03/12/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Συνάντηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας με το Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου και το Διοικητή Θεσπρωτίας

Μαρτίου 12, 2020 0
Συνάντηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας με το Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου και το Διοικητή Θεσπρωτίας

Συνάντηση με το Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχο κ. Απόστολο Βασδέκη και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας Πύραρχο κ. Λεωνίδα Γκιόκα, είχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα ο συντονισμός δράσεων και επιχειρησιακής ετοιμότητας στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Παράλληλα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης άρτια καταρτισμένου ανθρωπίνου δυναμικού και επαρκούς εξοπλισμού για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των δημοτών.
Συνέχεια...

Χρυσό μετάλλιο για τη Μαρία Στόλη στο Hungarian Tatami karate cup 2020

Μαρτίου 12, 2020 0
Χρυσό μετάλλιο για τη Μαρία Στόλη στο Hungarian Tatami karate cup 2020

Μια ακόμη διάκριση για τη Θεσπρωτή αθλήτρια  η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Hungarian Tatami karate cup 2020 που διεξήχθη στις 7 Μαρτίου στη Βουδαπέστη.

Η αθλήτρια του Συλλόγου Black Belt shotokan κarate igoumenitsas βγήκε πρώτη μετά από 3 νικηφόρους αγώνες στην κατηγορία γυναικών - 61κιλα!

Για τη διακεκριμένη αθλήτρια το συγκεκριμένο τουρνουά αποτέλεσε ένα δυνατό τεστ προετοιμασίας, καθώς στις 25-29/3 θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ευρωπαικό πρωτάθλημα. 

Της αξίζουνε θερμά συγχαρητήρια και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο ευρωπαικό πρωτάθλημα όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε λίγες ημέρες...!
Συνέχεια...

Δημοτική Τηλεόραση Ηγουμενίτσας: Με αφορμή ενα παλιό ρεπορτάζ για το εργοστάσιο Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 12, 2020 0
Δημοτική Τηλεόραση Ηγουμενίτσας: Με αφορμή ενα παλιό ρεπορτάζ για το εργοστάσιο Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα παλιό ρεπορτάζ της Δημοτικής Τηλεόρασης Ηγουμενίτσας (Δ.Τ.Η.) εντοπίσαμε πρν λίγες ημέρες στο διαδίκτυο, μέσα από ανάρτηση του Βαγγέλη Χαλμαντζή.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφέρεται στις προσπάθειες του εργοστασιάρχη Αργυρού να αφαιρέσει τον εξοπλισμό του εργοστασίου -αφού το είχε κλείσει- προς πώληση, κάτι που τελικά συνέβη.

Με αφορμή όμως το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ρωτάμε το Δήμο Ηγουμενίτσας τι έχει απογίνει το υλικό της Δημοτικής Τηλεόρασης Ηγουμενίτσας; Όλο αυτό το πλούσιο αρχειακό υλικό που βρίσκεται σήμερα, αν υπάρχει, και βέβαια αν υπάρχει βούληση αξιοποίησής του;

Αναμένουμε μιαν απάντηση, διότι εφόσον υπάρχει αυτό το υλικό θα έχει ιδιαίτερη σημασία να αξιοποιηθεί με στόχο την πρόσβαση των δημοτών σε αρχειακό δημοσιογραφικό υλικό με ιστορική αξία που του ανήκει! Και αν δεν υπάρχει, ας μάθουμε το γιατί...! 

Αναμένουμε...!

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αγώνες χωρίς φιλάθλους

Μαρτίου 12, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Αγώνες χωρίς φιλάθλους

Το τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.15954 (ΦΕΚ726 Β΄/08-03-2020 ) Υπουργική απόφαση, η διεξαγωγή όλων των αθλητικών αναμετρήσεων θα γίνουν χωρίς την παρουσία φιλάθλων από τις 9-3-2020 έως και την Κυριακή 22-3-2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. 

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ 
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου
Συνέχεια...

Επερώτηση Ριζόπουλου προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για το Μεταναστευτικό

Μαρτίου 12, 2020 0
Επερώτηση Ριζόπουλου προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για το Μεταναστευτικό 

Κε. Περιφερειάρχα, 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης συνάντησε την Τρίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. 

Εφόσον η Περιφέρεια Ηπείρου παρέστη στη συνάντηση, είτε δια του Περιφερειάρχη είτε δια του άλλου εκπροσώπου της, αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τα όσα ελέχθησαν ανάμεσα στις δύο πλευρές και για την αντίδραση -αν υπήρξε τέτοια– στον ισχυρισμό του Υπουργού, σύμφωνα τουλάχιστον με το δελτίο τύπου της ΕΝΠΕ, πως η κατανομή προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού της κάθε Περιφέρειας… 

Δεδομένου ότι το ποσοστό αυτό έχει προ πολλού ξεπεραστεί για την Ήπειρο, ρωτάμε αλήθεια, αν είναι αυτό θέση της Περιφερειακής Αρχής και αν εντός της σύσκεψης με τον Υπουργό, το επιχείρημα αυτό αντικρούστηκε ως πλήρως ανακριβές. 

Ερώτημα δεύτερο: Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δομές υποδοχής προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, το επόμενο διάστημα; 

Ελπίζουμε ότι την ώρα που διακυβεύονται κρίσιμες εξελίξεις περί το προσφυγικό – μεταναστευτικό για την ηπειρωτική Ελλάδα, άρα και για την Ήπειρο, εξακολουθούμε να ελέγχουμε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτόν, αντί να αναλωνόμαστε σε photo chance με τον Πρωθυπουργό, για τη δήθεν… «προσέλκυση επενδύσεων» (τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού)… 

Με εκτίμηση
Σπύρος Ριζόπουλος
Συνέχεια...

ΚΚΕ Ηγουμενίτσας: Αναβάλλεται η σημερινή εκδήλωση λόγω κορονοϊού

Μαρτίου 12, 2020 0
ΚΚΕ Ηγουμενίτσας: Αναβάλλεται η σημερινή εκδήλωση λόγω κορονοϊού

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από την επιδημία του κορονοϊού, αναβάλλεται εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και οι θέσεις του ΚΚΕ» που είχαν προγραμματίσει οι Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ για την Πέμπτη 12/3/2020,
Συνέχεια...

Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ο κορονοϊός - Του Άλκη Φάτσιου

Μαρτίου 12, 2020 0
Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ο κορονοϊός - Του Άλκη Φάτσιου

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
(Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ο κορονοϊός) 

ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ 
Δικηγόρου, κάτ. Ηγ/τσας 

ΠΡΟΣ 
Πάντα ανευθυνοϋπεύθυνο 
ΚΟΙΝ: 1) Φορείς Ν. Θεσπρωτίας 
2) Εισαγγελία Πλ/κών Θεσπρωτίας
3) Εισαγγελέα Αρείου Πάγου 

Η επικαιρότητα –αλλά και η ανησυχία– ζέουσα, αναφορικά με την επιδημία και τους κινδύνους του ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ. Πληροφορούμαι λοιπόν, ότι εδώ και 2-3 ημέρες, απαγορεύτηκαν (και πολύ σωστά) οι πτήσεις όλων των δρομολογίων από το ‘’ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ’’ από και προς τη ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ, και ειδικότερα ΒΕΝΕΤΙΑ, Μιλάνο κ.λ.π. Πληροφορούμαι επίσης, ότι από τη γειτονική ΑΛΒΑΝΙΑ, με βεβαιωμένα κρούσματα ένα (1) νομίζω, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ (και πολύ σωστά) ΟΛΑ τα δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια της, προς και από ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ, μια Ιταλία που το βόρειο μέρος της, κοντά 16 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκεται σε πλήρη ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. Στο πλαίσιο λοιπόν των κοινωνικών μου ενδιαφερόντων, ως ενεργός πολίτης, θέλησα να πληροφορηθώ επίσημα, τι κατάσταση επικρατεί στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τόσο στον τομέα των δρομολογίων, από και προς, τον ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΧΩΡΟ της Βόρειας Ιταλίας, όσον και γενικότερα στον τομέα μέτρων ασφαλείας, με δεδομένο ότι το λιμάνι της Ηγ/τσας (μαζί με αυτό των Πατρών) είναι οι δύο ΚΥΡΙΕΣ ΠΥΛΕΣ προς την Ευρώπη, μέσω βεβαίως της ΙΤΑΛΙΑΣ!!! 

Έτσι λοιπόν, την Τρίτη, 10/3/2020, και περί την ώραν 13.15 μ.μ. (παρουσία μαρτύρων..) επικοινώνησα τηλεφωνικώς, με τον κ. ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ Ηγουμενίτσας, κ. Σουρβίνο, και του υπέβαλλα σχετικές ερωτήσεις, έχοντας υπ’ όψιν ότι από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς την Ιταλία, (συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Βόρειας Ιταλίας) και αντιστρόφως, εκτελούνται 6 ή 7 δρομολόγια πλοίων ημερησίως. 

Οι απαντήσεις του κ. Σουρβίνου με σόκαραν… 

1) Μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά ΚΑΝΕΝΑ μέτρο προφύλαξης, υπό την έννοια ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ (από Ιατρικής πλευράς) ΚΑΝΕΙΣ από όλους, όσους αποβιβάζονται στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είτε έρχονται από ΒΟΡΕΙΑ ή ΚΕΝΤΡΙΚΗ ή ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. 

2) Δεν έχει γίνει, όχι διακοπή, αλλά ούτε κανένας περιορισμός των ημερήσιων δρομολογίων των πλοίων από και προς Ιταλία και σε οποιοδήποτε λιμάνι αυτής. 

Όπως αντιλαμβάνεσθε συμπατριώτες μου, στο ζήτημα αυτό, τουλάχιστον στο Νομό μας, από πλευράς επίσημης πολιτείας και ειδικότερα για το Λιμάνι, ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ στην ΤΥΧΗ… Πορευόμαστε με ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ… Και αυτό βέβαια, παντελώς εγκληματικά ανεύθυνοι – υπεύθυνοι, λέγεται ΘΩΡΑΚΙΣΗ της Χώρας… Και βέβαια ΝΑΙ στην ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, και βέβαια ΟΧΙ στον ΠΑΝΙΚΟ. Όμως ταυτόχρονα ΟΧΙ στην ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ασφάλειας… 

Καλώ τους αρμόδιους (έστω και κατ’ όνομα και κατ’ ιδιότητα τουλάχιστον…) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ξυπνήσουν από τον –μακάριο γι’ αυτούς, επικίνδυνο για μας– ΥΠΝΟ τους… 

Καλώ, σε κάθε περίπτωση, τους συμπολίτες μου, τους φορείς (αφού αφήσουν στην άκρη προς το παρόν την τοποθέτηση ΝΑΡΚΩΝ του Βελόπουλου στον Έβρο για να σκοτώνονται Μετανάστες πρόσφυγες..τρομάρα του…) να πιέσουν κοινωνικά και αγωνιστικά στην κατεύθυνση λήψεως μέτρων ασφαλείας στο Λιμάνι, είτε ιατρικοί έλεγχοι, είτε κυρίως ΔΙΑΚΟΠΗ των δρομολογίων προς και από Βόρεια, τουλάχιστον Ιταλία… Είναι αυτονόητο, ότι τον γράφοντα ενδιαφέρει ΚΥΡΙΩΣ η υγεία των συμπατριωτών μου και γενικά η προστασία της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, και όχι συμφέροντα είτε μεμονωμένων εμπόρων είτε των μεγάλων ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ… Τη στιγμή που η Υγεία και η Ζωή είναι το ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ σε κάθε κοινωνία, σε κάθε Σύνταγμα, σε κάθε χώρα… 

Με την ευκαιρία καλό είναι να πληροφορηθούμε, τι μέτρα έχουν ληφθεί, αν έχουν ληφθεί στις δομές Υγείας στο Τ.Ε.Π. Νοσοκομείο Φιλιατών κ.λ.π. Λέω με την ευκαιρία, γιατί σύντομα, και όχι ΜΟΝΟ εγώ, θα ασχοληθούμε με τη γενικότερη λειτουργία των δομών Υγείας, στο Νομό μας… 

Εις τους, εκπροσώπους της Δικαιοσύνης εις τους οποίους κοινοποιώ την παρούσα, εναπόκειται η αξιολόγηση να κρίνουν, αν με βάση τα παραπάνω, στοιχειοθετούνται ή όχι ποινικά ή άλλα αδικήματα, όπως π.χ αυτά της παραβάσεως καθήκοντος εκθέσεως σε κίνδυνο ζωής έστω και με ενδεχόμενο δόλο από αυτούς που έχω καθήκον και αρμοδιότητα, όχι μόνο να μην παραφερθούν αλλά και να πράξουν συγκεκριμένα.

ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ 
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
Ηγουμενίτσα 10/3/2020 

Συνέχεια...

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ελληνογερμανικό Forum για προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας την Ήπειρο (ΦΩΤΟ)

Μαρτίου 12, 2020 0
Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ελληνογερμανικό Forum για προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας την Ήπειρο  (ΦΩΤΟ)

Επιτυχημένη η συμμετοχή της Περιφέρειας στο Ελληνογερμανικό Forum για προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας την Ήπειρο 

Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Forum, με θέμα «Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», το οποίο υλοποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ. 
Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και με την ευγενική συμμετοχή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, προβλήθηκε και προωθήθηκε ο σκοπός προσέλκυσης εταιρειών υψηλής Τεχνολογίας στην Ήπειρο. 

Στο FORUM συμμετείχαν εκτός των υπουργών και υφυπουργών των δύο κυβερνήσεων πλήθος εταιρειών και από τις δύο χώρες, μεταξύ των οποίων και οι τοπικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας TEAM VIEWER και NATEC. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν η μοναδική Περιφέρεια από ελληνικής πλευράς που έδωσε το παρόν στο FORUM, και με την προοπτική της δημιουργίας του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και της εγκατάστασης σε αυτό αντίστοιχων εταιρειών, συμμετείχε σε οργανωμένες συναντήσεις με επενδυτές – Funds και γερμανικές εταιρείες τεχνολογίας παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα στα πρότυπα των γερμανικών εταιρειών P&I και TEAM VIEWER που ήδη λειτουργούν με επιτυχία στην περιοχή. 

Η οργανωμένη συμμετοχή της Περιφέρειας χαιρετίσθηκε ως πρότυπο εξωστρέφειας, παράδειγμα προς μίμηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη στην εισαγωγική ομιλία του, με τον οποία «άνοιξε» την εκδήλωση μαζί με τον Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας κ. Peter Altmaier, προσκαλώντας τον μάλιστα να επισκεφτούν από κοινού τα Ιωάννινα το επόμενο χρονικό διάστημα και τις γερμανικές εταιρείες που λειτουργούν εδώ. 

Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη ήταν εποικοδομητικές, με προοπτική να έχουν θετικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στο στόχο της προσέλκυσης και άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Περιφέρεια. 


Από το Γραφείο Τύπου

Συνέχεια...

ΕΠΣ Θεσπρωτίας: Προσωρινή διακοπή των πρωταθλημάτων υποδομών Κ-12 και Κ-14

Μαρτίου 12, 2020 0
ΕΠΣ Θεσπρωτίας: Προσωρινή διακοπή των πρωταθλημάτων υποδομών Κ-12 και Κ-14 

Σε συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Υγείας, περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοιού, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας προβαίνει και η ίδια στην προσωρινή διακοπή των πρωταθλημάτων υποδομής για 15 ημέρες, εναρμονιζόμενη πλήρως με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ανά την επικράτεια. Η διακοπή αυτή αναμένεται να έχει ισχύ μέχρι τις 23 Μαρτίου. 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Σ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ θέτει πρώτα από όλα την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Ψηφίζουμε το θεμέλιο στο οποίο στηρίζονται οι πολιτικές μας για την αγωγή και την πρόληψη της υγείας" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 12, 2020 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Ψηφίζουμε το θεμέλιο στο οποίο στηρίζονται οι πολιτικές μας για την αγωγή και την πρόληψη της υγείας" (+ΒΙΝΤΕΟ)

«Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι πολιτικές της Κυβέρνησης για την αγωγή και την πρόληψη της υγείας» χαρακτήρισε ο Βασίλης Γιόγιακας το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι η σύσταση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια είναι το πρώτο βήμα προς την ουσιαστική αποκέντρωση του συστήματος δημόσιας υγείας καθώς η νέα Διεύθυνση θα μπορεί να συγκροτεί τοπικά δίκτυα με τις διευθύνσεις δημόσιας υγείας των περιφερειακών ενοτήτων και των δήμων. «Είναι καιρός να δούμε την πρόληψη και την ενημέρωση σε θέματα δημόσιας υγείας όχι ως παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων αλλά ως μια επένδυση στην ευημερία των σημερινών και των επομένων γενιών!» τόνισε ο κ. Γιόγιακας στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πρόληψη στο πεδίο της δημόσιας υγείας έχει κεντρική θέση στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Πρόληψη που αποτρέπει ή μειώνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί ένα νόσημα, και έχει να κάνει τόσο με ιατρικές πράξεις, όπως οι εμβολιασμοί, όσο και με αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής.
Πρόληψη που ανιχνεύει έγκαιρα μια νόσο και αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Αλλά και πρόληψη που αποκαθιστά τις βλάβες ή την υποτροπή μιας πάθησης που έχει ήδη διαγνωστεί.
Αυτές οι τρεις διαστάσεις, τα τρία επίπεδα της πρόληψης είναι σημαντικά, για δύο κυρίως λόγους:
Γιατί βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, δηλαδή τη δυνατότητα να ζούμε όχι μόνο πολλά χρόνια αλλά τα περισσότερα από αυτά να είναι δίχως σοβαρά θέματα υγείας.
Και γιατί, προλαβαίνοντας μια ασθένεια, αποφορτίζεται το κομμάτι της νοσοκομειακής περίθαλψης, η οποία έτσι μπορεί να διαθέσει και να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τους επαγγελματίες και τις υποδομές που έχει στη διάθεσή της.
Ο εισηγητής και οι άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που προηγήθηκαν ανάπτυξαν με πληρότητα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου:
Τι περιλαμβάνει η πρόληψη, με ποιους κανόνες, με ποιους τρόπους, με ποιες δομές θα σχεδιάζονται και θα εφαρμόζονται οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία, με έμφαση στην πρόληψη.
Αξίζει, νομίζω, να αναφέρουμε τρία από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του νομοθετήματος.
Το ένα είναι ότι ο σχεδιασμός για τη δημόσια υγεία παύει να είναι απλά μια άσκηση επί χάρτου, ένα ευχολόγιο.
Όλα τα σχέδια, από το 5ετές εθνικό για τη δημόσια υγεία μέχρι τα επιμέρους σχέδια του εθνικού προγράμματος πρόληψης, θα έχουν συγκεκριμένους στόχους που μπορούν να μετρηθούν με συγκεκριμένο τρόπο, θα έχουν συγκεκριμένο κόστος και θα έχει αποφασιστεί από πριν από που θα καλυφθεί αυτό.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το σύστημα δημόσιας υγείας αποκτά μια καθαρή δομή, από την κορυφή προς τη βάση, και από το κέντρο στην περιφέρεια.
Από το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, μέχρι τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Αυτό βοηθά το συντονισμό, βοηθά την εποπτεία.
Ευνοεί την εφαρμογή εθνικά σχεδιασμένων δράσεων σε όλη την επικράτεια, ευνοεί και ενέργειες που μπορεί να γίνονται σε τοπική κλίμακα, με βάση τα επιδημιολογικά, δημογραφικά και άλλα δεδομένα των κατοίκων.
Συνδετικός κρίκος σε αυτή την δομή είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που συστήνεται σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.
Και η οποία, μπορεί να φτιάχνει τοπικά δίκτυα, συνδεόμενη και αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες με τις διευθύνσεις δημόσιας υγείας των περιφερειακών ενοτήτων και των δήμων.
Αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια καινοτομία που αξίζει να προσεχθεί.
Γιατί είναι το πρώτο βήμα προς την ουσιαστική αποκέντρωση του συστήματος δημόσιας υγείας!
Ένα βήμα με το οποίο δίνεται ουσιαστικός ρόλος από την κεντρική διοίκηση στην περιφέρεια.
Ένα βήμα που πρέπει να έχει απώτερο σκοπό να εμπιστευθούμε περισσότερο την αυτοδιοίκηση στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και στην ευθύνη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Έχουμε, λοιπόν έναν σχεδιασμό που μπορεί να εφαρμοστεί, έχουμε δομές και όργανα που μεταφέρουν και εφαρμόζουν τον σχεδιασμό, κάθετα – από πάνω προς τα κάτω – αλλά και οριζόντια, μεταξύ διαφορετικών υπουργείων και τομέων της κυβερνητικής πολιτικής.
Έχουμε και ένα τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο, τη συμμετοχή των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στις δράσεις δημόσιας υγείας με συγκεκριμένα κριτήρια, με το Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων.
Που θα διασφαλίζει ότι η συμβολή τους θα είναι ουσιαστική, ότι θα μπορούν πράγματι να φέρουν εις πέρας δράσεις που προβλέπονται από το εθνικό σχέδιο.
Και στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, βλέπουμε τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών ως σταθερούς εταίρους και όχι ως ευκαιριακούς υπεργολάβους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζουμε τις πολιτικές μας για την αγωγή και την πρόληψη της υγείας.
Τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες
Την πρόληψη και αντιμετώπιση βασικών παθήσεων όπως οι νεοπλασματικές ασθένειες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η άνοια, τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Την υγιεινή διατροφή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής και της εφηβικής παχυσαρκίας.
Τη φροντίδα των ηλικιωμένων ώστε να έχουν καλά ή καλύτερα γηρατειά.
Θα συνιστούσα, λοιπόν, στους συνάδελφους της αντιπολίτευσης να μη βιάζονται.
Γιατί θα είναι εδώ, για να δουν όλα αυτά να προχωράνε, επειδή θα έχουν μπει οι σωστές βάσεις.
Είναι καιρός να δούμε την πρόληψη και την ενημέρωση σε θέματα δημόσιας υγείας όχι ως παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων αλλά ως μια επένδυση στην ευημερία των σημερινών και των επομένων γενιών!

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ)
 


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα