02/13/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Θεσπρωτία: Θανατηφόρο τροχαίο στη σήραγγα Βασιλικού - 68χρονη έχασε τη ζωή της

Φεβρουαρίου 13, 2024 0
Θεσπρωτία: Θανατηφόρο τροχαίο στη σήραγγα Βασιλικού - 68χρονη έχασε τη ζωή της

Σήμερα (13-2-2024) το μεσημέρι στην Εγνατία Οδό εντός της σήραγγας Βασιλικού, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 68χρονη ημεδαπή, εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε κράσπεδο της σήραγγας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

Η οδηγός διακομίστηκε αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας και ακολούθως στο Γ.Ν. Φιλιατών, όπου και κατέληξε.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τις διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων

Φεβρουαρίου 13, 2024 0
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τις διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηγουμενίτσας
σχετικά με τις διεκδικήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου του Νομού Θεσπρωτίας
(ομόφωνη απόφαση Δ.Σ. αρ. 16/2024 )

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με τις διεκδικήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Θεσπρωτίας που βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

<<Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας θεωρεί ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, συμπεριλαμβανομένης της μελισσοκομίας, είναι βασικός πυλώνας της πραγματικής οικονομίας της Θεσπρωτίας και μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την επανεκκίνηση και την αναβίωση της υπαίθρου μας ώστε να ανακοπεί στον νομό μας η οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση των τελευταίων ετών.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν πλήξει τον αγροτικό κόσμο μειώνουν το αγροτικό εισόδημα, απομακρύνουν τους νέους από την αγροτική παραγωγή και δημιουργούν συνθήκες ανισότητας και φτώχιας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους όχι απλά με όρους επιβίωσης αλλά πραγματικού εισοδήματος γι αυτούς και τις οικογένειές τους.

Συμπαραστέκεται στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας, καθώς η δρομολογημένη από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) περικοπή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων σε συνδυασμό με τις απώλειες παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης σε συνέχεια της υγειονομικής, έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας και έχουν επιδεινώσει δραματικά θέση του αγροτικού κόσμου.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους για κρατική παρέμβαση με σκοπό τη μείωση του κόστους (καύσιμα, ενέργεια, λιπάσματα, αρδευτικό νερό, αγροεφόδια, σπόροι), τις πρωτοβουλίες για αύξηση των τιμών παραγωγού, την αναγνώριση ελληνικών και ποιοτικών προϊόντων, την απλοποίηση των διαδικασιών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τη μείωση της φορολόγησης, τη ρύθμιση των οφειλών, την καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους και την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου Δικαιώματος Βασικής Ενίσχυσης που προβλέπεται από την ΚΑΠ, τη βελτίωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης για όλα τα προϊόντα ζωικής, φυτικής και μελισσοκομικής παραγωγής, την άτοκη ρύθμιση των κτηνο-πτηνοτροφικών δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, την αναπλήρωση των απωλειών παραγωγής από την κλιματική αλλαγή (ελαιοκομία, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, μελισσοκομία), την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ως το τέλος του 2024 και την εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τη φέτα και τα ελληνοποιημένα αγροτικά προϊόντα (κρέας και γάλα) με δημοσιοποίηση των παραβατών και των προστίμων.

Καλούμε την Κυβέρνηση καθώς και όλα τα κόμματα να απαντήσουν στα αγροτικά αιτήματα βρίσκοντας ουσιαστικές λύσεις και ζητάμε από την κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα προς τους αγρότες.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ασκώντας τις αρμοδιότητες που του αποδίδει ο νομοθέτης. Η αγροτική οδοποιία, με τη διάνοιξη νέων και συντήρηση υπαρχόντων δρόμων, η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας προς όφελος των καλλιεργητών, η προώθηση και προβολή τοπικών προϊόντων με έμφαση στην ελιά και το λάδι, την κτηνοτροφία, την οινοποιία, τη μελισσοκομία κ.α. και η σύνδεση πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Τέλος, μαζί με τους αγρότες και άλλους φορείς διεκδικούμε την ολοκλήρωση του αναδασμού Μαργαριτίου, την αποτελεσματική λειτουργία των ΤΟΕΒ, την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και άλλων έργων αγροτικών υποδομών. >>

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και να σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Βουλευτή Θεσπρωτίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΙΟΥ

Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας για τα θέματα των αγροτών: "Η Κυβέρνηση είναι εδώ για να συζητήσει με ειλικρίνεια γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν (+ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 13, 2024 0
Βασίλης Γιόγιακας για τα θέματα των αγροτών: "Η Κυβέρνηση είναι εδώ για να συζητήσει με ειλικρίνεια γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν (+ΒΙΝΤΕΟ)

«Καταλαβαίνουμε, συζητάμε, δίνουμε λύσεις στο μέτρο του δυνατού με το βλέμμα και στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας για τη στάση της Κυβέρνησης στα προβλήματα των αγροτών με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Αναφερόμενος στα έξι μέτρα για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στο χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις εκκρεμείς πληρωμές των ενισχύσεων του 2023 και στις προτεινόμενες αλλαγές στο νέο Σχέδιο της ΚΑΠ, ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ για να συζητήσει με ειλικρίνεια γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν δίνοντας όσα περισσότερα επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας ενδιαφέρουν λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα με διάρκεια, όχι πυροτεχνήματα της στιγμής».

Σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Β. Γιόγιακας ανέφερε ότι έχουν σκοπό να στηρίξουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία πηγών πρόσθετου εισοδήματος, τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων. Σημείωσε ενδεικτικά την πρόβλεψη δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων και ομαδικών χώρων σταυλισμού όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται και να οργανώνουν τις δραστηριότητές τους ομάδες κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας να χρησιμοποιούν βοηθητικά σκάφη τους για υπηρεσίες αλιευτικού τουρισμού, την ένταξη των Ομάδων Παραγωγών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις καθώς και τη δυνατότητα των επιμελητηρίων να ιδρύουν αγροτικό τμήμα για κατ’ επάγγελμα αγρότες, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και έχουν μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τόσο η Κυβέρνηση, με δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και οι βουλευτές – ιδιαίτερα όσες και όσοι είμαστε από αγροτικές περιοχές – έχουμε πει και έχουμε δείξει επανειλημμένα ότι, και καταλαβαίνουμε, και συμμεριζόμαστε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Προβλήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο πιεστικά, πιο έντονα, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, της ανόδου των τιμών σε πρώτες ύλες και τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σε αυτά μάλιστα ήρθε να προστεθεί η μετάβαση στη νέα ΚΑΠ, στις νέες απαιτήσεις της «πράσινης» μετάβασης και τις γνωστές καθυστερήσεις που προκλήθηκαν στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων.
Και επειδή ακριβώς κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα.

Είναι, για παράδειγμα, τα έξι μέτρα για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα.
Είναι το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθούν ενισχύσεις του 2023 που εκκρεμούν, μαζί σε αυτές και τα οικολογικά σχήματα.
Και είναι θετικό, κύριε Υπουργέ, ότι άμεσα θα εξεταστούν για να προχωρήσουν, ένας προς ένας, οι 16.000 ΑΦΜ δικαιούχων για τους οποίους έχει γίνει δέσμευση του ποσού ενίσχυσης.

Χιλιάδες αγρότες που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, επειδή οι έλεγχοι δεν ολοκληρώθηκαν, όπως θα έπρεπε, πριν τις πληρωμές του 2023…

Είμαστε, λοιπόν, μαζί με τους αγρότες, δίπλα στους αγρότες.
Είμαστε εδώ να συζητήσουμε, γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν.
Με ειλικρίνεια, δίνοντας όσα περισσότερα επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας.

Και γιατί μας ενδιαφέρουν λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα με διάρκεια, όχι «πυροτεχνήματα» της στιγμής.
Αυτόν τον σκοπό έχει άλλωστε η πρόταση έξι τροποποιήσεων στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ που έχει καταθέσει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία υποστηρίζεται από την άτυπη συμμαχία των 9 κρατών – μελών του Νότου.
Να επιφέρει, δηλαδή, αλλαγές στις διαδικασίες ώστε και να μην χάνονται χρήματα και αυτά να πληρώνονται έγκαιρα στους αγρότες μας.

Καταλαβαίνουμε, συζητάμε, δίνουμε λύσεις στο μέτρο του δυνατού, με το βλέμμα και στα επόμενα χρόνια.
Αυτή η στάση της κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκφράζεται και μέσα από το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα εδώ.

Γιατί, τι φέρνει το νομοσχέδιο αυτό;
Βελτιώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο με σκοπό να στηρίξει τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία πηγών πρόσθετου εισοδήματος, τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων.

Από τις διάφορες ρυθμίσεις θα αναφερθώ, ενδεικτικά, σε ορισμένες οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη Θεσπρωτία.

Είναι, πρώτα απ’ όλα οι νέες προβλέψεις των κτηνοτροφικών πάρκων και των ομαδικών χώρων σταυλισμού, μέσα στους οποίους θα μπορούν να εγκαθίστανται και να οργανώνουν τις δραστηριότητές τους ομάδες κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί.
Αυτή η ομαδοποίηση έχει σκοπό να οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας με μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση των εισοδημάτων, μεγαλύτερη απόδοση και παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων.
Βοηθώντας κυρίως τους μικρότερους κτηνοτρόφους, τις πιο μικρές εκμεταλλεύσεις, να δουλέψουν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις και σε καλύτερες συνθήκες.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι διευκολύνεται η υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, μιας ολοκληρωμένης καταγραφής, αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των βοσκότοπων σε όλη τη χώρα.

Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είχε προχωρήσει -η μόνη μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας- σε προκήρυξη για την Ήπειρο, η οποία ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγές εταιρειών και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Θεωρούμε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθεί το «πράσινο φως» από το Υπουργείο ώστε να βγει νέα πρόσκληση από την Περιφέρεια Ηπείρου και να μπορέσει να ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο το συντομότερο δυνατό, πάντως πολύ πριν τη λήξη της προθεσμίας, που παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2025.

Καλωσορίζουμε επίσης τη δυνατότητα που δίνεται σε επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας να χρησιμοποιούν βοηθητικά σκάφη τους για να προσφέρουν υπηρεσίες αλιευτικού τουρισμού.

Επίσης, οι κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν μισθώσεις και εγκρίσεις αδειών μονάδων υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να ενισχύσουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο, ενώ στην προστασία του περιβάλλοντος θα συμβάλει η συμμετοχή περισσότερων υπουργείων στη γνωμοδότηση της ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Ακόμη, στηρίζονται οι Ομάδες Παραγωγών οι οποίες στο εξής θα συμπεριλαμβάνονται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να μπορούν να απολαμβάνουν τα φορολογικά και άλλα οφέλη που προβλέπονται γι’ αυτές. Από την άλλη, προωθείται μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, η οποία επιτρέπεται με αυστηρές προϋποθέσεις και όχι σε βάρος της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, η δυνατότητα που δίνεται στα επιμελητήρια να ιδρύουν αγροτικό τμήμα, το οποίο θα εξυπηρετεί όσους κατ’ επάγγελμα αγρότες, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και έχουν μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παρά την προσπάθεια μερίδας της αντιπολίτευσης να υποβαθμίσει τη σημασία του, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να λύσει υπαρκτά προβλήματα, με σκοπό να στηρίξει τη δουλειά και το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι τα θέματα των αγροτών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της.
Κάτι που άλλωστε θα φανεί και τους επόμενους μήνες, με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ αυτών όπως έχει ανακοινώσει ο κύριος Υπουργός, τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Είμαστε λοιπόν εδώ, για τους αγρότες μας, πάντα με ρεαλισμό, με υπευθυνότητα, με ευαισθησία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνάντηση φορέων και Συλλόγων για τον προγραμματισμό των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Φεβρουαρίου 13, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Συνάντηση φορέων και Συλλόγων για τον προγραμματισμό των αποκριάτικων εκδηλώσεων

«Πρόσκληση φορέων-Απόκριες 2024»

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο προγραμματισμού και οργάνωσης των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο των Αποκριών 2024, καλεί τους εκπροσώπους των Σωματείων Συλλόγων, Φορέων με εκπαιδευτική (διδασκόντων), αθλητική και πολιτιστική δράση, καθώς και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου, να συμμετάσχουν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 14:30 στην Αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου.

Ο Αντιδήμαρχος ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Δημήτρης Δημάκος
Συνέχεια...

Σκανδαλώδης διαδικασία για την παραχώρηση σε ιδιώτες ενός τμήματος του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Φεβρουαρίου 13, 2024 0
Σκανδαλώδης διαδικασία για την παραχώρηση σε ιδιώτες ενός τμήματος του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Εκεί που ο Θεσπρωτικός λαός και οι φορείς του απαιτούν πλήρη οργάνωση λειτουργία και αναβάθμιση του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και του ΓΝ Φιλιατών

Στις 24 Γενάρη και με προθεσμία ένα εικοσαήμερο, μέχρι τις 14 Φλεβάρη, υπογράφηκε από τον υφυπουργό Υγείας Βαρτζόπουλο προκήρυξη διαγωνισμού για Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία και Κινητές Μονάδες για άτομα με Αυτισμό, με Άνοια, καθώς και για άτομα με σοβαρή ψυχική διαταραχή, σε 8 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ αυτών και στη Θεσπρωτία, που απευθύνεται σε ιδιώτες, με χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δήθεν δωρεάν, αφού το κράτος δεν θέλει να διαθέσει πόρους για να στήσει το ίδιο τέτοιες δομές.

Στη χθεσινή (12/2/2024) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας προέκυψε, μέσα από σχετική ερώτηση, ότι πολλούς μήνες προτού δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη του Υπουργείου, κάποιοι ιδιώτες (ΑμΚΕ - Αστικές μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις τις λένε κατά τα πρότυπα των ΜΚΟ, που θα έρθουν εδώ για «την ψυχή της μάνας τους»), ήξεραν και έσπευσαν, με περίεργες διαδικασίες, να «καπαρώσουν τζάμπα» χώρους.

Έτσι πριν από πολλούς μήνες, για μια τέτοια δομή στο Δήμο Ηγουμενίτσας, μετά από απόφαση του Δ. Σ του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και ύστερα από απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφερειακής Ενότητας (ΥΠΕ), παραχωρήθηκε ένα τμήμα του 1ου ορόφου του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας 450 τ.μ. για 15 χρόνια (!!!) στην ΑμΚΕ, με τον εντυπωσιακό τίτλο «Διεθνές Κέντρο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη», που ήταν «έτοιμη από καιρό» και στο εικοσαήμερο της προκήρυξης του διαγωνισμού, «μπόρεσε» να ετοιμάσει το φάκελο και να υποβάλλει αυτή μόνη, μια και μοναδική, σχετική αίτηση.

Μάλιστα η ίδια ΑμΚΕ «για να είναι σίγουρη», είχε ενδιαφερθεί και για το Δημαρχιακό κτίριο του πρώην Δήμου Μαργαριτίου, με το Δ. Σ. του Δήμου Ηγουμενίτσας να λαμβάνει σχετική «κατ΄ αρχήν» απόφαση στις 30 Οκτώβρη του 2023 (λίγο μετά τις Δημοτικές εκλογές !!!), για «παραχώρηση Δημοτικού Ακινήτου της Κοινότητας Μαργαριτίου, με σκοπό τη λειτουργία μονάδας υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων που πάσχουν από άνοια στην ΑμΚΕ «Διεθνές Κέντρο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη», τουλάχιστον για έντεκα (11) έτη, προκειμένου να εκπονήσει συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Υγείας, για τη λειτουργία Μονάδας υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων που πάσχουν από άνοια, με χρηματοδότηση από πόρους του Προγράμματος Ελλάδα 2.0 (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας)».

Σημειώνουμε ότι η ίδια ΑμΚΕ λειτουργεί «αφιλοκερδώς» και «μη κερδοσκοπικά» και άλλες ανάλογες δομές στην Ήπειρο, με δωρεάν παραχωρήσεις ακινήτων από το Δήμους και το Δημόσιο, μεταξύ αυτών και την δομή «Οικοτροφείο Φιλιατών - Μονάδα Ψυχικής Υγείας» και την «Δομή Φιλοξενίας ασυνοδεύτων ανηλίκων στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας»

Αυτή είναι μια προκλητική μεθόδευση και απόφαση που αντιστρατεύεται και υπονομεύει τα αιτήματα του Θεσπρωτικού λαού και όλων των φορέων του, για πλήρη οργάνωση και λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας (με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλισμό με όλα τα ιατρεία, τα εργαστήρια και τους θαλάμους βραχείας νοσηλείας), όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και αποτελεί μια ακόμη πράξη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των πάντων -και της Υγείας- που εφαρμόζει ασταμάτητα η κυβέρνηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ετοιμάζεται να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με την ΑμΚΕ, για την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση του κοινού για την επικείμενη λειτουργία της δομής αυτής και προσπέρασε την πρότασή μας για έκδοση μιας τουλάχιστον Ανακοίνωσης Διαμαρτυρίας για τη μεθόδευση αυτή, που υπονομεύει την προσπάθεια για αναβάθμιση του υποβαθμισμένου ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη οι φορείς, οι Σύλλογοι (εργαζομένων στο Γ. Ν. Φιλιατών, ΟΤΑ, Ιατρικός, Φαρμακευτικός, ΕΚΘ, Δήμοι, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, σωματεία κλπ.), οι πολίτες, να καταγγείλουν την μεθόδευση αυτή, την υπονόμευση της προοπτικής ανάπτυξης του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και την ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας, Ψυχικής και όποιας άλλης μορφής.

Ø Να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

και το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών

Ø Καμιά παραχώρηση δημοσίων χώρων και υπηρεσιών σε ιδιώτες

Ø Κρατικές Δομές Ψυχικής Υγείας

Ø Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό


Ηγουμενίτσα 13-02-2024

Μ-Λ ΚΚΕ
Κ. Ο. Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα