12/28/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ηγουμενίτσα: Το προσωπικό της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας παρέδωσε είδη ανάγκης και δώρα στον Ερυθρό Σταυρό

Δεκεμβρίου 28, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Το προσωπικό της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας παρέδωσε είδη ανάγκης και δώρα στον Ερυθρό Σταυρό

Κοινωνική προσφορά από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 
Το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό συγκέντρωσε εθελοντικά βοήθεια, η οποία προσφέρθηκε σε διάφορους φορείς και ιδρύματα 

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, προγραμμάτισε και υλοποίησε και φέτος πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών και δώρων (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, φάρμακα, παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη κ.α.) από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ενίσχυση φορέων και ιδρυμάτων, στέλνοντας μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. 
Στο πλαίσιο αυτό, τα είδη που συγκεντρώθηκαν, από το προσωπικό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, παραδόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φορείς, ως συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους και συγκεκριμένα: 
· από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, στο Ίδρυμα της Μονής Ντουραχάνης «Το Άνθος». Την προσφορά των ειδών πραγματοποίησε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, συνοδευόμενος από το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικό Διευθυντή Βασίλειο ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ. 
· από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, στην Τράπεζα Τροφίμων «Καταφυγή» της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας 
· από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (παράρτημα Ηγουμενίτσας). 
· από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας, στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης 

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων και ιδρυμάτων, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες, για την ευγενική αυτή προσφορά και ευχήθηκαν καλές γιορτές στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Συνέχεια...

Η παρέμβαση των Οριζόντων Ηπείρου για την Τουριστική Προβολή της Ηπείρου

Δεκεμβρίου 28, 2019 0
Η παρέμβαση των Οριζόντων Ηπείρου για την Τουριστική Προβολή της Ηπείρου 

Μια σειρά από ερωτήματα για το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2020 καθώς και για τον ορισμό της ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως φορέα λειτουργίας της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», έθεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος. 
Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε κατ’ αρχάς πως μια επεξεργασμένη και ορθολογικά στοχευμένη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την αξιοποίηση των βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, στοιχείο που είχε τονίσει με επιστολή του πριν από δύο χρόνια, κατά τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου για το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής. 
Για το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής, η παράταξη ψήφισε θετικά αλλά ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε να γίνεται ξεχωριστά η προβολή του τουριστικού προϊόντος από τα τοπικά προϊόντα. Κάλεσε την Περιφέρεια να αυξήσει τους προϋπολογισμούς των άυλων δράσεων, χαρακτήρισε πρόβλημα το γεγονός ότι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στην λογική της παροχής υπηρεσίας δεν υφίσταται και τέλος, προκάλεσε την Περιφέρεια Ηπείρου, να κάνει παγκόσμιο γεγονός την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας. 
Όσον αφορά το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που ήλθε ως «διόρθωση» της ημερήσιας διάταξης, η οποία αρχικά ανακοινώθηκε για το περιφερειακό συμβούλιο με ημερομηνία 20/12, ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε απαντήσεις στον ορισμό της ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως «αφεντικού» του έργου των «Πολιτιστικών Διαδρομών», δεδομένου ότι η εν λόγω Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας ήταν ο φορέας που μέχρι σήμερα «έτρεχε» το πρόγραμμα, της Περιφέρεια Ηπείρου. 

Τέλος, ο κ. Ριζόπουλος ήταν αρνητικός σε σχέση με δυο στοιχεία την εισήγησης του Περιφερειάρχη: πρώτον στο ότι δεν αποτυπώνεται επισημά ο προϋπολογισμός των προτεινόμενων δράσεων και δεύτερον ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσής δεν εκπροσωπούνται στην διοίκηση της Αναπτυξιακής ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΕ με αποτέλεσμα να μην έχουν εικόνα του υλοποιούμενου έργου
Συνέχεια...

Επίσκεψη Βασίλη Γιόγιακα στον ΟΛΗΓ

Δεκεμβρίου 28, 2019 0
Επίσκεψη Βασίλη Γιόγιακα στον ΟΛΗΓ

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας υποδέχθηκε το Βουλευτή ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα με την ευκαιρία των γιορτινών ημερών. Ο κ. Γιόγιακας ευχήθηκε στη νέα Διοίκηση για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς και για μια δημιουργική και ελπιδοφόρα νέα χρονιά. 
Η Πρόεδρος κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Πορφύρης, ευχαρίστησαν τον κ. Γιόγιακα και αντευχήθηκαν τονίζοντας παράλληλα ότι σκοπός είναι η νέα χρονιά να ωθήσει το Λιμάνι ένα βήμα μπροστά μέσα από συνεχή συνεργασία για το καλό του τόπου.
Συνέχεια...

Ευχές από τον Πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας Άλκη Λάμπρου

Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2020

Δεκεμβρίου 28, 2019 0
Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2020

Η Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020. 

· Σε κάθε προϋπολογισμό εκείνο που συζητιέται είναι τι έξοδα έχεις και για ποιο σκοπό. Από πού θα πάρεις τα λεφτά που απαιτούνται και που θα τα δώσεις. Η κατεύθυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι σαφής. Η κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους θα είναι μειωμένη για το 2020, ενώ αναμένονται τα έσοδα των να είναι αυξημένα. Προφανώς η διαφορά θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των δημοτών που στην πλειοψηφία τους είναι τα λαϊκά στρώματα. 
· Το κονδύλι των εσόδων από δημοτικά τέλη στην εισήγηση εμφανίζεται μειωμένο. Η εξήγηση που δίνει ο Δήμαρχος ότι η διαφορά θα καλυφθεί από την διασταύρωση των δηλωθέντων επιφανειών των κτισμάτων με αυτά του Ε9 της εφορίας, δεν νομίζουμε ότι ικανοποιεί. Πρώτο γιατί δεν ξέρουμε πως θα γίνει αυτό και τι αναξιοποίητα κτίσματα η χώροι θα χρεωθούν και δεύτερο τα έξοδα από τη λειτουργία της ΜΕΑ στη Δωδώνη είναι τεράστια. Για αυτό εκφράζουμε τη διαφωνία μας και με τον τρόπο που είναι γραμμένο το αντίστοιχο κονδύλι στην εισήγηση. Δεν είναι έξοδο για ΧΥΤΑ όπως αναφέρεται. Το σωστό είναι ότι πρόκειται για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τα χρήματα πάνε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μια μεγάλη πολυεθνική Α.Ε.. Είναι γνωστό επίσης (από έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου) ότι ο ιδιώτης διαχειριστής του ΜΕΑ απαιτεί από τον Δήμο μας την πληρωμή μια ελάχιστης κατανάλωσης (9.000 τόνοι τον χρόνο) άσχετα με το ποιά ποσότητα θα παραδίδουμε. Το συνολικό κόστος, ορθά το ανέφερε ο Δήμαρχος, θα φθάσει τελικά στα 70 ευρώ τον τόνο. Αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Γιατί σίγουρα μέσα στο 2020 θα μας έλθει ο λογαριασμός, άσχετα αν το γράφετε στην εισήγηση. Σας είναι γνωστό ότι η Λ.Σ. είμαστε κατά των δημοτικών τελών. Πρέπει αυτά τα έξοδα που χαρακτηρίζονται «ανταποδοτικά» να καλύπτονται από την κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους. Αρκετούς φόρους πληρώνουμε όπως Φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος αλληλεγγύης, ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας, ανεβασμένο ΦΠΑ κλπ. Γιατί τους πληρώνουμε; Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται ότι το 93% των φόρων θα εισπραχθεί από τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα και μόλις το 7% από τα νομικά πρόσωπα δηλαδή τις επιχειρήσεις Α.Ε. κλπ. Απέναντι σε ένα κράτος ανάλγητο και σκληρό που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους πρέπει να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό διεκδικητικό κίνημα και από τους Δήμους με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. 
· Ο προϋπολογισμός που συζητάμε επιβεβαιώνει την τοποθέτηση μας στο Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων. Πέρα από τις αντιρρήσεις μας του ότι υπήρχε μια παράθεση και καταγραφή έργων χωρίς στόχο, πρόγραμμα, ιεράρχηση και διεκδίκηση, καλείται ο Δήμος να υλοποιήσει έργα 37 εκ ευρώ ενώ η ΣΑΤΑ δεν φτάνει τις 500.000 ευρώ. Ο αντίλογος ήταν ότι υπάρχει χρηματοδότηση από άλλα προγράμματα κύρια από ΕΣΠΑ. Η εισήγηση όμως σας διαψεύδει. Για το 2019 τα βεβαιωμένα έσοδα μας στο 36,8% μέχρι την σύνταξη της εισήγησης, με εκτίμηση να φτάσουν στο 38,77% μέχρι τέλους του 2019. Το 2020 που εκτιμάτε ότι θα φτάσουν τα έσοδα; Από πού θα προέρχονται; Ποιες και πόσες από τις λαϊκές ανάγκες θα καλυφθούν; 
· Στην εισήγηση, όπως και στο Π.Τ.Ε. δεν υπάρχουν κονδύλια και κωδικοί για έργα αντισεισμικής προστασίας, ενώ για την αντιπυρική είναι καταγεγραμμένο ένα αμελητέο ποσό. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. γιατί ισχύει η πολιτική του «κόστους –οφέλους». (Δεν είναι λ.χ. σαν το εργοστάσιο Μ.Ε.Α που ενισχύει την κερδοφορία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.). Ωστόσο έχει καταγραφεί σαν ανάγκη πρώτης προτεραιότητας όχι μόνο από την Λ.Σ. αλλά και από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών. Όπως έχει καταγραφεί η ανάγκη για νέα νηπιαγωγεία και σχολεία. Σας είναι γνωστά αυτά. 
· Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν ισχύει. Λεφτά υπάρχουν και πάρα πολλά, αλλά είναι σε λίγα χέρια. Από εκεί πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Άμεσα να διεκδικήσουμε γενναία φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να σας θυμίσουμε ότι μέχρι το 1996 ο φόρος επί των κερδών των Α.Ε. ήταν στο 45%. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε τότε στο 30% και σήμερα στο 24% με προοπτική σύντομα στο 20%. Πρακτικά πληρώνουν ακόμα λιγότερο. Όλα αυτά για διευκολυνθούν οι «επενδύσεις» και η «ανάπτυξη». Η ανάπτυξη τους όμως σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Οι Δήμοι καλούνται να συνεισφέρουν σε αυτό το χαράτσωμα σαν γρανάζι του κεντρικού κράτους. Η Λ.Σ. διαφωνούμε με αυτήν την πολιτική που εκφράζεται και μέσα από τον προϋπολογισμό που εισηγείσθε , για αυτό και τον καταψηφίζουμε 

Ηγουμενίτσα 20/12/2019 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας
Συνέχεια...

Στην ΕΡΤ μίλησε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος για το νόημα των εορτών του Δωδεκαημέρου

Δεκεμβρίου 28, 2019 0
Στην ΕΡΤ μίλησε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος για το νόημα των εορτών του Δωδεκαημέρου

"Με κηλιδωμένη, λερωμένη και βρωμισμένη την ψυχή μας εορτές δεν καταλαβαίνουμε. Για να ζήσει κανείς το νόημα των εορτών και να τον αγγίξουν δεν χρειάζεται να έχει υπεραναπτυγμένο μυαλό, αλλά να μην έχει υποαναπτυγμένη καρδιά". 
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου. 
Ακόμη ανέφερε: "Οι εορτές είναι μια καλή ευκαιρία να κατανοήσουμε, και δυστυχώς πολλές φορές δεν το κάνουμε αυτό, ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο σώμα, μόνο στομάχι, μόνο ένστικτα, μόνο τσέπη. Έχουμε ανάγκη το οξυγόνο του Θεού. Δεν είμαστε πολιτισμένοι, όταν η ζωή μας αποπνέει δυσοσμία. Δεν είμαστε πνευματικές προσωπικότητες, όταν ζούμε με φθηνή τη σκέψη και φθηνά τα βιώματα. Δεν είμαστε αληθινοί άνθρωποι, όταν κάνουμε τη ζωή μας ζούγκλα θηρίων, που αλληλοσπαράσσονται". 
Και πρόσθεσε: "Κατηγορώ, ναι κατηγορώ, τον εαυτό μου, που αδρανώ και δεν πονώ για το κατάντημα το δικό μου και των συνανθρώπων μου. Που μένω στη βόλεψή μου και δεν αγωνίζομαι μέρα-νύχτα να συμβάλλω στην αποτροπή της παραμόρφωσης, στην αποτροπή της σημερινής θλιβερής πραγματικότητας".
Σε ερώτηση για το βραβευμένο διήγημά του "Ματωμένη Επανάσταση", τόνισε ότι αναφέρεται στο ξεσήκωμα του Διονύσιου του Φιλόσοφου από τη Μονή Διχουνίου προς τα Γιάννινα, μαζί με 1000 αγρότες των γύρω χωριών, προκειμένου να συντρίψει την Οθωμανική τυραννία. 
Και συμπλήρωσε: "Δεν τον ένοιαζε αν ηττηθεί. Η σκέψη του ότι κάποτε πρέπει να φυτρώσει το δένδρο της λευτεριάς, δεν τον άφηνε ήσυχο. Ήθελε και αυτός να ποτίσει και να καρποφορήσει το δένδρο της λευτεριάς στη δούλη πατρίδα του. Και όταν λευτερώθηκε εσωτερικά, όταν νίκησε τον εαυτό του, βάλθηκε να νικήσει και τη ζωή, παλεύοντας, έστω και αν χρειαστεί να πέσει. Ποθεί να δοθεί και να σώσει, έστω και αν ο ίδιος δεν σωθεί".
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Σάββατο 28/12