11/27/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Γιόγιακας προς Κάτση για τη μονάδα πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα: "Δεν ήξεραν που έβαζαν την υπογραφή τους οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ";

Νοεμβρίου 27, 2022 0
Γιόγιακας προς Κάτση για τη μονάδα πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα: "Δεν ήξεραν που έβαζαν την υπογραφή τους οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ";

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, σε απάντηση νέας δήλωσης του βουλευτή Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ για τις 3 αποφάσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών στη Λωρίδα Σαγιάδας, δήλωσε τα εξής:

"Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «τυπική διαδικασία» τις αποφάσεις υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της άδειας εγκατάστασης της μονάδας στη Σαγιάδα. Τί σημαίνει τυπική διαδικασία; Ότι ακολούθησαν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών; Ή ότι υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν χωρίς να το τσεκάρουν;

«Τυπική διαδικασία» ήταν και η σύμφωνη γνώμη του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην οποία αναφέρεται ότι «δεν έχουμε αντίρρηση για την κατασκευή λιμενικού έργου υποστήριξης μονάδας πετρελαιοειδών από την εταιρεία Ασφαλτικά Ελλάδος»; Τυπική διαδικασία ήταν ότι συμφώνησε να παραχωρηθεί δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για να εξυπηρετείται η από θάλασσας λειτουργία της μονάδας;

Μιλάμε για αποφάσεις που υπογράφουν υπουργοί!! 
Δεν ήξεραν που βάζουν την υπογραφή τους; Ήξεραν αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς; Και γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς; Δηλαδή δεν έχουν ευθύνη οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν αποφάσεις, αλλά έχει ευθύνη η σημερινή Κυβέρνηση για μια απόφαση που υπογράφει υπηρεσιακό στέλεχος;

Είναι να απορεί κανείς με το θράσος να λέγονται στα σοβαρά τέτοια φτηνά επιχειρήματα… Και μάλιστα από κάποιους που ονειρεύονται το κόμμα τους να ξανακυβερνήσει τη χώρα…"
Συνέχεια...

Δεν υπάρχει επιστροφή για τα πλατάνια.. Ενδείξεις για μετάδοση της νόσου από πουλιά και έντομα

Νοεμβρίου 27, 2022 0
Δεν υπάρχει επιστροφή για τα πλατάνια.. Ενδείξεις για μετάδοση της νόσου από πουλιά και έντομα

Δεν υπάρχει επιστροφή για τα πλατάνια.. Τα πλατανοδάση χάνονται το ένα μετά το άλλο χωρίς να μπορεί να ανακοπεί η νόσος του μεταχρωματικού έλκους που χτυπά τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι η νόσος μεταδίδεται με τα έντομα και τα πουλιά, πέρα από τους τρόπους που είχαν καταγραφεί μέχρι τώρα. Αν οι ενδείξεις μετατραπούν σε αποδείξεις τότε είναι θέμα χρόνου να νεκρώσει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός δέντρων.

Ο Προιστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας σε δηλώσεις που έκανε στα Γιάννινα, στη διάρκεια του συμποσίου των δασικών υπηρεσιών τόνισε ότι «δυστυχώς η ασθένεια αυτή είναι πολύ ύπουλος μύκητας που μεταδίδεται και από την αναστόμωση των ριζών των υγειών πλατάνων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα καμία μέθοδος ίασης ενός δέντρου που έχει πληγεί από την ασθένεια».

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρόληψη. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους και των πολιτών και των συνεργείων που δουλεύουν στην ύπαιθρο πως χρειάζεται απολύμανση των εργαλείων, προσεκτική και αποτελεσματική όπως και των μηχανημάτων.

Όταν διαπιστωθεί η προσβολή ενός δέντρου δημιουργείται ζώνη που πρέπει να απομακρυνθούν και υγιή δέντρα.

«Έχουμε ενδείξεις ότι η ασθένεια μεταδίδεται με τα πουλιά και τα δέντρα οπότε καταλαβαίνει ο καθένας πόσο επικίνδυνο είναι. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία ασθένεια πάρα πολύ ύπουλη» τόνισε ο κ. Γκουντούφας.

Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι η εικόνα του Καλαμά όπου μετά από δέκα χρόνια καταγράφεται φυσική αναγέννηση πλατάνων σε περιοχές όπου υπήρξε προσβολή.

Ο πλάτανος είναι συνυφασμένος με την ιστορία και την ομορφιά του τόπου.. Από το μεταχρωματικό έλκος δεν γλυτώνουν ούτε δέντρα που βρίσκονται στους αστικούς ιστούς, όπως αυτά στην παραλίμνιο των Ιωαννίνων.

Η αντικατάσταση όσων απομακρύνονται δεν μπορεί να γίνει με νέα πλατάνια ενώ γενετιστές ανά τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να δημιουργήσουν ένα είδος ανθεκτικό στη συγκεκριμένη νόσο.

Συνέχεια...

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την Κυριακάτικη αργία

Νοεμβρίου 27, 2022 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την Κυριακάτικη αργία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, με την ακρίβεια να εξανεμίζει κυριολεκτικά και το τελευταίο λεπτό του ευρώ που υπάρχει στην τσέπη μας, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα και τον πληθωρισμό να καλπάζει, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται για άλλη μία φορά να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών του εμπορίου. Δεν πρόλαβαν οι μεγαλοεργοδότες να απαιτήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων μία Κυριακή του Νοέμβρη και η κυβέρνηση έτρεξε να υλοποιήσει αμέσως το αίτημά τους λες και αυτό που μας λείπει είναι ο χρόνος και όχι τα χρήματα!

Έτσι, αρχικά αποφάσισε στα μουλωχτά να ανοίξει τα καταστήματα στις 6 Νοέμβρη με άθλια τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης(!) για τον "Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης" (!!!) Τι ποιο ταιριαστό εξάλλου!!! Στη συνέχεια το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να μεταφέρει το άνοιγμα για την Κυριακή 13 Νοέμβρη λόγω κακοκαιρίας και τελικά με νέα τροπολογία κατέληξε στην Κυριακή 27 Νοέμβρη! Καθόλου τυχαία δεν είναι βέβαια αυτή η ημερομηνία καθώς προηγείται η "μαύρη Παρασκευή-black Friday" στις 25 Νοέμβρη και έπεται η Cyber Monday στις 28 Νοέμβρη! Ένα δηλαδή "τέλειο" τετραήμερο (αν και αρχίζει πολλές ημέρες νωρίτερα) για του μεγαλεμπόρους για να ξεσκαρτάρουν και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους!

Την ίδια ώρα οι εμποροϋπάλληλοι λιώνουμε μέσα στα καταστήματα με υπερωρίες, με εντατικοποίηση, με ωράριο άσχετο με εκείνο της σύμβασής μας, με αύξηση της ημιαπασχόλησης, με σπαστά. Για μέτρα προστασίας της υγείας ούτε λόγος! Όλοι εξάλλου θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση μέσα σε καταστήματα και αποθήκες ακόμα και την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, με τον ένα να αρρωσταίνει μετά τον άλλο λόγω των ανύπαρκτων μέτρων!

Και παρά το γεγονός ότι τόσο την περίοδο της πανδημίας όσο και στη συνέχεια μέχρι σήμερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες του εμπορίου καταγράφουν τρελά κέρδη, οι μισθοί μας είναι κολλημένοι στα τάρταρα! Έτσι, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν συνεπάγεται βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Ίσα, ίσα η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αποτελεί προϋπόθεση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών!

Βεβαίως, η ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας και το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας δεν είναι κάτι νέο. Ήταν και είναι πάγιο αίτημα των μεγαλοεργοδοτών του χώρου και έχουν βάλει το χεράκι τους προς αυτήν την κατεύθυνση όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, υλοποιώντας σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες. Εξάλλου, όλοι θυμόμαστε που με βαρύγδουπες δηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν την εκλογή του ως κυβέρνηση το 2015, υπόσχονταν την κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, για να έρθει ως κυβέρνηση να την ξηλώσει ακόμα περισσότερο.

Για τους μεγαλεμπόρους το μέτρο αυτό συνεπάγεται την αύξηση της κερδοφορίας τους από την εκμετάλλευσής μας. Ταυτόχρονα όμως συνεπάγεται και την συγκέντρωση της αγοράς σε ακόμα λιγότερα χέρια με το κλείσιμο και άλλων μικροεμπόρων-μικροεπιχειρηματιών! Με "ένα σμπάρο δυο τρυγόνια" δηλαδή! Αυτόν τον σχεδιασμό υλοποιούν όλοι τους!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ζωή μας δε χωρά σε voucher, pass και "καλάθια καπαμά του νοικοκυριού"! Δε θα μας σώσουν παλιοί ή ανακαινισμένοι "σωτήρες"! Μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για κατάργηση στο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για μείωση φόρων στο ρεύμα!

Η ελπίδα είναι ΕΔΩ! Συσπειρωνόμαστε και παλεύουμε μέσα από το Σωματείο μας για ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες κατακτήσεις από αυτές που έχουμε πετύχει! Με τον αγώνα μας να επιβάλουμε την κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, το συνεχές ωράριο χωρίς σπαστά και προγράμματα εργασίας που δε θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους εργασιακούς χώρους!

Αυτοί για να αυξήσουν την κερδοφορίας τους έχουν τις κυβερνήσεις και τους νόμους τους, τα αντικλεπτικά και την εκμετάλλευση! Εμείς για να προασπίσουμε τα δικαιώματα και την ζωή μας έχουμε την οργάνωση, τον αγώνα και την αλληλεγγύη!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ!

Συνέχεια...

Η δημοτική παράταξη «Αλλαγή πορείας» για την εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα

Νοεμβρίου 27, 2022 0
Η δημοτική παράταξη «Αλλαγή πορείας» για την εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα

Η εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, καθώς βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής ολόκληρης της Ηπείρου, στον οποίο απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα εκατοντάδες πολίτες του τόπου μας.

Η κυβερνητική έγκριση, για εγκατάσταση πετρελαιοειδών σε μια περιοχή δίπλα ακριβώς από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, που έχει καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, και για την οποία κατά το παρελθόν έχει αντιδράσει σύσσωμη η τοπική κοινωνία, είναι ακατανόητη και γεννά μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.

Τι άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν, και η κυβέρνηση αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως σε μια επένδυση που και χτυπά τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στη Σαγιάδα, και εναντιώνεται στην παγιωμένη άρνηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Θεσπρωτίας για την επένδυση αυτή;

Με ποια κριτήρια, και στη βάση ποιού διαλόγου αποφασίστηκε ότι η εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη συγκεκριμένη περιοχή εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και βοηθάει την τοπική οικονομία;

Είναι ασφαλές να επιλέγεται μια περιοχή δίπλα ακριβώς στα σύνορα, στην οποία θα μεταφέρονται και θα αποθηκεύονται πετρελαιοειδή;

Σχετίζεται η συγκεκριμένη επένδυση με την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας;

Ως δημοτική παράταξη αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του ζητήματος αυτού για ολόκληρη τη Θεσπρωτία, και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ενάντιοι στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας και ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την παράλογη απόφαση. Καλούμε επίσης τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να πάρει επίσημα θέση ενάντια στην «επένδυση».

Ηγουμενίτσα 25 Νοεμβρίου 2022

Για την "Αλλαγή Πορείας"
Θωμάς Δημητρίου
Δημοτικός σύμβουλος
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα