08/20/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Μέγα Ντράφι: Η τριπλή παραλία της Θεσπρωτίας με τα δροσερά νερά

Αυγούστου 20, 2022 0
Μέγα Ντράφι: Η τριπλή παραλία της Θεσπρωτίας με τα δροσερά νερά

Photo: Shutterstock


Η πρώτη ακτή μετά τα διάσημα και πολυφωτογραφημένα Σύβοτα απλώνεται σε τρεις διαφορετικούς κολπίσκους, έχοντας μια αίσθηση άγριας ομορφιάς

Λιγότερο κοσμοπολίτικο από τα κοντινά Σύβοτα, το Μέγα Ντράφι προσφέρει όμορφη ακτή και διαυγή, βαθυμπλέ νερά. 

Για τους περισσότερους, ίσως η Ήπειρος να είναι ταυτισμένη με τις ψηλές κορυφές και τις δασικές εκτάσεις της Πίνδου, εξαιρουμένου βέβαια του τμήματός της που βλέπει προς τον Αμβρακικό Κόλπο. Αλλά το γεγονός ότι έχει παράλια που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος την έχει προικίσει και με περαιτέρω παραθαλάσσια τοπία, στα οποία άνθισαν με τον καιρό διάφορα διάσημα θέρετρα –όπως τα Σύβοτα, για παράδειγμα.

Εκτός όμως από τέτοια φημισμένα και πολυφωτογραφημένα μέρη η ακτογραμμή της Θεσπρωτίας φιλοξενεί κι άλλες ωραίες τοποθεσίες, που σιγά-σιγά γίνονται γνωστές και πέρα από τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος τις τιμά σταθερά σε κάθε θερινή σεζόν. Ανάμεσα σε αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στα Σύβοτα, ας πούμε, ξεχωρίζει η παραλία που είναι γνωστή ως Μέγα Ντράφι.

Απλωνόμενο σε τρεις διαφορετικούς κολπίσκους, με τον κάθε έναν να έχει το δικό του προφίλ, το Μέγα Ντράφι είναι προορισμός ο οποίος θα ικανοποιήσει τόσο αυτούς που αποζητούν οργανωμένες ακτές, όσο κι εκείνους που τις επιθυμούν ανοργάνωτες. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η τριπλή παραλία διατηρεί μια δική της, άγρια ομορφιά, συνυφασμένη με το ορεσίβιο πράσινο του γύρω τοπίου.


Μία παραλία, τρεις κολπίσκοι

Αν και το Μέγα Ντράφι είναι γενικά πιο ήσυχο από τα Σύβοτα, χωρίς τον κοσμοπολίτικο αέρα που διακρίνει τις πιο διάσημες παραλίες εκεί (π.χ. τη Μπέλα Βράκα), διαθέτει ορισμένα κοινά πλεονεκτήματα όσον αφορά το τοπίο: πρόκειται δηλαδή για μια ακτή με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι, «σπασμένη» σε τρεις κολπίσκους, με θαυμάσια, διαυγή και βαθυμπλέ νερά, τα οποία έχουν εκείνη τη δροσερή αίσθηση που πολλοί συσχετίζουν με το Ιόνιο Πέλαγος.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, καθώς τα νερά βαθαίνουν σχετικά γρήγορα, θα συναντήσετε αρκετά μεγάλες πέτρες μπαίνοντας προς τα μέσα –οπότε συστήνονται ειδικά παπουτσάκια θαλάσσης για όσους πιστεύουν ότι θα τους δυσκολέψει κάτι τέτοιο. Πάντως ο βυθός είναι υπέροχος, οπότε ίσως δείτε και κάμποσα ψάρια, αν βουτήξετε με μάσκα τις πιο ήσυχες μέρες του καλοκαιριού. Ορισμένοι δεν διστάζουν να κάνουν και ψαροντούφεκο στη δεξιά πλευρά (όπου βρίσκονται τα πιο βαθιά νερά), ενώ οι προσεκτικοί παρατηρητές θα δουν ότι στην περιοχή υπάρχουν και δύο θαλάσσιες σπηλιές, στις οποίες και μπορείτε να πλησιάσετε (με τη δέουσα προσοχή, πάντα).


Φτάνοντας στην ακτή, θα βρεθείτε στο πρώτο και μεγαλύτερο κομμάτι της, όπου θα δείτε μια ξύλινη καντίνα με στέγαστρο και βεραντούλα μέσα στη βλάστηση του γύρω τοπίου. Εδώ τα πράγματα είναι οργανωμένα, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ το μαγαζάκι θα σας προσφέρει ό,τι θελήσετε σε καφέ, νερό, σνακ. Μάλιστα, αν πεινάσετε περισσότερο, θα ανακαλύψετε ότι σερβίρει και ντόπια κρεατικά ψητά, ως μεζέδες –δοκιμάστε το κοτόπουλο.

Αν προτιμάτε τις ανοργάνωτες καταστάσεις, τότε ερχόμενοι από τον δρόμο θα πρέπει να εντοπίσετε το μονοπάτι που οδηγεί στον δεύτερο κολπίσκο και να το διασχίσετε κουβαλώντας τις δικές σας ομπρέλες, ψάθες και ό,τι σχετικό. Ασφαλώς, μπορείτε να έρθετε και κολυμπώντας από το πρώτο τμήμα της ακτής, αν και δεν συστήνεται να το επιχειρήσετε σε μέρες με κύμα –η απόσταση είναι γύρω στα 150 μέτρα. Σε άλλα 150 μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο τρίτος κατά σειρά κολπίσκος, στενός, με πολύ μικρή παραλία. Για εδώ δεν υπάρχει δρόμος: θα πρέπει ή να κολυμπήσετε ή να προσεγγίσετε με σκάφος.


Πώς θα έρθετε στο Μέγα Ντράφι

Μετά την παραλία Μικρή Άμμος, η οποία είναι και η τελευταία στα Σύβοτα, πορεύεστε στον δρόμο προς Πέρδικα και Πάργα. Γύρω στα 4 χιλιόμετρα θα συναντήσετε πινακίδα, η οποία θα σας καθοδηγήσει προς το Μέγα Ντράφι. Θα δείτε βασικά δύο δρομάκια και εδώ θέλει λίγη προσοχή: σε περίοδο χωρίς κόσμο μπορείτε να πάρετε το δεξί, που θα σας βγάλει απευθείας στην παραλία. Σε περίοδο αιχμής, ωστόσο –ιδίως Σαββατοκύριακα Ιουλίου και Αυγούστου– κινδυνεύετε με μποτιλιάρισμα αν το επιχειρήσετε, οπότε είναι καλύτερα να ακολουθήσετε το αριστερό. Αυτό θα σας οδηγήσει στον χώρο που χρησιμοποιείται για πάρκινγκ. Οι περισσότεροι, όπως θα διαπιστώσετε, παρκάρουν κάτω από τον δρόμο κι έπειτα περπατούν το μονοπάτι που βγάζει στην προαναφερόμενη ξύλινη καντίνα.

Φυσικά, μπορείτε να έρθετε στο Μέγα Ντράφι και με σκάφος αναψυχής, ξεκινώντας και πάλι από τα Σύβοτα. Στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού θα δείτε πολλούς να φτάνουν εδώ με αυτόν τον τρόπο (είτε με δικά τους σκάφη, είτε με ενοικιαζόμενα), κατευθυνόμενοι και στους τρεις όρμους της παραλίας. Ορισμένα Σαββατοκύριακα, μάλιστα, η κίνηση από φουσκωτά και ταχύπλοα που πηγαινοέρχονται στην περιοχή είναι πραγματικά μεγάλη.

ΠΗΓΗ: www.travel.gr
Συνέχεια...

Μάρκος Μπότσαρης και Πωγώνι - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Αυγούστου 20, 2022 0
Μάρκος Μπότσαρης και Πωγώνι - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Σε μια σπάνιας συνεισφοράς και ωραία από κάθε άποψη πρόσφατη εκδήλωση, (13-8-2022), στο πανέμορφο και εγκαταλειμμένο πλέον χωριό Ζάβροχο της επαρχίας Πωγωνίου και συγκεκριμένα πάνω στο γραφικότατο ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη, ο φιλόλογος και για τρεις συναπτές τετραετίες πρώην δήμαρχος Δελβινακίου Θανάσης Μποζιάρης με το γιο του Βασίλη, δώρισαν στους Ζαβραχινούς και σε όλο το πλήθος των παρόντων στην εκδήλωση αυτή το σπουδαίας σημασίας για τον τόπο τους βιβλίο τους με τίτλο «Ζάβροχο Πωγωνίου» (Εκδόσεις «ΙΣΝΑΦΙ», ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2022).

Είχα την τιμή να προσκληθώ και να μιλήσω για τη σχέση που μπορεί να έχουν το σουλιώτικο χωριό Ζάβρουχο ή Ζαβρούχο (ίχνη του οποίου βρίσκονται σήμερα στο θεσπρωτικό βουνό Παραβούνι, απέναντι ακριβώς από το Κούγκι και λίγο πιο ψηλά από το δρόμο Γλυκή – Σουλιωτοχώρια) με το δικό τους ομώνυμο (σχεδόν) χωριό καθώς και τα παρόμοια ονόματα Μπότσαρης (ή Μπότζαρης) και Μποζιάρης.


Στην πολιτιστική εκείνη εκδήλωση, υπό τους ανατριχιαστικούς ήχους του πολυφωνικού και διεθνώς αναγνωρισμένου μουσικού συνόλου «Η ΧΑΟΝΙΑ» και της γλυκόηχης πωγωνίσιας «ζυγιάς του Βασίλη Δάκα, παρουσίασα μια άγνωστη εν πολλοίς πτυχή της ζωής του θρυλικού αετού του Σουλίου Μάρκου Μπότσαρη, την οποία και κρίνω σκόπιμο να αναφέρω σε αδρές γραμμές και στο σημείωμα τούτο.

Ο Μάρκος Μπότσαρης, λοιπόν, γεννημένος στο ελεύθερο ακόμη Σούλι στα 1790, σε ηλικία σχεδόν είκοσι ετών, δηλαδή στα 1810, προτάθηκε από τον Αλή Πασά, σε αναγνώριση προφανώς των σπουδαίων ηγετικών και στρατιωτικών του ικανοτήτων, για τη σημαντική και ιδιαίτερα κρίσιμη τότε θέση του αρματολού της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου, με έδρα το χωριό Κακόλακκος. (Είναι γνωστό ότι ο Αλή, είχε πάντα στο νου του τη δημιουργία του δικού του κράτους, με έδρα τα κοσμοπολίτικα Γιάννενα, αυτόνομου και ανεξάρτητου από τη δεσπόζουσα τότε Οθωμανική αυτοκρατορία.) Υπενθυμίζεται ότι το Σούλι έπεσε στα 1803 και ότι μέχρι το 1810 ο Μάρκος Μπότσαρης βρισκόταν εξόριστος (μαζί με πολλούς άλλους Σουλιώτες) στην υπό αγγλική κυριαρχία Κέρκυρα.

Ο Μάρκος αποδέχτηκε την προσφορά του τεπελενλή Βεζύρη. Ο μετέπειτα και πλέον αγνός ήρωας της Επανάστασης του '21 είχε κι αυτός πάντα στο νου του την απελευθέρωση της δικής του αγαπημένης πατρίδας αλλά και όλης της Ελλάδας.

Στον Κακόλακκο λοιπόν, με έδρα τον παλιό πύργο του Κουρτ Πασά του Βερατίου (1774- 1787), ο Μάρκος έμεινε αρχηγός του αρματολικιού του Πωγωνίου μέχρι το 1820 χωρίς διακοπή. Εκείνη τη χρονιά και κατά διαταγή του Σουλτάνου της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μαχμούτ Β’, ο Αλής πολιορκήθηκε από τα μουσουλμανικά στρατεύματα. Έπρεπε πάση θυσία να φέρουν το κεφάλι του φιρμανλή (προδότη) στην Κωνσταντινούπολη, ενώπιον του Μεγάλου Βεζύρη. Τότε, λοιπόν, ο Μάρκος, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Σουλιώτες με τον πρώην μεγάλο τους εχθρό να του προσφέρουν τη βοήθειά τους, με τον απαράβατο όρο βέβαια, να επιστρέψουν στον ηρωϊκό τους τόπο και τα αλησμόνητα λημέρια τους, αποχώρησε από το Πωγώνι και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο Σούλι διευθύνοντας και πρωταγωνιστώντας ο ίδιος στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Οθωμανικών στρατευμάτων για την απελευθέρωση όχι μόνο του Σουλίου πια αλλά και όλης της Ελλάδας. Μέχρι που έπεσε μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο στο Καρπενήσι τη νύχτα της 8ης προς την 9η Αυγούστου του 1823, σε ηλικία 33 χρόνων!

Ως προς το όνομα Μποζιάρης, όνομα που εμφανίζεται ευρέως στο Πωγώνι , αν και δεν υπάρχουν μαρτυρίες γραπτές ή προφορικές, δεν είναι διόλου απίθανο να προήλθε από το Μπότσαρης-Μπότζαρης, με μια μικρή φωνητική διαφοροποίηση. Τέτοιες φωνητικές παραλλαγές είναι πολύ συνηθισμένες και φυσιολογικές σε εποχές που δεν υπάρχει οργανωμένη κρατική διοίκηση και σύμφωνες με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής διαλέκτου καθώς και των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, ασχολιών και συνηθειών.

Εξάλλου ο Μάρκος Μπότσαρης έμεινε αρκετό χρόνο στην περιοχή του αρματολικιού του Πωγωνίου (5 χρόνια) και μάλιστα δημιούργησε όλη σχεδόν την οικογένειά του εκεί με τη δεύτερη γυναίκα του Χριστίνα Καλογήρου.

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Συνέχεια...

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για τις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα

Αυγούστου 20, 2022 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για τις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα

Τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με τη μακροχρόνια εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο ισχυρά κίνητρα ώστε να μην αφήσουν ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά.

Σε αυτό το σχεδιασμό του κεφαλαίου είναι ενταγμένη και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι αγρότες έχουμε πείρα από την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στηρίζουν δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την εξάπλωση των ΑΠΕ και η περιοχή μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο δάσος από ανεμογεννήτριες και πυλώνες γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ομόφωνο ΟΧΙ του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών, ως αποτέλεσμα της αντίθεσης των κατοίκων της περιοχής αλλά και της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι από μόνο του ικανό να ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια που υπάρχουν. (Άλλωστε το Δ.Σ. Φιλιατών μόνο γνώμη εξέφρασε, αλλού παίρνονται οι αποφάσεις.) Γιατί αυτό το ΟΧΙ έχει στηριχθεί και από πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την «πράσινη ανάπτυξη» και τη «απελευθέρωση» της ενέργειας. Γιατί ανήκουν στα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) που τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν στην Ευρωβουλή αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όλο το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο πατάει ο κάθε επενδυτής για να κατακτά κάμπους και βουνοκορφές στο όνομα μάλιστα της «πράσινης» ανάπτυξης που θα τάχα προστατεύσει το περιβάλλον. ΟΙ δυνάμεις αυτές μετρώντας το πολιτικό κόστος και συσκοτίζοντας τις αιτίες του προβλήματος έκαναν την αναγκαία προσαρμογή τους. Εξάλλου οι αρχικές εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν σε θετική κατεύθυνση.

Σήμερα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται η πολιτική της "πράσινης" ανάπτυξης, του green new deal, με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΕ προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.

Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων συνοδεύεται, εκτός των άλλων, με "απλοποίηση της αδειοδότησης για τις ΑΠΕ", προκειμένου να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα "αρπακτικά" της "πράσινης" ενέργειας. Και μόνο το γεγονός που η κυβέρνηση απομακρύνει και τους παραμικρούς περιορισμούς που υπήρχαν, επισπεύδοντας την τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών σε περιοχές που θα έπρεπε να προστατευτούν, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά τη λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη έχουμε επιβαρυνθεί με το τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τον λαό.

Πλέον όλοι έχουμε πείρα. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα τους μόνους ωφελημένους που θα έχει είναι οι μεγάλοι ενεργειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί είναι που αρπάζουν την ευκαιρία για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους και να βγάλουν τεράστια κέρδη καταστρέφοντας παράλληλα τον φυσικό πλούτο της Μουργκάνας με τεράστιες επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού.

Την ίδια στιγμή ο λαός της Θεσπρωτίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς ρεύμα στο σπίτι του, στο μαγαζί και στο χωράφι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σπιτιών που δεν έχουν ρεύμα.

Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Μουργκάνας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί θα μείνουν χωρίς βοσκοτόπια.

Καλούμε το λαό της Θεσπρωτίας να μη συμβιβαστεί με αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και να βγει στον αγώνα χωρίς καμία αναμονή και χωρίς να περιμένει κανέναν σωτήρα. Η πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων που φέρνουν σε δεινή θέση τον λαό μας είναι επιλογές όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας που υπηρετούν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δεν θα επιτρέψουμε τη καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν θα ζήσουμε στο σκοτάδι της ενεργειακής φτώχειας! Με την πάλη μας διεκδικούμε:

Να μην εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα.

Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά ο τόπος μας με την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να μην θυσιαστεί η υγεία μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια.

Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών, ορυκτών καυσίμων - λιγνίτη - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την "πράσινη ανάπτυξη" και το εμπόριο ρύπων.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα