ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ
Οκτωβρίου 18, 2022
0
Κλημεντίνες: Συναντήσεις σε Θεσπρωτία και Άρτα - Φέτος δεν πουλάνε κάτω του κόστους
Ξεκίνησαν οι κοπές στις πρώιμες Κλημεντίνες αλλά μιλάμε για μικρές ποσότητες που πάνε στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι πρώτες κοπές στη Σαγιάδα είχαν τιμή παραγωγού στα 70 λεπτά το κιλό.
Από τα μέσα Νοεμβρίου προβλέπεται να ξεκινήσουν με κανονικούς ρυθμούς οι κοπές των μανταρινιών που πάνε για εξαγωγή, όπου και τότε αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές. Οι παραγωγοί δεν θέλουν να πουλήσουν κάτω του κόστους που είναι 35 - 40 λεπτά το κιλό.
Ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός που καλλιεργεί 150 στρέμματα στο Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα δέντρα φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή. Αυτή την εποχή κόβονται πολύ λίγες ποσότητες πρώιμων μανταρινιών.
Οι κανονικές κοπές θα ξεκινήσουν από 15 Νοεμβρίου και τότε θα αρχίσουν οι εξαγωγές που κάθε χρόνο διαμορφώνουν τις τιμές παραγωγού. Μετά τις 25 Οκτωβρίου τα μανταρίνια θα πάρουν το κατάλληλο χρωματισμό.
Φέτος υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς με το αυξημένο κόστος καλλιέργειας. Ένας μικρομεσαίος παραγωγός με 500 στρέμματα έχει κόστος 500 ευρώ το στρέμμα. Πολλοί παραγωγοί δεν είχαν χρήματα να κάνουν τους απαραίτητους ψεκασμούς. Και φέτος είχαμε μια χρονιά με προβλήματα από τετράνυχο, ψευδόκοκκο και κοκκοειδή (ψώρα) και έπρεπε να γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί δηλαδή μεγαλύτερο κόστος φυτοπροστασίας για τον παραγωγό.
Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πρέπει ο παραγωγός να πουλήσει τις Κλημεντίνες από 40 λεπτά και πάνω. Πέρσι η τιμή ξεκίνησε από 37 - 40 λεπτά το κιλό. Δεν μπορεί να πουλήσουμε χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Πάντως τις τιμές παραγωγού πάντα τις κρίνει η εξαγωγή.
Επίσης έχουμε μεγάλο πρόβλημα με έλλειψη εργατών γης. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωρά σε κάποιο ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ζητάμε να δώσουν προσωρινά ΑΦΜ για τρεις μήνες σε εργάτες για να μπορέσουν να κάνουν την συγκομιδή μανταρινιών αλλιώς θα μείνει η παραγωγή στα χωράφια».
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως έγινε πέρυσι έτσι και φέτος θα οργανώσουμε μια συνάντηση οι παραγωγοί για να αποφασίσουμε την στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στους εμπόρους. Θα πρέπει οι παραγωγοί να μην πουλήσουν Κλημεντίνες κάτω του κόστους. Φέτος έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας και θα είναι οικονομική καταστροφή να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές τα μανταρίνια».
Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός εσπεριδοειδών από τα Καλομόδια της Άρτας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια κανονική παραγωγή στις Κλημεντίνες και καλύτερη ποιότητα (μέγεθος) σε σχέση με πέρυσι.
Στην Άρτα από αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν οι πρώιμες κοπές στις παραποτάμιες περιοχές. Από τα μέσα Νοεμβρίου ξεκινά να συγκομίζεται η κανονική παραγωγη. Οι καιρικές συνθήκες αυτό το διάστημα βοήθησαν τα μανταρίνια να πάρουν γρηγορότερα χρωματισμό.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε την πρώτη συνάντηση οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας για να μιλήσουμε για την φετινή συγκομιδή, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες το επόμενο διάστημα.
Το κόστος φέτος έχει διπλασιαστεί και θα πρέπει οι τιμές να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Κάποιοι μεγαλοπαραγωγοί, που τις περισσότερες φορές δεν είναι κατά επάγγελμα αγρότες, κάθε χρόνο προσπαθούν να καθορίσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί φέτος γιατί θα υπάρξει οικονομική καταστροφή στους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης τα εργατικά είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με πέρσι (κατά 40%).
Στη συνάντηση που κάναμε οι παραγωγοί αποφασίσαμε ότι φέτος δεν μπορεί να πουλήσουμε σε τιμή κάτω του κόστους, που είναι 35 λεπτά το κιλό καθαρά για τον παραγωγό. Ένας μέσος παραγωγός με 10 στρέμματα καλλιέργειας αναμένεται σε κανονικές συνθήκες να έχει μια παραγωγή γύρω στους 70 - 75 τόνους μανταρίνια. Αν πουλήσει κάτω από τα 35 λεπτά δεν θα έχει εισόδημα».
Παϊσιάδης Σταύρος
ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr