11/04/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Θεσπρωτία: Προειδοποίηση για την επέλαση της EVA - Χαλάει από το βράδυ ο καιρός

Νοεμβρίου 04, 2022 0
Θεσπρωτία: Προειδοποίηση για την επέλαση της EVA - Χαλάει από το βράδυ ο καιρός

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κοινοποιήθηκε προς τους Δήμους και όλους τους συναρμόδιους φορείς το (επισυναπτόμενο) Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προκειμένου να λάβουν γνώση και τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)


Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3-11-22 με α.α. 09/2022 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. 
Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και επαναλαμβάνεται ως έχει.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "EVA" δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:
α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,
β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,
γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική
Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,
δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:
α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και
δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Το εστιατόριο SIROKOS ζητάει προσωπικό

Νοεμβρίου 04, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Το εστιατόριο SIROKOS ζητάει προσωπικό

Το εστιατόρια θαλλασινών στην παραλία της Ηγουμενίτσας ζητάει προσωπικό για μόνιμη απασχόληση. 

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2665022550
Συνέχεια...

Δωρεά ξυλείας από τον ΟΛΗΓ στο κοινωνικό παντοπωλείο

Νοεμβρίου 04, 2022 0
Δωρεά ξυλείας από τον ΟΛΗΓ στο κοινωνικό παντοπωλείο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΩΡΕΑ ΞΥΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας προχώρησε σε εργασίες κοπής επικίνδυνων δέντρων και κλαδιών στη χερσαία ζώνη λιμένος Ηγουμενίτσας, κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου και της παραλίας Δρεπάνου - Μακρυγιαλιού. Τα δέντρα που κόπηκαν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Το προϊόν της ξυλείας, διατέθηκε σε ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου Ηγουμενίτσας, δίνοντας ανακούφιση σε οικογένειες που έχουν ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.

Συνέχεια...

Τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το λιμάνι και τη χερσαία ζώνη

Νοεμβρίου 04, 2022 0
Τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο  Ηγουμενίτσας για το λιμάνι και τη χερσαία ζώνη

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα «Ενημέρωση επί των εξελίξεων που αφορούν το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και τη Χερσαία Ζώνη.»

- Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του δημάρχου σε σχέση με τις εξελίξεις στη «χερσαία ζώνη». Πιστεύουμε ότι για μια ακόμα φορά η Δ.Α. καλλιεργεί την επανάπαυση και την αναμονή, ενώ τα γεγονότα άλλα δείχνουν.

Το γεγονός είναι ότι επιλέχτηκε ο αγοραστής του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε. και ότι η συμφωνία πάει για κύρωση στην βουλή. Πράγμα αναμενόμενο και προμελετημένο από τη στιγμή που η ΟΛΗΓ Α.Ε. δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για «αξιοποίηση». Διαδικασία με την οποία τόσο ΚΚΕ, όσο και η Λ.Σ. είχαμε διαφωνήσει και αντιπαλέψει από την πρώτη στιγμή και με κάθε τρόπο.

Ωστόσο σήμερα το γεγονός είναι ότι «ο λύκος μπήκε στο μαντρί» και αυτό καθορίζει τις εξελίξεις. Άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι η χρήση του λιμανιού καθορίζει τη χρήση της «χερσαίας ζώνης», δηλαδή ο όμιλος GRIMALDI θα επιχειρήσει να κάνει κουμάντο σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσπρωτίας, και όχι μόνον. Ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το κομμάτι της χερσαίας ζώνης που φέρεται ότι θα δοθεί στο δήμο είναι αυτό που είχε αποφασισθεί στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας το Φλεβάρη του 2017 σε συνεννόηση με την τότε διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ο χώρος του παλιού λιμανιού που σήμερα χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης. Αυτός παραχωρείται στο νέο ιδιοκτήτη. Οι υποσχέσεις του ΤΑΙΠΕΔ, για ελεύθερη χρήση από τους πολίτες, ελάχιστη αξία έχουν και κανένα δεν πείθουν. Εκείνο που μετράει σε κάθε επιχείρηση είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της με κάθε τρόπο και μόνον αυτό. Ο νέος ιδιοκτήτης θα κάνει τα σχέδια του για ένα χώρο που θα του ανήκει και θα αποφασίσει την «αξιοποίηση του». Αν όμως η χρήση αυτού του χώρου αλλάξει θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην πόλη μας. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε με κάθε τρόπο.

Οι ασφαλιστικές δικλείδες, που επικαλείται ο δήμαρχος, και ο έλεγχος προς τον επιχειρηματία από ένα αστικό κράτος που είναι στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι αδύνατον να υπάρξουν. Διαχρονικά, (αυτό δείχνει και η ιστορία του λιμανιού), αποδείχθηκε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αυτά τα συμφέροντα υπηρέτησαν.

Είναι προφανές ότι ο επιχειρηματίας διεκδίκησε και πήρε την ΟΛΗΓ Α.Ε. με αποκλειστικό σκοπό τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του. Μπαίνει όμως ένα ερώτημα. Ο δήμος γιατί διεκδικεί τη «χερσαία ζώνη»; Τι σχέδιο έχει για αυτήν; Να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό να αυξήσει τα έσοδα του ή να αξιοποιήσει τους χώρους με σκοπό να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ανάπαυση, αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό κλπ; 
Πρέπει να είναι καθαρό ότι χωρίς γενναία κρατική χρηματοδότηση, και ανεξάρτητα από προθέσεις, ο δήμος θα οδηγηθεί στην εμπορευματοποίηση του χώρου γιατί τα κόστη της συντήρησης είναι πολύ μεγάλα. Άρα η συζήτηση, για τη διεκδίκηση της «χερσαίας ζώνης», πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από σχεδιασμό για τη χρήση της και διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση του. Αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Κάθε νέα πραγματικότητα δημιουργεί και νέα δεδομένα. Δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Ο αγώνας για λιμάνι και χερσαία ζώνη στην υπηρεσία του λαού δεν σταματάει με την ιδιωτικοποίηση του.

Η πείρα από τον Πειραιά δείχνει ότι η παραχώρηση στην COSCO μέρος του λιμανιού, κάθε άλλο παρά τα λαϊκά συμφέροντα υπηρέτησε. Υπήρξε βέβαια ανάπτυξη, αλλά για ποιόν; Αυξήθηκε η κίνηση, ο τζίρος και τα κέρδη της COSCO, αλλά αυξήθηκαν και τα εργατικά ατυχήματα, μέχρι και νεκρό είχαμε σαν αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Από εκεί όμως έρχονται και τα αισιόδοξα μηνύματα από την αντίδραση και τις νίκες των εργαζομένων στους αγώνες τους για ΣΣΕ και μέτρα προστασίας.

Αυτοί οι αγώνες δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι τελειωμένο. Πρέπει να μας εμπνέουν και να μας βάλουν σε κίνηση. Γιατί κανένας GRIMALDI δεν μπορεί να λειτουργήσει το λιμάνι, για να αυξήσει την κερδοφορία του, χωρίς την συμφωνία η τουλάχιστον την ανοχή της τοπικής κοινωνίας. Άρα θα πρέπει να γίνει καθαρό από τώρα ότι αυτή δεν είναι δεδομένη. Τόσο από τον δήμο, όσο και από τους Μ.Φ. της πόλης, που εκφράζουν τους κατοίκους του τόπου.΄

Εμείς τόσο το ΚΚΕ, όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση, μέσα στο Δ.Σ και τους Μ.Φ. άλλα κύρια μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία του λαού. Καλούμε τους εργαζόμενους, όλους τους κατοίκους του δήμου μας να συμπαραταχθούν μαζί μας και σε αυτόν τον αγώνα που αφορά την ζωή και το μέλλον του λαού και του τόπου. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Ηγουμενίτσα 2/11/20222
Για τη Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Συνέχεια...

Δεν δημοσιοποιείται η σύμβαση πώλησης για το λιμάνι.. Αγώνας δρόμου για τη χερσαία ζώνη!

Νοεμβρίου 04, 2022 0
Δεν δημοσιοποιείται η σύμβαση πώλησης για το λιμάνι.. Αγώνας δρόμου για τη χερσαία ζώνη!

Η εμπιστευτικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας που θεωρείται ότι είναι σε εξέλιξη δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση της σύμβασης πώλησης του λιμένα Ηγουμενίτσας. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο, ο οποίος είχε αιτηθεί τη σύμβαση προκειμένου να έχει άποψη για την χερσαία ζώνη και τα τμήματα που θα εξαιρεθούν της πώλησης.

Η σύμβαση θα αποσταλεί στο ΤΑΙΠΕΔ για τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Στην καλύτερη περίπτωση η κύρωση αναμένεται το Μάρτιο και στη χειρότερη τον Ιούνιο.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι η απάντηση που έλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι για όσο διάστημα η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης.

Από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στο Δήμο γίνεται σαφές ότι για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών –διαδικασία που εξελίσσεται από τον ΟΛΗΓ- η χάραξη και ο επανακαθορισμός αιγιαλού και παραλίας, ο απαχαρακτηρισμός της χερσαίας ζώνης και ο χαρακτηρισμός ως δημόσιο κτήμα.

Μόνο τότε θα μπορέσει να αποδοθεί στο Δήμο και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος αυτό προβλέπεται να γίνει ταυτόχρονα με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης.

Τα βασικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις οφείλονται στην διαδικασία της νομιμοποίησης εγκαταστάσεων, διαδικασία που αν δεν ολοκληρωθεί δεν μπορεί να προχωρήσει και η κύρωση της σύμβασης.

Η Δημοτική Αρχή είναι αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης ωστόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις για την τελική έκβαση...

Συνέχεια...

Αίτημα ελάφρυνσης κόστους λειτουργίας ελαιοτριβείων και συσκευαστηρίων εσπεριδοειδών από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Νοεμβρίου 04, 2022 0
Αίτημα ελάφρυνσης κόστους λειτουργίας ελαιοτριβείων και συσκευαστηρίων εσπεριδοειδών από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Αίτημα ελάφρυνσης κόστους λειτουργίας ελαιοτριβείων και συσκευαστηρίων εσπεριδοειδών κατέθεσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας προς τους αρμόδιους υπουργούς:

- Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα
- Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α Γεωργιάδη
- Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κων/νο Σκρέκα
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά


Στην επιστολή του το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, αναφέρει:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Όπως γνωρίζεται, το λειτουργικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες μέσω της ανόδου του κόστους των τιμολογίων ενέργειας, ως απόρροια της πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, με άμεσο αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα πλήθους επιχειρήσεων, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Χώρας συνολικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχικά και με μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια, όπως ελαιοτριβεία, βιοτεχνίες μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων της ελιάς, καθώς και συσκευαστήρια εσπεριδοειδών & φρούτων, καλούνται να λειτουργήσουν, κυρίως κατά το τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, σε πολλές περιπτώσεις καθ’ όλο το 24ωρό, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τον όγκο της παραγωγής, με επακόλουθο το ενεργειακό τους κόστος να εκτινάσσεται.

Ειδικά για το Νομό Θεσπρωτίας, ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με τις παραπάνω επιχειρήσεις, αποτελούν έναν εκ των βασικότερων πυλώνων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και είναι από αυτές που συμβάλλουν τα μέγιστα στο εμπορικό ισοζύγιο του Νομού μας αλλά και της Χώρας συνολικά.

Και είναι ο κλάδος που λόγω των πολεμικών συγκρούσεων Ουκρανίας - Ρωσίας έχει πληγεί ιδιαίτερα με μείωση εξαγωγών των προϊόντων του, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει ιδιαίτερα την βιωσιμότητα τους, καθιστώντας αναγκαία και επιβεβλημένη την στήριξή τους μέσω άμεσης μακροπρόθεσμης επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας.

Για τους παραπάνω λόγους. παρακαλούμε το προσεχές διάστημα να συμπεριλάβετε σε ιδιαίτερη περαιτέρω ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων ελαιοτριβείων, μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων της ελιάς καθώς και των συσκευαστηρίων εσπεριδοειδών & φρούτων.
 
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΘεσπρωτίαςΣυνέχεια...

Σήμερα η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου για την ανάδειξη του Σουλίου

Νοεμβρίου 04, 2022 0
Σήμερα η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου για την ανάδειξη του Σουλίου 

Την Παρασκευή στις 10:00 στον ιστορικό χώρο Σουλίου

Το πρόγραμμα της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου για την ανάδειξη του ΣουλίουΣυνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα