10/07/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

"Έσωσε" το Θεσπρωτό, θα "σώσει" και το Δήμο Φιλιατών;;;

Οκτωβρίου 07, 2023 0
"Έσωσε" το Θεσπρωτό, θα "σώσει" και το Δήμο Φιλιατών;;;

Το Νοέμβριο του 2022 δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο, ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ και αφορούσε την τότε συνάντηση του τεχνικού Δ/ντη της ΠΑΕ Θεσπρωτός, Παρασκευά Βλάχου με το Δήμαρχο Φιλιατών, Σπύρο Παππά. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Όπως αναφέραμε τότε, η ΠΑΕ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ η οποία είχε νοικιάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου στην Κεστρίνη από το 2019, διέδιδε ότι ήθελε να δημιουργήσει σύγχρονο αθλητικό κέντρο (με δικά της έξοδα) αλλά την ίδια στιγμή, δεν είχε πληρώσει ούτε 1 ευρώ στο Δήμο για τα ενοίκια. Εγγυητής μάλιστα στη σύμβαση ήταν ο κ. Βλάχος (Τσεβάς)...!

Από τότε τα πράγματα άλλαξαν. Ο ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ έπεσε κατηγορία και χρωστάει σε όσους μιλάνε ελληνικά και αργεντίνικα...!

Οι ποδοσφαιριστές είναι απλήρωτοι και χρωστάνε ακόμη και στα σουβλτζίδικα της Ηγουμενίτσας. Τόσο καλή οικονομική διαχείριση...!

Αλλά επίσης αλλάξανε και τα πολιτικά πράγματα... Γιατί εκεί που ο Τσεβάς φωτογραφιζότανε με τον απερχόμενο δήμαρχο, τώρα κατεβαίνει υποψήφιος με τον κ. Τζίγκο.

Ίσως είδε ευνοϊκότερες συνθήκες για την εκλογή του και να πήρε μια τέτοια απόφαση. Άλλωστε ο Τσεβάς είναι συμπαθής σε όλους και έχει το ...δικό του τρόπο να κερδίζει σταυρούς...!

Τα χρέη όμως προς το Δήμο Φιλιατών ποιος θα τα πληρώσει;;;

Ο ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ, αν και είχε έναν από τους πιο γνωστούς προπονητές στο πανελλήνιο (Ρότσα) εξαιτίας της κακοδιοίκησης, έπεσε κατηγορία.

Ο Δήμος Φιλιατών όμως δεν είναι αθλητικό σωματείο για να έχει τη δυνατότητα απλώς να πέσει κατηγορία. Δεν υπάρχει άλλωστε χαμηλότερη κατηγορία από αυτή που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος...

Φρόντισαν άλλοι στο παρελθόν με ιδιαίτερη αγάπη στον τζόγο να του φορτώσουν τεράστια ελλείμματα τα οποία εγγράφονται πλέον στον ετήσιο προυπολογισμό του Δήμου (άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ).

Και θα έλεγε κανείς, ότι είναι πρόκληση να θέλουν να διοικήσουν το Δήμο, όσοι εκτός του ότι χρωστάνε στο Δήμο, έχουν δείξει τις ικανότητές τους στην κακοδιαχείριση...!

Αλλά οι εκλογές, δεν αποτελούν μια κρίση πολιτικών, ιδεών και προσώπων, αλλά επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες!

Συνέχεια...

Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Γιάννη Λώλου στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Οκτωβρίου 07, 2023 0
Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Γιάννη Λώλου στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Αγαπητοί μου συνεργάτες,
Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ όλους θερμά για το δυναμικό σας παρών!
Ένα παρών που αποδεικνύει πανηγυρικά ότι ούτε σας κουράσαμε ούτε κουραστήκαμε!
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη απ’ όλους εσάς:

Τους φίλους συμπολίτες της διπλανής πόρτας. Τους πολίτες του μόχθου και της τίμιας εργασίας, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δημόσιους λειτουργούς, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ανέργους,τους φοιτητές, τις νέες και τους νέους μας.


Σήμερα, ένα βήμα πριν από την Κυριακή των εκλογών, τη μέρα της μεγάλης κρίσης για το μέλλον του Δήμου μας, βρισκόμαστε όλοι εδώ για τον κοινό μας σκοπό:

Για να συνεχίσουμε με έναν Δήμο Ανοιχτό για όλους!
Έναν Δήμο με Ανοιχτές Πόρτες για όλους, όπως όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Δήμαρχος.
Όλα αυτά τα χρόνια που οι μεταξύ μας σχέσεις διέπονται από ειλικρίνεια, σεβασμό και αλληλεγγύη.
Κι εγώ, με αυτά τα χαρακτηριστικά πολιτεύτηκα και αυτά συνεχίζω να διατηρώ απαρέγκλιτα.
Κι όπως όλοι γνωρίζετε καλά, δεν άλλαξα και ούτε θα αλλάξω ποτέ!

Ως Δημοτική Αρχή,
καταφέραμε να υλοποιήσουμε αλλά και να ωριμάσουμε μια σειρά έργων βιώσιμης ανάπτυξης, κόντρα σε οικονομικές, υγειονομικές και ενεργειακές δυσκολίες. Καταστήσαμε τον Δήμο μας εξωστρεφή και προνομιακό εταίρο για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Κυρίως, όμως, αποδείξαμε ότι διαθέτουμε σχέδιο και διαχειριστική επάρκεια, ώστε τα έργα αυτά να τύχουν χρηματοδότησης από ισχυρές ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές πηγές.
Και αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα μας πολιτικά επιτεύγματα:

Το ότι πείσαμε για την αξιοπιστία μας.
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στην τοπική μας κοινωνία;

Ασφαλώς και είναι αλήθεια και αυτό δεν αμφισβητείται!


Ο αγώνας μας δικαιώθηκε πανηγυρικά και μας δίνει το πράσινο φως για νέες δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα αλλάξουν το προφίλ του παραλιακού μας μετώπου

Θέλουμε ο νέος ιδιοκτήτης-ενοικιαστής του λιμανιού να σεβαστεί την Τοπική Κοινωνία και κατ’ επέκταση τον Δήμο. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να υπάρξει ένας συχνός διάλογος, προς όφελος και των δύο πλευρών, για όλα τα μεγάλα ζητήματα, που άπτονται της λειτουργίας και ανάπτυξης του λιμανιού, όπως η κατασκευή της Μαρίνας, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η εγκατάσταση φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας κ.λ.π.

Εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ότι θα προωθεί την ανάπτυξη της περιοχής και θα σταθούμε εμπόδιο σε ότι λειτουργεί σε βάρος αυτής.

Παραλάβαμε έναν Δήμο υπερχρεωμένο πάνω από δεκαπέντε (15) εκατομμύρια ευρώ και καταφέραμε να τον ξεχρεώσουμε από τα χρέη του παρελθόντος.
Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία και το κύρος του Δήμου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Βελτιώσαμε τη δημοσιονομική ικανότητα του Δήμου μας και κάναμε καταγραφή της Δημοτικής Περιουσίας δημιουργώντας «Μητρώο Ακινήτων».
Από εδώ και στο εξής θα μπορούμε να παρέχουμε στους Δημότες μας περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες και δράσεις.
Και είμαστε περήφανοι γιατί ο Δήμος μας είναι πλέον εύρωστος και φερέγγυος!

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι στηρίξαμε τις τοπικές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας;
Ότι στηρίξαμε την τοπική παραγωγή και διαμορφώνουμε ένα υγιές περιβάλλον για επενδύσεις;

Είναι αλήθεια και αυτό δεν αμφισβητείται!

Για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα βελτιώσαμε ένα μεγάλο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας σε όλες τις ΔΕ του Δήμου με έμφαση την Πέρδικα, την Νέα Σελεύκεια, τον Κάμπο Ραγίου κ.α.
Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μεγάλες αστικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις και ενισχύσαμε την οδική ασφάλεια με ασφαλτοστρώσεις και κατασκευή κυκλικών κόμβων.
Στην καθημερινότητα των πολιτών με σεβασμό στα ΑμεΑ και στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενισχύσαμε κοινωνικές δομές, υποδομές και προγράμματα. Εγκαταστήσαμε σε 4 παραλίες πλήρως λειτουργικές δομές πρόσβασης ΑμεΑ με ειδικά μηχανήματα
και είμαστε περήφανοι, διότι ολοκληρώνουμε τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία.

Καταφέραμε να επιλύσουμε πολλά σοβαρά ζητήματα, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και ασφαλώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για περαιτέρω λύσεις και δράσεις, βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Και συνεχίζω να ερωτώ:

Δώσαμε ανάσα στον αστικό ιστό με τη δημιουργία πλέγματος πεζοδρομίων-ποδηλατοδρόμων στο Λαδοχώρι, στην 49 μαρτύρων, την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, την ανάπλαση του δασυλλίου της Ηγουμενίτσας και την επέκταση του ποδηλατόδρομου προς το Δρέπανο και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.
Και μάλιστα ξεκινάμε άμεσα έργα βελτίωσης της κινητικότητας με επιπλέον δίκτυο ποδηλατόδρομων και αναπλάσεις, στο κέντρο και στις γειτονιές.
Με έμφαση στην παιδεία, δημιουργήσαμε νέες σχολικές μονάδες όπως το Μουσικό Γυμνάσιο και το εσπερινό ΕΠΑΛ, παιδικές χαρές, πλατεία στον Οικισμό της Εθνικής Αντίστασης και επιπλέον χώρους άθλησης.
Με σεβασμό στο πολιτιστικό μας απόθεμα, αναδείξαμε τα κάστρα της Ηγουμενίτσας και του Μαργαριτίου.

Βάλαμε στέρεες βάσεις στην Φιλαρμονική μας και πραγματοποιήσαμε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ολοκληρώνουμε το υπαίθριο θέατρο στο Τσιπουρίκι και τη μετατροπή του κτηρίου του ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, ώστε να καλύψουμε όλα τα κενά του πολιτισμού.

Αναδείξαμε και κάναμε τον Δήμο μας εξωστρεφή, με την επικοινωνιακή μας στρατηγική και τη συμμετοχή μας σε συνέδρια, φόρουμ, αδελφοποιήσεις Δήμων και δράσεις καλών πρακτικών. Κατακτώντας βραβεία και πρωτιές, σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο!

Είναι ή δεν είναι αλήθεια κυρίες και κύριοι ότι προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών με αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία και κατασκευάσαμε στα τρία (3) μεγάλα μας ρέματα: της Λάκκας, του Ξηροποτάμου και της Γκούρας;

Είναι αλήθεια και δεν αμφισβητείται, ότι δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση από τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργούμε «πράσινο σημείο» και υπογειοποιούμε τους κάδους, ενώ εδραιώσαμε την ανακύκλωση.

Αναβαθμίσαμε ενεργειακά σχολεία, Δημαρχείο, Δημοτικό Οδοφωτισμό με φωτιστικά LED και συνεχίζουμε!

Με κύριο στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες, αλλά και των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων μας, προβήκαμε στην αντικατάσταση των απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργου, για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των πολιτών.
Όπως επίσης, με μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς, ιδρύσαμε το διαδημοτικό κυνοκομείο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τα αδέσποτα και ασφαλώς συνεχίζουμε την ολοκλήρωση της επέκτασής του.
Εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές Ύδρευσης, με απώτερο σκοπό τη μείωση της τιμής του νερού και την ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου της ΔΕΥΑΗ.
Είναι αλήθεια και δεν αμφισβητείται φίλες και φίλοι ότι λύνουμε το πρόβλημα υδροδότησης της Πέρδικας με την αντικατάσταση ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου!
Επιλύουμε οριστικά ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους της Πέρδικας εδώ και πολλά χρόνια.
Θωρακίσαμε περιβαλλοντικά το παραθαλάσσιο μέτωπο με έργα αποχέτευσης.
Δώσαμε λύσεις βιώσιμες, αναγκαίες και κοινωνικά ωφέλιμες.
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο σε όλους τους τομείς, αλλά με τα μέσα που διαθέταμε, καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις να πάμε καλύτερα.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Η επόμενη μέρα για τον Δήμο μας, θα είναι μια νέα μέρα με σχέδιο, προοπτική και ελπίδα για την πόλη, τα χωριά, τη γειτονιά και τα παιδιά μας.
Με γνώση, εμπειρία αλλά και φρέσκες ιδέες, θα εργαστούμε ακούραστα για να δούμε τον τόπο μας να προοδεύει και τους πολίτες να νιώθουν δίπλα τους την Αυτοδιοίκηση.
Από την Ηγουμενίτσα, τον Παραπόταμο, το Μαργαρίτι, τα Σύβοτα μέχρι την Πέρδικα και όλη την ευρύτερη περιοχή, ο Δήμος είναι για εμάς ένας: ενιαίος και αδιαίρετος!
Είναι ο Δήμος που αγαπάμε. Ο Δήμος που προχωράει και προκόβει με τη Δημοτική Αρχή που του αξίζει.
Και η παράταξή μας, είναι η μόνη επιλογή!
Είναι η μόνη επιλογή γιατί έχει ένα χαρακτηριστικό: ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω. Είναι μια παράταξη που πιστεύει στη συλλογική ηγεσία, και όχι στην αρχή του ενός ανδρός.

Πιστεύει στη διαλεκτική λήψη των αποφάσεων και όχι σ’ ένα ηγεμονικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Ο Δήμος μας χρειάζεται νέες υποδομές. Έργα λειτουργικά. Ωφέλιμα για όλους. Έργα με προοπτική και τεκμηρίωση της σκοπιμότητάς τους.
Κι εμείς έχουμε σχέδιο, όραμα και αξίες για να τα πετύχουμε όλα αυτά.
Εκφράζουμε το επίκαιρο και το σύγχρονο, απέναντι στο παλιό και το παρωχημένο. Απέναντι σ’ εκείνο που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον τόπο μας,
απέναντι σ’ αυτό που η θεωρία του δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη χωρίς ουσιαστικές και πραγματοποιήσιμες προτάσεις.

Φίλες και φίλοι,

Οι αόριστες υποσχέσεις και τα λόγια του αέρα ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.
Δεν εκφράζουν τον σύγχρονο πολίτη, δεν εκφράζουν τη σύγχρονη αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, εκεί άλλωστε που ανήκουν οι αντίπαλοί μας.
Θα έχετε προσέξει τον φόβο και την αγωνία τους.
Τις απεγνωσμένες τους προσπάθειες να αποκρύψουν και να αλλοιώσουν αυτά που βλέπουν οι πολίτες. Όμως τα αποτελέσματα του έργου μας δεν κρύβονται ούτε αμφισβητούνται. Είναι απτά και ρεαλιστικά!
Δεν επιδιώκουμε να ξεγελάσουμε ή να παγιδεύσουμε τους πολίτες στον βωμό προσωπικών επιδιώξεων και ατομικών συμφερόντων.
Δεν τάζουμε, δεν εκβιάζουμε, δεν απειλούμε. Δεν το έχουμε ανάγκη!
Οι σκληροί πολιτικοί ανταγωνισμοί, είναι φίλες και φίλοι δείγμα πολεμικής σύγκρουσης και κάθε πολεμική σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα κυρίαρχους και κυριαρχούμενους.
Και εμείς αρνούμαστε κατηγορηματικά μια τέτοια διαδικασία:
Τη μόνη κυριαρχία που διεκδικούμε είναι εκείνη επί των προβλημάτων του Δήμου μας.
Μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες.
Μακριά από γκρίνια και μιζέρια.
Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο.
Έχουμε δεσμευτεί και γνωρίζουμε καλά πώς να το κάνουμε!
Αφουγκραστήκαμε αγαπητοί μου συμπολίτες κάθε μας Κοινότητα και κάθε γωνιά του Δήμου.
Καταγράψαμε τα μεγάλα και μικρότερα προβλήματα, τα μελετήσαμε και επεξεργαστήκαμε τις λύσεις με προτάσεις εφαρμόσιμες.

Το σχέδιό μας κατευθύνεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας σε κάθε άκρη του Δήμου μας!
Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που μας πολεμούν. Αποκλειστικά εμάς.
Μας πολέμησαν και μας πολεμούν.
Αλλά εμείς δεν πτοούμαστε!
Στεκόμαστε όρθιοι και δυνατοί με την αλήθεια του έργου μας.
Και είμαστε εδώ με ισχυρό πρόγραμμα για να πάμε τον Δήμο μας μπροστά!
Ένα πρόγραμμα που κοινοποιήθηκε σε όλη την κοινωνία, κατά την προεκλογική μας εκστρατεία και συνοπτικά αναφέρω τα εξής:

Συνεχίζουμε για έναν ΔΗΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ενισχύουμε το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και τη στήριξη των ΑμεΑ.
Με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα αγωνιζόμαστε για τους αδύναμους και για ίσες ευκαιρίες για όλους.
Η προσφορά υπηρεσιών αλληλεγγύης, δεν είναι φιλανθρωπία.
Είναι χρέος μας!
Γι’ αυτό και στο προσεχές διάστημα
ξεκινάμε τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία
Και προχωράμε στη
Δημιουργία Ξενώνα προσωρινής φροντίδας αστέγων και τη
Δημιουργία Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών

Συνεχίζουμε για έναν ΔΗΜΟ με ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Δημιουργούμε νέες αναφορές, με προφανή οφέλη για την κοινωνία και την τοπική οικονομία.
Με επαναδιεκδίκηση Σχολών ανώτατης Εκπαίδευσης
Με επιπλέον νηπιαγωγεία
Με νέες αθλητικές υποδομές και με κολυμβητήριο
Με ακόμη περισσότερα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα
Με Ίδρυση Σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Με υπαίθριο κινηματογράφο και αίθουσα τρισδιάστατης προβολής

Συνεχίζουμε για έναν ΔΗΜΟ με ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Με θωράκιση από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αειφόρο ανάπτυξη μέσα από νέες τεχνολογίες στη διαχείριση των απορριμμάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Με ενεργειακή αναβάθμιση σε όλα τα κτιριακά μας συγκροτήματα
Με περαιτέρω Αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών
Με «Πράσινα Σημεία» και «Πράσινες Γωνιές»
Με νέο κοιμητήριο στην πόλη μας και αναβάθμιση των κοιμητηρίων στις Κοινότητες
Συνεχίζουμε με νέα δίκτυα μεταφορών, ύδρευσης και αποχέτευσης.
Με υποδομές με έμφαση στην προσβασιμότητα, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.
Διεκδικήσαμε και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες του Περιφερειακού και του κάθετου οδικού άξονα που συνδέει την ΕΓΝΑΤΙΑ με το ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ.

Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση για την ολοκλήρωσή τους, ώστε να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης αλλά και να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή.
Και θα διεκδικήσουμε τη βελτίωση και των άλλων οδικών αξόνων όπως Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς, Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας,
που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα στον Δήμο μας, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.
Διεκδικούμε επίσης δυναμικά την κατασκευή της μαρίνας και των τουριστικών λιμανιών Συβότων, Πλαταριάς,
(αλλοι μας λένε ότι θα τα κατασκευάσουν οι ίδιοι) καθώς και την ενίσχυση της κρουαζιέρας,
προσδίδοντας προοπτικές ανάπτυξης κι ακόμη μεγαλύτερη αξία στην περιοχή.

Συνεχίζουμε με έμφαση στον ΤΟΥΡΙΣΜΟ, τον ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ και την ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Αναβαθμίζουμε το τουριστικό μας Προϊόν και ενισχύουμε τον εναλλακτικό τουρισμό. Αναδεικνύουμε άγνωστες πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως το «Σπήλαιο του Κύκλωπα» και το «Πρασούδι» και διασυνδέουμε τουριστικά, τα ιστορικά μας μνημεία. Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τις περιοχές Νατούρα, όπως το Έλος Καλοδικίου, το Δρέπανο, το Μακρυγιάλι και το Δέλτα Καλαμά.

Ενισχύουμε τον Πρωτογενή Τομέα και την Τοπική Αγορά.
Δημιουργούμε νέα σύγχρονη λαϊκή αγορά στην πόλη μας.
Σεβόμαστε το δικαίωμα στην εργασία.
Στηρίζουμε την ανάγκη του ελεύθερου Ανθρώπου να παράγει χωρίς εμπόδια και να ευημερεί με αξιοπρέπεια.
Συνεχίζουμε με μέριμνα τον ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Με Σύνταξη νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και Επικαιροποίηση – Έγκριση ΣΧΟΑΑΠ.
Με ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών της 5ης και 6ης Πολεοδομικής Ενότητας Ηγουμενίτσας, του Μαυρουδίου και Καστρίου.
Με Ολοκλήρωση Πράξης Εφαρμογής Πλαταριάς και Συβότων στις ζώνες Δ΄ και Ε΄.
Συνεχίζουμε με ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ και ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Στηρίζουμε τον δημοκρατικό πολιτισμό στη διοίκηση του Δήμου, πιστοί στις αρχές της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών της πόλης, στον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Φίλες και φίλοι,

Ανοίγουμε νέους δρόμους και προοπτικές με έργα, όπως εξάλλου έχουμε αποδείξει στην πράξη. Τα δυνατά μας όπλα θα είναι η φυσική μας παρουσία παντού, με διάλογο, γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και σεβασμό στον συνάνθρωπο!

Το ξέρετε.

Το αντιλαμβάνεστε απόλυτα, ότι στις επικείμενες εκλογές, από το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα καθορισθεί η πορεία και το μέλλον του τόπου μας.
Εσείς με την ψήφο σας, είστε εκείνοι που θα αποφασίσετε ποια θέλετε να είναι η πορεία και το μέλλον του Δήμου μας.
Και τα ερωτήματα είναι απλά αλλά και αμείλικτα:
Θέλουμε έναν Δήμο σύγχρονο, βιώσιμο και λειτουργικό;
Θέλουμε ξανά μια Δημοκρατική, Συμμετοχική, Δημοτική Αρχή, που πονάει για τον Δήμο και ενδιαφέρεται αληθινά για τους ανθρώπους του;
Η απάντηση είναι καταλυτική και είναι δική σας!
Και είμαι πεπεισμένος ότι την ώρα της κάλπης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αφού αξιολογήσετε και κρίνετε αυστηρά αλλά δίκαια, θα πάρετε την σωστή απόφαση!
Εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε με την επιλογή σας για την ασφαλή και αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Τα λόγια του αέρα, οι ψεύτικες υποσχέσεις και τα επικίνδυνα πειράματα δεν έχουν θέση στον Δήμο μας.

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε πίσω κυνηγώντας φαντάσματα.
Την Κυριακή αποφασίζετε για έναν Δήμο λειτουργικό, ανθρώπινο, με κοινωνική αλληλεγγύη και υψηλή ποιότητα ζωής.
Και σε αυτόν αγώνα είμαστε μαζί με όλους εσάς και με μία άξια και ικανή ομάδα υποψηφίων, με όρεξη για πολλή, παραγωγική και αποτελεσματική δουλειά.
Όλοι μαζί, ενωμένοι μακριά από τις παθογένειες της πόλωσης.
Το μέλλον του Δήμου μας αφορά όλους.
Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας.
Και είναι αναγκαίο να είστε και εσείς κοντά μας.
- Να μας ελέγχετε και να μας στηρίζετε.
- Να μας διορθώνετε και να μας ενθαρρύνετε.
Δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου, αλλά το σχεδιάζουμε και το ατενίζουμε με σιγουριά κι εμπιστοσύνη.

Συνεχίζουμε ακούραστα με πάθος μέχρι την τελική μας νίκη, η οποία είναι βέβαιη!
Με σας θα είμαστε οι νικητές για έναν Δήμο ανθρώπινο, σύγχρονο και πολιτισμένο.
Ελάτε μαζί μας για πάμε τον Δήμο Ηγουμενίτσας πιο ψηλά από ποτέ!

Με Δύναμη Προοπτικής
Μαζί για τη Νίκη που έρχεται!
Πάμε γερά! Πάμε δυνατά! Πάμε σίγουρα!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλέσω την αξιόλογη ομάδα μου, που αποτελείται από πρόσωπα με εμπειρία, φρέσκιες ιδέες, μεράκι για δουλειά και πάθος για προσφορά.

Πρόσωπα που απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία, με την πεποίθηση ότι τα προβλήματα και οι λύσεις τους δεν έχουν χρώμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, για να χτίσουμε μαζί πάνω σε ό,τι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, να διορθώσουμε μικρά ή μεγάλα λάθη και να κάνουμε έναν όμορφο αγώνα, δίνοντας ένα στίγμα ευθύνης και καθήκοντος.

Έτσι θα δουλέψουμε, όλοι μαζί, για να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και να σας κοιτάμε στα μάτια με ειλικρίνεια.

Ξεκινάμε!
Να είστε όλοι καλά!
Σας ευχαριστώ θερμά.

Συνέχεια...

Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στην Ηγουμενίτσα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οκτωβρίου 07, 2023 0
Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στην Ηγουμενίτσα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Σας ευχαριστώ που είστε, τόσοι πολλοί σήμερα εδώ μαζί μας και τιμάτε τον Συνδυασμό μας με την παρουσία σας!

Ο χώρος που γίνεται αυτή η κεντρική προεκλογική μας συγκέντρωση, έχει για μένα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

Από τη μια μεριά, δεξιά μου όπως μιλάω, ψιλά σ΄αυτό το γωνιακό μπαλκόνι, ήταν το γραφείο του αείμνηστου πατέρα μου Μανώλη Μπέζα που υπηρέτησε τη δικηγορία επί 30 χρόνια με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και επιστημονική επάρκεια. Αυτές οι αρετές του, είναι η παρακαταθήκη μου.

Απέναντί μου, ήταν το πολιτικό μου γραφείο, στο οποίο πρωτο-εκλέχθηκα βουλευτής και που στις εκλογές του 2004 συγκεντρώθηκαν από κάτω του, πάνω από 2.000 άτομα για να γιορτάσουν τότε τη νίκη της ΝΔ και του Καραμανλή.

Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι. Μια παρόμοια γιορτή νίκης θα επαναληφθεί σε λίγες ώρες, το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, λίγα μέτρα πιο κάτω στο εκλογικό μας κέντρο.

Γιατί η Ηγουμενίτσα θα αλλάξει σελίδα.


Θα φύγει από την απραξία, την αδιαφορία, την μιζέρια και την παρακμή, την μετριότητα και την αδράνεια, την ανεπάρκεια και την ασχετοσύνη.

Θα φύγει από τα συμφέροντα και θα περάσει στα χέρια των καθαρών ανθρώπων.

Θα φύγει από το παρελθόν και θα επιστρέψει στο μέλλον της!
Στο μέλλον που της αξίζει.
Και αυτή τη νίκη θα την πετύχουμε όλοι μαζί.
Μαζί για την Ηγουμενίτσα. Μαζί για το Μέλλον!
Αλλαγή στην Ηγουμενίτσα!

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας κατάστασης που ευτελίζει την πολιτική και προσβάλλει την Αυτοδιοίκηση.


Από τη μια, υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης με ψηφοθηρικές εκδουλεύσεις, υποσχέσεις για διορισμούς χωρίς αντίκρισμα, απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών και ρουσφετολογικές διευθετήσεις.

Ότι δεν έκαναν στα 9 χρόνια της θητείας τους, προσπαθούν να το κάνουν τώρα, αυτές τις τελευταίες ημέρες που φεύγουν.

Θέλω να σας καλέσω να μην επηρεαστείτε στην κρίση σας από τέτοιες πρακτικές. Δεν αλλάζουν αυτά τα πράγματα τη ζωή μας. Δεν αλλάζουν τη ζωή μας τα 20 μέτρα τσιμεντόστρωση και τα 50 μέτρα άσφαλτος.

Η ζωή μας, η ζωή σας, αλλάζει, όταν υπάρχει μια Δημοτική Αρχή με όραμα, με σχέδιο, με στρατηγική, με αποτελεσματικότητα, με δημόσια λογοδοσία και διαφάνεια, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, και που διασφαλίζει χρηματοδοτήσεις και με αυτές τις χρηματοδοτήσεις υλοποιεί ολοκληρωμένα έργα και δράσεις.

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να βλέπουμε το δένδρο των προεκλογικών υποσχέσεων και ας δούμε το δάσος που είναι μπροστά μας, το δάσος της ανάπτυξης, της ευημερίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής για μας και τα παιδιά μας.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια προσπάθεια εκφοβισμού, με πιέσεις και έμμεσες απειλές. Μην φοβάστε! Δεν πρόκειται να σας κάνουν τίποτα περισσότερο, από αυτά που δικαιούστε. Μη φοβάστε, γιατί μόνο αυτοί που δεν φοβούνται μπορούν να φέρουν τις μεγάλες αλλαγές!

Το μήνυμα που στέλνουμε με τη σημερινή μας δυναμική συγκέντρωση είναι πολύ συγκεκριμένο:

Η αλλαγή έρχεται. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ορθώνει το ανάστημά του και προχωράει μπροστά.
Όσες τσιμεντοστρώσεις και να γίνουν, όση άσφαλτος και να πέσει, τo νέο θα έλθει και το παλιό θα φύγει!

Φίλες και Φίλοι,
Κάποιοι, και από τους δύο βασικούς αντίπαλους Συνδυασμούς, προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να γυρίσουν τη δημόσια συζήτηση στο παρελθόν και την παραπολιτική, με αναφορές στο πρόσωπό μου και την πολιτική μου παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσπρωτία.

Κατ’ αρχάς, θέλω να τους πω ότι πλέον δεν είμαι εγώ, είμαστε ΕΜΕΙΣ. Και όταν λέω ΕΜΕΙΣ εννοώ όλους αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους και κυρίως τους νέους και άφθαρτους που απαρτίζουν το Συνδυασμό μας «ΜΑΖΙ για την Ηγουμενίτσα».

Κυρίως όμως, όταν λέω ΕΜΕΙΣ, εννοώ όλους εσάς που μας εμπιστεύεστε και στηρίζετε τον αγώνα μας. Όλους εσάς που μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να φέρουμε την Ηγουμενίτσα στη θέση που της αξίζει.

Το δεύτερο που θέλω να τους πω, είναι ότι από τότε που ξεκίνησα σε ηλικία 28 ετών, πρώτα σαν Δημοτικός Σύμβουλος και μετά σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος, σαν Βουλευτής και στη συνέχεια σαν Υπουργός και Πρόεδρος ενός μεγάλου κρατικού Φορέα, είμαι πάντα παρών σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μου.

Με τις ιδέες μου, με τις απόψεις μου, με το έργο μου αλλά και με τα λάθη μου. Μιλάμε για πολιτική παρουσία, όχι απλά για φυσική παρουσία. Είμαι όμως πάντα παρών.

Δεν έφυγα ποτέ από τη Θεσπρωτία και την Ηγουμενίτσα και δεν ήλθα να σας σώσω σαν σωτήρας «εξ Αθηνών». Είμαι πάντα παρών, και κυρίως, βλέπω μόνο μπροστά μου και ποτέ πίσω μου.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το μέλλον και ας αφήσουμε να μιλούν για το παρελθόν αυτοί που σε λίγες ώρες θα αποτελούν οι ίδιοι παρελθόν, για το Δήμο της Ηγουμενίτσας και τη Θεσπρωτία.

Ας μιλήσουμε για το μέλλον και για το πώς θα κάνουμε την Ηγουμενίτσα έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις, και όχι μόνο για τους ημέτερους.

Μπροστά μας υπάρχουν προκλήσεις όπως οι νέες υποδομές που χρειαζόμαστε, η κοινωνική αλληλεγγύη, η πολεοδόμηση, η εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα αλλά και ευκαιρίες όπως, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και ο πολιτισμός.

Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, και να τις αντιμετωπίσουμε, και μέσα από τα μικρά όμως τόσο σημαντικά για την καθημερινή μας ζωή, αλλά και μέσα από τα μεγάλα και μεγαλεπήβολα.

Γιατί τα μικρά κάνουν την ημέρα μας καλύτερη και τα μεγάλα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη!

Αυτό που σας περιέγραψα προηγουμένως, εμείς το ονομάζουμε πολιτισμό της καθημερινότητας. Αυτή είναι η βάση μας. Μια ανοικτή και φιλική πόλη του σήμερα, και όχι η επαρχιακή κωμόπολη του χτες.

Πολιτισμός της καθημερινότητας σημαίνει πως έφτασε η ώρα να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο. Τον δημόσιο χώρο, ο οποίος είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας και που τον έχουμε αφήσει να θαμπώσει, να σπάσει, από την ανικανότητα και την αδιαφορία.

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας, ορίζεται από τρείς άξονες:

Πρώτος άξονας
Για να αλλάξει η Ηγουμενίτσα, πρέπει να αλλάξει ο ίδιος ο Δήμος. Αλλιώς είναι σαν να ζητάμε από ένα αεροπλάνο να προσγειωθεί μέσα σ’ ένα δωμάτιο.

Οφείλουμε να ξαναδούμε την αρχιτεκτονική του Δήμου. Να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους του, που επί χρόνια πασχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς μέσα και σχεδιασμό. Να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όχι για να αναπαράγουμε τη γραφειοκρατία στους υπολογιστές μας αλλά για να την χτυπήσουμε αποτελεσματικά.

Να υιοθετήσουμε νέες καλές πρακτικές, ως προς την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

(;) Αλλά για ποια διαφάνεια να μιλήσουμε, όταν η τωρινή Δημοτική Αρχή που φεύγει, είναι η μόνη στην Ελλάδα που δεν συγκάλεσε διαπαραταξιακή Επιτροπή για να ρυθμίσουμε μεταξύ μας, με συνεννόηση, τα θέματα τα σχετικά με τον προεκλογικό αγώνα.

(;) Αλλά για ποια διαφάνεια να μιλήσουμε, όταν χρησιμοποιούν ακόμη και υπαλλήλους του Δήμου για να στήσουν τις προεκλογικές τους ομιλίες και εκδηλώσεις. Αυτές είναι οι πρακτικές τους!

Εμείς λοιπόν θα φτιάξουμε έναν Δήμο διαφορετικό, έναν Δήμο λειτουργικό και υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τον πολίτη και όχι τους εαυτούς μας για να παραμένουμε στην εξουσία. Και βέβαια, δεν θα κάνουμε τα λάθη του κεντρικού κράτους.

Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης είναι η εγγύτητα με τους πολίτες. Οι Δημοτικές μας Κοινότητες πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αρκεί να τις ενδυναμώσουμε με αρμοδιότητες, να συζητάμε με τους εκπροσώπους τους και να τις απελευθερώσουμε.

Μπορεί να σας παρουσιάζουν στα πολυτελή φυλλάδια που έχουν τυπώσει με δαπάνες του Δήμου, δηλαδή με δικά σας χρήματα, έργα και δράσεις, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και τη ζείτε καθημερινά, τη ζείτε στο πετσί σας, και γι αυτό το λόγο, το κίνημα της αλλαγής φουντώνει, μέρα με τη μέρα και σε λίγες ώρες θα γίνει πραγματικότητα στην κάλπη.

Για εμάς, ο πολιτισμός της καθημερινότητάς βασίζεται κυρίως στην αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας.

- Είναι το πως μαζεύουμε τα σκουπίδια και η διαχείριση των σημείων αποκομιδής. Είναι η ανακύκλωση που πρακτικά δεν λειτουργεί. Είναι τα μπάζα και τα βαριά απορρίμματα που συσσωρεύονται σε μη οργανωμένους χώρους.

- Είναι που δεν υπάρχουν καλαθάκια απορριμμάτων στις απαραίτητες θέσεις και τα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν βρίσκονται άπλυτα και σε κακό χάλι.

- Είναι τα φρεάτια της αποχέτευσης που μέσα τους έχουν φυτρώσει δένδρα και τα ρέματα που καθαρίζονται μετά, και όχι πριν από τις πλημμύρες.

- Είναι τα πεζοδρόμια που δεν υπάρχουν και όταν υπάρχουν δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται.

- Είναι η κατάσταση με τα αδέσποτα σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και η απαράδεκτη εικόνα του κυνοκομείου.

- Είναι τα Κοιμητήρια στην Ηγουμενίτσα και αλλού, που είναι εγκαταλειμμένα.

- Είναι κτήρια που ανήκουν στον Δήμο, όπως το νέο Δημαρχείο στο Μαργαρίτι, που παραμένουν παρατημένα και ανεκμετάλλευτα.

- Είναι ο φωτισμός, που τόσο μας λείπει στην πόλη και τις Δημοτικές Κοινότητες.

- Είναι οι χώροι στάθμευσης που δεν επαρκούν εδώ και χρόνια στην Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, την Πέρδικα και τις άλλες τουριστικές μας περιοχές. 10 χρόνια τώρα, δεν έχει προστεθεί ούτε ένας οργανωμένος χώρος στάθμευσης…

- Είναι που δεν υπάρχει ακόμη αξιοπρεπής αίθουσα για να γίνει μια ποιοτική πολιτιστική εκδήλωση.

- Είναι που ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία, δεν αποτελούν προτεραιότητα και ανάγκη για τη ζωή μας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, αλλά μέσο ψηφοθηρίας.

- Είναι οι εκατοντάδες λακκούβες στους δρόμους, που ορισμένες κλείστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά κλείστηκαν ανάλογα με το που θα ψηφίσει ο καθένας σας.

- Είναι η ανυπαρξία υποδομών για να μπορούν να κινούνται άνετα, να εξυπηρετούνται και γενικά να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Είναι που υπάρχουν ακόμη αμιαντοσωλήνες ύδρευσης που δεν έχουν αντικατασταθεί και δίκτυα ύδρευσης που παρότι κατασκευάστηκαν πρόσφατα, παρουσιάζουν ήδη σημαντικά προβλήματα.

- Είναι που έχουμε το «προνόμιο», να πληρώνουμε από τα ακριβότερα τέλη ύδρευσης στην Ελλάδα, σε μια Δημοτική Επιχείρηση που παρόλα αυτά χρεοκοπημένη.

- Είναι τα νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται να βρουν θέσεις για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς.

- Είναι τα έργα και οι προμήθειες που τα παίρνουν με αναθέσεις οι ημέτεροι εργολάβοι και οι εκτός Θεσπρωτίας προμηθευτές.

- Είναι οι αθλητικοί χώροι στα χωριά μας, που είναι εγκαταλειμμένοι και γεμάτοι χόρτα.

- Είναι που δεν υπάρχουν πουθενά δημοτικές τουαλέτες.

- Είναι που μας χρειάζονται νέα σύγχρονα σχολικά κτίρια αφού αυτά που υπάρχουν δεν επαρκούν.

- Είναι που δεν εξυπηρετούνται οι επαγγελματίες του Δήμου. Για τα ταξί δεν υπάρχουν στέγαστρα, για τα εμπορικά καταστήματα δεν υπάρχουν χώροι φορτοεκφόρτωσης ενώ η λαϊκή αγορά της Ηγουμενίτσας είναι της δεκαετίας του 70.

- Είναι οι εθελοντικές οργανώσεις που αφήνονται στην τύχη τους και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που ενισχύονται ανάλογα με το πόσο τους συμπαθεί η εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

- Είναι το πράσινο, τα λουλούδια, τα μνημεία και τα έργα τέχνης, που δεν υπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου και αυτά τα λίγα που υπάρχουν, έχουν τοποθετηθεί τις περασμένες δεκαετίες.

Στην παλιά πόλη της Ηγουμενίτσας, έχουμε υπολογίσει ότι αντιστοιχεί περίπου μόλις μισό τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο, όταν στην Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι τα 8 τετραγωνικά. Και αυτό το λίγο που έχουμε, είναι άνισα κατανεμημένο αφού υπάρχει κυρίως στην παραλιακή ζώνη.

Και όμως ο Δήμος Ηγουμενίτσας, Φίλες και Φίλοι, τα τελευταία χρόνια, ενώ οι άλλοι προχωρούν με γοργά βήματα, επιμένει να πολεμάει με ξύλινα σπαθιά. Αποτέλεσμα; Σε κάθε εκλογές συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Αν θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά, οφείλουμε να προκαλέσουμε ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ.

Και πως θα προκαλέσουμε αυτό το ηλεκτροσόκ;

Με τοπικές παρεμβάσεις ακριβείας, σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που ανέφερα προηγουμένως. Μιλάω για ένα πλέγμα πολύ συγκεκριμένων έργων, ισόρροπα σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, που θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και θα προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση στους κατοίκους τους.

Ο Δήμος είναι οι πολίτες του και στους πολίτες οφείλουμε σεβασμό!

Είμαστε ο μόνος αυτοδιοικητικός Συνδυασμός που φέρει στον λογότυπό του τη λέξη «Ηγουμενίτσα» και παράλληλα, ακριβώς για να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης και σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, έχουμε στο λογότυπο μας και τα ονόματα των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων, του Παραποτάμου, των Συβότων, του Μαργαριτίου και της Πέρδικας!

Η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός, οι αστικοί και αγροτικοί δρόμοι, η αλλαγή χρήσης παλιών κτιρίων, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες, τα έργα ύδρευσης, οι μικροί χώροι πολιτισμού και αθλητισμού, οι προνοιακές δράσεις, όλα αυτά είναι κομμάτια του πάζλ που ονομάζεται δημόσιος χώρος.

Τρίτος άξονας

Για να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο πρέπει παράλληλα να τολμήσουμε να οραματιστούμε και τα μεγάλα.

Υπάρχουν δύο βασικές έννοιες που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής που προσφέρει στους πολίτες του, και τη βιωσιμότητα ενός Δήμου: Η «ταυτότητα» και η «εικόνα».

Η «ταυτότητα», έχει να κάνει με το σύνολο των ιδιοτήτων και των αξιών που καθορίζουν και χαρακτηρίζουν έναν Δήμο και τον διαφοροποιούν από άλλα μέρη. Η «εικόνα», αναφέρεται στο πως ένας Δήμος γίνεται αντιληπτός από το κοινό, είναι δηλαδή η αντίληψη που έχουμε ή που υπάρχει για αυτόν από τους έξω από αυτόν.

Εμείς οι μεγαλύτεροι, που θυμόμαστε τα καλοκαιρινά μπάνια στα Πλατάνια , στον Τιμόθεο και στο κάμπινγκ του Ρέβη, που ζήσαμε τη βόλτα στην παραλιακή με το παγωτό στον Σοτόπουλο, τις εξέδρες στον Πήλιο, τον Ασπιώτη και τον Λιονταρίδη.

Εμείς, που όταν ήμασταν μαθητές είχαμε 2 κινηματογράφους, το σινεμά των Τσόγκα – Λιάκου – Τσουκανή και το σινεμά του Δάλλα, που πηγαίναμε στο Δρέπανο με το καΐκι του Αριστείδη του Τσάτση και όταν σπάγαμε τα χέρια και τα πόδια μας, μας πήγαιναν πρώτα στο Φαρμακείο του Πέτρου Λιάκου.

Εμείς που είχαμε προλάβει στην Ηγουμενίτσα Δημοτική Τηλεόραση, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτική Σχολή Χορού, ζήσαμε μια Ηγουμενίτσα που είχε ταυτότητα. Την ταυτότητα μιας μικρής επαρχιακής πόλης, αλλά υπήρχε ταυτότητα.

Η Ηγουμενίτσα, (και αναφέρομαι στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων, στον Παραπόταμο, τα Σύβοτα, την Πέρδικα και το Μαργαρίτι ) δεν έχει σήμερα, ούτε «ταυτότητα», ούτε «εικόνα», και αυτό για να αλλάξει χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, ένα επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και έργα υποδομής.

Δράσεις και έργα, που δεν είναι όλα στην αρμοδιότητα του Δήμου. Εμπλέκονται σε ορισμένα από αυτά το κεντρικό κράτος, η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια ή ακόμη και ο ιδιώτης παραχωρησιούχος του Λιμανιού. Ο Δήμος όμως, που είναι ο επισπεύδων, οφείλει, είτε να συνεργαστεί, είτε να διεκδικήσει για να τα προωθήσει.

Σας παρουσιάσαμε λοιπόν, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, 16 + 4 έργα ή δράσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στο χρονικό ορίζοντα της επόμενης πενταετούς δημοτικής θητείας, για τα οποία δεσμευόμαστε και τα οποία θα αποτελέσουν τα 20 μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030:

16 Έργα

1ον) Ολοκλήρωση και λειτουργία της Γ’ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

2ον) Ολοκλήρωση των μελετών, ένταξη σε χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα- Μαυρομάτι, συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειακού της Ηγουμενίτσας, που έπρεπε να αποτελεί τον πρώτο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού.

3ον) Αναβάθμιση των Αλιευτικών – Τουριστικών Καταφυγίων Συβότων και Πλαταριάς.

4ον) Κατασκευή και λειτουργία της Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα.

5ον) Προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση, με ήπιες τουριστικές δραστηριότητες, του οικοσυστήματος Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου, συμπεριλαμβανομένης της νησίδας Αγιονήσι.

6ον) Ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου (Πολεοδομικές Ενότητες Ηγουμενίτσας 2η, 4η 5η και 6η, ΣΧΟΟΑΠ Πέρδικας- Μαργαριτίου, Πράξη Εφαρμογής Συβότων και Μαυρουδίου κλπ).

7ον) Βελτίωση και νέα χάραξη του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Πλαταριά- Σύβοτα.

8ον) Εκπόνηση από ομάδα ειδικών, μετά από δημόσια διαβούλευση και σταδιακή εφαρμογή του, Στρατηγικού Σχεδίου Ταυτότητας που θα περιλαμβάνει έργα όπως πεζοδρομήσεις, χώρους νέων τεχνολογιών, ανάδειξη ιδιαίτερων κτιρίων (τοπόσημων) ή χαρακτηριστικών περιοχών, που θα προσδώσουν ιδιαίτερη ταυτότητα στον Δήμο.

9ον) «Έξυπνος» αντιπλημμυρικός σχεδιασμός σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ζώνη της Πλαταριάς- Συβότων- Πέρδικας και αναδιοργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

10ον)Παρεμβάσεις για τον πολιτισμό. Ολοκλήρωση και λειτουργία του Υπαίθριου Θεάτρου στο Τσιμπουρίκι, του ανακαινισμένου κτηρίου του ΕΙΝ, λειτουργία Θερινού Κινηματογράφου και Δημοτικού Θεάτρου, νέα διαρρύθμιση του ΠΑΝΘΕΟΝ και του περιβάλλοντος χώρου του και κατασκευή νέου χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Σύβοτα.

11ον) Έργα αστικής ανάπλασης στην παραλιακή ζώνη και την περιοχή του Κάστρου της Ηγουμενίτσας, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Αγοράς.

12ον) Διορθωτικές παρεμβάσεις στο αποχετευτικό έργο των Συβότων – Πέρδικας – Πλαταριάς (με τη σημερινή του μορφή είναι προβληματική η λειτουργία του) αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης.

13ον) Ολοκλήρωση του Αναδασμού στον κάμπο Μαργαριτίου και καταγραφή των γεωργικών γαιών για τη δημιουργία Γεωργικού Μητρώου του Δήμου, με άμεση δημοπράτηση των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους για πολυετή μίσθωση.

14ον) Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και στάθμευσης με διπλασιασμό των οργανωμένων θέσεων στάθμευσης σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πέρδικα και Πλαταριά και αύξηση της αναλογίας πρασίνου, από το μισό τετραγωνικό που είναι σήμερα, σε τρία τετραγωνικά ανά κάτοικο.

15ον) Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, όπως της αρχαίας Ελίνας στην Πέρδικα και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως το Έλος Καλοδικίου στο Μαργαρίτι, ο Βραχωνάς στα Σύβοτα και το Πάρκο του Αγίου Αθανασίου στην Πέρδικα.

16ον) Δημιουργία Συντονιστικού Φορέα που θα λειτουργεί για λογαριασμό του Δήμου για την προσέγγιση των ειδικών ομάδων και την προώθηση των διαφόρων μορφών εναλλακτικού- θεματικού τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, πολιτιστικός, συνεδριακός, θρησκευτικός τουρισμός κλπ), για να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα που έχει πάρει κυριολεκτικά μόνος του επάνω του, την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

+ 4 Δράσεις

17ον) Επιστροφή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα, είτε με τη μορφή Πανεπιστημιακού Τμήματος, είτε άλλων δραστηριοτήτων όπως μεταπτυχιακών προγραμμάτων, θερινών σχολείων ή ερευνητικών Ινστιτούτων.

Εμείς που κρατήσαμε το Πανεπιστήμιο ανοικτό, εμείς θα το ξαναφέρουμε πίσω.

18ον) Λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, όχι ως Κέντρου Υγείας που είναι σήμερα αλλά ως Μονάδας νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως δηλαδή έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί.

19ον) Αναβάθμιση του Τελωνείου Μαυροματίου με τη λειτουργία Σταθμού Φυτο-υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου, ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγική δραστηριότητα και να διασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του.

Εμείς που ανοίξαμε το Τελωνείο Μαυροματίου, εμείς είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να το αναβαθμίσουμε.

20ον)Διεκδίκηση από την Κυβέρνηση πρόσθετων αντισταθμιστικών, ώστε να εκμεταλλευτούμε την παραχώρηση του Λιμανιού και να την κάνουμε περισσότερο ωφέλιμη για την τοπική κοινωνία και οικονομία!

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, μοιραίοι και άβουλοι, όπως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε θα λαϊκίζουμε προτείνοντας εταιρείες λαϊκής βάσης για να αγοράσουν το Λιμάνι, όπως έχει προτείνει η σημερινή και αυριανή Δημοτική Αντιπολίτευση.

Πόσους γραφικούς ακόμη θα μαζέψετε στους Συνδυασμούς σας; Πόσες ιδεολογικές αγκυλώσεις από το παρελθόν θα κουβαλάτε; Πόσους αυτόνομους, υποψήφιους Δήμαρχους θα έχετε μέσα στον ίδιο σας τον Συνδυασμό;

Φίλες και Φίλοι
Αυτός, είναι για εμάς ο πολιτισμός της καθημερινότητας, που είναι η μητέρα όλων των μαχών για την Αυτοδιοίκηση!

Και αυτή τη μάχη εμείς, μόνο εμείς, μπορούμε να την κερδίσουμε!

Γιατί έχουμε όραμα, γνώση, γνωριμίες, και εμπειρία με αποτελεσματικότητα.

Γιατί είμαστε ένας Συνδυασμός από καθαρούς, ικανούς, άξιους και έντιμους ανθρώπους, χωρίς εξαρτήσεις, που δεν έχουν σχέση με συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Δεν έχουμε «καρεκλοκένταυρους», που παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους χωρίς να κάνουν έργο, ούτε πολιτικούς καιροσκόπους που κοιμούνται το ένα βράδυ στον ένα Συνδυασμό και ξυπνούν την άλλη μέρα στον άλλο, γλείφοντας εκεί που έφτυναν!

Γιατί έχουμε το ανάστημα να διεκδικούμε.

Γιατί έχουμε μαζί μας νέους ανθρώπους. Αυτά τα αστέρια που κοσμούν το ψηφοδέλτιο μας.

Που στο βλέμμα τους βλέπετε την αθωότητα του πρωτάρη αλλά και την ορμή και τη δίψα τους, να τα αλλάξουν όλα στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Αυτοί οι νέοι, είναι και η καλύτερη απάντηση στα πολιτικά απολιθώματα που έχουν στοιχηθεί τελευταία εναντίον μας, και στις παλαιοκομματικές παρεμβάσεις που γίνονται από ορισμένους για να σταματήσουν την πορεία μας και να επηρεάσουν την επιλογή σας.

Μόνο εμείς λοιπόν μπορούμε, γιατί, σε τελική ανάλυση, το μόνο που μας ενώνει, όλους τους ανθρώπους του Συνδυασμού μας, είναι ότι θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο που αγαπάμε, που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε! Τίποτε άλλο, μόνο να προσφέρουμε!

Συνδημότισσες και Συνδημότες

Αυτούς τους υποψήφιους, του κεντρικού μας ψηφοδελτίου, για όλους είναι χρονοβόρο και δύσκολο, αφήστε με τώρα να σας τους παρουσιάσω, γιατί είναι τιμή και χαρά για εμένα να είναι συνεργάτες μου. Αυτοί χρειάζονται εμένα αλλά και εγώ δεν θα ήμουν τίποτα σε αυτό τον όμορφο αγώνα χωρίς αυτούς.

Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο καθαρά αυτοδιοικητικό, με ανθρώπους από διάφορους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, που εκφράζει τη δική μας αντίληψη και πρόταση για το μεγάλο άλμα της Ηγουμενίτσας στο μέλλον!

Έναν πολυσυλλεκτικό, ενωτικό και πραγματικά ανεξάρτητο Συνδυασμό, που τον δημιουργήσαμε χωρίς να διαθέτουμε μηχανισμό εξουσίας και χωρίς κομματικά δεκανίκια και πιέσεις, όπως οι άλλοι.

Αυτή η Ομάδα, που δεθήκαμε μεταξύ μας στον αγώνα τον καλό, όλοι μαζί, χωρίς καμία εξαίρεση, θα είμαστε πάντα ενωμένοι, όπως τώρα και μετά τις εκλογές, σαν μια γροθιά, και θα έχουμε όλοι ρόλο και λόγο στο καινούργιο που έρχεται στην Ηγουμενίτσα.

Κάναμε ένα έντιμο και καθαρό προεκλογικό αγώνα. Γυρίσαμε τρείς και τέσσερεις φορές όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου. Συζητήσαμε με τους συμπολίτες μας και παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Κάναμε μια πρωτοποριακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και όλη αυτή η προεκλογική μας εκστρατεία, που έγινε χωρίς ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες από την Αθήνα αλλά με τους δικούς μας εδώ τοπικούς εθελοντές, δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσουμε αύριο τον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλο τον Συνδυασμό στην εθελοντική μας ομάδα.

Επιτρέψτε μου επίσης να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους συμπολίτες μας Βορειοηπειρώτες που ζουν εδώ ή στην πατρώα γή της Βορείου Ηπείρου, και που αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο, δυναμικό, προκομμένο και δραστήριο τμήμα της τοπικής μας κοινωνίας.

Ήμουν πάντα κοντά σας με έργα και όχι με λόγια. Με το άνοιγμα του Τελωνείου Μαυρομματίου, τον οδικό άξονα Σαγιάδα- Κονίσπολη- Άγιοι Σαράντα, τη χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας, την υγειονομική κάλυψη των ομογενών μας και την επαναφορά της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αυτή την κοινή διαδρομή, σας ζητώ να τη συνεχίσουμε και μέσα από το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ σήμερα και τη στήριξη που μας δίνετε.

Η απόφαση πλέον είναι δική σας!
Δώστε μας την εντολή για την αλλαγή στην Ηγουμενίτσα.

Καμία ψήφος να μη χαθεί.
Καμία ψήφος να μη χαριστεί, επειδή υπάρχει κάποια συγγένεια ή γνωριμία.
Αγώνας μέχρι την τελευταία ώρα.

Όπου και αν ανήκουμε, ότι και αν ψηφίσαμε στο παρελθόν, πρέπει να σκεφτούμε πάνω στην κάλπη ότι η δική μας ψήφος μπορεί να είναι μία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι και η κρίσιμη ψήφος που θα καθορίσει το μέλλον της Ηγουμενίτσας.

Όλα είναι στο χέρι μας!
Πάμε για τη μεγάλη νίκη!
Ψηλά τις καρδιές μας!
Ψηλότερα την Ηγουμενίτσα μας!
Μόνο εμείς μπορούμε!

Αυτή, είναι η τελευταία μας μεγάλη ευκαιρία!
Ελάτε να φύγουμε από την παρακμή και να σηκώσουμε το Δήμο μας εκεί που πρέπει.

Ελάτε μαζί, να επιστρέψουμε την Ηγουμενίτσα στο μέλλον της.
Ελάτε, μαζί για την Ηγουμενίτσα!

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!
Με τη νίκη!

Δείτε το βίντεο από τη σελίδα του https://www.facebook.com/antonisbezas.gr


Συνέχεια...