07/25/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Υποδομές πρόσβασης σε πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας για άτομα με κινητικές δυσκολίες

Ιουλίου 25, 2020 0
Υποδομές πρόσβασης  σε πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας για άτομα με κινητικές δυσκολίες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που, αξιοποιώντας τις προσκλήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στον άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση υποδομών για την πρόσβαση ατόμων με κινητικές δυσκολίες στις τέσσερις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου: Καραβοστάσι, Αγία Παρασκευή, Μέγα Άμμος και Πλαταριά. 
Πρόκειται για ένα έργο ύψους 213.000 ευρώ που θα αναδείξει την περιοχή μας τουριστικά σε μια κρίσιμη περίοδο αλλά και εξασφαλίζει την προσβασιμότητα χωρίς αποκλεισμούς όλων των κοινωνικών ομάδων στις παραλίες του Δήμου μας, που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατη. 
Οι υποδομές πληρούν όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, ώστε οι επισκέπτες με κινητικά προβλήματα να μη συναντούν εμπόδια που σχετίζονται με τη χρήση τους, καθώς διαθέτουν ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ πλησίον των υποδομών, αποδυτήρια, ντουζ, χημικές τουαλέτες, χώρους σκίασης και ειδικό μηχάνημα αυτόνομης πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. 
Επίσης, λόγω της πανδημίας και προς αποφυγή θεμάτων διασποράς του COVID-19, ανατέθηκε σε εταιρεία ο καθημερινός καθαρισμός, η συντήρηση και η απολύμανση των υποδομών, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες με ασφάλεια να κάνουν χρήση αυτών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ασφαλή πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. 
Οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν όλη την εβδομάδα, από Δευτέρα έως και Κυριακή. Το μηχάνημα της αυτόνομης πρόσβασης θα είναι διαθέσιμο προς χρήση από τα άτομα που το χρειάζονται τις ίδιες ημέρες και από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα εφόσον φυσικά το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες.
Συνέχεια...

Αλ. Καχριμάνης: "Δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός για δίκτυο φυσικού αερίου στην Ήπειρο"

Ιουλίου 25, 2020 0
Αλ. Καχριμάνης: "Δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός για δίκτυο φυσικού αερίου στην Ήπειρο" 

Ο σχεδιασμός για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο βρίσκεται σε εξέλιξη και στην κατεύθυνση των συζητήσεων που έχουν αρχίσει το 2013 από την Περιφέρεια και τη ΔΕΠΑ. Την επισήμανση αυτή έκανε σε δηλώσεις του  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος τόνισε ότι «στο θέμα του φυσικού αερίου κάποιοι μπερδεύονται, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως δεν είναι όλες οι εταιρείες ίδιες, ότι δηλαδή η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΠΑ, η ΔΕΣΦΑ δεν είναι ένα πράγμα». 
Ο κ. Καχριμάνης συνεχίζοντας είπε πως η εταιρεία ΔΕΠΑ έχει τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ, για τον οποίο υπάρχει η παλιά μελέτη που διέρχεται από την Ήπειρο και φτάνει στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. «Ήδη σε αυτόν τον τομέα γίνονται απαλλοτριώσεις. Αυτό το δίκτυο ουδέποτε ακυρώθηκε», τόνισε. 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Γ. Θωμάς, σε πρόσφατη επικοινωνία τους, τον διαβεβαίωσε ότι τα 150 χλμ (για την ανάπτυξη δικτύου καταναλωτών) είναι στο πρόγραμμα της ΔΕΠΑ για το 2021-2025. «Όλες οι Περιφέρειες -συνέχισε- είχαμε προτείνει από 21 εκ. ευρώ για να γίνει επέκταση του φυσικού αερίου στην κάθε περιοχή. Και μην κοιτάτε σε εμάς που δεν υπάρχει αγωγός υψηλής πίεσης. Πάτε στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Και δυστυχώς μας είπανε από τη ΔΕΠΑ ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν και τώρα ανακοίνωσαν ότι τα 150 χλμ θα είναι από δικούς τους πόρους και δανειοδότηση. Βλέπω ότι αυτές οι εταιρείες και το Υπουργείο δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε. 
Καταλήγοντας σημείωσε: «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι αυτοί ασχολούνται και λένε ότι είμαστε εκτός των πλάνων του φυσικού αερίου, όταν εμείς έχουμε και γραπτή πρόταση με 21 εκ ευρώ για τα 150 χλμ του δικτύου καταναλωτών. Ο καθένας αρπάζει μια σημαία ευκαιρίας και βγαίνει να πει κουβέντες. Είμαστε από κοντά σε αυτό το θέμα και δεν μπερδεύουμε το ρόλο μεταξύ των εταιριών που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο». 
Γνωστοποίησε επίσης πώς η εταιρεία ΔΕΣΦΑ με γραπτή απάντησή της σε όσα λέγονται αυτές τις ημέρες, αναφέρει πως θα ασχοληθεί κυρίως με την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλουπόλεως. 
Τέλος ο Περιφερειάρχης ανέφερε και τα εξής: «Εμείς κατά καιρούς από το 2018 έχουμε προτείνει διάφορα πράγματα που μπορεί να γίνουν στην περιοχή μας. Μιλούσαμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα προμηθεύονται οι τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Αυτό δεν κόπηκε ποτέ. Αν μελλοντικά περάσει αγωγός υψηλής πίεσης, όπως είναι ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ, τότε θα συνδεθούν και δεν θα υπάρχει το υγροποιημένο αέριο». 

Συνέχεια...

Έλληνες δημοσιογράφοι και Travel Blogger φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου

Ιουλίου 25, 2020 0
 Έλληνες δημοσιογράφοι και Travel Blogger φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου 

Δεκαπέντε Έλληνες δημοσιογράφους και Βloggers διαπιστευμένους στο τουριστικό ρεπορτάζ φιλοξένησε η Περιφέρεια Ηπείρου από 20-23 Ιουλίου, στην Πάργα, την Πρέβεζα και τα Σύβοτα, στο πλαίσιο του έργου: "Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου". 
Πρόκειται για το 2ο ταξίδι εξοικείωσης (familiarization trip), το οποίο είχε θεματικό χαρακτήρα, με έμφαση στον παράκτιο-παραθεριστικό τουρισμό και στα ενδιαφέροντα της θαλάσσιας ακτογραμμής (Health & Comfort). Στόχος της συγκεκριμένης δράσης, είναι η προβολή της παραθαλάσσιας Ηπείρου, στην Ελληνική αγορά ως προορισμού για ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές ,σε συνδυασμό με πολλές επιλογές για κάθε επισκέπτη. 
Οι φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου για ένα τριήμερο «απόλαυσαν» τις καταγάλανες παραλίες και τις ασύγκριτες ομορφιές της ακτογραμμής του Ιονίου! 
Την πρώτη μέρα άφιξής τους στην γραφική πόλη της Πρέβεζας και την κοσμοπολίτικη Πάργα, τους υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους και τους ενημέρωσε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου, ως προορισμό διακοπών για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο. 
Ο κ. Ιωάννου, χαρακτήρισε την Ήπειρο, ως έναν ανεξερεύνητο μαγευτικό προορισμό. Όπως τόνισε, "η εγγύτητα ανάμεσα στις ορεινές και τις παραθαλάσσιες περιοχές, δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γευτεί την εμπειρία του αυθεντικού ορεινού προορισμού και τα μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Η αναλλοίωτη φυσική ομορφιά, τα ποτάμια και οι λίμνες, του Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Σουλίου, συναντά την περίφημη ακτογραμμή από Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα ως το Δρέπανο και τη Σαγιάδα. Οι εκπληκτικές παραλίες, μήκους 100 χιλιόμετρων με τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου Πελάγους, είναι απόλυτα ασφαλείς για τους επισκέπτες, καθώς αποκλείουν κάθε μορφή συνωστισμού, προσφέροντας άπλετο χώρο, που είναι ζητούμενο αυτό το καλοκαίρι." 
Ο κ. Ιωάννου δεν παρέλειψε να τονίσει πως "έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, και υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης ευαισθητοποίησης από τους επαγγελματίες τους τουριστικού κλάδου ως προς την ασφάλεια των επισκεπτών", ενώ ανέφερε πως η περιοχή έχει καταγράψει την υψηλότερη επίδοση ικανοποίησης επισκεπτών στην Ελλάδα. 
Καταλήγοντας, προσκάλεσε τους Έλληνες τουρίστες, να επιλέξουν για τις διακοπές τους την Ήπειρο, τον πιο ασφαλή καλοκαιρινό προορισμό, όπου θα απολαύσουν ειδυλλιακές παραλίες, θα επισκεφθούν όμορφες πόλεις με γνήσια παράδοση, θα γνωρίσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας και θα γευτούν την περίφημη γαστρονομία της Ηπείρου, σε πολύ προσιτές τιμές για την Ελληνική οικογένεια.! 

Οι δημοσιογράφοι και Bloggers, περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια της Πάργας με το νησιώτικο χρώμα, επισκέφθηκαν την όμορφη πόλη της Πρέβεζας και θαύμασαν τα πανέμορφα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού. 

Η μοναδική ακτογραμμή της Ηπείρου από τον Μύτικα, το Κανάλι, το Μονολίθι, την Καστροσυκιά και τον Βράχο, με τις βραβευμένες και ασφαλείς παραλίες , οι δαντελωτές ακτές της Πάργας και της Πέρδικας, τα μικρά νησάκια των Συβότων με τα σμαραγδένια νερά εντυπωσίασαν τους δημοσιογράφους, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα Ηπειρωτικά παράλια ως την περιοχή της Ελλάδας, που αξίζει να ανακαλύψει κανείς! 

Κατά την επίσκεψή τους στη Θεσπρωτία, οι 15 Έλληνες δημοσιογράφοι και Bloggers, που συνοδεύονταν από τη Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ιουλία Μαρκούλα συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, ο οποίος τους προσέφερε τοπικά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού και χειροποίητα σαπούνια από την Πέρδικα Θεσπρωτίας. 
Γεύθηκαν επίσης την τοπική κουζίνα, θαλασσινούς μεζέδες, τις φημισμένες γαρίδες του Αμβρακικού και ντόπια κρέατα ενώ τους δόθηκε και το νέο προωθητικό υλικό της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Από το γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ηπείρου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Καλές είναι τέτοιου είδους δράσεις τουριστικής προβολής της Ηπείρου, ωστόσο θα πρέπει να έχουν και κάποιο αντίκρυσμα. Αναμένουμε λοιπόν από την Περιφέρεια Ηπείρου, τις δημοσιεύσεις των δημοσιογράφων και bloggers που φιλοξενήθηκαν να δούμε και τι εντυπώσεις τους άφησε η επίσκεψή τους στην Ήπειρο!
Θ.Α.
Συνέχεια...

ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας: Τελευταίες ημέρες για δηλώσεις προτίμησης ειδικοτήτων έτους 2020-2021

Ιουλίου 25, 2020 0
ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας: Τελευταίες ημέρες για δηλώσεις προτίμησης ειδικοτήτων έτους 2020-2021

Το Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν την προτίμησή τους σχετικά με τις νέες ειδικότητες που θα θέλατε να να λειτουργήσουν στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας κατά το έτος κατάρτισης 2020-2021. Οι προτάσεις σας θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση της πρότασης ειδικοτήτων του ΙΕΚ προς τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν αποτελεί εγγραφή. Για τις εγγραφές θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση μετά την οριστική έγκριση των ειδικοτήτων.
Στην παρακάτω φόρμα καλείστε να επιλέξετε έως και δύο ειδικότητες της προτίμησής σας:

Συνέχεια...

Δηλώσεις Ριζόπουλου για φυσικό αέριο, ζητήματα θεσμικότητας και αποτελέσματα εκλογών της παράταξής του

Ιουλίου 25, 2020 0
Δηλώσεις Ριζόπουλου για φυσικό αέριο, ζητήματα θεσμικότητας και αποτελέσματα εκλογών της παράταξής του

Συνέντευξη Τύπου 23/7/20 

Θεματολογία: 
Αποτελέσματα Εκλογών Συνεδρίου-Στρατηγική Ενέργειας-Ζητήματα Θεσμικότητας 

Συνεχή πίεση στην Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, είναι διατεθειμένος να ασκήσει ως επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, εκπληρώνοντας τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα που όπως τόνισε δεν μένουν ποτέ στην στείρα κριτική. 
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε την διοίκηση της Περιφέρειας πως αδυνατεί να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το παιχνίδι της ενέργειας και την ίδια ώρα, δεν εξηγεί και στην κοινωνία ποια είναι τα διακυβεύματα και οι προοπτικές. 
Ο κ. Ριζόπουλος επέμεινε πως η Περιφέρεια πρέπει να εμπλακεί με κάθε τρόπο στην εμπορία του φυσικού αερίου που θα έλθει στην Ήπειρο με τρεις τρόπους: στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που έχει μπει στη διαδικασία της παραχώρησης υπάρχει πρόβλεψη για εγκαταστάσεις LNG (υγροποιημένο αέριο) και υπάρχει δυνατότητα όπως είπε, αν το ζητήσει η Περιφέρεια από τον ανάδοχο να γίνει πρόβλεψη για μεγαλύτερη εγκατάσταση. Η δεύτερη «πηγή» είναι το δίκτυο LNG που μπορεί να μεταφέρεται με φορτηγά από την Αθήνα και η τρίτη είναι ο κόμβος των αγωγών που θα κατασκευαστούν μελλοντικά. 
«Η εμπορία θα δημιουργήσει την πελατειακή σχέση για να έλθει το φυσικό αέριο. Ο ΔΕΣΦΑ ανήκει σε ιδιωτικά συμφέροντα και η ΔΕΠΑ έσπασε και πωλείται σε ιδιωτικά συμφέροντα, άρα στην Ήπειρο πρέπει να υπάρχει προϊόν και εκεί εκτιμώ ότι υπάρχει όχι μόνο η ανάγκη να τρέξουμε γρήγορα και να κουμπώσουμε σε οτιδήποτε μελετάται αυτή τη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικής εταιρείας δημοσίου δικαίου κάτω από το Περιφερειακό Ταμείο και έτσι να υπάρξουν έσοδα για την Περιφέρεια» ανέφερε μεταξύ άλλων. 
Όπως το θέμα των ΑΠΕ δεν εξηγήθηκε στην κοινωνία με αφορμή το στραπάτσο του Μετσόβου, έτσι και για το φυσικό αέριο δεν ασχολείται κανείς να εξηγήσει στην κοινωνία πως διαμορφώνεται το παιχνίδι της ενέργειας, σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος και υπενθύμισε πως πριν από λίγο καιρό προειδοποίησε ο ίδιος ότι γίνεται η μελέτη του ΔΕΣΦΑ που άφησε εκτός ένα κομμάτι αγωγού που καταλήγει στη Θεσπρωτία. «Φάγαμε τη σφαλιάρα μας και δε μας έκανε ο ΔΕΣΦΑ γεωστρατηγικό παίχτη γιατί ό,τι περνάει από τον τόπο σου, σου αφήνει και κάτι» όπως είπε. 
Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ όπως είπε, ανακοινώθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Πελοπόννησο ο αποκλεισμός μεγάλων πόλεων από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου εκεί. 
«Δε θεωρώ ότι δουλειά μου είναι να κάνω στείρα αντιπολίτευση γι’ αυτό και κάνω προτάσεις και θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για το θέμα αυτό, γιατί δεν πρέπει να χάσουμε το φυσικό αέριο ως το 2023» τόνισε. «Μπορώ να βάλω τη μπάλα στο πέναλτι για τον κ. Καχριμάνη αλλά δεν είμαι ο Περιφερειάρχης» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως μια εκ των εγκαταστάσεων που θα χρειαστούν για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο μπορεί να στοιχίσει συνολικά το 1/3 του κόστους του «διαπλεκόμενου κόμβου του μισού εκατομμυρίου στο Epirus Palace»… 
Αναφορικά με την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε δύο από τα θέματα που συζητήθηκαν, καταγγέλλοντας την Περιφερειακή Αρχή πως έχει επιλέξει συνειδητά να απαξιώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως αποδεικνύει και η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης. «Κανένα θέμα Ιονίας Οδού, κανένα θέμα για το φυσικό αέριο, κανένα θέμα για τα σύνορα και τον ΕΟΔΥ» σχολίασε. 
Σε ό,τι αφορά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος τέλος, τόνισε πως αν δεν υπήρχε το 57% της πλειοψηφίας του κ. Καχριμάνη, δεν θα περνούσε η προγραμματική σύμβαση για το έργο οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών μέσω του προγράμματος ELENA, έργο που χαρακτήρισε «έκτρωμα». 

Τέλος, εξήγησε τη θέση του σχετικά με γνωμοδότηση για άδεια πτηνοτροφείου που ανήκει σε ιδιοκτήτη τοπικής τηλεόρασης πως η αντίθεσή του δεν προέκυψε από προσωπική αντιπάθεια αλλά από την άποψη ότι την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ ο νέος περιβαλλοντικός νόμος δεν εξηγείται η «πιλάλα» της Περιφερειακής Αρχής να εγκρίνει νέες άδειες πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε περιοχές Natura και χωρίς εισήγηση του ανεξάρτητου διαχειριστικού φορέα Τζουμέρκων. «Στηρίζω την επιχειρηματικότητα, η αντιπαλότητα που επέδειξε το συγκεκριμένο κανάλι στις εκλογές-αδίκως-δεν επηρέασε την απόφαση μου. Κρίνω αξιοκρατικά και με αντικειμενικά κριτήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος. 

Αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων της παράταξης 
Τα ονόματα των εκλεγέντων στα συλλογικά όργανα της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», μετά τις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες της τελευταίας εβδομάδας, παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης, η ηγεσία της περιφερειακής παράταξης, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα και μια αναβαπτισμένη πορεία στο δρόμο για τις εκλογές του 2023. 
Οι δύο υπεύθυνοι των συνεδριακών διαδικασιών και των εσωτερικών εκλογών, Μιχάλης Νάτσης και Δημήτρης Παππάς παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου και ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση για τη μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες, με την οποία δίνεται στον ίδιο ισχυρή λαϊκή εντολή να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ηπείρου σε τρία χρόνια. «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για μένα, νοιώθω πολύ όμορφα μετά από την τεράστια επιτυχία μας ως παράταξη να οργανώσουμε επιτυχώς τις διαδικασίες μας. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που πετύχαμε για μια αυτοδιοικητική παράταξη σε μία τέτοια εποχή…» σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος και πρόσθεσε: «εγώ προσλαμβάνω ότι κάτι λέμε στην κοινωνία και η κοινωνία έχει αρχίσει και ακούει, γιατί χωρίς την κοινωνία το εγχείρημα θα ήταν αποτυχημένο». 
Αναφερόμενος στη διαδικασία τόνισε πως αναγνώρισε το ρίσκο του στόχου των 300 μελών κάποια στιγμή πριν από καιρό, ωστόσο αυτός ο στόχος ξεπεράστηκε κατά πάρα πολύ και οι εγγραφές μελών θα συνεχιστούν ως τις εκλογές. «Από τη στιγμή που αποφάσισα να διεκδικήσω εκ νέου την Περιφέρεια Ηπείρου το 2023, αυτό έπρεπε να γίνει σωστά, με λαϊκή εντολή και πολλές εγγραφές, με μεγάλη εισροή νέων ανθρώπων που γράφτηκαν. 
Με ξάφνιασε το γεγονός ότι όλη αυτή η διαδικασία έγινε με φοβερά τεχνοκρατικό τρόπο από μια παράταξη που δεν το είχε ξανακάνει και που δεν ανήκει σε κόμμα» σημείωσε ο επικεφαλής. «Είναι το πρώτο βήμα, δεν είναι το τελικό βήμα. Στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας από τις διακοπές και μετά, η πορεία θα είναι εξίσου σημαντική με το πρώτο βήμα» είπε. 
Ο εκλεγείς συντονιστής της παράταξης Μιχάλης Νάτσης υπογράμμισε την απόλυτη επιτυχία με την οποία διεξήχθησαν οι διαδικασίες. 

Ο ίδιος βρέθηκε στην παράταξη 
Το καταστατικό της παράταξης ολοκληρώθηκε και πήρε την έγκριση του Πρωτοδικείου το Σεπτέμβριο του 2019. Ο κ. Νάτσης ανέλαβε συντονιστής της παράταξης στης αρχές Οκτώβρη με 30 τότε μέλη, τα ιδρυτικά. Μπήκε ο στόχος τα μέλη να φτάσουν τα 300 για το πρώτο συνέδριο, στην πορεία ο στόχος αναπροσαρμόστηκε και ανέβηκε στον αριθμό 500. Μετά από τις εκλογικές διαδικασίες τα εγγεγραμμένα μέλη των «Οριζόντων Ηπείρου» ανέρχονται στα 625 και από αυτά στις εκλογές συμμετείχαν τα 489 ψήφισαν. «Αυτή η πορεία που είχε και πολλές δυσκολίες και πολλές αμφισβητήσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες ή από ανθρώπους που θέλουν να χρίζονται ότι επιτελούν το λειτούργημα του δημοσιογράφου αλλά σήμερα όλες αυτές οι «Κασσάνδρες» διαψεύδονται. 


Για να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις όπως είπε, παρουσίασε και τη συμμετοχή στις εκλογές ανά Περιφερειακή Ενότητα: 

- Γιάννενα 252 
- Άρτα 102 
- Πρέβεζα 73 
- Θεσπρωτία 62 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής και δικηγόρος Δημήτρης Παππάς ανέφερε πως οι εκλογές διεξήχθησαν υποδειγματικά, με βάση το τυπικό των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Η παράταξη στις εκλογές υπήρξε αρραγής, σημείωσε και δεν υπήρξε ούτε ένα λευκό ούτε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο στις τέσσερις κάλπες. 

Οι εκλεγόμενοι ανά Περιφερειακή Ενότητα στην Περιφερειακή Πολιτική Επιτροπή της παράταξης είναι οι εξής: 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ 
- ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
- ΤΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 
- ΝΤΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
- ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
- ΤΑΤΣΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ 
- ΔΟΝΑΤΟΣ ΣΟΦΙΑΣ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
- ΚΙΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 
- ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 
- ΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
- ΠΑΠΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 
- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΛΕΑΝΔΡΟΣ 
- ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
- ΠΑΣΧΟΔΗΜΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 
- ΚΩΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΗΛΙΑΣ 
- ΚΟΥΚΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 

Εκλέχθηκαν για Ελεγκτική Επιτροπή: 
- ΠΑΓΩΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ 
- ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΟΦΗ 
- ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 

Εκλέχθηκε Συντονιστής: 
- ΝΑΤΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Συνέχεια...

Ερώτηση Μ. Κάτση για τα προβλήματα των φοροτεχνικών λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας την περίοδο της πανδημίας

Ιουλίου 25, 2020 0

Ερώτηση Μ. Κάτση για τα προβλήματα των φοροτεχνικών λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας την περίοδο της πανδημίας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης μαζί με τρεις ακόμα βουλευτές. Το θέμα της ερώτησης ήταν η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου φοροτεχνικών λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19. Ο Μ. Κάτσης δήλωσε σχετικά:
Ο φόρτος εργασίας του κλάδου των λογιστών-φοροτεχνικών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης αυξήθηκε υπέρμετρα. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών εκδόθηκαν 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και 659 Εγκύκλιοι – Αποφάσεις, οι οποίες αφορούν δηλωτικές πράξεις και υποχρεώσεις τις οποίες διενεργεί ο κλάδος για λογαριασμό των φορολογουμένων, ασφαλισμένων και επιχειρήσεων.
Στην ουσία οι επαγγελματίες του χώρου κλήθηκαν να σηκώσουν ολόκληρο το βάρος της κυβερνητικής ανεπάρκειας και του αλαλούμ που προκάλεσαν όλες οι τεχνικές αδυναμίες στις δεκάδες πλατφόρμες, οι ασφυκτικές προθεσμίες, και οι ασάφειες στις εκδοθείσες αποφάσεις και εγκυκλίους για την εφαρμογή των μέτρων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ζητάμε από την κυβέρνηση να προσέλθει σε έναν ανοιχτό διάλογο με το Οικονομικό Επιμελητήριο και τους Συλλόγους Λογιστών ώστε να επιλύσει τα προβλήματα που δημιούργησε με την τακτική που ακολούθησε, και που ταλαιπωρούν τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και τους πολίτες.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς :
• Οικονομικών
• Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Επίλυση προβλημάτων του κλάδου φοροτεχνικών λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19»

O φόρτος εργασίας του κλάδου των λογιστών-φοροτεχνικών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης αυξήθηκε υπέρμετρα, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι σε αυτό το διάστημα εκδόθηκαν 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και 659 Εγκύκλιοι – Αποφάσεις, οι οποίες αφορούν δηλωτικές πράξεις και υποχρεώσεις τις οποίες διενεργεί ο κλάδος για λογαριασμό των φορολογουμένων, ασφαλισμένων και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων σημειώνεται ότι ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2019 συμπίπτει με μία περίοδο κατά την οποία πολλοί φορολογούμενοι, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις οφείλουν να κάνουν πρόσθετες πράξεις και ειδικές δηλώσεις προς την ΑΑΔΕ προκειμένου να ενταχθούν στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του Covid-19 . Επίσης, παρότι ξεκινά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων μέσω της πλατφόρμας myData, η οποία θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της.
Τόσο οι ενώσεις και σύλλογοι φοροτεχνικών όσο και τα Οικονομικά Επιμελητήρια έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επισημάνουν τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα μέτρα που αφορούν τον Covid 19, όπως οι τεχνικές αδυναμίες στις δεκάδες πλατφόρμες, οι ασφυκτικές προθεσμίες, και οι ασάφειες στις εκδοθείσες αποφάσεις και εγκυκλίους για την εφαρμογή των μέτρων. Ο κλάδος εκτός του ότι έχει επισημάνει τα προβλήματα προτείνει και τρόπους αντιμετώπισης τους. Ειδικά το ΟΕΕ/ΤΑΚ με επιστολή του, προς τους αρμόδιους υπουργούς, και την ΑΑΔΕ, προτείνει σειρά μέτρων, τα οποία κρίνονται απαραίτητα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Επειδή, το θέμα της έγκαιρης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αφορά όλους τους πολίτες,
Επειδή, σε περιπτώσεις υποβολής διορθωτικών δηλώσεων για μέτρα που αφορούν τον Covid 19, επιβάλλεται πρόστιμο, ακόμα και αν τα λάθη προέκυψαν, όχι με ευθύνη του φορολογούμενου,
Επειδή, τόσο τα προβλήματα στις πλατφόρμες, όσο και οι ασάφειες στις αποφάσεις, δημιουργούν δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των λογιστών φοροτεχνικών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Θα δοθεί δυνατότητα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων που αφορούν τα μέτρα που πάρθηκαν για τον Covid 19, χωρίς πρόστιμο;
2) Πότε προτίθενται να ξεκινήσουν τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικής τήρησης φορολογικών βιβλίων, μέσω της πλατφόρμας myData; Προτίθενται να υιοθετήσουν την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για μη αναδρομική διαβίβαση δεδομένων για το 2020;
3) Προτίθενται να ξεκινήσουν έναν ειλικρινή – ανοιχτό διάλογο με το Οικονομικό Επιμελητήριο και τους Συλλόγους Λογιστών με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Ηγουμενίδης Νίκος
Μαμουλάκης Χάρης
Κάτσης Μάριος

Συνέχεια...

Εργασίες στα κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου μέσω του έργου "Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς"

Ιουλίου 25, 2020 0
Εργασίες στα κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου μέσω του έργου "Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς" 

Δελτίο τύπου 

Το «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network - CoHeN) είναι ένα στρατηγικό έργο, που χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση του Προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020. Στόχος του είναι η δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου, η οποία θα αυξήσει την ελκυστικότητα των εμπλεκόμενων περιοχών και θα βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών της, καταδεικνύοντας την αλληλεπίδραση των κατοίκων τους ανά τους αιώνες και ενισχύοντας τις διακρατικές πολιτιστικές δραστηριότητες. 

Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ως επικεφαλής εταίρο, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και την Περιφέρεια της Απουλίας στο εταιρικό σχήμα. 

Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Απουλία: 
- Στην Αιτωλοακαρνανία στα Κάστρα Ναυπάκτου και Βόνιτσας και το Φρούριο Ακτίου 
- Στην Ηλεία στο Κάστρο Χλεμούτσι/Clermont 
- Στη Θεσπρωτία στα κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου 
- Στην Κέρκυρα στο Παλαιό και το Νέο Φρούριο και τα περιφερειακά φρούρια Αγγελοκάστρου, Γαρδικίου και Κασσιώπης 
- Στην Απουλία στους Πύργους San Felice, Torre Pietra, Calderina και San Giovanni και στους φάρους του San Cataldo και του Punta Palascìa 

Το έργο έχει διάρκεια από τον Ιούλιο 2019 έως το Ιούλιο του 2022 και συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600 €. 

Οι εργασίες στα μνημεία της Θεσπρωτίας ξεκίνησαν το Μάιο 2020 και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 650.000 €. Πέραν των παρεμβάσεων στα ίδια τα μνημεία, στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν δράσεις μέσω του Αναπτυξιακού Εργαλείου Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Heritage Management Development Tool - HMDT) για την από κοινού ενδυνάμωση των διακρατικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Αδριατική και το Ιόνιο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εργαστήρια που θα εντείνουν την ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών και τη συμμετοχή φορέων σε αποτελεσματικές διαδικασίες συν-σχεδιασμού και η διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης και εκπαιδευτικών περιηγήσεων για το κοινό. 

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας
Ιωάννης Χουλιαράς 
Αρχαιολογός 

Συνέχεια...

Το ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας

Ιουλίου 25, 2020 0
Το ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

Μετά από τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΗΓ ΑΕ από ιδιώτες, η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΙΝ.ΑΛ., ενημέρωσε σχετικά τον τομέα Ναυτιλίας του Κινήματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αποφασίστηκε η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμένων δράσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα συμπαρασύρει και δεν θα οδηγήσει στην παραχώρηση στον ιδιώτη επενδυτή, εγκαταστάσεων που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με την αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και χώρους αναψυχής, οι οποίοι πρέπει να είναι προσβάσιμοι στην τοπική κοινωνία. Επισημαίνουμε, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην λησμονούν οι παλαιότεροι, ότι ο διεθνής Λιμένας Ηγουμενίτσας, είναι ένα μεγάλο δημόσιο έργο, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε, από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το οποίο δεν αξιοποιήθηκε με τον τρόπο που έπρεπε, από τις Κυβερνήσεις των άλλων κομμάτων που άσκησαν την εξουσία έκτοτε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση, με όρους μη συμφέροντες για το δημόσιο, όπως δείχνουν τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία. 

Η αρχική κίνηση αυτής της πρωτοβουλίας για την ενημέρωση της Θεσπρωτικής κοινωνίας, είναι η κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από τον βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 
Θέμα: Προκήρυξη Παραχώρησης Λιμένα Ηγουμενίτσας 

«Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, δημοσιεύθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) ΑΕ. Στην πρόσκληση – μεταξύ άλλων – καθορίζονται οι χώροι που ανήκουν στον ΟΛΗΓ και οι οποίοι θα παραχωρηθούν για χρήση στον ιδιώτη που θα επικρατήσει στο διαγωνισμό. 
Συγκεκριμένα παραχωρείται το νέο διεθνές αλλά και το παλαιό (εσωτερικών γραμμών) λιμάνι Ηγουμενίτσας, καθώς και χώροι του παραλιακού μετώπου της πόλης, που δεν συνδέονται με τη λειτουργία του λιμανιού, Επίσης, παραχωρείται ο χώρος που προορίζεται για την κατασκευή της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, καθώς και ο χώρος των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων. 
Οι ανωτέρω περιοχές περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, η οποία – όπως αναφέρεται ρητά στην πρόσκληση – μπορεί τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, χωρίς μάλιστα να είναι δεσμευτική για την τροποποίηση η γνώμη των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. 

Με δεδομένο ότι: 
1) Ο ΟΛΗΓ, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του οποίου θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη, έχει ως αρμοδιότητα κυρίως, τη λειτουργία του επιβατικού και εμπορικού λιμανιού της Ηγουμενίτσας, 

2) Οι όροι τεχνικής ικανότητας και επάρκειας των εταιρειών που καλούνται να υποβάλλουν πρόταση, απαιτούν εξειδίκευση στη διαχείριση – λειτουργία τερματικών σταθμών λιμένων, στη λειτουργία εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στη ναυτιλία και όχι σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό ή την αλιεία, 

3) Η τουριστική και αλιευτική ανάπτυξη, αποτελούν σαφώς υποθέσεις κρατικού ενδιαφέροντος και η άσκηση των σχετικών πολιτικών ανήκει στο δημόσιο, 

4) Η επιλογή των χώρων, βασίστηκε στην απόφαση 1/ 2017 του ΟΛΗΓ, η οποία όμως είχε ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την τότε νομοθεσία που προέβλεπε την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων στους ιδιώτες και όχι την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, 

5) Την ανάγκη να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των επισκεπτών της Ηγουμενίτσας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης 

Ερωτάται ο Υπουργός 

Εάν σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες διαπραγμάτευσης με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να τροποποιηθεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να περιοριστούν οι χώροι που θα παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση από τον ιδιώτη, σε αυτούς που είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία του λιμανιού και να αποδοθούν οι άλλοι χώροι στη τοπική κοινωνία και οικονομία;». 

Το ΚΙΝΑΛ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, θα παρακολουθεί στενά την πορεία της υπόθεσης και με τα θεσμικά του όργανα και τις δυνατότητες που διαθέτει τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και εκτός αυτού, θα είναι πάντα δίπλα στην τοπική κοινωνία και τους φορείς, στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις. 
Παράλληλα όμως, απαιτούμε άμεσα από όλους τους παράγοντες της εξουσίας (κυβερνητικός βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος ΔΣ ΟΛΗΓ) που αποτελούν στελέχη της ΝΔ, να ενημερώσουν υπεύθυνα τον Θεσπρωτικό λαό για τις εξελίξεις, για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση, απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που προιωνίζονται από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. 
Η ευθύνη των αποφάσεων και των δράσεων είναι αποκλειστικά δική τους, όπως και το βάρος για την πορεία μιας υπόθεσης που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της περιοχής, για τις επόμενες δεκαετίες. Μπορούν να το σηκώσουν; Το άμεσο μέλλον θα το δείξει. 

Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα