01/31/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για την έναρξη της λειτουργίας του Σ.Μ.Α. και τις δηλώσεις του νέου Δημάρχου

Ιανουαρίου 31, 2024 0
Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για την έναρξη της λειτουργίας του Σ.Μ.Α. και τις δηλώσεις του νέου Δημάρχου

«Μαζί με το λαό της Ηγουμενίτσας στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων»

Για την έναρξη της λειτουργίας το Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τις δηλώσεις του νέου Δημάρχου Ηγουμενίτσας

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ανακοίνωση του κ. Νταή δημάρχου Ηγουμενίτσας για την έναρξη της λειτουργίας το Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Η χρησιμότητα των ΣΜΑ είναι αναμφισβήτητη για το ΚΚΕ και την Λ.Σ., η δε σχετική υποδομή και το καθεστώς λειτουργίας τους θα έπρεπε να είναι υπόθεση της τοπικής διοίκησης κι όχι των επιχειρηματιών.

Για αυτό εμείς σαν Λ.Σ εδώ και 8 χρόνια αγωνιζόμασταν για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου και επίσπευση της λειτουργίας των όταν οι δήμαρχοι της περιοχής ήταν σε πόλεμο με τον περιφερειάρχη για το ποιός θα έχει «διαχείριση» του έργου.

Το έργο έπρεπε, με βάση το σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ, να είχε παραδοθεί και λειτουργήσει πριν από τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι. (Υπενθυμίζουμε ότι η ΜΕΑ έγινε με ΣΔΙΤ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχει παραδοθεί και λειτουργεί από 26/03/2019).

Ωστόσο οι ΣΜΑ, μετά από 23 παρατάσεις και 8 χρόνια καθυστέρηση από την καθορισμένη ημερομηνία παράδοσης, ξεκινούν τη λειτουργία τους τώρα και όχι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη λειτουργία του ΣΜΑ υπό την ευθύνη του διαδημοτικού Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Η κατασκευάστρια εταιρεία όφειλε, με βάση τη σύμβαση, να κάνει δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ για 6 μήνες και να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους του ΑΣΔΣΑ.
Αυτή θα ήταν η κανονική λειτουργία των ΣΜΑ.

Ο κ. Νταής τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά γιατί τα υπερασπίστηκε σαν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης την προηγούμενη θητεία.

Άρα για ποια κανονική λειτουργία των ΣΜΑ κάνει λόγο σήμερα;

Δεν γνωρίζει ότι τη λειτουργία των ΣΜΑ έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία μετά από 2 δημοπρατήσεις του Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ; (Που τυχαίνει να είναι η κατασκευάστρια εταιρεία.) Πρόκειται καθαρά για ιδιωτικοποίηση και αυτού του τομέα διαχείρισης των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ).

Η δε διαμάχη μεταξύ περιφερειάρχη και δημάρχων ήταν στην ουσία για το ποιος θα δημοπρατήσει τους ΣΜΑ, δηλαδή για το ποιος θα τους παραδώσει στους ιδιώτες. Γιατί άραγε;;;

Αργότερα με δήλωση προεκλογικά κ. Νταής έχει χαρακτηρίσει αυτήν τη διαδικασία σαν «αναγκαίο κακό».

Είναι δυνατόν όμως το «αναγκαίο κακό» να θεωρείται μεγάλη επιτυχία; Η πείρα όμως έχει δείξει ότι το μικρότερο κακό οδηγεί πάντοτε στο μεγάλο κακό. Στην προκειμένη περίπτωση οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην πρόσφατη όμως ανακοίνωση του γράφει:

«Η λειτουργία όλων των ΣΜΑ αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία αλλά και πρόκληση για την πρωτοβάθμια Τ.Α., η οποία καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια από τις πλέον σημαντικές τοπικές υποθέσεις»

Αλήθεια τι είδους διαχείριση θα κάνουν οι δήμοι εκτός από να χαρατσώνουν τους κατοίκους; Τη ΜΕΑ διαχειρίζεται η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με ληστρικούς όρους, τους ΣΜΑ και την μεταφορά από ΜΕΑ σε ΧΥΤΥ επίσης ιδιώτες, τη διακομιδή στις τουριστικές περιοχές του δήμου Ηγουμενίτσας την κάνουν πάλι ιδιώτες. Τι μένει άραγε να διαχειρίζεται ο δήμος; Και για πόσο, όσον εφαρμόζεται αυτή η πολιτική;

Ο κ. Νταής καταλήγει «Για το λόγο αυτό συγχαίρουμε τον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου (απερχόμενο Δ.Σ. και εργαζομένους) γιατί επέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και τους Ο.Τ.Α. που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.»

Αλήθεια για ποίον άλλον εκτός από τις εταιρείες διαχείρισης, η ιδιωτικοποίηση είναι «επιθυμητό αποτέλεσμα»; Σίγουρα όχι για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» από αυτή την πολιτική.

Τέλος, όσο ισχύουν τα παραπάνω τι είδους αποτελεσματική διαχείριση θα μπορούσε να γίνει; Τι μαγικά θα μπορούσε να κάνει ένας οικονομολόγος για να είναι «και λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά»; Δεν γίνεται και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κερδίζουν και τα πλατειά λαϊκά στρώματα να ευημερούν.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά για σοβαρό προβληματισμό για το πως καλύτερα θα δοθεί λύση στην διαχείριση των ΑΣΑ που θα είναι συμφέρουσα για τους κατοίκους κι όχι για τους επιχειρηματίες. Και τη λύση θα δώσει ο λαός με τον αγώνα του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε αυτόν τον αγώνα καλεί η Λαϊκή Συσπείρωση.

Γιατί, για το κρίσιμο σημείο είναι το ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, και για όφελος ποιανού. Για αυτό απέναντι σε αυτή την πολιτική εμείς προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη.

ΛΕΜΕ:

· ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

· ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.

· Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο λαό του δήμου μας και τους καλούμε να αγωνισθούν ενάντια στο χαράτσωμα των «ανταποδοτικών τελών» που αποτελεί πηγή πλούτου για τους επιχειρηματίες. Αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Τέλος και από το γεγονός της ιδιωτικοποίησης των ΣΜΑ, πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα του αγώνα για μια οικονομία και κοινωνία που θα έχει στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ηγουμενίτσα 25/01/2024

Συνέχεια...

Κίνδυνος να καταλήξει στην ΕΤΑΔ

Ιανουαρίου 31, 2024 0
Κίνδυνος να καταλήξει στην ΕΤΑΔ

Σενάρια να αξιοποιηθεί το Ξενία της Ηγουμενίτσας αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.. Με τη διαφορά ότι μπορεί αυτά να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα που κανείς δεν το θέλει.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή μπορεί να βιάστηκε να φύγει και η τελευταία λειτουργία του Πανεπιστημίου από το χώρο του πρώην ξενοδοχείου, έχοντας άλλα σχέδια στο μυαλό, όμως ο Δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του ακινήτου.

Κι αυτό το κατέστησε σαφές στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντώνης Μπέζας. Υπογράμμισε ότι το ακίνητο ανήκει στην ΕΤΑΔ και αν αυτό δεν αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο τότε θα επιστρέψει στο δημόσιο..

Μπροστά σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο ο δήμος το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να αναπτύξει συνέργειες με το Πανεπιστήμιο ώστε ο χώρος να ζωντανέψει..

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Με λαμπρές εκδηλώσεις η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ηγουμενίτσα

Ιανουαρίου 31, 2024 0
Με λαμπρές εκδηλώσεις η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ηγουμενίτσα

Μέρος της μεγάλης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας θα αποτελέσουν τα Ιωάννινα αλλά και η Ηγουμενίτσα. Οι δύο πόλεις της Ηπείρου θα υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα κατά το ταξίδι που θα κάνει στην Ελλάδα πριν καταλήξει στο Παρίσι.

Οι προετοιμασίες και στις δύο πόλεις έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς πέρα από την λαμπαδηδρομία θα υπάρξει και σειρά εκδηλώσεων.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στα Γιάννινα από τη Βεργίνα την Τρίτη 23 Απριλίου. Προβλέπεται διανυκτέρευση στην πόλη ώστε την Τετάρτη 24 του μήνα να συνεχιστεί η λαμπαδηδρομία με προορισμό την Ηγουμενίτσα και εν συνεχεία την Κέρκυρα.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής μετά από συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει κάποιες ώρες στην πόλη ώστε στο διάστημα αυτό να διοργανωθούν εκδηλώσεις από το Δήμο και φορείς της περιοχής.

Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας τυγχάνει μεγάλης προβολής –από ορισμένα δίκτυα καλύπτεται και ζωντανά- και αποτελεί μία καλή αφορμή και για προβολή της περιοχής.

Όπως ήδη είναι γνωστό πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, ενώ την Φλόγα θα μεταφέρει τελευταία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών με αρχηγό τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Τόκιο 2020, Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο για να την μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι έντεκα ημερών. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες.
Συνέχεια...

Θα υποκύψει στην παρανομία;;;

Ιανουαρίου 31, 2024 0
Θα υποκύψει στην παρανομία;;;

Σήμερα το πρωί συζητείται στη δημοτική επιτροπή του δήμου Ηγουμενίτσας το θέμα παραχώρησης πιάτσας ταξί στο νέο ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας.

Ένας σταθμός ΚΤΕΛ ο οποίος έχει κηρυχθεί παράνομος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.

Κι όμως η νέα δημοτική αρχή φέρνει ως θέμα την τακτοποίηση αυτού του θέματος.

Αντί να του ζητήσει πίσω τον κοινόχρηστο χώρο που παραχώρησε το δημοτικό συμβούλιο (με παραπλανητικά στοιχεία) έρχονται να ζητήσουν και πιάτσα ταξι.

Για τη νέα δημοτική αρχή, αποτελεί δείγμα γραφής. Αν ήρθανε για να διορθώσουνε καταστάσεις ή απλώς για να νομιμοποιήσουνε τις επιδιωκόμενες παρανομίες του κ. Λώλου..

Ημέρα γραφής λοιπόν σήμερα για τον κ. Νταή...!!!
Συνέχεια...

Ας "μιλάμε" επί τέλους! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ιανουαρίου 31, 2024 0
Ας "μιλάμε" επί τέλους! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Η ζωή μπροστά τραβάει,
οι αλλαγές είναι μεγάλες.
Μα δεν ξέρω πού μας πάει;
Οι συνθήκες είναι άλλες!

Οι ανθρώπινες αξίες
έχουν ισοπεδωθεί
κι όσα ξέραμε από χρόνια,
τώρα πια έχουν χαθεί.

Πού είν' τα ωραία που διαβήκαν,
με αγάπη και ομόνοια;
Τώρα μόνο δυσκολίες
κι αρκετά "χαμένα" χρόνια!

Δεν μιλάμε μεταξύ μας,
χάσαμε τις επαφές,
ο καθένας μοναχός του,
μόνος με τις "συσκευές"!

Μ' ένα κινητό στο χέρι,
ο καθείς μονάχος πάει,
ούτε λόγια, ούτε αγάπες
και σαφώς..παραπατάει!

Σφαλιστές είναι οι πόρτες
κι οι καρδιές αμπαρωμένες
κι οι γονείς με τα παιδιά τους
έχουν σχέσεις..ταραγμένες!

Ας "μιλάμε" επί τέλους,
για να βρούμε ισορροπία,
να ξυπνήσει η αγάπη,
να ξανάρθει η ευτυχία!!

28 - 1 - 2024
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Ανέλαβε κι επίσημα το τιμόνι της ΔΕΥΑΗ

Ιανουαρίου 31, 2024 0
Ανέλαβε κι επίσημα το τιμόνι της ΔΕΥΑΗ

Το νέο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης - αποχέτευσης το Δήμου Ηγουμενίτσας, αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Όπως είχαμε γράψει από καιρό, στο τιμόνι της ΔΕΥΑΗ για την επόμενη δημοτική περίοδο, θα βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καλφόγλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος του Δ.Σ. ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, αλλά επίσης έχει γνώση των θεμάτων της ΔΕΥΑΗ και από την επαγγελματική του ιδιότητα.

Ελπίζουμε το διάστημα που θα βρεθεί στο τιμόνι της ΔΕΥΑΗ να δρομολογήσει λύσεις σε πολλά σημαντικά θέματα της επιχείρησης. Άλλωστε η κυβέρνηση δρομολογεί τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ανά περιφέρεια και ενδέχεται να μην υπάρχει πολύς χρόνος ώστε η νέα δημοτική αρχή να αφήσει το αποτύπωμά της.

Τους ευχόμαστε καλή θητεία με προτεραιότητα τη μείωση της τιμής του πανάκριβου νερού για τους δημότες, όπως και τη δρομολόγηση σημαντικών έργων για την ποιότητα του νερού, αλλά και την εξυγίανση της επιχείρησης...

Αναλυτικά το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Καλφόγλου

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ :
ο κ. Δημάκος Δημήτριος, αναπληρούμενος από τον κ. Ντάσιο Βασίλειο
η κα Τσώτου Βασιλική, αναπληρούμενη από τον κ. Μητσέλο Αλέξανδρο
ο κ. Ζαφείρης Αναστάσιος, αναπληρούμενος από τον κ. Τακλάκογλου Παναγιώτη
η κα Μονάχου Αικατερίνη, αναπληρούμενη από τον κ. Παππά Ηλία

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ:
ο κ. Φουσέκης Γεράσιμος, αναπληρούμενος από τον κ. Κώστα Ελευθέριο
ο κ. Βένος Διαμαντής, αναπληρούμενος από τον κ. Καρβούνη Χρήστο

ΔΗΜΟΤΕΣ:
ο κ. Φλίνδρης Κωνσταντίνος, αναπληρούμενος από τον κ. Γαλανούλη Ηλία
ο κ. Τσίγγος Σπυρίδων, αναπληρούμενος από τον Τετρίγκα Κωνσταντίνο

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τ.Ε.Ε.:
Ένας εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε (περιβαλλοντικός ή κοινωνικός φορέας της περιοχής), κάτοχος πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού με αποδεδειγμένη εμπειρία ή γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο της επιχείρησης, ο οποίος θα οριστεί με τον αναπληρωτή του από το Τ.Ε.Ε.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:
Ο κ. Κατσούλης Αθανάσιος με αναπληρωτή του τον κ. Παπαϊωάννου Δημήτριο, σύμφωνα με το Πρακτικό 1/2024 του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, το οποίο μας κοινοποιήθηκε με το υπ’ αριθμ. πρωτ.1/22-1-2024 έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας.

Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ακολουθεί τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και λήγει με την εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Λώλος Ιωάννης, Γκόλιας Βασίλειος, Ντάνης Γεώργιος, Κώστας Ελευθέριος και Φουσέκης Γεράσιμος, οι οποίοι δήλωσαν ότι "δεν συμφωνούν με τον ορισμό της δημοτικού συμβούλου κας Μονάχου Αικατερίνης ως τακτικό μέλος στο ΔΣ της ΔΕΥΑΗ γιατί η συγκεκριμένη δημοτική σύμβουλος βρίσκεται σε αντιδικία με την Επιχείρηση για εργασιακά - οικονομικά θέματα ως πρώην υπάλληλός της και επειδή η Δημοτική Επιχείρηση έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα θεωρούν ότι δεν μπορεί να συμμετέχουν στο ΔΣ άτομα που αγωνίζονται για προσωπικό τους όφελος."
Δήλωσαν επίσης ότι συμφωνούν με τον ορισμό όλων των άλλων μελών.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα