09/15/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Στη Βουλή από τον Μ. Κάτση η μη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου Φιλιατών, και η υπαγωγή περιοχών της Θεσπρωτίας στο υποκατάστημα της Πρέβεζας

Σεπτεμβρίου 15, 2021 0
Στη Βουλή από τον Μ. Κάτση η μη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου Φιλιατών, και η υπαγωγή περιοχών της Θεσπρωτίας στο υποκατάστημα της Πρέβεζας

Αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, ζητώντας τους να λάβουν σοβαρά υπόψιν τα όσα αναφέρει με σχετική του επιστολή ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, σχετικά με τη μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου-Κτηματολογικού γραφείου Φιλιατών εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς και την υπαγωγή περιοχών του Δήμου Ηγουμενίτσας στο κτηματολογικό γραφείο Πρέβεζας, και να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα με την επιστολή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας αναφέρει ότι η μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου-Κτηματολογικού γραφείου Φιλιατών για περισσότερο από επτά μήνες, έχει παγώσει κάθε είδους σχετική συναλλαγή και έχει οδηγήσει σε δικαιοστάσιο, με δυσμενέστατες συνέπειες που τείνουν μάλιστα να γίνουν ανεπανόρθωτες για τους συναλλασσόμενους πολίτες, δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Δυστυχώς όπως αναφέρεται και από τον ίδιο τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας, δεν έχει υπάρξει καμία πρόνοια έως σήμερα από τους αρμόδιους φορείς ώστε να λυθεί αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα.

Σα να μην έφθανε αυτό, με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου, από τις 20/7/2021 υπάγονται στο κτηματολογικό γραφείο Πρέβεζας τα ακίνητα των περιοχών της Καταβόθρας, της Μαζαρακιάς, του Μαργαριτίου και των Σπαθαραίων του Δήμου Ηγουμενίτσας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις περιοχές αυτές όπου ανήκουν γεωγραφικά και διοικητικά στο Δήμο Ηγουμενίτσας, και που αρμόδια για την εκδίκαση υποθέσεων είναι το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας και το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, οι πολίτες, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, που θέλουν να κάνουν μια οποιαδήποτε συναλλαγή, όπως για παράδειγμα να εκδώσουν ένα πιστοποιητικό ή να κάνουν μια αίτηση, θα πρέπει να πηγαινοέρχονται στο υποκατάστημα της Πρέβεζας, σπαταλώντας άσκοπα χρόνο και χρήμα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητά με την Αναφορά που κατέθεσε, να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι η αρμόδιοι δημιούργησαν με τις αποφάσεις τους.

Το «καλοκουρδισμένο επιτελικό κράτος» που έταξε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, πλέον έρχεται καθημερινά σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα που δυστυχώς βιώνουν οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα και τη Θεσπρωτία κατ’ επέκταση. Μια πραγματικότητα εγκατάλειψης, υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου, και αποκλεισμών από βασικές υπηρεσίες. Αποκαλύφθηκε από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης με τα λουκέτα σε τράπεζες σε Φιλιάτες και Παραμυθιά, με τη συρρίκνωση των ΕΛΤΑ σε ολόκληρο το νομό, και τώρα και με τα κτηματολογικά γραφεία. Η αλήθεια πλέον δεν μπορεί να κρυφθεί.
Συνέχεια...

Το κόστος των ζωοτροφών στο επίκεντρο της συνάντησης Β. Γιόγιακα και Θεσπρωτών κτηνοτρόφων με τον Σ. Κεδίκογλου

Σεπτεμβρίου 15, 2021 0
Το κόστος των ζωοτροφών στο επίκεντρο της συνάντησης Β. Γιόγιακα και Θεσπρωτών κτηνοτρόφων με τον Σ. Κεδίκογλου

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου είχε ο Βασίλης Γιόγιακας από κοινού με εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας. Στη συνάντηση τέθηκαν διάφορα ζητήματα του κτηνοτροφικού κλάδου με κυριότερα την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και την καταβολή των υπολειπόμενων ενισχύσεων των προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας.

Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε κατά τη συνάντηση ότι αναζητούνται και άλλοι τρόποι - εκτός της μείωσης του ΦΠΑ στο 6% για τις ζωοτροφές - προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση των παραγωγών.
Συνέχεια...

Διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Σεπτεμβρίου 15, 2021 0
Διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 3
ΠΕ Θεσπρωτίας 14
ΠΕ Ιωαννίνων 38
ΠΕ Πρέβεζας 5

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.422, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 622.761 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.607 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.311 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (64.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 330 (90.66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (9.34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.069 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +9.27%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Λαϊκή Συσπείρωση Ηγ/τσας: "Η καλύβα του Χότζα και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού"

Σεπτεμβρίου 15, 2021 0
Λαϊκή Συσπείρωση Ηγ/τσας: "Η καλύβα του Χότζα και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού"


Γνωστό το ανέκδοτο με τον Χότζα και την καλύβα, αλλά ας το πούμε ακόμη μια φορά. Εκεί που κάθεται ο Χότζας και αναπαύεται, σκάει μύτη εμπρός του απελπισμένος χωρικός. «Δεν με χωράει η καλύβα μου, έχω γυναίκα και παιδιά, τι θα κάνω ο φουκαράς». Τον κοιτάει ο Χότζας κι απαντά: «Βάλε μέσα τη γελάδα». Σαστίζει ο συγχωριανός, κάτι πάει να ψελλίσει, μα ο Χότζας εμμένει στη λύση.
Μετά από λίγες μέρες, κυλάει πάει στο παράπονο: «Χειρότερα είναι τώρα, πιο πολύ υποφέρουμε». Συνεχίζει ο Χότζας: «Βάλε μέσα και τις κότες». Σκύβει ο άλλος το κεφάλι, και μετά από μια βδομάδα παραπατάει από τη ζάλη. Το βιολί του ο Χότζας: «Βάλε μέσα και την κατσίκα».

Βλέποντας την παραζάλη και τα αδιέξοδα του χωρικού ο Χότζας, του λέει: «Βγάλε τώρα τη γελάδα». Μετά από ένα μήνα έβγαλε και τις κότες. Ε, πριν ακόμη βγάλει όλα τα ζώα, του φαίνονταν πως ζει σ’ ένα ευρύχωρο παλάτι.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε; Ότι τόσο οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα, όσο και οι δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Λώλου για τις εξελίξεις στο θέμα της «χερσαίας ζώνης» Ηγουμενίτσας αυτό θυμίζουν. Οι ανακοινώσεις προσφέρουν λύσεις αντίστοιχες με εκείνες του Χότζα. Καθότι σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Από ένα προσεκτικό διάβασμα των εξαγγελιών προκύπτει ότι «μας παίρνουνε το βόδι και μας δίνουν την ουρά». Παραδίνεται μαζί με το λιμάνι όλο το παραλιακό μέτωπο στους ιδιώτες για επιχειρηματική δραστηριότητα και οι «ταγοί» του τόπου μας πανηγυρίζουν από τις υποσχέσεις για την «παραχώρηση στον λαό » ενός πολύ μικρού κομματιού του.

Για αυτό και πιστεύουμε ότι πιο καλά περιγράφει την κατάσταση το παρακάτω ποίημα:

«Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα
και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και
με τα μάτια ανοιχτά.
Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…
Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και
την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε»*

Να είναι σίγουροι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικοί της εκπρόσωποι, ότι ο λαός της πόλης μας δεν μοιάζει καθόλου με το χωρικό του Χότζα. Κανείς σε αυτόν το δήμο "δεν τρώει κουτόχορτο". Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα της "χερσαίας ζώνης" προκύπτει από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Αυτό που μένει είναι αυτή η γνώση να μετατραπεί σε δύναμη και αγώνα για να εμποδιστούν οι η αρνητικές εξελίξεις για το λαό και την πόλη. Αυτό φοβούνται οι κυβερνώντες και για αυτό χρησιμοποιούν τερτίπια σαν και αυτά του Χότζα.

Για αυτό και πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους με σύνθημα "λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων".

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Ηγουμενίτσα 14/9/2021
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

* Το ποίημα ανήκει στον κομμουνιστή Πορτογάλο συγγραφέα, ποιητή, δημοσιογράφο και σεναριογράφο, Ζοζέ Σαραμάγκου (1922-2010). Το 1998 απονεμήθηκε στον Σαραμάγκου το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.)
Συνέχεια...

Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπέγραψε ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Σεπτεμβρίου 15, 2021 0
Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπέγραψε ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των προσπαθειών του Δήμου Ηγουμενίτσας για την κοινωνική συμπερίληψη και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην τοπική κοινωνία υπεγράφη τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος, και εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Βοηθός Αντιπρόσωπος για θέματα Προστασίας, κ. Adriano Silvestri, στο πλαίσιο των συναντήσεων της τελευταίας με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, επιβεβαιώνει και αποτυπώνει το κοινό πεδίο δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας και του Δήμου Ηγουμενίτσας προς όφελος τόσο των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που ζουν στην πόλη, όσο και της τοπικής κοινωνίας που τους έχει υποδεχτεί και συνυπάρχει μαζί τους αρμονικά.

Όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση, το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει τις μορφές στήριξης και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και της Ύπατης Αρμοστείας, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας σε ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, ενώ προβλέπει συνέργειες στον τομέα της ανάπτυξης προγραμμάτων και της αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας σχολίασε ότι: «Είναι γνωστό το πολυδιάστατο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των συνεργατών της σε θέματα ένταξης τόσο στη χώρα μας, όσο και στην περιοχή της Ηπείρου. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας, να επιστεγάζονται οι επαφές μας για από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την άρση των ανισοτήτων σε ένα δομημένο πλαίσιο συνεργασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηγουμενίτσας, σύντομα θα αναπτυχθούν σημαντικές δράσεις κοινωνικής συμπερίληψης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων, που θα διασφαλίζουν την αρμονική και βιώσιμη συνύπαρξη των ανωτέρω με την τοπική κοινωνία».

Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας o κ. Silvestri επισήμανε: «Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Ηγουμενίτσας αποτελεί τιμή για την Ύπατη Αρμοστεία και ενδυναμώνει τη συνεργασία μας σε θέματα ένταξης και συμπερίληψης, που αποτελούν προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχή υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη. Στο πλαίσιο της εντολής της, η Ύπατη Αρμοστεία δεσμεύεται να συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξή της.»

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη από την πλευρά του Δήμου Ηγουμενίτσας, η αρμόδια Αντιδήμαρχος για την κοινωνική και ψηφιακή πολιτική κα Βασιλική Τσώτου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δονάτος Μαρτίνης και η Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου κα Δήμητρα Κώτση και από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας ο Υπεύθυνος για θέματα Ένταξης κ. Πέτρος Μάστακας (Αssociate Protection Officer), η κα. Ελεάννα Ιωαννίδου (τομέας Προστασίας, Protection Associate), η κα. Ελένη Χασιώτη (Associate Liaison Expert), ο κ. Ευάγγελος Ξηνταρόπουλος (Associate Liaison Expert).
Συνέχεια...

Xέρια και χέρια!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Σεπτεμβρίου 15, 2021 0
Xέρια και χέρια!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Δεν ξέρω πώς μού 'ρθε και κάθομαι και παρατηρώ
τα χέρια των ανθρώπων.
Βλέπω χέρια τρυφερά, αδύνατα, παχουλά.
Σκουρόχρωμα ή ασπριδερά.
Χέρια τραχιά, χέρια ξερακιανά, με ρόζους
ή με σημάδια.
Χέρια απεριποίητα ή με μανικιούρ.

Νιώθω πως τα χέρια μου μιλάνε και μου λένε
την ιστορία του κατόχου τους!
Αυτά τα τρυφερά, ανήκουν σ' ένα κοριτσόπουλο
καλοχαϊδεμένο.

Εκείνα, τα φροντισμένα, με μανικιούρ μεν
αλλά κουρασμένα, ανήκουν σε μια νέα γυναίκα
εργαζόμενη και μοιάζουν ν' αγωνίζονται να
διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ δουλειάς
και σπιτιού.

Τα άλλα, τα ταλαιπωρημένα, ανήκουν σε μια
μεσόκοπη γυναίκα, που μεγάλωσε παιδιά κι εγγόνια.
Που έπλυνε πολλές χιλιάδες πιάτα, που πάλεψε
και παλεύει ακόμα για την οικογένεια και τη λάτρα
του σπιτιού.

Πιο κει, βλέπω χέρια γεροδεμένα, με ρόζους και
σημάδια, που φανερώνουν πως ο κάτοχός τους
αναλώθηκε σε οικοδομικές εργασίες ή ότι παλεύει
με τη γη, ή με τη θάλασσα και γενικά με σκληρές
χειρωνακτικές εργασίες.

Ακόμη βλέπω χέρια μαλακά και φροντισμένα.
Ανδρικά ή γυναικεία.
Προφανώς ανήκουν σε γιατρό, δικηγόρο,
καθηγητή ή δημόσιο υπάλληλο.

Τα γυναικεία βέβαια χέρια, κατά πλειοψηφία,
δείχνουν κουρασμένα, γιατί παλεύουν συγχρόνως
με δουλειά και σπίτι.

Βλέπω τέλος και τα χέρια μιας γιαγιάς, που
οι φουσκωμένες φλέβες, οι σκούρες κηλίδες
και τα παραμορφωμένα από την αρθρίτιδα δάχτυλα,
μαρτυρούν τον ασταμάτητο αγώνα της με τη δουλειά
και το σπίτι, με τη φροντίδα του άνδρα, των παιδιών
και των εγγονιών, με τα γηροκόμια των γονιών.
Βλέπω χέρια κάθε λογής κι όλα μου λένε
την ιστορία τους!
Χέρια που.. μιλάνε!
Χέρια που...γελάνε!
Χέρια που δουλεύουν.
Χέρια που χαϊδεύουν.
Χέρια που αγκαλιάζουν.
Χέρια που τρομάζουν!
Χέρια που στηρίζουν
και χαρά σκορπίζουν!
Χέρια που...μαλώνουν
κι άλλα που...σκοτώνουν!
Χέρια...Χέρια...Χέρια...
Φτερούγες ή μαχαίρια!
Τα κοιτάζω και ψάχνω την αλήθεια!

5 -9 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Έκκληση των παιδιάτρων του νοσοκομείου Φιλιατών για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων για τον covid-19

Σεπτεμβρίου 15, 2021 0
Έκκληση των παιδιάτρων του νοσοκομείου Φιλιατών για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων για τον covid-19

COVID-19 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

Αγαπητοί γονείς, εμείς οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Φιλιατών, οι γιατροί των παιδιών σας που τα έχετε εμπιστευθεί για τις ασθένειες και τους εμβολιασμούς τους θέλουμε να σας μεταφέρουμε το δικό μας μήνυμα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Tα εμβόλια αναπτύχθηκαν ταχύτατα χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας. Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας τους έχει πλέον αποδειχθεί από τους εμβολιασμούς τόσο κατά το στάδιο των μελετών όσο και από τη χορήγηση τους σε πολλά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατευτούν. Ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Στα παιδιά ενδέχεται να εμφανιστεί το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (ΜΙS-C), μετά από λοίμωξη Covid- 19 και η παραμονή συμπτωμάτων, μετά από νόσο, σε ποσοστό περίπου 2%, για πολλές εβδομάδες (long covid). Επίσης, τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι πολλαπλά καθώς τα παιδιά θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δια ζώσης εκπαίδευση, την συναναστροφή με τους φίλους τους, τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα μέσω των εμβολιασμένων παιδιών θα προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα που ζουν στην οικογένειά τους, αλλά επίσης θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τείχους ανοσίας στην κοινότητα προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού αλλά και η εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων.

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοιού δεν εμποδίζει τη χορήγηση των άλλων εμβολίων παιδιών και εφήβων. Παιδιά με τις συνήθεις αλλεργίες μπορούν να εμβολιασθούν αρκεί να παραμείνουν 30 λεπτά για παρακολούθηση. Το εμβόλιο δεν έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα ή στον έμμηνο κύκλο στις νεαρές έφηβες. Δεν υπάρχει φόβος να αλλάξει το DNA του παιδιού, γιατί το mRNA εμβόλιο δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου που βρίσκεται το DNA. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερα από 10.000.000 εμβόλια στις ηλικίες 10-17 ετών και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες των γνωστών εμβολίων. Είναι ήπιες και διαρκούν λίγο (πυρετός, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, ρίγη και πόνος στο σημείο της ένεσης ).

Σε σπάνιες περιπτώσεις 18/10.000.000 το εμβόλιο έχει συσχετισθεί με φλεγμονή του περικαρδίου ή του μυοκαρδίου κυρίως σε νεαρούς άρρενες (12-29 ετών)στην πλειονότητα όμως η νόσος αυτοπεριορίζεται.

Επισημαίνεται ότι η Covid–19 προκαλεί εξαπλάσιο τουλάχιστον αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

Σας καλούμε λοιπόν να εμβολιάσετε τα παιδιά σας είτε στα εμβολιαστικά κέντρα του νομού είτε στους ιδιώτες παιδιάτρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε και να απαντήσουμε στις απορίες και στις ανησυχίες σας αν υπάρχουν.

Καλή σχολική χρονιά στους μαθητές/τριες.
Καλή δύναμη στους γονείς.

Ο Συντονιστής Διευθυντής της Παιδιατρικής
Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών
ΘΩΜΑΣ ΝΤΟΥΡΟΣ
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αυξάνονται καθημερινά τα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων Covid-19

Σεπτεμβρίου 15, 2021 0
Θεσπρωτία: Αυξάνονται καθημερινά τα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων Covid-19

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο ελέγχ
ων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (14-9-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (34) παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

18 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων, με την επιβολή ισάριθμων προστίμων (-10- ύψους 300 ευρώ και -8- ύψους 150 ευρώ), ως εξής:

-5- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-9- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

16 παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με την επιβολή προστίμων ύψους 300 ευρώ το καθένα, ως ακολούθως:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας:
Σε κατάστημα για μη αναγραφή του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό χώρο
Σε εργαζόμενο καταστήματος για μη χρήση μάσκας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:
- Σε κατάστημα για μη αναγραφή του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό του χώρο
- Σε 3 πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων για μη χρήση μάσκας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων:
Σε (4) πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων για μη χρήση μάσκας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας:
Σε (3) πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων για μη χρήση μάσκας

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέχεια...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα