02/16/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Συνάντηση Προέδρου Επιμελητηρίου με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Αναστάσιο Τσίνα

Φεβρουαρίου 16, 2019 0

Στο πλαίσιο της Τοπικής Εκδήλωσης/Ημερίδας Ενημέρωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για το έργο ECOFISH την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αλέκος Πάσχος είχε την τιμή να συναντηθεί με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρμόδιο για την συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου Δρ. Αναστάσιο Τσίνα, καθώς και την Κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Αθηνά Τζόρα, οι οποίοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας πριν την υλοποίηση της εκδήλωσης, με κύρια θέματα συζήτησης τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, και τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασιών μεταξύ Επιμελητηρίου και Πανεπιστημίου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πλέον αρμόδιο για τη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και για τη νέα πραγματικότητα που θα ισχύσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά για τον παράρτημα πλέον, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Επιπλέον ο κ. Αντιπρύτανης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την Απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να ξεκινήσουν τα διετή προγράμματα εκπαίδευσης κατάρτισης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου.
Το ένα εκ των τριών προγραμμάτων που θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα είναι το πρόγραμμα της Ιχθυοκομίας. Θα ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα στις παλαιές εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιχθυοκομίας, σε αγαστή συνεργασία με το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας μέσω προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εμπειρία των ανθρώπων της παραγωγής που θα κληθούν να εκπαιδεύσουν τους σπουδαστές.
Σε αυτά τα τμήματα θα φοιτούν απόφοιτοι των ΕΠΑΛ της χώρας, θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις αλλά βάσει κριτηρίων (πχ επιδόσεις στο ΕΠΑΛ, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια), θα πραγματοποιούν τρίμηνη πρακτική άσκηση στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του νομού και με την αποφοίτησή του θα λαμβάνουν αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό Μετα-Λυκειακής εκπαίδευσης.  
Η συνάντηση επιβεβαίωσε την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και την πρόθεση επέκτασής της κατά το επόμενο διάστημα προς το κοινό συμφέρον, ακαδημαϊκό – ερευνητικό και επιχειρηματικό.


Συνέχεια...

Αντί απάντησης…

Φεβρουαρίου 16, 2019 0

Γράφει ο Παύλος Παπαρούνας
Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα ήταν στα όρια της χρεοκοπίας, με αποσαθρωμένο τον κοινωνικό ιστό, με αίσθημα απογοήτευσης και παραίτησης του κόσμου, χωρίς συνοχή, με διαλυμένες τις κοινωνικές σχέσεις, με απαξιωμένη τη διεθνή παρουσία της χώρας και μετέωρη τη θέση της στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άμεσα, στα πλαίσια μιας ελεγχόμενης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, έπρεπε να προσπαθήσει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, εφαρμόζοντας και μέτρα που ήταν έξω από τη δική της ατζέντα. Παρά τις δυσκολίες, πάντα μέσα σε στενά πλαίσια, εφάρμοσε μέτρα κοινωνικής πολιτικής στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της προστασίας της εργασίας, καθώς και μια πολυδιάστατη και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική. Θεσμοθέτησε την απόδοση νέων κοινωνικών δικαιωμάτων σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού και έθεσε σε εφαρμογή δημοκρατικές θεσμικές τομές, όπως στην δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης Ι).
Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την πολιτική του ταυτότητα με πιο σαφή χαρακτηριστικά. Τα πράγματα μπαίνουν σε μια νέα βάση, περισσότερο ορθολογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώσει το σύγχρονο πρόσωπο της Αριστεράς και να διαμορφώσει συμμαχίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων.
Διαμορφώνεται σταδιακά ένας προοδευτικός πόλος με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον συντηρητικό πάνω στην πρόταση που έχει ο καθένας για τη νέα εποχή. Ο προοδευτικός πόλος θα περιλαμβάνει και άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστά τη σχέση του με την κοινωνία και καθημερινά κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας συνειδητοποιεί ότι αργά αλλά σταθερά η χώρα απομακρύνεται από τις πολιτικές της λιτότητας, παρ’ ότι ακόμα βιώνουμε τις συνέπειές τους.
Ο αποκαλούμενος διπολισμός δεν είναι επιλογή, αλλά πραγματικότητα. Συγκρούονται δύο βασικές επιλογές, ο συντηρητικός με τον προοδευτικό χώρο. Ο διπολισμός δεν προϋποθέτει αναγκαστικά και τον δικομματισμό. Αυτός δεν επιδιώκεται τουλάχιστον από τον δικό μας χώρο. Απόδειξη η ψήφιση της απλής αναλογικής, η οποία αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και διαμορφώνει καθαρούς πολιτικούς όρους και συμμαχίες με βάση προγραμματικές συμφωνίες. Όλα τα άλλα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις».
Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα μέχρι σήμερα δεν είναι εύκολο να γίνει διάλογος με το ΚΙΝ.ΑΛΛ πριν από τις εκλογές, γιατί έχει επικρατήσει η άποψη Βενιζέλου για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για στρατηγική νίκη της ΝΔ. Αυτό θα γίνει με το αζημίωτο, βέβαια, αφού αυτός προορίζεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από Μητσοτάκη-Γεννηματά. Η στρατηγική ήττα υπαγορεύεται από ιδιοτέλεια και όχι από πολιτική αναγκαιότητα.
Δυστυχώς οι απόψεις αυτές διαπερνούν κάθετα τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ και εκφράζονται και από τοπικά στελέχη.
Για να ενημερωθούν οι Θεσπρωτοί, τουλάχιστον εμείς τοπικά και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες προγραμματικής συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛΛ, αλλά αποχώρησαν μονομερώς από το διάλογο χωρίς να έχει τουλάχιστον φανεί κάποιο αδιέξοδο από τις συναντήσεις. Η μη συνεργασία ήταν καθαρά πολιτική απόφαση για να καταγραφεί η «ανοδική» τους πορεία, εντάσσοντας και τις δημοτικές εκλογές στον κεντρικό εκλογικό σχεδιασμό, παρά τις διακηρύξεις για την αυτονομία των τοπικών κοινωνιών και για κάθοδο με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Δεν επιδιώξαμε διάλογο από αδυναμία καθώς οι συνεργασίες είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας.
Η ισότιμη βάση για συνεργασία που επικαλούνται δεν είναι ειλικρινής. Στην τοπική αυτοδιοίκηση αισθάνονται δυνατοί και συμπεριφέρονται ηγεμονικά, ενώ στην κεντρική πολιτική είναι αδύναμοι και διεκδικούν ισοτιμία. Ο έντιμος και ειλικρινής διάλογος και η συνεργασία δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις και μικρομεγαλισμούς αλλά στη βάση πραγματικών προβλημάτων και προγραμματικών συγκλήσεων. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ πρέπει να ξεκαθαρίσει στην πράξη, αν θα ταχθεί με τον νεοφιλελευθερισμό ή το κοινωνικό κράτος. Οι επικεφαλής κινούνται δεξιόστροφα, ενώ οι ψηφοφόροι αριστερόστροφα και είναι λογικό να προσεγγίζουν και να εμπιστεύονται όμορους χώρους, γιατί θεωρούν ότι εκεί εκφράζονται καλύτερα. Είναι αποκρουστικό να λοιδορείς πρώην συντρόφους σου αναζητώντας «δράκους». Δεν είναι προοδευτική στάση οι ίσες αποστάσεις, ειδικά με τα σημερινά χαρακτηριστικά της ΝΔ.
Και κάτι τελευταίο, για να συνεχίσουν να υπάρχουν τα κόμματα πρέπει να εκπροσωπούν καθημερινά συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες, πολύ δε περισσότερο να μην αλλάζουν στην πορεία στρατόπεδο. Διαφορετικά, χωρίς σαφείς θέσεις και επιδιώξεις, με αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις (και δεξιός και νεοκομμουνιστής ο Τσίπρας;) πολύ σύντομα ξεπερνιούνται από τα πράγματα και απαξιώνονται. Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ βάσης και ηγεσίας είναι λογικό να παρουσιάζονται διαλυτικές τάσεις. Έχουμε εξάλλου πρόσφατα παραδείγματα. Τον δρόμο που επιθυμεί ο καθένας τον διαλέγει μόνος του.


Συνέχεια...

Ερώτηση Γιόγιακα προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αύξηση της πυροσβεστικής δύναμης Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 16, 2019 0

Την ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης της Θεσπρωτίας με προσωπικό ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας επισημαίνει ότι η πραγματική υπηρετούσα δύναμη της Πυροσβεστικής στο νομό Θεσπρωτίας υπολείπεται σημαντικά της προβλεπόμενης κατανομής προσωπικού για το 2019 και η ενίσχυση των υπηρεσιών είναι αναγκαία λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου του νομού. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς την κα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού στη Θεσπρωτία»

Με την υπ΄ αριθμ. 80173 Φ.102.2/28-12-2018 Απόφαση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος η ονομαστική κατανομή της συνολικής υπηρετούσας δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού στη Θεσπρωτία για το έτος 2019 ορίζεται στα 148 άτομα, εκ των οποίων οι 124 είναι Πυραγοί, Αρχιπυροσβέστες και Πυροσβέστες.
Η τρέχουσα, ωστόσο, πραγματική υπηρετούσα δύναμη της Πυροσβεστικής στο νομό Θεσπρωτίας είναι 105 άτομα, δηλαδή  μειωμένη σε σχέση με την παραπάνω κατανομή κατά 26% ή και 38%, αν ληφθεί υπόψη ότι στους 105 περιλαμβάνονται 16 πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης. Σημειώνεται ότι με το παραπάνω προσωπικό στελεχώνονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας καθώς και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Φιλιατών, Παραμυθιάς και Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Η ενίσχυση της Πυροσβεστικής δύναμης στη Θεσπρωτία κρίνεται απαραίτητη λόγω του ορεινού και ημιορεινού γεωγραφικού ανάγλυφου το οποίο επιβάλλει εκτεταμένη διασπορά ικανού αριθμού προσωπικού για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός:
·   Αν και πότε πρόκειται να ενισχυθεί η υπηρετούσα δύναμη του πυροσβεστικού προσωπικού στη Θεσπρωτία, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.


Συνέχεια...

Τοποθέτηση του Γιάννη Γόγολου για τον απολογισμού του Δημάρχου

Φεβρουαρίου 16, 2019 0

Φίλες και φίλοι
Αγαπητοί συμπολίτες
Μια από τις κορυφαίες διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Ο απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής» όπως προκύπτει από την υφιστάμενη νομοθεσία, υποβαθμίστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Δήμαρχο, ως βήμα για την  εκφώνηση ενός άχρωμου απολογισμού, στο τέλος του οποίου δεν υπήρχαν καν πολίτες να τον ακούσουν. 
Επί δυόμιση περίπου ώρες μας ανάγνωσε ένα κείμενο – περιγραφή από δράσεις, που αν μη τι άλλο αποτελούν συμβατική υποχρέωση κάθε Δήμου σε όλη τη χώρα, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις γι αυτά που δεν έπραξε, όχι μόνο το 2018, αλλά για πέντε χρόνια ασκώντας τη διοίκηση του Δήμου Ηγουμενίτσας. Μας περιέγραψε δράσεις του Δήμου οι οποίες γίνονταν και θα γίνονται στο μέλλον, χωρίς να φαίνεται πουθενά και 2018 ότι έστω και τον τελευταίο χρόνο βάλατε θετικό πρόσημο στο Δήμο. Για την τελευταία χρονιά ήλπιζα πως θα έμπαινε κάποιος «βηματοδότης» στην υπολειτουργία του Δήμου. Η΄ απαξιώνονται οι πολίτες ή τους πέφτει πολύ βαρύ καθήκον  αυτό. 
Προφανώς θα είχε κατά νουν πως τα προβλήματα του Δήμου επιλύονται με τα «πολλά λόγια» και όχι με τον απαιτούμενο προγραμματισμό, τη μέθοδο, το διεκδικητικό πλαίσιο και την αποφασιστικότητα των αποφάσεων.
Αποτελεί ερωτηματικό γιατί δεν έγινε αναφορά κατά τη διαδικασία, στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που εκπόνησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) για το 2018, βάσει των επιδόσεων των δήμων όλης της χώρας σε 3 βασικά πεδία: Την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες. Προφανώς, διότι δεν υπάρχει σε καμία λίστα των Δήμων που είχαν υψηλές επιδόσεις (όπου υπήρχαν όμοροι δήμοι). Πως άλλωστε να αναφερθείς ότι έχεις αξιολογηθεί στην 142 θέση από τους 168 στον τομέα της  Απόκλισης Κόστους προσωπικού, στην 135 θέση από τους 168 στον τομέα Δαπάνες ανά κάτοικο  από τους 168  της κατηγορίας Μεσαίοι Δήμοι  όπου έχουμε καταταχθεί.
Πέραν τούτων επισημαίνω:
Η καθημερινότητα των πολιτών, δεν βελτιώθηκε. Η καθαριότητα, το υψηλό τίμημα για το νερό, η κακή κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, το πράσινο, το σκοτάδι που καλύπτει τους δρόμους από την έλλειψη λαμπτήρων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η στάθμευση των αυτοκινήτων, τα αδέσποτα, οι καταλήψεις χώρων δεν ήταν στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Τα σχολεία, το δεύτερο σπίτι των παιδιών μας, εγκαταλείφτηκαν στο χρόνο και παραμένουν χώροι διδασκαλίας από την αξιοσύνη και το ενδιαφέρον των δασκάλων και των καθηγητών.
Ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός στηρίχθηκε από τη Δημοτική Αρχή αλά καρτ, τόσο στις δράσεις όσο και  τις χρηματοδοτήσεις. Με ποιο κριτήριο άραγε; 
Οι απ΄ ευθείας  αναθέσεις  έργων σε εργολήπτες του δήμου, παρέμειναν σταθερές αν και αναφέρθηκε η μείωση τους από τον κ. Δήμαρχο. 661.000 το 2017, 667.000 το 2018, κατ’ ακολουθίαν με τα προηγούμενα χρόνια. Σταθερές, με αυξητική τάση «δίκην αντιμισθίας». 
Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την οποία έγινε αρκετή αναφορά, θα αναφέρω μόνο δύο αριθμούς: Έσοδα από μισθώσεις 31.000, οφειλές από την ίδια πηγή 1.756.000. Κάποιοι πληρώνουν και άλλοι δεν πληρώνουν. Ουδέν σχόλιον.
  
Τι περιμέναμε να ακούσουμε και να το επικροτήσουμε:
Την ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός «έξυπνου Δήμου», πλήρως ψηφιοποιημένου, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Την προοπτική που δώσατε στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα. Τους τρόπους που αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που μας δίνει το φυσικό περιβάλλον και η γεωγραφική θέση του Δήμου. 
Τις προτάσεις και τις μελέτες που έχετε στο συρτάρι για έργα ιεραρχικά και με γεωγραφική αναλογικότητα και κριτήριο τη λύση των πολλών προβλημάτων του Δήμου.
Ότι σας απασχόλησε η διαχείριση των απορριμμάτων ως σύγχρονο και σύνθετο πρόβλημα και πως η ανακύκλωση έχει γίνει με τις δράσεις σας μια καλή πρακτική για μικρούς και μεγάλους.
 Ότι βελτιώθηκαν με τις παρεμβάσεις σας τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Πως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε το παρκάρισμα να μην είναι εμπόδιο στις αγορές μας από τις τοπικές επιχειρήσεις. Πώς θα μπει το ποδήλατο στη ζωή μας, όχι μόνο σαν αναψυχή και άθληση, αλλά ως μετακίνηση στην καθημερινότητά μας.
Τι έγινε με τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια. Από τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής για τους μεγάλους και τις παιδικές χαρές για τα παιδιά, έως τα πράσινα σημεία μέσα στον αστικό ιστό για τη γιαγιά και τον εγγονό, που για αρκετές ώρες την ημέρα έχει την ευθύνη της απασχόλησής του.
Ότι έγιναν παρεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους, ώστε αναβαθμισμένοι πλέον να πληρούν τις προδιαγραφές για την οργάνωση διεθνών αγώνων, με όφελος την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.
Ότι υπάρχουν πλέον οι χώροι που θα βρουν έκφραση η μουσική, το θέατρο και οι τέχνες.
Κι αν δεν έγινε τίποτε από τα παραπάνω, τί έγινε με την ανθρωπιά μας. Για τους συμπολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη; Για τους άστεγους και τους πεινασμένους που είναι δίπλα μας πλέον;
              
Γιάννης Γόγολος
Υποψήφιος Δήμαρχος  Ηγουμενίτσας
Επικεφαλής του συνδυασμού
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία


Συνέχεια...