02/12/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Δείτε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Θωμάς Δημητρίου: "Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2021"

Φεβρουαρίου 12, 2021 0
Θωμάς Δημητρίου: "Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2021"

ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΘΩΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ η μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) αναμένονταν, στο κλείσιμο του 2020, να φθάσει από 280 έως 300 εκατομύρια ευρώ. Με βάση το νόμο 3852 (Καλλικράτης), η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει αύξηση των ΚΑΠ κατά 600 εκατ. και όχι μείωση.

- Από την εφαρμογή του Ν 3852 το 2010 μέχρι και το έτος 2023, τα παρακρατηθέντα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ξεπεράσουν τα 27,5 δις ευρώ αφού μόνο το 2020 αντί για 6 δις, δόθηκαν λιγότερα από 2 δις ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 50 + 40 εκατ. που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της διάδοσης της πανδημίας συν τα 55 εκατ. που εξήγγειλε ο κ. Θεοδωρικάκος τις τελευταίες ημέρες της υπουργίας του.

- Οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές των ΟΤΑ θα μειωθούν κατά το 1/3, από 219 εκατ. στα 146 εκατ.

- Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προβλέπεται στα 750 εκατ. όταν μόνο η ΣΑΤΑ των δήμων το 2009 ήταν 1107 εκατ.

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μείωσε τα ελλείμματά της το 2021 κατά 301 εκατ. σε σχέση με τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό στόχο. Θα έχουμε δηλαδή μείωση των ΚΑΠ και του ΠΔΕ με αντίστοιχη αύξηση των ίδιων πόρων. Θα έχουμε δηλαδή επί πλέον επιβάρυνση των δημοτών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

- Ο μνημονιακός νόμος 4270/2014 βάζει ασφυκτικά όρια στη σύνταξη των προϋπολογισμών, οι οποίοι ελέγχονται από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας του ΥΠΕΣ και κάνει διακοσμητικό το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τον περιορίζει στην απλή επικύρωση του εγκεκριμένου από το Παρατηρητήριο προϋπολογισμού, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης. Ο ν. 4270, καταργεί ουσιαστικά την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε με βάση τις παραπάνω περιοριστικές πολιτικές λιτότητας. 

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στα ΈΣΟΔΑ: 
- Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) μειώθηκαν σε σχέση με το 2020 κατά 6%.
Οι ίδιοι πόροι αυξάνονται σε σχέση με τις κρατικές επιχορηγήσεις αφού,

- Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1,850 εκατ. ευρώ το 2020 σκαρφαλώνουν στα 3,147 εκατ. ευρώ το 2021. Βαρύτατη αύξηση 70% που θα φορτωθεί στις πλάτες των δημοτών.

- Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μειώνεται η προβλέψιμη επιχορήγηση, από 541 χιλ. ευρώ που ήταν το διαμορφωθέν ποσό με βάση τον Ιούλιο του 2020, στις 446 χιλ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Δηλαδή έχουμε μείωση 16%. Γενικά έχουμε μείωση στις δαπάνες Πρόνοιας του Δήμου κατά 420 χιλ. ευρώ.

- Τα προβλεπόμενα έργα για το 2020 δεν εκτελούνται με τον αναμενόμενο ρυθμό και οι χρηματοδοτήσεις δεν απορροφώνται, με συνέπεια τα κονδύλια να μεταφέρονται στον επόμενο προϋπολογισμό. Μια ματιά αν ρίξετε στις σελίδες 4,5 και 6 του προϋπολογισμού, θα σας πείσει.

- Παραθέτω τα προβλεπόμενα μηδαμινά έσοδα των 800 ευρώ των νεκροταφείων του Δήμου και με αφορμή τη συζήτηση να σας ρωτήσω κ. Δήμαρχε, γιατί αφήσατε και ξέφυγε εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νεκροταφείο Ηγουμενίτσας, με το παρατηρούμενο όργιο καταπατήσεων και αυθαιρεσίας που γίνεται εντός αυτού;

Στα ΈΞΟΔΑ: 
- οι δαπάνες για την κάλυψη αναγκών λόγω COVID-19 διαμορφώθηκαν το 2020 στα 54.463 ευρώ. Για το 2021 προβλέπονται Μηδέν (0) ευρώ!

Η απόδοση στις Σχολικές Επιτροπές από 407χιλ. ευρώ το 2020, πέφτει στις 350 χιλ. ευρώ το 2021. Επέρχεται μείωση 14% .

- Θα πληρώνουμε φυσικά και για το 2021, τις 300χιλ. ευρώ για την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων σε Πέρδικα και Σύβοτα, λες και δεν μπορούν να το πράξουν οι υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου. Αλλά βέβαια πρέπει να πάρει το αναλογούν από τον δημότη και ο ιδιώτης επιχειρηματίας. Να μη μείνει και παραπονεμένος;

- Να μη λησμονήσουμε και τον άλλο ιδιώτη των ΧΥΤΑ, όπου θα πληρώσουμε 456 χιλ. ευρώ για το 2021.

- Τέλος από τα 20,2 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων για επενδύσεις που περιλάμβανε ο προηγούμενος προϋπολογισμός, απορροφήθηκαν μόλις 3.867.832,42 ευρώ. Δηλαδή απορρόφηση 19,2% περίπου. Αυτή είναι τελικά η δυνατότητα απορρόφησης για το Δήμο μας, γιατί το ίδιο συνέβαινε και στους προηγούμενους προϋπολογισμούς.

Συμπερασματικά με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, ως παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» διαφωνούμε με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή και τον καταψηφίζουμε.
Συνέχεια...

Γόγολος για προϋπολογισμό Δήμου Ηγουμενίτσας: "Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα"

Φεβρουαρίου 12, 2021 0
Γόγολος για προϋπολογισμό Δήμου Ηγουμενίτσας: "Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του επικεφαλής της Δημ. Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Γιάννη Κ. Γόγολου

«Εν τέλει προϋπολογισμός στο Δήμο Ηγουμενίτσας για το έτος 2021»
«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»

Ο Προϋπολογισμός του 2021 του Δήμου Ηγουμενίτσας ήρθε προς συζήτηση και έγκριση του από τους τελευταίους στη χώρα μας, ψηφίστηκε από 13 Δημοτικούς Συμβούλους και καταψηφίστηκε από 14 Δημοτικούς Συμβούλους, δηλαδή από τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου. Εγκρίθηκε μόνο και μόνο επειδή η νομοθεσία διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων όταν η Δημοτική Αρχή δεν κατέχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο: η παράταξη του κ. Δημάρχου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία. Αλλά το κυριότερο στερείται ουσιαστικής νομιμοποίησης και δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας.

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από τη μειοψηφία είναι ένας προϋπολογισμός φορομπηχτικός. Τα έσοδα από ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και από το φόρο καθαριότητας και φωτισμού, αυξήθηκαν κατά 70%, λόγω της πρόσφατης απόφασης της Δημοτικής Αρχής για την αύξηση τελών και φόρων. Απόφαση, που γεννά πολλά ερωτηματικά για τη νομιμότητά της και σίγουρα δεν πείθει κανένα για τη σκοπιμότητά της.

Αντίθετα, τα έσοδα από επιχορηγήσεις για επενδύσεις μειώνονται κατά 20%, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν λιγότερα έργα και δεν θα αξιοποιηθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι της χώρας. Συνεπώς τα νέα έργα θα είναι ελάχιστα και οι ρυθμοί υλοποίησης εργασιών απελπιστικά αργοί. Άρα, είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός.

Σε τελική ανάλυση όμως είναι ένας προϋπολογισμός πλασματικός. Όπως παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό εκτέλεσης των προϋπολογισμών είναι απαράδεκτα χαμηλό. Για το 2020 το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στο 45% - 50%. Ειδικά δε στις δαπάνες των έργων, το ποσοστό ήταν τραγικό: 24,5%.

Ο μόνος τομέας στον οποίοι η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει επιτυχίες είναι οι αδιαφανείς απ΄ ευθείας αναθέσεις σε συγγενείς, φίλους και υποστηρικτές της, σε βάρος βεβαίως των δημοτών που πληρώνουν πανάκριβα τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και της συντριπτικής πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών της πόλης, που είναι αποκλεισμένοι από το Δημαρχείο.

Έτσι όπως πάει η κατάσταση, το 2024 ο κ. Λώλος θα παραδώσει στην επόμενη Δημοτική Αρχή έναν Δήμο προβληματικό. Και έτσι θα τον καταγράψει η ιστορία: ως τον Δήμαρχο των χαμένων ευκαιριών, της οπισθοδρόμησης της πόλης και των εξυπηρετήσεων ημετέρων συμφερόντων.

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το χρόνο που μου δόθηκε να τοποθετηθώ για το κορυφαίο γεγονός του κάθε έτους, δηλαδή τη συζήτηση του προϋπολογισμού, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που στο σύνολο του συγκεκριμένου θέματος δεν ξεπέρασα περίπου τα (15) δεκαπέντε λεπτά. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δηλαδή ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μην έχει το χρόνο που χρειάζεται να επισημάνει προς ενημέρωση των πολιτών τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου.

Αυτά συμβαίνουν όταν ο Δήμαρχος επιλέγει να έχει για τρίτη συνεχόμενη θητεία (περίπου 7,5 χρόνια) στον προεδρικό θώκο το ίδιο πρόσωπο και να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον της μειοψηφίας της δημοτικής αρχής και όχι να είναι πρόεδρος όλου του δημοτικού συμβουλίου και αυτό αποδεικνύεται από το χρόνο που δίνει στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του χωρίς να τους διακόπτει σε αντίθεση για τα μέλη της Αντιπολίτευσης με λιγότερο χρόνο ομιλίας και διακοπές.

Συνέχεια...

Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τον προϋπολογισμό του 2021 (ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 12, 2021 0

 Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τον προϋπολογισμό του 2021 (ΒΙΝΤΕΟ)


(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις χθες για μάσκες και περιορισμό μετακινήσεων

Φεβρουαρίου 12, 2021 0
Θεσπρωτία: Βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις χθες για μάσκες και περιορισμό μετακινήσεων

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (11-02-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (75) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

48 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ ως εξής:
· (11) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (25) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (7) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

15 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις με την επιβολή (15) προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (3) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (2) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

12 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν:
· Στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, (10.000) ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια), με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση -9- πελατών εντός του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο (300) ευρώ.
· Στην Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, (3.000) ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενείο), με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση ενός πελάτη εντός του καταστήματος, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο (300) ευρώ.

Συνέχεια...