07/10/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ηγουμενίτσα: Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Ιουλίου 10, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν Θεσπρωτίας καταθέτει τη δική του πρόταση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας. Με έμφαση στην ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας και του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού αλλά και με σημαντικές συνεργασίες με μουσικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες απ' όλη την περιοχή μας, προσφέροντας στους κατοίκους και επισκέπτες της την εναλλακτική πρόταση της ποιοτικής ψυχαγωγίας.
Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και με θέμα:

«Αγύριστο κεφάλι»

ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ ν Θεσπρωτίας διοργανώνει:

· Συναυλία προς τιμήν του θεσπρωτού Άλκη Αλκαίου ποιητή και στιχουργού, παρασκευή 28/7/2023 στις 21.30 στη πλατεία δημαρχείου Ηγουμενίτσας με τη συμμετοχή των Trio Tenoro.

· 5η Εικαστική έκθεση από 29/7/2023 ως 5/8/2023 στην αίθουσα του πνευματικού κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ (ζωγραφική-κατασκευές-χειροτεχνία-κέντημα- κόσμημα- φωτογραφία)

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ               ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ

Συνέχεια...

Με κέντρο τη Θεσπρωτία ηλεκτρικές διασυνδέσεις προς Ιταλία και Αλβανία

Ιουλίου 10, 2023 0
Με κέντρο τη Θεσπρωτία ηλεκτρικές διασυνδέσεις προς Ιταλία και Αλβανία

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ, με την ολοκλήρωση των οποίων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί η ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ελλάδα με αποτέλεσμα την αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της ασφάλειας εφοδιασμού αλλά και της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι διασυνδέσεις έχουν στο επίκεντρο και την Ήπειρο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Ήδη προχωρούν οι μελέτες για τη δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία, ισχύος 1 GW ενώ ο Διαχειριστής ωριμάζει νέα διασύνδεση με την Αλβανία.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρόκειται για ένα σημαντικό ενεργειακό έργο, πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενώ τόνισε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες διεθνείς διασυνδέσεις, που θα αναβαθμίσουν, περαιτέρω, τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό, ενεργειακό χάρτη.

Ελλάδα-Ιταλία

To 2022 η κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των Διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και TERNA ολοκλήρωσε τη μελέτη σκοπιμότητας (εκπόνηση μελετών αγοράς και δικτύου και ανάλυση κόστους-οφέλους) για την υλοποίηση της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας.

Κατόπιν αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μελετών, οι δύο Διαχειριστές αποφάσισαν από κοινού ότι η βέλτιστη τεχνοοικονομικά λύση είναι η κατασκευή νέας διασύνδεσης με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW. Το έργο θεωρείται απολύτως αναγκαίο και εκτιμάται ότι θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από τα 500 MW στα 1.500 MW.

Σε τεχνικό επίπεδο, η νέα διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος, με υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων πηγής τάσης (Voltage Source Converters – VSC). Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής υπολογίζεται σε 220 χλμ. και σε 55 χλμ. το μήκος της όδευσης των υπογείων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία. Η διασύνδεση θα καταλήγει σε ένα νέο ΚΥΤ που προβλέπεται να αναπτύξει ο ΑΔΜΗΕ στη Θεσπρωτία, το οποίο θα εξυπηρετεί επίσης τη νέα διεθνή διασύνδεση με την Αλβανία.

Ελλάδα-Αλβανία

Ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής της Αλβανίας OST προχώρησαν στην εκπόνηση προμελετών αγοράς, δικτύου και προκαταρκτικής αξιολόγησης κόστους-οφέλους, βάσει των οποίων αποφασίστηκε η υλοποίηση τρίτης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Η νέα διασύνδεση αφορά σε νέα εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV, η οποία υπολογίζεται ότι θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 200 MW τη μεταφορική ικανότητα και στις δύο κατευθύνσεις (από και προς την Αλβανία). Έπειτα από εποικοδομητικές επαφές των δύο Διαχειριστών, έχει εξειδικευτεί η συνδρομή του ΑΔΜΗΕ για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση του έργου στην αλβανική πλευρά καθώς και η διεύρυνση της συνεργασίας τους στο ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό πεδίο.

Η νέα Γραμμή, που θα διασυνδέσει το νέο ΚΥΤ στη Θεσπρωτία με τον Υποσταθμό στο Φίερι εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό μήκος περί τα 170 χλμ., εκ των οποίων τα 45 χλμ. θα βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια. Ο επικαιροποιημένος δεκαετής σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ τοποθετεί την ολοκλήρωση της νέας διεθνούς διασύνδεσης έως το 2030.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Δήλωση του Αντώνη Μπέζα για την απώλεια του πρώην Έπαρχου Λιβαδειάς Αλβανίας Ηρώδη Νταλιάνη

Ιουλίου 10, 2023 0
Δήλωση του Αντώνη Μπέζα για την απώλεια του πρώην Έπαρχου Λιβαδειάς Αλβανίας Ηρώδη Νταλιάνη

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και οδύνη αποχαιρετούμε το φίλο και συναγωνιστή, πρώην Έπαρχο Λιβαδειάς Ηρώδη Νταλιάνη. Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό και κάνει φτωχότερο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Τίμησε το αξίωμά του με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσήλωση και ευσυνειδησία.

Μαζί πορευτήκαμε σε καιρούς ευοίωνους αλλά και χαλεπούς, για την κατασκευή του οδικού άξονα Μαυρομάτι - Άγιοι Σαράντα, για το άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου, για τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ομογενείς μας, για τα μικρά και καθημερινά τους προβλήματα.

Για την απώλειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το πατρογονικό χώμα της Βορείου Ηπείρου που θα τον σκεπάσει.

Αντώνης Μπέζας
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Συνέχεια...