07/04/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Θεσπρωτία: Τραγωδία στην άσφαλτο με 2 νεκρούς και 4 τραυματίες

Ιουλίου 04, 2021 0
Θεσπρωτία: Τραγωδία στην άσφαλτο με 2 νεκρούς και 4 τραυματίες

Σήμερα (4-7-2021) το μεσημέρι στο 60ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (Μαργαρίτι Θεσπρωτίας), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 71χρονος ημεδαπός και στο οποίο επέβαιναν ακόμη τρεις (3) ημεδαποί (2 γυναίκες και 1 άνδρας) συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 28χρονος ημεδαπός, στο οποίο επέβαινε ακόμη μία ημεδαπή.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός αμφότερων των οδηγών και ο τραυματισμός των υπολοίπων επιβαινόντων.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συγκέντρωση και δίωρο κλείσιμο του λιμένα εξωτερικού την Τρίτη

Ιουλίου 04, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Συγκέντρωση και δίωρο κλείσιμο του λιμένα εξωτερικού την Τρίτη


Τρίτη 6 Ιουλίου 2021,
ώρα 08:00-10:00

Συγκέντρωση και κλείσιμο του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας.

Να είμαστε όλοι εκεί!
Η χερσαία ζώνη ανήκει στους δημότες!

Δήμος Ηγουμενίτσας
Στηρίξτε την προσπάθεια μας υπογράφοντας στην ιστοσελίδα www.igoumenitsa.gr

Τι είναι η χερσαία ζώνη λιμένα;
Είναι η παράκτια έκταση όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες και υποδομές, αναγκαίες για την λειτουργία του λιμένα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπου υφίσταται Κρατικό Λιμενικό Ταμείο ή Οργανισμός Λιμένα δεν δύναται να ιδρυθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ως εκ τούτου η διαχείριση από τον Δήμο καθίσταται αδύνατη.
Σημειώνεται ότι οι διαχειριστές χερσαίων ζωνών λιμένα έχουν το δικαίωμα περίφραξης τους (Άρθρο 19 παρ. 5 Ν.2971/2001) αποκόπτοντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

Τι περιλαμβάνει η χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας;
Με τις υπ’ αρίθμ. 22705/24.08.1968, 22704/24.08.1968, 1193/20.04.1994 και 1194/20.04.1994 αποφάσεις Νομάρχη Θεσπρωτίας ως χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας έχει χαρακτηριστεί:

1. η περιοχή που εκτείνεται από το Μακρυγιάλι μέχρι την περιοχή «Ακρωτήρι» (Βιολογικός Καθαρισμός), συμπεριλαμβανομένων των ποδηλατοδρόμων, των γηπέδων τένις, της Νέας Παραλιακής, των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αγίων Αποστόλων μέχρι και την Εγνατία οδό. Πρόκειται, εν ολίγοις για ολόκληρη την έκταση από την ρυμοτομική γραμμή της πόλης μέχρι και την θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων και των εντός αυτής οδών. (σχετικό διάγραμμα- https://www.dropbox.com/s/c54bxhqt8dfth80/xz-igoum.png?dl=0 )

2. ολόκληρη η παραλία της Πλαταριάς, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων που σήμερα διατίθενται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για τον περίπατο κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και των παραλιών εκατέρωθεν της Πλαταριάς (σχετικό διάγραμμα - https://www.dropbox.com/s/g8i0gff577gfno1/xz-plataraia.png?dl=0 )

3. ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο τον Συβότων, από την παραλία ΔΕΗ μέχρι και μετά την παραλία Μπέλα Βράκα, αλλά και το λιμανάκι των Συβότων, του χώρου δηλαδή ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών (σχετικό διάγραμμα https://www.dropbox.com/s/e724i852emlg3b7/xz-sivota.png?dl=0 )

4. το αλιευτικό καταφύγιο της Σαγιάδας, ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών, πάρκινγκ οχημάτων, καθώς και η παραλιακή οδός (σχετικό διάγραμμα https://www.dropbox.com/s/cjj8mh3fbtkcrfn/xz-sagiada.jpg?dl=0 )

Το 2001, το Λιμενικό Ταμείο Ηγουμενίτσας μετατράπηκε σε Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε., ενώ το 2002 υπεγράφη μεταξύ της ΟΛΗΓ Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου η Σύμβαση Παραχώρησης, με την οποία μεταβιβάζονται αδιακρίτως και χωρίς εξαιρέσεις, όλα τα ανωτέρω στην διαχείριση της ΟΛΗΓ Α.Ε.
Αυτή η Σύμβαση Παραχώρησης δυστυχώς, ισχύει και σήμερα.

