμως αποκαταστήσαμε; Δεν είχε, δυστυχώς, τα ουσιαστικά της γνωρίσματα που αποδίδει σ’αυτήν ο Αριστοτέλης, με τις τρεις διακριτές μορφές της, τη βουλευτική που νομοθετεί, την εκτελεστική που εφαρμόζει τους νόμους, και τη δικαστική που ελέγχει τη νομιμότητα των ενεργειών της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτή η μορφή της Δημοκρατίας μεταλαμπαδεύτηκε στην Ευρώπη, τα νεότερα χρόνια, με το μεγάλο πολιτικό και πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού, το οποίο εκδηλώθηκε βασικά με το έργο του Μοντεσκιέ, «Το Πνεύμα των Νόμων», με τη δημοσίευση του οποίου ειπώθηκε πως «ο πολιτικός Διαφωτισμός του Αριστοτέλη μεταφέρθηκε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα». 

Στο έργο αυτό με έμφαση τονίζεται: «Δεν υπάρχει ελευθερία, όταν συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο ή στο ίδιο διοικητικό σώμα, η νομοθετική με την εκτελεστική δύναμη. Όλα είναι χαμένα αν ο ίδιος άνθρωπος ή το ίδιο σώμα ασκεί και τις τρείς εξουσίες».

Αυτό ακριβώς κάναμε. Δημιουργήσαμε, στην αρχή, ένα αρχηγικό κομματικό κράτος στο οποίο η βούληση του ενός, κάλυπτε την αβουλία των άλλων οργάνων της εξουσίας. Μετά δε τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, το 1985, μετατρέψαμε την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε πρωθυπουργική μονοκρατορία. Και αυτό το ίδιο συνεχίστηκε, κακέκτυπα, με τους διαδόχους τους.

Αυτοί, όσο πιο αδύνατοι και πιο ανασφαλείς ένιωθαν, τόσο πιο συγκεντρωτικοί και αυταρχικοί γίνονταν. Τα πάντα σιγά-σιγά κομματοποιήθηκαν: συνδικαλισμός, δημόσια διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση. 

Τα πολιτικά κόμματα παρουσίαζαν εικόνα παρόμοια με αυτήν που παρουσιάζει για «την απατηλή συνταγματικότητα της Γερμανίας της εποχής του», ο Μαx Weber, στο βιβλίο του «Η Πολιτική ως Επάγγελμα»: Τα κόμματα, γράφει «ήταν μηχανές -αγέλες- χωρίς ψυχή που υπάκουαν σ’ έναν αρχηγό και αγωνίζονταν για την εξουσία για να αρπάξουν θέσεις και να θεραπεύσουν ιδιοτελείς σκοπούς. Οι πολιτικοί ζούσαν από την πολιτική και όχι για την πολιτική». 

Έτσι τέθηκαν τα θεμέλια της εθνικής χρεοκοπίας, σε όλους τους τομείς, με πιο εμφανή τον οικονομικό, που είχαν ως αποτέλεσμα τα μνημόνια, την οικονομική κρίση, τις ευτελιστικές επιτηρήσεις των δανειστών μας, το μη δυνάμενο να εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα δημόσιο χρέος, και το καθολικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. 

Τα πάντα βγήκαν στο σφυρί: Αεροδρόμια, λιμάνια, τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, σιδηρόδρομοι, ακόμα και τα λαχεία, σε ένα σχιζοφρενικό ξεφάντωμα, προκειμένου να καλυφθούν τα δικά τους σκάνδαλα, οι παχυλές τους αμοιβές και οι καταναλωτικές ανάγκες των ψηφοφόρων τους χωρίς τον ανάλογο παραγωγικό αντίκτυπο. 

Και το χειρότερο από όλα: οι κάθε είδους εραστές της εξουσίας που κατηγορούσαν αυτούς που την ασκούσαν, όταν αυτοί την κατακτούσαν, με τα διάφορα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, έκαναν τα ίδια και χειρότερα. Επιβεβαίωναν, έτσι, κατά τρόπο που συχνά προκαλούσε τον πολίτη,τις απόψεις που διατυπώνει στο βιβλίο του «Η Φάρμα των Ζώων», ο Όργουελ.

Το κράτος δε, παρέμενε μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματά της, γιατί έπρεπε να εκτελούν τις εντολές αυτών, ντόπιων ή ξένων, από τους οποίους είναι εξαρτημένη η εξουσία τους. Ο τόπος αυτός, σύμφωνα με το μήνυμα που μας έστειλε ο Σεφέρης, «ο τόπος που τον πελεκούν και που τον καίνε..κατά πώς δείχνουν οι στατιστικές,θα βουλιάξει».

Ας θυμηθούμε μονάχα τις φωτιές στην Ηλεία με τα δεκάδες αθώα θύματα, τις πλημμύρες στη Μάντρα με τα επίσης δεκάδες θύματα, τις φωτιές στο Μάτι με θύματα πάνω από τα εκατό, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που ο αριθμός των θυμάτων είναι είναι ακόμα άγνωστος και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας...

Πάντως, ο τόπος αυτός, για να παραφράσω την επιλογική φράση του Δημήτρη Τσάτσου, από το έργο του «Η Μεγάλη Παρακμή», «αντέχεται, θα έλεγα και αγαπιέται, μόνο σε συνάρτηση στην προσδοκία μιας αποφασιστικής συλλογικής εθνικής αφύπνισης, που ίσως φέρει τη μεγάλη ανατροπή»:

Να μετατρέψει το ισχύον πολιτικό σύστημα από πρωθυπουργική μονοκρατορία που είναι, σε ουσιαστική Δημοκρατία που πρέπει να είναι, με ενεργές, σε πλήρη λειτουργία και ανεξαρτησία τις τρεις διακριτές εξουσίες, και με σεβασμό στη συνταγματική επιταγή για τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του Πολιτεύματος, με την καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος με το οποίο η κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση θα αντιστοιχεί πλήρως με την ψήφο του λαού. 

Να υποχρεώσει το ισχύον πολιτικό προσωπικό να απαλλαγεί από το πάθος της εξουσίας, με κάθε μέσο, που το εκτρέπει σε ύβρεις, συκοφαντίες και διχαστικές τάσεις, και να συνειδητοποιήσει πως δεν πρέπει να είναι μόνο ζηλωτής της εξουσίας και των αγαθών της, αλλά ταυτόχρονα, και κυρίως, εθνικός πολιτικός ηγέτης και παιδαγωγός. 

Άλλη διέξοδος για να βγούμε από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε, δεν υπάρχει. Λόγια στα χαμένα με τα σημερινά δεδομένα, θα μου πείτε. Αυτή όμως είναι η αλήθεια, πικρή βέβαια, για ορισμένους, αλλά όσο πικρή κι αν είναι πρέπει κάποτε να τη λέμε.

Σπύρος Εργολάβος
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πρωτοφανής συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το έγκλημα στα Τέμπη (+ΦΩΤΟ)

Μαρτίου 08, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Πρωτοφανής συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το έγκλημα στα Τέμπη (+ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΕΚΘ και τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Ήταν πρωτοφανής η συμμετοχή. Ήταν η μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Ηγουμενίτσας αλλά και αντιπροσωπείας μαθητών από το Φιλιάτι.


Στη συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμό από την μεριά των μαθητών ο Δημήτρης Σιντόρης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Παπαγιάννης πρόεδρος του σωματείου τροφίμων- ποτών και γραμματέας του ΕΚΘ.


Ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», «Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές»


Στο κλείσιμο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ Σωτήρης Γκίκας ανέφερε «ότι ο αγώνας δεν σταματάει με μια πετυχημένη εκδήλωση αλλά θα συνεχιστεί ώσπου να βρουν δικαίωσε όλοι οι νεκροί θύματα μια αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Η παρουσία των μαθητών και της νεολαίας στην σημερινή συγκέντρωση στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αποδεικνύει ότι η νεολαία δεν είναι «πέρα βρέχει» όπως την παρουσιάζουνε, έχει και άποψη και αγωνίζεται για αυτήν.»

Συνέχεια...

Φαράγγι Καλαμά: Μνημείο της φύσης...

Μαρτίου 08, 2023 0
Φαράγγι Καλαμά: Μνημείο της φύσης...
(ΣΠΥΡΟΠΗΓΑΔΙΑ - ΦΩΤΟ: Γ. ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ)

Του π. Ηλία Μάκου

Όμορφη πρόκληση είναι το φαράγγι του Καλαμά ή "Φραγγοπήδημα", ανάμεσα στα χωριά Πέντε Εκκλησιές, Πολύδροσο και Μαλούνι, που, πραγματικά είναι μνημείο της φύσης.

Κάτοικοι της περιοχής ζητούν να αναγνωρισθεί σε γεωπάρκο η περιοχή του φαραγγιού του ποταμού Καλαμά.

Η ονομασία του "Φραγκοπήδημα" προήλθε, σύμφωνα με τη λαϊκή ιστορία, όταν Φράγκοι κατακτητές επιχείρησαν να περάσουν το φαράγγι με μια δρασκελιά, αλλά έπεσαν μέσα στο άνοιγμα.
Το ποτάμι τρυπάει τους βράχους, σχηματίζοντας ένα επιβλητικό φαράγγι ενός περίπου χιλιομέτρου.

Το τμήμα αυτό του ποταμού με τις απότομες βουνοπλαγιές, αποτελεί την προστατευόμενη περιοχή των Στενών του Καλαμά.

Είναι τοπίο μοναδικής αισθητικής αξίας, με έντονη την αίσθηση της απομονωμένης ωραιότητας, με κατακόρυφους βραχώδεις γκρεμνούς, ανάμεσα από τους οποίους ρέει με μαιανδρισμούς το ποτάμι, δυσπρόσιτα σπήλαια στις πλαγιές και σημαντική ζώνη βλάστησης.

Πρόκειται για φαράγγι με αλλουβιακό δάσος και περικλείει λόφους, που καλύπτονται από φρύγανα. Η περιοχή περιλαμβάνει ένα μικρό υγρότοπο.

Το φαράγγι του Καλαμά, αρχίζει από το «Κάστρο» της Ραβενής και τελειώνει στην ακρόπολη της βυζαντινής πόλης Οσδίνας.

Από το δρόμο Βροσίνα – Φιλιάτες, ξεκινά χωματόδρομος που οδηγεί κάτω από το Κάστρο της Ραβενής, στις πηγές Αναβρυστικών.

Η διαδρομή μέσα από το ποτάμι, καταλήγει, κάτω από το χωριό Πολύδροσο, σε έναν παλιό νερόμυλο, όπου και διακόπτεται από γκρεμό στη θέση «Φραγγοπήδημα».

Συνεχίζεται στη θέση «Σταυροπηγάδια» ή «Σπυροπηγάδια», απ΄ όπου η διαδρομή μέσα από το φαράγγι σε οδηγεί σε ένα μοναδικό τοπίο με ερείπια παλιάς γέφυρας, όπου πριν την κατασκευή της στρατιωτικής γέφυρας το πέρασμα του Καλαμά γινόταν με την «καλάθα».

Η περιοχή των Στενών Καλαμά έχει σημαντικά υπολείμματα βυζαντινής κληρονομιάς.
Τα χωριά στην περιοχή έχουν μαραζώσει. Ζητούν απεγνωσμένα ανάσες ζωής.
Μια από αυτές τις ανάσες ζωής θα μπορούσε να είναι η τουριστική τους ανάπτυξη, που είναι, κυριολεκτικά στο μηδέν, παρότι οι όμορφες προκλήσεις της φύσης είναι πολλές.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια στο πανέμορφο φαράγγι του Καλαμά τα παρόχθια πλατάνια "διαλύονται"... Αφού ξεραίνονται, καταρρέουν και παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Στο φαράγγι του Καλαμά, όπως και στα διπλανά "Σπυροπηγάδια" στα Στενά του, ανάμεσα από το Πολύδροσο και τις Πέντε Εκκλησιές, τα άλλοτε αγέρωχα σκιερά πλατάνια, δίπλα ακριβώς από τον θρυλικό "Θύαμι", θυμίζουν νεκρή ζώνη.

Συνέχεια...

"Παγώνουν" το ξεπούλημα της Εγνατίας στον πεθερό του Γεραπετρίτη λόγω διοδίων...

Μαρτίου 08, 2023 0
"Παγώνουν" το ξεπούλημα της Εγνατίας στον πεθερό του Γεραπετρίτη λόγω διοδίων...

Η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού αποτελεί ένα από τα τέσσερα σχέδια που παγώνει προς το παρόν η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αφενός το κλίμα που έχει προκληθεί μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αφετέρου οι εκλογές που θα γίνουν -σε άγνωστο χρόνο- υποχρεώνουν σε αναπροσαρμογή των σχεδίων.

Στην περίπτωση της Εγνατίας, ο προτιμητέος επενδυτής –ΤΕΡΝΑ- έχει αναδειχθεί εδώ και πολλούς μήνες. Το σχέδιο ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Υπάρχει όμως μια εκκρεμότητα, που είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης για την ...αναπροσαρμογή των διοδίων.

Και το κλίμα είναι τέτοιο που δεν ευνοεί πολιτικές αποφάσεις για αυξήσεις σταθμών και τιμών, πόσο μάλλον τώρα που υπουργός Μεταφορών ανέλαβε ο Γ. Γεραπετρίτης, γαμπρός του Προέδρου της ΤΕΡΝΑ που αναμένεται να πάρει στα χέρια του το μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας...!

Συνέχεια...

Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 08, 2023 0
Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

Καλούνται τα μέλη του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πάνθεον».

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η επαναληπτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.

Εάν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, ανεξαρτήτως αριθμού μελών, την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων,

καλείστε οριστικά τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:30 στο ΠΑΝΘΕΟΝ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Συνέχεια...

Ημερίδα μελισσοκομίας & κτηνοτροφίας στο Σούλι

Μαρτίου 08, 2023 0
Ημερίδα μελισσοκομίας & κτηνοτροφίας στο Σούλι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΟΤΟΠΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
«Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ»

Δελτίο Τύπου

1) Το Δ. Σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, πριν από κάθε τι άλλο, συμμετέχοντας στον πανελλήνιο θρήνο για τα τραγικά και αθώα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, εκφράζει την οδύνη του, τα ολόθερμα συλλυπητήρια και την ηθική συμπαράσταση στους συγγενείς των νεκρών και ζητεί από την Πολιτεία τη δικαίωσή τους.

2) Ανακοινώνει ότι, στην προσπάθειά του να βοηθήσει με τις μικρές του δυνάμεις τους κατοίκους που έχουν απομείνει και «φυλάττουν Θερμοπύλες» στα πέντε (5) ορεινά και απόμακρα Σουλιωτοχώρια (Σαμονίβα, Τσαγγάρι, Αυλότοπο, Κουκουλιούς και Φροσύνη), συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Ηπείρου ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονες Πρακτικές Μελισσοκομίας και Κτηνοτροφίας, ως συνιστώσες Ανάπτυξης της Περιοχής Σουλίου». 

Η ανοιχτή για το κοινό αυτή εκδήλωση, στην οποία έχουν προσκληθεί να μιλήσουν πέντε (5) ειδικοί επιστήμονες, θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Σούλι (Ξενώνας) την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 και ώρα 10.30΄

Θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων ομιλητών και όσων άλλων επιθυμούν στα αιματοβαμμένα Χώματα και Βράχια του Ιερού αυτού Χώρου. 

Το Δ. Σ. ευχαριστεί την Περιφέρεια Ηπείρου για τη συνδρομή της για την οργάνωση της Ημερίδας.

Για το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου  
ο Γραμματέας
Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος – Συγγραφέας
Τηλ. 6978288595.
Συνέχεια...

Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις ανέργων για τα επιδοτούμενα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων

Μαρτίου 08, 2023 0
Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις ανέργων για τα επιδοτούμενα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων 

Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις ανέργων για συμμετοχή στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 και ώρα 23:59, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» 120.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη επανένταξή τους.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στη διεύθυνση:


Όλοι όσοι υποβάλουν αίτηση εντός της προθεσμίας και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:

Συνέχεια...

Οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Μαρτίου 08, 2023 0
Οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Κανένας εφησυχασμός για τις κατακτήσεις και τα γυναικεία δικαιώματα

Η φετινή επέτειος της 8ης Μαρτίου, γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που είχε δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς, νέα παιδιά.

Σήμερα, η θλίψη μας μετατρέπεται σε οργή, αναλογιζόμενες ότι μπροστά στα κέρδη και τη διαφθορά, απαξιώνονται ανθρώπινα δικαιώματα και εν τέλει, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών η 8η Μαρτίου και θυμόμαστε τη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε εκείνη την ημέρα του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου, με σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών. Δύο χρόνια αργότερα οι γυναίκες οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για την χειραφέτησή τους.

Η 8η Μάρτη μας υπενθυμίζει τον καθημερινό μας αγώνα για την διεκδίκηση των ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ, όπως της ελεύθερης πρόσβασης και της ίσης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. 

Kαθημερινά επωμιζόμαστε πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους στους οποίους η κοινωνία μας έχει εκφοβίσει ότι θα πρέπει να είμαστε «τέλειες» μητέρες, κόρες, μαθήτριες, φοιτήτριες, αδελφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, επιστημόνισσες, προσφύγισσες και μετανάστριες, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες, τοξικοεξαρτόμενες ή γυναίκες με αναπηρία. Η πατριαρχική αντίληψη που επικρατεί ότι μια γυναίκα είναι υποχρεωμένη «να μπαίνει σε κουτιά» ακόμα και το 2023 θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε τη διαρκή αύξηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, παρακολουθούμε να σκοτώνουν τις αδερφές μας (είχαμε 17 Γυναικοκτονίες το 2022) αλλά και πολλά ακόμα περιστατικά σεξιστικής βίας. Πολλές γυναίκες υπό τον φόβο ότι δεν θα τις πάρουν σοβαρά οι αρχές, δυσκολεύονται να καταγγείλουν την κακοποίηση που μπορεί να έχουν δεχτεί καθώς ξέρουν ότι αν το κάνουν ίσως και να μην προστατευτούν.

Τέσσερα χρόνια τώρα η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαφάνισε οποιαδήποτε προηγούμενη προοδευτική νομοθετική παρέμβαση για την ισότητα των φύλων που είχε επικαιροποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Έχουμε δει μέλη της κυβέρνησης ΝΔ να ταυτίζουν την γυναίκα μόνο με τον ρόλο της ως μητέρας. 

Δεν θα ξεχάσουμε το περίφημο Συνέδριο Γονιμότητας του οποίου διαφημιστικό σποτ πρόβαλε αναχρονιστικές αντιλήψεις για την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Πέρυσι είχαν προσπαθήσει να εισάγουν βίντεο στα σχολεία της χώρας με υπογραφή της υπουργού τα οποία παρουσίαζαν τις αμβλώσεις ως έγκλημα. Με το νόμο Τσιάρα (4800/2021) θεσπίστηκε η υποχρεωτική συνεπιμέλεια η οποία παραβιάζει την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οραματιζόμαστε και Διεκδικούμε:

- Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

- Ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας.

- Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες.

- Αύξηση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

- Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, 50/50 παντού.

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη, προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

- Δικαίωμα στην αντισύλληψη, στην άμβλωση και στην γέννα.

- Νομική αναγνώριση του εγκλήματος της Γυναικοκτονίας με την ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα.

- Δημιουργία γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα πανελλαδικά.

- Ένταξη στην εκπαίδευση μαθημάτων για την ισότητα των φύλων , τη σεξουαλική αγωγή, τη σεξουαλική παρενόχληση και την έμφυλη βία.

- Ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.

Καλούμε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στη ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8ης ΜΑΡΤΙΟΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.
Συνέχεια...

ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας: "Χειροκίνητος Πρωθυπουργός, Επιτελικό κράτος συντρίμμια..."

Μαρτίου 08, 2023 0
ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας: "Χειροκίνητος Πρωθυπουργός, Επιτελικό κράτος συντρίμμια..."

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σωροί νέων ανθρώπων ταυτοποιούνται ακόμα μέσω DNA στα Τέμπη, βαριά η ανάσα, σφίξιμο στο στομάχι, πένθος και θυμός.

Η κακιά η ώρα είπαν, ανθρώπινο λάθος υπερθεμάτισαν, διαχρονικές ευθύνες και συμψηφισμοί ειπώθηκαν, υστερόβουλες συγγνώμες, επικοινωνιακές παραιτήσεις…

Οι ίδιες οι λέξεις ντράπηκαν και δεν μπορούν να κρύψουν την ντροπή γι' αυτούς που έχουν την ευθύνη….

Επιτελικό κράτος συντρίμμια, Ψηφιακή Διακυβέρνηση κουρελού, απευθείας αναθέσεις και υπερτιμολογήσεις, κράτος κομματικό λάφυρο, συστήματα τηλεδιοίκησης σιδηροδρόμων που σαπίζουν σε αποθήκες, χειροκίνητος Πρωθυπουργός…

Πως να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα…

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Γιορτή της γυναίκας; - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Μαρτίου 08, 2023 0
Γιορτή της γυναίκας; - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Είμαι γυναίκα και θαρρώ
τη μοίρα μου χαράζω
και κάθε Μάρτη στις οχτώ,
μου λένε πως γιορτάζω!

Μα έχω ένσταση γι' αυτό,
γιατί νομίζω ότι,
μας ξεγελάνε με γιορτές!
Τί γίνεται κατόπι;

Πόσες γυναίκες άτυχες,
στο χρόνο που έχει περάσει,
κακοποιήθηκαν σκληρά
και τη ζωή έχουν χάσει;

Πόσες είναι υποτελείς
και σκύβουν το κεφάλι
και υποφέρουν και πονούν
κι είναι σε μαύρο χάλι;

ΓΥΝΑΙΚΑ!
Είναι το μισό του ουρανού,
αν το 'χει καταλάβει,
είναι η μάνα, η σύντροφος,
η κόρη, η αγκάλη!

Παρηγορήτρα στ' άσχημα,
μες στη ζωή, είναι φάρος
και στη φαμίλια πάντοτε,
το στήριγμα κι ο βράχος!

Εμείς δεν χρειαζόμαστε
γιορτές και πολλές φανφάρες.
Θέλουμε να μας σέβονται
κι ας μη μας κάνουν χάρες!

Μέσα μας μεγαλώνουμε
το μέλλον, την ελπίδα
και είμαστε, θα το καυχηθώ,
στήριγμα στην πατρίδα!!!

Γι αυτό,
θέλω να γιορτάζουμε κάθε μέρα
όλες οι γυναίκες!
Και να είστε όλοι σίγουροι, πως
εάν εμείς οι γυναίκες έχουμε
μέσα μας γιορτή, όλη η κοινωνία
θα είναι ευτυχισμένη!!!

8 -3 -2023
Ελένη Κύρκου- Σαφάκα
Συνέχεια...

24ωρη Πανθεσπρωτική Απεργία - Σήμερα στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου

Μαρτίου 08, 2023 0
24ωρη Πανθεσπρωτική Απεργία - Σήμερα στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΩΡΑ Η ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε και προκηρύσσει 24ωρη Πανθεσπρωτική Απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη και απεργιακή συγκέντρωση 11πμ στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Η οργή όλων μας για το έγκλημα του κράτους, των κυβερνήσεων του και της Hellenic train, πρέπει τώρα να γίνει ορμητικό ποτάμι αγώνα που θα πνίξει τις πολιτικές που θεωρούν τις ζωές μας κόστος.

Καλούμε τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, και το λαό της πόλης μας να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Φτάνει πια η κοροϊδία, να παρθούν μέτρα ασφάλειας και υγείας για όλους τους εργαζόμενους. Καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις και εργοδοσία που στο βωμό της κερδοφορίας δεν υπολογίζουν τίποτα.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές.
Συνέχεια...

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Όλοι στην απεργία την 8η Μάρτη - Συγκέντρωση στις 10 στην Πλατεία Δημαρχείου

Μαρτίου 08, 2023 0
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Όλοι στην απεργία την 8η Μάρτη - Συγκέντρωση στις 10 στην Πλατεία Δημαρχείου

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ
ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΦΩΝΗ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ !!

Όλες και όλοι έχουμε καταλάβει ότι η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη δεν ήταν απλώς ένα δυστύχημα. Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Γιατί πως αλλιώς μπορείς να αποκαλέσεις τη συνειδητή απαξίωση των σιδηροδρόμων τόσα χρόνια, προκειμένου να τους χαρίσουν σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους; 

Πως αλλιώς να αποκαλέσεις την παντελή έλλειψη συντήρησης προκειμένου να αυγατίζουν τα κέρδη τους; Πως αλλιώς να αποκαλέσεις τη μη εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, τα οποία ο ελληνικός λαός τα έχει πληρώσει δύο και τρεις φορές;

Φτάνει πια! Αρνούμαστε να πληρώνουμε την εγκληματική πολιτική όλων των Κυβερνήσεων, που θυσιάζουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γυρνάμε την πλάτη σε αυτούς που σήμερα χύνουν περίσσια δάκρυα πάνω από τα μνήματα, ενώ είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Αρνούμαστε να ακούσουμε τα κούφια λόγια περί μέτρων που θα ληφθούν και ευθυνών που θα αποδοθούν, ενώ τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη για να απαξιωθούν οι υποδομές.

Άλλωστε εμείς οι εργαζόμενοι στους Δήμους και τη Περιφέρεια έχουμε νιώσει στο πετσί μας αυτή τη πολιτική. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι απαξιώνουν τις υπηρεσίες και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή για να τις χαρίζουν στους μεγαλοκαρχαρίες. 

Εξ΄ αιτίας αυτής της πολιτικής κάθε μέρα έχουμε στο κλάδο και ένα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να μετράμε 64 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους.

Η 8η Μάρτη, που έχει πάνω από ένα αιώνα ταυτιστεί με τον αγώνα των γυναικών για ισοτιμία, μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα για να διεκδικήσουμε να μη χύνει άλλο αίμα ο λαός και η νεολαία για τα κέρδη τους. Να αποδοθούν τώρα οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Να διεκδικήσουμε σύγχρονες ασφαλείς μεταφορές και συγκοινωνίες.


Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                           ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα