07/29/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Στον Αστυνομικό Διευθυντή και το Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Ιουλίου 29, 2022 0
Στον Αστυνομικό Διευθυντή και το Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, στο Διευθυντή κ. Παππά Ιωάννη και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, στο Λιμενάρχη κ. Κορίζη Κωνσταντίνο, πραγματοποίησαν ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης και ο οργανωτικός υπεύθυνος Σταμάτης Χονδρορίζος, συνοδεία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, με αφορμή τη διεξαγωγή του 6ου εναλλακτικού Camping στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, 

"Η ενημέρωση και η συνεργασία με τις αρχές είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η έλευση και η διαμονή των εκατοντάδων νεολαίων από όλη την Ελλάδα να διεξαχθεί ομαλά, όπως και οι πολιτικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ηγουμενίτσα και στο Δρέπανο. Σας περιμένουμε όλες και όλους", σημείωσε ο Μάριος Κάτσης μεταξύ άλλων!
Συνέχεια...

Βουλευτές Ηπείρου: "Χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση η Ήπειρος με υπογραφή Μητσοτάκη"

Ιουλίου 29, 2022 0
Βουλευτές Ηπείρου: "Χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση η Ήπειρος με υπογραφή Μητσοτάκη"

Στην πρόσφατη Ερώτηση που καταθέσαμε οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τον ορατό κίνδυνο να χαθούν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Με την απάντηση του αποκάλυψε ότι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι να μην έρθει ποτέ το τρένο στην Ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας, αφού αρχικά σχολιάζει πως υπεύθυνο για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Καλαμπάκας-Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας» είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έπειτα αποκαλύπτει πως το εν λόγω Υπουργείο δε ζήτησε να ενταχθεί στο ΠΔΕ 2022 το ποσό της αναγκαίας δαπάνης, ώστε ο ΟΣΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη των απαιτούμενων μελετών. Παρεμπίπτοντας την Ερώτηση την απευθύναμε και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο δεν μας έχει απαντήσει έως σήμερα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, από τη μία να χαθούν ήδη εγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για χρηματοδότηση σε ποσοστό 50% από το CEF 2014-2020 της ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων μελετών, προκειμένου να μπορέσει να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί το έργο, κι από την άλλη η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, όπου μάλιστα χαρακτηρίζεται στο χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών ως υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, να παραμείνει μόνο στα όνειρα των Ηπειρωτών.

Με υπογραφή Μητσοτάκη λοιπόν, δυστυχώς χάνεται για άγνωστο χρονικό διάστημα ένα στρατηγικό αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη τη βορειοδυτική Ελλάδα, και υπονομεύονται οι μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου. Η κυβέρνηση που έχει μοιράσει πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, δε θέλησε να δώσει 7,75 εκ. ευρώ ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες μελέτες του έργου, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στο πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, και της επιχειρηματικότητας της Ηπείρου.

Σε όλες του τις «τουριστικές» επισκέψεις στην Ήπειρο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βρει ούτε μία λέξη να πει για το θέμα. Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να ασχοληθεί με το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Η μόνη πραγματική προοπτική που μπορεί να χαρίσει πλέον στην κοινωνία είναι αυτή της προσφυγής στις κάλπες, ώστε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να αναλάβει το δύσκολο έργο της απαγκίστρωσης της Ηπείρου και της χώρας, από τον βάλτο της οικονομικής ασφυξίας, της απαξίωσης, και της οπισθοδρόμησης.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησε το 6ο εναλλακτικό camping της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Δρέπανο

Ιουλίου 29, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησε το 6ο εναλλακτικό camping της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Δρέπανο

Ξεκίνησε το 6ο εναλλακτικό camping της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Δρέπανο της Ηγουμενίτσας
Ειδικότερα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο camping της από τις 27 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου στο πανέμορφο Δρέπανο Ηγουμενίτσας.

Αθλητισμός, διασκέδαση, μουσική, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές και φυσικά ξεκούραση στη φύση και στον φιλόξενο χώρο του camping.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του camping: https://bit.ly/3BcS9bG
Το Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη κεντρική πολιτική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη της Ηγουμενίτσας με τίτλο «Είμαστε το αύριο –Αλλάζουμε το σήμερα». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Βλαχάκης και η Ρ. Σβίγκου, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τους Trio Tenoro.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για το 6 ο εναλλακτικό camping της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο σχετικό event στο facebook: https://bit.ly/3ctkZKr
Συνέχεια...

Απόψε η μεγάλη δημοτική βραδιά για τα 40 χρόνια του Σπάρτακου Γραικοχωρίου

Αρχαιοκάπηλοι "χτύπησαν" στην Αρχαία Φωτική - Έρευνες της ΕΛΑΣ σε εξέλιξη

Ιουλίου 29, 2022 0
Αρχαιοκάπηλοι "χτύπησαν" στην Αρχαία Φωτική - Έρευνες της ΕΛΑΣ σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας μετά από περιστατικό αρχαιοκαπηλίας στην Αρχαία Φωτικη Παραμυθιάς.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της paramytia-online.gr, Αρχαιολόγοι που πραγματοποιουσαν ανασκαφές στην περιοχή, εντόπισαν ένα νέο Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο.

Πριν προλάβουν να το ανοίξουν και την αμέσως επόμενη ημέρα, διαπίστωσαν πως το ταφικο μνημείο είχε παραβιαστεί και είχε αφαιρεθεί άγνωστος αριθμός αντικειμένων.

Η υπόθεση έχει σημάνει συναγερμό τόσο στην ΕΛΑΣ όσο και στο υπουργείο Πολιτισμού, ενω σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία για την σύλληψη των αρχαιοκάπηλων.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για διαρρήξεις οχημάτων σε τουριστικές περιοχές

Ιουλίου 29, 2022 0
Θεσπρωτία: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για διαρρήξεις οχημάτων σε τουριστικές περιοχές

Εξιχνιάστηκαν δύο διαρρήξεις και μία απόπειρα
Σε βάρος τους εκκρεμούσαν επιπλέον καταδιωκτικά έγγραφα

Η μεθοδική έρευνα και οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία και με το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, οδήγησαν στη σύλληψη προχθες (27-7-2022) δύο ατόμων που κατηγορούνται για κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα λουόμενων σε παραλίες της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας.

Ειδικότερα, πρόκειται για αλλοδαπούς, οι οποίοι όπως προέκυψε, είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Όσον αφορά το χρονικό της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν ύστερα από επισταμένες αναζητήσεις, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, εμπλέκονταν σε δύο υποθέσεις διαρρήξεων σταθμευμένων οχημάτων και μίας απόπειρας, κατά το χρονικό διάστημα από 25 έως 27-07-2022.

Σε μισθωμένο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία για την θραύση τζαμιών, χρηματικό ποσό -440- ευρώ και μέρος των κλοπιμαίων, που αποδόθηκαν στους παθόντες.

Επιπλέον, σε βάρος του ενός εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και σε βάρους του συνεργού του Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ναυπλίου προκειμένου να συλληφθεί για να συνεχίσει την έκτιση ποινής φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κλοπή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες υποθέσεις συνεχίζεται.
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "Η σημερινή κυβέρνηση έβαλε τέλος στην αυθαιρεσία για τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουλίου 29, 2022 0
Β. Γιόγιακας: "Η σημερινή κυβέρνηση έβαλε τέλος στην αυθαιρεσία για τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κυβέρνηση κάνει πράξη το σχέδιο για τη μετάβαση της χώρας σε ένα «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι συμβατό με την κυβερνητική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πράσινη μετάβαση», την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Υπογράμμισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση ήταν αυτή που έβαλε τέλος στην αυθαιρεσία σχετικά με τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura 2000, αδειοδότησε επενδύσεις ΑΠΕ τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2019 και εισήγαγε προς ψήφιση πρωτοβουλίες όπως ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος, το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και το πλαίσιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. «Αυτά από μόνα τους δείχνουν ότι για αυτή την κυβέρνηση ο σεβασμός στο Περιβάλλον δεν είναι μια αφηρημένη αξία. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τις ζωές - τις δικές μας και των παιδιών μας - καλύτερες.», είπε ο βουλευτής Θεσπρωτίας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ουδέποτε επικαλέστηκε ως άλλοθι τις διαδοχικές, μεγάλες, διεθνείς κρίσεις που έπληξαν και τη χώρα μας, από την πανδημία μέχρι την ενεργειακή κρίση και την πίεση του πληθωρισμού.
Και, παράλληλα με τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων, συνέχισε να κάνει πράξη το πρόγραμμά της σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής.

Να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την οικονομία να αναπτύσσεται σε στέρεες βάσεις.
Διασφαλίζοντας ωστόσο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών πόρων με τρόπο που δεν θα υπονομεύει την ευημερία των επόμενων γενιών.

Το πολυνομοσχέδιο αυτό, στο μέρος που αφορά τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι συμβατό με την κυβερνητική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι συμβατό με την κυβερνητική στρατηγική για την «πράσινη μετάβαση», την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Για εκείνους που προσπαθούν να δουν το δέντρο και όχι το δάσος, αλλά και για όσους μάς παρακολουθούν, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε πολύ συνοπτικά μερικά από τα σημεία για τα οποία έγινε αρκετή κριτική:
Πρώτα απ’ όλα, η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που θεσμοθέτησε ζώνες μέσα στις περιοχές Natura βάζοντας όρια και κανόνες στο μέχρι τι επιτρέπεται να γίνει και τι όχι.
Αντί να είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπου κατά περίπτωση όλα μπορεί να επιτρέπονται!

Λέμε «μέχρι τι επιτρέπεται», γιατί είναι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες – δηλαδή οι ειδικοί - που θα αποφασίσουν ποιες ειδικές χρήσεις γης θα ισχύουν και ποιο θα είναι το αντικείμενο προστασίας σε κάθε ζώνη, σε κάθε περιοχή Natura.
Για τον λόγο αυτό, δεν ισχύουν τα όσα λέγονται για τάχα νομιμοποίηση αυθαίρετων χρήσεων.

Εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα θα μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους εφ’ όσον το επιτρέψει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη.
Δεν στέκεται επίσης η κριτική ότι παρακάμπτεται η δημόσια διοίκηση σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Αυτό που γίνεται είναι ότι απλοποιούνται και επιταχύνονται χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες, όπως προβλέπεται για παράδειγμα με την αρχική αξιολόγηση μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από ιδιώτη μελετητή.

Εκτός αν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης δηλώνουν ευχαριστημένοι για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωράνε οι σημερινές διαδικασίες ή θεωρούν ρεαλιστικό να βρεθεί από τη μία μέρα στην άλλη το προσωπικό που πράγματι λείπει από τις αρμόδιες υπηρεσίες…

Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου είναι αυτό με το οποίο τίθεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με στόχο έως το 2030 να έχουν εγκατασταθεί τέτοιες υποδομές με ισχύ 2 ή και 2,5 Γιγαβάτ.

Ακούσαμε με ικανοποίηση τον κύριο Υπουργό να μιλά για ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας το 2027, αλλά και την πιλοτική εφαρμογή - με μεταβατική διάταξη – υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος μέχρι 600 μεγαβάτ.
Είναι επίσης ρητή η πρόβλεψη ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι σύμφωνος με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, την Εθνική Χωρική Στρατηγική και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Υπάρχει επομένως σχεδιασμός, υπάρχει δημόσιος έλεγχος και προστασία του δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει ασφάλεια δικαίου.

Θα κλείσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι με δύο «καλά νέα» που αφορούν άμεσα τον κόσμο που μας παρακολουθεί.
Το ένα είναι οι παρεμβάσεις για να «τρέξει» ταχύτερα η διευθέτηση εκκρεμοτήτων στους χαρακτηρισμούς των δασικών χαρτών.
Σε σχέση με τις αυτοψίες, με τη διόρθωση σφαλμάτων σε κυρωμένους χάρτες αλλά και με την εξέταση των αντιρρήσεων, για τις οποίες μάλιστα οι πολίτες θα μπορούν να προσφεύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα επαναξιολογεί τον φάκελό τους.

Η άλλη καλή είδηση είναι ότι παρατείνεται κατά ένα μήνα, μέχρι και τον φετινό Ιούνιο η περίοδος για την οποία υπολογίζεται η επιστροφή μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Κάτι που, μαζί με μέτρα όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, η αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και η έκτακτη φορολόγηση της αυξημένης κερδοφορίας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δίνει «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση, με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά, κάνει πράξη το σχέδιο για τη μετάβαση της χώρας σε ένα πιο φιλικό προς το Περιβάλλον, πιο «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης.
Μέσα στα τελευταία 3 χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί επενδύσεις ΑΠΕ τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2019.
Για πρώτη φορά μπήκαν κανόνες που έβαλαν τέλος στο αυθαίρετο καθεστώς των χρήσεων γης στις περιοχές Natura.
Έγινε πιο ορθολογικό το πλαίσιο για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ψηφίστηκαν πρωτοποριακές πρωτοβουλίες όπως ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος, το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και το πλαίσιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Αυτά από μόνα τους δείχνουν ότι για αυτή την κυβέρνηση ο σεβασμός στο Περιβάλλον δεν είναι μια αφηρημένη αξία.
Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τις ζωές -τις δικές μας και των παιδιών μας- καλύτερες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ
Συνέχεια...

Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές των Δήμων Ηγ/τσας & Σουλίου

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα