08/26/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Θεσπρωτία: Ξεκινάνε τα χειμερινά μαθήματα στο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Αυγούστου 26, 2022 0
Θεσπρωτία: Ξεκινάνε τα χειμερινά μαθήματα στο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ


Τα χειμερινά μαθήματα του φροντιστηρίου μας για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Φιλιάτες ξεκινάνε 1/9!

Τηλ. επικοινωνίας για εγγραφές 6946 258 217

Καλή σχολική χρονιά!







Συνέχεια...

Πως το δίδυμο Μητσοτάκη – Κεραμέως «έθαψε» τη Θεσπρωτία! - Της Άννας Στεργίου

Αυγούστου 26, 2022 0
Πως το δίδυμο Μητσοτάκη – Κεραμέως «έθαψε» τη Θεσπρωτία! - Της Άννας Στεργίου

Στη Θεσπρωτία περισσεύουν τα ειδυλλιακά τοπία, οι απίστευτες παραλίες, τα πανέμορφα βουνά, τα υπέροχα ποτάμια, τα φανταστικά δάση, τα αρχαιολογικά και σύγχρονα μνημεία. Κι όμως, στο «Νεραϊδότοπο», που έχει ιστορία αιώνων πίσω του, ο κόσμος αγωνιά για το μεροκάματο. Φοιτητές, νέοι, γυναίκες με προσόντα παρακαλούν για μία θέση εργασίας, μεσήλικες ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα, επιχειρηματίες αγωνιούν, συνταξιούχοι τρέμουν μην τύχει κι αρρωστήσουν.

Οι δρόμοι είναι για κλάματα σε πολλές αγροτικές περιοχές της περιοχής. Ακόμη και στα Σύβοτα και στην Πέρδικα, στις πλέον τουριστικές περιοχές, τα βράδια είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος ως το χωριό Καρτέρι, για να βγει στην Εγνατία, χωρίς ν΄ αποπροσανατολιστεί. Ο ηλεκτροφωτισμός είναι ζητούμενο, η ασφαλτόστρωση είναι, όπως λάχει κι οι νέοι αναζητούν λιμάνι σε νέες ξενιτιές.

Η ανεργία σε πραγματικούς αριθμούς (αν και δηλώνεται περίπου 20%), εκτοξεύεται κοντά στο 70% το χειμώνα κι είναι περίπου 40% το καλοκαίρι! Την κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, προφανώς τη νοιάζει μόνο το λιμάνι και πως θα πουλήσει σχεδόν όλη την παραλιακή και χερσαία ζώνη του νομού σε μία εταιρία, η οποία θα λειτουργεί ως μονοπώλιο!

Η καταστροφή των εκπαιδευτικών δομών

Παρότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε στο χάρτη της ανώτερης εκπαίδευσης την Ηγουμενίτσα, η Άννα Διαμαντοπούλου με ευθύνη κι ορισμένων διοικητικών συρρίκνωσε τα ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Κι ήρθε η τωρινή υπουργός Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, για να «στραγγαλίσει εκπαιδευτικά» την Ηγουμενίτσα αναστέλλοντας τη λειτουργία του μοναδικού πλέον Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας. Με τις επιλογές της Μητσοτάκη - Κεραμέως χάθηκαν περίπου 40.000 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια διαλύοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων παιδιών.

Η υπουργός Παιδείας ανέστειλε τη νομοθετημένη λειτουργία 37 νέων τμημάτων, που αποφασίστηκαν όσο ήταν υπουργός Παιδείας, ο Συριζαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος, Κώστας Γαβρόγλου. Η Νίκη Κεραμέως κατέστρεψε με προσχήματα και την τελευταία ελπίδα των Θεσπρωτών για πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός ακαδημαϊκού χάρτη την Ηγουμενίτσα κοροϊδεύοντας μες τα μούτρα το θεσπρωτικό λαό.

Που πήγαν 1.700 φοιτητές;

Απ’ τους 1.700 φοιτητές, που είχε παλαιότερα η Ηγουμενίτσα, κατάντησε το χειμώνα, νεκροταφείο. Μετά από εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια η Θεσπρωτία σταμάτησε να είναι ουσιαστικά στο χάρτη της ανώτερης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Νίκη Κεραμέως δεν βάζει υποψηφιότητα στη Θεσπρωτία, ώστε να τη μαυρίσουν στην κάλπη και τα πουρνάρια. Πετά παντού την καραμέλα περί δημοσίων ΙΕΚ. Ούτε προφανώς τη νοιάζει, αν πετάχτηκαν εκατομμύρια ευρώ Ελλήνων φορολογουμένων για εκπαιδευτικές δομές κι εξοπλισμό, που εγκαταλείπεται ή κινδυνεύει να βρεθεί στα σκουπίδια. Ούτε ενδεχομένως, αν το πτυχίο όσων έφυγαν, υποβαθμίζεται.

Οι Θεσπρωτοί, όμως, είναι παντού. Είναι στη Θεσπρωτία, στα Γιάννινα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά… Είναι εγκατεστημένοι στην Κύπρο, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Αυστραλία, στον Καναδά κ.ά. Είναι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κι αν σέβονται τον εαυτό τους, οφείλουν να θυμηθούν στην κάλπη τι έκαναν με τις πολιτικές τους κι η κυρία Κεραμέως κι ο τωρινός ηγέτης της ΝΔ.

Δυστυχώς, για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ώρα της πολιτικής κρίσης έχει έρθει. Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα και τα εσωκομματικά νταούλια, λόγω και του σκανδάλου των υποκλοπών, χτυπούν δυνατά, μέσα κι έξω από τη χώρα. Η ώρα σιμώνει κι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ήδη στοιχηματίζει σε Νίκο Δένδια κι Όλγα Κεφαλογιάννη. Οι Θεσπρωτοί οφείλουν να θυμηθούν πως όσα χτίστηκαν με κόπους δεκαετιών, η κυβέρνηση της ΝΔ, τα πέταξε στα σκουπίδια.

Η επικείμενη πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Ο πρωθυπουργός έδειξε πως νοιάζεται μόνο για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, χωρίς την εξαίρεση της χερσαίας ζώνης. Προφανώς δεύτερη προτεραιότητά του οι ανεμογεννήτριες χωρίς σχέδιο στην οροσειρά της Μουργκάνας, η οποία έχει διαχρονικά προβλήματα κατολισθήσεων.

Κανένα δίχτυ προστασίας για τους Θεσπρωτούς άνεργους ή υποαπασχολούμενους νέους, για τις γυναίκες, για τους παραγωγούς, για τους επαγγελματίες, για τους συνταξιούχους και τους κακοπληρωμένους, ιδιωτικούς και δημοσίους οικογενειάρχες, που αδυνατούν να πληρώσουν τα κερατιάτικα της ενέργειας.

Ε, λοιπόν ως εδώ και μη παρέκει με την κοροϊδία! Η Θεσπρωτία έχει ανάγκη πλήρους επανεκκίνησης με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στις πολιτικές για την ανεργία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΝΔ βγήκε το 2019 πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μιλώντας για ασφάλεια, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Η Αριστερά πιο ώριμη από ποτέ έχει την ευθύνη ο ταλαιπωρημένος θεσπρωτικός λαός να ξανακερδίσει την ελπίδα, που με ψέματα τού στέρησαν.

(annastergiou11@yahoo.com)
Συνέχεια...

Βέτο στα Αιολικά πάρκα από την Ομοσπονδία Μουργκάνας

Αυγούστου 26, 2022 0
Βέτο στα Αιολικά πάρκα από την Ομοσπονδία Μουργκάνας

Προσυπογράφοντας την επιστολή - κάλεσμα που απηύθυνε πρόσφατα το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), μια σειρά Σωματεία, άρχισαν να προβάλλουν και να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα της ηπειρωτικής αποδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μουργκάνας τοποθέτησε πανό στη γέφυρα της Βροσύνας (βλέπε φωτογραφία), εκφράζοντας έτσι την κατηγορηματική αντίθεση των μελών της Ομοσπονδίας στην εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών πάρκων στα βουνά της περιοχής.
Συνέχεια...

Αυτά που δε "στέκουν" λεκτικά - Της Βούλας Ιωάννογλου

Αυγούστου 26, 2022 0
Αυτά που δε "στέκουν" λεκτικά - Της Βούλας Ιωάννογλου

Συχνά – πυκνά στην ελληνική κοινωνία ανοίγονται συζήτησεις για τη γλώσσα. Τα δύο προσφιλέστερα θέματα είναι: 
α) η ελληνική, η καλύτερη/ αρχαιότερη/ τελειότερη όλων των γλωσσών και 
β) τα λάθη, που εκχυδαΐζουν την άσπιλη γλώσσα μας. 

Την άποψή τους εκφέρουν οι «πάντες», ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος ή σπουδών, γιατί είναι (φυσικοί) χρήστες της γλώσσας και συνεπώς έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν γλωσσικές αντιλήψεις.

Το δικαίωμα να εκφέρει ο καθένας την άποψή του είναι αναφαίρετο και σεβαστό. Τι γίνεται όμως όταν εκφέρεται (αυθαίρετα και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο) μια γνώμη που αναπαράγεται ως ορθή (κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης); Και –ακόμα χειρότερα- τι γίνεται όταν ορισμένοι φιλόλογοι στηρίζουν τις γνώμες και τις πρακτικές αυτές;

Πρόσφατα, με αφορμή την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, σχολιάστηκε η ευχή «Καλή Παναγιά». Ότι, λέει, δε στέκει λεκτικά. Διερωτώμαι τι ακριβώς δε στέκει λεκτικά. Το επίθετο δε συμφωνεί σε γένος με το ουσιαστικό (δηλαδή καλός Παναγιά ή καλό Παναγιά); Το επίθετο δε συμφωνεί σε αριθμό με το ουσιαστικό (καλές Παναγιά); Μήπως το επίθετο «καλή» χρησιμοποιείται κατ΄ευφημισμό; Ή μήπως το σχήμα «καλός, -ή, -ό + ουσιαστικό» για τη διατύπωση ευχής είναι πρωτοφανέρωτο και ξενίζει;

Η θέση υποστηρίχτηκε ως μη γλωσσικά ορθή με τη γνωστή καραμέλα του πλεονασμού. Ενημερωθήκαμε ότι το Παναγία προέρχεται από το πας και το άγιος και ως εκ τούτου η χρήση του καλή αποτελεί πλεονασμό και δεν είναι σωστή! Λες και η χρήση πλεονασμού είναι απαγορευτική- και δη στις ευχές. Εξάλλου, η έκφραση «Καλή Παναγιά» χρησιμοποιείται μετωνυμικά αντί της «Καλή εορτή της κοιμήσεως της Παναγίας». Αναφέρεται δε μόνο στην εορτή του Δεκαπενταύγουστου και όχι σε άλλες εορτές της Παναγίας (Γενέθλιο, Εισόδια, Ευαγγελισμός).

Με αυτό το σκεπτικό να εξοβελίσουμε και το «καλό Παράδεισο», «καλή Ανάσταση» λόγω πλεονασμού. Επίσης να καταργήσουμε τη μετωνυμία· να μη λέμε φερ’ ειπείν «διαβάζω Καβάφη» αλλά «διαβάζω τα ποιήματα του Καβάφη». Τέλος, να μη χρησιμοποιούμε τον λεκτικό τύπο Παναγιά (με συνίζηση) διότι, εφόσον το επίθετο της αρχαίας είναι «ο άγιος, η αγία, το άγιον», ο ορθός τύπος είναι Παναγία...

Τράβηξα στα άκρα το συλλογιστικό νήμα γιατί οι υπερβολές, οι πλεονασμοί κι όλα τα εκφραστικά σχήματα (μεταφορές, προσωποποιήσεις, μετωνυμίες) έχουν μία δυναμική στο λόγο και εξυπηρετούν ένα σκοπό. Κι ο σκοπός εδώ είναι να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε ελαφρά τη καρδία τι είναι γλωσσικά ορθό. Όποια γραμματική δομή δεν αντιβαίνει τους εσωτερικούς κανόνες του γλωσσικού συστήματος και χρησιμοποιείται ευρέως από τους ομιλητές μιας γλώσσας καθιερώνεται και είναι ορθή. Άλλωστε η ευχή «Καλή Παναγιά» αποκαλύπτει πόσο παραγωγικό είναι το γλωσσικό μας σύστημα.

Η νοοτροπία δαιμονοποίησης και -συχνά- επινόησης του «λάθους» στη γλώσσα μας είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία και αποτυπώνει, συν τοις άλλοις, το πρόβλημα στη διδασκαλία της γλώσσας στην εκπαίδευση. Συνδέεται φυσικά και με τη γενικότερη τάση να εξιδανικεύουμε το παρελθόν. Η νοοτροπία όμως αυτή έχει σοβαρές συνέπειες καθώς οδηγεί συνολικά στην απαξίωση της γλωσσικής αλλαγής.

Λύση (ή έστω βελτίωση) στο ζήτημα αυτό δε θα υπάρξει παρά μόνο μέσα από την εκπαίδευση και πρωτίστως την τριτοβάθμια. Η γνωριμία και επαφή με βασικούς μηχανισμούς του γλωσσικού συστήματος θα βοηθήσει στο να βλέπουμε με άλλο μάτι τέτοιου είδους ζητήματα. Και σε τελευταία ανάλυση, δε γίνεται να επικαλούμαστε το όνομα της γλωσσολογίας τη στιγμή που βασική αρχή της επιστήμης αυτής είναι ότι δεν είναι ρυθμιστική...

Βούλα Ιωάννογλου
Φιλόλογος

Συνέχεια...

Δωρεάν Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Αυγούστου 26, 2022 0
Δωρεάν Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών Ελλάδας (ΣΕΛΛΕ) θα πραγματοποιήσουν δωρεάν Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας σε παιδιά που πρόκειται να φοιτήσουν στην Α΄ Δημοτικού, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, την Πέμπτη 1 και Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, από 09:00 – 14:00, στο Πνευματικό Κέντρο Πάνθεον.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2665360012 και 6907724367 (Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00) και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα