ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ
Σεπτεμβρίου 24, 2020
0
Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα για την παραχώρηση του κτηρίου της «φοιτητικής εστίας» στην αστυνομία
Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. στις 16/09/2020 με θέμα: «παραχώρηση του κτηρίου της «φοιτητικής εστίας» στην αστυνομία.»
Πιστεύουμε ότι η λειτουργία της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας στο κέντρο της πόλης δημιουργεί προβλήματα. Είναι υπαρκτά και σοβαρά τα προβλήματα, που ανέφεραν οι αστυνομικοί. Τα προβλήματα που έχουν σχέση με την παλαιότητα του κτηρίου και την έλλειψη χώρων έχουν επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους σε αυτό, όσο και στους επισκέπτες. Δημιουργεί επίσης σοβαρά προβλήματα τόσο στο κυκλοφοριακό όσο και στην στάθμευση αυτοκινήτων. Άρα είναι αναγκαία η μετεγκατάσταση της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας.
Το πρόβλημα αυτό καλείται να λύσει το υπουργείο προστασίας του πολίτη, δηλαδή το κεντρικό κράτος. Με παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή κ. Γιόγιακα μεταφέρεται αυτή η ευθύνη στο δήμο μας. Έτσι το κεντρικό κράτος αφού έχει φορτώσει στους δήμους μια σειρά αρμοδιότητες χωρίς τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων, αφού έχει πετσοκόψει τη χρηματοδότηση τους, ζητά τώρα να πάρει και ακίνητα από το δήμο μας για να στεγάσει υπηρεσίες του. Την ίδια στιγμή μια σειρά ακίνητα του δημοσίου μέσα στο δήμο μας έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για «αξιοποίηση». Μεταξύ αυτών έχει γραφτεί ότι είναι και το κτήριο που στεγάζεται σήμερα η Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας. Στη εισήγηση αναφέρεται ότι το κτήριο αυτό ανήκει σήμερα στην Κτηματική. Μια κυβερνητική υπηρεσία που πολύ έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί το δήμο μας. (π.χ. στον καθορισμό της «χερσαίας ζώνης»)
Ο δήμος από την εισήγηση καλείται να παραχωρήσει δημοτική περιουσία. Δεν αναφέρεται όμως τι θα πάρει σαν αντάλλαγμα. Αντίθετα το κεντρικό κράτος όταν είναι να παραχωρήσει κάτι, πολύ το βασανίζει και το παζαρεύει. ( όπως κάνει λ.χ. με το εγκαταλειμμένο κτήριο όπου στεγάζονταν το Κέντρο Υγείας.) Ακίνητα του δημοσίου υπάρχουν στον δήμο μας. Κάλλιστα θα μπορούσε να δοθεί ένα από αυτά στην αστυνομία για να γίνει ένα σύγχρονο κτήριο από την αρχή, με δρόμους που να επιτρέπουν εύκολα την πρόσβαση σε αυτό.
Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητείται το συγκεκριμένο κτήριο της «φοιτητικής εστίας». Είναι ένα εγκαταλειμμένο, για πάνω από 15 χρόνια, κουφάρι που σταμάτησε η κατασκευή του επειδή ήταν προβληματικό. Η μελέτη και η άδεια του ήταν για να κατασκευαστεί κτήριο σε επίπεδο οικόπεδο και αυτό έχει κτιστεί σε πλαγιά. Για αυτό και σταμάτησε η κατασκευή του μετά από έλεγχο. Υπήρξε και το σχετικό πρόστιμο από την Ε.Ε. Αυτό το κτήριο που δεν μπορούσε να γίνει εστία, πως μπορεί να στεγάσει αστυνομική υπηρεσία; Οι τεχνικοί είναι οι πιο κατάλληλοι να τοποθετηθούν για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του κτηρίου. Αλλά γιατί αυτή η επιμονή στο συγκεκριμένο κτήριο ενώ μπορεί να βρεθεί δημόσια έκταση για αυτόν τον σκοπό;
Ο δρόμος που οδηγεί στο συγκεκριμένο κτήριο είναι πολύ στενός και επικίνδυνος. Εξυπηρετεί την κίνηση προς τα χωριά του κάμπου, της Νέας Σελεύκειας, του ΤΕΠ και εν μέρει της Αλβανίας. Μπορεί να αντέξει και άλλη δραστηριότητα; Προφανώς όχι. Αντίθετα πρέπει σήμερα να παρθούν κυκλοφοριακά μέτρα που να περιορίζουν και να ρυθμίζουν την κίνηση σε αυτόν. Η διαπλάτυνση του δρόμου που αναφέρθηκε προϋποθέτει την εφαρμογή της 5ης πολεοδομικής ενότητας της πόλης μας, διαδικασία που καρκινοβατεί πολλά χρόνια.
Το κτήριο της «φοιτητικής εστίας» περιήλθε επίσημα στην ιδιοκτησία του δήμου εντελώς πρόσφατα με διαδικασία ”express” , πράγμα που δείχνει ότι το κράτος είναι και γρήγορο και αποτελεσματικό όταν θέλει. Δεν γίνεται το ίδιο όμως και με τη «χερσαία ζώνη» λιμένα Ηγουμενίτσας, που αφορά λειτουργικούς χώρους (π.χ. δρόμους) του δήμου. Φαίνεται ότι αυτό μας δόθηκε και επίσημα με σκοπό να το παραχωρήσουμε.
Ο δήμος αφού πήρε στην ιδιοκτησία μια έκταση, που δικαιωματικά του ανήκει (την είχε παραχωρήσει για λειτουργίες του ΤΕΙ που έκλεισε), θα έπρεπε να μελετήσει πρώτα αν και πως μπορεί να την αξιοποιήσει για τις ανάγκες του και μετά να συζητήσει οτιδήποτε άλλο. Αλλά και αν παρά όλα αυτά έπρεπε οπωσδήποτε να δοθεί στην αστυνομία, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, θα έπρεπε να ζητήσει και να του δοθεί δημόσιο ακίνητο αναλόγου αξίας στην πόλη πράγμα που δεν φαίνεται στην εισήγηση.
Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη εισήγηση
Ηγουμενίτσα 20/09/2020
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας