12/29/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ευχές για το νέο έτος από το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Δεκεμβρίου 29, 2022 0
Ευχές για το νέο έτος από το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας εύχεται σε όλους (Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικαστικούς Υπαλλήλους και Δικηγόρους) καλή χρονιά, δύναμη και υγεία (ατομική και οικογενειακή), ώστε να μπορέσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με κοινή προσπάθεια και καθένας από τη δική του θέση, να ανταπεξέλθουμε στις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί συνολικά η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Ο Πρόεδρος                            Ο Γραμματέας
Πέτρος Ζήγος                 Γρηγόρης Σοκόλης
Συνέχεια...

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας των επόμενων ημερών

Δεκεμβρίου 29, 2022 0
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας των επόμενων ημερών

Σας ενημερώνουμε για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των επόμενων ημερών στο Δήμο Ηγουμενίτσας και ευχόμαστε σε όλους «Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά»:

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022
16:00 ΠΕΡΔΙΚΑ
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με Μάγο, μπουφέ και ζεστή σοκολάτα στην Πλατεία της Πέρδικας.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022
16:00 ΠΕΡΔΙΚΑ
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με λουκουμάδες, κλόουν και τον Άγιο Βασίλη που θα μοιράσει δώρα στα παιδιά.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022
10:00-14:30 & 17:00-20:30 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Βόλτα στην πόλη μας με το τρενάκι.
Αφετηρία: Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022
10:00-16:00 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Βόλτα στην πόλη μας με το τρενάκι.
Αφετηρία: Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Το γκρεμισμένο παλιό γεφύρι της Μενίνας, χτισμένο το 1620...! (+ΦΩΤΟ)

Δεκεμβρίου 29, 2022 0
Το γκρεμισμένο παλιό γεφύρι της Μενίνας, χτισμένο το 1620...! (+ΦΩΤΟ)

Όποιος περνάει από την παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, λίγο να στρέψει το κεφάλι του αριστερά, στη νέα γέφυρα Μενίνας, θα δει πέτρινα υπολείμματα από το παλιό γεφύρι της Μενίνας.

Μπορεί πλέον να έχουν μείνει χαλάσματα, ωστόσο ξυπνούν μνήμες αλλοτινών καιρών, και το κυριότερο, είναι δείγματα της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου.


Το γιοφύρι αυτό, κατασκευασμένο το 1620, με άνοιγμα τόξου 39 μ., ήταν το μεγαλύτερο του Καλαμά, σ' ένα σημείο, που τα νερά ήταν ορμητικά, κάτι, που τώρα δεν παρατηρείται.

Ένωνε τους Φιλιάτες με την Παραμυθιά και ήταν πέρασμα ανθρώπων και προϊόντων της περιοχής.

Οι περιοχές των Φιλιατών και της Παραμυθιάς ήταν σε μεγάλη ακμή εκείνη την περίοδο και γινόταν καθημερινές μετακινήσεις από τη μια στην άλλη και έτσι το γιοφύρι, αφού ο Καλαμάς ήταν απροσπέλαστος, αποτελούσε τον οδικό συνδετικό τους κρίκο.


Τα απομεινάρια του, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αναστήλωσής του, παρότι η ιστορικότητά του είναι μεγάλη, θυμίζουν περασμένες εποχές, που έφυγαν ανεπιστρεπτί.

Δεν είναι γνωστό πότε καταστράφηκε το γεφύρι αυτό, ενώ ο ιστορικός και λαογράφος Δημήτριος Παναγιωτίδης διασώζει παράδοση, που δεν είναι ευρέως γνωστή, ότι στο σημείο τάφηκε, όταν πέθανε, αυτός, που το κατέστρεψε.


Η. Μ.
Συνέχεια...

Παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος Σουλίου ο Βασίλης Καλόγηρος - Στη θέση του ο Ιωάννης Γώγος

Δεκεμβρίου 29, 2022 0
Παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος Σουλίου ο Βασίλης Καλόγηρος - Στη θέση του ο Ιωάννης Γώγος

Οι επιστολές παραίτησης του Βασίλη Καλόγηρου και αποδοχής της παραίτησης από το Γιάννη Καραγιάννη

Την παραίτηση του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης ΔΗΜ.Ο.Σ., ανακοίνωσε ο Βασίλης Καλόγηρος.

Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης, η απόφαση του πρ. Δημοτικού Συμβούλου, οφείλεται σε επαγγελματικούς λόγους.

Σοβαροί επαγγελματικοί λόγοι όμως, με φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να μη μπορώ στην παρούσα χρονική συγκυρία να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά μου ως Δημοτικός Σύμβουλος και να υπηρετήσω το Δήμο, όπως αρμόζει και όπως προσωπικά επιθυμώ” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Καλόγηρος .

Σε επιστολή αποδοχής της παραίτησης, ο Δήμαρχος Σουλίου τον ευχαριστεί για την προσφορά του, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως “μετά λύπης μου αποδέχομαι την παραίτησή σου, αντιλαμβάνομαι όμως ότι μια τόσο σοβαρή απόφαση, για έναν άνθρωπο που υπηρέτησε το Δήμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τελευταία οχτώ χρόνια, δεν μπορεί παρά να απορρέει από έναν εξίσου σοβαρό λόγο”.

Τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δημου Σουλίου, αναλαμβάνει ο Ιωάννης Γώγος, πρ. Δημοτικός Σύμβουλος και πρ. Αντιδήμαρχος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Σουλίου.

Δείτε την επιστολή παραίτησης και την αποδοχή από το Δήμαρχο Σουλίου:

Επιστολή παραίτησης Βασίλη Καλόγηρου

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τις θερμότερες των ευχαριστιών μου στο Δήμαρχο Ιωάννη Σπ. Καραγιάννη για την τιμή που μου έκανε, αρχικά να με εντάξει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του και εν συνεχεία να μου αναθέσει θέσεις ευθύνης σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας πορείας, καθώς και για την άψογη και υποδειγματική συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα.

Ευχαριστώ επίσης, τους συναδέλφους μου Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Σουλίου, καθώς και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου με τους οποίους η συνεργασία μου υπήρξε αρμονική και εποικοδομητική σε όλα τα χρόνια της οκταετούς μου θητείας.

Μέχρι και σήμερα, είχα τη δυνατότητα να ασκώ επαρκώς πιστεύω τα καθήκοντά μου, συμμετέχοντας ανελλιπώς στις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου μας καθώς και όλων των επιτροπών των οποίων αποτελούσα μέλος.

Σοβαροί επαγγελματικοί λόγοι όμως, με φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να μη μπορώ στην παρούσα χρονική συγκυρία να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά μου ως Δημοτικός Σύμβουλος και να υπηρετήσω το Δήμο, όπως αρμόζει και όπως προσωπικά επιθυμώ. Μετά λύπης μου λοιπόν αναγκάζομαι να υποβάλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Σουλίου.

Δεν μπορώ παρά να υπερτονίσω με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι η παραίτησή μου δεν ενέχει σε καμία περίπτωση οιοδήποτε ίχνος μομφής, δυσαρέσκειας ή αντίθεσης απέναντι στη Δημοτική Αρχή και το έργο της. Αντιθέτως, εξακολουθώ να στηρίζω με σθένος όλες τις προσπάθειες του Δημάρχου και των συναδέλφων μου για ένα καλύτερο αύριο για το Δήμο μας.

Η σκέψη μου από τη θέση του απλού πολίτη πλέον, θα εξακολουθεί να είναι στο Δήμο μας και εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν στο μέλλον, θα ήμουν πρόθυμος να υπηρετήσω και πάλι τον τόπο μας.

Ευχαριστώ τέλος από καρδιάς όλους τους συνδημότες μου, που με τίμησαν με την επιλογή τους σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και με έφεραν στη θέση του Δημοτικού Συμβούλου από την οποία σήμερα αναγκάζομαι να παραιτηθώ.

Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο όλων και με την ευκαιρία των επερχόμενων εορτών, Καλά Χριστούγεννα με Υγεία και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!

Βασίλης Καλόγηρος


Επιστολή αποδοχής παραίτησης από το Γ. Καραγιάννη

Αγαπητέ Βασίλη,
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σε ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σου στο συνδυασμό μας και τη βοήθεια που προσέφερες κατά την προεκλογική περίοδο αρχικά, αλλά και για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία μας σε όλο το διάστημα της έως τώρα θητείας σου από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη θέση ευθύνης σου ανατέθηκε.

Μετά λύπης μου αποδέχομαι την παραίτησή σου, αντιλαμβάνομαι όμως ότι μια τόσο σοβαρή απόφαση, για έναν άνθρωπο που υπηρέτησε το Δήμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τελευταία οχτώ χρόνια, δεν μπορεί παρά να απορρέει από έναν εξίσου σοβαρό λόγο. Με αυτό σαν δεδομένο, δεν έχω παρά να σου ευχηθώ τα καλύτερα για τη συνέχεια, με προσωπική και οικογενειακή ευημερία.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Σουλίου
Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης

Συνέχεια...

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για το master plan του ιστορικού χώρου του Σουλίου

Δεκεμβρίου 29, 2022 0
Πράσινο φως από το ΚΑΣ για το master plan του ιστορικού χώρου του Σουλίου

Θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης ιστορικών μνημείων, αλλά και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως επί του στρατηγικού σχεδίου (master plan) για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, και πιο συγκεκριμένα επί των αποτελεσμάτων σχετικού ερευνητικού προγράμματος.

Το στρατηγικό σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης ιστορικών μνημείων, αλλά και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου. Προέκυψε δε μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου Σουλίου: ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού του τοπίου», το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.

Η κα Μενδώνη υπενθυμίζει και τα ζητήματα που προέκυψαν μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα: «Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για μελέτη και εφαρμογή ολοκληρωμένου και σύγχρονου χωρικού σχεδίου για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψη του πέραν των αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρων, οικιστικά σύνολα και υφιστάμενες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, καθώς και ο καθορισμός χρήσεων γης. Oφείλουμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα που συνδέονται με την αποκατάσταση των ημιερειπωμένων κατοικιών, ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, και τη συμβίωση του αρχαιολογικού χώρου με την πρωτογενή παραγωγή». Επαναλαμβάνει δε τη θέση της περί συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτιρίων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το πρόγραμμα, διαρθρώθηκε σε τρία στάδια, και είχε ως αντικείμενο την αναγνώριση και συστηματική έρευνα και αξιολόγηση του ιστορικού τόπου του Σουλίου με στόχο τη συλλογή και καταγραφή σημαντικών στοιχείων που αφορούν στα μνημεία της περιοχής του Τετραχωρίου, καθώς και την κατάθεση προτάσεων για την προστασία, προβολή και ανάδειξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της περιοχής.

Η έρευνα περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων, τη χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών συγκρότησης του χώρου αλλά και των κρίσιμων συντελεστών και των προοπτικών για την ανάδειξη του, αλλά και την διατύπωση προτάσεων για την προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών τεκμηρίων και τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου μνημείων και των βασικών υποδομών ανάδειξής τους, η βελτίωση της επισκεψιμότητας και της προσβασιμότητάς τους.

Ως προς την υφιστάμενη κατάσταση, η έρευνα ανέδειξε την κακή κατάσταση διατήρησης του ιστορικού αποθέματος, στην πλειοψηφία των κτιρίων, των ιστορικών διαδρομών, των δρόμων, των προσβάσεων, τη δυσκολία προσπέλασης στον χώρο και προσέγγισης στα κτήρια, εξωτερικά και εσωτερικά, λόγω της βλάστησης, αλλά κυρίως λόγω της, κατά τόπους, εκτεταμένης κατάρρευσης του οικοδομικού αποθέματος.

Το Σούλι αποτελεί τη σημερινή είσοδο στο Τετραχώρι. Είναι ο πλέον φορτισμένος ιστορικά οικισμός. Ως οικισμό μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα μικρό, νεότερο τμήμα του. Το Κάστρο της Κιάφας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Εντοπίζονται 28 «Σουλιώτικες» κατοικίες, Οικία Ζέρβα, «Σχολείο», ο Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στον Αβαρίκο η προσέγγιση είναι δύσκολη, μέσω δύσβατου χωματόδρομου. Εντοπίζονται 23 ιστορικά κτήρια κατοικίας και οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Δημητρίου. Η Σαμονίβα έχει διαφορετικό χαρακτήρα από τους υπόλοιπους οικισμούς του Τετραχωρίου, καθώς υπάρχουν νεότερα κτίρια λόγω της συνεχούς κατοίκησής της από το 1932. Καταγράφονται 19 σπίτια, σχολείο, εκκλησία και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Το Σούλι κατοικούνταν από τις Σουλιώτικες οικογένειες, έως την εποχή της οριστικής τους εκδίωξης από τους Οθωμανούς (1822), οπότε εγκαταλείφθηκαν και καταστράφηκαν οι οικισμοί. Μόνο η Σαμονίβα επανακατοικήθηκε από το 1825, αποκλειστικά από κτηνοτρόφους. Ο ιστορικός χώρος του Σουλίου (Τετραχωρίου και Κάστρου Κιάφας) είναι κηρυγμένος – οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος.

Το 1956 το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία τα ερείπια του Σουλίου, το Φρούριο του Αλή Πασά (Κάστρο Κιάφας) και τη Γέφυρα του Ντάλλα, στη Σαμονίβα. Ο βασικός οικιστικός πυρήνας του Τετραχωρίου αναπτύσσεται σταδιακά γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα. Διαδοχικά αναπτύσσονται οι οικισμοί: Σούλι, Σαμονίβα, Κιάφα και Αβαρίκος.

Τον μείζονα χώρο του Σουλίου συμπληρώνει ομάδα άλλων επτά οικισμών που αποτελούν το Επταχώρι, έμμεσα συνδεδεμένοι με την ιστορικότητα του χώρου. «Το ορεινό τοπίο όλης της περιοχής, αδρό λιτό, ‘δωρικό’ είναι ιδιαίτερα επιβλητικό που υποβάλλει άμεσα στον γνώστη της ιστορίας την ισχυρή εντύπωση της άμεσης αλληλεξάρτησης του ιστορικού ‘γίγνεσθαι’ και του φυσικού περιβάλλοντος» επισημαίνεται.

Συνέχεια...

Εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις έργων στη Θεσπρωτία από την Περιφέρεια Ηπείρου

Δεκεμβρίου 29, 2022 0
Εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις έργων στη Θεσπρωτία από την Περιφέρεια Ηπείρου

Προσωρινός ανάδοχος για το ρέμα Ξηροποτάμου Θεσπρωτίας

Η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή των «έργων διευθέτησης του ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε. Θεσπρωτίας», είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό € 4.180.000 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.

Εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων:

- «Άμεση προστασία παρακείμενης σε ρέμα οδού περιοχής Γκρίκας Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 120.000

- «Προμήθεια Λοιπού Εξειδικευμένου Εξοπλισμού στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου COOFHEA 2», για το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών», προϋπολογισμού € 136.550,

Σύμφωνη γνώμη ΕΥΔ για διακηρύξεις προμηθειών εξοπλισμού

Τη σύμφωνη γνώμη της για τα τεύχη διακήρυξης και τις αντίστοιχες διαδικασίες για υποέργο της ΔΕΥΑΗ, παρέχει με έγγραφά της η Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα:

Β) Προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας για το Υποέργο ««Αντικατάσταση οχημάτων με νέα ενεργειακά, αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών ΥΠΟΕΙΔΟΣ Α »» ΑΑ 3της Πράξης ««Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών της ΔΕΥΑΗ» συνολικού προϋπολογισμού «111,600 €».
Συνέχεια...

Διακοπές ρεύματος σήμερα κι αύριο σε περιοχές των Δήμων Σουλίου & Πάργας

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα