03/26/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Ηγουμενίτσα: Βίντεο από τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 2021

Μαρτίου 26, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Βίντεο από τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 2021 
(Δείτε το βίντεο του Βαγγέλη Χαλμαντζή, από τις εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου 2021 στην Ηγουμενίτσα)Συνέχεια...

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: "Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διάλυση του Ε.Σ.Υ."

Μαρτίου 26, 2021 0
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: "Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διάλυση του Ε.Σ.Υ."

Το Μάιο του 2020 ο υπουργός Υγείας κ Κικίλιας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 1.027 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες 840 στο ΕΣΥ, 145 στον ιδιωτικό τομέα και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ότι υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο για τα πιο δύσκολα.

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 105 διασωληνωμένοι συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων ενώ τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν έχουν δεχτεί ούτε ένα περιστατικό covid.

Πριν ακόμη από την έναρξη της επιδημίας σύμφωνα με τα επίσημα οργανογράμματα οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευόμενων γιατρων ήταν 6.000.

Από το Μάιο του 2020 δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη γιατρών αλλά έχουν δοθεί χρήματα για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών για να δέρνουν τους πολίτες στις πλατείες. Δεν υπήρχαν χρήματα για να δοθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους γιατρούς νοσηλευτές τους οποίους ζήτησε να χειροκροτήσουμε η κυρία Γκραμπόφσκι από τα μπαλκόνια, υπήρχαν χρήματα για να ταΐσει τα κανάλια για να διαστρεβλώνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ τη πραγματική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας.

Δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρώσει τις υπερωρίες (καθυστερούνται για μήνες) των γιατρών που όμως είναι «ήρωες».

Δεν υπήρχαν χρήματα όμως για να προσλάβει αυτούς που περιμένουν στη σειρά το διορισμό τους.

Έφτασε στο σημείο να σταματήσει τα χειρουργεία από το Νοέμβριο στα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν χρυσάφι στις ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων άνευ όρων, παρέχοντας τους προκλητική ασυλία για επικοινωνιακούς λόγους, προχωρά στο αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης 206 ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών.

Η αυταρχική εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οργή του λαού ξεχειλίζει, το εργατικό κίνημα οι μαχόμενοι υγειονομικοί πρέπει να διεκδικήσουν εδώ και τώρα :

- μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών που ήδη έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη είτε για έναρξη ειδικότητας. .

- επίταξη ΑΜΕΣΑ όλου του μεγάλου ιδιωτικού τομέα στην υγεία (υλικοτεχνική υποδομή και του προσωπικού) χωρίς αποζημίωση.

Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Να επιστραφεί στους αγρότες το παράβολο για τους εργάτες γης που δεν ήρθαν, ζητά ο Μάριος Κάτσης

Μαρτίου 26, 2021 0
Να επιστραφεί στους αγρότες το παράβολο για τους εργάτες γης που δεν ήρθαν, ζητά ο Μάριος Κάτσης

Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Οικονομικών, ο Μάριος Κάτσης ζητά να επιστραφεί το παράβολο των 100 ευρώ στους αγρότες, το οποίο αφορά κάθε αίτηση πρόσκλησης σε μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, οι οποίοι τελικά δεν ήρθαν. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε σχετικά:

Οι αγρότες της Θεσπρωτίας, όπως και ολόκληρης της χώρας, βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς από τη μία βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται από τις συνέπειες της πανδημίας, και από την άλλη μένουν αβοήθητοι και χωρίς μέτρα στήριξης, ικανά να τους ενισχύσουν ουσιαστικά.

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τα αρμόδια Υπουργεία το θέμα των εργατών γης από τρίτες χώρες, ήρθε να προσθέσει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Μάιο του 2020, ώθησε τους αγρότες που επιθυμούσαν, να κάνουν αιτήσεις ώστε να προσκαλέσουν πολίτες τρίτων χωρών προκειμένου να εργαστούν εποχικά, πληρώνοντας παράβολο 100 ευρώ για κάθε ξεχωριστή αίτηση.

Πλήθος αγροτών από τη Θεσπρωτία, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας, του Ασπροκκλησίου και της Κεστρίνης, έκαναν τη διαδικασία σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, αλλά οι εργάτες γης δεν ήρθαν, τουλάχιστον νόμιμα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν στους συνοριακούς σταθμούς.

Τα χρήματα όμως από τα παράβολα που είχαν πληρώσει αυτοί οι αγρότες, δεν τους επιστράφηκαν, παρά το γεγονός ότι οι εργάτες δεν ήρθαν τελικά στη χώρα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Μιλάμε για επιβάρυνση σε παραγωγούς εσπεριδοειδών κυρίως, οι οποίοι είδαν την τελευταία χρονιά τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλάνε κοντά στα επίπεδα του κόστους παραγωγής. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να τους στηρίξει με ενισχύσεις, δεν τους επιστρέφει ούτε τα ποσά που άδικα τους έχει κρατήσει.

Με την Ερώτηση μου λοιπόν, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να επιστρέψουν στους αιτούντες αγρότες, τα ποσά εκείνα από τα παράβολα, τα οποία αφορούν τις αιτήσεις για κάθε έναν εργάτη γης από τρίτη χώρα που δεν ήρθε τελικά, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων
Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Επιστροφή του παραβόλου των εκατό (100) ευρώ στους αγρότες, για τους μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους αγρότες της Θεσπρωτίας και ολόκληρης της χώρας, λόγω των συνεπειών της πανδημίας και της ανεπαρκούς ενίσχυσης τους από μέτρα στήριξης, η προχειρότητα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα των εργατών γης από τρίτες χώρες, ήρθε να προσθέσει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

Στην από 1/5/20 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 90/Α/20), και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 42, ορίζονταν η διαδικασία για όποιον αγρότη επιθυμούσε να προσκαλέσει πολίτη τρίτης χώρας προκειμένου να εργαστεί για εποχική αγροτική απασχόληση. Στη Θεσπρωτία εργάζονται εποχικά κάθε χρόνο εργάτες γης από τη γειτονική Αλβανία, κυρίως στη συγκομιδή των εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής της Σαγιάδας, του Ασπροκκλησίου και της Κεστρίνης, αλλά και σε άλλες αγροτικές εργασίες του νομού.

Στο εν λόγω άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταξύ άλλων αναφέρονταν πως η αίτηση του ενδιαφερομένου αγρότη πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο (κωδ. 2113) και αποδεικτικό καταβολής του, ύψους εκατό (100) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται.

Παρά το γεγονός ότι πλήθος αγροτών στη Θεσπρωτία, όπως και στην υπόλοιπη χώρα έκαναν τη διαδικασία σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, και οι αιτήσεις τους ήταν πλήρεις, οι εργάτες γης δεν εισήλθαν στην Ελλάδα κυρίως λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν στους συνοριακούς σταθμούς, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Εξαιτίας αυτού, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, επιβαρύνθηκαν άδικα με το συγκεκριμένο ποσό, τα εκατό (100) ευρώ δηλαδή για κάθε έναν μετακλητό εργάτη γης που δεν ήρθε τελικά στη χώρα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η ζημιά που υπέστησαν να είναι διπλή, καθώς αφενός αυξήθηκε το κόστος παραγωγής λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αφετέρου δεν δόθηκε η δυνατότητα να τους επιστραφούν τα ποσά από τα παράβολα των αιτήσεων για τη μετάκληση των εργατών γης από τρίτες χώρες.

Επειδή οι επαγγελματίες αγρότες στη Θεσπρωτία και σε ολόκληρη τη χώρα είδαν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται λόγω των συνεπειών της πανδημίας, και της ανεπαρκούς ενίσχυσης τους από μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Επειδή επιβαρύνθηκαν άδικα με εκατό (100) ευρώ, για κάθε έναν μετακλητό εργάτη γης που δεν ήρθε τελικά στη χώρα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα

Επειδή το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, λόγω και της έλλειψης εργατικού δυναμικού


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να επιστραφεί στους αγρότες το ποσό των εκατό (100) ευρώ του παραβόλου της αίτησης μετάκλησης, για κάθε έναν εργάτη γης από τρίτη χώρα, που δεν ήρθε τελικά, χωρίς μάλιστα δική τους υπαιτιότητα;
Συνέχεια...

Έφυγε από τη ζωή η Σπυριδούλα Πασχάλη - Πιτούλη

Μαρτίου 26, 2021 0
Έφυγε από τη ζωή η Σπυριδούλα Πασχάλη - Πιτούλη

Έφυγε από τη ζωή στα 94 της χρόνια, η Σπυριδούλα Πιτούλη- Πασχάλη, (η Νιόνια μας), η τελευταία της παλιάς γενιάς των Πιτουλαίων. 

Μια αριστοκρατική, ευγενική ψυχή, με παιδεία και αγάπη για τη φύση και τη λογοτεχνία. Η σύζυγος του αείμνηστου Βασίλη Πασχάλη, ο οποίος επίσης απεβίωσε πριν λίγους μήνες. 

Άνθρωπος ευγενικός, μειλίχιος με ήθος και σπινθηροβόλο πνεύμα μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής της. 

Στη μοναχοκόρη της Ιωάννα, τη μονάκριβη εγγονή της Lorelei, στο γαμπρό της Φίλιπ, στη Μπονα που υπήρξε παρέα και στήριξη της για πάνω από δέκα χρόνια, καθώς και σε όλους τους συγγενείς της, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. 

Αιωνία η μνήμη της!Συνέχεια...

Δήλωση Περιφερειάρχη για την πανδημία

Μαρτίου 26, 2021 0
Δήλωση Περιφερειάρχη για την πανδημία

Έκκληση Περιφερειάρχη για συνεργασία και τήρηση των μέτρων αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού

Έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊού, απεύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εστιάζοντας και στην ανάγκη να υπάρχει συνεργασία στο στάδιο των ιχνηλατήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η Ήπειρος εδώ και αρκετές εβδομάδες εμφανίζει έναν απρόσμενα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στα Γιάννενα, καθώς στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες η κατάσταση -προς το παρόν- έχει βελτιωθεί.

Θέλω να απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς όλους ώστε τις επόμενες μία- δύο εβδομάδες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τηρούνται τα μέτρα. Να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να σταματήσουν τις συναθροίσεις και τις μαζώξεις πριν ή μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, (κηδείες και μνημόσυνα κ.α.). Όπως έχει διαπιστωθεί -από τις ιχνηλατήσεις- ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από αυτές τις κατηγορίες.

Θέλω επίσης να απευθύνω και μια έκκληση σε όσους βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό: Να συνεργάζονται με τους υπαλλήλους που εργάζονται για τις ιχνηλατήσεις, να δίνουν όλες τις πληροφορίες που τους ζητούνται, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα κι άλλα άτομα που τυχόν έχουν προσβληθεί. Στον τομέα αυτό έχει γίνει μια πολύ καλή ουσιαστική και αποτελεσματική εργασία τους προηγούμενους μήνες, θα πρέπει να συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο, ώστε να ελέγξουμε πλήρως τη διασπορά.

Συνέχεια...

2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Μαρτίου 26, 2021 0
2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Κρούσματα στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο ανά Περιφερειακή Ενότητα
Π.Ε. Άρτας 3
Π.Ε. Θεσπρωτίας 2
Π.Ε. Ιωαννίνων 20
Π.Ε. Πρέβεζας 2

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.496, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 249.458 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.570 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.648 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +2.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 471 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).


Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Γιορτάσανε την εθνική επέτειο με 12 πρόστιμα για μάσκες και μετακινήσεις

Μαρτίου 26, 2021 0
Θεσπρωτία: Γιορτάσανε την εθνική επέτειο με 12 πρόστιμα για μάσκες και μετακινήσεις

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες 25-03-2021 από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 83 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

72 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 9 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 28 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 14 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

11 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...