06/23/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Στη Βουλή φέρνουν τις αδικαιολόγητες μετακινήσεις πυροσβεστών εκτός της Περιφέρειας οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου

Ιουνίου 23, 2022 0
Στη Βουλή φέρνουν τις αδικαιολόγητες μετακινήσεις πυροσβεστών εκτός της Περιφέρειας οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου

Στη Βουλή φέρνουν με Αναφορά τους οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που εκλέγονται στην Ήπειρο, το θέμα που καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου, σχετικά με μετακινήσεις πυροσβεστών εκτός της Περιφέρειας, με προφορική εντολή για εξαήμερη υπηρεσία, χωρίς να συντρέχει ενεργό συμβάν.

Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γεροβασίλη Όλγας, Κάτση Μάριου, Μπάρκα Κώστα και Τζούφη Μερόπης, η αδικαιολόγητη μετακίνηση χωρίς να υπάρχει ενεργό συμβάν, επιδεινώνει όχι μόνο την υπηρεσιακή κατάσταση των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Ήπειρο, από την στιγμή που ήδη οι περισσότερες από αυτές είναι στο όριο τους, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστικών υπαλλήλων, καθώς δεν διασφαλίζονται οι συνθήκες διαμονής και σίτισης όσων μετακινούνται εκτός Ηπείρου.

Ακολουθεί η κατατεθείσα Αναφορά

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας


Θέμα: «Αδικαιολόγητες μετακινήσεις Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος εκτός Περιφέρειας Ηπείρου»

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γεροβασίλη Όλγα, Κάτσης Μάριος, Μπάρκας Κωνσταντίνος και Τζούφη Μερόπη καταθέτουν προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την με Αριθμό Πρωτοκόλλου 35/2022-23-06-2022 Επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Υ.Π.Σ.Π.Η), με την οποία είναι κάθετα αντίθετοι με την οποιαδήποτε καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων.

Όπως αναφέρει στην Επιστολή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, υπάρχει ενημέρωση από τα μέλη της για μετακίνηση συναδέλφων από την Ήπειρο στην Πάτρα, κατόπιν προφορικής εντολής για εξαήμερη υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει ενεργό συμβάν και θέτει μια σειρά ερωτημάτων, που αφορούν στην επιδείνωση των υπηρεσιακών και εργασιακών συνθηκών των εργαζόμενων πυροσβεστών.

Επισυνάπτεται η Επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες, καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα 23.06.2022

Οι καταθέτοντες Βουλευτές
Γεροβασίλη Όλγα
Κάτσης Μάριος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Τζούφη Μερόπη

Συνέχεια...

Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Πέμπτη (23/6) στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 23, 2022 0
Τα κρούσματα Covid-19 σήμερα Πέμπτη (23/6) στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 22
ΠΕ Θεσπρωτίας 35
ΠΕ Ιωαννίνων 77
ΠΕ Πρέβεζας 39

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.

Ημερήσια έκθεση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.474. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.583.526 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.797 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 154.546(4.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.141 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 88 (58.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 45 (51.14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (48.86%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.717 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή +13.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ για τον εμπαιγμό των μανταρινοπαραγωγών της Ηπείρου

Ιουνίου 23, 2022 0
Το ΚΚΕ για τον εμπαιγμό των μανταρινοπαραγωγών της Ηπείρου

Οι μανταρινοπαραγωγοί της περιοχής μας στους νομούς Άρτας και Θεσπρωτίας ενώ περίμεναν να πάρουν τα ψίχουλα των 70 ευρώ/στρέμμα, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση λόγω της ζημιάς που έπαθαν κατά το έτος του 2020, διαπίστωσαν ότι:

α) η ενίσχυση δεν αφορά όλους τους μανταρινοπαραγωγούς αλλά μόνο όσους καλλιεργούν την ποικιλία κλημεντίνη

β) το ποσό της ενίσχυσης συμψηφίζεται με το ποσό των μη επιστρεπτέων προκαταβολών που είχαν λάβει πριν από 2 χρόνια.

Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί παραγωγοί να μην πάρουν τίποτα ή να πάρουν μειωμένο το ποσό της ενίσχυσης που περίμεναν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα πολιτικής εξαπάτησης των αγροτών.
Η κυβέρνηση κορόιδεψε τους βιοπαλαιστές αγρότες με τον πιο άθλιο τρόπο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Την ίδια στιγμή όμως δίνει απλόχερα και χωρίς “συμψηφισμούς” 4 δισ. κάθε χρόνο για στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, 32 δις στους μεγαλοεπιχειρηματίες από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στα οποία θα προστεθούν και τα 11 δις από τον νέο αναπτυξιακό νόμο κλπ.

Σήμερα είναι αναγκαίο να βγουν ορισμένα συμπεράσματα.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και σε όλους τους επίδοξους κυβερνώντες (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α). Είναι ταγμένοι με το μέρος των αντιπάλων του βιοπαλαιστή αγρότη, δηλαδή με τα καρτέλ, τους βιομηχάνους, τους μεσάζοντες, τους μεγαλεμπόρους, τους τραπεζίτες κλπ. Από κοινού προωθούν την ΚΑΠ της ΕΕ που στοχεύει στη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Γι΄ αυτό, πέρα από κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν πρόκειται να παρέχουν καμιά στήριξη στον γεωργό και τον κτηνοτρόφο που παλεύει να κρατήσει το βιος του.

Να ενταθεί ο αγώνας, η οργάνωση σε αγροτικούς συλλόγους και οι διεκδικήσεις για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής με φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης, ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. Δίνει την προοπτική μιας διαφορετικής οργάνωσης της παραγωγής όπου ο μόχθος του εργάτη και του αγρότη δεν θα συνθλίβεται από τον ανταγωνισμό για τα κέρδη των εμποροβιομήχανων. Με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 23/6/2022
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας: "Οφέλη για τη δημόσια διοίκηση, την ανάπτυξη και τη Δικαιοσύνη από την κωδικοποίηση της νομοθεσίας" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 23, 2022 0
Β. Γιόγιακας: "Οφέλη για τη δημόσια διοίκηση, την ανάπτυξη και τη Δικαιοσύνη από την κωδικοποίηση της νομοθεσίας" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Οφέλη για τη δημόσια διοίκηση, την απονομή δικαιοσύνης, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα θα έχει η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο κυρώνεται ο Κώδικας για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και τα δικαιώματα των επιβατών.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας εστίασε στο μεγάλο έργο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε 15 υπουργεία και αναμένεται να διαρκέσει με τις σημερινές εκτιμήσεις περίπου 20 χρόνια και συντονίζεται από την Ειδική Επιτροπή Κωδικοποίησης που έχει συσταθεί από την Κυβέρνηση. Σημείωσε ότι με την κωδικοποίηση επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η πολυνομία η οποία αυξάνει τη γραφειοκρατία αποτρέπει τις επενδύσεις, δυσχεραίνει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και ευθύνεται για τον φόρτο των δικαστηρίων και την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης. «Η μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25% μεταφράζεται σε περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με μια παλιότερη έρευνα της Ε.Ε. για την ανταγωνιστικότητα», υπογράμμισε ο κ. Γιόγιακας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το σημερινό νομοσχέδιο έχει ξεχωριστή σημασία, γιατί δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί μια δουλειά που σπάνια βλέπει το φως της δημοσιότητας:
Αυτή της κωδικοποίησης της νομοθεσίας.

Μιας προσπάθειας που απαιτεί πολύ χρόνο, πολλή γνώση και προσοχή και πολλή δουλειά, και που επιχειρεί να βάλει τάξη, έστω και εκ των υστέρων, στο χάος της πολυνομίας.
Δηλαδή της υπερπληθώρας και του κατακερματισμού των νομικών ρυθμίσεων, όπως είναι οι νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα, οι Υπουργικές Αποφάσεις.
Και όλοι μας γνωρίζουμε, πώς η πολυνομία πληγώνει την οικονομία, τους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τελικά την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Πόσο αυξάνει τη γραφειοκρατία και πως αυτή η αύξηση δυσχεραίνει τις επενδύσεις, επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Πόσο δυσχεραίνει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και πώς ταλαιπωρεί τους πολίτες, τραυματίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στο Κράτος.
Πόσο φρενάρουν ή καθυστερούν διάφορες μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές…
και πόσο ευθύνονται για τον φόρτο των δικαστηρίων και την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης, πέρα από την ανασφάλεια δικαίου που προκαλούν στους πολίτες.

Η μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25% μεταφράζεται σε περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με μια παλιότερη έρευνα της Ε.Ε. για την ανταγωνιστικότητα.
Η τακτοποίηση, λοιπόν, της νομοθεσίας είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με επιμονή και μεθοδικότητα.

Με την Ειδική Επιτροπή Κωδικοποίησης που δουλεύει υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Στέλιου Κουτνατζή και υπό την προεδρία του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου.
Ένα τιτάνιο έργο, με αντικείμενο μερικές χιλιάδες νόμους, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε 15 υπουργεία και αναμένεται να διαρκέσει με τις σημερινές εκτιμήσεις περίπου 20 χρόνια.
Σε αυτή την προσπάθεια, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρωτοπορεί καθώς είναι το πρώτο υπουργείο που έχει προχωρά σε κωδικοποίηση του σύνθετου θεσμικού πλαισίου του.

Με την επεξεργασία τυπικών νόμων σε 7 αντικείμενα, σχετικά με το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, τη ναυτική εργασία και εκπαίδευση, τη διαχείριση των λιμανιών, τα πλοία αναψυχής και ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής, τη νησιωτική πολιτική και, ασφαλώς, τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και τα δικαιώματα επιβατών, που απασχολούν κατά κύριο λόγο το σημερινό νομοσχέδιο.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο Κώδικας Νησιωτικής Πολιτικής, ο Κώδικας για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και τα δικαιώματα των επιβατών αλλά και η κωδικοποίηση των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιριών αναψυχής που ουσιαστικά έχει καλυφθεί από το νόμο 4926 που ψηφίστηκε φέτος τον Απρίλιο.
Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου μετά από 63 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου η ναυτιλία μας να γίνει ακόμα πιο δυνατή, ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Πολύ σύντομα, θα αναφερθώ με τη σειρά μου στο τι έρχεται να καλύψει το σημερινό νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται ο Κώδικας Νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών.
Γίνεται κωδικοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές από ή προς νησιωτικά λιμάνια, τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ ηπειρωτικών λιμένων της χώρας και τη μεταφορά εμπορευμάτων και ταχυδρομικών αντικειμένων.
Κωδικοποιούνται επίσης οι ρυθμίσεις νόμου σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων, μαζί με τις προβλεπόμενες γενικές αρχές και κυρώσεις, στον τομέα των επιβατικών τακτικών θαλάσσιων μεταφορών.

Χάρη στην απαλοιφή, την απλούστευση, την αναδιατύπωση και την αναδιοργάνωση των διατάξεων έχουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα αποτέλεσμα που διευκολύνει τις υπηρεσίες και του Υπουργείου να λειτουργούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις επιχειρήσεις.
Να είναι πιο σαφής η γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους.
Να εμπεδώνεται η ασφάλεια δικαίου, οι αρχές της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

Είναι, επομένως, το νομοσχέδιο αυτό ένα κομμάτι μιας μεγάλης προσπάθειας για την αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου του κράτους.
Που έχει αναγνωριστεί ως επείγουσα ανάγκη από προηγούμενες κυβερνήσεις, και θα συνεχιστεί με χρονικό ορίζοντα δεκαετιών.
Περιμένουμε λοιπόν από την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτή τη συναινετική μεταρρύθμιση από την οποία αναμένουμε μόνο οφέλη, σε διάφορους τομείς:
Από τη δημόσια διοίκηση και τη γραφειοκρατία, μέχρι την απονομή δικαιοσύνης και την ανάπτυξη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO ΕΔΩ
Συνέχεια...

Λειτουργία του Δ.Ι.Ε.Κ. Βοηθών Νοσηλευτικής νοσοκομείου Φιλιατών για το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023

Ιουνίου 23, 2022 0
Λειτουργία του Δ.Ι.Ε.Κ. Βοηθών Νοσηλευτικής νοσοκομείου Φιλιατών για το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023

Σε εφαρμογή της Γ6α/Γ.Π. 23735/24-05-2022 Απόφασης, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2712/Β΄/1-06-22 ενημερώνουμε ότι το Δημόσιο Ι.Ε.Κ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου–Κ.Υ. Φιλιατών, για το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023, θα εγγράψει από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου 2022 καταρτιζόμενους για το Α΄ εξάμηνο κατάρτισης (απόφοιτοι ΓΕΛ ΕΠΑΛ) και για το Γ΄ εξάμηνο (απόφοιτοι ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β΄ κύκλου, ΤΕΛ, συναφούς ειδικότητας).

Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής καθώς και για κάθε άλλη ενημέρωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 8:00 -14:00 με τη Διεύθυνση του Δ.Ι.Ε.Κ .

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ
Συνέχεια...

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης για τα κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουνίου 23, 2022 0
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης για τα κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

«Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου»

Περιοδική έκθεση
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
20 Ιουνίου 2022 ~ 31 Δεκεμβρίου 2022


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 η εκδήλωση των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης «Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoHeN), που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.


H έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά χαρακτικά, χάρτες και σκίτσα, αλλά και αναπαραγωγές αντίστοιχων έργων του 16ου και 17ου αι., που απεικονίζουν τα κάστρα της Ηγουμενίτσας και του Μαργαριτίου σε δύο σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους: την κατάληψη του κάστρου στο Μαργαρίτι το 1571, μετά την επίθεση Βενετών, Κερκυραίων και τοπικών δυνάμεων από την Πάργα και την Παραμυθιά, και την επίθεση εναντίον του κάστρου της Ηγουμενίτσας από τον βενετσιάνικο στόλο με επικεφαλής τον ναύαρχο Φραντσέσκο Μοροζίνι το 1685.

Παρουσιάζεται επίσης εποπτικό υλικό για τα δεκαεπτά μνημεία στην Ελλάδα και την Ιταλία, στα οποία πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoHeN), με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και την αρχιτεκτονική των κάστρων Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου.

Εκ μέρους των διοργανωτών εκφράζονται ειλικρινείς ευχαριστίες στο Δήμο Ηγουμενίτσας και το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας που ευγενικά παραχώρησαν τα πρωτότυπα έργα ιδιοκτησίας τους για τις ανάγκες της έκθεσης.


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και η είσοδος σε αυτή για το κοινό θα είναι ελεύθερη κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.


Ιωάννης Χουλιαράς
Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας


Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας: Δευτέρα έως Κυριακή: 8.30-20.00 (εκτός Τρίτης)
Πληροφορίες: T.: +30 26650 28539, 21417 / e-mail: efathe@culture.gr
website:igoumenitsamuseum.gr

Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Βαγγέλη Χαλματζή τα εγκαίνια της έκθεσης


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

72χρονος λουόμενος ανασύρθηκε νεκρός από τη νησίδα Παναγιάς στην Πάργα

Ιουνίου 23, 2022 0
72χρονος λουόμενος ανασύρθηκε νεκρός από τη νησίδα Παναγιάς στην Πάργα

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες της Τετάρτης, από τη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Παναγιάς Πάργας, 72χρονος αλλοδαπός.

Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ το οποίο διαπίστωσε το θάνατο του 72χρονου, στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου. Προανάκριση διενεργείται από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πάργας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, ενώ παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Συνέχεια...