12/20/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Παραμυθιά: Θέμα γηροκομείου στις εγκατάστάσεις του πρ. οικοτροφείου της Μητροπολης θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Παραμυθιά: Θέμα γηροκομείου στις εγκαταστάσεις του πρ. οικοτροφείου της Μητρόπολης θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση

Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.
Αίτημα για επίσκεψη στον Μητροπολίτη με... πρακτικογράφο.

Κ .Πρόεδρε
Το θέμα της κατασκευής γηροκομείου στην περιοχή μας απασχολεί κάθε λαϊκή οικογένεια. Απασχόλησε φυσικά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις προεκλογικά. Κάποια στιγμή όμως έρχεται και η ώρα των αποφάσεων και της πράξης… Και επειδή «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», το κτιριακό για την ανέγερση του Γηροκομείου αποτελεί κομβικής σημασίας θέμα.
Η παράταξή μας, τότε «Δημοτική Συνεργασία», όπως είναι γνωστό, ήδη από το 2004 έχει θέσει με τον πιο επίσημο τρόπο την ανάγκη κατασκευής γηροκομείου με την παραχώρηση του Οικοτροφείου. Η πρόταση μας εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να μεταφέρει την απόφαση στον Μητροπολίτη. Ο Δήμαρχος μετά τη συνάντηση ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η μητρόπολη δεν παραχωρεί το κτίριο και έκτοτε καμία άλλη Δημοτική Αρχή δεν έκανε άλλη ενέργεια, παρότι η απόφαση έβαζε ζήτημα διεκδίκησης του χώρου.
Βέβαια 15 χρόνια μετά (18/01/2019) διαβάσαμε στο δελτίο τύπου της παράταξης του νυν Δημάρχου ότι στη συζήτηση του Κου Καραγιάννη με τον Μητροπολίτη ο δεύτερος του δήλωσε ότι «ποτέ μέχρι στιγμής δεν υπήρχε γραπτή επίσημη πρόταση από καμιά Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση του οικοτροφείου»
Όπως και να χει, επειδή το θέμα είναι φλέγον προτείνουμε την άμεση συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους 4 επικεφαλής των λοιπών Παρατάξεων παρουσία και υπαλλήλου του Δήμου ως πρακτικογράφου, η οποία θα επισκεφτεί άμεσα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τον Μητροπολίτη. Η επιτροπή αυτή θα εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει την παραχώρηση του κτιρίου από την πλευρά της Μητρόπολης για την κατασκευή Γηροκομείου.
Θα πρέπει σε αυτό να τονιστεί ότι ο χώρος αυτός είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο στη Μητρόπολη για να κατασκευασθεί το οικοτροφείο, όπως και έγινε, με τα χρήματα του λαού. Εδώ και πολλά χρόνια όμως οι λόγοι λειτουργίας Οικοτροφείου εκλείπουν, οπότε είναι λογικό ο χώρος να αξιοποιηθεί για ένα τέτοιο σπουδαίο έργο. Καμία λογική δεν μπορεί να αποδέχεται την εγκατάλειψη και την διαχρονική καταστροφή αυτού του πολύτιμου χώρου..
Τονίζουμε ότι το γηροκομείο θα πρέπει να βρίσκεται υπό κρατική μέριμνα πλήρως στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Επίσης, για να «τρέξουν» οι διαδικασίες προτείνουμε στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα να προβλεφθεί δαπάνη μελέτης για την ανάπλαση του χώρου και την κατασκευή γηροκομείου σε περίπτωση θετικής κατάληξης στη συνάντηση με τις μητροπολιτικές αρχές .

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου
οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας-Δημήτρης Χρήστου
Συνέχεια...

Το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Ηγουμενίτσας 

Τα κάλαντα της αγάπης τραγούδησαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Μαυρουδίου στους ηλικιωμένους του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Ηγουμενίτσας την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Μέσα σε ένα προσεγμένο και φιλόξενο περιβάλλον οι μαθητές του Νηπιαγωγείου συνοδευόμενοι από τις νηπιαγωγούς τους κα Σπυριδούλα Ζάγκα, κα Έλλη Δημητρίου και κα Ρούλα Γιωτοπούλου, καθώς και από τους γονείς τους πρόσφεραν στους ηλικιωμένους χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που δημιούργησαν μαζί με το Τμήμα Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής του Δ.ΙΕΚ Ηγ/τσας και δώρισαν στο ίδρυμα δύο πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν τα παιδιά με τις νηπιαγωγούς τους. Ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Σούρλας και το προσωπικό του Ιδρύματος καλωσόρισαν το Νηπιαγωγείο με ιδιαίτερη χαρά και πρόσφεραν με φιλόξενη διάθεση κεράσματα σε όλους. 

Στο τέλος τα παιδιά, μαζί με το προσωπικό και τους ηλικιωμένους τραγούδησαν με κέφι παραδοσιακά τραγούδια. 

(Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη του Νηπιαγωγείου)


Συνέχεια...

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον ΟΛΗΓ

ΔΩΔΩΝΗ: Κλείνει το 2019 με πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
ΔΩΔΩΝΗ: Κλείνει το 2019 με πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία 

Τα τελευταία 5 χρόνια η εταιρεία έχει λάβει συνολικά 51 διακρίσεις και βραβεία 

Η ΔΩΔΩΝΗ, κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, αποχαιρετά το 2019 με 4 νέες σημαντικές διακρίσεις, που αποδεικνύουν ακόμη μία φορά την αφοσίωση της εταιρείας στην παραγωγή ποιοτικών 100% ελληνικών προϊόντων, την θετική πορεία που ακολουθεί εντός κι εκτός συνόρων, αλλά και τη συνεχόμενη δημιουργία αξίας για τους ανθρώπους της, τους παραγωγούς της και το ευρύ κοινό. 
Πιο συγκεκριμένα, πριν το τέλος τη χρονιάς η ΔΩΔΩΝΗ απέσπασε 2 χρυσά βραβεία στα Μade in Greece Awards 2019 στις κατηγορίες Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας Καταναλωτικού Προϊόντος για την εξαιρετική εξαγωγική της δραστηριότητα και Βραβείο Επώνυμου Καταναλωτικού Προϊόντος για την ΠΟΠ Φέτα ΔΩΔΩΝΗ. Πρόκειται για έναν θεσμό που διοργανώνεται από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ.), η οποία αναδεικνύει και επιβραβεύει επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιτυγχάνουν εξαιρετικές επιδόσεις στη δημιουργία και διάθεση προϊόντων με σημαντική προστιθέμενη αξία για την Ελληνική Οικονομία. 
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Bravo Sustainability Dialogue and Awards 2019 που διοργανώνει το QualityNet Foundation (Δίκτυο των Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών), η ΔΩΔΩΝΗ έλαβε έπαινο στον πυλώνα της Κοινωνίας, στην κατηγορία ενίσχυση Τοπικών Κοινωνιών, για τη Διαρκή Στήριξη της Μεγαλύτερης Ζώνης Γάλακτος που διαθέτει στην Ελλάδα, με πάνω από 5.500 μικρούς και μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, θέτοντας την στήριξη του πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο. 
Τέλος, στην 7η τελετή απονομής του θεσμού Βραβεία «Ελληνική Αξία», που πραγματοποιείται από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η ΔΩΔΩΝΗ ήταν μεταξύ των 20 επιχειρήσεων που βραβεύτηκαν στην κατηγορία Βραβεία Περιφερειακής Αριστείας. Ο θεσμός αυτός βραβεύει επιχειρήσεις οι οποίες είναι κερδοφόρες, αυξάνουν κάθε χρόνο τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού, καινοτομούν και αναπτύσσουν ισχυρή διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα. 
Αναφορικά με τις νέες αυτές διακρίσεις, ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ σημείωσε: «Οι νέες αυτές διακρίσεις και όλες όσες έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια, μας τιμούν ιδιαίτερα και μας γεμίζουν μόνο υπερηφάνεια και χαρά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να διακρινόμαστε τόσο σε εγχώριους, όσο και σε διεθνείς θεσμούς, καθώς αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας και η δέσμευσή μας στην παραγωγή αυθεντικών, αγνών γαλακτοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά 100% ελληνικό γάλα, και η θετική πορεία που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου διαθέτουμε παρουσία σε πάνω από 50 χώρες». 
Μετρώντας συνολικά 51 εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις και βραβεία από το 2015 μέχρι σήμερα, που επιβραβεύουν την αφοσίωση της εταιρείας στην παραγωγή εξαίρετης ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων, την δυναμική επιχειρηματική της ανάπτυξη, αλλά και την επιτυχημένη επικοινωνιακή της στρατηγική, η ΔΩΔΩΝΗ παραμένει πιστή στις αξίες και στη δέσμευσή της να μεταφέρει τη γεύση του καλού στο τραπέζι των Ελλήνων και διεθνών καταναλωτών. 


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)
(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)


Συνέχεια...

Σχηματισμός δικογραφίας σε λαθροθήρες από την Ε΄ ΚΟΗ

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Σχηματισμός δικογραφίας σε λαθροθήρες από την Ε΄ ΚΟΗ 

Δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, σχηματίστηκε από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, για παράβαση άρθρων της νομοθεσίας που αφορά στην άσκηση θήρας. 
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια περιπολιών της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στον Αμβρακικό κόλπο και ειδικότερα στην περιοχή «Καματίρα» της ΤΚ Ψαθοτοπίου του Δήμου Αρταίων, εντοπίστηκαν δύο άτομα εντός απαγορευμένης, για άσκηση θήρας, περιοχής. 
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε, ότι τα δύο άτομα είχαν ήδη θηρεύσει τρία (3) παπιά, τα οποία κατασχέθηκαν, όπως επίσης και τα δύο κυνηγετικά όπλα και τα φυσίγγια που έφεραν μαζί τους. 
Σε βάρος των δύο σχηματίστηκε δικογραφία, με τη μηνυτήρια αναφορά να υποβάλλεται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. 
Η ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου αποτελεί έναν μοναδικό υγρότοπο για την Ήπειρο και γενικότερα για την Ελλάδα. 
Η καθοριστική παρέμβαση των κυνηγετικών οργανώσεων, η εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, με βάση τα στοιχεία των ετήσιων επιστημονικών καταμετρήσεων, σε συνδυασμό με την ενεργό και καθημερινή παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και η συνεργασία με τις συναρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, τον Φορέα Διαχείρισης, το Λιμενικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ είχαν και έχουν ορατά αποτελέσματα. 
Αφενός την άσκηση της θήρας σε συγκεκριμένες ζώνες, εντός του κόλπου και αφετέρου τον καθημερινό και συστηματικό έλεγχο για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθροθηρίας και της λαθραλιείας, με ορατά αποτελέσματα. 
Η Ε’ ΚΟΗ και η συντριπτική πλειονότητα της κυνηγετικής οικογένειας δεν πρόκειται να επιτρέψουν την διαιώνιση φαινομένων, που πλήττουν την κυνηγετική δραστηριότητα και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων κυνηγών, ούτε όμως και την πρόκληση προβλημάτων που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον και το ευαίσθητο οικοσύστημα. 


Συνέχεια...

Πενήντα τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ήπειρο για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Πενήντα τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ήπειρο για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας 

Πενήντα τόνοι τροφίμων και άλλων ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκαν από πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις της Ηπείρου - μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και με το συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αγνής Νάκου- Δασούλα- παραδόθηκαν την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων και Πάσης Αλβανίας για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. 

Επικεφαλής της Αποστολής ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και συμμετείχαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Αγνή Νάκου- Δασούλα- Οδυσσέας Πότσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Γαιτανίδης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Δέσποινα Καμπούρη. 

Την αποστολή υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, ο οποίος και ζήτησε να διαβιβασθούν εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου οι ευχαριστίες του προς τους πολίτες της Ηπείρου, που από το υστέρημά τους συνέδραμαν τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας και εν γένει το έργο της Εκκλησίας για την ανακούφισή τους. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημόσια τους πολίτες, τους Δήμους, τις Μητροπόλεις, τα σχολεία και όλους τους άλλους φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της και οργανωμένα συνέβαλαν στη συγκέντρωση και στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία με την εγγύηση της Αρχιεπισκοπής θα φθάσει ακέραια στους τελικούς αποδέκτης της. 

Αναλυτικά οι φορείς που συνεργάστηκαν είναι οι εξής: 
Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Δήμος Σουλίου 
Δήμος Φιλιατών 


Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περ. Ηπείρου (Μεγάλος Αριθμός Πολιτών) 
Μητρόπολη Ιωαννίνων 
Μονή Δουραχάνης – Οικοτροφείο ΑΝΘΟΣ 
ΟΚΠΑΠΑ - Δ. Ιωαννιτών 
Δήμος Κόνιτσας 
Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου 
Σύλλογος Οικογενειών ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ 
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ 
ΕΠΣΗΠ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου) 
ΕΛΕΤΑ Ιωαννίνων (Ελληνική Εταιρεία Αυτοκινήτων) 
Δημοτικό Σχολείο Βουνοπλαγιάς 
Ένωση Ξενοδόχων Μετσόβου 
ΔΩΔΩΝΗ Γαλακτοκομική Εταιρεία 

Π.Ε. ΑΡΤΑΣ 
Διεύθυνση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. ΑΡΤΑΣ (Πολίτες) 
Μητρόπολη Άρτας 
Ερυθρός Σταυρός Άρτας 
Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών 
Δημοτικό Σχολείο Ανέζας 

Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
Διεύθυνση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ (Πολίτες) 
Μητρόπολη Πρεβέζης 
Δήμος Πάργας 
Περιφερειακός Σύμβουλος Κος Γκούμας Αχιλλέας (1 τόνο φασόλια ξηρά) 
Σύλλογος Τριτέκνων Πρέβεζας 
Αρτοποιία Γιώργος Γιολδάσης Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: «Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι η κυβέρνηση και στην ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου»

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Μάριος Κάτσης: «Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι η κυβέρνηση και στην ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου» 

Πριν δέκα μέρες, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, αρμόδιο για θέματα Τύπου, κ. Πέτσα, για να μας απαντήσει για ποιο λόγο δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των ημερήσιων και εβδομαδιαίων, περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2019. Η απάντηση δεν ήρθε εγγράφως, αλλά εμπράκτως, καθώς ο κ. Πέτσας ανακαλεί το πρόγραμμα ενισχύσεων ύψους 16 εκατ. ευρώ για 4 χρόνια. 
Η απόφαση ανάκλησης έρχεται σε συνέχεια του αλαλούμ των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα της ενίσχυσης των ενημερωτικών εντύπων πανελλαδικής κυκλοφορίας. Αφού πρώτα ενέταξαν μπαταχτσήδες και στοιχηματικές εφημερίδες στους δικαιούχους της ενίσχυσης, στη συνέχεια αποφάσισαν να δοθεί παράνομα ενίσχυση και σε έντυπα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με ρητορική μίσους και ρατσιστικά κ.ά. σχόλια, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποκλειστεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Μετά το φιάσκο, αντί να υιοθετήσουν τις προτάσεις που κατέθεσα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική συζήτηση με όλα τα κόμματα, στην οποία εν μέσω πανικού μας προσκάλεσε ο κ. Πέτσας, προχώρησαν στην τακτική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι», ακυρώνοντας τελείως την εφαρμογή του μέτρου ενίσχυσης του Τύπου. 
Η ισοπεδωτική αυτή τακτική της κυβέρνησης πήρε παραμάζωμα και τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, ο οποίος έχει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας και περίμενε ως ανάσα την ενίσχυση της Πολιτείας. Απόδειξη η έντονη διαμαρτυρία φορέων του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, οι οποίοι φαίνεται πως περίμεναν ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ενίσχυση, όταν στις 13/12/2019 ανακοινώθηκε η λίστα του ηλεκτρονικού μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς ο κ. Πέτσας ήδη σχεδίαζε την ανάκληση. 
Ο κ. Πέτσας και η κυβέρνησή του έχουν την πλήρη ευθύνη για το νέο αυτό φιάσκο. Τους καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσουν την τακτική τους και να προχωρήσουν στην εφαρμογή της ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας απαρέγκλιτα τα νομοθετημένα κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, μέσω της ενίσχυσης αποκλειστικά της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον κλάδο των περιφερειακών και τοπικών, εντύπων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τους καλούμε, επίσης, να μη διολισθήσουν σε λογικές πελατειακής εξυπηρέτησης. Δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικό. Είναι και ζήτημα ενίσχυσης των μέσων που αναδεικνύουν τοπικά και περιφερειακά θέματα. Είναι πρωτίστως ζήτημα πλουραλισμού στην ενημέρωση, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. 

Μάριος Κάτσης 
Βουλευτής Θεσπρωτίας 
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Συνέχεια...

Η Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας διαβουλεύεται...! - Του Πέτρου Ζήγου

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Η Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας διαβουλεύεται...!

Του Πέτρου Ζήγου 

Διαβουλεύομαι σημαίνει συσκέπτομαι, εξετάζω λεπτομερώς. Συσκέπτομαι με άλλους ανταλλάσσοντας απόψεις. 
Η συγκρότηση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης είχε προβλεφθεί από το άρθρο 76 του νόμου 3852/2010 (πρόγραμμα «Καλλικράτης»), το οποίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 78 του νομού 4555/2018 (πρόγραμμα «Καλλισθένης» Ι). Αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας (όπως είναι οι τοπικοί εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι, οι επιστημονικοί σύλλογοι κ.λ.π.) και από δημότες. 
Έχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες και συγκεκριμένα: 
α) γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, 
β) γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σ’ αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο, 
γ) εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών, 
δ) διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, 
ε) μπορεί να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος κ.λ.π. 

Η διατύπωση γνώμης από την επιτροπή αυτή δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες μέσω διαδικτύου. 

Με το άρθρο 78 του Ν. 4555/18 επήλθαν ορισμένες βελτιώσεις, όπως είναι 
α) η συγκρότησή της σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από 5.000 κατοίκους και όχι μεγαλύτερο από 10.000 κατοίκους, που προέβλεπε ο Ν. 3852/10,
β) η αρμοδιότητα της να εισηγείται τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος, 
γ) η αύξηση της διάρκειας της θητείας της από δυόμιση έτη σε τέσσερα κ.λ.π. 

Συνεδριάζει υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης, και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα, που εισάγονται σ΄αυτη για συζήτηση. 

Η Επιτροπή συνεδριάζει δημόσια και η διαβούλευση, σύμφωνα με τον κανονισμό της, διενεργείται σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Ο κανονισμός της συντάχθηκε και ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το έτος 2011, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να προβεί στην επικαιροποίησή του, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 78 του Ν. 4555/18. 

Σημειωτέον ότι στην επιτροπή συμμετέχουν άνθρωποι με μεγάλη συνδικαλιστική πείρα και άνθρωποι με επιστημονικές γνώσεις, οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν απόψεις και να διατυπώσουν προτάσεις, τις οποίες πιθανόν να μην σκέφτηκαν ο δήμαρχος ή οι δημοτικοί σύμβουλοι. Με τις προτάσεις αυτές μπορεί να επιλυθεί καλύτερα ένα πρόβλημα, πράγμα το οποίο τελικά αποβαίνει προς όφελος των συνδημοτών μας. Η επιτροπή αυτή είναι μια δεξαμενή σημαντικών και χρήσιμων ιδεών. Μέσα από τον καλοπροαίρετο διάλογο βγαίνει πάντα κάτι καλό. 
Η Επιτροπή διαβούλευσης χρειάζεται αναβάθμιση και όχι απαξίωση. Ένας τρόπος αναβάθμισής της είναι οι συχνές συνεδριάσεις της και η εισαγωγή σ’ αυτή για συζήτηση αρκετών θεμάτων από τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο, τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και από τους δημότες, που συμμετέχουν σ’ αυτή. Με αυτόν τον τρόπο η λειτουργία της θα καταστεί ουσιαστική και όχι τυπική και υποχρεωτική, επειδή προβλέπεται από το νόμο. Επίσης πρέπει να τηρούνται πρακτικά και όλες οι απόψεις και προτάσεις των μελών της να εισάγονται για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη τους, όπως προβλέπει ο νόμος. 
Για να προσέρχονται τα μέλη της ενημερωμένα και προετοιμασμένα στις συνεδριάσεις της, πρέπει η πρόσκληση να συνοδεύεται από εισήγηση επί των θεμάτων που θα συζητηθούν. Δεν πρέπει να εκφυλιστεί σιγά-σιγά αυτή η δημοκρατική και αμφίδρομη διαδικασία, η οποία είναι μια μορφή επικοινωνίας της δημοτικής αρχής με την κοινωνία. 
Η συμμετοχή των μελών της στην πρώτη συνεδρίασή της ήταν ικανοποιητική. Ο δήμαρχος απάντησε εύστοχα στα ζητήματα που τέθηκαν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διηύθυνε άριστα τη συνεδρίαση. 
Τα προβλήματα δεν λύνονται με υπομνήματα, ψηφίσματα και ατέρμονες συζητήσεις. Λύνονται με το συντονισμό όλων των τοπικών φορέων και την από κοινού άσκηση πίεσης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές στρατηγικές. 

Ο Αθηναίος ρήτορας της αρχαιότητας Ισοκράτης είπε ότι «οι κακώς βουλευθέντες περί των ιδίων, ουδέποτε βουλεύσονται καλώς περί των αλλοτρίων». Η άποψη αυτή δεν ισχύει για τα μέλη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, διότι όλα τα μέλη της έχουν τακτοποιήσει «τα του οίκου τους» και συμμετέχουν σ’ αυτή για να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στους συνδημότες τους και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια της υγιούς ενασχόλησης με τα κοινά. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας οι περισσότεροι ασχολούνται με τα κοινά για να τακτοποιήσουν τα επαγγελματικά τους συμφέροντα και γενικά για να τακτοποιήσουν «τα του οίκου τους», μέσω της ενασχόλησης με τα κοινά. Γι΄αυτόν το λόγο, ως χώρα, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Λίγοι είναι αυτοί, οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινά, χωρίς να έχουν προσωπικό όφελος. 

Πέτρος Γ. Ζήγος 
Μέλος της Δημοτικής Επιτροπής 
Διαβούλευσης
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πληροφοριακό περίπτερο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας στον πεζόδρομο

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Πληροφοριακό περίπτερο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας στον πεζόδρομο 

Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από διαπροσωπική επικοινωνία με τους αστυνομικούς, αλλά και με έντυπο ενημερωτικό υλικό σε θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή, την προστασία από εξαπάτηση, καθώς και την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων 

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας, εν όψει της εορταστικής περιόδου, λειτούργησε πληροφοριακό περίπτερο στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης της Ηγουμενίτσας με στόχο την ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και την προστασία των πολιτών. 
Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε στις 18-12-2019, το πρωί στην οδό Λαμπράκη, όπου βρίσκεται ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης της Ηγουμενίτσας, από τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσπρωτίας καθώς και από αξιωματικούς διαφόρων υπηρεσιών της οικείας Διεύθυνσης. 
Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το έργο και τις ειδικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία και εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. 
Επίσης, με τη βοήθεια έντυπου υλικού, αλλά και μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με τους αστυνομικούς, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή, την προστασία από εξαπάτηση, καθώς και την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων. 
Επιπλέον, υπήρχε εγκαταστημένος έξω από το χώρο του περιπτέρου προσομοιωτής σύγκρουσης, μέσα από τη χρήση του οποίου τονίστηκε η αναγκαιότητα της χρήσης ζώνης ασφαλείας ακόμα και μέσα στην πόλη όπου οι ταχύτητες είναι χαμηλές. 

Τέλος, το πληροφοριακό περίπτερο τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος στηρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενημέρωση των πολιτών ενώ ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Ηγουμενίτσας καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη μη νόμιμου αλλοδαπού για κατοχή και χρήση κλεμμένου ταξιδιωτικού εγγράφου

Δεκεμβρίου 20, 2019 0
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη μη νόμιμου αλλοδαπού για κατοχή και χρήση κλεμμένου ταξιδιωτικού εγγράφου

Συνελήφθη στις 18-12-2019 το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας αλλοδαπός, ο οποίος κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς κλεμμένη ταυτότητα Ιταλικών Αρχών, ενώ όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα Παρασκευή 20/12