02/18/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Συμμετοχή στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Ισραήλ

Φεβρουαρίου 18, 2020 0
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Συμμετοχή στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Ισραήλ
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Ι.Μ.Τ.Μ. 2020 (International Mediterranean Tourism Market – Διεθνής Μεσογειακή Αγορά Τουρισμού) στις 11-14 Φεβρουαρίου 2020 στο Τελ Αβίβ (Ισραήλ). 


Ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Πάσχος και το Μέλος Δ.Σ κ. Χρήστος Μασούρας, εκπροσώπησαν το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, διανέμοντας τουριστικό υλικό του Νομού μας και συμμετέχοντας σε επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β. Ειδικότερα, πραγματοποίησαν συναντήσεις και επαφές με τουριστικούς πράκτορες και επικεφαλής ταξιδιωτικών ομίλων, προβάλλοντας τη Θεσπρωτία ως τουριστικό προορισμό, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν νέους πελάτες για τις τουριστικές επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου σε μια αγορά στόχο που τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ήπειρο 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου συναντήθηκε με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ κ. Κωνσταντίνο Δασκαλόπουλο από τον οποίο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων ενώ υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας του Νομού μας. Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ – Ελλάδας στην έδρα του φορέα τους. 
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας επιθυμεί να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικά τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την ιδιαίτερα σημαντική δράση που αναπτύσσει. 
Ευχόμαστε, το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτιμηθεί από την εξέλιξη του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, να δικαιώσει τις προσπάθειες μας, και οι επιχειρήσεις μας να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ευκαιρίες που δημιουργούμε προς όφελός τους. 

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δύο νέες παιδικές χαρές από τον ΟΛΗΓ

Φεβρουαρίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Δύο νέες παιδικές χαρές από τον ΟΛΗΓ

Σήμερα δόθηκε το πιστοποιητικό ελέγχου των δύο πρώτων παιδικών χαρών που τοποθέτησε ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας. 

Η πρώτη βρίσκεται στο πάρκο Ηρώων, όπου παράλληλα ολοκληρώθηκε και η ανάπλαση του χώρου και η δεύτερη στο βόρειο τμήμα, στο σημείο που βρισκόταν η παλιά και κατεστραμμένη παιδική χαρά της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας. 

Στο σχεδιασμό της Διοίκησης είναι η ανάπλαση τμημάτων της χερσαίας ζώνης του Λιμένα, όπου υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης καθώς και η τοποθέτηση τριών ακόμα παιδικών χαρών σε Σαγιάδα, Πλαταριά και Ηγουμενίτσα. 

Γραφείο Τύπου ΟΛΗΓ


Συνέχεια...

O ΟΛΗΓ για την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη

Φεβρουαρίου 18, 2020 0
O ΟΛΗΓ για την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη 

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Πλακιωτάκης είχε την ευκαιρία να δει τις εγκαταστάσεις του Λιμένα και σε σύσκεψη που ακολούθησε ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Οργανισμού. 

Άμεσος στρατηγικός στόχος η εκμετάλλευση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που προσδίδει η μορφολογία της περιοχής για την δημιουργία ενός δικτύου μαρίνων σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα. Αναφορά έγινε επίσης, στην αναδιαμόρφωση τμημάτων της χερσαίας ζώνης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και δόθηκε έμφαση στον σχεδιασμό πλήρους ανάπλασης των αστικών υπαίθριων χώρων. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στους τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Λιμένα. Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο που έχει ήδη μπει σε προτεραιότητα και αφορά μια σειρά από δράσεις που θα μετατρέψουν το Λιμάνι σε ένα «πράσινο» Λιμάνι με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα (Zero Energy). Ετοιμάζεται ήδη ο φάκελος για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης έργου που αφορά την εκπόνηση πλήρους σχεδίου και μελετών για ρευματοδότηση πλοίων από ξηράς. 

Ο κ. Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι από την παρουσίαση των έως τώρα πεπραγμένων της παρούσας διοίκησης, αλλά και από τον μελλοντικό σχεδιασμό τους, διαπιστώνει ότι στην Ηγουμενίτσα υπάρχει και όραμα και σχέδιο. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης ώστε να μετατραπεί σε μια ατμομηχανή ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και τοποθετώντας την Ηγουμενίτσας στον χάρτη με τους μεγαλύτερους λιμένες της Ευρώπης. 

Γραφείο Τύπου ΟΛΗΓ


Συνέχεια...

Ζητείται προσωπικό από το Chocolat

Φεβρουαρίου 18, 2020 0
Ζητείται προσωπικό από το Chocolat

Ζητείται προσωπικό (barista) για το κατάστημα Chocolat cafe - Resaurant.
Περαιτέρω πληροφορίες στον αριθμό 6945939749
Συνέχεια...

Ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Πλακιωτάκη

Φεβρουαρίου 18, 2020 0
Ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Πλακιωτάκη

Κατά την επίσκεψή του στη Θεσπρωτία, καμία σαφή και ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης για τα σημαντικά αναπτυξιακά θέματα, που απασχολούν το Δήμο Ηγουμενίτσας και την τοπική κοινωνία. Για το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στο Δήμο, συνέχισε την τακτική των προκατόχων του Υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μοιράζοντας αόριστες υποσχέσεις για την επιστροφή της στο Δήμο. Παρέπεμψε το ζήτημα στη συνεργασία των θεσμικών φορέων, λες και δεν μπορεί το Υπουργείο του να αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει και επιταχύνει αυτή τη συνεργασία. Το μόνο ασαφές χρονοδιάγραμμα που έθεσε ήταν ότι η παραχώρηση θα γίνει πριν από το διαγωνισμό για την μακροχρόνια ενοικίαση του λιμένα σε ιδιώτη. 
Η χρονική στιγμή αυτού του διαγωνισμού είναι όμως άγνωστη, καθώς –όπως είπε ο κ. Υπουργός– δεν έχουν ακόμη επιλεγεί οι σύμβουλοι που θα προωθήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία. Δηλαδή … «ζήσε Μάη μου». Και βέβαια επί της ουσίας, δηλαδή τι ακριβώς και με ποιο τρόπο θα παραχωρηθεί στο Δήμο, ουδεμία αναφορά έκανε. Για παράδειγμα δεν μας είπε αν θα ενοικιασθεί και η Μαρίνα, για την οποία βέβαια απαιτείται ακόμη πολύς χρόνος για να κατασκευαστεί, καθώς ακόμη δεν γίνεται καμία οργανωμένη συζήτηση για την εξεύρεση πόρων. 

Τώρα, όσον αφορά την αξιοποίηση του λιμανιού, τα νέα που μας ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός δεν είναι θετικά. Αντί να επιδιωχθεί η παραμονή του λιμένα στην αρμοδιότητα του κρατικού Ο.Λ.ΗΓ. και η επιλογή μιας διοίκησης με καθαρά τεχνοκρατικά και αυστηρά κριτήρια, που θα μπορούσε να οδηγήσει το λιμάνι σε μια αναπτυξιακή τροχιά, επιλέχθηκε η ενοικίαση του λιμανιού για πολλές δεκαετίες. Μια άλλη μορφή δηλαδή, της πολιτικής που είχε αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων (στην πραγματικότητα επρόκειτο και τότε για συγκαλυμμένη πώληση του λιμανιού). Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά παραχωρείται το λιμάνι σε ιδιώτες, χωρίς να έχει λόγο το κράτος, έως την επόμενη γενιά. Θα περιμένουμε όμως να δούμε τους αναλυτικούς όρους του διαγωνισμού και θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία. 
Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε δύο σημεία των δηλώσεων του κ. Υπουργού, από τα οποία προκύπτει και η αγωνία που διακατέχει την Κυβέρνηση, προκειμένου να ωραιοποιήσει τις επιλογές της. Το πρώτο σημείο είναι ότι ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι παρά την ενοικίαση, οποιαδήποτε υποδομή ή επένδυση στο λιμάνι θα αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Το αυτονόητο δηλαδή, βαφτίζεται επίτευγμα. Το δεύτερο σημείο, είναι τα ανταποδοτικά τέλη που θα προσφέρει ο ιδιώτης εκμισθωτής του λιμανιού, τα οποία ορίζονται στο …ιλιγγιώδες ποσοστό «έως 5%». Δηλαδή μπορεί να προσδιοριστούν και στο 1%. Και αυτό παρουσιάστηκε ως επιτυχία. 

Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 


Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: «Ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε πανηγυρικά το ξεπούλημα του λιμανιού που δεν κατάφερε η κυβέρνηση Σαμαρά»

Φεβρουαρίου 18, 2020 0
Μάριος Κάτσης: «Ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε πανηγυρικά το ξεπούλημα του λιμανιού που δεν κατάφερε η κυβέρνηση Σαμαρά» 

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας στη Θεσπρωτία, και τις συναντήσεις που είχε με θεσμικούς φορείς του τόπου, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σχολιάζει τα συμπεράσματα των εξαγγελιών της κυβέρνησης: 

«Ο κ. Πλακιωτάκης με την έλευση του στην Ηγουμενίτσα, ανακοίνωσε με καμάρι ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μαζί με άλλα 9 περιφερειακά λιμάνια θα ξεπουληθούν σε ιδιώτες με πώληση μετοχών αφού τα προικοδοτήσει κιόλας. Στην ουσία πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που είχε βάλει ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αλλά δεν πρόλαβε λόγω πολιτικής αλλαγής στον τόπο. 
Η Κυβέρνηση, με τροπολογία γραμμένη από το ΤΑΙΠΕΔ, παρέτεινε για επιπλέον 10 έτη τις Συμβάσεις Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου στους 10 Οργανισμούς Λιμένα ΑΕ. Προφανώς και είναι ένα δωράκι προς τους πιθανούς αγοραστές, στους οποίους μάλλον δεν βγαίνει το μεγάλο υπερκέρδος και θέλουν επιπλέον χρόνο. 
Οι Οργανισμοί Λιμένα οδηγούνται στη χρεωκοπία, καθώς ορίζεται ως ανώτατο όριο του ανταποδοτικού τέλους που λαμβάνει ο Οργανισμός μετά την υποπαραχώρηση, το 5%, ανεξάρτητα από το αν αυτό πιστοποιείται η βιωσιμότητά τους ή όχι. 
Η πολιτική αυτή αφήνει τον ΟΛΗΓ λειτουργικό κουφάρι, οδηγώντας τον στη χρεοκοπία και τους εργαζόμενους σε απόλυση, ενώ αποθαρρύνει την προέλκυση εξειδικευμένων επενδυτών που έχουν συγκεκριμένη πελατεία (για μαρίνες, κρουαζιέρες, διαχείριση φορτίων, κ.α.) οι οποίοι θα αναβάθμιζαν τις λιμενικές υπηρεσίες και θα προσέφεραν στην πραγματική αξιοποίησή τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτεψε τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια από την πλήρη ιδιωτικοποίηση προκρίνοντας το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων με τις μετοχές όμως στο Δημόσιο, έχοντας ως γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον και την πίστη ότι τα λιμάνια της χώρας, που συνδέονται με τη ζωή των παραλιμένιων Δήμων, είναι μοχλός ανάπτυξης για την Εθνική και Τοπική Οικονομία. Αυτή δεν είναι μια θέση ιδεοληπτική, αλλά είναι η κοινή πρακτική που ακολουθείται για τα περισσότερα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης. Το 87% των λιμανιών στην Ευρώπη είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ένα 7% μόνο είναι σε καθεστώς μικτής ιδιοκτησίας, όπου όμως και πάλι το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών. 
Σχετικά με την αναφορά του Υπουργού ότι θα συνεχίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο εντός εξαμήνου, τη χαιρετίζουμε αλλά δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι το εννοεί ή ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις στις εκτάσεις που είναι προς απόδοση. 
Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται εμμονικά νεοφιλελεύθερη. Η τοπική κοινωνία όμως, δεν θα κάτσει άπραγη. Η ΝΔ ξεπουλάει το λιμάνι της, και αυτή τη φορά θα αντιδράσει δυναμικά».
Συνέχεια...

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Απεργιακή κινητοποίηση σήμερα στον πεζόδρομο

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα