06/07/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουνίου 07, 2021 0
Νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 1
ΠΕ Ιωαννίνων 8
ΠΕ Πρέβεζας 1

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 808, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 410.166 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.681 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.301 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 392 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.510 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 129 (ημερήσια μεταβολή -22.29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 159 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Ολοκλήρωση οδοποιίας Δήμου Ηγουμενίτσας

Ιουνίου 07, 2021 0
Ολοκλήρωση οδοποιίας Δήμου Ηγουμενίτσας


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης και παράδοσης της αγροτικής οδού από Μακρυγιάλι έως πύργο Λυγιάς και του αγροτικού δρόμου που συνδέει το Καστρί με την παλιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο ύψος του Μαυρουδίου.


Οι ανωτέρω εργασίες εκτελέστηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Βελτίωση αγροτικών οδών στο Δήμο Ηγουμενίτσας» συνολικού προϋπολογισμού 1.450.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών.


Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος σε σχετική του δήλωση ανέφερε τα εξής:

«Μόλις ολοκληρώσαμε ένα έργο, που μεταξύ των άλλων, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στον Δήμο μας, με έργα ουσίας, τα οποία ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά τους».

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Οι εφημερίδες και ο ρόλος τους το 1821 - Του Παντελή Κυπριανού

Ιουνίου 07, 2021 0

 Οι εφημερίδες και ο ρόλος τους το 1821 - Του Παντελή Κυπριανούkyprianos-1024x768

Παντελής Κυπριανός*
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

«Οσοι έχουν συνηθίσει να ταξιδεύουν μέσα σε μια βδομάδα από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη» γράφει το 1861 ο Φίνλευ, στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, «δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη διαβίβαση των ειδήσεων στην Ανατολή, τα πρώτα τριάντα χρόνια του αιώνα μας (19ος). Η εφημερίδα είτανε πράγμα άγνωστο στην Ανατολή και, όσο για την ιδιωτική αλληλογραφία, ήταν σπάνια η σχέση της με γνήσιες πηγές πληροφοριών». Να σκεφτούμε ότι ο Καποδίστριας έμαθε ότι εκλέχτηκε Κυβερνήτης το Μάιο του 1827, από γράμμα του αδελφού του, δύο ολόκληρους μήνες μετά την σχετική απόφαση στην Τροιζήνα.

Μέχρι τον 1821 είχαμε ελληνόφωνες εφημερίδες και περιοδικά μόνο στη Βιέννη, το Παρίσι και την Κέρκυρα. Με τον Ξεσηκωμό ο Α. Κοραής ζητά την έκδοση εφημερίδων. «Δεν είναι πλέον καιρός να εξετάσωμεν, εάν έγινεν η επανάστασις εις αρμόδιον καιρόν, μήτε αν οι αρχηγοί αυτής έκαναν τα πρέποντα. Συστήσετε λοιπόν αμέσως εφημερίδας. Να γράψετε τας πράξεις σας εις εφημερίδα τυπωμένην, αν είναι δυνατόν, ειδεμή και χειρογραμμένην, δια να την πέμπετε εις τας εδώ εφημερίδας». Εισακούεται. Στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο (Βραχώρι) και στο Γαλαξίδι εκδίδονται τρεις βραχύβιες χειρόγραφες εφημερίδες, μέσα του 1821 και αρχές του 1822.

Τον Αύγουστο του 1821 στην Καλαμάτα εκδίδεται από τον Θ. Φαρμακίδη, σε τυπογραφείο που έφερε ο Δ. Υψηλάντης, η πρώτη έντυπη εφημερίδα, η Σάλπιγξ Ελληνική. Κυκλοφόρησαν μόνο τρία φύλλα λόγω της σύγκρουσης του Φαρμακίδη με τον Υψηλάντη. Από το ίδιο τυπογραφείο τυπώθηκαν το 1822 το Σύνταγμα της Συνέλευσης τής Επιδαύρου και ο οργανισμός των ελληνικών επαρχιών και δικαστηρίων.

Από το 1822 ως το 1824 δεν υπάρχουν εφημερίδες. Ο Ι. Κοκκώνης, φίλος του Καποδίστρια και αργότερα υπεύθυνος για τα δημοτικά σχολεία, γράφει τον Οκτώβριο του 1823 στον Αλ. Μαυροκορδάτο ότι «η Διοίκησι δεν φρόντισε ουδέ δια μιας εφημερίδας έκδοσιν, ήτις ήτο αναγκαιοτάτη και προς τον φωτισμόν του λαού και προς την υπεράσπισιν των εθνικών δικαιωμάτων προς τα έξω».

Όλα αλλάζουν το 1824. Χάρη κυρίως σε συνδρομές Φιλελλήνων, ιδιαίτερα του Ιρλανδού αξιωματικού Στάνχοπ, το 1824 εκδίδονται τρεις εφημερίδες. Την πρωτοχρονιά "Τα Ελληνικά Χρονικά" στο Μεσολόγγι, τον Μάρτιο "Ο Φίλος του Νόμου" στην Ύδρα, όργανο για ένα χρόνο της Διοίκησης, και τον Αύγουστο "Η Εφημερίς Αθηνών", στην Αθήνα. Η πρώτη και η τρίτη σταμάτησαν την έκδοση τους το 1826, με την κατάληψη του Μεσολογγίου και την πολιορκία της Ακρόπολης. Ο Φίλος του Νόμου σταμάτησε να κυκλοφορεί το Μάϊο του 1827. Τέλος, μετά από αρκετές περιπέτειες τον Οκτώβριο του 1825 εκδίδεται η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, επίσημο όργανο της Διοίκησης, η σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι τέσσερεις εφημερίδες διευθυνόμενες από δύο Φιλέλληνες (Μάγερ και Κιάππε) και δύο Έλληνες σπουδαγμένους στο εξωτερικό (Ψύλλας, Φαρμακίδης) υπερασπίστηκαν θερμά την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα κριτικής ακόμη και στους πιο ισχυρούς της εποχής και συνέβαλαν τα μέγιστα στη διάχυση των ειδήσεων, τη μετάβαση από μία προφορική κοινωνία σε γραπτή και στην ενοποίηση του ελλαδικού χώρου μέσω της υπέρβασης του τοπικισμού και της υπεράσπιση κανόνων και αξιών του Διαφωτισμού και των δημοκρατικών κοινωνικών της εποχής τους. 

Χάρη σε αυτές πολλοί έμαθαν να διαβάζουν, άλλοι, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Γκούρας, να ασκούνται στη γραφή και μέρος των επαναστατημένων να μαθαίνουν για άγνωστα μέχρι τότε πράγματα όπως η ελευθεροτυπία, η κριτική και η συμμετοχή στα κοινά.

*Άρθρο του Παντελή Κυπριανού για τους Θεσπρωτικούς αντίλαλους
Συνέχεια...

Ζάψας: «Τρένο στην Ήπειρο»: Μια μοναδική ευκαιρία!

Ιουνίου 07, 2021 0
Ζάψας: «Τρένο στην Ήπειρο»: Μια μοναδική ευκαιρία!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
«Τρένο στην Ήπειρο»: Μια μοναδική ευκαιρία!

Επανέρχεται στην επικαιρότητα η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου μέσω Βρυξελλών. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς έφερε το ζήτημα των ταξιδιών μικρών αποστάσεων: «Για το καλό του κλίματος, οι πτήσεις μικρών αποστάσεων θα πρέπει να αντικατασταθούν με σιδηροδρομικά δρομολόγια», δήλωσε μεταξύ άλλων. Για την Ελλάδα αυτή η δήλωση μπορεί να σημαίνει πως ο σιδηρόδρομος έχει τώρα την ευκαιρία του, με τις ευλογίες της Ευρώπης. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να ωριμάσει η ιδέα να δούμε το τρένο να επεκτείνεται από την Καλαμπάκα μέχρι α) τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα, προς δυσμάς και β) μέχρι την Κοζάνη στα βόρεια. Μιλάμε για την ολοκλήρωση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, από το χρηματοδοτικό μηχανισμό CEF «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου σε μια ιστορική συνεδρίαση, πριν ένα χρόνο, στις 15 Μαΐου 2020, αποφάσισε την «Υποβολή πρότασης για την Σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου», στο πλαίσιο διαμόρφωσης της λίστας έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν στο χρονικό διάστημα 2021-2030. Βασικά επιχειρήματα μας, η εκατονταετής και πλέον εξαίρεση της Ηπείρου από τη σιδηροδρομική σύνδεση της με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς και το γεγονός ότι η κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης «ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ/ ΚΟΖΑΝΗ» είναι το μοναδικό σιδηροδρομικό έργο που συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νο 1692/96/EC και αποτελεί δικαιολογημένη επέκταση του διαδρόμου της Αδριατικής Ιονίου. 

Προγραμματίζονταν για την περίοδο 2005–2018, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των Διευρωπαϊκών & Ευρασιατικών Αξόνων, ως υπολειπόμενο τμήμα της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας». Είναι έργο φιλοπεριβαλλοντικό, ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και συμβαίνει το 2021 να είναι έτος Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι η πύλη εισόδου αγαθών και ανθρώπων και θα αποτελέσει ενισχυτικό παράγοντα της διεκδίκησης, όπως και το γεγονός ότι το τμήμα Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Καλαμπάκα είναι περιβαλλοντικά μελετημένο ενώ το τμήμα Καλαμπάκα – Κοζάνη έχει παλιά χάραξη αλλά και προμελέτη με χάραξη και προϋπολογισμό.

Η πραγματικότητα είναι παρούσα και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλο και πιο δύσκολα χρηματοδοτεί αυτοκινητόδρομους. Η επέκταση του α/δ της Ιονίας οδού μέχρι την Κακαβιά (Τμ. Γιάννενα – Κακαβιά) δε χώρεσε στο Ταμείο Ανάκαμψης, από δικά μας λάθη. Δεν ωριμάσαμε μελετητικά το έργο και το διεκδικήσαμε με λάθος τρόπο. Να μην κάνουμε κι άλλο λάθος τώρα με το τρένο. Αυτό όμως που έχει αξία αυτή την εποχή είναι η προετοιμασία. Έργα τέτοιου βεληνεκούς χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης. Φαίνεται ότι η συγκυρία μας ευνοεί. Να συμφωνήσουμε και να συμμαχήσουμε με τις δυο γειτονικές περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας και να διεκδικήσουμε το έργο. Οι Ηπειρώτες βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί και αυτοδιοικητικοί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, είναι η ώρα να αναμετρηθούμε με τις ανάγκες των καιρών αλλιώς να πάμε στα σπίτια μας. Ή τώρα ή ποτέ._

24-05-2021
Συνέχεια...

Η δύναμη της σκέψης! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ιουνίου 07, 2021 0
Η δύναμη της σκέψης! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Είναι κάποιες φορές,
που τον ήλιο κοιτώ,
με τα μάτια κλειστά,
για να μη με θαμπώσει.

Αλλά εφ' όσον η σκέψη
είναι πάντα ανοιχτή,
πλημμυρίζω με φως
και αγγίζω τη γνώση!

Είναι ολάνοιχτα τα μάτια της σκέψης,
διακρίνουν πολύ καθαρά.
Δεν θαμπώνουν ποτέ, δεν δακρύζουν,
ούτε κλείνουν από λύπη ή χαρά!

Όταν γέρνει ο ήλιος στη δύση,
κάπου αλλού ανατέλλει στη γη.
Τότε η σκέψη μαζί του γυρίζει,
το λαμπρό του το δρόμο να βρει.

Δεν υπάρχουν στη σκέψη εμπόδια,
ταξιδεύει συνέχεια παντού
και χωρίς να πληρώνει διόδια,
πάει στην άλλη πλευρά τ' ουρανού!

Στο αέναο του χρόνου ταξίδι,
που σαν τρένο συνέχεια γυρνά,
επιβάτης κι' η σκέψη, βαδίζει
κι' ότι βλέπει, ποτέ δεν ξεχνά!

Ούτε καύσιμα έχει ανάγκη,
ούτε ράγες, ούτε οδηγό,
ταξιδεύει χωρίς εισιτήριο,
σε θάλασσα, γη κι' ουρανό!

Κι' αφού ήρθε ο καιρός και γερνάω
κι' όταν κάποτε θα κουραστώ,
τότε η σκέψη θα με συντροφεύει,
θα την έχω βοηθό μου πιστό!!

29 -5 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Συνεχίζονται τα καθημερινά δωρεάν rapid test στην Ηγουμενίτσα

Ιουνίου 07, 2021 0
Συνεχίζονται τα καθημερινά δωρεάν rapid test στην Ηγουμενίτσα

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας του πληθυσμού, συνεχίζουν τους δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 σε πεζούς.

Τα τεστ θα πραγματοποιούνται καθημερινά, από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 11 Ιουνίου, 10:00 έως 14:00, στην πλατεία Δημαρχείου, στην Ηγουμενίτσα.

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του τηλεφώνου στον οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Τέλος, γνωστοποιούμε ότι την εβδομάδα 31 Μαΐου - 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 403 rapid test και ήταν όλα αρνητικά.

* Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών τα τεστ θα πραγματοποιηθούν μπροστά από την αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (7–13/6)

Ιουνίου 07, 2021 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (7–13/6)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 7 Ιουνίου – 13 Ιουνίου 2021 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

07/06/2021

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

08/06/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

09/06/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

10/06/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

11/06/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

12/06/2021

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα