10/22/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Στα σκαριά δύο νέα αιολικά στη Θεσπρωτία

Οκτωβρίου 22, 2023 0
Στα σκαριά δύο νέα αιολικά στη Θεσπρωτία

Στα σκαριά βρίσκονται δύο νέα αιολικά πάρκα σε περιοχές της Θεσπρωτίας.

Το πρώτο με ισχύ 28 MW προβλέπεται να κατασκευαστεί στην θέση «Κοκκινίτσα» του Δήμου Φιλιατών.

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «VAL GRECCE GREENFIELD ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Ηπείρου και οι προτάσεις όλων των ενδιαφερομένων μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Το δεύτερο αιολικό σχεδιάζεται από την ίδια επίσης εταιρεία.

Έχει ισχύ 22,5 MW και προβλέπεται να κατασκευαστεί στη θέση «Βάραθρο» του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η Περιβαλλοντική Μελέτη και για το έργο αυτό είναι σε δημόσια διαβούλευση και οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

Οι ανακοινώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου


Πιστεύουμε πως οι οικείοι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών θα επιληφθούν του θέματος ΑΜΕΣΑ...!
Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να μην κλείσει κανένα κατάστημα ΕΛΤΑ, ούτε στο Μαργαρίτι, ούτε πουθενά"

Οκτωβρίου 22, 2023 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να μην κλείσει κανένα κατάστημα ΕΛΤΑ, ούτε στο Μαργαρίτι, ούτε πουθενά"

Τα αποτελέσματα της πολιτικής "απελευθέρωσης" - ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών, όπως είναι οι ταχυδρομικές και τραπεζικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες κλπ., που εφαρμόζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ «λούζονται» και τα χωριά της πατρίδας. 

Συγκεκριμένα κλείνουν και τα καταστήματα των ΕΛΤΑ το ένα πίσω από το άλλο σε όλη την Ελλάδα. Μετά το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των τραπεζών σε Παραμυθιά και Φιλιάτι ήρθε και η σειρά του καταστήματος ΕΛΤΑ στο Μαργαρίτι.

Το κλείσιμο του ΕΛΤΑ Μαργαριτίου είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα κλεισίματος καταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους και η παράδοσή τους σε "στρατηγικό επενδυτή".

Μια απόφαση που δεν υπολογίζει τις ανάγκες των κατοίκων του Μαργαριτίου, που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο ταχυδρομικό κατάστημα, παρέχοντας υπηρεσίες ταχυδρομικές, τραπεζικές που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα πληρωμές συντάξεων, πληρωμές λογαριασμών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. 

Δεδομένη η ταλαιπωρία για τους κατοίκους του Μαργαριτίου αφού για να εξυπηρετηθούν θα χρειάζονται να διανύσουν αρκετών χιλιομέτρων για να έλθουν στην Ηγουμενίτσα αφού στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει ούτε καν ΑΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας.

Εκτός όμως από την υποβάθμιση των ταχυδρομικών υπηρεσιών αφού σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία υπηρετούν 11 ταχυδρομικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων μόνο 4 διανομείς και τις δυσκολίες εξυπηρέτησης των κατοίκων του Μαργαριτίου, δυσμενείς είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ, καθώς το μέλλον τους είναι ρευστό και έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική τους ζωή, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν οι "ενοικιαζόμενοι" εργαζόμενοι.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το αστικό κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο σε ότι αφορά κάθε ανάγκη του λαού. Είναι όμως επιτελικά ικανό να στηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απαιτούμε:

· Να μην κλείσει κανένα κατάστημα των ΕΛΤΑ ούτε στο Μαργαρίτι, ούτε πουθενά

· Να μη γίνει καμιά απόλυση.

· Να στελεχωθούν τα καταστήματα με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής.

· Να σταματήσει κάθε ενέργεια η οποία οδηγεί στην ερημοποίηση της υπαίθρου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 21/10/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια...

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης για τη Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη

Οκτωβρίου 22, 2023 0
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης για τη Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης μαζί με συνεργάτες του παρευρέθηκαν στην τέλεση της Χειροτονίας του Νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνος στον Κα­θε­δρικό Μη­τρο­πο­λι­τικό Ι­ερό Ναό Ευ­αγ­γε­λι­σμού της Θε­ο­τό­κου Α­θη­νών.

Ο νέος δήμαρχος Σουλίου έπειτα από την τελετή έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με συγκίνηση συμμετείχα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, στη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Οι θερμότερες ευχές μας, στο νέο Ποιμενάρχη, τον οποίον σε λίγες μέρες θα υποδεχθεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα του δήμου μας. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι αγαπητός στους πιστούς. Περιμένουμε με χαρά την επίσημη ενθρόνιση του».

Επίσης ο κ. Ντάνης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Συνέχεια...

Επιτελικό - ψηφιακό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση - Του Πέτρου Ζήγου

Οκτωβρίου 22, 2023 0
Επιτελικό - ψηφιακό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση - Του Πέτρου Ζήγου

Ακούμε κατά διαστήματα από τους εκάστοτε κυβερνώντες, διάφορες βαρύγδουπες φράσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι φράσεις: «κράτος στρατηγείο», «επανίδρυση του κράτους», «επιτελικό κράτος » κ.λ.π.

Για να μετατραπεί ένα συγκεντρωτικό κράτος σε επιτελικό πρέπει ένα πολύ μεγάλο μέρος από την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που έχει, να μεταβιβαστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού και στις περιφερειακές υπηρεσίες του.

Είναι αυτονόητο ότι ορισμένες αρμοδιότητες του κράτους που έχουν σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, με την ασφάλεια της χώρας μας κ.λ.π. πρέπει να ασκούνται από την κεντρική διοίκηση. Η ανάγκη κεντρικού κυβερνητικού συντονισμού εμφανίζεται κυρίως όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι μέσο για την εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι δυνάστης του και δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες ως λάφυρο μέσω του οποίου προσφέρονται εξυπηρετήσεις και δουλειές σε ημέτερους.

Ο ρόλος του κράτους είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες τω τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζει για τις πόλεις του αύριο μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι ερήμην της. Για να είναι σύγχρονο, λειτουργικό και αποδοτικό απαιτείται διαφάνεια, αξιοκρατία, πλήρης αποκομματικοποίηση και ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.

Με αφορμή την πανδημία και όχι μόνο το κράτος μετατράπηκε σε ψηφιακό. Ουδείς έχει αντίρρηση με την ψηφιοποίηση του κράτους, η οποία έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες όσον αφορά στη χρήση των Η/Υ. Επιβάλλεται σιγά – σιγά να εξοικειωθούν όλοι με τη χρήση των Η/Υ, γιατί οι εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα μας έχουν ήδη ξεπεράσει. Σημειωτέον ότι σήμερα γίνονται ψηφιακά οι περισσότερες συναλλαγές με τις τράπεζες.

Η εφαρμογή της μηχανοργάνωσης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και στην αύξηση της ανεργίας.

Η αυτοδιοίκηση, η περιφερειακή ανάπτυξη και η αποκέντρωση είναι έννοιες με ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δημοκρατία και μάλιστα στην πιο προωθημένη της μορφή, δεδομένου ότι ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα για συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν.

Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στο πλησιέστερο προς τον πολίτη επίπεδο από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του. Η διοίκηση πρέπει ν’ ασκείται πλησιέστερα στον πολίτη, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται σαφέστερα τα προβλήματά του και να μπορεί να τα αντιμετωπίζει με αμεσότερο τρόπο.

Η Τ.Α. αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στης δημοκρατικής οργάνωσης του κράτους και βασικό θεσμό μέσω του οποίου ασκείται και εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία. Είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αποτελεί θεσμό πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας και δεν μπορεί να χειραγωγείται ούτε να ποδειγετείται. Είναι θεσμός βαθύτατα πολιτικός αλλά αυτοτελής και αυτοδιοικούμενος.

Οι ΟΤΑ πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες και να ξεδιπλώνουν δράσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ χαρακτήρα, που να μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και να μην περιορίζονται στην εκπλήρωση ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ υποχρεώσεων απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι γνωστό ότι οι ΟΤΑ έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές κατά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής συγκριτικά με τους υπόλοιπους φορείς του δημόσιου τομέα.

Τα τελευταία χρόνια η ΤΑ βρίσκεται σε οικονομικό, θεσμικό, οργανωτικό και λειτουργικό «αδιέξοδο». Η υποστελέχωση, οι ανεπαρκείς προσλήψεις, η υποχρηματοδότηση, το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου, η άμεση εξάρτηση από το κράτος σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε πόρους και έργα είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που οι δήμοι βιώνουν καθημερινά, ενώ εσχάτως η ΤΑ κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία του COVID-19 όσο και την ενεργειακή κρίση που οξύνθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει ν’ ανταποκριθεί με τον δικό της αυτοτελή και σημαντικό ρόλο στις μεγάλες και σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν:

· Στην ανάπτυξη και την απασχόληση

· Στην παιδεία και τον πολιτισμό

· Στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής

· Στη νέα γενιά και τον αθλητισμό

· Στις νέες τεχνολογίες

· Στην κοινωνική πολιτική και τους μετανάστες

· Στις μεταφορές

Για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του κράτους και των ΟΤΑ να λειτουργήσουν εύρυθμα και αποδοτικά χρειάζονται την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, πόρους και επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.

Χρειάζονται υπαλλήλους εργατικούς, ενημερωμένους και έντιμους και όχι ημέτερους, οσφυοκάμπτες (δουλοπρεπείς) και κόλακες (γλύφτες).

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι ευσυνείδητοι, αξιοπρεπείς και έντιμοι. Μερικοί βλέπουν τους έντιμους υπαλλήλους ως εμπόδιο, γιατί δεν εξυπηρετούνται τα σκοτεινά συμφέροντά τους και τους αντιμάχονται λυσσαλέα. Ευτυχώς η λάσπη έχει την «ιδιότητα» να λερώνει αυτούς που την πιάνουν και να επιστρέφει στα πρόσωπα αυτών που την εκτοξεύουν. 

Σε ελάχιστες περιπτώσεις που παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς πρέπει τα αρμόδια όργανα να επιβάλλουν ποινές ανάλογες με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων και όχι ποινές «χάδι». Στη διαφθορά η ανοχή πρέπει να είναι μηδενική.

Πρέπει σιγά – σιγά να οικοδομηθεί ένα αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος μακριά από τον αυταρχισμό, τη διαφθορά, τις ελίτ, τον κομματισμό, το ρουσφέτι και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Τώρα είναι η ώρα για τη δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών, των εργαζόμενων, της ίδιας της λειτουργίας των πόλεων και της χώρα μας.

Πέτρος Ζήγος

Συνέχεια...

Δήμος Ηγουμενίτσας: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Μαργαριτίου

Οκτωβρίου 22, 2023 0
Δήμος Ηγουμενίτσας: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Μαργαριτίου

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, κατηγορηματικά αντίθετος στο κλείσιμο του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στο Μαργαρίτι και υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των κατοίκων της Δ.Ε. Μαργαριτίου στις ταχυδρομικές και λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες:

· Θεωρεί ανεπίτρεπτο σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να παύουν να παρέχονται οι αναγκαίες για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών υπηρεσίες, με βάση τα εσωτερικά κριτήρια αναδιάρθρωσης του οργανισμού των ΕΛΤΑ.

· Εκφράζει τη διαφωνία του με το κλείσιμο του εν λόγω υποκαταστήματος και καλεί την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσουν άμεσα για τη ταχυδρομική εξυπηρέτηση της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, θα εισηγηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, που αποτελεί πλήγμα για το Μαργαρίτι και την ευρύτερη περιοχή.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων: "Ο Μητσοτάκης ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη"

Οκτωβρίου 22, 2023 0
ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων: "Ο Μητσοτάκης ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη"

Σκληρή κριτική στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα κάνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Η Νομαρχιακή Ιωαννίνων καυτηριάζει τις επιλογές της κυβέρνησης για τον τρόπο πώλησης του ΟΛΗΓ, σημειώνοντας ότι είναι εντελώς αντίθετες στο ευρωπαικό μοντέλο.

Όσο αφορά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Ιωάννινα, για άλλη μια φορά η συζήτηση για την ανάπτυξη της Ηπείρου περιορίστηκε σε χρησμούς και επετείους, σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση

«Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν έλαβε το πρόσφατο μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη».

Περιμένουμε να δούμε τον κ. Μητσοτάκη να εγκαινιάζει έργα σημαντικά για την Ήπειρο, που τα έχει υποσχεθεί και τα αγνοεί, όπως η σιδηροδρομική Εγνατία, το εμπορευματικό κέντρο της Θεσπρωτίας, ο Περιφερειακός άξονας της Ηγουμενίτσας που θα τη συνέδεε με την Αλβανία και ο οδικός άξονας Πεδινή-Κακαβιά με σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Είμαστε όμως αντίθετοι στην τακτική του κ. Μητσοτάκη να μοιράζει καθρεφτάκια, επικοινωνώντας το ελάχιστο για να ξεχνάμε το μείζον» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...