05/17/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ηγουμενίτσα: Κίνδυνος πυρκαγιάς στο Δασάκι από τα παρατημένα ξερόκλαδα...

Μαΐου 17, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Κίνδυνος πυρκαγιάς στο Δασάκι  από τα παρατημένα ξερόκλαδα...

Πριν δυο εβδομάδες συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με θέμα: "Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024".

Στο συντονιστικό όργανο συμμετείχαν όλες οι αρμόδιες αρχές και φορείς: Π.Ε. Θεσπρωτίας, όλοι οι δήμοι του νομού, η πυροσβεστική υπηρεσία, η Δ/νση Δασών, η αστυνομία, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η αρχαιολογική υπηρεσία, μέχρι και εκπρόσωπος του ΟΛΗΓ ήτανε... (Δείτε σχετικά ΕΔΩ)


Δύο εβδομάδες μετά, καταγράψαμε τις εικόνες που βλέπετε στο δασάκι της Ηγουμενίτσας. Σκοπός της επίσκεψής μας βασικά ήτανε ένα αφιέρωμα για τα ωραία έργα που έχουν γίνει και καθιστούν το αλσύλλιο της πόλης έναν πραγματικό πνεύμονα αναψυχής και δραστηριοτήτων των κατοίκων, το οποίο δυστυχώς πολλοί συμπολίτες δεν γνωρίζουν.

Περιδιαβαίνοντας το δασάκι και πηγαίνοντας από τον πίσω δρόμο, ο οποίος καταλήγει σε αδιέξοδο (περιμένοντας τον περιφερειακό) αντικρίσαμε τις εικόνες που βλέπετε.
Μόλις 400 μέτρα από το δασαρχείο Θεσπρωτίας.

Και επειδή θεωρούμε το ζήτημα σοβαρό και κατεπείγον, δεν υπάρχει χρόνος να κάνουμε ρεπορτάζ για το ποιος ευθύνεται και ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση.


Καλούμε δημόσια όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να απομακρύνουν τα ξερόκλαδα άμεσα, εντός της ημέρας.

Αμέσως μετά, θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε γιατί αυτά τα ξερόκλαδα, προϊόντα κλάδευσης, βρίσκονται εκεί από πέρυσι, και ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη...

Για να δούμε ποιοι συμμετέχουν σε συνεδριάσεις συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας την ώρα που επιτρέπουν μια τέτοια κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα απειλούν τους πολίτες με πρόστιμα αν δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους...!


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για παράκτιο οδικό άξονα και περιφερειακό

Μαΐου 17, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για παράκτιο οδικό άξονα και περιφερειακό

ΨΗΦΙΣΜΑ

Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηγουμενίτσας
(ομόφωνη απόφαση Δ.Σ. αρ. 166/2024)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, επί του 3ου θέματος της ημερήσιας διάταξης «Παράκτιος Ιόνιος οδικός άξονας Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα - Περιφερειακός Ηγουμενίτσας - Σαγιάδα - Τελωνείο Μαυροματίου (ελληνοαλβανικά σύνορα) και η σπουδαιότητά του για την Ήπειρο», αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

<<Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας θεωρεί ότι τα δεδομένα στο παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου, μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, της Ιόνιας Οδού και της Οδού Αμβρακίας- Άκτιο, την επικείμενη ολοκλήρωση του Ε65, τις παραχωρήσεις του αεροδρομίου του Ακτίου και του Λιμένος της Ηγουμενίτσας, τη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου (Σαγιάδα) και του οδικού τμήματος Τελωνείο Μαυροματίου (Ελλάδα) - Άγιοι Σαράντα (Αλβανία), την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής και τη ραγδαία αύξηση των τουριστικών επενδύσεων στην παράκτια ζώνη Πρέβεζας, Πάργας, Πέρδικας, Συβότων και Πλαταριάς, έχουν ριζικά μεταβληθεί σε σχέση με το παρελθόν, καθώς αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο κυκλοφοριακός φόρτος.

Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, ο Παράκτιος Ιόνιος οδικός άξονας Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα - Παράκαμψη Ηγουμενίτσας, Σαγιάδα, Τελωνείο Μαυροματίου - ελληνοαλβανικά σύνορα, αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας και μεγάλης σπουδαιότητας που θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο και τη χώρα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν σοβαροί εθνικοί λόγοι, καθώς ο παράκτιος άξονας θα συνδέσει τις περιοχές όπου διαβιεί η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας και με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των διασυνοριακών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συναλλαγών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να θέσει σε ουσιαστική προτεραιότητα τον συγκεκριμένο οδικό άξονα και σε συνεργασία, σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, με την Εγνατία Οδό ΑΕ, την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και όποιον άλλο φορέα μπορεί να συνδράμει να ωριμάσει το μελετητικό αντικείμενο προκειμένου να αναζητηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι όποιες εναλλακτικές δυνατότητες για την αναβάθμιση των γεωμετρικών του χαρακτηριστικών και τη μετατροπή του σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο στο σύστημα των εθνικών και ευρωπαϊκών μεταφορών.

Ειδικά για το οδικό τμήμα που εκπονούνται μελέτες Ηγουμενίτσα - Παράκαμψη Ηγουμενίτσας, Σαγιάδα, Τελωνείο Μαυροματίου- ελληνοαλαβανικά σύνορα, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί τον πρώτο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού και χωρίς την κατασκευή του δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας μετά την παραχώρηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για την ολοκλήρωση των μελετών στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και την άμεση εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου με προτεραιότητα την Παράκαμψη Ηγουμενίτσας. >>

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Ηπείρου και να σταλεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Βουλευτές της Ηπείρου, τους Δήμους Πρέβεζας και Φιλιατών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ξεκινά η εκτέλεση του προγράμματος ανάπλασης επιλεγμένων περιοχών στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Μαΐου 17, 2024 0
Ξεκινά η εκτέλεση του προγράμματος ανάπλασης επιλεγμένων περιοχών στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το πρώτο μεγάλο έργο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η χρηματοδότηση της Πράξης με τίτλο «Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας» στο ΠΕΠ Ήπειρος 2021 – 2027, προϋπολογισμού 8.821.294,06€. Πρόκειται για το πρώτο έργο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου, το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει παρεμβάσεις που προωθούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην πόλη της Ηγουμενίτσας και εντάσσονται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας (ΣΒΑΑ). Ο σκοπός του έργου είναι η εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης των δημόσιων χώρων σε δύο κομβικά σημεία για την πόλη: την περιοχή που βρίσκεται κάτω από το αστικό δασύλλιο και το Κάστρο (οδοί Σελλών, Ελευθερίας. Π. Τσαλδάρη, Πλατεία Δημαρχείου, οδός Κύπρου κ.α.) δηλαδή το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της. Και την περιοχή που βρίσκεται στο χώρο του Ξενία, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Εθνικού Σταδίου και του υπό κατασκευή πολιτιστικού πολυχώρου (κτήριο τ. ΕΙΝ) δηλαδή το βόρειο άκρο της πόλης, στο οποίο συναντώνται πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις αλλά και αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς στην περιοχή αυτή χωροθετείται η Μαρίνα αλλά και αποτελεί την αφετηρία του ποδηλατόδρομου για την περιοχή Δρεπάνου.

Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή κεντρικού κυκλικού κόμβου, η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και η δημιουργία ποδηλατόδρομων που προάγουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα εντός αστικών περιοχών, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομων, νησίδων πρασίνου, χώρων στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων, σημείων στάθμευσης ποδηλάτων και χώρων αναψυχής. Με τις παρεμβάσεις αυτές οι αστικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης θα αναβαθμιστούν και το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών θα βελτιωθεί αισθητά.

Με την υλοποίηση των παραπάνω έργων, επιτυγχάνεται η βελτίωση της λειτουργικότητας του αστικού χώρου για όλους τους χρήστες καθώς και η ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημοσίου χώρου. Ταυτόχρονα, το κέντρο της πόλης αποκτά τη δική του ταυτότητα και τα υπάρχοντα τοπόσημα αναδεικνύονται και αξιοποιούνται.

Όλοι οι προβλεπόμενοι από τη μελέτη κοινόχρηστοι χώροι που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών, διαμορφώνονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση και των ΑμεΑ. Με τον τρόπο αυτό η πόλη μετατρέπεται σε πιο φιλική για τα άτομα με αναπηρία.

Ο σχεδιασμός της περιοχής παρέμβασης, καθώς και τα προβλεπόμενα από τη μελέτη στο έργο υλικά, εναρμονίζονται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και δεν θίγεται η αρχή της προστασίας και της βελτίωσης του περιβάλλοντος. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συνεχίζει τις προσπάθειές του ώστε να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες, ώστε σύντομα να ενταχθεί το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Ηγουμενίτσας, μέσω του οποίου θα συνδεθούν τα έργα που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο του παρόντος έργου, μέσω μιας διαδρομής που θα εξασφαλίζει την πλήρη προσβασιμότητα σε όλες τις ροές κίνησης: πεζή, ποδήλατο, όχημα και ΑμεΑ. Τέλος, στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ και με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, την επόμενη πενταετία θα εκτελεστούν αναπτυξιακά έργα αναπλάσεων σε όλη την τουριστικά ανεπτυγμένη παραλιακή ζώνη του Δήμου.
Συνέχεια...