10/18/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Κλημεντίνες: Συναντήσεις σε Θεσπρωτία και Άρτα - Φέτος δεν πουλάνε κάτω του κόστους

Οκτωβρίου 18, 2022 0
Κλημεντίνες: Συναντήσεις σε Θεσπρωτία και Άρτα -  Φέτος δεν πουλάνε κάτω του κόστους

Ξεκίνησαν οι κοπές στις πρώιμες Κλημεντίνες αλλά μιλάμε για μικρές ποσότητες που πάνε στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι πρώτες κοπές στη Σαγιάδα είχαν τιμή παραγωγού στα 70 λεπτά το κιλό.

Από τα μέσα Νοεμβρίου προβλέπεται να ξεκινήσουν με κανονικούς ρυθμούς οι κοπές των μανταρινιών που πάνε για εξαγωγή, όπου και τότε αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές. Οι παραγωγοί δεν θέλουν να πουλήσουν κάτω του κόστους που είναι 35 - 40 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός που καλλιεργεί 150 στρέμματα στο Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα δέντρα φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή. Αυτή την εποχή κόβονται πολύ λίγες ποσότητες πρώιμων μανταρινιών.

Οι κανονικές κοπές θα ξεκινήσουν από 15 Νοεμβρίου και τότε θα αρχίσουν οι εξαγωγές που κάθε χρόνο διαμορφώνουν τις τιμές παραγωγού. Μετά τις 25 Οκτωβρίου τα μανταρίνια θα πάρουν το κατάλληλο χρωματισμό.

Φέτος υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς με το αυξημένο κόστος καλλιέργειας. Ένας μικρομεσαίος παραγωγός με 500 στρέμματα έχει κόστος 500 ευρώ το στρέμμα. Πολλοί παραγωγοί δεν είχαν χρήματα να κάνουν τους απαραίτητους ψεκασμούς. Και φέτος είχαμε μια χρονιά με προβλήματα από τετράνυχο, ψευδόκοκκο και κοκκοειδή (ψώρα) και έπρεπε να γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί δηλαδή μεγαλύτερο κόστος φυτοπροστασίας για τον παραγωγό.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πρέπει ο παραγωγός να πουλήσει τις Κλημεντίνες από 40 λεπτά και πάνω. Πέρσι η τιμή ξεκίνησε από 37 - 40 λεπτά το κιλό. Δεν μπορεί να πουλήσουμε χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Πάντως τις τιμές παραγωγού πάντα τις κρίνει η εξαγωγή.

Επίσης έχουμε μεγάλο πρόβλημα με έλλειψη εργατών γης. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωρά σε κάποιο ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ζητάμε να δώσουν προσωρινά ΑΦΜ για τρεις μήνες σε εργάτες για να μπορέσουν να κάνουν την συγκομιδή μανταρινιών αλλιώς θα μείνει η παραγωγή στα χωράφια».

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως έγινε πέρυσι έτσι και φέτος θα οργανώσουμε μια συνάντηση οι παραγωγοί για να αποφασίσουμε την στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στους εμπόρους. Θα πρέπει οι παραγωγοί να μην πουλήσουν Κλημεντίνες κάτω του κόστους. Φέτος έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας και θα είναι οικονομική καταστροφή να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές τα μανταρίνια».

Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός εσπεριδοειδών από τα Καλομόδια της Άρτας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια κανονική παραγωγή στις Κλημεντίνες και καλύτερη ποιότητα (μέγεθος) σε σχέση με πέρυσι.

Στην Άρτα από αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν οι πρώιμες κοπές στις παραποτάμιες περιοχές. Από τα μέσα Νοεμβρίου ξεκινά να συγκομίζεται η κανονική παραγωγη. Οι καιρικές συνθήκες αυτό το διάστημα βοήθησαν τα μανταρίνια να πάρουν γρηγορότερα χρωματισμό.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε την πρώτη συνάντηση οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας για να μιλήσουμε για την φετινή συγκομιδή, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες το επόμενο διάστημα.

Το κόστος φέτος έχει διπλασιαστεί και θα πρέπει οι τιμές να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Κάποιοι μεγαλοπαραγωγοί, που τις περισσότερες φορές δεν είναι κατά επάγγελμα αγρότες, κάθε χρόνο προσπαθούν να καθορίσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί φέτος γιατί θα υπάρξει οικονομική καταστροφή στους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης τα εργατικά είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με πέρσι (κατά 40%).

Στη συνάντηση που κάναμε οι παραγωγοί αποφασίσαμε ότι φέτος δεν μπορεί να πουλήσουμε σε τιμή κάτω του κόστους, που είναι 35 λεπτά το κιλό καθαρά για τον παραγωγό. Ένας μέσος παραγωγός με 10 στρέμματα καλλιέργειας αναμένεται σε κανονικές συνθήκες να έχει μια παραγωγή γύρω στους 70 - 75 τόνους μανταρίνια. Αν πουλήσει κάτω από τα 35 λεπτά δεν θα έχει εισόδημα».

Παϊσιάδης Σταύρος
Συνέχεια...

Καταγγελία των ιατρών του νοσοκομείου Φιλιατών για την απαράδεκτη και μεθοδευμένη μετακίνησή τους

Οκτωβρίου 18, 2022 0
Καταγγελία των ιατρών του νοσοκομείου Φιλιατών για την απαράδεκτη και μεθοδευμένη μετακίνησή τους

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθοδευμένη μετακίνηση με "εντέλλεσθε" ιατρών του νοσοκομείου μας

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στους γιατρούς. Σε όλους τους υγειονομικούς..

Καμμιά πρόβλεψη για επαρκείς μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με τα οργανογράμματα. Καμμιά πρόβλεψη για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Το εργασιακό πλαίσιο της δουλειάς μας ελαστικοποιείται με επικουρικούς, μετακινήσεις, μπλοκάκι.

Το απέδειξε στα 3χρόνια πανδημίας .Στο όνομα του «επείγοντος-έκτακτου και αναγκαίου» υπήρξε οδοστρωτήρας στα εργασιακά μας δικαιώματα. Αποτέλεσμα σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας να υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και να μη καλύπτονται οι εφημερίες βασικών κλινικών και χειρουργεία με λίστες ατελείωτης αναμονής.

Την ίδια περίοδο χιλιάδες χάθηκαν λόγω αυτής της εγκληματικής πολιτικής.

Το απέδειξε και το αποδεικνύει με τις ανεδαφικές της παλινωδίες, με φιρμάνια νέου ΕΣΥ (προσωπικός γιατρός, άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσοκομειακών γιατρών, φτωχοποίηση των μικρών ιδιωτών και κυρίως νέων ιατρών με πρόσχημα την καλύτερη υγεία για τους πολίτες!!)

Η κυβέρνηση μεθοδευμένα απαξιώνει πλήρως τη Δημόσια Υγεία με τερτίπια μπαλώματος τόσο στην πρωτοβάθμια (προσωπικός γιατρός που η ίδια αμφισβητεί!) όσο και στα νοσοκομεία. Μετακινήσεις γιατρών να αποδυναμώνουν τη στελέχωση κλινικών και αφήνοντας τους πολίτες χωρίς περίθαλψη εξαναγκάζοντάς τους να καταφεύγουν σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές για να βρουν την υγειά τους!

Η Ν.Δ. αδιαφορεί πλήρως, εγκληματικά για την υγεία των πολλών!

Σχεδιάζει κατάργηση οργανικών θέσεων με μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, ώστε η κρατική χρηματοδότηση να συρρικνωθεί μαζί με τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία των ευάλωτων πολιτών.
Ξεδιάντροπα αδιαφορεί για την υγεία του λαού κλείνοντας πάνω και κάτω από το τραπέζι συμφωνίες με επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαιτούμε: 

- Να παρθούν πίσω τα «εντέλλεσθε»
- Να σταματήσουν τώρα τα σχέδια αποδόμησης της Δημόσιας Υγείας.
- Μαζικές ΜΟΝΙΜΕΣ προσλήψεις υγειονομικών στα Νοσοκομεία- Κ.Υ. της χώρας
- Ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους
- Αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών
- Κατάργηση κάθε πληρωμής και εισφοράς για την Υγεία
- Επιστροφή των υπό αναστολή εργασίας υγειονομικών
- Ενταξη στα ΒΑΕ
- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, γιατί η υγεία μας δεν είναι εμπόρευμα!
- Πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων στην Υγεία.

Συμμετέχουμε και καλούμε τον Θεσπρωτικό λαό σε ξεσηκωμό στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία (ΓΕΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ) Τετάρτη 9 /11/2022.

Συμμετέχουμε στην πανυγειονομική απεργία Πέμπτη 20/10/2022 και στο κάλεσμα της ΕΙΝΗ (Ένωση ιατρών νοσο/κών Ηπείρου) για συγκέντρωση 11.30π.μ.στην Περιφέρεια Ηπείρου-Γιάννενα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν. Φιλιατών.

Συνέχεια...

SILVER ALERT για την εξαφάνιση 61χρονου από τη Θεσπρωτία

Οκτωβρίου 18, 2022 0
SILVER ALERT για την εξαφάνιση 61χρονου από τη Θεσπρωτία

Ο Αλέξανδρος Καψάλης, 61 ετών, μόνιμος κάτοικος στο Σμέρτο Φιλιατών εξαφανίστηκε από τις 12 Οκτωβρίου, όταν και βρέθηκε στην Αθήνα.

Ο 61χρονος, την ημέρα εκείνη ενημέρωσε τους οικείους του, ότι βρίσκεται, στην περιοχή της Ομόνοιας. Έκτοτε, δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Έχει καστανά μάτια, ύψος 1,75μ και είναι κανονικού βάρους.
Στον αριστερό καρπό του χεριού του, έχει ένα μαύρο τατουάζ κρίκο.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ειδοποιήθηκε από τους οικείους του το απόγευμα της 17/10/2022 και μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενεργοποιεί τον Κοινωνικό Συναγερμό SILVER ALERT, για την κινητοποίηση όλων για την ανεύρεσή του.
Η ζωή του, πιθανόν, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.
Συνέχεια...

Στο νέο Δ.Σ. της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» ο Θεσπρωτός Γιάννης Βέλλης

Οκτωβρίου 18, 2022 0
Στο νέο Δ.Σ. της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» ο Θεσπρωτός Γιάννης Βέλλης

Στο νέο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», που προέκυψε από τις εκλογές της 9/10/2022, συμμετέχει και ο θεσπρωτος λογοτέχνης Γιάννης Βέλλης.

Το νέο Δ.Σ. απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Καρούσος
Αντιπρόεδρος: Παύλος Ναθαναήλ
Γεν. Γραμματέας: Γιώργος Μαρινάκης
Γεν. Έφορος: Δημήτρης Λαμπρόπουλος
Ειδ. Γραμματέας: Γιάννης Βέλλης
Ταμίας: Ελένη Κοντόζογλου – Συκά
Μέλη: Σπύρος Αυλωνίτης, Παναγιώτης Κούρβας, Γιώργος Σταυράκης.


Η «Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών» ιδρύθηκε το 1934 με έδρα την Αθήνα. Σκοπός και έργο της Ε.Ε.Λ είναι η παραγωγή πνευματικού και πολιτιστικού έργου, ενώ παράλληλα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Ελλήνων λογοτεχνών. Μέλη της υπήρξαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των Ελληνικών Γραμμάτων. Πρόεδροι της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών διετέλεσαν ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο Νίκος Βέης και άλλοι. 

Ιδρυτικά μέλη της, οι:
Κωστής Παλαμάς, Ν. Καζαντζάκης, Αν. Τραυλαντώνης, Γαλ. Καζαντζάκη, Άγ. Σημηριώτης, Κώστας Ουρανής, Στρ. Μυριβήλης, Αρ. Καμπάνης, Π. Νιρβάνας, Κ. Βάρναλης, Ρήγας Γκόλφης, Λαύρας Πετιμεζάς, Θρ. Καστανάκης, Σωτ. Σκίπης, Καρθαίος, Όμηρος Μπεκές, Β. Δασκαλάκης, Φ. Κόντογλου, Αντ. Γιαλούρης, Άλκης Θρύλος, Ειρήνη Δημητρακοπούλου, Μυρτιώτισσα, Αθηνά Ταρσούλη, Δημ. Βουτυράς, Ν. Ποριώτης, Ηλ. Βουτιερίδης, Γ. Βλαχογιάννης, Ζαχ. Παπαντωνίου, Σπ. Μελάς, Φώτος Πολίτης, Γ. Δροσίνης, Απ. Μαμμέλης, Αγγ. Σικελιανός, Γ. Δελης, Γ. Αθανασιάδης Νόβας, Τ. Μωραϊτίνης, Π. Χορν, Μ. Σιγούρος, Αλ. Πάλλης, Πετρ. Βλαστός, Άγγ. Τερζάκης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Κ. Μπαστιάς, Στ. Δάφνης, Αιμ. Δάφνη, Κ. Εμμανουήλ, Κ. Παράσχος, Μ. Αυγέρης, Έλλη Δασκαλάκη, Αν. Δρίβας, Μελής Νικολαΐδης, Γ. Κ Σταμπολής, Αθ. Σαραντίδη, Ν. Μπουφίδης, Γιώργος Ροντάκης, Στρατής Δούκας, Χρ. Λεβάντας, Πέτρος Χάρης, Λιλ. Νάκου, Ηλίας Βενέζης, Κώστας Αθανασιάδης, Τάκης Μπαρλάς, Γ. Οικονομίδης, Τέλλος Άγρας. Β. Φρέρης, Θρ. Σταύρου, Γ. Θεοτοκάς, Τάκης Παπατσώνης, Λ. Καρζής, Στ. Σπεράντζας, Μ. Στασινόπουλος, Ιουλία Περσάκη, Μ. Κουντουράς, Λιλή Ίακωβίδη, Λ. Κουκούλας.

Γενναδίου 8 και Ακαδημίας (7ος όροφος), 106 78 Αθήνα, τηλ. 210-3834559 Fax: 210-3820062, e-mail: eel@otenet.gr
Συνέχεια...

To «θαλασσοδαρμένο» Αγιονήσι στον κόλπο της Ηγουμενίτσας

Οκτωβρίου 18, 2022 0
To «θαλασσοδαρμένο» Αγιονήσι στον κόλπο της Ηγουμενίτσας

Στην «ανάσα» του κόλπου της Ηγουμενίτσας, η πευκόφυτη νησίδα κρύβει μέσα στο καταπράσινο χρώμα της, έναν τόπο ιερό, μια γραφική Μονή, που εορτάζει την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής. Για τους κάτοικους της περιοχής είναι το Αγιονήσι τους.
Το θαλασσοδαρμένο Αγιονήσι, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή. Χρειάζονται μόλις 5 λεπτά με καΐκι για να φτάσει εκεί, ο προσκυνητής. Η ιστορία του έρχεται από το βάθος των αιώνων. Από τη συνομιλία με τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου, Αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο Ντελή, αντλούμε σημαντικά στοιχεία.


Σήμερα, στη νησίδα βρίσκεται ένα μικρό ερειπωμένο Μοναστήρι, από το οποίο διασώζεται το Καθολικό. Η ημερομηνία ίδρυσης του δεν είναι ξεκάθαρα γνωστή. Πιθανόν όμως να ιδρύθηκε περίπου τον 12ο αιώνα, σύμφωνα με ημερομηνία δυσανάγνωστης λίθινης επιγραφής στο εξωτερικό του δυτικού τοίχου, χωρίς άλλες ιστορικές μαρτυρίες.


Το Αγιονήσι, συναντάμε σε βενετσιάνικο χάρτη του 1654, ως scoglia della Madonna», δηλαδή, βράχος της Παναγίας, ο οποίος μάλιστα απεικονίζει τον Ναό.
Κατά το παρελθόν, όταν έγιναν εργασίες ανακαίνισης του Ναού, η εύρεση ανθρωπίνων οστών, ερείπια κελιών, ένα πηγάδι ή στέρνα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως στο χώρο λειτουργούσε Μοναστήρι. Λόγω της σημαντικής θέσης που κατέχει η νησίδα, εκτιμάται πως κατά τους περασμένους αιώνες, βρέθηκε στο στόχαστρο, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε.

Σήμερα, ανάμεσα στα αιωνόβια πλατάνια, σώζονται ανακαινισμένο το καθολικό, το πηγάδι, καθώς και κάποια ερείπια. Το καθολικό, είναι ένας μονόχωρος ναός, χωρίς πρόναο και τοιχογραφίες με τρίπλευρη αψίδα, που στεγάζεται με δίρριχτη στέγη.
Στο χώρο έχουν γίνει μικρής έκτασης αρχαιολογικές έρευνες, σύμφωνα με τα ευρήματα των οποίων, εξετάζεται το ενδεχόμενο, η Μονή και οι βοηθητικοί χώροι, να κτίστηκαν την περίοδο της πρώιμης Τουρκοκρατίας πάνω σε προγενέστερο ναό. Μάλιστα κάποια μαρμάρινα κομμάτια που εντοπίστηκαν, ίσως παραπέμπουν σε ακόμη παλαιότερη εποχή. Το 1997 η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το Αγιονήσι θεωρείται από τους ντόπιους, καταφύγιο ψυχών, τόπος προσευχής, ευλογίας και ηρεμίας, αλλά και η προστασία για τους ψαράδες που καθημερινά βρίσκονται στη θάλασσα γύρω από το νησί.
Την ημέρα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εκεί γίνεται Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Από την Ηγουμενίτσα και τις γύρω περιοχές, με καΐκια και ψαρόβαρκες συρρέουν πολλοί προσκυνητές. Η θεία λειτουργία τελείται στον προαύλιο χώρο του Ναού κάτω από τα δέντρα και η ατμόσφαιρα δημιουργεί έντονα θρησκευτικά συναισθήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα