01/27/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Αρκετά τα προβλήματα στη Θεσπρωτία από την κακοκαιρία (+ΦΩΤΟ)

Ιανουαρίου 27, 2021 0
Αρκετά τα προβλήματα στη Θεσπρωτία από την κακοκαιρία (+ΦΩΤΟ)

Αρκετά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες 3 ημέρες το νομό Θεσπρωτίας.
Αρκετές είναι οι καταπτώσεις βράχων, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των δήμων Σουλίου και Φιλιατών.

Η υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά, έχει προκαλέσει αρκετές ζημιές σε παραγωγούς και κατοίκους των κάμπων Βρυσσέλας και Κορύτιανης.
Εξαιτίας του έχει κλείσει η κυκλοφορία για τα ΙΧ, που κινούνται προς τη Σκάλα Φιλιατών.

Όπως επίσης κλειστό παραμένει και το νέο τμήμα του δρόμου από Ηγουμενίτσας προς Φιλιατές και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω της μικρής παράκαμψης από τη στροφή του Παραποτάμου.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα το πρωί της Τρίτης και στην Εγνατία Οδό, όπου σημειώθηκε πτώση βράχου, διακόπτοντας προσωρινά το ρεύμα προς Ηγουμενίτσα και προκαλώντας λακκούβα στο ρεύμα προς Ιωάννινα.

ΠΗΓΗ: www.thespro.gr
Συνέχεια...

Καραγιάννης στην ΕΡΤ: "Αφήνουν 33 χωριά με έναν ταχυδρόμο" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 27, 2021 0
Καραγιάννης στην ΕΡΤ: "Αφήνουν 33 χωριά με έναν ταχυδρόμο" (+ΒΙΝΤΕΟ)
"H πρόθεση των ΕΛΤΑ να μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό 
προκαλεί απορία και ανησυχία"

Δυσπρόσιτα χωριά, μεγάλες αποστάσεις και η μόνη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν ταχυδρομικά οι κάτοικοι της ορεινής Θεσπρωτίας, κυρίως οι ηλικιωμένοι, είναι τα ΕΛΤΑ.

Ωστόσο, αυτό σύντομα θα αλλάξει. Η δημοτική ενότητα Παραμυθιάς του δήμου Σουλίου, μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αποτελείται από 23 κοινότητες και περίπου 7.500 κατοίκους. Συνολικά ο πληθυσμός του δήμου ξεπερνά τις 10.000. Η πρόθεση των ΕΛΤΑ να μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό προκαλεί απορία και ανησυχία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ εντάσσεται στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, με δυσάρεστες συνέπειες για τους ίδιους και τους τελικούς αποδέκτες του εγχειρήματος, τους πολίτες.

Δείτε τι ανέφερε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Περίμετρος” ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.

ΠΗΓΗ: www.paramythia-online.gr
Συνέχεια...

Οι αμυγδαλιές ανθίσαν!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ιανουαρίου 27, 2021 0
Οι αμυγδαλιές ανθίσαν!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Οι αμυγδαλιές ανθίσαν και φέτος.
Τις κοιτώ από το παραθύρι.
Έστω και από το μπαλκόνι.
Η ομορφιά των λουλουδιών τους
χαϊδεύει τα μάτια μας και τ' αεράκι
φέρνει στα ρουθούνια μας, ένα λεπτό
διακριτικό άρωμα.
Μα οι αμυγδαλιές εφέτος, νιώθουν
μια ερημιά!
Δίχως των κοριτσιών το άγγιγμα
να τινάξουν τ' άνθια τους, δίχως
να γεμίσουν κοριτσίστικες πλάτες,
αγκαλιές και τα μαλλάκια τους!
(όπως λέει κι ένα παλιό τραγούδι).
Η φύση συνεχίζει να κάνει τον κύκλο της.
Η ζωή συνεχίζεται, μα οι άνθρωποι
έμειναν στάσιμοι, περιορισμένοι,
μουδιασμένοι. Πώς γίνεται;
Όλα τα ζώα της στεριάς, της θάλασσας
και τ' ουρανού, να συνεχίζουν τη ζωή τους
ελεύθερα κι οι άνθρωποι να είναι
φυλακισμένοι;
Τί έκανες άνθρωπε κουτέ
και μπήκες σε κλουβί;
Σε σένα ο πλάστης έδωσε
και νου και λογική.
Τι τα 'κανες; πού τα σκόρπισες;
Γιατί δεν μπορεί.
Έργο ανθρώπου είναι αυτή η κατάρα,
που ολόκληρο τον κόσμο κατατρέχει.
Τώρα, σκύψε με προσοχή και περισυλλογή,
να διορθώσεις τα λάθη που έχεις κάνει.
Τώρα, πρόσεχε και άκου τους επιστήμονες.
Βοήθησε με τη συμπεριφορά σου
να γιατρευτούν οι πληγές, να νικηθεί 
η αρρώστια, για να μπορέσουμε
να ζήσουμε πάλι "λεύτεροι".
Και κοίτα!
Οι αμυγδαλιές ανθίσαν και πάλι
και κουβαλούν μια αισιοδοξία!!!

Ηγουμενίτσα 23 - 1 -2021
Ελένη Κύρκου -Σαφάκα
Συνέχεια...

Μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών

Ιανουαρίου 27, 2021 0
Μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών 

Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών, η Διοίκηση αποφάσισε την αναστολή της υποβολής νέων αιτήσεων από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. 

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 14.500 αιτήσεις για τις 8.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις με το 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (έως τα 750 € μηνιαία) για την πρόσληψη ανέργων 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, με διάρκεια 12 μήνες ή 15 μήνες για μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Επιπλέον, τα παρακάτω προγράμματα, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, παραμένουν ανοικτά για την υποβολή αιτήσεων: 

1. Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία. 

2. Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία. 

3. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία. 

4. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία. 

5. Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές). 

6. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία. 

Υπενθυμίζεται ότι έχουν απλουστευτεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μετά το τέλος της επιχορήγησης. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα. 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ http://www.oaed.gr/anoikta-programmata

Συνέχεια...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Ζέρβας από την Αράχωβα Φιλιατών

Ιανουαρίου 27, 2021 0
Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Ζέρβας από την Αράχωβα Φιλιατών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Απόστολος Ζέρβας από την Αράχωβα (Ριζό) Φιλιατών.
ο Απόστολος Ζέρβας ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος με εύρος ενασχολήσεων.
Δραστήριο μέλος της οικογένειας των απόδημων Θεσπρωτών, διετέλεσε Προέδρος στην Αδελφότητα των Αραχωβιτών της Αθήνας και ήταν ο ιδρυτής του Συλλόγου Ηπειρωτών Ζεφυρίου. Οικονομολόγος στο επάγγελμα, είχε διατελέσει για 8 χρόνια Δήμαρχος Ζεφυρίου, ενώ είχε γράψει και 3 βιβλία σχετικά με το χωριό του και τη Θεσπρωτία.

Τα τρία βιβλία του Απόστολου Ζέρβα: "Σε βρήκα Κώστα Ζέρβα", "Αράχωβα το Χωριό μας" και "Ό,τι θυμιέμαι”- Μουργκάνα - ο τόπος, ο χρόνος και οι άνθρωποι".

Τον εκλιπόντα αποχαιρέτησαν με θερμά λόγια, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η Ομοσπονδία Μουργκάνας καθώς και η πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας και συγχωριανή του κα. Ζωή Ντρούκα.
Στην οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλληπητήρια.

Δελτίο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας για τον Απόστολο Ζέρβα
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Απόστολου Μ. Ζέρβα, εξαιρετικού και φλογερού πατριώτη, με διαρκή και αληθινή συνεισφορά στην Ηπειρώτικη αποδημία. 
Ο Απόστολος Ζέρβας διετέλεσε πρόεδρος της Αδελφότητας των Αραχωβιτών της Αθήνας, υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Συλλόγου Ηπειρωτών Ζεφυρίου.
Έγραψε τρία βιβλία με καθαρά Ηπειρώτικο περιεχόμενο: « “Ό,τι θυμιέμαι”- Μουργκάνα - ο τόπος, ο χρόνος και οι άνθρωποι», «Σε βρήκα Κώστα Ζέρβα» και το «Αράχωβα το Χωριό μας». Και στα τρία εντυπώνεται η αγάπη, ο καημός και η πίστη στη γενέτειρα. 
Από το 1982 μέχρι το 2009 δραστηριοποιήθηκε στον Δήμο Ζεφυρίου Αττικής όπου διετέλεσε επί οκτώ χρόνια Δήμαρχος της πόλης.
Συνεπής, εργατικός, αγαπητός, συμπατριώτης αληθινός. Το έργο του είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη στην Ηπειρώτικη αποδημία.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. 

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ


Η Ομοσπονδία Μουργκάνας για τον Απόστολο Ζέρβα
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Μ. ΖΕΡΒΑΣ
1952 - 2021

Με βαθιά θλίψη προσμετράμε σήμερα άλλη μια σημαντική απώλεια στο χώρο του πολιτισμού της περιοχής μας. 
Το θάνατο του φλογερού συμπατριώτη μας, οικονομολόγου και συγγραφέα, Αποστολή Ζέρβα.
Του ανθρώπου που υπηρέτησε την γενέτειρά του, καθώς και τον τόπο που έζησε και εργάστηκε, ουσιαστικά και απρόσκοπτα για δεκαετίες, σύμφωνα με της αρχές, τις αξίες, και τις ιδέες του.
Αγαπητός όσο λίγοι, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο, αλλά και τη συνέπεια λόγων και πράξεων που τον χαρακτήριζε σε όλο το βίο του. 
Τα τρία βιβλία που έγραψε ,το καταπληκτικό "Ο,ΤΙ ΘΥΜΙΕΜΑΙ’’ Μουργκάνα - ο τόπος, ο χρόνος και οι άνθρωποι", το "Σε βρήκα Κώστα Ζέρβα" και το "Αράχωβα το Χωριό μας", θα θυμίζουν πάντα το πέρασμα από τη ζωή αυτού του μοναδικού ανθρώπου του τόπου μας!
Ο Απόστολος Ζέρβας γεννήθηκε στην Αράχωβα (Ριζό) της Μουργκάνας το 1952. Τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο στην Αράχωβα, το Γυμνάσιο στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας και το Λύκειο στο Βέλο της Κορινθίας.
Το 1970 εισήχθη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πηρέ πτυχίο από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Εργάστηκε ως λογιστής και από το 1983 ως κοστολόγος στο Υπουργείο Εμπορίου.
Από το 1995 έως το 2003 εργάστηκε ως Διευθυντής Oικονομικών και Προγραμματισμού στην Νομαρχία Δυτικής Αττικής.
Από το 1982 μέχρι το 2009 δραστηριοποιήθηκε στον Δήμο Ζεφυρίου Αττικής όπου διετέλεσε επι 8 χρόνια Δήμαρχος της πόλης! 
Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού συνδέσμου Δυτικής Αθήνας μέλος της Ε.Ε του Δικτύου Δήμων με κάτοικους ΡΟΜ Προέδρος στην Αδελφότητας των Αραχωβιτών της Αθήνας και είναι ο ιδρυτής του Συλλόγου Ηπειρωτών Ζέφυρίου.
Ήταν παντρεμένος με τη φιλόλογο Γεωργία Ρούπα και είχε έναν γιο τον δικηγόρο Μηνά Ζέρβα, τον σημερινό Προέδρο της Αδελφότητας του χωριού του, στους οποίους το Δ.Σ της Ομοσπονδίας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια.!!

Αποχαιρετιστήριο της πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, Ζωής Ντρούκα στον Απόστολο Ζέρβα
Το χωριό μου, η Αράχωβα έχασε σήμερα ένα εκλεκτό παιδί της. Ο θάνατος είναι πράγμα φυσικό και κανείς δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα βρόγχια του. Εμείς που μένουμε πίσω, όσο μένουμε πίσω, έχουμε υποχρέωση συνειδητά να θυμόμαστε, να αναγνωρίζουμε, να σεβόμαστε την προσφορά εκείνων που μας άφησαν καλό έργο και δράσεις πολιτισμού. Βέβαια, τα περισσότερα θα τα εκτιμήσει και θα τα δει ο ιστορικός του μέλλοντος, κoιτώντας τα χαρτιά.
Ο Αποστόλης Ζέρβας ήταν ένας άνθρωπος με ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος, της προσφοράς και της κοινωνικής συμμετοχής.
Αυτό που εντυπωσίαζε ήταν η μαχητικότητά του, το σθένος του, και η πίστη του σε όσα πρέσβευε. Η ευθύτητα, η αφοπλιστική ειλικρίνεια και το θάρρος του, κέρδιζαν το σεβασμό φίλων και αντιπάλων.
Ήξερε να γίνεται αγαπητός και οικείος, με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, ήξερε να συνεγείρει τα συναισθήματα της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Ήξερε να είναι γενναίος και στάθηκε ήρεμος και με πολύ υπομονή αντιμετώπιζε το όποια προβλήματα υγείας προέκυψαν στη ζωή του.
Η θλίψη που μας γεμίζει η απουσία του είναι μεγάλη και δεν θα τη συνηθίσουμε εύκολα. Υπήρξε εξαιρετικός συγχωριανός, πάντα γελαστός, ευγενικός και αισιόδοξος. Δεν θα ξεχάσουμε τις στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί του. Τα γέλια μέχρι δακρύων με τις αφηγήσεις του.
Οι Αραχωβίτες και οι Αραχωβίτισσες που τον αγαπήσαμε και τον εκτιμήσαμε βαθιά και αληθινά, βρισκόμαστε κατατεθλιμμένοι στο κατώφλι του 2021, που ανέτειλε το πρώτο χάραμά του χωρίς εκείνον. Χωρίς την καθαρότητα των ματιών του να χάνεται στο επιβλητικό περίγραμμα της Μουργκάνας που αγάπησε, χωρίς τη λεπτότητα της ψυχής και την καθαρότητα της καρδιάς του.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνη τη λαογραφική εικόνα των λόγων του, που ήταν τόσο γλαφυρή, όταν μιλούσε για τις παλιές ιστορίες και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο τόπο μας.
Έφυγε παντοτινά για τον άλλον κόσμο, αφήνοντας πίσω το καλό όνομα και την προσφορά, αφήνοντας σε εμάς εικόνες καλών αναμνήσεων και αγάπης.
Ο Αποστόλης που ήταν εκεί για όλους και μας συντρίβει το γεγονός πως δεν θα μπορέσουμε να τον αποχαιρετήσουμε , όπως θα του άρμοζε. 
Ξέρουμε, όμως, πως ο Αποστόλης θα καταλάβαινε....Γιατί κι εκείνος, σε όλη του τη ζωή δεν παρεξηγούσε κανέναν. Πληθωρικός σε όλα του.
Στις σκέψεις, στις καρδιές μας θα παραμένει πάντα ο γλυκύς, ο ευγενής, ο πράος, ο καλοσυνάτος Αποστόλης. Αυτή είναι η σφραγίδα που αφήνει κι αυτή είναι η καλύτερη κληρονομιά στην αγαπημένη του σύζυγο, Γεωργία στον μονάκριβο γιό του Μηνά και στα αδέλφια του. Θα νοιώθουν περήφανοι γι’ αυτόν. Η σκιά και το χέρι του θα είναι πάντα μαζί τους.
Ας έχουν για βάλσαμο στην πληγή τους, πως ο αγαπημένος θα τους συντροφεύει για πάντα.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την ύπαρξή σου και ευχόμαστε καλό ταξίδι στην αιωνιότητά σου.
Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε μας φίλε.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα