01/25/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ηγουμενίτσα: Σεμινάριο για γονείς από την ΑΡΙΑΔΝΗ και τον ΟΚΑΝΑ

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Σεμινάριο για γονείς από την ΑΡΙΑΔΝΗ και τον ΟΚΑΝΑ

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Θεσπρωτίας, Αριάδνη σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, θα πραγματοποιήσει σεμινάριο 5 συναντήσεων για γονείς. 

Στόχος είναι να ενδυναμωθούν και να στηριχτούν στο ρόλο τους ως γονείς. Η θεματολογία θα αφορά την επικοινωνία, τα όρια, την εικόνα εαυτού και τις πηγές δύναμης.

Συντονίζει η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π Κων/να Ζιάγκου (Dipl.Psych, M.Sc).

Έναρξη σεμιναρίου 6 Φεβρουαρίου2023 και ώρα 17.00 – 18.30 στους χώρους του Κ.Π (Κυρά Βασιλικής 10). 

Οι υπόλοιπες ημερομηνίες είναι: 13/1, 20/1, 6/3, 13/3). 
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 26650-25140 ως 1/02/2023. 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Συνέχεια...

Το νέο Δ.Σ.της Ομοσπονδίας Μουργκάνας - Πρόεδρος ο Νίκος Παπαθανασίου

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Το νέο Δ.Σ.της Ομοσπονδίας Μουργκάνας - Πρόεδρος ο Νίκος Παπαθανασίου

Το ΔΣ στην πρώτη συνεδρίασή του σχολίασε τη συνέλευση της Ομοσπονδίας και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των αποφάσεων και κατευθύνσεων.

Με τη συμμετοχή 38 Αντιπροσώπων από 12 Αδελφότητες διεξήχθηκαν οι εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου στα γραφεία μας. Τη διεύθυνση των εργασιών ανέλαβε ο Γιώργος Οικονόμου, πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ.

Εγκρίθηκαν ομόφωνα ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβούλιου. Επιβεβαιώθηκε η συνοχή της Ομοσπονδίας παρά την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με τις παραιτήσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαθανασίου ανάγνωσε τον Απολογισμό με την πλούσια δραστηριότητα -στο σύντομο χρονικό διάστημα των 10 μηνών- και με ιδιαίτερη έμφαση στην ενωτική και αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα της υπαίθρου της Ηπείρου. Χαρακτήρισε το κάλεσμα των 5 Ομοσπονδιών σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης Γιώργος Οικονόμου, τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα αγωνιστικής διεκδίκησης και χωρίς συμβιβασμούς άμεσων λύσεων στα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα των χωριών μας, σε συντονισμό με τη ΠΣΕ και τις Ομοσπονδίες των απόδημων Ηπειρωτών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παπαθανασίου χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις τα λεχθέντα περί κομματικοποίησης που σκοπό έχουν να εμποδίσουν τις διεκδικήσεις και να συγκαλύψουν τις ευθύνες όσων είναι διαχρονικά υπεύθυνοι για τη κατάσταση των χωριών μας.

Το ΔΣ καλεί όλα τα μέλη και στελέχη των Αδελφοτήτων στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την 15η Φεβρουαρίου μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες και τη ΠΣΕ.

Το νέο ΔΣ καλεί σε επείγουσα ανασυγκρότηση όλων των Αδελφοτήτων και την επαναδραστηριοποίηση προσωπικοτήτων της Μουργκάνας, ενώ αναλαμβάνει την ευθύνη δίμηνης έκδοσης Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: 

Πρόεδρος: Παπαθανασίου Νίκος
Α Αντιπρόεδρος: Ανυφαντής Παναγιώτης
Β Αντιπρόεδρος: Πέλεχας Βασίλης
Γεν. Γραμματέας: Κανακόπουλος Δημήτρης
Ταμίας: Δήμος Χρήστος
Εφορος Πολιτισμού: Μπότσαρη Βαρβάρα
Εφορος Δημοσίων Σχέσεων: Αθανασίου Γιώργος
Αναπληρωτής Γραμματέας: Δήμος Γιώργος

Μέλη: 
Κόντης Ζήκος
Κωνσταντίνου Κώστας
Τσαγκάρης Δημήτρης

Αναπληρωματικοί: 
Διώχνος Στέλιος και Τσουκαλά Βάσω
Συνέχεια...

Για αναρρίχηση στη Λαμπανίτσα, στο πρώτο και μοναδικό πιστοποιημένο αναρριχητικό πεδίο της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Για αναρρίχηση στη Λαμπανίτσα, στο πρώτο και μοναδικό πιστοποιημένο αναρριχητικό πεδίο της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Η αναρρίχηση είναι πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο στον εναλλακτικό τουρισμό και ένα σπορ που γεννήθηκε μέσα από την ορειβασία στις αρχές του 20ου αιώνα, την τελευταία 30ετία ωστόσο έχει διαχωριστεί πλήρως και πλέον, αποτελεί ένα ξεχωριστό και παράλληλα πολύ ενδιαφέρον άθλημα με πολλές διαφορετικές εκφράσεις.

Μάλιστα με την εξέλιξη του αθλήματος η αναρρίχηση έγινε ιδιαίτερα ασφαλής με τη δημιουργία πιστοποιημένων φυσικών πεδίων, ένα από τα οποία βρίσκεται στην Ελαταριά Παραμυθιάς που είναι το πρώτο και μοναδικό πιστοποιημένο αναρριχητικό πεδίο της Θεσπρωτίας.

Σε συνδυασμό με τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Ελαταριάς αλλά και την ολοκλήρωση του ορειβατικού καταφυγίου, η γνωστή σε πολλούς Λαμπανίτσα, φιλοδοξεί να γίνει το κέντρο των δράσεων Εναλλακτικού Τουρισμού Βουνού στη Θεσπρωτία και σημείο αναφοράς για την Ήπειρο, με το ελατόδασος που την περιβάλει να δίνει την προστιθέμενη αξία που απαιτείται.

Το Αναρριχητικό Πεδίο σχεδιάσθηκε και δημιουργήθηκε από Διεθνώς Πιστοποιημένους Αναρριχητές, οδηγούς βουνού IFMGA και εκπαιδευτές αναρρίχησης και αποτελείτε από 5 πίστες διαβαθμισμένης δυσκολίας ικανοποιώντας απαιτήσεις αναρρίχησης για παιδιά και αρχάριους μέχρι έμπειρους Αναρριχητές

Στα πλεονεκτήματα του, το Αναρριχητικό Πεδίο της Ελαταριάς βρίσκεται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση (11χλμ) από την Εγνατία Οδο αλλά και με την εκμετάλλευση του δικτύου ορειβατικών μονοπατιών από το Σύλλογο Ελαταριάς ο επισκέπτης – αναρριχητής θα βρίσκεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις πίστες αναρρίχησης, μέσα απο μια διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Συνέχεια...

Χάνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Λώλος;;;

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Χάνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Λώλος;;;

Διπλή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας, με ορισμένα σοβαρά θέματα, μεταξύ των οποίων και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023, το οποίο έχει και έναν ακόμη συμβολισμό: Ότι ο Δήμαρχος παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από το δημοτικό συμβούλιο.

Μόνο που δεν είναι σίγουρο, εάν τελικά ο Δήμαρχος Ηγ/τσας κ. Γ. Λώλος κατορθώσει σήμερα να πάρει αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης...!

Και εξηγούμε γιατί..

Το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας αποτελείται από 27 μέλη.
14 από την παράταξη του κ. Λώλου, τα οποία είναι οι: 

1) Πάκος Δημήτριος
2) Τζώρτζης Απόστολος
3) Γκόλιας Βασίλειος
4) Γκίκας Μιχαήλ
5) Φουσέκης Γεράσιμος
6) Κώστας Ελευθέριος
7) Μαρτίνης Δονάτος
8) Τσουμάνης Κωνσταντίνος
9) Μήτσης Σωτήριος
10) Δημάκος Δημήτριος (;)
11) Τζέλλου Χριστίνα
12) Λώλης Ηλίας
13) Ζεϊμπέκογλου Δέσποινα
14) Τσώτου Νικολάου Βασιλική (;)

9 από την παράταξη Γόγολου:

1) Γόγολος Ιωάννης
2) Βαλάκος Σπυρίδων (;)
3) Νταής Παναγιώτης
4) Κοτζαπαναγιώτου Κωνσταντίνος
5) Κάτσιος Χρήστος
6) Λιώνης Ελευθέριος
7) Καλφόγλου Γεώργιος
8) Κατσάρη Σοφία
9) Ρούσης Αναστάσιος

3 από την παράταξη Δημητρίου

1) Δημητρίου Θωμάς
2) Κάτσης Σπυρίδων
3) Βασιλειάδης Γεώργιος

και 1 από τη Λαϊκή Συσπείρωση
1) Δήμας Θεόδωρος

ΣΥΝΟΛΟ: 27

Για να περάσει μια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο χρειάζεται επομένως 14 θετικές ψήφους (50%+1), όσα ακριβώς και τα μέλη της παράταξης του κ. Λώλου.

Κι εδώ αρχίζει η αφαίρεση...
Από την παράταξη του κ. Λώλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανεξαρτητοποιήθηκε η κα. Τσώτου, με δημόσια δήλωσή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφια με τον Π. Νταή στις ερχόμενες εκλογές!

Επομένως ο Δήμαρχος (ο οποίος, για όσους δε γνωρίζουν δεν έχει δικαίωμα ψήφου στο δημοτικό συμβούλιο) έχει 13 ψήφους με το πλεονέκτημα βέβαια της διπλής ψήφου του Προέδρου του Δ.Σ. σε περίπτωση ισοψηφίας...!

Μόνο, που από την παράταξη του κ. Λώλου εδώ και 3 χρόνια, υπάρχει και μια σιωπηλή ανεξαρτητοποίηση, του κ. Δημάκου, ο οποίος καταψηφίζει τις περισσότερες εισιγήσεις του Δημάρχου.

Οπότε, με απλά μαθηματικά ο Δήμαρχος δεν μπορεί να περάσει τις εισηγήσεις του από το Δημοτικό συμβούλιο, χωρίς τουλάχιστον τη στήριξη από συμβούλους της αντιπολίτευσης...

Κι αυτό όμως, έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, από συμβούλους της παράταξης του κ. Γόγολου, με πιο τρανταχτό παράδειγμα του δ.σ. Σ. Βαλάκου...!

Ο κ. Λώλος βέβαια θα περάσει τον προϋπολογισμό, όχι επειδή θα έχει πλειοψηφία, αλλά επειδή ο νόμος ορίζει ότι αν δεν υπάρχει άλλη εισήγηση, υπερψηφίζεται η πρόταση του Δημάρχου ακόμη και με μειοψηφία, όπως έγινε και πέρυσι...!

Μόνο που φέτος, είμαστε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και θα βγουν πολλά στη φόρα, περισσότερα από πέρυσι...

Γι' αυτό, οι δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας, καλό είναι, σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου να βρεθούν στο Δημαρχείο στι 6 μ.μ. να δουν μετα μάτια τους, τι και ποιους ψηφίζουν...!


Υ.Γ. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το δείξουν σε απευθείας μετάδοση...!!!

Συνέχεια...

Ο Μ. Κάτσης στους Άγιους Σαράντα, εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα στην επέτειο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Ο Μ. Κάτσης στους Άγιους Σαράντα, εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα στην επέτειο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Στους Άγιους Σαράντα βρέθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης, όπου και εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην επέτειο 32 ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Το Μάριο Κάτση συνόδευε ο συντονιστής της Επιτροπής Βορειοηπειρωτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Τρίχας.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μάριος Κάτσης, αφού αρχικά μετέφερε την αμέριστη στήριξη του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, στους αγώνες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα υπερήφανος και ο ίδιος που βρέθηκε ανάμεσα σε ανθρώπους που πάλεψαν σκληρά, ιδιαίτερα τα παλαιότερα δύσκολα χρόνια, ώστε να κρατήσουν την ταυτότητα τους και τον ελληνισμό στις πατρογονικές τους εστίες.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής Πολιτείας προς τους Έλληνες της Αλβανίας, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «πέρα από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε, στο ύψος των αναγκών σας», ενώ πρόσθεσε ότι, «η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων, αποτελούν πάγια αιτήματα της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, και δεν μπορούν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα από καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ορθώς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούνταν πάντα στην κορυφή τόσο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, όσο και ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έριξε ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Αλβανίας καθώς όπως τόνισε, «η επιβίωση, και η παραμονή των ανθρώπων στα χωριά και στις πόλεις των παππούδων σας είναι πλέον δύσκολη. Τα μικρά εισοδήματα, η ακρίβεια, η απουσία βασικών υποδομών, και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους, είναι προβλήματα που απειλούν τη Μειονότητα».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ώστε η Ελλάδα να βοηθήσει ουσιαστικά της Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι, «απαιτείται ένα πλήρες εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα έμπρακτης στήριξης προς τα μέλη της, αλλά και διάλογο με προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο δράσης από την πλευρά της Ελλάδας, μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν Έλληνα της Αλβανίας που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του, και να προκόψει». Ενώ ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε λέγοντας, «σας καλούμε όλους, να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό. Ένα σχέδιο ζωής με αξιοπρέπεια του ελληνισμού που βρίσκεται εδώ».

Ο Μάριος Κάτσης κλείνοντας, δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες της περιοχής, όσο και με την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία, «το 2018 προχωρήσαμε νομοθετικά για την επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Μειονότητας. Της σύνταξης που είχε κοπεί το 2008 και το 2012 δηλαδή. Μάλιστα απλοποιήσαμε και τα κριτήρια των δικαιούχων με το νόμο 4618/2019. Κι όμως, πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία κάναμε σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή, καταθέτοντας επιπλέον και σχετική τροπολογία ως ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τελικά να φτάσουμε μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, για να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα αυτονόητα. 

Τόσο με τη σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες, όσο και με την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία. Δεν μπορεί δύο τόσο κρίσιμα ζητήματα για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, να εργαλειοποιούνται για τις ψήφους. Είναι ανεπίτρεπτο, εθνικά επικίνδυνο, και προσβλητικό γι’ αυτόν εδώ τον τόπο, τέσσερα χρόνια η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να είναι εξαφανισμένη από τις κυβερνητικές αποφάσεις, και ξαφνικά να την θυμούνται πριν τις εκλογές. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε ένα σκοτεινό παρελθόν, και πρέπει να τις αφήσουμε για πάντα πίσω μας».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού:

Καλημέρα κι από μένα, και χρόνια πολλά στην Ομόνοια και σε όλους τους Έλληνες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Αρχικά θα ήθελα να σας μεταφέρω τις θερμές ευχές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, για τη συμπλήρωση των 32 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ομόνοια. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλετε όλα αυτά τα χρόνια, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Είναι δίπλα σας σταθερά στους αγώνες που δίνετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά μου, συντάσσομαι κι εγώ μαζί σας, τιμώντας με τη σειρά μου τους αγώνες σας στα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά ιδιαίτερα τις θυσίες και τους σκληρούς αγώνες που δώσατε στα προγενέστερα, πέτρινα χρόνια, για να κρατήσετε της ταυτότητά σας και τον ελληνισμό. Είμαστε και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για εσάς, υπερήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σας. Ανάμεσα σε ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Σε ανθρώπους που εργάζονται ακούραστα και προσηλωμένα, με στόχο την κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων της Μειονότητας, τη διαφύλαξη των ελευθεριών της, και τη διατήρηση της ταυτότητας των μελών της. Σε ανθρώπους που φέρνουν την Ελλάδα και την Αλβανία πιο κοντά, και που εργάζονται για την κοινή ευημερία των δύο κρατών.

Γνωρίζω καλά, ότι όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική Πολιτεία, πέρα από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε, στο ύψος των αναγκών σας. Ο ελεύθερος αυτοπροσδιορισμός, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων, αποτελούν πάγια αιτήματα της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, και δεν μπορούν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα από καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ορθώς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούνταν πάντα στην κορυφή τόσο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, όσο και ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε. Η ίδια η καθημερινότητα, η επιβίωση, και η παραμονή των ανθρώπων στα χωριά και στις πόλεις των παππούδων σας είναι πλέον δύσκολη. Τα μικρά εισοδήματα, η ακρίβεια, η απουσία βασικών υποδομών, και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους, είναι προβλήματα που απειλούν τη Μειονότητα.

Το ερώτημα είναι, μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει σε αυτά τα προβλήματα; Η απάντηση είναι, ναι. Η Ελλάδα, μετά την περιπέτεια που πέρασε με την ουσιαστική χρεοκοπία της, κατάφερε τον Αύγουστο του 2018, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, να τελειώσει με τα μνημόνια και τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς, και να ξανασταθεί επιτέλους στα πόδια της.

Απέκτησε έτσι, ξανά τη δυνατότητα να μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά με ζητήματα που δεν είχαν να κάνουν αμιγώς με το πώς θα βγει ο μήνας για την ελληνική οικονομία. 

Τότε λοιπόν ήταν που προχωρήσαμε νομοθετικά για την επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Μειονότητας. Της σύνταξης που είχε κοπεί το 2012 και το 2008 δηλαδή. Μάλιστα απλοποιήσαμε και τα κριτήρια των δικαιούχων με το νόμο 4618/2019. Κι όμως, πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία κάναμε σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή, καταθέτοντας επιπλέον και σχετική τροπολογία ως ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τελικά να φτάσουμε μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το 2023, για να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα αυτονόητα. Τόσο με την σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες, όσο και με την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία.

Δεν μπορεί δύο τόσο κρίσιμα ζητήματα για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, να εργαλειοποιούνται για τις ψήφους. Είναι ανεπίτρεπτο, εθνικά επικίνδυνο, και προσβλητικό γι’ αυτόν εδώ τον τόπο, τέσσερα χρόνια η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να είναι εξαφανισμένη από τις κυβερνητικές αποφάσεις, και ξαφνικά να την θυμούνται πριν τις εκλογές. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε ένα σκοτεινό παρελθόν, και πρέπει να τις αφήσουμε για πάντα πίσω μας.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, απαιτεί ένα πλήρες εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα έμπρακτης στήριξης προς τα μέλη της, αλλά και διάλογο με προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Το εθνικό αυτό σχέδιο πρέπει να είναι αναλυτικό, σταθερό, και δεσμευτικό προς την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτου χρώματος και προσώπων.

Ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο δράσης από την πλευρά της Ελλάδας, μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν Έλληνα της Αλβανίας που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του, και να προκόψει.

Σας καλούμε όλους να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε και υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό. Ένα σχέδιο ζωής με αξιοπρέπεια του ελληνισμού που βρίσκεται εδώ. Εύχομαι από καρδιάς στην ΟΜΟΝΟΙΑ χρόνια πολλά και καλή συνέχεια στις προσπάθειες που καταβάλετε προς όφελος των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, της ίδιας της Αλβανίας, και των Ελληνοαλβανικών σχέσεων. Στο έργο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στέκεται πάντα συμπαραστάτης και αρωγός σας.

Σας ευχαριστώ

Συνέχεια...

Κτηνιατρική Yπηρεσία Ηπείρου: "Υποχρεωτική η καταχώρηση των ιπποειδών σε Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων"

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Κτηνιατρική Yπηρεσία Ηπείρου: "Υποχρεωτική η καταχώρηση των ιπποειδών σε Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων"

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους ιπποειδών ότι από 21/10/2022 τέθηκε σε ισχύ η Υ.Α. 726/107637/21.04.2021 (ΦΕΚ Β΄ 2028), η οποία καθιστά υποχρεωτική την καταχώρηση όλων των ιπποειδών στην Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών (Κ.Η.Β.Δ.Ι.).

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ιπποειδών να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους την Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ώστε να τους χορηγηθεί κωδικός αριθμός καταχώρησης εγκατάστασης και στη συνέχεια να δηλώσουν τα ζώα τους.

Τα ζώα θα πρέπει να σημανθούν από ιδιώτη κτηνίατρο με ενέσιμο πομποδέκτη (microchip), καθώς επίσης να συμπληρωθεί και να συνυπογραφεί από τον ιδιοκτήτη και τον ιδιώτη κτηνίατρο το έγγραφο ταυτοποίησης, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στον σύνδεσμο:

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/horses/13061-katagrafh-ippoi200522

Θα ακολουθήσει έκδοση ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης ιπποειδούς από την υπηρεσία.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική.

Όσα ζώα δεν έχουν καταχωρηθεί στην βάση δεδομένων θα θεωρηθούν ανεπιτήρητα και δεν θα είναι δυνατή η διεκδίκησή τους από τον ιδιοκτήτη τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής .
Το έντυπο ταυτοποίησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το κατεβάσουν από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ είτε πατώντας στον ανωτέρω σύνδεσμο, είτε ακολουθώντας την διαδρομή:

www.minagric.gr/ αγρότης επιχειρηματίας/κτηνοτροφία/ίπποι/σήμανση και καταγραφή ιπποειδών/έντυπο ταυτοποίησης ιπποειδούς.

Συνέχεια...

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Διπλή συνεδρίαση σήμερα για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Στην πρώτη συνεδρίαση στις 6 μ.μ. θα συνεδριάσει με 2 θέματα:

α)  Την Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας οικονομικού έτους 2023.
β) Έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2023.

-Εισηγητές: 
α) Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.
β) Ανθίππη Λουκά - Προϊσταμένη Δ/νσης Οικονομικών.

Στη δεύτερη συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 7 μ.μ., υπάροχυν 8 θέματα στην ημερήδια διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο
Ενημέρωση για το πρόγραμμα διαχείρισης – περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Κατάπτωση του με αριθμ.2190/15-11-2022 Γραμματίου Σύστασης Παρακαταθήκης.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Καθιέρωση λειτουργίας κατά την ημέρα του Σαββάτου, του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, καθώς και 24ωρης λειτουργίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες της Υπηρεσίας Δ/νση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Κυκλικής Οικονομίας και των υπαλλήλων του Γραφείου Συντήρησης Οδικού δικτύου –Ηλεκτροφωτισμού & Αυτεπιστασίας του Αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, για το έτος 2023.
-Εισηγητής: Γεράσιμος Φουσέκης - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Πρόσληψη ωφελουμένων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, στο πλαίσιο εφαρμογής της πράξης «Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση 8.500 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών σε α) κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, όπως αυτός επαναοριοθετήθηκε με βάση το άρθρο 51 του Ν.1892/1990 (Α’ 101), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και γ) επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του Ν.3852/2010, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
-Εισηγητής: Γεράσιμος Φουσέκης - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 56/2022 απόφασή της για για χορήγηση άδειας εισόδου-εξόδου σε κατάστημα επί της οδού Κύπρου αριθ. 137 της Κοινότητας Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Παραχώρηση διαχείρισης γηπέδου Μπάσκετ κοινότητας Αγίου Βλασίου στο ΝΠΔΔ «ΠΑΚΠΠΟ».
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Έγκριση της αριθμ. 33/2022 απόφασης του ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας” περί έγκρισης του Πρακτικού Καταστροφής Υλικού 1ου Ε.Κ. Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ηλίας Λώλης – Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

ΘΕΜΑ 8ο
Αντικατάσταση της Δημοτικής Συμβούλου κας Τσώτου-Νικολάου Βασιλικής από μέλος επί μέρους επιτροπών και μέλος Δ.Σ. Νομικών Προσώπων του Δήμου Ηγουμενίτσας, κατόπιν της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1053/20-1-2023 έγγραφης παραίτησης.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.
Συνέχεια...

Booking: Η Ήπειρος 2η πιο φιλόξενη περιοχή στον κόσμο

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Booking: Η Ήπειρος 2η πιο φιλόξενη περιοχή στον κόσμο

Στις πιο φιλόξενες περιοχές στον κόσμο για το 2023 αναδείχθηκε από την πλατφόρμα Booking.com η Ήπειρος, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα, στο πλαίσιο των βραβείων Traveller Review Awards 2023.

Πρώτη στην ίδια κατάταξη είναι η περιοχή Λα Ριόχα της Ισπανίας, ενώ ακολουθούν στις υπόλοιπες θέσεις: Άνω Αυστρία, κομητεία Ντάουν στη Βόρεια Ιρλανδία, Μούρες στη Ρουμανία, Μάρλμπορο στη Νέα Ζηλανδία, Νινχ Μπινχ στο Βιετνάμ, Λιμόν στην Κόστα Ρίκα, Νιουφάουντλαντ & Λαμπραντόρ στον Καναδά και Βόρεια Ντακότα στις ΗΠΑ.

Τα βραβεία Traveller Review Awards 2023 ανέδειξαν ακόμη τα καταλύματα και άλλους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών από 220 χώρες και προορισμούς, οι οποίοι συγκέντρωσαν τις καλύτερες κριτικές από τους ταξιδιώτες.

–Με πληροφορίες από Hospitalitynet και Καθημερινή
Συνέχεια...

Π.Ε.Σ.Η: "Η περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί ανισότητες"

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Π.Ε.Σ.Η: "Η περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί ανισότητες"
Πάνω από αριστερά: Κωνσταντίνος Ζωνίδης (Πρόεδρος Τράπεζας Ηπείρου), Αλέξανδρος Πάσχος (Πρόεδρος ΠΕΣ Ηπείρου και Επιμελητήριου Θεσπρωτίας), Δημήτρης Δημητρίου (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων), Βασίλης Τσουκανέλης (Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος Τράπεζας Ηπείρου).

Κάτω από αριστερά: Χριστόφορος Σαπλαούρας (Διευθυντής Χρηματοδοτήσεων Τράπεζας Ηπείρου), Ιωάννης Μπούρης (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πρέβεζας), Γιάννης Βουγιούκας (Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Ηπείρου), Ιωάννης Γκολομάζος (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας).

Η περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου, η οποία υλοποιήθηκε τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 στα Ιωάννινα.

Με τη συμμετοχή τους, τα Μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου αναγνώρισαν από κοινού την αναγκαιότητα στήριξης των μικρών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου, αλλά και τις υπάρχουσες δυσκολίες πρόσβασης των επιχειρήσεων αυτών σε χαμηλότοκο τραπεζικό δανεισμό. Το υψηλό κόστος τραπεζικής χρηματοδότησης επιβραδύνει την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες για καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία και δημιουργεί ανισότητες σε επίπεδο ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Αλέξανδρος Πάσχος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου σημείωσε: «Οι μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου στηρίζουν την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της. Η ανάγκη συμμετοχής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτακτική, καθώς θα προωθήσει σημαντικά την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Διαφορετικά θα τεθεί σοβαρό θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αυτών και κατ΄επέκταση της Περιφερειακής Οικονομίας».

Αντίστοιχα, ο κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης, Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και Μέλος Δ.Σ της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου σημείωσαν από κοινού κατά τη διάρκεια της συνάντησης πως τα επενδυτικά σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα στηρίζουν διαχρονικά οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, ενισχύοντας την οικονομική μεγέθυνση της περιφέρειας της χώρας. Ωστόσο, η μη συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης για παροχή φθηνών κονδυλίων, επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς στερεί τη δυνατότητα μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις αυτές.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα