05/08/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Ηγουμενίτσα: Στήριξη στους εργάτες της τέχνης

Μαΐου 08, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Στήριξη στους εργάτες της τέχνης

Με το σύνθημα "Στήριξη στους εργάτες της τέχνης" συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα οι καλλιτέχνες της Θεσπρωτίας, για να θυμίσουν ότι και οι εργάτες της τέχνης είναι εργαζόμενοι και άνθρωποι που πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, φωτογράφοι, σκηνογράφοι, και πολλές άλλες ειδικότητες βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό καθώς θεωρείται απίθανο να επιτραπούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, την εποχή δηλαδή που είχαν την περισσότερη δραστηριότητα.

Οι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημαρχείου, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Σχεδόν όλοι κρατούσαν ένα τυπωμένο χαρτί με το μήνυμα "support art workers" και μηνύματα για την Τέχνη.
Ειρηνικά και με καλή διάθεση και ευγένεια και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας ενημέρωσαν τον περαστικό κόσμο για τα αιτήματα τους.
Στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν στους χώρους τέχνης και πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής, χαρτογραφώντας τους και ανάρτησαν τις φωτογραφίες μαζί με το λογότυπο του πανελλαδικού κινήματος #supportartworkers//
Επίσης τις κοινοποίησαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συνέχεια...

Παραμυθιά: Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 08, 2020 0
Παραμυθιά: Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη συζήτηση περί απαλλαγής δημοτικών τελών λόγω των εκτάκτων μέτρων, βάσει της Π.Ν.Π 68/20-03-2020 (άρθρο 37 παρ. 7,8,9), στην οποία πέρασε η πρόταση της παράταξης Τόπος Αξιών. 
(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης

Μαΐου 08, 2020 0
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης

Αξιότιμε κε Υπουργέ, 

Έχετε καταστήσει απολύτως σαφές ότι γνωρίζετε απόλυτα που βρισκόμαστε ως επιχειρηματικότητα, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε και πριν την εκδήλωση της κρίσης πανδημίας, πόσο δε μάλλον σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο. Ένα αύριο αβέβαιο και δυσοίωνο. 
Κληθήκατε να διαχειρισθείτε μια κρίση πολύ χειρότερη από την οικονομική των ετών που πέρασαν, και εμφανίζεσθε ικανότατοι ως προς αυτό. Το τελικό όμως αποτέλεσμα θα κριθεί την επαύριον. 

Γνωρίζουμε ότι έχετε δεχθεί πληθώρα αιτημάτων από όλους τους φορείς, στο σύνολό τους δίκαια, πλην όμως δύσκολο να υλοποιηθούν όλα δεδομένου της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. 

Επιχειρώντας να μην επαναλαμβανόμαστε αλλά να σταθούμε στα πιο βασικά κι απαραίτητα μέτρα που κρίνουμε ότι θα έχουν άμεση επίπτωση στην μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω: 

1) Τέλος Επιτηδεύματος. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021 

2) Προκαταβολή φόρου. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 

3) Φορολογικές Δηλώσεις ΦΕ 2019. Παράταση υποβολής Δηλώσεων έως και το τέλος του έτους. 

4) Να επιδοτηθεί η εργασία κι όχι η ανεργία. 

5) ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021 

6) Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο κι Ασφαλιστικά Ταμεία. Αναστολή προσωρινής καταβολής έως το τέλος του έτους 

7) Πλειστηριασμοί. Πάγωμα διαδικασιών για 2 έτη. 

8) Τραπεζική Χρηματοδότηση. Ένταξη κι εποχιακών επιχειρήσεων κυρίως τουριστικού τομέα χωρίς υποχρεώσεις διατήρησης θέσεων εργασίας ή με ελάχιστες προϋποθέσεις. 

9) Ενοικίαση επαγγελματικών χώρων. Διατήρηση ευνοϊκής ρύθμισης καταβολής 60% έως και το τέλος του έτους με παράλληλη ανακοίνωση ικανοποιητικών μέτρων για επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων σε συνδυασμό με φοροαπαλλαγές. 

10) Τέλος Διαμονής. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021. 

11) Φ.Π.Α. στην εστίαση. Να μειωθεί στο 6% . 

12) Μετάθεση υπαρχόντων προθεσμιών για το τέλος του έτους (π.χ. υποχρέωση αλλαγής ταμειακών μηχανών) 

13) Εξορθολογισμός εξειδικεύσεων στην εφαρμογή των μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων από τον άδικο καταλογισμό ποινών. Π.χ. η επιχείρηση οφείλει στη σύσταση συμμόρφωσης (με έγγραφες αναρτήσεις και προφορικές συστάσεις), αλλά δεν θα υπόκειται σε ποινές από παράτυπες συμπεριφορές των πελατών. 

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, γνωρίζετε το αδιέξοδο που βρισκόμαστε! 

Παρακαλούμε να συνεχίσετε να εξετάζετε, ανακοινώνετε κι εφαρμόζετε μέτρα στήριξης, όπως τα ανωτέρω, ειδάλλως το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα υφίσταται δυστυχώς επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον με την μορφή που την γνωρίζαμε, και άρα ούτε και βάση ικανή για άντληση δημόσιων εσόδων για την στήριξη των όποιων δράσεων ανάκαμψης της χώρας. 

Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Αλέξανδρος Πάσχος 
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τιμολογιακή πολιτική του ΑΣΔΣΑ

Μαΐου 08, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τιμολογιακή πολιτική του ΑΣΔΣΑ

Στις 5/5/2020 συνεδρίασε το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα: «Έκφραση γνώμης επί του σχεδίου κανονισμού τιμολογιακής πολιτικής του ΑΣΔΣΑ (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) διαχειριστικής ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2020.» 

Το θέμα δεν είναι νέο. Η Λ.Σ. και το ΚΚΕ έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά στην κατασκευή με ΣΔΙΤ της ΜΕΑ στη Δωδώνη και στην εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων. 
Είχαμε κάνει το θέμα σημαία μας κατά την προεκλογική περίοδο ενώ οι άλλες παρατάξεις είχαν επιλέξει τη σιωπή για αυτό. 
Η Περιφέρεια Ηπείρου με το υπ’ αρ. 133820/3.9.19 έγγραφο της ενημέρωσε αναλυτικά τους Δήμους για τα κόστη που προκύπτουν από τη λειτουργία της ΜΕΑ, και για την υποχρεωτική αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών. 
Η Ε.Π. Ηπείρου Κ-Λ τοποθετήθηκε αναλυτικά για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών λόγω της λειτουργίας της ΜΕΑ.(5/11/2019) 
Η Λ.Σ. στο Δήμο μας ζητά επίμονα εδώ και πολύ καιρό να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ., και να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. 
Ωστόσο από όλες τις άλλες παρατάξεις υπήρξε σιωπή. 
Η δε δημοτική αρχή επέλεξε τη συνεχή αναβολή της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. 
Άρα άγνοια δεν δικαιολογείται για αυτό το θέμα. 
Η δε σιωπή σημαίνει συμφωνία. 
Έρχεται η Δημοτική Αρχή εν μέσω πανδημίας και με τηλεδιάσκεψη και μας ζητά να εκφράσουμε γνώμη για μια ήδη αποφασισμένη πολιτική,(έχει ήδη σταλεί και στην αποκεντρωμένη για έγκριση),που θα τσακίσει τα λαϊκά εισοδήματα και μάλιστα μέσα στην κρίση. 
Προφανώς δεν συμφωνούμε με αυτήν την τακτική και καταψηφίσαμε τη εισήγηση. 
Αλλά η βασική μας διαφωνία είναι στην εμπορευματοποίηση του τομέα των απορριμμάτων που οδήγησε σε αυτήν την εισήγηση. 
Έχουμε κατά επανάληψη εναντιωθεί στην μέθοδο κατασκευής και λειτουργίας έργων με ΣΔΙΤ. Μία μέθοδο που ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και φορτώνει οικονομικά βάρη στα λαϊκά στρώματα.( π.χ. με την Ιόνια οδό τα διόδια 80 ευρώ για ταξίδι στην Αθήνα, εγγυημένη ελάχιστη είσπραξη από την εταιρεία). 
Το ίδιο γίνεται και την ΜΕΑ. Η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. «βγάζει μάτι». 
Η εταιρεία κατασκεύασε ένα έργο με 50% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με το 25% δανεισμό με εγγύηση δημοσίου και με 25% ίδια κεφάλαια. 
Η εταιρεία για κάθε τόνο σκουπιδιών εισπράττει 50,2 ευρώ(gate fee). Με βάση την εισήγηση, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 81.623,6 τόνοι. Άρα θα εισπράττει κατά ελάχιστον 4.097.474,6 ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα δέχεται. Ποσό που καταμερίζεται κατά Δήμο και πρέπει να εξοφλείται έγκαιρα γιατί υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, ακόμα και είσπραξη κατευθείαν από τους ΚΑΠ των Δήμων, για τους «κακοπληρωτές». 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας που πωλούν το γάλα τους σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν τα κέρδη τους. 
Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σκουπίδια χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την οποία πωλεί σε υψηλή τιμή, σαν «πράσινη». (Είναι οι χρεώσεις ΑΠΕ που βλέπουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος). Τα ανακυκλώσιμα επίσης τα πωλεί. Άρα θα αποκομίζει εγγυημένα κέρδη από τη λειτουργία της ΜΕΑ. 
Έχουμε δηλαδή μια εταιρεία που πληρώνεται για την πρώτη ύλη του εργοστασίου της και θα κερδίζει και από την πώληση των «προϊόντων» της. Έχει δε, εξασφαλισμένη ετήσια είσπραξη από τους Δήμους με χρήματα που προέρχονται από το χαράτσωμα των δημοτών. 
Προκύπτει το ερώτημα. Γιατί δεν μπορούσε μια τέτοια επιχείρηση να είναι δημόσια; 
Γιατί θα πρέπει τα λαϊκά στρώματα να χρηματοδοτούν, μέσω των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση κερδοφορίας της εταιρείας; 
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί το αστικό κράτος έτσι δουλεύει. 
Στόχος και σκοπός του είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στη κυβέρνηση. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΜΕΑ στην Ήπειρο κατασκευάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Το θεωρούν παράδειγμα για την προστασία του περιβάλλοντος. 
Είναι επίσης αλήθεια ότι έγινε με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και ότι σε τέτοιες επενδύσεις κατευθύνονται τα ΕΣΠΑ. 
Η ειρωνεία και συνάμα υποκρισία είναι ότι το Δ.Σ. συνεδρίασε στις 5/5/20 ημέρα που στην βουλή συζητιόνταν ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, με βάση πάλι τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ένας νόμος που θεσμοθετεί της απαιτήσεις του ΣΕΒ. 
Η ψήφιση του αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και η προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβιβάζονται. 

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που πρέπει να αναφερθούν. 

· Η ΜΕΑ λειτουργεί και εισπράττει από 26/3/2019 αλλά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Η μεταφορά στη ΜΕΑ γίνεται με τα απορριμματοφόρα, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε ώρες και σε χρήμα. 

· Στο Δήμο μας και στην περιοχή Πέρδικας – Συβότων η αποκομιδή γίνεται από ιδιωτική εταιρεία που με βάση τη σύμβαση μεταφέρει τα σκουπίδια κατευθείαν Καρβουνάρι, όπου από ΧΥΤΑ είναι πλέον ΧΥΤΥ. 

· Με βάση τα παραπάνω ο προϋπολογισμός που έρχεται εισηγητικά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα για το 2020. Αμφίβολο αν μπορέσει να υλοποιηθεί και το 2021. 

· Η ποσότητα των απορριμμάτων του Δήμου μας που, όλο αυτό το διάστημα (2019-2020), πάνε στη ΜΕΑ είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή που, αναγκαστικά με βάση την εγγυημένη ποσότητα, πληρώνουμε στην εταιρεία. 

· Τέλος η υποχρέωση για εγγυημένη ποσότητα στη ΜΕΑ λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανακύκλωση στην πηγή. 

· Καθόλου τυχαία δεν είναι η καθυστέρηση κατασκευή του «πράσινου» σημείου για κομποστοποίση στο δήμο μας (ΜΕΒΑ). 

· Να επίσης επισημάνουμε ότι οι εκπρόσωποι των Δήμων Γιαννιωτών και Ζίτσας στο Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ έχουν καταψηφίσει την εισήγηση για δικούς τους λόγους. Άρα πιθανόν να αλλάξουν οι χρεώσεις. 

Η εισήγηση του ΑΣΔΣΑ ψηφίστηκε στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας, μένει τώρα να αποφασισθεί και η αύξηση των δημοτικών τελών. Το επί πλέον δηλαδή χαράτσωμα των δημοτών. 
Απέναντι σε αυτή την πολιτική εμείς προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού! 

ΛΕΜΕ: 
· ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. 

· ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου. 

· Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλουμε περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: 

· Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, γυαλιού, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. 

· Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. 

· Να κατασκευαστούν οι ΣΜΑ που έχουν ήδη σχεδιασθεί εδώ και χρόνια, με κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία τους. 

· Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους. 

· Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. 

· Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο. 

Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο λαό της περιοχής μας και τους καλούμε να αγωνισθούν ενάντια στο νέο χαράτσωμα που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα (ΕΝΦΥΑ, 24% ΦΠΑ…..). Πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος. 

Τέλος και από αυτό το λαϊκό χαράτσωμα πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα του αγώνα για μια οικονομία και κοινωνία που θα έχει στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Ηγουμενίτσα 7/5/2020 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία"

Μαΐου 08, 2020 0
Β. Γιόγιακας: "Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία"

Την πρόσληψη στοιχειώδους προσωπικού από τα ΕΛ.ΤΑ. για να αποκατασταθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών στη Θεσπρωτία ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει ότι ο ανασχεδιασμός του δικτύου σε συνδυασμό με τη λήξη συμβάσεων παροχής έργου έχει δυσχεράνει σημαντικά τη λειτουργία των τριών καταστημάτων της επιχείρησης στη Θεσπρωτία και την ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες το ταχυδρομείο αποτελεί το μοναδικό μέσο συναλλαγών των περισσοτέρων κατοίκων. 
Ζητεί επίσης ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου διάσωσης των ΕΛ.ΤΑ. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 

Προς τους:
κ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία» 

Σε έγγραφο των ΕΛ.ΤΑ. (Αρ. Πρωτ. 4.6.3.1/165/12-3-2020) με το οποίο απαντάται η υπ’ αριθ. 4794/9.3.2020 Ερώτηση επισημαίνεται ότι γίνονται αλλαγές στη λειτουργία καταστημάτων «με τη δέουσα προσοχή ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλότητα του ταχυδρομικού έργου» ενώ γίνεται αναφορά σε «επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης του δικτύου και αλλαγή της συχνότητας διανομής». Επίσης σε ενημέρωση της Βουλής (3-2-2020) κατά τη συζήτηση των υπ’ αρ. 429/27-1-2020 και 432/28-1-2020 Επίκαιρων Ερωτήσεων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης είχε τονίσει ότι οι αποφάσεις κατάργησης καταστημάτων λαμβάνονται «σε μια πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση, μέχρι να καταρτιστεί το σχέδιο διάσωσης του οργανισμού» σημειώνοντας ότι η κατάρτιση του σχεδίου απαιτεί χρόνο λόγω και των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ανασχεδιασμός του δικτύου σε συνδυασμό με τη λήξη συμβάσεων παροχής έργου στα ΕΛ.ΤΑ. έχει δυσχεράνει σημαντικά τη λειτουργία των τριών καταστημάτων της επιχείρησης στη Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες, Παραμυθιά) και την ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες το ταχυδρομείο αποτελεί το μοναδικό μέσο συναλλαγών των περισσοτέρων κατοίκων. Το πρόβλημα επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του σχεδίου διάσωσης των ΕΛ.ΤΑ. και πότε εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και εγκριθεί,
- Αν και σε ποιες έκτακτες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. για την πρόσληψη στοιχειώδους προσωπικού με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής διεκπεραίωσης του ταχυδρομικού έργου στη Θεσπρωτία. ​


Συνέχεια...

Ο ΟΛΗΓ θα μας αλλάξει τα φώτα τον ποδηλατόδρομο...!

Μαΐου 08, 2020 0
Ο ΟΛΗΓ θα μας αλλάξει τα φώτα στον ποδηλατόδρομο...!

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στον ποδηλατοδρόμο

Ένα σημαντικό έργο για τον ποδηλατοδρόμο στο βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα από τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Πρόκειται για αντικατάσταση λαμπτήρων, με νέους τεχνολογίας LED, αντιβανδαλιστικούς και αντοχής σε αλμύρα, καθώς και σε προσθήκη-αντικατάσταση των φθαρμένων ιστών. 
Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του ποδηλατοδρόμου, πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους, θα βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας στον ποδηλατοδρόμο και την ποιότητα του φωτισμού 
Η Διοίκηση κατάφερε να εντάξει στο έργο DOCK BI του προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, το οποίο δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΛΗΓ. 

Γραφείο Τύπου ΟΛΗΓ
Συνέχεια...

Μ. Κάτσης στη Βουλή: "Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για τη μονοφωνία στα ΜΜΕ"

Μαΐου 08, 2020 0
Μ. Κάτσης στη Βουλή: "Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για τη μονοφωνία στα ΜΜΕ"

Κύρια σημεία της τοποθέτησης του Μ. Κάτση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το ΕΣΡ 

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της ενημέρωσης είπε χαρακτηριστικά «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων που να μη καταλαβαίνει και να αποδέχεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, και συγκεκριμένα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό αφήγημα και διάκεινται θετικά προς το κόμμα το οποίο κυβερνά. Εάν ρωτήσετε 10 τυχαίους περαστικούς στο δρόμο οι 9 θα το παραδεχτούν».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «κύρια πηγή ενημέρωσης πλέον είναι οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα social media όπου υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός και δεν ελέγχονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό».

Για το εάν φταίνε τα αποκλειστικά τα ΜΜΕ γι’ αυτή την κατάσταση τόνισε πως «Χρειάζονται 2 για το ταγνκό. Προφανώς για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα φταίνε και τα media και η κυβέρνηση κυρίως με την πολιτική της στο ζήτημα αυτό».

Όσον αφορά το ρόλο του ΕΣΡ και για το κατά πόσο αυτός επιτυγχάνεται προσέθεσε «ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών, όπως του ΕΣΡ, έγκειται στην θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας ως ¨θεσμικό αντίβαρο¨ απέναντι σε φαινόμενα ολοκληρωτισμού, του κομματικού κράτους, μη σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών και των αρχών της ισονομίας και ισοτιμίας κτλπ. Εκ του αποτελέσματος οι ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα έχουν αποτύχει παταγωδώς διαχρονικά και είναι μια συζήτηση που πρέπει κάποια στιγμή να την κάνει με ειλικρίνεια το πολιτικό σύστημα. Νομίζω δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ποτέ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας δεν είχαμε τόσα πολλά media και τόσο κακή ενημέρωση, τόσο σφιχτό εναγκαλισμό της κυβερνητικής εξουσίας προς την 4η εξουσία. Και εδώ οι ευθύνες βαρύνουν πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά αναζητούν και αντίδραση πολιτική και θεσμική.
Ο Μ. Κάτσης σχολίασε τον σφιχτό εναγκαλισμό κυβέρνησης και ΜΜΕ λέγοντας «δεν είναι δυνατόν στην υπηρεσία της κυβέρνησης να εργάζονται ως μετακλητοί δεκάδες δημοσιογράφοι που τόσο καιρό έκαναν τους σχολιαστές στα ενημερωτικά πάνελ. Τι είδους ενημέρωση προσέφεραν; Και καλά στα υπουργεία ίσως χρειάζονται για το γραφείο τύπου, στις ΔΕΚΟ και τους δημόσιους οργανισμούς τι χρειάζονται τόσοι επ’ αμοιβή δημοσιογράφοι που ταυτόχρονα συμμετέχουν και στα πάνελ ως δήθεν δημοσιογράφοι αλλά είναι έμμισθοι κυβερνητικοί.
Δεν είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της να κάνουν παρουσίαση προγράμματος θέσεων και να μην μεταδίδεται ούτε από ένα ιδιωτικό κανάλι ενώ και η δημόσια ΕΡΤ να μεταδίδει ελάχιστα κόβοντας τους τομεάρχες. Δε γίνεται να μεταδίδεται η ανακοίνωση ενός κόμματος κομμένη και αποσπασματικά. Δεν μπορεί στην ΕΡΤ που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού να περνούν από διοικητική λογοκρισία και να κόβονται οι περιφερειακοί ρεπόρτερ όπως είχαμε καταγγείλει και με ερώτηση. 
Είναι ανήκουστο για σοβαρό ευνομούμενο κράτος να αναρτώνται σε επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες σατυρικά σκίτσα που σατιρίζουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και να μην κουνιέται φύλλο. Να μην απαντάει κανείς για το ποιος ευθύνεται.
Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μια ανασφαλής κυβέρνηση που παραπατάει με την παραμικρή κριτική και πολιτεύεται με το μότο μας ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία, χρησιμοποιεί το μαστίγιο και το καρότο του κρατικού χρήματος, εμάς των φορολογουμένων δλδ, ώστε να κατευθύνει την ενημέρωση.
Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΣΡ επισήμανε πως «προβληματιστήκαμε πάρα πολύ από την τοποθέτηση σας, οφείλετε κι εσείς να αντιληφθείτε το μείζον ζήτημα που δημιουργείται για την λειτουργία και την ποιότητα της Δημοκρατίας και να αναλάβετε πρωτοβουλίες» 

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 7 Μαΐου 2020)

Μαΐου 08, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 7 Μαΐου 2020)

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Πέμπτη 7 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα , ο οποίος έχει μεταφερθεί από τη ΜΑΦ σε παθολογική κλινική εξακολουθεί να είναι πολύ καλά στην υγεία του. 

2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. 

3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ογδόντα οκτώ (88) νέα δείγματα. Τα πέντε από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα εννέα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα εβδομήντα τέσσερα αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Τα δέκα πέντε δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες για εξέταση ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα 7/5 στάλθηκαν είκοσι νέα δείγματα για εξέταση. 

· Από το σύνολο των τετρακοσίων δέκα οκτώ (418) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα δέκα πέντε δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα 7/5 στάλθηκαν είκοσι δύο νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εξακόσια οκτώ (608) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα είκοσι δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Πέντε (5) από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Συνολικά σήμερα εστάλησαν 11 δείγματα, από τα οποία στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται έξι (6) πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 ενώ αναμένεται απάντηση για επιπλέον πέντε (5) δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία δεν νοσηλεύονται. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα 7/5 στάλθηκαν τρία νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά ενενήντα έξι (96) δείγματα και τα ενενήντα δύο ήταν αρνητικά. Αναμένονται απαντήσεις για τα τέσσερα ανωτέρω. 

Πρέπει να επισημανθεί ότι μεγάλος αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται την παρούσα περίοδο αφορά την αναγκαιότητα του προεγχειρητικού ελέγχου για τα τακτικά χειρουργεία που πραγματοποιούνται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ειδικές εξετάσεις ασθενών για τις οποίες απαιτείται να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος. 

Συνέχεια...