Τι ζητούν οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών;

Οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών ζητούν:
I. την άμεση τροποποίηση της από το 2002, σύμβασης παραχώρησης, ώστε να εξαιρεθεί από την διαχείριση της ΟΛΗΓ Α.Ε. το σύνολο των τμημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται από κατοίκους και επισκέπτες και που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες και

II. την άμεση απόδοση των ανωτέρων τμημάτων στην πλήρη δικαιοδοσία των Δήμων.

Είναι εφικτή η εξαίρεση των αιτούμενων τμημάτων από την σύμβαση παραχώρησης με ταυτόχρονη μεταφορά τους στους Δήμους, ενώ βρισκόμαστε σε διαδικασία παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε ιδιώτη;

Στη διακήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας (Παράγραφο 1.7 σελίδα 3) αναφέρεται ότι «Στο πλαίσιο της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης …» που σημαίνει ότι είναι εφικτή η εξαίρεση από την σύμβαση παραχώρησης των τμημάτων που ζητούν οι Δήμοι.

Ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να καθοριστούν τα τμήματα που θα παραχωρηθούν στους Δήμους και στην τοπική κοινωνία, καθώς και αυτά που θα παραμείνουν στην δικαιοδοσία της ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τι θα γίνει με την έλευση του ιδιώτη στον μετοχικό σχήμα της ΟΛΗΓ Α.Ε.;
Σε περίπτωση μη εξαίρεσης των αιτούμενων, από τους Δήμους, τμημάτων από τη σύμβαση παραχώρησης, τότε αυτά θα περιέλθουν στη διαχείριση του ιδιώτη με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε ενδεικτικά την περίπτωση της μη εξαίρεσης από τη σύμβαση παραχώρησης του κεντρικού παρκινγκ της πόλης, κατά την οποία ο ιδιώτης θα δύναται να το ορίσει για αποκλειστική χρήση των επισκεπτών του λιμένα, στερώντας με αυτό τον τρόπο, περίπου 300 θέσεις στάθμευσης από το κέντρο της πόλης. Επιπλέον σε περίπτωση μη εξαίρεσης από την σύμβαση παραχώρησης των τμημάτων που σήμερα τα καταστήματα εστίασης αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε Πλαταριά, Σύβοτα ή Σαγιάδα, η ΟΛΗΓ Α.Ε. δύναται να απαγορεύσει την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας ή και να κατασκευάσει νέα καταστήματα στα εν λόγω σημεία προς όφελος της.

Η χερσαία ζώνη ανήκει σε όλους μας και δεν είναι προς πώληση!
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Συνέχεια...

Ο Β. Γιόγιακας για επίσκεψη Αμυρά στη Θεσπρωτία

Ιουλίου 04, 2021 0
 Ο Β. Γιόγιακας για επίσκεψη Αμυρά στη Θεσπρωτία 

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς ο οποίος επισκέφθηκε το Σάββατο την Ηγουμενίτσα κατόπιν πρόσκλησης του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, των Δημάρχων Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Σουλίου και των προϊσταμένων της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Ηπείρου και της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε χρήσιμες διευκρινίσεις για την αποκατάσταση των παραλείψεων που έχουν διαπιστωθεί στους αναρτημένους δασικούς χάρτες και αναφέρθηκε στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταθέσει το Υπουργείο για το σκοπό αυτό.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Αμυράς μαζί με τους κ.κ. Γιόγιακα και Καραγιάννη μετέβηκαν στη Γλυκή όπου συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα – Καλαμά – Κέρκυρας και συζήτησαν θέματα λειτουργίας του φορέα εν όψει της ενσωμάτωσής του στο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).


«Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό για την επίσκεψή του στη Θεσπρωτία. Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διορθωθούν οι όποιες παραλείψεις διαπιστώθηκαν στους δασικούς χάρτες ώστε να προστατεύσουμε και το κοινό αγαθό που λέγεται δάσος, και το νόμιμο δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Συζητήσαμε επίσης το ενδιαφέρον των δήμων μας για το εθνικό δίκτυο μονοπατιών που θα γίνει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητήσαμε να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία με το αναγκαίο προσωπικό. Ήταν επίσης ευκαιρία για τους εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας να ακούσουν από πρώτο χέρι για τη μετάβαση στο νέο οργανισμό, τον ΟΦΥΠΕΚΑ», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Αμυρά.
Συνέχεια...

7 νέα κρούσματα σήμερα στην 'Ηπειρο - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουλίου 04, 2021 0
7 νέα κρούσματα σήμερα στην 'Ηπειρο - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 0
ΠΕ Ιωαννίνων 5
ΠΕ Πρέβεζας 2

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 619, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 425.964 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 107 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.182 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.737 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 177 (67.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.700 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 30 (ημερήσια μεταβολή -33.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 36 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Στα προημιτελικά του Roehampton η Θεσπρωτή Μιχαέλα Λάκη

Ιουλίου 04, 2021 0
Στα προημιτελικά του Roehampton η Θεσπρωτή Μιχαέλα Λάκη

Η Μιχαέλα Λάκη συνεχίζει την φανταστική της πορεία στο μεγάλο τουρνουά Junior International Roehampton και απέκλεισε την Αμερικανίδα Reese Brantmeier με 2-0 σετ, για να προκριθεί στα προημιτελικά.

Η 16χρονη Ελληνίδα, Νο.13 στο ταμπλό και Νο.21 στην παγκόσμια κατάταξη στα juniors, έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι απέναντι στην Αμερικανίδα Reese Brantmeier, No.47 στην παγκόσμια κατάταξη, για να πάρει τη νίκη με 6-1, 7-5 και να μπει στα προημιτελικά της Grade 1 διοργάνωσης του Roehampton.

Θυμίζουμε πως αυτό είναι το πρώτο διεθνές τουρνουά της ITF στο οποίο αγωνίζεται η Μιχαέλα στο γρασίδι, σε ολόκληρη την καριέρα της, ενώ αποτελεί και τουρνουά προετοιμασίας για το μεγάλο ραντεβού του Wimbledon, χωρίς βεβαίως να παύει να είναι από μόνο του και ένα πολύ σπουδαίο και ιστορικό τουρνουά.

Η αθλήτρια του Φοίβου Μιχαλόπουλου και του Ο.Α. Φοίβος Λάρισας, μετράει πλέον 3 διαδοχικές νίκες στο γρασίδι, αφού είχε κερδίσει στον 1ο γύρο τη Γιαπωνέζα Erika Matsuda με 6-3, 6-1 και στον 2ο γύρο την Αργεντινή Solana Sierra με 4-6, 7-5, 6-4.

Στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Τσέχα Linda Klimovicova, που είναι 17 ετών και βρίσκεται στο Νο.83 της παγκόσμιας κατάταξης U18.

ΠΗΓΗ: www.paramythia-online.gr
Συνέχεια...

Επίσκεψη υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά στη Θεσπρωτία - Συζήτησε για δασικούς χάρτες, νόσο των πλατάνων και κυνηγετικά θέματα

Ιουλίου 04, 2021 0
Επίσκεψη υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά στη Θεσπρωτία - Συζήτησε για δασικούς χάρτες, νόσο των πλατάνων και κυνηγετικά θέματα 

Ευρεία σύσκεψη με τους Δημάρχους του νομού και τον Αντιπερειφερειάρχη καθώς και επίσκεψη στον Αχέροντα, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Οι δασικοί χάρτες στο επίκεντρο

"Η αναθεώρηση των δασικών χαρτών, αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την Ελλάδα", τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και σημείωσε "πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και πως στόχος είναι διαφύλαξη του δάσους σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ συγχρόνως θα διασφαλίστουν τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών και θα δοθούν λυσεις σε άλυτα προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες".


Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος συνοδευόμενος από το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και το Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη βρέθηκε στον Αχέροντα όπου περπάτησε στο φαράγγι του ποταμού, συνομίλησε με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αγρ. 21 και πραγματοποίησε συνάντηση με το Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμάτα, Κέρκυρας.


Σχετικά με τη νόσο των πλατάνων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως το Υπουργείο σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα πανελλήνιο project που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα και σημείωσε πως οι σχετικές μελέτες θα εκπονηθουν άμεσα.


Εκτός των άλλων θεμάτων (δασικοί χάρτες κτλ) δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα προβληματα που σχετίζονται με το κυνήγι, με εκπροσώπους των κυνηγετικών Συλλόγων.


Με πληροφορίες από: www.thespro.gr
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα