11/08/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Μ. Κάτσης: "Πολιτική αλητεία της ΝΔ"

Νοεμβρίου 08, 2019 0
Μ. Κάτσης: "Πολιτική αλητεία της ΝΔ"

Με αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, για το θέμα της αναστολής λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας, το οποίο είχε ιδρυθεί με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο στα χαρτιά, με την προοπτική να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια.
Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας 37 ακαδημαικών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και της Ηγουμενίτσας, ξεκίνησε η επιχείρηση  μετατόπισης της ευθύνης τόσο από τον κ. Γιόγιακα, ο οποίος ανέφερε πως "το τμήμα ήτανε στον αέρα", όσο και από τον κ. Κάτση, ο οποίος φάνηκε πιο αιχμηρός, κάνοντας λόγο ακόμη και για "πολιτική αλητεία της ΝΔ".
Κι αφού ο κ. Κάσης κατηγόρησε τη ΝΔ για πολιτική αλητεία, κάλεσε τον κ. Γιόγιακα "να πάρει δημόσια θέση υπέρ της λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και να καταψηφίσει στη Βουλή την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του".  
Οξύμωρο βέβαια να κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για πολιτική αλητεία και στη συνέχεια να καλεί τον κυβερνητικό βουλευτή να καταψηφίσει νομοσχέδιο του κόμματός του. 
Βέβαια, οι δυο τους έχουνε πολύ δυνατή σχέση. Λέτε να τον πείσει;;;

Η ανακοίνωση του κ. Κάτση για την εξέλιξη στο θέμα του Τμήματος Μετάφρασης

"Η Νέα Δημοκρατία μέσα από τις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας. Κεραμέως και του Υφυπουργού Παιδείας κου. Διγαλάκη, καταργεί στην ουσία 37 Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστημιακό Τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην Ηγουμενίτσα που ιδρύθηκε με τον ν.4559/2019. 
Η κα. Κεραμέως, αφού πρώτα με θράσος έριξε στάχτη στα μάτια των θεσπρωτών με την απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα, λέγοντας ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει κανονικά, έρχεται τώρα να κλείσει στην ουσία το νεοϊδρυθέν Τμήμα, λέγοντας μάλιστα ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τα ίδρυσε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τοπικιστικά αιτήματα. 
Αναρωτιόμαστε: 
Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι σύμφωνες γνώμες για τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Τμήματος στην Ηγουμενίτσα οι θετικές εισηγήσεις των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του τέως ΤΕΙ Ηπείρου, που βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κριτήρια; 
Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι τοποθετήσεις όλων των τοπικών φορέων και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, τα οποία ζητούν να λειτουργήσει κανονικά το νεοϊδρυθέν Τμήμα όπως προβλέπει ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ; 
Ή μήπως είναι μικροπολιτική σκοπιμότητα το πάγιο αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας να μην εξαιρεθεί από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης; 
Φυσικά και δεν είναι! 
Είναι, όμως, πολιτική αλητεία της Νέας Δημοκρατίας, αφού με το «Σχέδιο Αθηνά» έκλεισε δυο Τμήματα του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται με πρωτοφανή ένταση για το μέλλον του Τμήματος που είχε απομείνει, κατόπιν τον Αύγουστο του 2018 να καταψηφίζει στη Βουλή την ίδρυση του νέου Τμήματος και πλέον να έρχεται ως κυβέρνηση ουσιαστικά να καταργεί το Τμήμα, αφήνοντας τη Θεσπρωτία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια χωρίς ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει εξ αρχής την πολιτική απόφαση για το μέλλον του Τμήματος, αγνοώντας επιδεικτικά τους πάντες, τοπική κοινωνία, φορείς, αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και τα ακαδημαϊκά κριτήρια με βάση τα οποία ιδρύθηκε το Τμήμα. 
Καλώ τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή κ. Βασίλη Γιόγιακα να πάρει δημόσια θέση υπέρ της λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και να καταψηφίσει στη Βουλή την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, που εξαφανίζει τη Θεσπρωτία από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Καλώ όλους τους τοπικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και της πανεπιστημιακή κοινότητα, που σύσσωμοι υποστήριξαν την ίδρυση του Τμήματος, να αντιδράσουν απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. 
Τέλος, καλώ την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σημερινή της απόφαση και να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία του Τμήματος.
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ για τη ρύπανση από το εργοστάσιο ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι

Νοεμβρίου 08, 2019 0
Το ΚΚΕ για τη ρύπανση από το εργοστάσιο ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι και τους διθυράμβους που πλέχτηκαν για το συγκεκριμένο έργο, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τότε που γίνονταν οι αναφορές «για ένα έργο-πρότυπο για την λύση των προβλημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη». 
Δίπλα τους τότε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που πανηγύριζε κι αυτός για το «θαύμα της επιχειρηματικότητας και της υποδειγματικής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να κάνει υπερήφανο κάθε Ηπειρώτη», όπως έλεγε. 
Χρειάστηκε μόνο μια δυνατή βροχή για να εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους τους παραπάνω και να αναδείξει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα, από τη λειτουργία του εργοστασίου που, ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ, είχαμε επισημάνει, από το 2014 ακόμα, όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου. 
Η ίδια η ζωή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μας ότι εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις στην λαϊκή οικογένεια, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ, θα υπάρξουν και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου σ’ αυτή την περιοχή, η οποία κατακλύζεται από δάση και έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Ότι καμιά μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση δεν πρόκειται να θυσιάσει ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη της για να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος. Πέντε χρόνια μετά, και με μία “ικανή” βροχή το εργοστάσιο προκάλεσε ρύπανση πέριξ της περιοχής αλλά και στον παραπόταμο του Καλαμά. 
Συγκεκριμένα, μετά από επίσκεψη που κάναμε στην περιοχή και τα όσα μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι, είδαμε και μόνοι μας ότι στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου αποθηκεύονται τα προϊόντα της επεξεργασίας, με τρόπο τέτοιο που αρκούσε μια δυνατή βροχή για να τα διασπείρει. 
Είναι τουλάχιστον αστείοι οι ισχυρισμοί του Περιφερειάρχη, ότι τα υπολείμματα αυτά είναι καθαρά και δεν συντρέχει πρόβλημα ρύπανσης. Είναι προϊόντα που έχουν εκπλυθεί από το εργοστάσιο και έχουν καταλήξει στο περιβάλλον. Επιπλέον προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί αν ξαναβρέξει, επειδή η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει ότι η εταιρία Ενεργειακή Ηπείρου (ΤΕΡΝΑ) έχει εκτιμήσει ότι «οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου θα ολοκληρωθούν το β΄ εξάμηνο του 2020», δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα και στο διάστημα αυτό θα έχουμε κάμποσες βροχές. 
Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, επανέρχεται στην επικαιρότητα, η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για άμεση πάλη και διεκδίκηση, με προμετωπίδα, ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού! 
Η πρόταση για τη συγκρότηση αποκλειστικά ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία της επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. Που θα προβλέπει αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών και δήμων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης, που θα είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, καθώς και μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους. Που δεν θα επιτρέπει καμιά ιδιωτική επιχειρηματική δράσης σε όλη τη διαδικασία, από τη συλλογή έως την επεξεργασία και την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών, γιατί αποδεικνύεται καθημερινά, ότι οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων, σημαίνει οικονομική και όχι μόνον επιβάρυνση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Συνέχεια...

Βιωματικά εργαστήρια για τους νηπιαγωγούς Θεσπρωτίας

Νοεμβρίου 08, 2019 0
Βιωματικά εργαστήρια για τους νηπιαγωγούς Θεσπρωτίας

Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ηπείρου συνδιοργανώνουν 2 Βιωματικά Εργαστήρια για τους/τις νηπιαγωγούς του Νομού Θεσπρωτίας στις 12 και 14 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Πάνθεον Ηγουμενίτσας και ώρες 9.30 – 13.00. 
Εισηγήτρια των εργαστηρίων με θέμα : «Χτίζοντας στις Δυνάμεις μας, Ονειρευόμαστε το Αύριο» θα είναι η κα Κων/να Ζιάγκου, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Σύμβουλος και Επιστημονικά Υπεύθυνη στο Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ, και συντονίστρια η κα Δήμητρα Γκανιάτσα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ 60 του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. 
Το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ συνεχίζει να διερευνά και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και να ανταποκρίνεται σε αυτές, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις με τρόπους δημιουργικούς, καινοτόμους και προσαρμοσμένους στην συγκεκριμένη ομάδα. 
Στόχος της παρέμβασης με την συμμετοχή 60 νηπιαγωγών του νομού είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών-συναισθηματικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και η προσωπική ενδυνάμωση αναφορικά με τον επαγγελματικό τους ρόλο. 

Από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ
Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος Ηγουμενίτσας

Νοεμβρίου 08, 2019 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος Ηγουμενίτσας

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης . Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας με το οποίο θα συνεχίζονταν η λειτουργία τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ηγουμενίτσα, καθώς και δύο ακόμη τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Αυτό των Μηχανολόγων Μηχανικών στα Ιωάννινα και των Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα.
Αποτελεί αυτό "κεραυνό εν αιθρία" η φυσιολογική εξέλιξη στην πορεία ιδωτικοποίησης των ΑΕΙ; Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν ξαφνιάστηκε καθόλου. Άλλωστε το είχαμε επισημάνει επανειλημμένα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Δεν χαιρόμαστε που επαληθευόμαστε για μια ακόμα φορά. Αλλά όπως είχαμε τονίσει η τύχη του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, και όχι μόνον αυτού, ήταν προδιαγεγραμμένη από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., και των Ελληνικές κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν κατά εντολή του ΣΕΒ. Ενάντια σε αυτές πρέπει να είναι και ο αγώνας. 

Σας επισυνάπτουμε τα σχέδια ψηφισμάτων που πρότεινε η Λ.Σ στο Δ.Σ. σχετικά με το ΤΕΙ.
Επισυνάπτουμε επίσης την ανακοίνωση του Γ.Τ. του ΚΚΕ για αυτό το Θέμα

Ηγουμενίτσα 07/11/2019 
Δώρης Δήμας TO ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η Λ.Σ. ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΟΨΗΦΙΑ. 
13/11/2017 

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να αναπροσαρμόσει όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρόθεση της είναι να καταργήσει την σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα και την ίδρυση στην πόλη μας δύο τμημάτων κατάρτισης τύπου ΙΕΚ που θα ανήκουν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό μέσα στα πλαίσια της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ. 
Άραγε η συγκεκριμένη εξέλιξη από μόνη της δίνει απάντηση στις πραγματικές αγωνίες και ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών; 
Θα σπουδάσουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς; 
Θα πάρουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθουν καλά το αντικείμενό τους; 
Θα βρουν δουλειά με βάση τις ανάγκες πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν; 
Θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους; 
Θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την λειτουργία τους, στέγαση και σίτιση των σπουδαστών; 
Θα υπάρξει επαρκές διδακτικό προσωπικό, εργαστήρια; 
Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν από την κυβέρνηση ώστε να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές και τα ΤΕΙ. 
Το βασικό όμως κριτήριο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η εξοικονόμηση πόρων με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων αλλά και την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς σε αντίθεση με τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες. 
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «πλέον οι σπουδαστές του νέου πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα» έρχεται σε αντίθεση με τον εργασιακό «μεσαίωνα» που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οπως και με την πραγματικότητα της μαζικής μετανάστευσης δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων στο εξωτερικό. 
Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αφού με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψήφισε το καλοκαίρι, σε συνέχεια του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, έρχεται να δημιουργήσει ΑΕΙ και ΤΕΙ που να λειτουργούν με όρους επιχειρήσεων, βρίσκοντας μόνα τους πόρους, στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη με τις επιχειρήσεις. 
Η απάντηση στις αγωνίες των σπουδαστών και των εργαζομένων των ιδρυμάτων δεν μπορεί να δωθεί από τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες, από όσα βαφτίσια και αν κάνουν, παρά μόνο από μια ολοκληρωμένη πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κόντρα στα σχέδια «ΑΘΗΝΑ» που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με όσα αυτή συνεπάγεται. 
Συγκρότηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) δημόσιας και δωρεάν. 
Ενιαία γιατί δεν θα υφίσταται η αναχρονιστική διάκριση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και τμημάτων μεταξύ τους με πιθανές αποκλίσεις στο πρόγραμμα σπουδών. 
ΕΑΕ που θα εκπαιδεύει επιστήμονες, ολοκληρωμένα και ολόπλευρα στην υπηρεσία των ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας. 
Δημόσια και δωρεάν για όλους τους φοιτητές με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών του κάθε ιδρύματος 
Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που δεν θα αποκόπτουν την θεωρία από την πράξη. Η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στην παραγωγή να γίνεται οργανωμένα παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία, έχοντας χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι λάντζας για τα αφεντικά όπως τα σημερινά προγράμματα πρακτικής άσκησης. 
Πανεπιστημιακή έρευνα για το συμφέρον και τις ανάγκες του λαού και όχι για το κέρδος των επιχειρήσεων. 
Στην πρόταση αυτή η απόκτηση του πτυχίου σημαίνει η κατάκτηση όλης της απαραίτητης γνώσης για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. 
Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι ιδεατό. Πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσω παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών! 
Για να δοθεί λύση οριστικά και διαπαντός στα προβλήματα που βιώνει ο φοιτητής σήμερα, πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα και στο επίπεδο της οικονομίας, να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και να φύγει από τη μέση η βασική αιτία για την φτώχεια, την ανεργία, την κατάσταση της παιδείας και όλων αυτών των δεινών που βιώνουμε σήμερα δηλαδή το κέρδος. 
Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας ΑΜΕΣΑ διεκδικεί: 
· Την χρηματοδότηση του ΤΕΙ ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές του ανάγκες. 
· Την κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού με μόνιμους διορισμούς. 
· Την εκταμίευση των 300,000 ευρώ που εκκρεμεί ,για την δημοπρασία έργων επισκευής και αναμόρφωσης τις φοιτητικής εστίας. 
· Την χρηματοδότηση για στέγαση των υπολοίπων φοιτητών σε ξενοδοχεία της πόλης μας, δεδομένου ότι πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών. 
· Την αποδοχή από τον υπουργό της εισήγησης που η Αρχή Διασφάλισης Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) έχει κάνει για την αποκατάσταση της εισαγωγικής κατεύθυνσης Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία και υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Να θυμίσουμε ότι πριν την τελευταία εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» το αντίστοιχο τμήμα λειτουργούσε με επιτυχία .

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» 
Δώρης Δήμας 
Ηγουμενίτσα 13/11/2017 

*Το τμήμα Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία έχει τώρα με το σχέδιο νόμου βαφτισθεί τμήμα Διαπολιτισμικό κλπ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
Ηγουμενίτσα 09/05/2018

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά την συζήτηση του θέματος για το ΤΕΙ στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας . 

· Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «η ενοποίηση των Πανεπιστημιακών σχολών με τα ΤΕΙ είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά είναι κακή για την Θεσπρωτία». Προκύπτει το ερώτημα. Γιατί είναι καλή; Για ποιόν; Τι προβλήματα θα λύσει στην παιδεία ,στην Ανώτατη εκπαίδευση; Θα μαθαίνουν περισσότερα; Θα βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά οι απόφοιτοι του Νέου Πανεπιστημίου Ηπείρου; 
· Τα έχουμε συζητήσει αυτά όταν καταργήθηκε το τμήμα Ιχθυοκομίας - Αλιείας και τάζανε οι τότε κυβερνόντες την ίδρυση νέου τμήματος οπτικής- οπτομετρίας. Και τότε βάλαμε το ερώτημα .Αν δεν πάει καλά η παιδεία γενικότερα ,πως μπορεί να πάει καλά στην Ηγουμενίτσα; 
· Σας είναι γνωστό ,τουλάχιστον από τις πολλές συζητήσεις στο Δ.Σ., ότι από το 1999 με την συνθήκη της Μπολόνια έχουν ξεκινήσει οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συνεχίστηκαν με τα σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Σήμερα η σταδιακή κατάργηση του θεσμού των ΤΕΙ που επιχειρείται, αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης και της αστικής τάξης της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ. 
· Σας είναι επίσης γνωστό ότι ένας από τους λόγους της συγχώνευσης είναι και η περιστολή των κρατικών δαπανών. Αλήθεια αν παραμείνει το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα πως και για πόσο καιρό θα λειτουργήσει ,με μόνο 3 μέλη του ΔΕΠ; Σας είναι επίσης γνωστό ότι η κρατική χρηματοδότηση για έρευνα στα ΑΕΙ έχει καταργηθεί, ότι τα ΑΕΙ θα δουλεύουν με χορηγούς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πόσα ΑΕΙ νομίζετε ότι θα επιβιώσουν τελικά σε ένα τέτοιο τοπίο; Τόσο τα περιφερειακά όσο και τα κεντρικά. 
· Για αυτό ένα ψήφισμα που δεν θα αντιτίθεται σε αυτές τις κατευθύνσεις , που δεν θα ζητάει γενναία κρατική χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ, που δεν θα απαιτεί άμεσες προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, που δεν θα ζητά χρηματοδότηση για συγγράμματα, στέγαση και σίτιση των φοιτητών δεν έχει νόημα. Δεν μπορεί να έχεις αποτέλεσμα αν δεν χτυπάς την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα. 
· Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί με το πλαίσιο της εισήγησης του Δημάρχου. Σε προηγούμενη συνεδρίαση με το ίδιο θέμα τον Νοέμβριο καταθέσαμε σχέδιο ψηφίσματος, που περιελάμβανε τα παραπάνω, το οποίο απορρίφτηκε από το Δ.Σ. Επιμένουμε στις θέσεις μας που έχουν επαληθευθεί από την ζωή. Στο επιχείρημα ότι είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να μην υπάρχει ομοφωνία στο θέμα του ΤΕΙ. Απαντάμε ότι κατά γνώμη μας είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να επιμένετε στην ίδια κατεύθυνση. Μια θέση που και από την εμπειρία του Δ.Σ έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι είναι ,τουλάχιστον, αναποτελεσματική. 
· Με αυτές τις σκέψεις καταθέτουμε και σήμερα το ίδιο ψήφισμα που καταθέσαμε τον Νοέμβρη , άλλωστε πολύ λίγα αλλάξανε από τότε. 

Ηγουμενίτσα 09/05/2018


Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα»

Νοεμβρίου 08, 2019 0
Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα» 

Η Νέα Δημοκρατία μέσα από τις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας. Κεραμέως και του Υφυπουργού Παιδείας κου. Διγαλάκη, καταργεί στην ουσία 37 Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστημιακό Τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην Ηγουμενίτσα που ιδρύθηκε με τον ν.4559/2019. 
Η κα. Κεραμέως, αφού πρώτα με θράσος έριξε στάχτη στα μάτια των θεσπρωτών με την απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα, λέγοντας ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει κανονικά, έρχεται τώρα να κλείσει στην ουσία το νεοϊδρυθέν Τμήμα, λέγοντας μάλιστα ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τα ίδρυσε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τοπικιστικά αιτήματα. 
Αναρωτιόμαστε: 
Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι σύμφωνες γνώμες για τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Τμήματος στην Ηγουμενίτσα οι θετικές εισηγήσεις των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του τέως ΤΕΙ Ηπείρου, που βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κριτήρια; 
Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι τοποθετήσεις όλων των τοπικών φορέων και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, τα οποία ζητούν να λειτουργήσει κανονικά το νεοϊδρυθέν Τμήμα όπως προβλέπει ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ; 
Ή μήπως είναι μικροπολιτική σκοπιμότητα το πάγιο αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας να μην εξαιρεθεί από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης; 
Φυσικά και δεν είναι! 
Είναι, όμως, πολιτική αλητεία της Νέας Δημοκρατίας, αφού με το «Σχέδιο Αθηνά» έκλεισε δυο Τμήματα του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται με πρωτοφανή ένταση για το μέλλον του Τμήματος που είχε απομείνει, κατόπιν τον Αύγουστο του 2018 να καταψηφίζει στη Βουλή την ίδρυση του νέου Τμήματος και πλέον να έρχεται ως κυβέρνηση ουσιαστικά να καταργεί το Τμήμα, αφήνοντας τη Θεσπρωτία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια χωρίς ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει εξ αρχής την πολιτική απόφαση για το μέλλον του Τμήματος, αγνοώντας επιδεικτικά τους πάντες, τοπική κοινωνία, φορείς, αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και τα ακαδημαϊκά κριτήρια με βάση τα οποία ιδρύθηκε το Τμήμα. 
Καλώ τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή κ. Βασίλη Γιόγιακα να πάρει δημόσια θέση υπέρ της λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και να καταψηφίσει στη Βουλή την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, που εξαφανίζει τη Θεσπρωτία από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Καλώ όλους τους τοπικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και της πανεπιστημιακή κοινότητα, που σύσσωμοι υποστήριξαν την ίδρυση του Τμήματος, να αντιδράσουν απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. 
Τέλος, καλώ την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σημερινή της απόφαση και να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία του Τμήματος. Συνέχεια...

Β. Γιόγιακας για την κατάργηση του νέου τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα: «Τελικά ήταν πράγματι στον αέρα»

Νοεμβρίου 08, 2019 0
Β. Γιόγιακας για την κατάργηση του νέου τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα: «Τελικά ήταν πράγματι στον αέρα»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή λειτουργίας του νέου Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα:
«Η απόφαση για τη συνολική επανεξέταση της ανάγκης δημιουργίας όλων των νέων Τμημάτων που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει όλους όσοι από την πρώτη στιγμή είχαμε χαρακτηρίσει “λόγια του αέρα” το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό νόμο Γαβρόγλου το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα θα λειτουργούσε με 2 βασικά «αν»: αν αποφάσιζε η Σύγκλητος και αν υπήρχε ο κατάλληλος αριθμός διδασκόντων.
Θυμίζουμε επίσης ότι πολύ νωρίς είχαμε επικρίνει τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο του σημερινού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, παρά την παλαιότερη πρόταση της ΑΔΙΠ για αναβάθμιση.
Έτσι το σημερινό Τμήμα παραδόθηκε στο μαρασμό. Και, για να «χρυσώσει το χάπι», η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα πετώντας το μπαλάκι αλλού και στο μέλλον.
Όσο ανεύθυνα και υποκριτικά το έκανε και για άλλα θέματα.
Σε κάθε περίπτωση εμείς αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα της Ανώτατης Αρχής, η γνώμη της οποίας έπρεπε ούτως ή άλλως να είχε γίνει σεβαστή πριν φτάσουμε εδώ».


«ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»
27/6/2018

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τις πληροφορίες για κατάθεση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:
«Όταν πρώτοι μιλήσαμε για το οριστικό κλείσιμο του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν για το αντίθετο και μας κατηγορούσαν για καταστροφολογία.
Μετά και την τελευταία δημοσίευση του νομοσχεδίου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Το νέο τμήμα στην Ηγουμενίτσα - τώρα το ονομάζουν Μετάφρασης & Διερμηνείας – μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, στην καλύτερη περίπτωση από το φθινόπωρο του 2020, αφού υπάρξουν κατάλληλες υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Με ποιο προσωπικό, όταν οι διδάσκοντες θα έχουν μεταφερθεί μέχρι τον Οκτώβριο σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;
Και με ποιες υποδομές, όταν το σημερινό Τμήμα εγκαταλείπεται ώσπου να κλείσει οριστικά;
Ο κύριος Υπουργός - και μαζί όσοι τον υπερασπίζονται - συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Θεσπρωτών, παρουσιάζοντας μια υποσχετική χωρίς αντίκρισμα.
Επιμένουμε ότι το νέο Τμήμα πρέπει να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2019, όπως προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα. Το σημερινό Τμήμα πρέπει να είναι η βάση για να δημιουργηθεί το νέο. Η πρόθεση να γκρεμιστεί κάτι που υπάρχει ως βάση, με την υπόσχεση να χτιστεί κάτι παραπλήσιο από την αρχή, δεν πείθει για την ειλικρίνειά της.
Το νέο Τμήμα είναι λόγια του αέρα.
Όλα τα άλλα είναι είτε παραπληροφόρηση, είτε απόδραση από την πραγματικότητα.»
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα