05/13/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Δείτε τα πόθεν έσχες των βουλευτών και των δημάρχων της Θεσπρωτίας

Μαΐου 13, 2020 0
Δείτε τα πόθεν έσχες των βουλευτών και των δημάρχων της Θεσπρωτίας

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών από τη Βουλή.
Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δημοσίευσε τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2019 (χρήση 2018). 
Όλες οι δηλώσεις είναι 1.072 και ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.
Δείτε τα πόθεν έσχες των βουλευτών και των δημάρχων της Θεσπρωτίας:

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δήλωση

ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ Δήλωση

ΛΩΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δήλωση

ΠΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Δήλωση

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δήλωση

ΜΠΡΑΙΜΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Δήλωση
Συνέχεια...

Μείωση χρέωσης των κοινόχρηστων χώρων στα καταστήματα της παραλίας ζητάει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου από τον ΟΛΗΓ

Μαΐου 13, 2020 0
Μείωση χρέωσης των κοινόχρηστων χώρων στα καταστήματα της παραλίας ζητάει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου από τον ΟΛΗΓ

Παρακολουθώντας τα μέτρα στήριξης όλων των φορέων της Χώρας προς τις σκληρά πληττόμενες επιχειρήσεις, και ειδικά ενόψει των δυσοίωνων προβλέψεων της ερχόμενης τουριστικής περιόδου, σας καλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, και γνωρίζοντας την ευαισθητοποίηση που επιδεικνύετε προς όφελος της επιχειρηματικότητας, να εξετάσετε την δυνατότητα μείωσης, στο μέγιστο δυνατό, της τιμής χρέωσης ανά τ.μ του εκχωρούμενου χώρου στις παραλιακές ζώνες της περιοχής ευθύνης σας. 

Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Πάσχος Αλέξανδρος
Συνέχεια...

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητάει την πρόωρη άρση του μέτρου απαγόρευσης λειτουργίας για την εστίαση

Μαΐου 13, 2020 0
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητάει την πρόωρη άρση του μέτρου απαγόρευσης λειτουργίας για την εστίαση

Αίτημα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Αξιότιμε κε Υπουργέ, 

Με την άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών εντός των περιφερειακών ενοτήτων, όπως ήδη γνωρίζετε έχει παρατηρηθεί μεγάλος συγχρωτισμός σε κοινόχρηστους χώρους πάρκων, πλατειών και πεζόδρομων σε όλη των Χώρα. 
Τα άτομα αυτά προμηθεύονται από τα ανοικτά (με take away) καταστήματα εστίασης το ρόφημα ή το φαγητό τους και στην συνέχεια μεταβαίνουν στους κοινόχρηστους χώρους όπου συγχρωτίζονται με άτομα του ευρύτερου κοινωνικού τους κύκλου, συνήθως άνω των 10, και αποστάσεις μικρότερες των οριζόμενων στις σχετικές αποφάσεις (1,5 μ.) 
Καθώς οι ανωτέρω συγκεντρώσεις, σύνηθες φαινόμενο σε όλη την Χώρα, μπορεί να αποτελέσουν εστία υπερμετάδοσης του ιού, γεγονός που θα ανακόψει την πολύ καλή πορεία της Χώρας και την επιστροφή της στην κανονικότητα, θεωρούμε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, με τα προβλεπόμενα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα περιορίσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις στους κοινόχρηστους χώρους και παράλληλα θα ενεργοποιήσει έναν πολύ δυναμικό κλάδο για το σύνολο της Εθνικής Οικονομίας. 
Κρίνοντας το ανωτέρω σκεπτικό μας βάσιμο, και την προτεινόμενη λύση ενδεδειγμένη, σας καλούμε να εξετάσετε την όσο το δυνατόν συντομότερη άρση του μέτρου απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης γενικά. 

Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Αλέξανδρος Πάσχος 
Συνέχεια...

Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας καστανιάς από την Περιφέρεια Ηπείρου

Μαΐου 13, 2020 0
Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας καστανιάς από την Περιφέρεια Ηπείρου 

Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. 

Ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών βρέθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου τις δύο τελευταίες εβδομάδες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερείας μας (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Διευθύνσεις Δασών, Δασαρχεία κλπ.) πραγματοποίησαν την εξαπόλυση 11.000 ενηλικών παρασιτοειδών εντόμων. 
Η παρουσία της σφήκας της καστανιάς διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο το 2018 σε περιοχές της Μεσούντας, του Αθαμανίου και του Τετρακώμου Π.Ε. Άρτας και πλέον εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές παρουσίας της καστανιάς στην Ήπειρο. Η προσβολή των δένδρων σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου είναι αρκετά υψηλή προκαλώντας ζημιές στα δέντρα. Το έντομο δημιουργεί κηκίδες στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα της καστανιάς μειώνοντας την παραγωγή, την ευρωστία και την ανάπτυξη των δένδρων. 
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μέθοδο της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Η μέθοδος στηρίζεται στην εξαπόλυση του παρασιτοειδούς σε έναν αριθμό θέσεων με προσβεβλημένες καστανιές αντιπροσωπευτικό για κάθε περιοχή, ώστε να επιτευχθεί η εγκατάστασή του και σε βάθος χρόνου να αυξηθούν οι πληθυσμοί του και να περιορίσουν το επιβλαβές έντομο (σφήκα της καστανιάς) σε επίπεδα που δεν θα προκαλούν ζημιά στα δένδρα. Η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς γίνεται μόνο συγκεκριμένη περίοδο του έτους που προσδιορίζεται από μέσα Απριλίου έως τις Αρχές Μαΐου. 
Δεδομένου ότι η εγκατάσταση και εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς στην Περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία και δομή των καστανοδασών, στην καλλιέργεια της καστανιάς αλλά και στην μελισσοκομία (η καστανιά αποτελεί ένα σημαντικό μελισσοκομικό δένδρο), η Περιφέρεια Ηπείρου από τις αρχές του προηγούμενου έτους, προέβη σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου και να επιτευχθεί αποτελεσματική και βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Για την επιτυχία του προγράμματος είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία των ωφέλιμων εντόμων από τη χρήση εντομοκτόνων φαρμάκων. 
Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι καστανοπαραγωγοί να αποφεύγουν τη διενέργεια ψεκασμών στους καστανεώνες έως τα τέλη Ιουνίου τόσο για τη φετινή όσο και για τις επόμενες χρονιές. Τα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά, πάντα όμως με τη χρήση των εγκεκριμένων για την καλλιέργεια εντομοκτόνων ουσιών. Επίσης, σημαντικό για την προστασία του ωφέλιμου εντόμου είναι να αποφεύγεται από τους παραγωγούς η αφαίρεση των ξεραμένων κηκίδων από τα δένδρα οι οποίες αποτελούν τις θέσεις ανάπτυξης και διαχείμασης του ωφέλιμου εντόμου. 

Συνέχεια...

Η Τράπεζα Ηπείρου προσφέρει 300.000 ιατρικά γάντια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Μαΐου 13, 2020 0
Η Τράπεζα Ηπείρου προσφέρει 300.000 ιατρικά γάντια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, με αίσθημα ευθύνης προς την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την έμπρακτη στήριξή της στα νοσοκομεία της Ηπείρου προσφέροντας 300.000 ιατρικά γάντια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί και ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρα μας που υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού και αντιμετωπίζουν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά. 
Ο κ. Βασίλειος Τσίκαρης, Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, και η κα Κωνσταντίνα Κωτσόγλου, Προϊστάμενη Υποδιεύθυνσης Οικονομικού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε συνάντηση που είχαν με τον κ. Ιωάννη Βουγιούκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ευχαρίστησαν τη Διοίκηση της Τράπεζας για την πολύτιμη χορηγία υγειονομικού υλικού και την πρόθεσή της να συμβάλλει στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νοσοκομείου σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία. 
Ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας ανέφερε σχετικά: «Ως Ηπειρώτες οφείλουμε να βρισκόμαστε δίπλα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τόπου μας και να τους στηρίζουμε στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την προστασία όλων μας. Με τις δωρεές υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού που έχουμε πραγματοποιήσει στα Νοσοκομεία της Ηπείρου συμβάλουμε και εμείς με τον τρόπο μας στη διαφύλαξη της υγείας όλων μας.» 
Η ανωτέρω πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της προσφοράς υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου και αποτυπώνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος που διακρίνει τη Διοίκηση και τα στελέχη της Τράπεζας Ηπείρου.

Ιωάννινα, 11 Μαΐου 2020
Συνέχεια...

Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Μαΐου 13, 2020 0
Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Το ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ μας γνωρίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν. Σαν ΕΝΩΣΗ των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ξέρουμε πολύ καλά από πρώτο χέρι- από τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας- τα προβλήματα που βιώσατε κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά και σήμερα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το ξέρουμε γιατί πολλές φορές αναγκαστήκαμε από τις πετσοκομμένες συντάξεις μας να συμβάλλουμε για να μπορέσουν να αντέξουν τα παιδιά μας να κρατήσουν την δουλειά τους. Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό τους, γιατί ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ, οι συνθήκες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι πολλοί επαγγελματίες θα αναγκαστούν να αναστείλουν την λειτουργία των καταστημάτων τους, άλλωστε αυτό δείχνουν και πρόσφατες έρευνες που έγιναν. 

· Σαν απόμαχοι της δουλειάς, όχι όμως του αγώνα, υψώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας διεκδικώντας εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων παίρνοντας υπόψη τις άμεσες ανάγκες τους: 

· Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και να επεκταθεί και το μήνα Μάιο για όσους λειτουργούν σε ειδικό καθεστώς. 

· Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). 

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2019-2020. 

· Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. 

· Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, ρυθμίσεις στις τράπεζες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι τον Σεπτέμβρη. 

· Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ. 

· Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης- κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου. 

· Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. 

· Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. 

· Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρηση τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις». 

Ηγουμενίτσα 11/5/2020 

Για το Δ.Σ. 
Ο πρόεδρος                          ο Γεν. γραμματέας 
Τάκης Πετσίνης                               Δώρης Δήμας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Μέτρα για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας

Μαΐου 13, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Μέτρα για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας 

Την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" του Δήμου Ηγουμενίτσας διένειμε στα Λύκεια του Δήμου, δωρεάν υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό και αντισηπτικά μαντηλάκια. 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας παραμένει πάντα δίπλα στον πολίτη και στη μαθητική κοινότητα. Μέχρι τώρα διαχειρισθήκαμε με επιτυχία την κρίση της πανδημίας. 
Θα τα καταφέρουμε και πάλι εξασφαλίζοντας στα παιδιά μας συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, διαθέτοντας τα υλικά και το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. 
Καλή επιστροφή στους μαθητές μας και με δύναμη και αισιοδοξία να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτήν την διαφορετική σχολική χρονιά. 

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

ΜΛ ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Με αφορμή το ζήτημα της επιδημίας

Μαΐου 13, 2020 0
ΜΛ ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Με αφορμή το ζήτημα της επιδημίας 

Η δική τους «επόμενη μέρα» έχει ξεκινήσει με επέλαση σε όλα τα δικαιώματά μας 

Να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, να προετοιμαστούμε, να οργανωθούμε, να παλέψουμε για τη δική μας «επόμενη μέρα» 

Μπροστά στον σκοτεινό ορίζοντα που διαγράφεται παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας, μετά την πρώτη φάση της επιδημίας, οι εργαζόμενοι και ο λαός καλείται να προβληματιστεί, να βγάλει τα συμπεράσματά του, να πάρει τις αποφάσεις του και να οργανώσει τον αγώνα του. 
Μπορεί η επιδημία σε αυτή φάση στη χώρα μας να μη πήρε τις άγριες μορφές που πήρε σε άλλες χώρες, ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, κ.ά., για τις οποίες μας καλλιεργούσαν το αφήγημα ότι αποτελούν το παράδειγμα της ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την υγεία του Ελληνικού λαού, όταν είναι γνωστές οι θέσεις των Μητσοτάκη-Γεωργιάδη και σια και η συμβολή τους τα προηγούμενα χρόνια, στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει αυτά τα μέτρα, βλέποντας την θλιβερή εικόνα της «αναπτυγμένης» Ιταλίας, γιατί με την κατάσταση του διαλυμένου και παραμελημένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με εικόνες σαν αυτές της Ιταλίας ή και χειρότερες, θα κινδύνευε με πολιτική αυτοκτονία. 
Ο ελληνικός λαός, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι το σύστημα της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης είχε τα χάλια του και ότι θα ήταν ακάλυπτος μπροστά στην επερχόμενη επιδημία, έλαβε μέτρα ατομικής προστασίας και προφύλαξης για να υπερασπιστεί τη ζωή του. 
Και τέλος ήταν η ηρωϊκή και ανθρώπινη προσφορά όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζόμενων στο χώρο αυτό, που έχοντας πληγεί από τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, στάθηκαν κυριολεκτικά στο πλευρό του λαού, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και στέλλοντας μηνύματα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης για το μέλλον. 
Το ψεύτικο ενδιαφέρον της κυβέρνησης φάνηκε με τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων, με τις τραγικές ελλείψεις υγειονομικού υλικού, με τα ελάχιστα διαγνωστικά τεστ, με τις πολλές παροχές στους εμπόρους της υγείας. Τα ψίχουλα που έδωσε σε εργαζόμενους και επαγγελματίες δεν συγκρίνονται με τις παροχές και τις διευκολύνσεις που έδωσε στο μεγάλο κεφάλαιο. 

Μέσα από την επιδημία φάνηκε περίτρανα η σημασία και αυτού του προβληματικού έστω, μέσα από αγώνες εναπομείναντος, Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενώ παντελής ήταν η απουσία του ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, καταρρίπτοντας όλα τα νεοφιλελεύθερα δόγματα. 
Ήδη ο κόσμος της δουλειάς και της βιοπάλης στενάζει από την φτώχεια και την ανέχεια, από τις απολύσεις και τις περικοπές, από την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τα λουκέτα, από την κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ με την βάθεμα της οικονομικής κρίσης, το μέλλον του προβλέπεται ακόμη πιο σκοτεινό, αφού θα κληθεί να πληρώσει πάλι όλα τα σπασμένα. 
Την ίδια στιγμή, παρά τις ταραγμένες μέρες της επιδημίας που περνάει ο λαός μας, η κυβέρνηση, υλοποιοιώντας προεκλογικές υποσχέσεις προς μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ και εξαργυρώνοντας επιταγές στον ΣΕΒ για την αμέριστη υποστήριξή του, εκμεταλλευόμενη αδίστακτα τις συνθήκες εγκλεισμού και το γεγονός ότι δε μπορούν να οργανωθούν εύκολα μαζικές κινητοποιήσεις, προχωράει με συνοπτικές διαδικασίες στην ψήφιση δεκάδων νομοσχεδίων (26 τέτοια περιμένουν στη σειρά), που ανατρέπουν δικαιώματα των εργαζομένων, ιδιωτικοποιούν τα πάντα, δίνουν κι άλλα προνόμια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. 
Νομοσχέδιο «σκούπα» που σαρώνει τα πάντα στο χώρο της Παιδείας, νόμος που δίνει την χαριστική βολή στο περιβάλλον και τα δάση, σε όφελος των «επενδυτών» και των «γερμανικών» ΑΠΕ, ενώ - όχι τυχαία - με σχετικά δημοσιεύματα, με αφορμή και συγκεντρώσεις σαν αυτές της Πρωτομαγιάς και σε επέκταση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, επανέρχεται στο προσκήνιο το νομοσχέδιο για τον περιορισμό του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» και των διαδηλώσεων, παλιάς και διακαούς επιθυμίας του Μητσοτάκη. 
Σε αυτή της την πολιτική η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά την στήριξη, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια «αντιπολίτευση νηπιαγωγείου» και τον Τσίπρα σε ρόλο αναπληρωτή πρωθυπουργού, αλλά ακόμη και με το ΚΚΕ να «τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης», απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνεχιζόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, με την υγειονομική κρίση που τσακίζει αγορές, οικονομίες και χρηματιστήρια, βαθαίνει άγρια, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού Μινώταυρου, ετοιμάζεται να θυσιάσει κι άλλα κομμάτια της εργατικής τάξης και των λαών στο βωμό της κερδοφορίας του, μας οδηγεί πίσω ολοταχώς στον κοινωνικό μεσαίωνα. 
Σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά η ανθρωπότητα και ο λαός μας πέρασε και πιο δύσκολες καταστάσεις και άντεξε. Όχι μόνο άντεξε αλλά είχε και νίκες που τις τους πήραν πίσω, μέσα από την καπιταλιστική παλινόρθωση, τον συμβιβασμό και την προδοσία, που οδήγησε στην υποχώρηση του εργατικού, λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. 
Όμως, όπως έδειξε η ιστορία και η ζωή, ό,τι κέρδισαν οι λαοί, το κατάχτησαν με θυσίες και με τον δικό τους αγώνα. Σήμερα λοιπόν καλείται ξανά ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να βγάλει τα συμπεράσματά του, να διακρίνει ανοιχτούς εχθρούς και ψεύτικους φίλους. Δεν έχει ανάγκη από τους κάθε λογής προστάτες. 
Άλλωστε και μέσα στην καραντίνα της επιδημίες, οι λαοί σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, έδειξαν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, με τις συγκεντρώσεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, μέσα από τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, δεν έσκυψαν το κεφάλι, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης, αισιοδοξίας και αγωνιστικής διάθεσης. 
Καλούμαστε να προετοιμαστούμε, να οργανωθούμε, να παλέψουμε για τη δική μας «επόμενη μέρα», ενάντια στην επερχόμενη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΣΕΒ που δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο απ΄ ότι έμεινε από την μνημονιακή λαίλαπα. 
Με εμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους, μέσα από επιτροπές και πρωτοβουλίες, στις πόλεις και στα χωριά, στη δουλειά και στα σχολεία με συζητήσεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, να ξαναβγούμε στο δρόμο του παλλαϊκού, μαζικού ενωτικού αγώνα. 
Το Μ-Λ ΚΚΕ, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια - και στον καιρό της επιδημίας - θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση, για τον σωστό προσανατολισμό και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα. 

Ηγουμενίτσα 11-05-2020
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: Άμεση παράταση και διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μην οδηγηθούν οι επιχειρήσεις σε πτώχευση

Μαΐου 13, 2020 0
Μάριος Κάτσης: Άμεση παράταση και διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μην οδηγηθούν οι επιχειρήσεις σε πτώχευση 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, με την οποία ζητούν την άμεση παράταση της προθεσμίας υπαγωγής επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. Ζητούν ακόμα να μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιπλέον επιχειρήσεις που δεν είχαν ξεκινήσει διαδικασίες υπαγωγής, ώστε να μην οδηγηθούν σε πτώχευση οι υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. 
Οι συναρμόδιοι Υπουργοί γνωρίζουν ότι πολλοί επιχειρηματίες που είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής, δεν κατάφεραν να τις ολοκληρώσουν μέχρι την προθεσμία της 30/04/2020, καθότι οι δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατέστησαν αδύνατη την πλήρη υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και δεδομένων (επικαιροποιημένα στοιχεία οφειλών, πιστοποιητικά και αποφάσεις δικαστηρίων κ.ά.). Η προθεσμία αυτή είχε οριστεί προτού υπάρξει το δεδομένο της πανδημίας. Παρήλθε χωρίς να δοθεί παράταση, ενώ κανείς αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν έχει ενημερώσει δημόσια για το τι μέλλει γενέσθαι. 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ήταν μια κατάκτηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και χαιρετήθηκε εξ αρχής από τους φορείς της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο αναδιάρθρωσης και ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, που θεσμοθετήθηκε έπειτα από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και έδωσε δυνατότητα σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους να σταθούν στα πόδια τους, αποφεύγοντας την πτώχευση. Το γεγονός ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση τον καταψήφισε και τον πολέμησε, εγείρει ανησυχίες για το μέλλον του μηχανισμού. Η ΝΔ μέχρι στιγμής, όπως και σε πλήθος άλλων θεμάτων, έχει κάνει στροφή 180ο, διατηρώντας τον. Καλείται τώρα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον παρατείνει επιπλέον και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του, ως εργαλείο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να πλήξει πολλές μέχρι σήμερα υγιείς επιχειρήσεις.
Συνέχεια...

Νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, με τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΣΕΒ - Γράφει ο Παύλος Αλεξίου

Μαΐου 13, 2020 0
Νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, με τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΣΕΒ - Γράφει ο Παύλος Αλεξίου 

Στις ταραγμένες μέρες της επιδημίας, μετά το νομοσχέδιο για την Παιδεία 

Η κυβέρνηση βιάζεται να υλοποιήσει τις εντολές της ΕΕ και τις προεκλογικές υποσχέσεις στο ντόπιο και στο ξένο κεφάλαιο 

Η κυβέρνηση παρά τις ταραγμένες μέρες της επιδημίας που περνάει ο λαός μας, εκμεταλλευόμενη αδίστακτα τις συνθήκες εγκλεισμού και το γεγονός ότι δε μπορούν να οργανωθούν εύκολα μαζικές κινητοποιήσεις, προχωράει με ταχύ και συνοπτικό τρόπο στην ψήφιση νόμων που ανατρέπουν δικαιώματα των εργαζομένων, την ίδια στιγμή, που με τις λεγόμενες κακόφημες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν μνημονιακές ή άλλες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ιδιωτικοποιούν τα πάντα, δίνουν κι άλλα προνόμια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. 
Η κυβέρνηση υλοποιεί προεκλογικές υποσχέσεις προς μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ και εξαργυρώνει επιταγές στον ΣΕΒ για την αμέριστη υποστήριξή του. 
Πρώτα ήρθε το νομοσχέδιο «σκούπα» που σαρώνει τα πάντα στο χώρο της Παιδείας. Αυτές τις μέρες ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», με τα μισά άρθρα του να μην έχουν καν δημοσιοποιηθεί ποτέ στη σύντομη φάση της διαβούλευσης. Είναι πιθανόν σύντομα να δούμε το επόμενο νομοσχέδιο να αφορά τις διαδηλώσεις και τον περιορισμό του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι», σε επέκταση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού και με αφορμή συγκεντρώσεις σαν αυτές της Πρωτομαγιάς που έγιναν στο Σύνταγμα, όπως «δίκην λαγού» αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα. 
Με το παραπάνω νόμο -πλέον- ανατρέπονται οι όποιες ελάχιστες δεσμεύσεις υπήρχαν στην ήδη προβληματική περιβαλλοντική νομοθεσία και μπαίνουν στο στόχαστρο τα δάση και οι Προστατευόμενες Περιοχές, με «fast track» εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές». 
Ήδη η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ήταν προβληματική και λειτουργούσε ως «φύλλο συκής», δίνοντας την δυνατότητα για εγκληματικές επεμβάσεις στο περιβάλλον (Σκουριές, εξορύξεις υδρογονανθράκων, ΧΥΤΑ, τεράστια αιολικά πάρκα, αλλεπάλληλα φράγματα σε ευαίσθητα ποτάμια οικοσυστήματα και άλλες «επενδύσεις», «ων ουκ έστι αριθμός»). 
Πρόχειρες ή «copy paste» μελέτες, που πολλές φορές ενώ αναφέρονται σε συγκεκριμένο Νομό, έχει ξεχαστεί το όνομα του Νομού της προηγούμενης μελέτης, χωρίς Ανάλυση Κύκλου Ζωής κλπ. Προσχηματική διαβούλευση, χωρίς καμιά ουσιαστική εισήγηση και συζήτηση στις Επιτροπές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. 
Οι απόψεις των φορέων και των πολιτών, όσες φορές κατατίθενται, πηγαίνουν από τα Υπουργεία «στον κάλαθο των αχρήστων». Με τους πολίτες και τους φορείς να αναγκάζονται (ή λόγω κόστους να αδυνατούν) να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και με το τελευταίο, ενταγμένο στο κυρίαρχο αφήγημα, να λέει «Ναι», όπου βλέπει ΑΠΕ. 
Με τους Φορείς Διαχείρισης στο «αυτόματο πιλότο», με ελλιπή στελέχωση, έλλειψη πόρων, προβληματική μισθοδοσία των στελεχών τους, χωρίς ουσιαστικές ως προς την προστασία του περιβάλλοντος αρμοδιότητες (φύλακες χωρίς αρμοδιότητες, γνωμοδοτήσεις χωρίς αντίκρυσμα στις τελικές αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών), προβλήματα που δεν θεραπεύονται με την προτεινόμενη κατάργησή τους. 

Ο νέος νόμος «απελευθερώνει» περαιτέρω την κατάσταση σε βάρος του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα: 

· Δίνει την δυνατότητα επενδύσεων μέσα σε Προστατευόμενες Περιοχές και τις Περιοχές «Natura», με τον χωρισμό τους σε ζώνες με ανάλογες χρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον αποχαρακτηρισμό (υποβιβασμό κατηγορίας) των εθνικών δρυμών και τη μετονομασία τους σε εθνικά πάρκα 

· Ανατίθεται όλη ή τμήμα της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διατύπωση περιβαλλοντικών όρων κλπ) σε «πιστοποιημένους» ιδιώτες αξιολογητές (!!!), περιορίζοντας τη διαφάνεια και την αντικειμενική εποπτεία του Δημόσιου Τομέα, της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, ενώ προβλέπεται και η συνεργασία και ανάθεση ευθύνης και σε ΜΚΟ. Η υποκατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων από ιδιώτες και ΜΚΟ, κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει εγκυρότητα στη όλη διαδικασία. 

· Καταργεί την άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και την αντικαθιστά με μια απλή «βεβαίωση παραγωγού» (!!!), με στόχο την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ. 

· «Απλοποιεί» τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με επιτάχυνση διαδικασιών έκδοσης Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), με την μείωση του χρόνου έκδοσής των από 45 μέρες σε 30 μέρες, με την ανανέωση επέκταση της ισχύος της περιβαλλοντικής άδειας από 10 σε 15 χρόνια χωρίς ουσιαστική αναθεώρηση των ΜΠΕ και με άλλες διατάξεις που μετατρέπουν σε προσχηματική την όλη διαδικασία. 

· Στο κεφάλαιο που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, διευκολύνει την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων με «φωτογραφικές» ρυθμίσεις για τη μεταφορά όλων των απορριμμάτων από τη Φυλή στο Γραμματικό 

· Παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν και προχωρά σε νέα ρύθμιση για τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», διαιωνίζοντας το καθεστώς της αυθαίρετης δόμησης με καθαρά εισπρακτικά κριτήρια, ενώ επιταχύνει και την κατάρτιση των δασικών χαρτών σε βάρος της μιας ουσιαστικής μελέτης και αξιολόγησης 

· Ιδιωτικοποιεί το δημόσιο εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ. 

· Καταργεί την αυτοτέλεια των πολύπαθων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), με την περαιτέρω συγκεντροποίησή τους κατά περιοχές και τη συγχώνευση σε μία ακόμη υδροκέφαλη δομή στο ΥΠΕΝ, με ασαφή το εργασιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα Παραρτήματα που θα παραμείνουν στις προστατευόμενες περιοχές, θα είναι αποδυναμωμένα, δίχως αρμοδιότητες γνωμοδοτικές, ασχολούμενα αποκλειστικά με τη φύλαξη, ενημέρωση- ευαισθητοποίηση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. 

Ο αρμόδιος υπουργός Χατζηδάκης «γκουρού» των ιδιωτικοποιήσεων (τελευταία σχέδιά του η εξόντωση της ΔΕΗ, της «ΛΑΡΚΟ»), δήλωσε στην Βουλή ότι το νομοσχέδιο «στηρίζεται στην Κοινοτική Νομοθεσία» - το λέει και ο τίτλος του - (για να μη ξεχάσουμε ότι τα γερμανικά - κυρίως - λιμνάζοντα κεφάλαια, ψάχνουν να βρουν διέξοδο από την κρίση που πλήττει άγρια την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, στις ΑΠΕ). Διευκρίνισε επίσης, για να γίνει σαφές ποιόν έρχεται να εξυπηρετήσει το νομοσχέδιο, ότι «η Ελλάδα επείγεται να είναι έτοιμη για τη μετά κορωνοϊό εποχή. Η οικονομία υφίσταται πλήγμα» και «να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις». 
Η συμβολική παρουσία του ίδιου του Μητσοτάκη στην Βουλή για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που έρχεται να υπηρετήσει. 
Αυτά είναι τα συμφέροντα της ΕΕ και του ΣΕΒ, του οποίου οι εκπρόσωποι, με τις τοποθετήσεις τους «βγήκαν στα κεραμίδια», αποδεικνύοντας ότι το νομοσχέδιο ήρθε κατόπιν παραγγελίας των. Αφού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στην κυβέρνηση, δήλωσαν ότι «Η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα (...) παραμένει μια από τις διοικητικές διαδικασίες που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην πραγματοποίηση επενδύσεων» και ζήτησαν «εξορύξεις» και άλλες «παραγωγικές δραστηριότητες» ακόμη και σε Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές Natura. 
Οι «ψηλοί τόνοι», οι κορώνες και οι «έντονες» αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που με άλλα νομοθετήματα και αποφάσεις έστρωσε το δρόμο σε αυτή την πολιτική, έμειναν στο ότι «Η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο παραβλέπει συνταγματικές διατάξεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις». 
Αντιθέτως η πλειοψηφία των φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ κλπ. ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη), εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ, μέσω των μέτρων για τον κορωνοϊό έγιναν και οι πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. 
Προκύπτει λοιπόν ξεκάθαρα ότι ο νόμος αυτός είναι το «πρελούδιο» της συστηματικής και επιταχυνόμενης ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης τομέων του περιβάλλοντος, εντάσσεται σε ένα συνολικό εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης κτυπήματος και κατάργησης του λιγνίτη μέχρι το 2028, όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, διάλυσης και εκποίησης της ΔΕΗ, επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ σε κάθε «άγρια, παρθένα, όμορφη και ελεύθερη» γωνιά της Ελλάδας (από τις κορυφές των Αγράφων μέχρι το τελευταίο ελληνικό νησί, μέσα σε αρχέγονα δάση και ρέματα, δίπλα σε λίμνες και αρχαιολογικούς χώρους, πάνω σε ποτάμια και γραφικές παραλίες). 
Πέρα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τα σχεδιαζόμενα δίκτυα αγωγών μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου, συνιστά την ακόμη βαθύτερη ενεργειακή και πολιτική εξάρτηση της χώρας, ενώ εγκυμονεί και κινδύνους από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών, των αγωγών και των κάθε λογής πηγών ενέργειας. 
Γι αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να αντισταθούμε σε όλον αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, να μην επιτρέψουμε την παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής μας. Οι κινητοποιήσεις κατοίκων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δείχνουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος. 
Συνέχεια...

Ήπειρος: Τέλος η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από την Πολιτική Προστασία

Μαΐου 13, 2020 0
Ήπειρος: Τέλος η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από την Πολιτική Προστασία

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου 

Mε το σημερινό δελτίο, ολοκληρώνεται η καθημερινή αναλυτική ενημέρωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Περιφέρεια Ηπείρου. 
Η έκδοση των ανακοινώσεων συναποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει με τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων Ιατρικών φορέων κ.α. στις 17 Μαρτίου 2020. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα με την άοκνη προσπάθεια των εμπλεκομένων στελεχών της Περιφέρειας και των Νοσοκομείων η ενημέρωση συνεχίστηκε ανελλιπώς- και με συνέπεια ως προς την ώρα- σε τακτική βάση. 
Η πρωτοβουλία αυτή ήταν η ελαχιστότατη, εξ όσων έχει αναλάβει και διεκπεραιώσει στο διάστημα αυτό η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και η οποία αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες περιφέρειες, άλλες εκ των οποίων το πέτυχαν, άλλες όχι. 
Με την καθημερινή ενημέρωση, επιτεύχθηκε η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών της Ηπείρου για τους ελέγχους, τα κρούσματα και την εξέλιξη της υγείας των νοσούντων και έτσι αποφεύχθηκαν φαινόμενα σύγχυσης και παραπληροφόρησης. 
Για την μέχρι σήμερα συνεργασία θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι αγόγγυστα συνέβαλαν στην συλλογή των στοιχείων, η οποία και συνεχίζεται. Με δεδομένο πως πλέον η εξάπλωση της πανδημίας σε πανελλαδικό επίπεδο εμφανίζει ύφεση και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων που λαμβάνονται στα νοσοκομεία της Ηπείρου αφορούν προεγχειρητικούς ελέγχους εκτιμάται πως δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος καθημερινής έκδοσης ενημερωτικών ανακοινώσεων, που θα εκδίδονται πλέον μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αξιόλογα περιστατικά. 

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο 

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (11 Μαϊου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος νοσηλεύονταν σε παθολογική κλινική, έλαβε εξιτήριο το απόγευμα της Παρασκευής 8/5 και είναι πολύ καλά στην υγεία του. 

2. Στη ΜΕΘ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. 

3. Κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες 9/5 και 10/5 εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκατόν ογδόντα τρία (183) νέα δείγματα. Τα τριάντα ένα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα οκτώ από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα εκατόν σαράντα τέσσερα (144) αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Τα εξήντα τρία δείγματα που στάλθηκαν συνολικά τις προηγούμενες ημέρες για εξέταση ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα 11/5 στάλθηκαν είκοσι τρία νέα δείγματα για εξέταση. 

· Από το σύνολο των τετρακοσίων πεντακοσίων τέσσερα (504) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα είκοσι τρία ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα πενήντα πέντε δείγματα που στάλθηκαν συνολικά τις προηγούμενες ημέρες για εξέταση ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα 11/5 στάλθηκαν δέκα τρία νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εξακόσια εβδομήντα έξι (676) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα τρία ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Δεκαεννέα (19) από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Συνολικά σήμερα εστάλησαν είκοσι πέντε (25) δείγματα από τα οποία, στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται ένα (1) πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 ενώ αναμένεται απάντηση για επιπλέον δέκα (10) προεγχειρητικά δείγματα, τα οποία δεν νοσηλεύονται. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Σήμερα 11/5 στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εκατόν εννέα (109) δείγματα και τα εκατό ήταν αρνητικά. Αναμένονται απαντήσεις για τα εννέα ανωτέρω. 

Επισημαίνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται την παρούσα περίοδο δεν αφορά ύποπτα κρούσματα αλλά την αναγκαιότητα του προεγχειρητικού ελέγχου για τα τακτικά χειρουργεία που πραγματοποιούνται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ειδικές εξετάσεις ασθενών για τις οποίες απαιτείται να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος. 

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα