01/26/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Αντώνης Μπέζας: Ξεκίνησε με προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο...

Ιανουαρίου 26, 2024 0
Αντώνης Μπέζας: Ξεκίνησε με προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο...

Την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Ηγουμενίτσας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 20 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ήπειρος 2021-2027”, ζήτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί για την Ηγουμενίτσα”, κ. Αντώνης Μπέζας.

“Αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στην αναθεώρηση της συγκεκριμένης Στρατηγικής, που αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα επόμενα χρόνια, αφού η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έχει συμπεριλάβει σ' αυτήν έργα και δράσεις γαι σημαντικούς τομείς όπως την τουριστική προβολή και την ανάπτυξη γενικά της τοπικής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την προστασία και την ανάδειξη των οικοσυστημάτων του Δήμου, τον αθλητισμό και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέζας.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί για την Ηγουμενίτσα” ζήτησε ακόμη την πραγματοποίηση ειδικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της ακτής Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου. Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα της διάβρωσης, και λόγω της κλιματικής αλλαγής, εντείνονται στο Δρέπανο και αν δεν δράσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Οφείλουμε να σταματήσουμε την οικολογική καταστροφή που συντελείται. Το γεγονός ότι η περιοχή δεν ανήκε πριν από λίγο καιρό στη διαχείριση του Δήμου δε δικαιολογεί την ολιγωρία των προηγούμενων ετών. Μπορούσαμε μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΛΗΓ να έχουμε ήδη ξεκινήσει τις σχετικές μελέτες, οι οποίες θα μας υποδείξουν τα τεχνικά έργα και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προστασία της ακτής και τη διατήρηση της οικολογικής και τουριστικής της ισορροπίας”.

Και οι δύο προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου...

Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Δύο Κέντρα Ημέρας για αυτισμό και Αλτσχάιμερ στη Θεσπρωτία"

Ιανουαρίου 26, 2024 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Δύο Κέντρα Ημέρας για αυτισμό και Αλτσχάιμερ στη Θεσπρωτία"

Η δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας στη Θεσπρωτία για τη φροντίδα ατόμων με αυτισμό και Αλτσχάιμερ περιλαμβάνεται στην πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας για την επιλογή φορέων οι οποίοι θα αναλάβουν να λειτουργήσουν συνολικά 14 μονάδες ψυχικής υγείας σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας.

Η πρώτη μονάδα στη Θεσπρωτία αφορά τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας για Αυτισμό για παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, ενώ το άλλο Κέντρο Ημέρας θα φιλοξενεί ενήλικες με Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς διαταραχές. 

O αριθμός των ωφελούμενων που θα μπορεί να εξυπηρετήσει -σε κάθε περίπτωση χωρίς οικονομική επιβάρυνση- το κάθε Κέντρο Ημέρας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό και τη σύνθεση της θεραπευτικής του ομάδας καθώς και από το είδος των θεραπευτικών πράξεων που θα διενεργούνται σε αυτό. 

Ο προϋπολογισμός της 4μηνης προετοιμασίας και της λειτουργίας των δύο ημερήσιων κέντρων κατά τους πρώτους 18 μήνες ανέρχεται αθροιστικά στις 650.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

«Ύστερα από το Οικοτροφείο στους Φιλιάτες για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές ή νοητική υστέρηση, έρχεται η απόφαση να λειτουργήσουν στον τόπο μας δύο ακόμα εξειδικευμένες μονάδες προκειμένου παιδιά, νεαροί και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο ο οποίος από την επίσκεψή του τον περασμένο Ιούλιο στους Φιλιάτες είχε δεσμευθεί ότι θα ενισχύσει τις δομές ψυχικής υγείας της Θεσπρωτίας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ιανουαρίου 26, 2024 0
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Αγρότες, Αγρότισσες, Εργαζόμενοι/ες της πόλης, νέες και νέοι

Σήμερα απαιτείται κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς –εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ – Κεφαλαίου για να μπορέσουν να ζήσουν στα χωράφια τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι, να δουλεύουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο και για να πέσουν οι τιμές στα ράφια.

Η κάλυψη του κόστους παραγωγής, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, η πλήρης δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής μπορούν να κατακτηθούν με αγώνα για μια αγροτική παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος

Με πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο τη σύγκρουση και έξοδο από την ΕΕ, την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών , τη διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους, τη δημιουργία μεγάλων διακλαδικών πρωτοβάθμιων-παραγωγικών συνεταιρισμών και ένα ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων να απαντήσουμε με αγροτικά μπλόκα παντού. 

Με μπλόκα σε πραγματικό συντονισμό με τις φοιτητικές καταλήψεις και με απεργία ΑΜΕΣΑ (πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη) των εργατικών συνδικάτων για να διαμορφωθούν όροι σύγκρουσης με τη κυβερνητική πολιτική για να ανοίξει ο δρόμος ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Αγρότες, Αγρότισσες, Εργαζόμενοι/ες της πόλης νέες και νέοι

Την ώρα που φουντώνουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζουν να φουσκώνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των σουπερ-μάρκετ (14ευρώ /λίτρο το λάδι, με περσινή τιμή παραγωγού 4 ευρώ/ λίτρο. 2ευρώ/κιλό το ψωμί, με τη τιμή παραγωγού στο μαλακό σιτάρι 0,2 ευρώ/κιλό. Ζυμαρικά 3 ευρώ/κιλό, με τη τιμή του παραγωγού στο σκληρό σιτάρι 0,45ευρώ/κιλό. Η φέτα 15 ευρώ /κιλό, θέλει 3,5 κιλά πρόβειο γάλα, με τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα 1,5 ευρώ/κιλό. Το νωπό γάλα με 2 ευρώ/κιλό, με τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα 0,5 ευρώ/κιλό ενώ η γραβιέρα που θέλει 10 κιλά αγελαδινό γάλα, κάνει 20 με 22 ευρώ το κιλό κτλ)

Στόχος της ΕΕ, της ΝΔ αλλά και των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (πρώην και νυν)-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (και λοιποί φασίστες) είναι η συγκέντρωση πλούτου και παραγωγής σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια με τη νέα ΚΑΠ , το «μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων», τους συνεταιρισμούς ΑΕ και τις λεγόμενες επιχειρηματικές ομάδες παραγωγών που χρηματοδοτούνται αδρά και από τις περιφέρειες.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες κτηνοτρόφους και αλιείς σε αγώνα για :

-1. Φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα.

-2. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση. Kαθολική αποζημίωση και χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όσους έχουν πληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές. Αποκατάσταση όλων των καταστροφών. Άμεσα αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Διαφάνεια στις αποζημιώσεις και όχι στην εξυπηρέτηση των ημετέρων.

-3. Κατάργηση του «Μητρώου αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή.

-4. Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 15.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-5. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100 % των ζημιών. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ

-7. Ανθρώπινες συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

-8. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

αγροτοδιατροφική επιτροπή της
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Συνέχεια...

ΜΛ-ΚΚΕ: Αγώνας επιβίωσης οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Ιανουαρίου 26, 2024 0
ΜΛ-ΚΚΕ: Αγώνας επιβίωσης οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινούν οι κινητοποιήσεις της ελληνική αγροτιάς, που παραπαίει κάτω από τα σκληρά χτυπήματά της εφαρμοζόμενης πολιτικής από το σύμπλεγμα Αθηνών-Βρυξελλών. Συζητούνται έντονα και αρχίζουν να υλοποιούνται αγροτικά μπλόκα στο σύνολο της χώρας, με πρωταγωνιστές τους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου που δοκιμάζονται πιο σκληρά απ΄ όλους.

Αφορμή που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης ήταν η τεράστια μείωση στις πληρωμές των αγροτικών ευρωπαϊκών ενισχύσεων, της τάξεως του 30% με 60%, με ορατή την προοπτική ίδιας τακτικής και το 2024. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αρχίζει μ΄ ένα νέο, βίαιο ξεκαθάρισμα του ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει από τον τομέα της γεωργίας. Όσο και αν αυτή είναι η αφορμή, οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις τροφοδοτούνται από τα συσσωρευμένα προβλήματα που αποδεκατίζουν την αγροτική παραγωγή της χώρας, με άμεσα θύματα τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και την διατροφική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας, η οποία έχει ήδη υποσκαφτεί σημαντικά.

Οι πετσοκομμένες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, η πολυπλοκότητα της νέας ΚΑΠ, που από το 2023 ενεργοποιήθηκε σχεδόν εν αγνοία του αγροτικού κόσμου -καθόλου τυχαία- η ακρίβεια παντού, με πρώτη την ενέργεια, αλλά και η ανησυχία για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων το νέος έτος, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που δοκιμάζει κάθε αγροτικό νοικοκυριό και προφανώς ανατινάζει τα μικρομεσαία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι Έλληνες αγρότες, σε αναντιστοιχία με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, από πλευράς συλλογικής οργάνωσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο.
Όλες οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταρρεύσει κάτω από το βάρος της προδοσίας τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο όλα τα τελευταία 35 και πλέον χρόνια στην ΕΕ.
Αλλά και οι συνεταιρισμοί ντρόπιασαν το όνομά τους μιας και, όχι μόνο δεν προάσπισαν τα συμφέροντα των μελών τους, αλλά λειτούργησαν σαν Δούρειος Ίππος για την εφαρμογή των πιο αντιαγροτικών πολιτικών. Ακριβώς αυτό το τεράστιο έλλειμμα δίνει θράσος σε κάθε εκμεταλλευτική δύναμη να κερδοσκοπήσει ασύστολα τόσο πάνω στο αγροτικό νοικοκυριό αλλά και στην πλάτη του καταναλωτή που πληρώνει πολλαπλάσια το βασικό αγαθό ύπαρξης μας: το Τρόφιμο.

Αυτό το έλλειμμα δίνει την άνεση στον Υπουργό κ. Αυγενάκη να ειρωνεύεται την αγροτιά της χώρας λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη δώσει στους Έλληνες αγρότες όλα αυτά που διεκδικούν οι Γερμανοί συνάδελφοί τους», άρα πρέπει να χαίρονται για την καλύτερη θέση τους ! Ο κομματικότατος υπουργός κατηγορεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις σαν κομματικά υποκινούμενες, θέλοντας να αμαυρώσει από πριν την όποια κοινωνική διαμαρτυρία και να φιμώσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Έτσι προχώρησαν στο χτύπημα με τα ΜΑΤ, των χτυπημένων και από τις πλημμύρες Θεσσαλών αγροτών.

Σε αυτή τη διατεταγμένη υπηρεσία βρίσκονται το σύνολο των στελεχών της κυβέρνησης, θέλοντας να περάσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο τη νέα αντιαγροτική μεταρρύθμιση που σαρώνει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ακούει στο όνομα «Πράσινη Συμφωνία». Μια συμφωνία που βρίσκει σύμφωνους δεξιούς, σοσιαλδημοκράτες και πολλούς τάχα αριστερούς ευρωπαίους. Από το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο Άμστερνταμ μπορεί οι συνθήκες του αγροτικού κόσμου να είναι διαφορετικές, αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Μια συνολική ευρωπαϊκή αγροτική από-ανάπτυξη.

Και αν μπαίνουν σε δοκιμασία οι αγροτικές παραγωγές μεγάλων οικονομικών δυνάμεων της Ευρώπης, φαντάζεται εύκολα κανείς το μέλλον της Ελληνικής πολυεξαρτημένης, στρεβλής, αποδιοργανωμένης και διαρθρωτικά διάτρητης αγροτικής παραγωγής.

Ακριβώς για αυτούς του λόγους η σύσσωμη κινητοποίηση και αντίδραση του αγροτικού κόσμου αποτελεί ένα αγώνα επιβίωσης, που πρέπει να οργανωθεί συστηματικά και μεθοδικά. Το αγροτικό κίνημα για να έχει την ελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας πρέπει να ξεπεράσει την πολυδιάσπαση και τους «κομματισμούς», που δυστυχώς σπέρνουν και δυνάμεις στο όνομα του κομμουνισμού. Πρέπει να συντονιστεί με άλλους επαγγελματικούς κλάδους που δοκιμάζονται από τις ίδιες και παρόμοιες κυβερνητικές πολιτικές αλλά και με τους καταναλωτές που «αφαιμάζονται» στα ταμεία των σούπερ μαρκετ.

Ο αγώνας ενάντια στις νέες ρυθμίσεις της ΚΑΠ, για μείωση του κόστους παραγωγής, για ουσιαστική κρατική στήριξη, με χρηματοδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις που αφειδώς παρέχονται στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά όχι στην αγροτιά, για αλλαγή των κανόνων του ΕΛΓΑ, που καθορίζει τις αποζημιώσεις, για έλεγχο των τιμών των αγροτικών προϊόντων στον καταναλωτή, είναι αγώνας επιβίωσης μεγάλου τμήματος του αγροτικού κόσμου και είναι αυτός που θα καθορίσει και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Συνέχεια...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσουμέτης

Ιανουαρίου 26, 2024 0
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσουμέτης

Αιφνίδια έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσουμέτης από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς. Ο Δημήτρης ήταν αστυνομικός και υπηρετούσε στην Ηγουμενίτσα.

Ένας ιδιαίτερα συμπαθής άνθρωπος, αγαπητός τόσο στους συναδέλφους του, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Οι συνάδελφοί του με θλίψη τον αποχαιρετούν. Σε ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλλων Θεσπρωτίας, αναφέρεται:

"Η οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας θρηνεί για την ξαφνική απώλεια ενός ακόμα εξαιρετικού συναδέλφου. Σε ηλικία 51 ετών αιφνιδίως έφυγε από τη ζωή ο Αρχιφύλακας Δημήτριος Τσουμέτης του Βασιλείου, που υπηρετούσε στο Α.Τ. Ηγουμενίτσας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης, με λύπη αποχαιρετά τον αγαπητό συνάδελφο μας και εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του και τα δυό παιδιά του".


Ο αγαπητός Δημήτρης, εκτός από αστυνομικός είχε και άλλη ιδιότητα που ίσως να μην ήταν γνωστή σε πολλούς. Η μεγάλη του αγάπα ήταν η στιχουργική.

Είχε γράψει στίχους για αρκετά τραγούδια, διαφόρων ερμηνευτών, μεταξύ αυτών και του Βασίλη Σκουλά.

Αποχαιρετούμε το φίλο Δημήτρη με δύο δικά του τραγούδια που θα μας κρατάνε τη σκέψη του ζωντανή..!

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 26-1-2024 και ώρα 12:00’ στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Κρυσταλλοπηγή Σουλίου.Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές των Δήμων Ηγουμενίτσας & Φιλιατών