05/07/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Υπογραφή Προγραμματικής για τη μελέτη Σουλίου

Μαΐου 07, 2020 0
Υπογραφή Προγραμματικής για τη μελέτη Σουλίου 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ΑΛ. Καχριμάνης, ανακοίνωσε την υπογραφή στις 30 Απριλίου της Προγραμματικής Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ε.Μ.Π. σε ό,τι αφορά τη μελέτη για το Σούλι στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. 

«Είναι μια άλλη μεγάλη παράμετρος που θα βοηθήσουμε τον τόπο, ύστερα από πολλές άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το Σούλι. Γνωρίζετε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής ο δρόμος από την Εγνατία Οδό στο Ελευθεροχώρι προς την περιοχή του Σουλίου», πρόσθεσε.
Συνέχεια...

Ζάψας για σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου: "Ή τώρα ή ποτέ"!

Μαΐου 07, 2020 0
Ζάψας για σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου: "Ή τώρα ή ποτέ"!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 
«Κοινό των Ηπειρωτών» 

Προς τον 
Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου 
Κύριο Σταύρο Παργανά 

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ 

ΘΕΜΑ: «Υποβολή πρότασης για την Σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου» 

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε: 
Στις 31 Μαΐου 2020 εκπνέει η προθεσμία παρουσίασης του πρώτου από τα τρία στάδια του Σχεδίου Δράσης για τα σιδηροδρομικά έργα, που έχει στόχο την διαμόρφωση της λίστας (pipeline) έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν στο διάστημα 2020-2023 και 2021-2030. 
Οι εξελίξεις στο σχεδιασμό των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας επιβάλουν τη συζήτηση του θέματος στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Μαΐου και τη διαμόρφωση ομόφωνης πρότασης προς το Υπουργείο. Τώρα αποφασίζουν για τα νέα έργα της περιόδου 2021-2030, τώρα είναι η ευκαιρία. Οι συνθήκες και ο χρόνος ποτέ δεν ήταν με το μέρος μας και θα έχουμε την ιστορική ευθύνη εάν ολιγωρήσουμε. 
Ή τώρα ή ποτέ! 

Σε εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών (Τελική Έκθεση, Ιούνιος 2019), το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής και Ομάδας Εργασίας που αναλαμβάνουν, εκτός από τον κατάλογο των νέων σιδηροδρομικών έργων που θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2021-2030), να προτείνουν και ένα νέο μηχανισμό υλοποίησης των σιδηροδρομικών έργων. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του κ. Υπουργού, που αναρτήθηκε στη διαύγεια, η Συντονιστική Επιτροπή αποτελεί το Κατευθυντήριο Όργανο του έργου. Παρέχει στρατηγική εποπτεία και καθοδήγηση, συντονίζει την έγκαιρη εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης από την Κοινή Ομάδα Εργασίας και εισηγείται στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για όλα τα θέματα που αφορούν στο Σχέδιο Δράσης. 

Κύριε Πρόεδρε, όλοι αναγνωρίζουν πως η εξαίρεση της Ηπείρου από τη σιδηροδρομική σύνδεση της με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς είναι ο βασικός λόγος της ομολογημένης υστέρησης της έναντι των άλλων περιφερειών της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, αν όχι ο σημαντικότερος μαζί με το φυσικό αέριο! Η γραμμή ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ αποτελεί το κρίσιμο τμήμα που συμπληρώνει τη Σιδηροδρομική Εγνατία και ενδιαφέρει την Ήπειρο. 
Το αίτημα, εκτός από τους αυτοδιοικητικούς, έχει τεθεί κατά καιρούς από επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου, από επιμελητήρια και επαγγελματικές ενώσεις, συνεταιριστικές οργανώσεις, από την Πανηπειρωτική και άλλους, αλλά δεν προχώρησε μέχρι σήμερα. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, που πραγματοποίησε το ΤΕΕ/ Τμ. Ηπείρου το 2006 στα Ιωάννινα, με θέμα «Σιδηροδρομική σύνδεση Ηπείρου» είναι πολύτιμο υλικό προς αξιοποίηση. 
Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, πανηπειρωτική και καλά οργανωμένη για να έχει τύχη. Σήμερα κιόλας θα απευθύνω επιστολή στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας διεκδίκησης. Η πρόκληση είναι ιστορική και δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς. 
Τους χρειαζόμαστε όλους: βουλευτές, δημάρχους, την ηπειρωτική αποδημία, τους επιστημονικούς και επιμελητηριακούς θεσμούς και τους παραγωγικούς φορείς τόπου. Όλους τους Ηπειρώτες! 
Προς τούτο, θεωρώ αυτονόητη την πρόσκληση και συμμετοχή αντιπροσωπειών των θεσμών και φορέων της Ηπείρου σε αυτή την συζήτηση για συστράτευση στη διεκδίκηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου. 
Για τους παραπάνω σημαντικούς λόγους και με τη σύμφωνη γνώμη των Περιφερειακών Παρατάξεων, στις οποίες θα απευθυνθώ, σας καλώ κε Πρόεδρε να φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη υποβολή του αιτήματος, μέχρι το τέλος Μαΐου. 

- Επισυνάπτω σε ηλεκτρονική μορφή πρακτικά της ημερίδας του ΤΕΕ, έτους 2006 και παραπομπές δημοσιευμάτων σχετικών με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών κ’ Μεταφορών για τα σιδηροδρομικά έργα. 

Ιωάννινα, 2 Μαΐου 2020 
Με εκτίμηση, 
Γιώργος Ζάψας 
Επικεφαλής Περ/κής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: «Η κυβέρνηση εξαιρεί 650 περιφερειακά ραδιόφωνα από την καμπάνια ενημέρωσης - Επικίνδυνη η χειραγώγηση των ΜΜΕ

Μαΐου 07, 2020 0
Μ. Κάτσης: «Η κυβέρνηση εξαιρεί 650 περιφερειακά ραδιόφωνα από την καμπάνια ενημέρωσης - Επικίνδυνη η χειραγώγηση των ΜΜΕ 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Ενημέρωσης κ. Πέτσας έκαναν πως δεν άκουσαν την κραυγή αγωνίας του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ) ότι κανένα από τα 650 ραδιόφωνα της περιφέρειας, δεν έχει πάρει ακόμα, ούτε ένα ευρώ από τα 20 εκ € που διέθεσε η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ. 

Ο κ. Στέλιος Πέτσας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος για άλλη μια φορά. Πρώτα ανέστειλε τον ψηφισμένο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου, ύστερα χρηματοδότησε τα ΜΜΕ για καμπάνιες που έπρεπε να μεταδίδονται δωρεάν και μάλιστα αδιαφανώς και πελατειακά με μεσάζοντα, τώρα αφήνει στο έλεος τους 650 ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρά τις διαβεβαιώσεις, βάζοντας σε κίνδυνο 5000 εργαζόμενους αλλά και την ενημέρωση στις περιφέρειες. Μήπως η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να τους ελέγξει, τους εξαιρεί, πλήττοντας έτσι ένα από τα βασικά μέσα ενημέρωσης των περιφερειακών νομών; 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται, οφείλει να απαντήσει που και με ποιά κριτήρια μοιράζονται τα 20 εκ € στα ΜΜΕ. Η προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης με το «μαστίγιο και το καρότο» του δημοσίου χρήματος είναι επικίνδυνη για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας. 

Μάριος Κάτσης 
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

ΟΛΗΓ: Δράση μείωσης πλαστικού μιας χρήσης

Μαΐου 07, 2020 0
ΟΛΗΓ: Δράση μείωσης πλαστικού μιας χρήσης

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας γίνεται συμμέτοχος στην μείωση χρήσης πλαστικών μιας χρήσης. 
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από τις 15 Ιουνίου 2020, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΟΛΗΓ, καλούνται να μειώσουν κατά 70% την χρήση πλαστικών μίας χρήσης αντικαθιστώντας αυτά με βιοδιασπώμενα προϊόντα. 
Προωθούμε φιλόδοξες πολιτικές και αλλάζουμε συνήθειες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος. 


Συνέχεια...

Προτάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για ενίσχυση και προστασία της κτηνοτροφίας

Μαΐου 07, 2020 0
Προτάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για ενίσχυση και προστασία της κτηνοτροφίας 

Προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση και την προστασία της Ελληνικής κτηνοτροφίας υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Οι προτάσεις αφορούν τόσο την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για άλλα χρονίζοντα. 

Για την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης λόγω κορωνοϊού ο Περιφερειάρχης προτείνει να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά στοιχεία, όπως η απογραφή του ζωϊκού κεφαλαίου 2019, η εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της βρουκέλλωσης, τα στοιχεία σφαγών αμνοεριφίων όπως εμφανίζονται στο σύστημα «Άρτεμις», οι τριμηνιαίες δηλώσεις παράδοσης γάλακτος κ.α. 

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι παίρνουν τις επιδοτήσεις, ποιοι έχουν ζώα και ποιοι δεν έχουν» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια χώρα που ποτέ δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ώρα να μπουν». 

Οι προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και το φρέσκο γάλα. 
Για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π.. ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η νομοθεσία που προωθεί ο Υπουργός είναι πολύ καλή και πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα. Στις προτάσεις που υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη λήψη μέτρων ώστε να αποκλειστεί πλήρως η δυνατότητα παραγωγής «φέτας» εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας. 
Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι πρέπει να αφαιρείται ο κωδικός αριθμός έγκρισης της εγκατάστασης όταν στη γραμμή παραγωγής φέτας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν συνδεδεμένα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης RO ή υπερδιήθησης UF. 

Όσον αφορά το γάλα, ο Περιφερειάρχης προτείνει την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε η διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος που επεξεργάζεται σε υψηλή θερμοκρασία να καθορίζεται σε πέντε ημέρες (συν την ημερομηνία άλμεξης) και το γάλα που δεν έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία και η διάρκεια συντήρησής του να μην υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσής του να φέρει την ένδειξη «γάλα ημέρας». «Με το γάλα μακράς διάρκειας, το μόνο που έγινε, είναι να γίνονται εισαγωγές και τελικά το μόνο που μένει είναι το χρώμα και από συστατικά στους 120 βαθμούς Κελσίου δεν υπάρχουν», τόνισε ο Περιφερειάρχης. 
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται επίσης εισηγήσεις για έλεγχο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της διακίνησης ζώων.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα