10/26/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Η Θεσπρωτή δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Στεργίου παρουσίασε το παιδικό της βιβλίο σε δημοτικά σχολεία της Θεσπρωτίας

Οκτωβρίου 26, 2022 0
Η Θεσπρωτή δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Στεργίου παρουσίασε το παιδικό της βιβλίο σε δημοτικά σχολεία της Θεσπρωτίας

«Κυρία Άννα είναι δύσκολο να γράψει κάποιος ένα βιβλίο;» «Κυρία έχω μάλλον το μαγικό χάρισμα του χορού». «Έχω το μαγικό χάρισμα του αθλητισμού. Παίζω καλή μπάλα». «Κυρία να ξέρετε πως εγώ κατασκευάζω πράγματα με τα χέριά μου».

Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες, που ακούστηκαν απ΄τα χείλη των παιδιών του 1ου δημοτικού Ηγουμενίτσας, όπου παρουσιάστηκε το παιδικό παραμύθι – κόμικ των Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας το πρωί της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2022 και την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο 2ο δημοτικό σχολείο Φιλιατών.

Η Θεσπρωτή συγγραφέας και κοινοβουλευτική συντάκτρια, Άννα Ι. Στεργίου, συνομίλησε κατόπιν πρόσκλησης των διευθυντών με παιδιά της Γ΄, της Δ΄και της Ε’ τάξης του δημοτικού 1ου δημοτικού σχολείου Ηγουμενίτσας και «σύστησε» τους ήρωες της Μαργαριτοχώρας. Εκείνα με τη σειρά τους ενθουσιάστηκαν, με το «διαφορετικό μάθημα» κι εξέφρασαν τις δικές τους απορίες για τη συγγραφή ενός βιβλίου. Ζωγράφισαν μάλιστα και τη νέα ηρωίδα, που έρχεται στο 2ο βιβλίο των Ατρόμητων, που αφορά στην Κένυα, με τη Χριστίνα Πι, η οποία έχει το χάρισμα της αγάπης και το μαγικό ραβδί της καρδιάς.

Αν και η Άννα Στεργίου έχει γράψει κι άλλα βιβλία για ενήλικες, αφορμή για ν΄ασχοληθεί και με το παιδικό βιβλίο ήταν ο γιος της Γιάννης, ο οποίος μαζί με την παρέα του είναι οι πρωταγωνιστές στο βιβλίο «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας», που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το Μάρτιο του 2022 απ’ τις εκδόσεις Κομνηνός.

Στα μέσα Οκτωβρίου 2022, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή, που είχε το πρώτο βιβλίο, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο: «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα» πάλι από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Στα παιδιά της Ηγουμενίτσας άρεσαν πιο πολύ οι ήρωες του βιβλίου, ο Γιάννης, η Χριστίνα κι ο Ορέστης. Μερικά παιδιά προτίμησαν να ζωγραφίσουν τη Χριστίνα Πι, το ελεφαντάκι, που συναντούν στο βιβλίο για την Κένυα και το Δημήτρη, που έχει το μαγικό ποδήλατο αλλά και τον Πάρη, που έχει σύμβολό του την ιστιοσανίδα με το ουράνιο τόξο. Τα παιδιά της Ε’ τάξης τόνισαν μάλιστα ότι θα ήθελαν να παίξουν και σ’ επιτραπέζιο παιχνίδι τους Ατρόμητους.

«Ήθελα από καιρό να παρουσιάσουμε τους Ατρόμητους στη Θεσπρωτία αλλά ο κορωνοϊός κάπως φρέναρε τις παρουσιάσεις στα σχολεία. Παρότι υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι παιδικών βιβλίων τα μηνύματα από την αγορά είναι ενθαρρυντικά αλλά είναι συγκλονιστική η επαφή με τα παιδιά. Δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παραμύθι, παρότι είναι μία γενιά μεγαλωμένη με την τεχνολογία. Ενδιαφέρονται για τους ήρωες της Μαργαριτοχώρας, καταλαβαίνουν ότι μπορούν να ταυτιστούν μαζί τους και χαίρονται τις εικόνες. Το παραμύθι έχει ψυχαγωγικό κι εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Κύριος στόχος είναι τα παιδιά ν΄αποκτήσουν αυτοπεποίθηση αλλά θίγει και θέματα υγιεινής διατροφής, ισότητας, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς. Στην Κένυα στο δεύτερο βιβλίο, που τώρα κυκλοφόρησε τα παιδιά γνωρίζουν φυλές της Αφρικής και μαθαίνουν και τα άγρια ζώα», ανέφερε η κα. Στεργίου.

Υπενθυμίζουμε πως από τις εκδόσεις Κομνηνός κυκλοφορούν τα τρία από τα πέντε βιβλία της Άννας Ι. Στεργίου. Τα δυο παιδικά βιβλία με τους Ατρόμητους της Μαργαριτοχώρας και «Η κυρά του Δράκου», μία ερωτική ιστορία την περίοδο του ’90, που αφορά ενήλικες. Τα βιβλία της μπορείτε να τα παραγγείλετε από τα τοπικά και κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα