12/12/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Ο Άγιος Σπυρίδωνας, το ιερο Σκήνωμα και η μεταφορά του από την Παραμυθιά στην Κέρκυρα

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
Ο Άγιος Σπυρίδωνας, το ιερο Σκήνωμα και η μεταφορά του από την Παραμυθιά στην Κέρκυρα

1456... Τρία χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, αρχίζει η ιστορία...

1456… Τρία χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, ένας πρεσβύτερος, κερκυραϊκής καταγωγής, ο πάτερ Γεώργιος Καλοχαιρέτης, έκρυψε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, μέσα σ’ ένα καλάθι και αφού τα σκέπασε με χόρτα, τα φυγάδευσε από την τουρκεμένη Κωνσταντινούπολη. Ο λόγος… ο φόβος των Τούρκων και το μίσος σε κάθε τι Χριστιανικό.

Ο Γεώργιος Καλοχαιρέρης με επιμονή και πάθος και αφού διάσχισε την μισή Ελλάδα, φτάνει στη Παραμυθιά που τα χρόνια εκείνα ήταν μεγάλο Θρησκευτικό κέντρο. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο πως μερικά χρόνια αργότερα (το 1500), μεταφέρθηκε στη Παραμυθιά η έδρα της Επισκοπής από την Επισκοπή Βουθρωτού της Βορείου Ηπείρου και έτσι όλο αυτό το μεγάλο τμήμα της Ηπείρου, άνηκε διοικητικά στη Μητρόπολη Παραμυθιάς.

Πλούσια θρησκευτικά περιοχή η Παραμυθιά και έδρα του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού, το σκήνωμα του οποίου βρέθηκε στην Κέρκυρα και στο κάστρο της Κασσιόπης, πριν μεταφερθεί στην Βενετία. Η Παραμυθιά ειναι και έδρα του Αγίου Αναστάσιου που αλλαξοπίστησε τον γιο του Πασά της Παραμυθιάς που αργότερα σαν Δανιήλ ίδρυσε την Παναγία της Μυρτιδιώτισσα στην Κέρκυρα. Έδρα επίσης επίσης του Διάδοχου Φωτικής τα συγγράμματα του οποίου διδάσκονται ακόμα και σήμερα στις θεολογικές σχόλες της χώρας.

Σε αυτή την περιοχή και στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Παραμυθίας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας και που θα έπρεπε να γίνει μνημείο Unesco, εναποτέθηκαν τα ιερά σκηνώματα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας.

Τα ιερά Σκηνώματα, λατρεύτηκαν από τον τοπικό λαό και κλήρο, παρά τον φόβο της τρομοκρατίας και του ανθελληνισμού που επικρατούσε σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας. Άλλωστε την Παραμυθιά την είχαν επιλέξει οι Οθωμανοί ως διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με ότι αυτό και αν σημαίνει. Αυτος ήταν και ο λόγος που μερικά χρόνια μετά, οι συνθήκες επέβαλαν για λόγους ασφαλείας την μεταφορά τους στην Κέρκυρα.

Τα ιερά λείψανα, που τοποθετήθηκαν αρχικά στο ναό του Αγίου Αθανασίου, τα κληρονόμησαν οι τρεις γιοί του Καλοχαιρέτη, Μάρκος, Λουκάς και Φίλιππος (έτσι συνηθιζόταν τότε στην Ενετική Κέρκυρα). Το μερίδιο του ο Μάρκος, το σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, το δώρισε το 1483 στο λαό της Κέρκυρας.

Οι κληρονόμοι του λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα προσπάθησαν να μεταφέρουν το άγιο λείψανο εκτός της Κέρκυρας αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των Κερκυραίων και εγκατέλειψαν το σχέδιο τους. Εν τέλει μεταβίβασαν τα δικαιώματα τους στην κόρη του Φιλίππου, Ασημίνα. Το λείψανο πέρασε τελικά στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βούλγαρη, ως προίκα της Ασημίνας, όταν παντρεύτηκε το Σταματέλλο Βούλγαρη το 1520. Από τότε και για τέσσερις αιώνες έως το 1925, βρισκόταν στην κυριότητα της οικογένειας. Αρχικά και μέχρι το 1528 το λείψανο μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Καμπιέλο. Το 1528 ο Σταματέλλος Βούλγαρης το μετέφερε στο ναό, που έχτισε η οικογένεια προς τιμήν του Αγίου στο προάστιο του Σαρόκκου (Αγίου Ρόκκου).
Ωστόσο το 1537,κατά τη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Τούρκους, το σκήνωμα μεταφέρθηκε για ασφάλεια στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Παλαιό Φρούριο και επέστρεψε μετά τη λύση της πολιορκίας. Το 1577 αποφασίστηκε η κατεδάφιση του ναού, καθώς έπρεπε να επεκταθούν τα τείχη.

Το λείψανο μεταφέρθηκε προσωρινά και πάλι στο ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στη Γαρίτσα, μέχρι και το 1589, οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του σημερινού ναού, η ολοκλήρωση του οποίου έγινε περίπου το 1594, και παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα.
Το 1967 ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος της Κέρκυρας αναγνωρίστηκε επισήμως ως ίδιον Ν.Π.Δ.Δ με Προεδρικό Διάταγμα, υπό την επωνυμία «Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας».

Διαβάστε εδω τα πάντα για τον Άγιο Σπυρίδωνα και επισκεφθείτε εικονικά τον Ι.Ν της Κέρκυρας οπου φυλάσσεται το Ιερό Σκηνωμά του

ΠΗΓΗ: www.paramythia-online.gr
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τους μανταρινοπαραγωγούς

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τους μανταρινοπαραγωγούς

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΜΠΟΡΩΝ -ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ SUPER MARKET 

Οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί της Θεσπρωτίας βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στα παιχνίδια που παίζουν οι μεγαλέμποροι που παίρνουν κοψοχρονιά την παραγωγή τους με αιτιολογία τις ανταγωνιστικές τιμές άλλων χωρών όπως της Ισπανίας, Τουρκίας, Αλβανίας. Οι τιμές που δίνουν είναι κάτω του κόστους, φτάνοντας ακόμη και στα 0,22e/κιλό μικτά. Το κατρακύλισμα της τιμής οδηγεί στη φτώχεια, στη χρεοκοπία τους παραγωγούς. 

Ταυτόχρονα οι παραγωγοί δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τις χαμηλές τιμές, έχουν να αντιμετωπίσουν και το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. 

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων αποτελεί υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία και συνδιαμορφώνει μαζί με τα άλλα μέλη – κράτη της ΕΕ, προωθώντας τη συγκέντρωση της παραγωγής και σε μια πορεία της συγκέντρωσης της γης, του φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας. Πολιτική που οδηγεί σε πλήρη απόγνωση τους βιοπαλαιστές παραγωγούς και φέρνει κέρδη στους μεγαλεμπόρους-εξαγωγείς και στα SUPER MARKET όπου τα μανταρίνια φτάνουν να πωλούνται σε πενταπλάσια τιμή, ξεπερνώντας και ορισμένες φορές ακόμα και το 1e/κιλό, να γίνονται απρόσιτα στην εργατική λαϊκή οικογένεια. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει γιατί όπως λέει δεν το επιτρέπουν οι νόμοι της αγοράς. Οι νόμοι της αγοράς όμως εξασφαλίζουν τιμές και εγγυημένη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ, των οδικών αξόνων (διόδια), στους ομίλους επεξεργασίας σκουπιδιών κλπ. Ενώ ταυτόχρονα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. 

Επίσης οι νόμοι της αγοράς είναι αυτοί που καθορίσουν και τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης, που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία δουλεμπορικών γραφείων που έκαναν την εμφάνισή τους διαφημίζοντας ότι διαθέτουν “φτηνούς και πειθήνιους εργάτες γης”. Η κυβέρνηση και εδώ αρνείται να παρέμβει. Εν μέσω πανδημίας δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να έρθουν με ασφάλεια οι μετακλητοί εργάτες γης, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, να τους διατεθούν δωρεάν όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά και μέσα προφύλαξης, να γίνονται επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ. Όπως ακριβώς έκανε και με το δημόσιο σύστημα υγείας που δεν το θωράκισε και άφησε τα νοσοκομεία να βουλιάζουν και να χάνονται ζωές. Ταυτόχρονα και εν μέσω πανδημίας κόβει 600 εκατ. euro από την υγεία την ίδια ώρα που δίνει δωράκια στους κλινικάρχες και δίνει κρατική ενίσχυση 120 εκατ. euro στην AEGEAN. 

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι εργάτες γης δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα έχουν πολλά να κερδίσουν όταν παλέψουν μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, μέσα από τα εργατικά σωματεία ενάντια στους νόμους της αγοράς που εξαθλιώνουν τους βιοπαλαιστές αγρότες, διαμορφώνουν άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στους τους εργάτες γης, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους τόσο οι μεγαλέμποροι-εξαγωγείς όσο και οι αλυσίδες των SUPER MARKET. Η πείρα λέει ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τους μικρούς και μεγάλους αγώνες έχουν έρθει οι όποιες κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο για τους αγρότες. 

Το ΚΚΕ καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργάτες γης, να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τα δεινά, που τους προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη και που δεν είναι ούτε συγκυριακά, ούτε προσωρινά αλλά μόνιμα. 

Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας, που για να ανοίξει πρέπει να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, με τη διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, ώστε η παραγωγή να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εξουσία να περάσει στα χέρια των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα εφαρμόσει τον κεντρικό σχεδιασμό ώστε να αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες στο σύνολο της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Οι αγρότες, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα απ’ την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, αφού η εργασία τους, η υγεία τους, οι συνθήκες διαβίωσής τους, θα είναι διασφαλισμένα και δεν θα εξαρτιούνται απ’ τις καιρικές συνθήκες, απ’ τις ορέξεις μεγαλεμπόρων-εξαγωγέων, του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου, των τραπεζών, από αστικές κυβερνήσεις και κόμματα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 12/12/2020
Συνέχεια...

Ομιλία του Μάριου Κάτση, Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον Προϋπολογισμό του 2021 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
Ομιλία του Μάριου Κάτση, Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον Προϋπολογισμό του 2021 (+ΒΙΝΤΕΟ)

O Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μάριος Κάτσης, ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των μελών της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι, «Ακόμη και τώρα ωραιοποιείτε την κατάσταση, παρατηρώ μάλιστα ότι έχετε μοιράσει και στοιχεία στους βουλευτές σας να λένε πόσα λεφτά δόθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Γιατί δεν λέτε ότι αυτά είναι δάνεια και θα κληθούν να τα πληρώσουν; Δεν ακούτε τον κ. Σκυλακάκη που λέει ότι για κάθε 1€ που παίρνετε θα σας το πάρουμε πίσω με μελλοντικό φόρο;» 

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την πλασματική εικόνα που παρουσιάζει σε σχέση με όσα συμβαίνουν, τόνισε ότι, «Ή δε σας ενδιαφέρει καθόλου αυτό που βιώνει ο μέσος πολίτης, ή είστε τόσο ξεκομμένοι από την κοινωνία, που από τις «Βερσαλλίες» σας, την κόλαση για την κοινωνική πλειοψηφία δεν την βλέπετε καν». 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας καταλόγισε πλήρη αποτυχία στην κυβέρνηση, τόσο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όσο και στην ανάσχεση των βαρύτατων οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. «Η κυβέρνηση είχε 8 μήνες για να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα, απέτυχε παταγωδώς με τραγικές συνέπειες, και απώλεια σχεδόν 3.000 συμπολιτών μας μόνο τον τελευταίο μήνα». Ενώ προσέθεσε πως «Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση, το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε ολόκληρη την ΕΕ. 11,7%, η ύφεση στην Ελλάδα, 4,3% ο μέσος όρος στην ΕΕ». 

«Το θέμα της πανδημίας για τον πλανήτη μας μπορεί να είναι συλλογικό, αλλά η παταγώδης αποτυχία της αντιμετώπισής της στην Ελλάδα, είναι αποκλειστικά ζήτημα ατομικής ευθύνης του Κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής. 

Όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης στα ψηφιακά θέματα, ο Τμεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έθεσε σειρά ερωτημάτων για την αποτελεσματικότητα της. «Αλήθεια, τι κάνατε τόσο καιρό και δεν βγάλατε προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων; Γιατί δεν φροντίσατε στη δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ψηφιακού εμπορίου υπό την αιγίδα των επιμελητηρίων;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα. 

Στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση για μεροληπτική πολιτική υπέρ των λίγων και ισχυρών ακόμα και μέσα στην πανδημία, «Η κυβέρνηση των ανέμελων «αρίστων» άνοιξε τα καταστήματα με τη μέθοδο clickaway, όταν με στοιχεία της ΓΕΣΕΒΕ, μόνο το 17% των επιχειρήσεων, δηλαδή οι αλυσίδες και τα πολύ μεγάλα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα e-shop και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «Γιατί δεν φροντίσατε να φτιάξατε δημόσια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, και γιατί δεν προχωρήσατε στην αναβάθμιση του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ II που δημοπράτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Η κυβέρνηση των «αρίστων» άφησε τα παιδία μας χωρίς καθολική πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Πολλά παιδιά και νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, δεν έχουν υπολογιστή να συνδεθούν, αλλά ακόμα και όταν συνδέονται, η ιδιωτική πλατφόρμα που επιστρατεύσατε αδιαφανώς, πέφτει». 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης, τόνισε πως, «H κατάσταση είναι στα πρόθυρα της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, και η κατάρρευσή της κυβέρνησης θα κάνει κρότο, μόλις υποχωρήσει ο φόβος που έχει ο κόσμος για την υγεία του. Τότε θα διαπιστώσετε ότι, ούτε η προπαγάνδα, ούτε η σκληρή καταστολή θα σας σώσουν».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟΣυνέχεια...

1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία -1.194 σε όλη τη χώρα με 68 νέους θανάτους και 577 διασωληνωμένους

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
1 νέο κρούσμα σήμερα στη Θεσπρωτία -1.194 σε όλη τη χώρα με 68 νέους θανάτους και 577 διασωληνωμένους
1.194 νέα κρούσματα covid-19 ανακοίνωσε σήμερα 12/12 η κυβέρνηση, με 68 νέους θανάτους και 577 διασωληνωμένους.
Στη Θεσπρωτία ανιχνεύθηκε 1 νέο κρούσμα ενώ μόλις 6 συνολικά σε όλη την Ήπειρο:
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης:
Σήμερα ανακοινώνουμε 1.194 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 123.842, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.
5.100 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.290 (28.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
577 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 718 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 68 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.540 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1421 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Ποια έργα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
Θεσπρωτία: Ποια έργα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας 

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής 

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, έλαβε τις εξής αποφάσεις για έργα που αφορούν την Π.Ε. Θεσπρωτίας: 

1) Ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου: «Κατασκευή κόμβου οδού Παραμυθιά – Γλυκή προς Σούλι», προϋπολογισμού 355.000 € 

2) Ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου «Βελτίωση της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας με τη διάστρωση ασφαλτοταπήτων», προϋπολογισμού 350.000 €. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ. 

3) Έλαβε αποφάσεις για δύο έργα πολιτισμού και συγκεκριμένα: 

- Ανέδειξε ανάδοχο (ART RESTORATION) για τη συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Βρυσοπούλας Σουλίου Παραμυθιάς προϋπολογισμού 90.000 ευρώ. 

- Ενέκρινε τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης για «Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη & αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την αποκατάσταση του καθολικού της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Βέλλιανη Τ.Κ. Προδρόμου του Δήμου Σουλίου
Συνέχεια...

Ήπειρος: Που θα διενεργήσουν ελέγχους οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ την επόμενη εβδομάδα

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
Ήπειρος: Που θα διενεργήσουν ελέγχους οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ την επόμενη εβδομάδα

Προγραμματισμός ελέγχων Κινητών Μονάδων Ε.Ο.Δ.Υ. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ, έχει προγραμματίσει την ερχόμενη εβδομάδα τις παρακάτω δειγματοληψίες για covid-19: 

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων 
14/12 Drive Through στην πλατεία έναντι Περιφέρειας Ηπείρου 
15/12 -Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δείγματα σε φοιτητές -Δημαρχείο B. Τζουμέρκων 
16/12 -Πυροσβεστική Ιωαννίνων -Οικοτροφείο Νόστος στην Κόνιτσα -Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη -Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων -Κοντέινερ Χατζηκώστα 
17/12 - ΕΚΑΒ Ιωαννίνων -ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. -Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη -Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων 
-Κοντέινερ Χατζηκώστα 
18/12 -Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων -Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη -Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων -Κοντέινερ Χατζηκώστα 
19/12 - Δομή Ψυχικής Υγείας (Ψυχαργώς) -ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. -Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη -Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων -Κοντέινερ Χατζηκώστα 
20/12 - Οικοτροφείο Δουραχάνης -Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη -Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων -Κοντέινερ Χατζηκώστα 

Στην Π.Ε. Πρέβεζας 
14/12 Drive Through στην Πάργα 
15/12 Drive Through στο Καναλάκι 
17/12 Δικαστικό Μέγαρο σε δικηγορικό σύλλογο και σε δικαστικούς 
Υπαλλήλους, Ξενώνας Φιλοξενίας ΨΥΧΑΡΓΩΣ 

Στην Π.Ε. Άρτας 
12-13/12 - DRIVE THROUGH ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ «ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ» 
14/12 - ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ RAPID - DRIVE ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ 
15/12 -ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ RAPID -AMEA RAPID: ΑΓΚΑΛΙΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ 
16/12 - ΑΙΟΛΟΣ RAPID - DRIVE ΦΙΛΟΘΕΗΣ 
17/12 -ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ Κ.Υ - Ε.Ε.Ε.Κ ΓΛΥΚΟΡΙΖΟ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΜΑ ΑΡΤΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΜΑ ΦΙΛΟΘΕΗ 
18/12 - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 
*ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΔΥ 

Συνέχεια...

Ήπειρος: Που έγιναν έλεγχοι covid-19 από τον ΕΟΔΥ την τρέχουσα εβδομάδα

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
Ήπειρος: Που έγιναν έλεγχοι covid-19 από τον ΕΟΔΥ την τρέχουσα εβδομάδα

Οι εβδομαδιαίοι έλεγχοι των Κινητών Μονάδων Ε.Ο.Δ.Υ. 

Την τρέχουσα εβδομάδα η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ, οργάνωσε τις παρακάτω δειγματοληψίες για covid-19 

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων: 
07/12 -Στρατόπεδο «Κατσιμήτρου» -ΕΝ.Ε.ΓΥ.Λ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
08/12 -Γηροκομείο Ζωσιμάδων -Εκκλησιαστικό Γηροκομείο «η Θεοτόκος» -Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
09/12 -Παράρτημα Γηροκομείου Ζωσιμάδων (Ζωγράφειο) -ΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
10/2- Δήμος Δωδώνης 
11/12 -Αστυνομικό Μέγαρο 
12/12 - Κιβωτός του Κόσμου στην Κόνιτσα - Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων 
13/12 «Ολύμπιον» 

Στην Π.Ε. Πρέβεζας: 
05/12 Drive Through στην Πρέβεζα 
08/12 Drive Through στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας 
09/12 Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης 
10/12 ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας 
11/12 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 
7/12 ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ -ΚΔΑΠ ΜΕΑ 
8/12 – 13/12 ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 

Στην Π.Ε. Άρτας: 
01/12 ΟΑΕΔ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΕΙ, ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, «ΑΓΚΑΛΙΑ», ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΜΕΛΛΙΣΑΝΘΙΑ 
02/12 ΔΕΥΑ ΑΡΤΑΣ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΑΡΤΑΣ) 
03/12 ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ (ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΚΕΠ), ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ 
04/12 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ( ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΑΡΤΑΣ) 
5/12 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 
7/12 ΕΛΤΑ ΑΡΤΑΣ, ΕΕΕΚ ΑΡΤΑΣ, ΙΚΑ ΑΡΤΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 
08/12 ΜΕΛΛΙΣΑΝΘΙΑ, ΕΦΚΑ, ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, «ΑΓΚΑΛΙΑ», ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ –Δ/ΝΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΡΤΑΣ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ- ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΡΤΑΣ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΕΚΑΒ 
09/12 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ), Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΡΤΑΣ, ΜΕΛΛΙΣΑΝΘΙΑ 
10/12 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΠΟΤΙ, ΕΚΑΒ 
11/12 ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΙΟΛΟΣ, ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΟΥΣΑΣ, ΚΑΚΟΣΙΜΟΣ ΦΑΡΜ 

Συνέχεια...

«Άγριες Μέλισσες»: Αλήθεια πόσο μας αγριεύουν; - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
«Άγριες Μέλισσες»: Αλήθεια πόσο μας αγριεύουν; - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*

Κριτική στην τηλεοπτική σειρά "Άγριες Μέλισσες"


Η θεαματικότητα της παραπάνω τηλεοπτικής -και ατέλειωτης…- σειράς σε πανελλαδική προβολή είναι χωρίς αμφιβολία μεγάλη. Μάλιστα στις μέρες -μάλλον στους πολλούς μήνες!- της καραντίνας γίνεται τεράστια. Φαντάζομαι πως δύσκολα, πολύ δύσκολα μπορεί να ανακαλύψει κανείς κάποιον συμπολίτη μας, κάθε ηλικίας -ακόμη και παιδί του δημοτικού!- που να την αγνοεί. Αν είναι δυνατόν! Κάποιοι ίσως να το θεωρούσαν και προσβολή… 

-Καλά, σοβαρά μιλάς, δεν ξέρω τις «Άγριες μέλισσες;» Τι με πέρασες; Πανάσχετο; 

Τόσο διάσημη είναι η σειρά αυτή -καθώς και η τιτλοφορούμενη «Ήλιος»- που, αν έλεγε κανείς πως έχει καταστεί κάτι σαν εθνική υπόθεση, δεν θα ήταν και υπερβολή! 

Αν και δεν είμαι αρμόδιος, δεν έχω λόγω να αμφισβητήσω, την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών. Κάθε άλλο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι εξαιρετικοί σχεδόν όλοι τους. 

Όμως αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά και βέβαια από τις περιορισμένες, ομολογώ, και διάσπαρτες παρακολουθήσεις μου, είναι τα κοινωνικά μηνύματα που προβάλλονται, ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά. 
Και εξηγούμαι: 
Είναι δυνατόν μια θεατρική δημιουργία να πλημμυρίζει και να στηρίζεται αποκλειστικά στο ολοκληρωτικό ψέμα -σπάνια υπάρχει κάποια αλήθεια- ανάμεσα στα πρόσωπα και μάλιστα στα άκρως συγγενικά; (Ακόμη και ο μπόμπιρας της «Ασημίνας» έμαθε καλά τα ψεματάκια του!) Πόσο σωστό, ακόμη και καλλιτεχνικά, είναι οι σχέσεις των προσώπων να στηρίζονται στην υποκρισία και μόνο; Κανείς μα κανείς δεν έχει και δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν! Πόσο ωραίο –και καλλιτεχνικά το εννοώ- είναι ο Έρωτας -η έννοια που στολίστηκε με τις πιο όμορφες λέξεις και εκφράστηκε με τα πιο βαθιά αισθήματα και συναισθήματα- να είναι τόσο πρόσκαιρος, εύκολος, τυχάρπαστος, και αποκομμένος από την πραγματική Αγάπη; Τέλος (χωρίς αυτό να είναι το τελευταίο), και για να μη γίνομαι κουραστικός, πόσο ανεκτή μπορεί να είναι η ακατάσχετη και σκληρή βία που συντελείται διαρκώς στη σκηνική παρουσία, χωρίς κανέναν οίκτο για τους αδύναμους σωματικά και κοινωνικά εναντίος της γυναίκας των φτωχών και των αδικημένων; 

Δεν διαφωνώ πως όλα αυτά επιτελούν ένα σκοπό, κυρίαρχο, δυστυχώς, στα τηλεοπτικά κανάλια μας. Το σκοπό της εμπορευματοποίησης των πάντων. Εδώ «Θεός» είναι μόνον η θεαματικότητα σφιχταγγαλιασμένη με την οικονομική διάσταση. 

Όμως αυτός είναι ο σκοπός της Τέχνης; Καθώς ένα έργο Τέχνης έχει αρχή, μέση και τέλος («μέγεθος» κατά το αριστοτελικό ορισμό της Τραγωδίας που μία θεατρική παράσταση είναι και αυτή), πού χάθηκε άραγε κάθε έννοια μέτρου στις «Άγριες Μέλισσες»; Πότε θα πέσει επιτέλους η αυλαία για να επέλθει και η περίφημη «Κάθαρση»; Πού είναι η πραγματική δια-σκέδαση; Πού η αληθινή ψυχαγωγία (η αγωγή της ψυχής με άλλα λόγια); Πότε ο θεατής θα νιώσει πως δικαιώνονται οι μεγάλες και ανθρώπινες αξίες που περικλείει και υπηρετεί κάθε Τέχνη και δη η Θεατρική -έστω και τηλεοπτική- αν θέλει να λέγεται Τέχνη και οι υπηρέτες της Θεατράνθρωποι και Ηθο-ποιοί; 

Νομίζω πως τα «τέτοια» τηλεοπτικά κατασκευάσματα, είτε οι δημιουργοί τους το αγνοούν, είτε το γνωρίζουν αλλά αδιαφορούν (το πιθανότερο), αυτό που πετυχαίνουν είναι να μας κάνουν πιο άγριους και πιο απάνθρωπους μεταξύ μας. Ιδιαίτερα τους ευάλωτους και ευκολόπιστους νέους μας. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα. Μάλιστα σε μιαν ώρα που, λόγω της φοβερής επιδημίας, η οποία μας καθηλώνει στα σπίτια μας, έχουμε μεγάλη και άμεση ανάγκη από περισσότερη καταλλαγή, αλληλεγγύη, καθαρό νου και ανθρωπιά. 

*Βαγγέλης Τσιρώνης 
Φιλόλογος - Συγγραφέας. 
Συνέχεια...

ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: "Ορισμένα ζητήματα απολογισμού …και όχι μόνο"!

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
 ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: "Ορισμένα ζητήματα απολογισμού …και όχι μόνο"! 
Χωρίς να θέλουμε να αναφερθούμε στο σύνολο της περιόδου της πανδημίας, θα σταθούμε στους 3 τελευταίους "σταθμούς" για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, έτσι όπως εκφράστηκαν κυρίως εδώ στη Θεσπρωτία σε συνάρτηση όμως με τα πανελλαδικά. 
Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη συγκέντρωση και πορεία για το Πολυτεχνείο, στην απεργιακή συγκέντρωση της 26ης Νοέμβρη καθώς και στη συγκέντρωση για την επέτειο των 12 χρόνων από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, την 6η Δεκέμβρη. 

Εισαγωγικά, θα θέλαμε να σημειώσουμε 3 σημαντικά, κατά την άποψή μας, ζητήματα: 
Α) Κάποια πρώτα μηνύματα ήρθαν από την πρώτη περίοδο της πανδημίας από τις αριστερές δυνάμεις (δείγματα για το τι θα ακολουθήσει) με αποκορύφωμα την πρωτομαγιά. Και πανελλαδικά και στη Θεσπρωτία. 

Β) Η κριτική μας γίνεται ταυτόχρονα με την αλληλεγγύη που εκφράζουμε ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους αγωνιστές που έχουν προσαχθεί, συλληφθεί, κατηγορηθεί, δεχτεί πρόστιμα από το αστικό κράτος και όχι μόνο σε αυτούς που ανήκουν στο ΚΚΕ(μ-λ) όπως έχουμε αποδείξει έμπρακτα στο παρελθόν. Έτσι κάνουμε και τώρα, έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον… 

Γ) Η απεύθυνση και οι προσπάθειες για ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ από το ΚΚΕ(μ-λ) θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποια πράγματα πρέπει να μπαίνουν κάτω από το χαλί! Αντιθέτως… 

Όπως είναι λογικό και φυσικό, μεγάλη μερίδα κόσμου που παρά τη θέλησή του δεν κατάφερε να βρεθεί σε όποιες κινητοποιήσεις έγιναν (και όπως έγιναν), δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συντελέστηκε γιατί τα αστικά μέσα είτε το κρύβουν, είτε παραποιούν τα γεγονότα. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του κινήματος δεν καταφέρνουν να φτάσουν την φωνή τους σε ένα ευρύτερο δυναμικό που παρακολουθεί τις εξελίξεις με προβληματισμό… 

για τη στάση του ΚΚΕ 
Πολυτεχνείο: Στην Ηγουμενίτσα το ΚΚΕ ακόμα μια φορά ξεπέρασε τον εαυτό του, καθώς ολιγομελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνι το πρωί, όπως και στην Παραμυθιά κάνοντας ακριβώς το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Εργατικό κέντρο ξεμπέρδεψε με μια ανακοίνωση. 
Αρκετός κόσμος λοιπόν, δε γνώριζε ότι το ΚΚΕ – ΠΑΜΕ - Εργατικό Κέντρο δεν προετοίμασε και δεν κάλεσε σε σπάσιμο της απαγόρευσης για το Πολυτεχνείο με συγκέντρωση και πορεία στην Ηγουμενίτσα και ΠΟΥΘΕΝΑ στη χώρα. 
Και επειδή μπορεί κανείς καλοπροαίρετα να αναρωτηθεί τι συνέβη στην Αθήνα όπου την τελευταία στιγμή το ΚΚΕ διαδήλωσε και χτυπήθηκε, έχουμε να ρωτήσουμε τα εξής: 
Το σπάσιμο της απαγόρευσης και της τρομοκρατίας είναι υπόθεση του ίδιου του λαού ή κάποιων αυτόκλητων “αντιπροσώπων” του; Είναι υπόθεση της μαζικής λαϊκής πάλης ή ολιγομελών κομματικών αντιπροσωπειών; Σπάνε στο δρόμο ή στο κοινοβούλιο; Σπάνε με πραγματικές συγκεντρώσεις ή με συμβολικές ενέργειες; Για μας είναι το πρώτο! 
Το όργιο καταστολής, η κρατική τρομοκρατία και οι χουντικού τύπου απαγορεύσεις ΔΕΝ ΣΠΑΝΕ ούτε με ολιγομελείς συμβολικές ενέργειες –τις οποίες άλλωστε ο λαός δεν γνωρίζει και στις οποίες δεν καλείται- ούτε με κοινοβουλευτικού τύπου πρωτοβουλίες σαν αυτές που είδαμε να κάνει το ΚΚΕ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25. 

Απεργία 26/11: Κανένα κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση πουθενά στη χώρα! Μέρα απεργίας χωρίς απεργιακή συγκέντρωση δεν νοείται! Το ΚΚΕ και τα Εργατικά Κέντρα, σωματεία και ομοσπονδίες που ελέγχει, κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία .....αλλά να μείνουν στο σπίτι τους! Ας μείνουν ήσυχοι “εδώ υπάρχει το ΠΑΜΕ” που έκανε και αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της Ηγουμενίτσας! Τι κι αν δεν το ήξεραν ούτε τα ίδια του τα μέλη! Οι περιβόητες “πολύμορφες δράσεις” και οι κούφιες αγωνιστικές κορόνες αποτελούν το πρόσχημα της συμμόρφωσης αυτού του κόμματος και προσπαθούν να μπερδέψουν κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που αγωνιά και προβληματίζεται 

Γρηγορόπουλος: ΤΙΠΟΤΑ! … Όπως ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ! Και φυσικά καμιά επίσημη καταγγελία για το χτύπημα που δέχτηκαν από το αστικό κράτος αγωνιστές άλλων συλλογικοτήτων – οργανώσεων. Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια θα λέγαμε. 

Τα τερτίπια, τα ψέματα, η διγλωσσία και οι φαντεζί ενέργειες έχουν κοντά ποδάρια και γίνεται όλο και πιο πολύ φανερό ότι δεν πρόκειται ξανά για δήθεν κάποια λάθη. Κανένα λάθος δεν έγινε. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής άποψης και γραμμής και αποτελούν πολιτικές επιλογές του συγκεκριμένου κόμματος. 

Για τη δική μας στάση 
Κάθε χώρος που αντιστάθηκε (παρά τις όποιες διαφορές) την τελευταία περίοδο βίωσε παντού το χτύπημα (με συλλήψεις, προσαγωγές, πρόστιμα) από το σάπιο σύστημα και την κυβέρνησή του. 

Η κρατική καταστολή και η τρομοκρατία, η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής του τόπου έκαναν και στην περιοχή μας αρκετά μεγάλο ανέβασμα όπως φάνηκε ιδιαίτερα στην πορεία του Πολυτεχνείου. Σε πανελλαδικό επίπεδο το όργιο καταστολής συνεχίζεται και εντείνεται και δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν το σταματήσει ο λαϊκός παράγοντας. Η στοχοποίηση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από το σύστημα και τους εκπροσώπους του δείχνει ποιες δυνάμεις ενοχλούν με τη δράση τους και ποιοι προσπαθούν να συμβάλλουν -με πράξεις κι όχι με λόγια- για να ανοίξει ο δρόμος για το λαό. Εδώ κρινόμαστε όλοι. Πρώτα και κύρια οι οργανωμένες δυνάμεις και συλλογικότητες. 

Γίνεται φανερό -περισσότερο από ποτέ- ότι η υπόθεση αυτή απαιτεί το ανέβασμα της συνεργασίας και της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ των οργανώσεων. Κι εδώ νιώθουμε την ανάγκη να καταθέσουμε έναν απολογισμό για τα θετικά και τα αρνητικά, όχι με διάθεση αντιπαράθεσης για να κερδίσουμε εντυπώσεις, αλλά με ειλικρίνια και συναγωνιστικό πνεύμα για μια υπόθεση που θεωρούμε ότι μας καίει όλους. 

Ζήτημα πρώτο: Είναι θετικό γεγονός η πραγματοποίηση συγκέντρωσης και πορείας -ως εκεί που μπορέσαμε- την ημέρα του Πολυτεχνείου και πιστεύουμε ότι συμβάλλαμε στο σπάσιμο της απαγόρευσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν κόσμο να τιμήσει την επέτειο και να εκφραστεί ενάντια στο άτυπο πραξικόπημα και στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. 
Ωστόσο θεωρούμε αρνητικό το γεγονός ότι στο Πολυτεχνείο το καλέσμα για τη συγκέντρωση δεν έγινε δημόσια με πανό και από τις άλλες οργανώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μ-Λ ΚΚΕ. 
Ως οργάνωση από νωρίς ζητήσαμε συμφωνία για το χώρο και την ώρα της συγκέντρωσης, πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να κρατήσουμε στάση αναμονής και να έχουμε αυταπάτες για τη στάση του Εργατικού κέντρου-ΚΚΕ. 
Η απάντηση που πήραμε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Μ-Λ ΚΚΕ ήταν να περιμένουμε για να μην υπάρχουν δύο συγκεντρώσεις. Περιμένοντας λοιπόν την ανακοίνωση του Ε.Κ. -που ποτέ δεν έγινε!- δεν αναρτήθηκαν πανό δικά τους που να καλούν σε συγκέντρωση, πράγμα που είναι αρνητικό με βάση και το κλίμα τρομοκράτησης που υπήρχε. 

Ζήτημα δεύτερο: Για τα γεγονότα της πορείας και την καταστολή που δεχτήκαμε θεωρήσαμε ότι υπήρχε η ανάγκη άμεσης καταγγελίας με κοινή ανακοίνωση των τριών οργανώσεων, η οποία θα μοιραζόταν στην πόλη, πέρα από τις ανακοινώσεις της κάθε οργάνωσης ξεχωριστά. 
Προτείναμε μάλιστα κείμενο στο οποίο συμφώνησε και συμπλήρωσε το Μ-Λ ΚΚΕ, αλλά αρνήθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς αιτιολόγηση, παρότι ήταν το ίδιο κείμενο οργανώσεων που συμφωνήθηκε και από την ίδια και μοιράστηκε σε άλλες πόλεις. Έτσι δεν έγινε καμιά ενέργεια απάντησης της καταστολής. Πιστεύουμε ότι τέτοιες στάσεις δεν βοηθούν κανέναν και κυρίως το κίνημα, ιδιαίτερα μπροστά στην εντεινόμενη φασιστικοποίηση, πράγμα που φάνηκε από την εκδικητική στάση της αστυνομίας την Παρασκευή που άρχισε να στέλνει στα σπίτια αγωνιστών αστυνομικούς μοιράζοντας κλήσεις παρουσίας στο τμήμα και πρόστιμα. 

Ζήτημα τρίτο: Θεωρούμε θετικό το γεγονός κοινής εμφάνισης στην πλατεία Δημαρχείου με τα εργατικά σχήματα τη μέρα της απεργίας στις 26/11 και της προσυννενόησης με δημόσια καλέσματα παρότι έγιναν την τελευταία στιγμή –και εδώ έπαιξε ρόλο η προσμονή τι θα κάνει το ΚΚΕ- και ενώ θα μπορούσαν να προετοιμαστούν καλύτερα. Ήταν τα μοναδικά καλέσματα που καλούσαν τον κόσμο να σπάσει την απαγόρευση και να απεργήσει πραγματοποιώντας συγκέντρωση, ενώ το ΠΑΜΕ το “έστριψε” με την αυτοκινητοπομπή. 

Ζήτημα τέταρτο: Για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου κρίνουμε ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι το ΚΚΕ(μ-λ) βρέθηκε να καλεί με τα πανό και τις προκηρύξεις του μόνο του σε συγκέντρωση. Εκείνη τη μέρα στάθηκε με το πανό του, τις ανακοινώσεις του και τα συνθήματά του μαζί με άλλους συναγωνιστές στην πλατεία, παρά την ισχυρή παρουσία αστυνομικής δύναμης. Και βέβαια δεν μας χαροποίησε καθόλου το γεγονός ότι ήμασταν η μόνη οργάνωση. Η έλλειψη συνεννόησης τελικά αποθαρρύνει και απογοητεύει αγωνιστές. 

Και πάλι η προσπάθεια για συνεννόηση έγινε από τη μεριά μας σχεδόν μια βδομάδα πριν, αλλά φάνηκε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε άλλους σχεδιασμούς. Κι ενώ μας είχε ανακοινώσει ότι θα καλέσει στην πλατεία, τελικά άλλαξε και αποφάσισε στο παρά πέντε αυτοκινητοπομπή! 

Διαφωνήσαμε γιατί πιστεύουμε ότι η αντιγραφή της στάσης του ΚΚΕ αποτελεί ένα βήμα πίσω από το στίγμα που δώσαμε στις προηγούμενες συγκεντρώσεις. Οι συμβολικές ενέργειες αποτελούν λάθος κατεύθυνση για το κίνημα, υπηρετούν την αποκλιμάκωση, κάνουν το λαό θεατή. 

Όσο μας αφορά πιστεύουμε όχι μόνο στην αναγκαιότητα αλλά και στη δυνατότητα να πάρει ο λαός και η νεολαία την κατάσταση στα χέρια του. Κι αυτό απαιτεί να κατέβει μαζικά στο δρόμο ο ίδιος και να ξεπεράσει το φόβο! 

Τη συγκεκριμένη μέρα το ζητούμενο ήταν να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση! Δύσκολο, αλλά αυτό ήταν! Αλλά οι αριστεροί και οι κομμουνιστές είναι για τα δύσκολα. Και το απέδειξαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και σε άλλες πόλεις που έγιναν προσπάθειες και συγκεντρώσεις παρά το όργιο καταστολής και συλλήψεων. Ή θα επιμείνουμε σ΄αυτήν την κατεύθυνση ή θα κάνουμε απεργία από τα σπίτια μας. Ή θα παλέψουμε το λαϊκό δικαίωμα της συγκέντρωσης και διαδήλωσης ή θα το αποφεύγουμε με αυτοκινητοπομπές.... 

Κ.ο. Θεσπρωτίας ΚΚΕ(μ-λ)
Συνέχεια...

Έναρξη υλοποίησης του έργου «Βελτίωση αγροτικών δρόμων στο Δήμο Ηγουμενίτσας»

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
Έναρξη υλοποίησης του έργου «Βελτίωση αγροτικών δρόμων στο Δήμο Ηγουμενίτσας» 

Υπεγράφη η Σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» προϋπολογισμού 1.450.000,00€ το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και η μελέτη του συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Το έργο πρόκειται να συμβάλει στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα του Δήμου, μέσω εκτενών παρεμβάσεων, που αφορούν σε εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωσης, τσιμεντόστρωσης και διευθέτησης ομβρίων στους εξής αγροτικούς δρόμους: 
  • σε οδό μήκους 1.665μ. στον κάμπο Ν. Σελεύκειας 
  • σε οδό μήκους 2.404μ. από Μακρυγιάλι έως τον πύργο Λυγιάς 
  • σε οδό μήκους 1.650μ. στο Μαυρούδι 
  • σε οδό μήκους 1.300μ. στη Φασκομηλιά 
  • σε οδό μήκους 550μ. στο Ελευθέρι 
  • σε οδό μήκους 500μ. στην Καταβόθρα 
  • σε οδό μήκους 700μ. στα Σύβοτα και 
  • σε οδό μήκους 1.300μ. στην Πέρδικα (από παραλία Καραβοστάσι έως διασταύρωση προς αρχαιολογικό χώρο Δυμοκάστρου) 
Ένα ακόμη σημαντικό έργο για το Δήμο μας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με στόχο τη στήριξη και καλύτερη εξυπηρέτηση του κτηνοτροφικού και αγροτικού κόσμου του τόπου μας, αποδεικνύοντας πως ο πρωτογενής τομέας, ως βάση της τοπικής οικονομίας, βρίσκεται πάντα ψηλά στην ιεράρχηση του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Συμμετοχή Δήμου Ηγουμενίτσας στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υγιών Πόλεων

Δεκεμβρίου 12, 2020 0
Συμμετοχή Δήμου Ηγουμενίτσας στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υγιών Πόλεων 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετείχε διαδικτυακά στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υγιών Πόλεων, που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) με θέμα το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της πανδημίας. 

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής και Ψηφιακής Πολιτικής κα Βασιλική Τσώτου, συμμετέχοντας στις πολιτικές τοποθετήσεις του Συνεδρίου, τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση κρίσεων, παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Ηγουμενίτσας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και τις καλές πρακτικές, που ακολούθησε ο Δήμος, για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 και την έμπρακτη βοήθεια και ενίσχυση των συμπολιτών μας. 

Τέλος, υιοθετήθηκε η πολιτική δήλωση του Συνεδρίου για αλληλεγγύη μεταξύ των πόλεων με κοινό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα