11/29/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Ε.Κ. Θεσπρωτίας: "Κάτω τα χέρια από τους δασκάλους των παιδιών μας"

Νοεμβρίου 29, 2024 0
Ε.Κ. Θεσπρωτίας: "Κάτω τα χέρια από τους δασκάλους των παιδιών μας"
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών Πέμπτη 28 Νοέμβρη στη ΔΔΕ Θεσπρωτίας ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις 2 ακόμη νεοδιόριστων συναδέλφων, του Τάσου Μαγκλάρα και της Ιουλίας Φουσέκη. Η κλήση σε πειθαρχικό είναι διότι υπερασπίζονται την παιδαγωγική τους ιδιότητα, συμμετέχοντας στη νόμιμα κηρυγμένη απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης.

Η διεύθυνση εκπαίδευσης ακολουθώντας πιστά τις αντιδραστικές κατευθύνσεις κυβέρνησης υπουργείου παραπέμπουν σε πειθαρχικά συμβούλια τους δασκάλους των παιδιών μας.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας, που υπερασπίζονται τα μορφωτικά τους δικαιώματα, τα σχολεία να είναι ασφαλή και σύγχρονα, την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μόρφωση, που υπερασπίζονται τον παιδαγωγικό τους ρόλο και διεκδικούν μισθούς και όρους διαβίωσης των ίδιων και των Οικογένειων τους. 

Στεκόμαστε δίπλα τους όταν διώκονται, επειδή έκαναν το έγκλημα να ζωγραφίσουν μαζί με τους μαθητές τους χειροτεχνία, για να σταματήσει η σφαγή χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη. Είμαστε δίπλα τους όταν ορθώνουν ανάστημα, μορφώνουν τα παιδιά μας ολόπλευρα απέναντι στο σχολείο της αποσπασματικότητας και της εφήμερης δεξιότητας, όταν αγωνίζονται για να μην περάσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, με το εργαλείο της αξιολόγησης.

Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι παραπομπές σε πειθαρχικά των απεργών εκπαιδευτικών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 του Δήμου Πάργας

Νοεμβρίου 29, 2024 0
Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 του Δήμου Πάργας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας μετά από σχετική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής και των Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτικών, ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2025 που περιλαμβάνει μια σειρά από μικρά και μεγάλα έργα που έχουν δημοπρατηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς νέες σημαντικές παρεμβάσεις που προέκυψαν από την συνεχή επικοινωνία με τους Δημότες.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Πάργας και που στην πλειονότητα τους χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους αφορούν έργα ύδρευσης, δημιουργίας νέων πεζοδρομίων και πλακοστρώσεων, εφαρμογές πυροπροστασίας, εφαρμογές οδικής ασφάλειας, αλλαγή λαμπτήρων φωτισμού, συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, έργα οδοποιίας, παρεμβάσεις συντήρησης και ανάπτυξης αγροτικών οδικών δικτύων, έργα υποδομής για τον ΤΟΕΒ, καθώς και μια πληθώρα μικρότερων έργων που πρότειναν τα συμβούλια Τοπικών Κοινοτήτων ιεραρχώντας τις ανάγκες τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη Δημοτική Αρχή για τον προγραμματισμό και την εξασφάλιση νέων χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και η εξέλιξη των παρεμβάσεων που εκτείνονται και στις δυο Δημοτικές Ενότητες.

Συνέχεια...

Η λεμονιά! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Νοεμβρίου 29, 2024 0
Η λεμονιά! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Μια λεμονιά μες στην αυλή,
στης 'ξώπορτας την άκρη,
μονάχη της εφύτρωσε,
πάσχιζε να ψηλώσει!

Μα στο μικρό μας το χωριό,
το λιγοστό νεράκι
δεν έφτανε για πότισμα,
διψούσαν οι ανθρώποι!

Η κόρη όμως του σπιτιού,
η μοσχαναθρεμένη,
τη λεμονιά αγάπησε
και φίλη της την κάνει!

Και την ποτίζει στα κρυφά
από το μερτικό της,
στάλα τη στάλα το νερό,
μήπως και τη μαλώσουν!

Η λεμονιά μεγάλωνε
κι ομορφοστολιζόταν
κι έβγαζε άνθη και κλαδιά
και σειόταν και λυγιόταν!

Άνθισαν τα λουλούδια της
κι όλα μοσχοβολούσαν
και μαζευτήκαν μέλισσες
τη γύρι να τρυγήσουν!

Γίναν λεμόνια ζουμερά
και μοσχομυρισμένα,
που οι χωριανοί ζητούσανε
να γιατροπορευτούνε!

Μεγάλωνε η λεμονιά,
μεγάλωνε κι η κόρη,
τη λεμονιά της πότιζε,
μη μαραθεί και σβήσει!

Κι ήρθε καιρός που έφτασε
όμορφο παλικάρι,
την κόρη ερωτεύτηκε,
γυναίκα του τη θέλει!

Αρχίζουν γλέντια και χαρές,
τον γάμο ετοιμάζουν
κι η λεμονιά, λεμονανθούς
ευωδιαστούς χαρίζει,
για να φτιαχτούν πανέμορφα
τα στέφανα της κόρης!

Τα βλέπει η κόρη, χαίρεται,
τη λεμονιά αγκαλιάζει
και με συγκίνηση πολλή,
τάμα βαρύ της τάζει!

Εγώ γλυκειά μου λεμονιά,
ποτέ δεν θα ξεχάσω
την ξακουστή σου ευωδιά,
τους ζουμερούς καρπούς σου!

Θα στέλνω στάμνες με νερό,
όλοι να σε ποτίζουν,
να ζεις και να μοσχοβολάς,
καρπούς να μας χαρίζεις!!!

Υ.Γ. Τώρα, υπάρχει άφθονο νερό
στο χωριό, αλλά λιγόστεψαν
οι άνθρωποι! Η λεμονιά όμως
συνεχίζει να ζει!!!

15 - 5 - 2023
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Αναδασμός κάμπου Μαργαριτίου: 26 χρόνια σε στασιμότητα

Νοεμβρίου 29, 2024 0
Αναδασμός κάμπου Μαργαριτίου: 26 χρόνια σε στασιμότητα

Ο αναδασμός του κάμπου Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία είναι η επιτομή της γραφειοκρατικής αποτυχίας και της αδυναμίας συντονισμού στη διαχείριση δημοσίων έργων. Ξεκίνησε το 1998 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και, παρά την υποσχόμενη προοπτική για αναδιάρθρωση της αγροτικής γης και υποστήριξη της τοπικής παραγωγής, το έργο παραμένει ημιτελές 26 χρόνια μετά.

Το 2010, η ευθύνη για το έργο πέρασε στην Περιφέρεια Ηπείρου. Έκτοτε, οι ελπίδες για ολοκλήρωση μετατράπηκαν σε απογοήτευση, καθώς το έργο βρίσκεται ακόμα μπλοκαρισμένο σε γραφειοκρατικά εμπόδια, αντικρουόμενες αρμοδιότητες και έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Ο αναδασμός του κάμπου Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία συζητήθηκε κατά τη λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, ύστερα από ερώτηση της ανεξάρτητης περιφερειακής συμβούλου Μάγδας Τάτση. Το έργο, εξακολουθεί να παραμένει μπλοκαρισμένο, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχειριστικής αποτυχίας και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, με τις δασικές υπηρεσίες να θέτουν συνεχώς εμπόδια, τις αντιρρήσεις για δασικούς χάρτες να εκκρεμούν, και τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην έχουν ολοκληρώσει βασικές μελέτες. Στην περιοχή, οι αγρότες βιώνουν την απόλυτη εγκατάλειψη, ενώ οι προσδοκίες για βελτίωση της αγροτικής παραγωγής παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, έχουν συσταθεί δύο βασικές επιτροπές για τη διεκπεραίωση του έργου:Η Επιτροπή Αναδασμού, η οποία συγκροτήθηκε το 2018, σχεδόν 20 χρόνια μετά την έναρξη του έργου.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που επίσης συγκροτήθηκε το 2018, αλλά αναθεωρήθηκε το 2022.

Παρά τις επιτροπές και τις διαδοχικές συσκέψεις, η πρόοδος είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στη διάρκεια των ετών, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες συνεδριάσεις και πρακτικά, ενώ υπεβλήθησαν 532 ενστάσεις ιδιοκτητών σχετικά με τα δικαιώματα στις εκτάσεις.

Από το 1998 έως σήμερα, το έργο έχει περάσει από αναρίθμητα στάδια και ελέγχους:Το 2009 εκδόθηκε Διαπιστωτική Απόφαση για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής (εκτός του κτιρίου διοίκησης).

Το 2018 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αναδασμού, ενώ το 2020 ξεκίνησε η επεξεργασία των δασικών χαρτών, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι αντιρρήσεις έως σήμερα.
Το διάστημα 2020-2022 το έργο… έπεσε θύμα του κορονοϊού: Οι επιτροπές δεν μπορούσαν να… συνεδριάσουν λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων!
Το 2023 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξέτασε την ποιοτική κατάταξη των γαιών, ενώ στις αρχές του 2024 πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη για τον συντονισμό των διαδικασιών.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες, οι καθυστερήσεις από τα δασαρχεία και τα ανεπαρκή στοιχεία που υποβλήθηκαν από αναδόχους μελετητές έχουν οδηγήσει το έργο σε αδιέξοδο.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για προτεραιοποίηση του έργου, δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι το έργο προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, κυρίως λόγω της εμπλοκής των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες εμποδίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ενώ υποστήριξε πως ο Νόμος 4685/2020, που αφαιρεί αρμοδιότητες από τα δασαρχεία, παραμένει ανεφάρμοστος. Η Περιφέρεια Ηπείρου, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, έχει εντείνει τις προσπάθειες, με πρόσφατη σύσκεψη στις αρχές Νοεμβρίου, για την επίλυση των προβλημάτων και τη συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε επίσης ότι έχουν υπάρξει συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμα σαφής κατεύθυνση για την εφαρμογή του νόμου…

Πρόκειται για 26 χρόνια καθυστερήσεων, εξαιτίας όχι μόνο των δασικών υπηρεσιών, αλλά και της απουσίας συντονισμού και της έλλειψης πολιτικής αποφασιστικότητας. Από τη σύσταση του έργου έως σήμερα, έχουν γίνει πολυάριθμες αλλαγές σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, χωρίς όμως να εξασφαλιστεί η πρόοδος.

Η αποτυχία του αναδασμού έχει σοβαρές συνέπειες για τους αγρότες του Μαργαριτίου, οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειες τους να παραμένουν στάσιμες και την περιοχή τους χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές. Η στασιμότητα αυτή υπονομεύει την αγροτική επιχειρηματικότητα, στερώντας από τη Θεσπρωτία την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς της πόρους.

Απαιτείται άμεση πολιτική παρέμβαση για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να εφαρμοστεί ο νόμος που αφαιρεί τη διαχείριση από τις δασικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, δεσμευόμενη να παρέχει συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο.

Ο αναδασμός του κάμπου Μαργαριτίου δεν μπορεί να αποτελεί άλλο ένα “έργο-φάντασμα”. Μετά από 26 χρόνια, ήρθε η ώρα να δοθούν λύσεις, όχι δικαιολογίες. Είναι πλέον καιρός να μετατραπούν οι συσκέψεις και οι επιτροπές σε δράση. Οι αγρότες του Μαργαριτίου δεν μπορούν να περιμένουν άλλο…

ΠΗΓΗ: vdella.com
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "Νέα μέτρα για να έρθουν περισσότεροι γιατροί του ΕΣΥ σε απομακρυσμένες περιοχές" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Νοεμβρίου 29, 2024 0
Β. Γιόγιακας: "Νέα μέτρα για να έρθουν περισσότεροι γιατροί του ΕΣΥ σε απομακρυσμένες περιοχές" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης με σκοπό την κάλυψη κενών του ΕΣΥ στις απομακρυσμένες περιοχές αναφέρθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη μείωση του υποχρεωτικού χρόνου υπηρεσίας - από τα 5 στα 3 χρόνια – σε προβληματικές και άγονες περιοχές της κατηγορίας Α’, τον αυξημένο συντελεστή βαθμολογικής εξέλιξης καθώς και τις εκπαιδευτικές άδειες, αναμένεται να ενθαρρύνουν περισσότερους γιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ να υπηρετήσουν εκεί που οι πολίτες έχουν περισσότερο ανάγκη. Σχολίασε επίσης ότι τα οικονομικά και άλλα κίνητρα που ισχύουν ήδη για τις άγονες περιοχές έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα, καθώς έχουν καλυφθεί 2 από τις 3 οργανικές θέσεις σε περιφερειακά νοσοκομεία που είχαν μείνει κενές μέσω άγονων προκηρύξεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας άσκησε κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης η οποία δεν ψηφίζει νομοθετικές πρωτοβουλίες στο χώρο της Υγείας, όπως οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα εγκεφαλικά επεισόδια, που ωφελούν τους πολλούς και συχνά τους πιο αδύναμους. «Αυτό που ξεχνούν στην αντιπολίτευση είναι ότι πολλά προβλήματα δεν μπορεί να περιμένουν μέχρι να βρεθεί η ιδανική λύση. Αναγνωρίζουμε με ειλικρίνεια ότι δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε γρήγορες διέξοδοι. Βήμα προς βήμα, εκτιμώντας τι επιτρέπουν οι δυνατότητες και τι έχουμε στα χέρια μας, δοκιμάζουμε ένα “πάντρεμα’ λύσεων, τις αξιολογούμε και αλλάζουμε ή προσθέτουμε εάν χρειάζεται.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Θεσπρωτίας. 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω από εκεί που σταμάτησα την προηγούμενη φορά, από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίσαμε πριν δύο εβδομάδες.

Γιατί, τότε, με αφορμή τη διάταξη για τους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, είδαμε ένα ακόμα δείγμα του πως ορισμένοι στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι λύνονται τα δύσκολα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

Ποιο ήταν το σκεπτικό της διάταξης;

Ότι -επειδή έχουμε σοβαρή έλλειψη σε ειδικότητες που θα μπορούσαν να είναι Προσωπικοί Ιατροί- οι Ιατροί Υπαίθρου, ύστερα από κάποια εκπαίδευση, θα εκτελούν και υπηρεσία Προσωπικού Ιατρού.

Γιατί έγινε αυτό;

Γιατί έτσι θα μπορούν να έχουν Προσωπικό Ιατρό και οι κάτοικοι νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, που σήμερα δεν έχουν.

Μας θύμισαν μάλιστα και οι καθηγητές - εκπρόσωποι των ιατρικών σχολών της χώρας ότι οι γιατροί αυτοί έχουν άδεια επαγγέλματος και μπορούν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο.

Η αντιπολίτευση διαφώνησε με το σκεπτικό αυτής της διάταξης.
Σεβαστό.

Αλλά δεν μας είπε τι πραγματικά καλύτερο μπορεί να γίνει, το συντομότερο δυνατό, στο κοντινό μέλλον, για να έχουν προσωπικό γιατρό οι συμπολίτες μας που ζουν σε ορεινά χωριά ή σε μικρά νησιά.

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φανερώνει μία λογική του «όλα ή τίποτα».
Η αντιπολίτευση απορρίπτει αυτό που μπορεί να γίνει με τις σημερινές συνθήκες, στο όνομα αυτού που θα έπρεπε να γίνει ιδανικά.
Αποφεύγει να μιλήσει για το συγκεκριμένο, εδώ και τώρα, για χάρη του γενικού, σε ένα αόριστο μέλλον…
Αυτή ήταν η λογική της αντιπολίτευσης και σε άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας, θυμίζω τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρωτοβουλίες δηλαδή που, δίχως αμφιβολία, ωφελούν τους πολλούς, και συχνά τους πιο αδύναμους.

Έχοντας αποφασίσει στην αντιπολίτευση από πριν ότι διαφωνούν, βρίσκουν προσχήματα: «δεν είναι μια συνολική λύση» μας λένε, «δεν φτάνουν για όλους», και άλλα τέτοια...

Αυτό που ξεχνούν είναι ότι πολλά προβλήματα –και στον χώρο της υγείας- δεν μπορεί να περιμένουν μέχρι να βρεθεί η ιδανική, η καλύτερη δυνατή λύση.

Και ότι χρειάζεται να τα βλέπουμε βήμα προς βήμα.

Να δοκιμάζουμε λύσεις.
Να βλέπουμε αν αυτές φέρνουν αποτέλεσμα.
Να διορθώνουμε αστοχίες, να κάνουμε βελτιώσεις…

Αυτή είναι άλλωστε η ουσία ενός ερανιστικού νομοσχεδίου, όπως αυτό που συζητάμε σήμερα, και που ως τέτοιο φαίνεται ότι ενοχλεί την αντιπολίτευση:

Να «ξεμπλοκάρει» τα πράγματα, να ξεπεράσει εμπόδια που ανέκυψαν στην πράξη, να αποκαταστήσει τεχνικές παραλείψεις.

Εδώ ωστόσο, σε αυτό το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνονται μερικά πολύ σημαντικά βήματα, για να αντιμετωπιστούν επίμονα, χρονίζοντα και επείγοντα θέματα του ΕΣΥ.

Θα σταθώ με τη σειρά μου σε μερικά από αυτά.

Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στη μείωση του υποχρεωτικού χρόνου υπηρεσίας -από τα 5 στα 3 χρόνια– των γιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές της κατηγορίας Α’.

Θα καταργηθεί μάλιστα, απ’ ό,τι είπε ο κύριος Υπουργός στην Επιτροπή, η διετής απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για γιατρούς που έχουν παραιτηθεί από το ΕΣΥ, εφόσον κάνουν αίτηση για να υπηρετήσουν σε προβληματική και άγονη περιοχή.

Νομοθετείται, επομένως, ένα διαχρονικό αίτημα της ιατρικής κοινότητας, με μια λύση με αμοιβαία οφέλη, και για τις δομές υγείας στη περιφέρεια αλλά και για τους γιατρούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Δίνεται λοιπόν, μετά τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα, ένα ισχυρό μη οικονομικό – θεσμικό όπως το ονόμασε ο κύριος Υπουργός - κίνητρο που μαζί με άλλα τέτοια κίνητρα όπως ο αυξημένος συντελεστής βαθμολογικής εξέλιξης και οι εκπαιδευτικές άδειες, αναμένεται να ενθαρρύνουν περισσότερους γιατρούς να υπηρετήσουν εκεί που το ΕΣΥ έχει περισσότερο ανάγκη, εκεί που ο κόσμος τους χρειάζεται.

Άλλωστε, τα κίνητρα που «τρέχουν» για τις άγονες περιοχές έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα, όπως ενημερωθήκαμε από τον κύριο Υπουργό στην Επιτροπή:

Έχουν καλυφθεί 2 από τις 3 οργανικές θέσεις σε περιφερειακά νοσοκομεία που είχαν μείνει κενές, είχαμε δηλαδή άγονες προκηρύξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τον ίδιο σκοπό επιτελεί άλλωστε και η απλούστευση της διαδικασίας μετάθεσης γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές.
Αλλά και η δυνατότητα γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες, μονάδες και περιοχές να παραμείνουν στο ΕΣΥ, υπό προϋποθέσεις, και μετά τη συμπλήρωση των 67 ετών.

Βήμα προς βήμα, εκτιμώντας τι επιτρέπουν οι δυνατότητες και τι έχουμε στα χέρια μας, δοκιμάζουμε ένα «πάντρεμα» λύσεων, τις αξιολογούμε και αλλάζουμε ή προσθέτουμε εάν χρειάζεται.

Γνωρίζουμε, και αναγνωρίζουμε με ειλικρίνεια, ότι υπάρχει μία σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα.

Και ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε γρήγορες διέξοδοι.

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, ιδιαίτερα οι συνάδελφοι στα κόμματα τα οποία έχουν φιλοδοξίες για ψηλότερα…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα