01/24/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Συνάντηση Προέδρου Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ανδρέα Νταή με τον Πρέσβη της Κροατίας κ. Aleksandar Sunko

Ιανουαρίου 24, 2019 1



Επίσκεψη του Πρέσβη της Κροατίας κ. Aleksandar Sunko πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Ο Πρέσβης, συνοδευόμενος από τον Πληρεξούσιο Υπουργό της πρεσβείας κ. Zvonimir Sviben, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος κ. Ανδρέα Νταή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην οποία παρευρέθησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Ευάγγελος Χίσσας και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Σπυρίδων Τζάφος.



Σκοπός της επίσκεψης στο λιμένα Ηγουμενίτσας ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν το λιμένα Ηγουμενίτσας και το ρόλο του, ως σημαντικό σημείο σύνδεσης με τις Βαλκανικές χώρες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκαν δυνατότητες, τρόποι και ιδέες περαιτέρω προώθησης στους τομείς που άπτονται της αρμοδιότητας του Λιμένα. Επιπλέον, εντοπίσθηκαν τομείς κοινών δραστηριοτήτων, στους οποίους υφίστανται προοπτικές συνεργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας προς αμοιβαίο όφελος.

Ο κ. Νταής απέδωσε έμφαση στον σημαντικό ρόλο του λιμένα της Ηγουμενίτσας στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, καθώς και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της θέσης του στη σύνδεση Δύσης και Ανατολής. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες και τις σύγχρονες υποδομές του Λιμένα Ηγουμενίτσας και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί στην θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής. Τόνισε δε το ρόλο του λιμένα Ηγουμενίτσας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και συγκεκριμένα στους διαδρόμους της Ανατολικής Μεσογείου, της Σκανδιναβίας-Μεσογείου και της Βαλτικής – Αδριατικής στην διεύρυνση του διαμετακομιστικού εμπορίου και την ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών, προς όφελος των χρηστών της εφοδιαστικής αλυσίδας που εξυπηρετούνται από τους εν λόγω μεταφορικούς διαδρόμους.

Τέλος, ο κ. Νταής διαβεβαίωσε ότι για όσα ζητήματα άπτονται συνεργασίας θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Sunko, με σκοπό την εποικοδομητική ανατροφοδότηση.
Επόμενο βήμα, μετά την χθεσινή συνάντηση και με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Λιμένα Ηγουμενίτσας με την Κροατία, θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων με το Λιμένα του Zadar.





Συνέχεια...

Ο Νίκος Γώγος υποψήφιος Δήμαρχος Παραμυθιάς

Ιανουαρίου 24, 2019 0


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟΥ ΓΩΓΟΥ




Αγαπητοί συμπολίτες,
Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, βιώνουμε μια έντονη ανάγκη για αλλαγή. Να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει, δεν μας ταιριάζει, δεν μας αξίζει. Και πρέπει να δράσουμε εμείς οι ίδιοι. Να ξεβολευτούμε και να υποστούμε το κόστος, ώστε να πετύχουμε την αλλαγή που επιθυμούμε.

Αυτή η στιγμή για μένα ήρθε. Ήρθε η ώρα να προσφέρω, να δουλέψω σκληρά, για αυτό τον ιστορικό τόπο και τους ανθρώπους του.

Αποφάσισα, να δημοσιοποιήσω τη συμμετοχή μου στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού, ανταποκρινόμενος τόσο στις εκκλήσεις πολλών συνδημοτών που αγαπούν άδολα τον τόπο μας, όσο και στην πεποίθησή μου πως αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα.

Πρόθεση μου, είναι η συγκρότηση ενός συνδυασμού ανεξάρτητου, απολύτως αντιπροσωπευτικού της κοινωνίας μας, μιας συνεκτικής ομάδας συμπολιτών μας, έτοιμη να παράξει έργο από την πρώτη μέρα. Ικανή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις του αύριο, μακριά από την ιδιοτέλεια της κεντρικής εξουσίας. Μια ομάδα που τροφοδοτείται από καθαρό αίσθημα ευθύνης, έχοντας συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης της γενιάς μας για το μέλλον του τόπου.

Αυτό που μας ενώνει δεν είναι κάποια ιδεολογία, αλλά η πίστη στις δυνάμεις μας και η πεποίθηση πως μαζί οι πολίτες της Παραμυθιάς μας και όλου του Δήμου Σουλίου, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Θέλουμε να δώσουμε άμεσα κι έμπρακτα την ευκαιρία στους ανθρώπους αυτού του τόπου, να μπορέσουν να αναδείξουν τις δυνατότητές τους και να αποδείξουν τι πραγματικά αξίζουν.

Στόχος μας η βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η τόνωση της παραγωγής, η προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού μας πλούτου, καθώς και της πολύτιμης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα, κάνουμε μια νέα αρχή. Όλοι μαζί! Γι’ αυτό σας καλώ να συμπορευθείτε στην προσπάθεια για την πραγματική αναγέννηση και προκοπή του τόπου. Μια τοπική αναγέννηση, χωρίς συμβιβασμούς, με θεμέλιο της παραδοσιακές μας αρχές και αξίες, κι επίκεντρο τον άνθρωπο.



Σας ευχαριστώ θερμά,

Νίκος Γώγος


* Ο Νίκος Γώγος είναι υπάλληλος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και υπηρετεί στην Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Ιωαννίνων. Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών και ζει την Παραμυθιά.



Συνέχεια...

Ο Γάννης Καραγιάννης υποψήφιος Δήμαρχος Παραμυθιάς

Ιανουαρίου 24, 2019 0


Μήνυμα ανακοίνωσης υποψηφιότητας



Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες, φίλοι.
Βρισκόμαστε σαν περιοχή άλλα και σαν θεσμός τοπικής αυτοδιοίκησης μπροστά σε θεμελιώδεις αλλαγές που θα κρίνουν το μέλλον μας. Από την μία υπάρχουν οι αναπροσαρμογές στην κοινωνικοοικονομική ζωή του δήμου μας όπως και σε όλη την χώρα και από την άλλη, οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου που σηματοδοτούν το κλείσιμο της «Καλλικρατικής» μεταρρύθμισης και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας, αυτής του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ». Σε αυτές τις νέες σελίδες της ζωής μας δηλώνω παρόν.

Σήμερα λοιπόν δηλώνω επίσημα, ότι στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου θα είμαι επικεφαλής ψηφοδελτίου, που θα διεκδικήσει το Δήμο Σουλίου. Επικεφαλής μια πολυσυλλεκτικής παράταξης, χωρίς χρωματισμούς και παλαιοκομματικές αντιλήψεις.
Τα βασικά πιστεύω μου για πολιτικό πολιτισμό, χωρίς κραυγές και αντεγκλήσεις, για διαφάνεια, διαβούλευση και συνεργασία ιδεών και πράξεων, αποτελούν σήμερα όχι απλά άποψη και θέση για το Δήμο Σουλίου, αλλά επιτακτική ανάγκη για την ποιότητα ζωής που όλοι μας θέλουμε.
Εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε σίγουροι ότι, η δύναμη που θα δώσουν οι συνδημότες μας στην πολυσυλλεκτική συμμαχία δυνάμεων που εκφράζουμε και που θα παρουσιάσουμε μέσα από το ψηφοδέλτιο και το πρόγραμμα μας, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και κληρονομημένες προκαταλήψεις, θα είναι τέτοια, που από την επόμενη ημέρα των εκλογών θα μας δώσει την απαιτούμενη ώθηση για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού πλάνου για τον τόπο μας, πλάνο που θα είναι ικανό να μας δώσει τις σταθερές βάσεις για μια νέα πορεία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου Σουλίου
Στόχος μας, η αειφόρος ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της οκονομικοκοινωνικής ζωής του δήμου Σουλίου, με την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που έχει η περιοχή μας.
Στόχος μας να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τον πολιτιστικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό πλούτο που διαθέτουμε και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης όλων των παραγωγικών τομέων, είτε σε επίπεδο πρωτογενής παραγωγής, είτε σε επίπεδο τουρισμού, είτε σε επίπεδο εμπορίου είτε σε επίπεδο υπηρεσιών.
Στόχος μας και ο τελευταίος δημότης του Δήμου Σουλίου, να έχει λόγο στην διακυβέρνηση του τόπου μας και αυτό θα το πετύχουμε με την συγκρότηση ενός "διαφορετικού" από τα τετριμμένα ψηφοδελτίου, ενός ψηφοδελτίου που στόχο έχει την χρήση των ανθρώπων μετά την εκλογή τους με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του καθενός, και όχι ως ψηφοθηρικό μέσο με μοναδικό σκοπό την εισροή σταυρών την ημέρα των εκλογών.

Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, είμαστε έτοιμοι να τα αλλάξουμε όλα. Έχουμε μπροστά μας 5 μήνες για να σας πείσουμε και αυτό θα κάνουμε...

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες, φίλοι.
Από αυτή την στιγμή, ξεκινάμε τον σύντομο αλλά πολύ ουσιαστικό για το δήμο μας προεκλογικό αγώνα.
Είμαστε η ήρεμη δύναμη και σε αυτόν τον αγώνα σας θέλουμε όλους δίπλα μας.

Σας ευχαριστώ

Γιάννης Σ. Καραγιάννης
Διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς – Κατάστημα Παραμυθιάς
Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου 

https://www.youtube.com/watch?v=nMnWmWGnkPg&feature=youtu.be






Συνέχεια...

Ο Νικόλας Κάτσιος υποψήφιος Δήμαρχος Παραμυθιάς

Ιανουαρίου 24, 2019 0


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΤΣΙΟΥ

Αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου Σουλίου ,
Στα 39 μου χρόνια, αφού έχω δουλέψει 14 χρόνια ως φαρμακοποιός και έχοντας υπηρετήσει για 9 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση ως περιφερειακός σύμβουλος και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, γοητευμένος με την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα που προσφέρει η Αυτοδιοίκηση, απευθύνομαι σε όλους σας και σας ζητώ να αξιολογήσετε την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου Σουλίου.

Απευθύνομαι σε σας με βαθιά την αίσθηση του καθήκοντος και της εκπλήρωσης ενός χρέους. Του χρέους να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τόπο που με γέννησε, με ανάθρεψε, με πότισε με τις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου μας και με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Σας καλώ, αξιολογώντας την υποψηφιότητά μου, να δώσετε τη δυνατότητα σε εμένα και στους συνεργάτες μου να εργασθούμε για την εκπλήρωση αυτού του χρέους.

Είναι ένα κάλεσμα για όλους εσάς που είστε εδώ, γιατί πιστεύετε σε αυτόν τον τόπο. 

Είστε εδώ, γιατί αγαπάτε αυτόν τον Δήμο.

Είστε εδώ, γιατί αντιστέκεστε στην αδιαφορία.

Είστε εδώ, γιατί αντιστέκεστε στην αδράνεια.

Είστε εδώ, γιατί επιμένετε ότι μπορούμε και ότι μας αξίζει καλύτερα.

Μπορούμε να σταθούμε με υπερηφάνεια σε αυτή την νέα εποχή που είναι μπροστά μας, απέναντι στη νοοτροπία εκείνων που θέλουν τον διχασμό, τη μιζέρια και την απαξίωση.

Με μεγάλο ενθουσιασμό και πολύ συναίσθημα, χωρίς ξύλινο λόγο και τυποποιημένες εκφράσεις, είμαστε εδώ έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός Δήμου πρότυπου, ενός Δήμου, στον οποίο αξίζει να ζούμε.

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,

η Αυτοδιοίκηση σε μαθαίνει να είσαι ταπεινός, να καταπίνεις τους εγωισμούς και να προσπαθείς να συνθέσεις. Γιατί στην Αυτοδιοίκηση το μόνο που μένει και αξιολογείται είναι το απτό και το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Αυτές είναι και δικές μου βασικές αρχές και έτσι θα εργαστώ με τους συνεργάτες μου.
Θα εργαστούμε με όλο μας το είναι, με όλη μας την εμπειρία, για να αποδείξουμε ότι ο ιστορικός μας Δήμος, όπου έχουμε τα σπίτια μας τα σχολεία μας, τις δουλειές μας , μπορεί να φιλοξενήσει και όλα τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας κρατώντας εδώ κοντά μας όλους όσους θέλουν να ζήσουν μια όμορφη ζωή.

Η Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να ξεπερνάει γραμμές και να γκρεμίζει τείχη, πολύ απλά γιατί πρέπει να δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.

Τα σκουπίδια, οι λακκούβες στους δρόμους και οι καθημερινές ανάγκες μας δεν έχουν χρώμα και ιδεολογία. Κανείς μας βέβαια δεν γεννήθηκε χθες και είμαστε περήφανοι για τις πολιτικές μας επιλογές. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ όμως ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ από την πολιτική και ΑΠΑΙΤΕΙ υπερβάσεις χωρίς παρωπίδες.

Αυτός ο τόπος έχει πολλή και ένδοξη ιστορία. Έχει και πολλά χειροπιαστά πλεονεκτήματα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια αυτά τα στοιχεία να συνδυαστούν και να δώσουμε το στίγμα για μια πορεία προς το μέλλον. Ένα μέλλον αντάξιο της ιστορικής κληρονομιάς, που πήραμε από τους ηρωικούς προγόνους μας. Ένα μέλλον, όπου οι θέσεις εργασίας θα κρατούν εδώ τους νέους και θα τους καταστούν παραγωγικούς, αυτάρκεις αλλά και χρήσιμους για την κοινωνία. Ένα μέλλον, όπου οι αξίες θα μετατρέπονται σε υπεραξίες και στο τέλος αυτής της πορείας ο Δήμος Σουλίου να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Τόσο υψηλοί είναι οι στόχοι μας, τόσο ψηλά αξίζει σε αυτόν τον ιστορικό τόπο.

Όμως στην εποχή που διανύουμε, έχει αποδειχθεί ότι η επιτυχία δεν είναι υπόθεση μόνο ενός και ότι τα αποτελέσματα έρχονται μέσα από ομάδες ικανών ανθρώπων.

Έτσι λοιπόν πρωταρχικό μου μέλημα είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας από ανθρώπους άξιους και ικανούς που να πονάνε τη πόλη μας και τα χωριά μας, διατεθειμένους να εργασθούν και να προσφέρουν πέρα και πάνω από τα κόμματα. Μιας ισχυρής ομάδας δουλειάς που θα έχει φρεσκάδα, όρεξη και ΝΑΙ, θα έχει μεράκι.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν μέχρι και τις εκλογές θα συνεχίσω αυτό που κάνω χρόνια τώρα : Να επικοινωνώ και κυρίως να ακούω όλους τους συμπολίτες μου στην Παραμυθιά, στον Αχέροντα, στο Σούλι και σε κάθε χωριό, έτσι ώστε αυτή τη φορά με την ομάδα των συνεργατών μου να υλοποιήσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό που συμπεριλαμβάνει επικαιροποιημένα και με ιεράρχηση όλες τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου μας και των συνδημοτών μας.

Τον σχεδιασμό αυτό θα τον παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα πριν τις εκλογές στη Παραμυθιά, στον Αχέροντα, στο Σούλι αλλά και σε κάθε χωριό μας ξεχωριστά. Και εδώ έχουμε μια καινοτομία για τα προεκλογικά δεδομένα, όπως τα έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Αντί για γενικόλογες εξαγγελίες, θα παρουσιάσουμε με αναλυτικές αναφορές τον κάθε άξονα του σχεδιασμού που συμπεριλαμβάνει επιγραμματικά :

-Πρωτογενή τομέα, μεταποίηση και επιχειρείν .

-Τουρισμό 

-Πολιτισμό και ιστορία

-Περιβάλλον

Ο σχεδιασμός μας αυτός είναι ρεαλιστικός, έχει στόχους και ασφαλώς προτεραιότητες, που επιγραμματικά αναφέρονται σε :

-Πρωτοβουλίες για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας, που είναι η μεγαλύτερη μάστιγα για όλους και κυρίως για τους νέους.

-Υποστηρικτικές δράσεις για τους συμπολίτες μας που επιχειρούν.

-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

-Εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

-Συνεργασία με επιστημονικούς φορείς.

-Δράσεις μέριμνας για τους συνδημότες και τις συνδημότισσες που έχουν ανάγκη.

-Τέλος αλλά όχι τελευταίο ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η καινοτομία εκ μέρους μας δεν θα είναι μόνο η αναλυτική παρουσίαση του κάθε άξονα ξεχωριστά, αλλά κυρίως η εξειδικευμένη αναφορά στις πηγές ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ. Δηλαδή στο πώς θα χρηματοδοτήσουμε το κάθε έργο που σχεδιάζουμε. Με αυτό τον τρόπο θα διαφοροποιηθούμε από την κοινή πρακτική, που συναντούμε τις περισσότερες φορές έως σήμερα, δηλαδή την πρακτική των γενικόλογων και κυρίως μη κοστολογημένων προτάσεων που εξαγγέλλονται προεκλογικά και στο τέλος δεν υλοποιούνται.

Σημαία της παράταξής μας είναι η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του Δήμου Σουλίου και για τον σκοπό αυτόν θα ορίσουμε τους επιστημονικά υπεύθυνους σε κάθε τομέα δράσης. Οι συνεργάτες αυτοί θα είναι καταρτισμένοι επιστήμονες, που θα έχουν την ευθύνη στον τομέα δράσης τους. Σημαντικό ρόλο επιφυλάσσουμε για τους ανθρώπους μας που διαπρέπουν έχοντας μεταναστεύσει από τον τόπο μας. Είναι στοίχημά μας να αξιοποιήσουμε τη δεδομένη αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους και να τους εμπνεύσουμε ενεργοποιώντας τους επιτελικά.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Θέλουμε να συντηρήσουμε και να ολοκληρώσουμε με σεβασμό ό,τι καλό έχει γίνει έως τώρα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, γιατί αυτό επιτάσσει η παιδεία μας αλλά και γιατί αυτό έχει ανάγκη ο Δήμος μας. Θέλουμε όμως ξεκάθαρα να θέσουμε τις βάσεις γι’ αυτό που έρχεται και να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας που αποβλέπει στην παραγωγική ανασυγκρότηση ολόκληρου του Δήμου Σουλίου.

Την αγάπη μας για τον τόπο μας τη δείχνουμε έμπρακτα και όχι με ευχολόγια. Και θα τα καταφέρουμε, γιατί το πιστεύουμε, γιατί τολμούμε και γιατί δεν αποφεύγουμε τις δράσεις που έχουν ΄΄κόστος΄΄. Θα τα καταφέρουμε, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τα πάνω κάτω!

Σας καλώ να πιστέψετε όχι μόνο στην ικανότητα τη δική μου και των συνεργατών μου να προκαλούμε την αλλαγή, αλλά και στη δική σας. Αν επιλέξετε εμένα και τους συνεργάτες μου να σας υπηρετήσουμε, αυτή θα είναι μια εποχή ενεργοποίησης όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας.

Αισθάνομαι ως καθήκον μου να ξεκαθαρίσω ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κύριο ζητούμενο δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά αυτός που θα επιλεγεί να έχει όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε με τους συνεργάτες του να είναι σε θέση να οδηγήσει τον Δήμο Σουλίου στο μέλλον.

Αισθάνομαι το καθήκον να αναδείξω ως πρώτη υποχρέωσή μου να σας μεταδώσω το μήνυμα ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σύνεση και διαρκή συστηματική εργασία.

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Καλή χρονιά με υγεία σε όλους μας !


Με τιμή,
Νικόλας Κάτσιος 

Φαρμακοποιός /MBA 

Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου
Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου



Συνέχεια...

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ιανουαρίου 24, 2019 0

Γράφει ο Βασίλης Μασσαλάς 
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Θα συμφωνήσω εξαρχής με όσους υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με κύριο στόχο, όχι την λύση του προβλήματος, αλλά για να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση, και ειδικά στη Ν.Δ. Ο κύριος Μητσοτάκης αντέδρασε γρήγορα, απομονώνοντας φιλελεύθερες απόψεις από τον πολιτικό του χώρο του που πιθανότατα θα υποστήριζαν μια συμβιβαστική λύση, και επιβάλλοντας την συντηρητική, εθνικιστική άποψη της πλειοψηφίας στο κόμμα του. Η Φώφη Γεννηματά υπέκυψε στις συντηρητικές απόψεις τμήματος του Πασοκ, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, και παρόλο που οι υπόλοιπες δυνάμεις που στήριξαν το Κιναλ διαφωνούσαν, πήρε θέση κατά της συμφωνίας, οδηγώντας, καταρχάς το Ποτάμι σε αποχώρηση, και τέλος, με την διαγραφή της Δημαρ μετά την απόφαση της Κ.Ε, ουσιαστικά στην διάλυση του Κιναλ.
Από την στιγμή που οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, με την εκλογή Ζάεφ στα Σκόπια, και με την πίεση των συμμάχων μας για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Τσίπρας, αν πραγματικά σκόπευε στην λύση του εθνικού θέματος, έπρεπε να καλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, και να κάνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αξιοποιώντας το καλύτερο δυναμικό της Χώρας μας, θέτοντας σαν όρο ότι το θέμα είναι εθνικό και δεν πρέπει να γίνει θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης από καμία πολιτική δύναμη. Εάν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και πιθανότατα θα είχαμε λύσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Οι λόγοι που με κάνουν να υπερασπίζομαι την συνθήκη των Πρεσπών, πέρα από την ευνοϊκή συγκυρία, την οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα την έχουμε ξανά, είναι οι παρακάτω. 
Όσο πιο σύντομα λυθεί το πρόβλημα είναι στην θετική κατεύθυνση, επειδή, πέρα από τα οφέλη της καλής γειτονίας, της συνεργασίας σε πολλά επίπεδα, των οικονομικών συναλλαγών που σε σχέση με τα Σκόπια έχουμε το πάνω χέρι, κάθε μεταγενέστερη συμφωνία πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι σε όφελος των Σκοπίων. Αν συγκρίνουμε την σημερινή κατάσταση με το 1993, όταν είχαμε την δυνατότητα για λύση, βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση, με την γειτονική Χώρα να έχει αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των χωρών του κόσμου με το συνταγματικό της όνομα και μάλιστα μονοπωλώντας το, σκέτο Μακεδονία. 
Από γεωπολιτική άποψη η βασική απειλή για την Ελλάδα προέρχεται εξ ανατολάς, από μία Τουρκία που συνεχώς οξύνει τις διεκδικήσεις της σε Κύπρο και Αιγαίο, και με μια ισχυρή πολιτική ηγεσία που κάθε άλλο παρά φιλική και συζητήσιμη είναι. Επομένως πρέπει σαν Χώρα να κλείσουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε με τους γείτονες στον Βορρά, και να παλέψουμε να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτρέποντας να τους στείλουμε στη αγκαλιά, και να μετατραπούν σε προτεκτοράτο της Ρωσίας, η ακόμη χειρότερα σε ζώνη επιρροής της Τουρκίας, η οποία έχει την δυνατότητα με επενδύσεις στα Σκόπια, να κυριαρχήσει οικονομικά στην διπλανή χώρα. 
Τα τελευταία χρόνια έχουμε εξαντλήσει σαν Χώρα ένα τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ το χρειαζόμαστε για σημαντικά εθνικά θέματα, είτε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είτε για την Κύπρο, είτε για τις δανειακές συμβάσεις με τους εταίρους, είτε για το μεταναστευτικό. Και βέβαια παντού στον Κόσμο μας αντιμετωπίζουν σαν κακομαθημένα παιδιά, μην μπορώντας να κατανοήσουν την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχουμε σαν λαός για το όνομα της Μακεδονίας. 
Σε κάθε συμφωνία δύο μερών είναι δεδομένο ότι θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μόνο σε περιπτώσεις πολέμου είναι δυνατόν να επιβάλλει ένα μέρος τις θέσεις του κυριαρχώντας του ηττημένου. Ο καλύτερος τρόπος για να μην υπάρξει συμφωνία, είναι να επεκτείνει κάθε μέρος τις κόκκινες γραμμές του, πέρα από το σημείο που είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου. Η συμφωνία των Πρεσπών εκτιμώ ότι έφθασε στο οριακό σημείο κάθε πλευράς και δύσκολα θα μπορέσει οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση να υπερβεί αυτό το όριο. 

Το τελευταίο σημείο θεωρώ ότι απαιτεί επιπλέον ανάλυση για να δούμε τα οφέλη και τις ζημιές κάθε πλευράς. 
Από τα τέλη του 18ου αιώνα και μετά, όταν αρχίζουν και διαμορφώνονται τα έθνη κράτη στην Ευρώπη, η Μακεδονία αποτελεί τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατοικείται από έναν πολυποίκιλο πληθυσμό, που αποτελείτε από Έλληνες, Τούρκους, Σλάβους, Αλβανούς, Εβραίους. Με τους βαλκανικούς πολέμους απελευθερώνεται από την Τουρκία και διαμοιράζεται το νότιο και μεγαλύτερο μέρος στην Ελλάδα, το Βόρειο στα σημερινά Σκόπια και ένα μικρό μέρος στην Βουλγαρία. Στο ελληνικό κομμάτι επέρχεται μια σχετική ομογενοποίηση του πληθυσμού, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και την έλευση σημαντικού αριθμού Ελλήνων ποντίων και μικρασιατών, παραμένοντας όμως ένα σημαντικό κομμάτι πληθυσμού που μιλάει μια νοτιοσλαβική γλώσσα, πιο κοντινή στα βουλγάρικα, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες ορθόδοξοι, και μάλιστα ανήκοντες στο οικουμενικό πατριαρχείο και όχι την εξαρχική εκκλησία της Βουλγαρίας, που δικαιολογεί την αντίδρασή τους, απέναντι στη προσπάθεια οικειοποίησης τους από την Βουλγαρία.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δημιουργείται από τον Τίτο, η ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία, που ένα από τα ομόσπονδα κράτη που την αποτελούν είναι και η Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως ακριβώς και οι Δημοκρατίες της Σλοβενίας, της Κροατίας, κλπ. Από τότε, και για πάνω από εβδομήντα χρόνια, οι κάτοικοι αυτής της χώρας ονομάζονται μακεδόνες και μιλούν την μακεδονική γλώσσα, και αυτά αποτελούν συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, και επομένως αποτελούν πιθανότατα την γραμμή άμυνας που έχουν στην διαπραγμάτευση. Ανάφερα την Κροατία προηγουμένως, επειδή θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Ντράζεν Πέτροβιτς, που έπαιζε μεν στην εθνική μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας, αλλά πάντα αυτοπροσδιοριζόταν σαν Κροάτης.
Κάνοντας μια στοιχειώδη ιστορική ανάλυση μπορούμε να καταλήξουμε, στις παραμέτρους που έμπαιναν από τα δύο μέρη σαν κόκκινες γραμμές και σαν τελευταία αμυντική γραμμή. Για την Ελλάδα η γραμμή άμυνας ήταν και παραμένει, ότι δεν υπάρχει μια ενιαία Μακεδονία, όπως διατείνονται οι Σκοπιανοί, αλλά υπάρχει μια Σλαβική η Βόρεια Μακεδονία, και η Μακεδονία που είναι αποκλειστικά Ελληνική. Επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση του σημερινού κράτους των Σκοπίων με την αρχαία Μακεδονία και τα σύμβολά της, τον Μέγα Αλέξανδρο η το αστέρι της Βεργίνας, και ότι η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία αλλά είναι μια πολύ πιο σύγχρονη νοτιοσλαβική γλώσσα. Η ύπαρξη η μη σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Ελλάδα, άποψη που υποστήριζε το Ουράνιο Τόξο, αποτελούσε την κόκκινή μας γραμμή, για να αποφύγουμε πιθανές εκφράσεις αλυτρωτισμού στο μέλλον. Για τους σκοπιανούς αντίστοιχα, η τελευταία αμυντική τους γραμμή ήταν ότι και αυτοί είναι Μακεδόνες και ότι μιλούν την Μακεδονική γλώσσα.
Από τα παραπάνω εκτιμώ ότι η συμφωνία που κάναμε είναι σε θετική κατεύθυνση και μάλλον κερδισμένοι είμαστε. Η τελευταία παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι, ότι θα προτιμούσα τον όρο Σλαβική Μακεδονία οπότε πιο εύκολα γλώσσα και εθνικότητα μπορούσαν να ονομάζονται Σλαβομακεδονική, όταν μιλάς παράδειγμα για κάποιον Κορεάτη συνήθως τον αποκαλείς απλά Κορεάτη και όχι Βορειοκορεάτη η Νοτιοκορεάτη. Το πρόβλημα όμως, που φαντάζομαι ότι αντιμετώπισαν οι διαπραγματευτές από την Ελληνική πλευρά, είναι ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την διπλανή Χώρα, λόγω της ισχυρής Αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια και την δύναμη που έχουν στο κοινοβούλιο της Χώρας τους, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τελικά συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Σκοπιανό κοινοβούλιο δεν πέρασε η Μακεδονική εθνότητα, παρόλο που εμείς είχαμε συμφωνήσει, αλλά απλώς η ιθαγένεια, επειδή οι Αλβανοί θεωρούν ότι η εθνότητά τους είναι η Αλβανική και όχι σλαβική. Αυτή είναι άλλη μια παράμετρος που μας δείχνει ότι αν είχαμε συμφωνήσει το 1993, όταν η Αλβανική μειονότητα δεν ήταν οργανωμένη, θα είχαμε επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα.









Συνέχεια...